(روزنامه صبح نو ـ 1396/05/01 ـ شماره 279 ـ صفحه 4)
اندیشکدههای آمریکایی بعضاً جنگطلب مانند «اتحاد علیه ایران هستهای» و «پروژه مقابله با افراطگرایی» که اساساً بر مقابله با ایران، لابیگری در راستای اعمال تحریم علیه این کشور و کارزارهای دیپلماسی عمومی متمرکز بودهاند، چندان با بحث و مناقشات درباره نحوه تأمین بودجه خود بیگانه نیستند.
وبگاه «لوبلاگ» در اینباره مینویسد: اسناد هکشدهای که گروه «گلوباللیکس» از صندوق «یوسف العتیبه» در اختیار این وبگاه قرار داده است، حاکی از ارتباطات بسیار نزدیک اعضای اندیشکده اتحاد علیه ایران هستهای و دولت امارات متحده عربی است؛ موضوعی که شائبه تأمین مالی این اندیشکده آمریکایی از سوی مسوولان ارشد اماراتی را بیش از پیش تقویت میکند.
«جوزف لیبرمن» سناتور سابق آمریکایی و «مارک والاس» دیپلمات پیشین آمریکا در دولت جورج دبلیو بوش -که ریاست مرکز مقابله با افراطگرایی را نیز بههمراه «فرانسیس تاونسند» مشاور سابق امنیت داخلی آمریکا برعهده دارد- اندیشکده اتحاد علیه ایران هستهای را مدیریت میکنند.
«توماس کاپلان» یهودی دلال فلزات قیمتی -که برخی از سرمایهگذاریهای خود را به ایجاد بیثباتی در خاورمیانه اختصاص داده است- نیز از جمله تامینکنندگان اصلی این اندیشکده بهشمار میرود. وزارت دادگستری آمریکا، «گروه الکتروم» متعلق به کاپلان را به دریافت 150 میلیون دلار پول با منابع مشکوک از صندوق توسعه اقتصادی مالزی موسوم به شرکت خصوصی توسعه مالزی متهم کرده است. به گزارش روزنامه «وال استریتژورنال» العتیبه و یکی از شرکای تجاری وی نیز در این رسوایی دخیل بودهاند.
ایمیلهایی که در اختیار لوبلاگ قرار گرفته مربوط به صندوقی ایمیلی واقع در روسیه است. با اینحال مشخص نیست که هکرها یا گردانندگان این صندوق ایمیل واقعاً ساکن روسیهاند یا سعی در پنهان ساختن هویت واقعی خود داشتهاند. این اسناد نشان میدهد که رابطه نزدیکی میان عتیبه، لابیکنندگان اماراتی و سعودی و اعضای اندیشکدههای مزبور وجود داشته است. پیش از این نیز شواهدی دال بر تأمین مالی اندیشکدهها و گروههای لابی مستقر در واشنگتن وجود داشت. امارات متحده عربی در سال گذشته مبالغ هنگفتی به اندیشکدههای آمریکایی از جمله «مرکز پیشرفت آمریکایی» و «مرکز امنیت جدید آمریکا» اختصاص داده است. نکته جالب اینجاست که هردوی این اندیشکدهها گزارشهایی همراستا با منافع امارات و کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس با تمرکز ویژه بر مهار ایران منتشر کردهاند.
ارتباطات مالی
والاس در ایمیلی به تاریخ سوم سپتامبر 2014 به عتیبه در اشاره رمزی به «ارزیابی هزینهها» در مورد جلسه پیشرو اشاره میکند که مشخصاً نشاندهنده وابستگی مالی نشست برگزار شده از سوی والاس به سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن است.
البته مشخص نیست اشاره والاس در این ایمیل به جلسه اندیشکده اتحاد علیه ایران هستهای است یا به جلسه مرکز مقابله با افراطگرایی. والاس مینویسد: «برگزارکنندگان نشست ارزیابی هزینههای بسیار بالایی داشتهاند که ما آن را در نظر گرفتهایم. باور کنید این هزینهها در کوتاهمدت با مبالغ اهدایی و شرکتکنندگانی که جذب خواهیم کرد، جبران خواهد شد. سپاس و مشتاق دیداری واقعی. مارک»
والاس دو روز بعد آمار و ارقامی از نظرسنجی اندیشکده پروژه مقابله با افراطگرایی از ماه مه و ژوئن در ایالاتمتحده و بهروز رسانیهایی از نظرسنجی در آمریکا که بهتازگی تکمیل شده به عتیبه ارائه میکند و نهایتاً با درخواست از سفیر امارات برای محرمانه نگهداشتن این دادهها نامه خود را به پایان میبرد. البته اطلاعات فوق در اختیار لوبلاگ قرار داده نشده است.
