تاریخ انتشار : ۰۹ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۷  ، 
کد خبر : ۳۰۴۲۶۶
عراقچی در برنامه «نگاه یک شبکه اول سیما»:

تصمیم‌گیری درباره فرجام برجام با مدیریت عالی کشور است

(روزنامه ايران – 1396/05/09 – شماره 6556 – صفحه 3)

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام مصوبه اخیر مجلس نمایندگان امریکا را اقدامی دشمنانه و خصومت‌آمیز خواند و گفت: «در مقابل دشمنی آنها به طور حتم واکنش هوشمندانه و حساب شده نشان خواهیم داد و در زمین ترامپ بازی نخواهیم کرد». به گزارش ایرنا، ‌سید عباس عراقچی با حضور در برنامه «نگاه یک شبکه اول سیما» به تبیین روند اجرای برجام و پیامدهای تصویب تحریم‌های جدید کنگره امریکا پرداخت و تأکید کرد که ایران واکنشی متناسب با این اقدام امریکا نشان خواهد داد.

عراقچی درباره قانون تصویبی اخیر کنگره درباره ایران، روسیه و کره شمالی که 9 صفحه مربوط به ایران است، گفت:‌ «تحریم‌هایی که علیه روسیه برقرار شده به حوزه انرژی، ‌حمل و نقل و... مربوط می‌شود در حالی که درباره ایران گفته شده، اگر اشخاصی به برنامه موشکی و تسلیحاتی ایران کمک کنند به تحریم‌ها اضافه می‌شود و در حقیقت به خاطر آنکه برجام دست کنگره را در وضع تحریم‌های جدید بسته، نتوانستند تحریم نفتی، بانکی، حمل و نقل و... را برگردانند». به گفته وی «آنها به بهانه حقوق بشر، تروریسم و موشکی و هر بهانه غیرهسته‌ای تلاش کردند مجموعه‌ای را درست کنند و اشخاص بیشتری را در فهرست تحریم‌ها بگنجانند چون نمی‌توانند موضوع تحریمی برقرار کنند به همین خاطر اشخاص را وارد فهرست تحریم می‌کنند تا اشخاص را از کار با ایران بترسانند و به این خاطر ما معتقدیم نقض برجام صورت گرفته است».

وی توضیح داد: «در چندین بند برجام (26 و28 و 29) امریکا متعهد شده است برجام را با حسن نیت اجرا کند و همه متعهدند در فضای سازنده و همراه با حسن نیت آن را اجرا کنند. امریکا و بقیه متعهد شدند هیچ کاری که همکاری اقتصادی با ایران را تحت تأثیر قرار دهد، انجام ندهند». عراقچی اظهار داشت: «به‌ رغم اینکه کنگره تلاش کرده موارد نقض برجام در این قانون جدید نباشد، ولی در این سه پاراگراف نقض برجام از نظر ما صورت گرفته است». او با بیان اینکه ما از بعد انقلاب در مقابل دشمنی‌های نظام سلطه و امریکا ایستاده‌ایم، افزود: «قرار نبود این دشمنی کاهش یابد و برجام بنا نبود این دشمنی را کاهش دهد. برخی برجام را با پیمان مودت بین ایران و امریکا اشتباه می‌گیرند. برجام یک موضوع هسته‌ای را بین ایران و 6 کشور مدیریت و حل و فصل کرد و کسی نباید توقع داشته باشد برجام دشمنی امریکا علیه ایران را کاهش دهد».

عراقچی درباره عکس‌العمل مناسب ایران با اشاره به اینکه ترامپ و تندروها به دنبال کنار گذاشتن برجام هستند، ولی می‌خواهند هزینه از بین رفتن برجام را به گردن ایران بیندازند و شرایط را به گونه‌ای طراحی کنند که ایران یا به مرحله احساسی و عصبانی بودن برسد یا منافع حاصل از برجام برای ایران اینقدر کم شود که ایران تصمیم بگیرد از برجام خارج شود، ادامه داد:«جمهوری اسلامی ایران تا زمانی به برجام پایبند خواهد بود که از منافع برجام منتفع و بهره‌مند شود. هرگاه منافع برجام کمتر از مضرات و هزینه‌هایش برای ایران باشد تردید نخواهیم کرد که از برجام خارج شویم و لذا آنها تلاش می‌کنند ما را به آن نقطه برسانند». وی تصریح کرد: «ما در مقابل دشمنی آنها حتماً واکنش نشان خواهیم داد، ولی مسلماً واکنش ما هوشمندانه و کاملاً حساب شده خواهد بود و حتماً در زمین آقای ترامپ بازی نخواهیم کرد و اقدامی را انجام نمی‌دهیم که به دست خودمان منافع‌مان از برجام را کاهش دهیم».

