ایران اسلامی پر است از نخبگانی که در راه وطن و پیشرفت و آبادانی آن از هیچ کوششی دریغ نکردند؛ نخبگانی که گاه تا پای جان رفتند و با رشادتها و حماسههای بسیار به دنیا نشان دادند که حاضر نیستند یک وجب از خاک وطن را به هیچ منزلت و ارجی و به هر جایگاه، مقام، مال و منالی بفروشند. آنهایی که چه دیروز و در بحبوحه انقلاب و جنگ تحمیلی اگر چشم به دنیای بینالملل داشتند، جاه و مقام وافری در انتظارشان بود و چه امروز و در آستانه پیشرفتهای هستهای و علمی. اگر نگاهی از دیروز تا امروز به انقلاب اسلامی بیندازیم، در این 42 سال نخبگان بسیاری را خواهیم دید که با وجود آیندهای روشن و هوش و ذکاوت فراوان، راه دفاع و خدمت در میدانهای حق علیه باطل را برگزیدند. چه آنهایی که دیروز در قامت فرماندهان با ذکاوت، انقلاب و روزهای سخت جنگ را با دستهای خالی پیش برده و راهبری کردند؛ چه آنهایی که امروز با وجود خطرات فراوان و تهدید و ترور دست از آرمانهای انقلاب و پیشرفت وطن برنداشتند و لحظهای از تحقیقات و تلاشهای علمی خود کوتاه نیامدند.
از شهید محسن وزوایی تا شهید چمران
شهید محسن وزوایی یکی از همین نخبگانی است که راه شهادت را برگزید. وی در کنکور سراسری سال ۱۳۵۵ رتبه یک شیمی را کسب کرد و در رشته شیمی دانشگاه صنعتی شریف مشغول به تحصیل شد. وزوایی در سال 1358 در جریان تسخیر لانه جاسوسی، سخنگوی دانشجویان خط امام شد؛ سپس به پادگان ولیعصر(عج) سپاه رفت و پس از مدتی فرمانده گردان ۹ سپاه شد. با تشکیل تیپ محمدرسولالله(ص) فرمانده گردان حبیب شد و در عملیات بیتالمقدس در حالی که حکم فرماندهی تیپ سیدالشهداء(ع) را داشت، در قامت فرمانده محور وارد عملیات شد و در جبهه خرمشهر به شهادت رسید.
شهید حسین قجهای دیگر نخبه شهید ایران اسلامی و فرمانده گردان سلمان تیپ محمد رسولالله(ص) نیز در دانشگاه صنعتی شریف تحصیل کرده است.
شهید حسن باقری(غلامحسین افشردی) که بعدها مغز متفکر جنگ شد هم در کنکور سراسری رتبه ۱۰۴ کسب کرد و در رشته حقوق قضایی دانشگاه تهران پذیرفته شد و تحصیل کرد.
شهید غلامعلی پیچک که فرمانده نخبه عملیات سپاه غرب بود نیز قرار بود در رشته انرژی اتمی تحصیل کند و به خارج از کشور برود؛ اما پیش از اعزام وارد جنگ شد و به شهادت رسید.
از فرانسه تا دارساوین
شهید مهدی زینالدین فرمانده لشکر ۱۷ علیبنابیطالب(ع) هم در دوران دفاع مقدس، دانشجوی رشته پزشکی در دانشگاه شیراز بود. وی از سوی یکی از دانشگاههای فرانسه نیز پذیرش داشت؛ اما همه را گذاشت و برای دفاع از وطن به جای فرانسه سر از منطقه «دارساوین» در سردشت در آورد و بر اثر کمین ضد انقلاب به شهادت رسید.
شهید مجید بقایی نیز همچون شهید زینالدین دانشجوی پزشکی بود که در دانشگاه جندیشاپور اهواز تحصیل میکرد. وی در دوران جنگ تحمیلی فرمانده قرارگاه کربلا بود.