در ایمیل دیگری مورخ هشتم ژانویه 2015 تاونسند از عتیبه برای ترتیبدادن جلسه با «محمد بن زاید بن سلطان آلنهیان پادشاه امارت ابوظبی درخواست کمک میکند. تاونسند مینویسد: «وتشکر فراوان از حمایتهای فعلی شما و ریچارد مینتز از تلاشهای پروژه مقابله با افراطگرایی! با درنظر گرفتن تراژدی که در پاریس اتفاق افتاده امروزه این تلاشهای بیش از هر زمان دیگری لازم بهنظر میرسد.»
«ریچارد مینتز» مدیرعامل «گروه هاربر» است که مشاور دولت امارات متحده عربی طی هفت سال گذشته بوده است. وی تنها لابیگر طرفدار کشورهای حاشیه خلیجفارس نبوده که حمایت از اندیشکدههای فوقالذکر را تسهیل کرده است؛ «نرم کلمن» سناتور سابق آمریکایی و لابیگر فعلی که در استخدام عربستانسعودی است نیز در هشتم اوت سال 2016 وضعیت مالیاتی اندیشکده پروژه مقابله با افراطگرایی را به نیابت از عادل الجبیر وزیرخارجه عربستان سعودی برای العتیبه شرح میدهد. کلمن مینویسد: «آقای سفیر، الجبیر وزیرخارجه سفارش کردند که با شما موضوع پیوست را پیگیری کنم. هر سوالی داشتید با من درمیان بگذارید.»
مواضع ضدقطری
در همینحال، دو اندیشکده اتحاد علیه ایران هستهای و پروژه مقابله با افراطگرایی بهطور مرتب مواضع خود را با مواضع ضدایرانی و امارات و شخص عتیبه هماهنگ کردهاند. برای مثال در پی تحریم قطر از سوی اماراتمتحده عربی و عربستانسعودی در اوایل ماه ژوئن، اندیشکده پروژه مقابله با افراطگرایی نیز تجار را از داد و ستد با قطر برحذر داشته و به آنها اتهامات این دو کشور علیه دوحه در حمایت از تروریسم را متذکر شده است.
مارک والاس مدیر اندیشکده پروژه مقابله با افراطگرایی در نامهای که نشریه پولیتیکو در سوم ژوئیه آن را منتشر کرده- به 11 شرکت تجاری متذکر میشود: «قطر سابقه طولانی از حمایت از افراطگرایی و تروریسم دارد که تنها به حمایت مادی و مالی گسترده از گروههای تروریستی بینالمللی محدود نیست و رهبران تحت تعقیب بسیاری از سازمانهای تروریستی در خاک این کشور زندگی میکنند.»
با اینهمه تلاش اندیشکده مزبور برای منزویساختن قطر در تضاد با موضع دولت ایالاتمتحده برای پایانبخشیدن به این بحران قرار دارد. با ادعای مقامات اطلاعاتی آمریکا مبنی بر هک رسانههای اجتماعی و خبری قطر از سوی اماراتمتحده برای انتشار سخنانی جعلی منتسب به امیر این کشور در ماه مه و انتشار گزارشهای محرمانه درباره کمک امارات متحده به برنامه موشکی کرهشمالی (که آن نیز از سوی گروه گلوباللیکس از صندوق ایمیل عتیبه هک و منتشر شده است) اقدامات والاس بیش از پیش جالبتوجه بهنظر میرسد.
طبق قوانین آمریکا نهادها و شخصیتهای دولتی این کشور مجاز به دریافت کمکهای خارجی نیستند. از سویی، اندیشکده اتحاد علیه ایران هستهای مبلغ 500 هزار دلار از «شلدون ادلسون» میلیاردر و کازینودار یهودی در سال 2013 دریافت کرده است.
دیدار مخفیانه نتانیاهو-بنزاید
از سوی دیگر، روزنامه هاآرتص روزهای گذشته فاش کرد «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در ماه سپتامبر 2012 در حاشیه نشست سازمان ملل با «عبدالله بنزاید» وزیرخارجه امارات در نیویورک بهطور مخفیانه دیدار کرده و درخصوص برنامههای هستهای ایران بحث و تبادل نظر کردهاند. این دیدار یک روز پس از سخنرانی مضحک نتانیاهو و ترسیم خط قرمز برای برنامه هستهای ایران صورت گرفته است.
http://sobhe-no.ir/newspaper/279/4/10687
ش.د9601994