تشخیص نقض فاحش برجام با هیأت نظارت است

عراقچی درباره نقض فاحش برجام نیز با بیان اینکه این عبارات در خود برجام وجود دارد، خاطرنشان کرد:‌ «برجام دو نقض را عنوان کرده، یک نقض و یک نقض فاحش. طبیعی است عدم اجرا ممکن است در هر شرایطی اتفاق بیفتد ولی آنقدر جدی نباشد که کشورها بخواهند از برجام خارج شوند یا تعهداتشان را زیر پا بگذارند. تشخیص اینکه آیا نقض صورت گرفته یا نقض فاحش، برعهده هیأت نظارت بر اجرای برجام است».عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای افزود: «ما به‌عنوان وزارت خارجه به هیأت نظارت بر اجرای برجام گزارش می‌دهیم که این نقض‌ها صورت گرفته است و نظر خودمان را درباره اینکه نقض است یا نقض فاحش هم ممکن است بیان کنیم ولی تصمیم‌گیری درباره اینکه نقض صورت گرفته یا نه و آیا نقض فاحش است یا نه با این هیأت است و واکنش نسبت به آن با هیأت نظارت بر اجرای برجام است».عراقچی ادامه داد: «این را ما تشخیص می‌دهیم که آیا نقض است یا نقض فاحش. بازگشت هر تحریمی نقض فاحش برجام است».

تحریم جدیدی وضع نشده است

معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت خارجه در خصوص شروط 9 گانه رهبر معظم انقلاب در اجرای برجام با بیان اینکه تعدادی از این شروط به قبل از اجرایی شدن برجام برمی‌گردد مثل اینکه برای رآکتور اراک باید یک قرارداد محکم باشد و... خاطرنشان کرد: «تعدادی از اینها بعد از اجرایی شدن برجام در طول اجرایی شدن است که باید رعایت شود. عبارتی که ایشان به کار بردند و برای ما لازم الاطاعه است «وضع تحریم جدید» است. وضع تحریم جدید به هر بهانه‌ای از نظر ما نقض برجام است».

وی افزود: «چیزی که تا الان اتفاق افتاده و در قانون جدید هم رخ داده، هیچ موضوع تحریمی جدید اضافه نمی‌شود ولی اشخاص وارد فهرست می‌شوند. قانون جدید می‌گوید به دلیل حمایت این فرد از برنامه موشکی ایران، این فرد در فهرست تحریم می‌رود و هم ویزای امریکا به آن نمی‌دهند و اموالش را بلوکه می‌کنند. این قانون جدید شخص محور است و اشخاص را به فهرست اضافه می‌کند، موضوع تحریمی را وضع نمی‌کند». معاون وزیر خارجه ادامه داد: «اینکه آیا اضافه شدن اشخاص به فهرست تحریم‌ها، وضع تحریم جدید است یا نه را به هیأت نظارت بر اجرای برجام گزارش دادیم و آنها هستند که تصمیم می‌گیرند و آنجا بحث شده و تا الان ظاهراً چنین برداشتی را نداشته‌اند (که مصوبه امریکا تحریم‌های جدید باشد)».

