در حالی که دولت آمریکا در حال کارشکنی علیه اجرای برجام است رئیس بانک مرکزی در اقدامی سؤالبرانگیز با وزیر خزانهداری آمریکا دیدار کرد.
در حالی که بانک مرکزی درباره دیدار ولیاله سیف با جک لو سکوت کرده، وزارت خزانهداری آمریکا از این ملاقات خبر داد و در بیانیهای نوشت: جک لو به سیف گفته است واشنگتن تا زمانی که برجام در حال اجراست به تعهدات خود با حسن نیت عمل میکند.
به گفته وزارت خزانهداری آمریکا، لو در این دیدار گفته است «تا وقتی ایران به توافقهای اتمی خود در ارتباط با برنامه جامع اقدام مشترک، عمل میکند، آمریکا هم با حسن نیت به تعهدات خود در زمینه تحریمها عمل خواهد کرد».
رادیو فردا ذیل این خبر نوشت: اما نگرانیهایی، از جمله در مورد مبادلات ارزی با ایران با استفاده از دلار آمریکا همچنان به قوت خود باقی است. علاوه بر تحریمهای یک جانبه اتمی ایالات متحده، که اکنون برچیده شدهاند واشنگتن تحریمهایی را نیز علیه مواردی مانند نقض حقوق بشر، «حمایت از تروریسم» یا برنامه موشکی بالستیک ایران دارد، که هنوز جاری است. ایران اتهام «حمایت از تروریسم» را رد کرده و میگوید برنامه موشکیاش، جنبه دفاعی دارد.
بیبیسی نیز در این باره نوشت: ایران میگوید به اندازهای که پیشبینی میشد نتوانسته از توافق اتمی موسوم به برجام بهره ببرد، که به دلیل تحریمهای موجود آمریکا در سایر زمینهها است. یکی از مشکلات بزرگ ایران این است که نمیتواند هیچ معاملهای را با دلار انجام دهد چون چنین معاملاتی باید از کانال بانکهای آمریکایی رد شود که مجوز آن را ندارند.
وبسایت المانیتور هفته گذشته در گزارشی با اشاره به سخنان جکلو نوشته بود: کارشناسان بانکداری معتقدند با توجه به سلطه دلار بر معاملات بینالمللی و مالی به عنوان یکی از ذخایر اصلی ارزی جهان، ایران بدون دسترسی هر چند محدود به معاملات اصطلاحاً «برگشتپذیر» (U-trn transactions) در کسب منافع کامل از توافق هستهای مشکل خواهد داشت. این اصطلاح، به معاملاتی از جمله درباره فروش نفت اشاره دارد که به دلار انجام میگیرد و حتی در صورتی که پول انجام چنین معاملاتی در بانک آمریکایی نباشد باید از طریق یک نهاد مالی آمریکایی فرایند «کلیرینگ» انجام شود. مسئله معاملات برگشتپذیر به لحاظ سیاسی به موضوعی جنجالبرانگیز بدل شده است و طرحهایی در کنگره آمریکا وجود دارد که اساساً چنین معاملاتی را برای ایران غیرقانونی میکند.
«الیزابت روزنبرگ» مقام ارشد سابق وزارت خزانهداری آمریکا و از کارشناسان مرکز امنیت آمریکایی جدید در این زمینه به المانیتور گفت: بدون وجود معاملات برگشتپذیر محدود، دسترسی ایران به ذخایر ارز خارجی به دلار دشوار خواهد بود. همچنین استفاده ایران از ارزهای کمتر تبدیلپذیر همچون روپیه هند برای انجام معاملات بزرگ بدون توجه به دلار آمریکا دشوار خواهد بود.