شهید محمدابراهیم همت فرمانده محبوب لشکر ۲۷ محمدرسولالله(ص) نیز دوران تحصیلی خود را در رشته تربیت معلم در دانشگاه علامه طباطبایی گذراند. وی نیز یکی از نخبگان شهیدی است که دفاع از خاک وطن را به هر پیشرفت و موفقیتی ترجیح داد.
شهید محمود شهبازی دستجرده نیز از دانشجویان دانشگاه علم و صنعت و از هم دورهایهای جاویدالاثر احمد متوسلیان در این دانشگاه بود. وی در عملیات بیتالمقدس همچون وزوایی فرمانده محور بود و در آن عملیات به شهادت رسید.
شهید مصطفی چمران هم که فرمانده ستاد جنگهای نامنظم بود، در اوایل جنگ تحمیلی در جبهه دهلاویه به شهادت رسید، وی دوره دکترای فیزیک پلاسما را در آمریکا گذرانده بود و از نخبگان بنام ایران اسلامی است.
شهدای نخبه علمی و هستهای
از شهدای نخبه دوران انقلاب و دفاع مقدس که بگذریم؛ نخبگان بسیاری در سالهای اخیر در مسیر پیشرفتهای علمی در ایران اسلامی با توطئه دشمنی که چشم دیدن موفقیتهای ما را نداشت، به شهادت رسیده و ترور شدند. از شهید محسن فخریزاده، معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی گرفته تا شهید نخبه احمدیروشن، جزء همان نخبگانی هستند که هر یک قدمی در مسیر پیشرفتهای علمی کشور برداشتهاند.
شهید محسن فخریزاده به عنوان یکی از پنج شخصیت ایرانی در فهرست ۵۰۰ نفره قدرتمندترین افراد جهان از سوی نشریه آمریکایی «فارین پالیسی» نام برده شده بود. نام او تحت عنوان «دانشمند ارشد وزارت دفاع و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک» در تاریخ ۲۴ مارس ۲۰۰۷ میلادی، در فهرست تحریمشدگان ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته بود. امروز نقش مستقیم رژیم صهیونیستی در ترور شهید فخریزاده به صراحت مسجل شده است.
شهید مجید شهریاری
شهید مجید شهریاری دانشمند و استاد فیزیک هستهای دانشگاه شهید بهشتی ایران یکی دیگر از دانشمندان هستهای ایران است که ۸ آذر ۱۳۸۹ در تهران با توطئه رژیم صهیونیستی و با همکاری اطلاعاتی منافقین در یک عملیات تروریستی به شهادت رسید. شهید شهریاری سال ۱۳۴۵ در زنجان متولد شد. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در زنجان، دوره کارشناسی را در رشته مهندسی الکترونیک در دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دوره کارشناسیارشد را در رشته مهندسی هستهای در دانشگاه صنعتی شریف و دوره دکترا را در رشته مهندسی هستهای در دانشگاه امیرکبیر گذراند.
شهید شهریاری پس از فراغت از تحصیل در دانشگاه امیرکبیر به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه مشغول به کار شد. وی ۲۱ مقاله تخصصی در مجلات علمی ـ پژوهشی به چاپ رساند و در ۲۴ نشست بینالمللی در رشته تخصصی خود سخنرانی کرد و در این دوره مجری پنج طرح پژوهشی بود. وی در زمان شهادت نماینده دانشگاه شهید بهشتی در امور اجرایی همکاری با سازمان انرژی هستهای، عضو انجمن هستهای ایران، مدیریت گروه کاربرد پرتوها، عضویت در شورای آزمایشگاه و شورای فناوری دانشگاه، عضویت در کمیته تخصصی فنی و مهندسی هیئت ممیزه، مشاور جمهوری اسلامی ایران در پروژه سزامی و برگزاری چهار کمیته علمی و کارگاه آموزش را در پرونده اجرایی خود داشت.