مدیریت عالی کشور تصمیم می‌گیرد که منافع برجام غلبه دارد یا مضراتش

وی درباره انتقادها مبنی بر اینکه ما واکنش کلامی نسبت به اقدامات خصمانه امریکا داریم و واکنش عملی نداریم نیز خاطرنشان کرد: «مگر ما چه وابستگی داریم که آن را حفظ کنیم؟ تا وقتی برجام را حفظ می‌کنیم که منافع ما ادامه داشته باشد، در جلسات کمیسیون مشترک و همه جا گفته‌ایم اگر ایران از منافع برجام نتواند بهره‌مند شود، یک لحظه در برجام باقی نخواهد بود. به برجام تا وقتی متعهد هستیم که منافع‌مان تأمین شود». معاون وزیر خارجه گفت:«مدیریت عالی کشور است که تصمیم می‌گیرد برجام منافعش برای کشور غلبه دارد یا مضراتش. اینکه گفته می‌شود ما فقط برخوردها‌ی کلامی داشته‌ایم، من تعجب می‌کنم، چرا تنها ابزار مقابله ایران با امریکا را در برجام می‌بینند؟ ایران خیلی قدرتمند است و طیف وسیعی از ابزارها و امکانات را برای مقابله با امریکا در اختیار دارد و در عمل استفاده کرده است.

امریکایی‌ها جواب ما را در عرصه‌های مختلف دیده‌اند». عراقچی ادامه داد:‌ «اینکه توقع داشته باشند که اگر امریکا هر نقضی کرد ما هم برجام را پاره کنیم و به خودمان صدمه بزنیم و منافعی که از برجام منتفع می‌شویم را از بین ببریم، این یک نوع خودزنی است. هر زمانی نقض فاحش صورت بگیرد برنامه خود را آماده کردیم و مجلس دستور لازم را داده و در شورای نظارت بر اجرای برجام نیز برنامه بازگشت سریع ایران به مرحله غنی‌سازی پیش‌بینی شده است». عراقچی تصریح کرد: «ولی ما هوشمندانه تصمیم می‌گیریم، ‌ما در زمین دشمن بازی نخواهیم کرد، ما خودزنی نخواهیم کرد. جواب دشمن را با سایر ابزارها در سایر میدان‌‌هایی که داریم، خواهیم داد.»

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در بخش دیگری از این گفت‌وگو با اشاره به نشست اخیر کمیسیون مشترک برجام در وین عنوان کرد: «اتفاق نظر کامل در کمیسیون وجود ندارد که اقدام امریکا صراحتاً نقض برجام است. ما در کمیسیون مشترک برجام دلایل خود را برای نقض سه پاراگراف 26 و28 و 29 برجام عنوان کردیم. ما از نتیجه کمیسیون مشترک قانع نشدیم و به هیأت نظارت منعکس کردیم و منتظر تصمیم‌گیری هیأت نظارت هستیم که آیا مرحله بعدی کمیسیون مشترک در سطح وزیران خارجه را درخواست کنیم یا هیأت نظارت ترجیح می‌دهد اقدام دیگری را صورت دهد. منتظر تصمیم‌گیری هیأت نظارت هستیم ولی گزارش کامل ماوقع را دادیم و قرار است هیأت نظارت همین روزها جلسه برگزار کند».

وقتی سراغ «بازگشت» خواهیم رفت که هزینه برجام از منافع آن بیشتر باشد

وی درباره بازگشت‌پذیری نیز گفت: «‌زمان برگشت به نقطه قبل از برجام و به نقاطی فراتر از قبل از برجام طبق برنامه‌ای است که مجلس از ما خواسته و طبق آن سازمان انرژی اتمی برنامه‌ریزی کرده و سناریوی ما کاملاً آماده است که چگونه به سرعت به نقطه‌ای که بودیم برگردیم و حتی فراتر از نقاطی که بودیم». عراقچی افزود: «ما وقتی سراغ این سناریوها و بازگشت خواهیم رفت که هزینه‌های برجام از منافع بیشتر باشد. در حال حاضر برجام آن کارهایی که باید برای ایران می‌کرده انجام داده و آنچه در رفع تحریم‌ها انتظار داشتیم تا الان انجام شده است. مثلاً برجام قرار بوده مانع فروش نفت را بردارد که برداشته است. برجام قرار بوده مانع سرمایه‌گذاری خارجی در نفت ایران را بردارد که برداشته که نمونه آن توتال است. برجام قرار بوده مانع خرید کشتی را بردارد و این را برداشته است. الان همه نفتکش‌ها و کشتی‌های ما بیمه هستند و به همه بنادر دنیا بجز رژیم صهیونیستی و امریکا دسترسی دارند و همه پرچم حمل می‌کنند و در حوزه انرژی و کشتیرانی به قبل تحریم‌ها برگشتیم و در حوزه حمل و نقل وضعیت کشور به دوران قبل از تحریم‌ها برگشته است».