شهید مسعود علیمحمدی
مسعود علیمحمدی هم دیگر شهید نخبه ایرانی و یکی از دانشمندان ارشد فناوری هستهای ایران بود که ۳ شهریور ۱۳۳۸ در تهران (کن) متولد شد و بامداد ۲۲ دی ۱۳۸۸ و در ۵۰ سالگی، به هنگام بیرون آمدن از منزلش بر اثر انفجار یک بمب کنترل از راه دور ترور شد و به شهادت رسید. او مدرک کارشناسی را از دانشگاه شیراز (۱۳۶۴) و کارشناسیارشد (۱۳۶۷) و دکترای فیزیک با گرایش ذرات بنیادی را از دانشگاه صنعتی شریف در سال ۱۳۷۱ کسب کرد؛ از دانشجویان نخستین دوره دکترای فیزیک در داخل ایران بود. تخصص اصلی او ذرات بنیادی، انرژیهای بالا و کیهانشناسی بوده است. با پژوهشگاه دانشهای بنیادی (مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات) نیز طی سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۰ همکاری داشته است.
شهید مصطفی احمدیروشن
شهید احمدیروشن نیز دیگر نخبه شهید هستهای است که ۲۱ دی ۱۳۹۰ به شهادت رسید. وی ۱۷ شهریور سال ۱۳۵۸ در روستای سنگستان استان همدان متولد شد.
احمدیروشن دانشآموخته رشته مهندسی پلیمر از دانشگاه صنعتی شریف بود و با وجود سن پایین حدود ۳۲ سال، مقالات متعدد علمی در رشته پلیمر داشت. او در سال ۱۳۸۰ و در دوران تحصیل خود در این دانشگاه در پروژه ساخت غشاهای پلیمری برای جداسازی گازها که برای اولین بار در کشور انجام میشد، همکاری داشت. وی دارای چندین مقاله به زبانهای انگلیسی و فارسی بود که در زمان شهادت دانشجوی دکترای دانشگاه صنعتی شریف و از نخبگان این دانشگاه به شمار میرفت و همزمان مسئولیت معاونت بازرگانی نیروگاه هستهای نطنز را نیز به عهده داشت.
شهید داریوش رضایینژاد
شهید داریوش رضایینژاد نیز یکی دیگر از شهدای نخبه هستهای کشور است که 29 بهمن سال ۱۳۵۶ در شهرستان آبدانان در استان ایلام به دنیا آمد. با وجود نبوغ ذاتی در امور کارگاهی و آزمایشگاهی که از ویژگیهای تمامی نوابغ و مخترعان است، در تحصیل و پذیرش و اجرای آکادمیک نیز بسیار منظم و کوشا بود. وی ضمن فراگیری و کسب تجربه در رشته خود، در زمینه استفاده از رایانه و علوم کامپیوتری بسیار توانا بود. با داشتن چنین تواناییهایی، توانست در مدت هفت ترم و با رتبه اول، به عنوان دانشجوی برتر دانشگاه خود فارغالتحصیل شود.
وی به عنوان پژوهشگر در مراکز مهم تحقیقاتی و علمی کشور مشغول به کار شد. در ۳۴ سالگی معاونت انرژی اتمی ایران را به عهده داشت. تخصص اصلی وی، بررسی سیستم انفجار در کلاهکهای هستهای بود. شهید رضایینژاد با آنکه هنوز دانشجوی دکترای دانشگاه خواجهنصرالدین طوسی بود، اول مرداد ۱۳۹۰ با توطئه سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی(موساد) به شهادت رسید.
***
شهید محسن فخریزاده دانشمند هستهای کشورمان آخرین نابغهای بود که با تیر دشمنان قسم خورده توسعه وآبادانی ایران به فیض رفیع شهادت نائل شد اما بی شک مسیر پر افتخار تک تک این نخبگان عزیز با قدرت و صلابت بیش از بیش ادامه خواهد یافت.