پیام توتال و اروپایی‌ها به ترامپ، ادامه سرمایه‌گذاری در ایران بود

معاون وزیر خارجه ایران با بیان اینکه در حال حاضر وضعیت به گونه‌ای نیست که دیگر کشورها به شرایط امریکایی‌ها تن بدهند، عنوان کرد: «قرارداد با توتال هم نمونه‌ای از آن است. پیام توتال و اروپایی‌ها به ترامپ این بود که اگر تحریم‌ها را تمدید کنی یا نکنی ما به سرمایه‌گذاری در ایران ادامه خواهیم داد». وی با بیان اینکه برخلاف ترامپ و امریکا، اروپا از برجام حمایت می‌کند و پشت سر برجام ایستاده، افزود:‌ «برجام همان‌طور که پیمان مودت ما با امریکا نیست، پیمان مودت با اروپا هم نیست. ما با اروپا در بسیاری موارد مشکلات و اختلاف نظرهای عمیقی داریم از جمله در بحث موشکی، فلسطین و حقوق بشر و..... ولی در موضوع برجام اروپا از برجام حمایت می‌کند و مخالف از بین رفتن آن است».عراقچی گفت:‌ «ترامپ و کنگره هنوز نتوانسته برجام را دست بزند به این خاطر که اروپایی‌ها محکم پشت برجام ایستاده‌اند و قطعنامه شورای امنیت هم پشت سر برجام است. در واقع برجام قطعنامه شورای امنیت (حمایت جامعه بین‌الملل) و حمایت کامل اروپایی‌ها را دارد و علاوه بر آن ایران هیچ بهانه‌ای دست آنها نداده است و گزارشات آژانس هم پایبندی ایران را تأیید می‌کند».

موفقیت برجام در جداسازی بحث موشکی از بحث هسته‌ای

معاون وزیر خارجه ایران در ادامه به اعتراض کشورهای طرف توافق به برنامه‌های موشکی ایران اشاره کرد و گفت: «آنچه به صلاح امنیت ملی کشور است انجام خواهیم داد. آزمایشات موشکی و حمله موشکی بموقع خودش انجام شده است». معاون وزیر خارجه با اشاره به پرتاب موشک ماهواره‌ بر سیمرغ افزود:«یکی از موفقیت‌های برجام این بوده که بحث موشکی ما را از بحث هسته‌ای جدا کرد. نقض برجام با نقض قطعنامه دو مقوله جداست». عراقچی گفت:«قطعنامه از ایران دعوت می‌کند کار روی موشک‌های بالستیک که طراحی شده‌اند کلاهک هسته‌ای حمل کنند، انجام ندهد. هیچ یک از موشک‌های ما این گونه طراحی نشده‌اند. آنچه در بیانیه تروئیکای اروپا آمده است نگفته که نقض شده گفته کاری که ایران کرده با قطعنامه 2231 ناسازگار و ناهمخوان است».

وی افزود: «هر تست موشکی که ما بعد از برجام کردیم، امریکایی‌ها به شورای امنیت بردند، ولی موفق نشدند حتی یک بیانیه مطبوعاتی از شورای امنیت بگیرند و بقیه اعضا ایستادند و گفتند هیچ نقضی صورت نگرفته است. بند قطعنامه 2231 که مربوط به برنامه موشکی ایران می‌شود، الزام آور نیست فقط از ایران دعوت کرده، ضمن اینکه موشک‌های ایران برای حمل کلاهک‌های هسته‌ای طراحی نشده است. در قضیه موشکی کاملاً جلو هستیم».

http://www.iran-newspaper.com/newspaper/BlockPrint/193536

ش.د9602130

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات