مصطفي كواكبيان، عضو فراكسيون اميد: «آقاي روحاني امروز از شما پذيرفته نيست كه بگوييد چندان اختياري ندارم؛ چرا كه شما امروز رئيس شوراي عالي امنيت ملي هستيد و رياست دهها شوراي جورواجور را هم در اختيار داريد و اين مسئله نشان دهنده اختيارات گسترده شماست»
مدتی قبل مطلبي با عنوان «ماجراي روزهاي آخر» نوشتيم كه در آن نشانههايي از تكرار سناريوي روزهاي آخر دولت اصلاحات در دولت اعتدال وجود دارد؛ سناريويي كه در آن تلاش ميشود رئيسجمهور را تا حد يك تداركاتچي تقليل دهد و با سلب مسئوليت از بالاترين مقام اجرايي كشور، كه اختيارات گستردهاي دارد او را فردي بدون اختيار نشان دهد! به فاصله كوتاهي از آن يادداشت، رئيسجمهور در ضيافت افطاري سياسيون گفت: «مشكل اصلي اين است كه شما همه انتظارات را از دولت داريد، ولي بايد ببينيد دولت چقدر اختيار دارد، دولت نه در سياست خارجه اختيار دارد، نه ميداند كجا بايد مذاكره كند و مذاكره نكند، كجا ملاقات كند و كجا ملاقات نكند و نه اختيار فرهنگ و صدا و سيما در دست دولت است. همچنين مساجد و تريبونهاي نماز جمعه و مشكل فضاي مجازي هم در اختيار دولت نيست؛ لذا چيزي از دولت ميخواهيد كه اختياري ندارد و اختيارات بايد با امكانات متناسب باشد.» سخناني كه واكنشهاي گستردهاي را برانگيخت.
حسين شريعتمداري در سرمقاله روزنامه «كيهان» درباره اين سخنراني نوشت: «انتظار اين بودـ و هنوز هم هستـ كه آقاي رئيسجمهور به جاي كليگويي دقيقاً ميفرمودند كه كدام اقدام را براي حل كدام مشكل انجام داده و يا در دست اقدام داشتهاند كه نبود اختيارات لازم مانع از انجام آن شده است! مثلاً كدام لايحه را براي حلوفصل فلان مشكل موجود به مجلس ارائه داده و يا كدام تصميم را اتخاذ كرده بودند كه فقدان اختيارات كافي باعث توقف آن شده است! يافتن اين موارد در كارنامه دولت كار دشواري نيست، بسمالله! حداقل چند نمونه از آن را براي افكار عمومي توضيح بدهيد! مثلاً براي مقابله با گراني لجامگسيخته، تورم، بيكاري و... كدام گام را برداشته بوديد! بايد از آقاي رئيسجمهور پرسيد كه آيا اين جملات را به خاطر داريد؟ مگر جنابعالي نبوديد كه در تبليغات انتخاباتي خود ميفرموديد: «والله العلي العظيم (قسم جلاله) اگر مشكلات اين كشور كه بسيار و بسيار و بسيار پيچيده است، راهحل نداشت كانديدا نميشدم. بدانيد برادران و خواهران عزيز، همه آنهايي كه كليد را تكان داديد، واقعاً براي اين قفلها كليد وجود دارد.» آن قسم جلاله با اظهارات شنبهشب شما كه ريشه مشكلات را در نبود اختيارات كافي ميدانيد چگونه قابل جمع است!» روزنامه وطن امروز نيز اين گفته رئيس قوه قضائيه را كه «همه قوا اختيارات كافي براي انجام وظايفشان دارند» در صفحه اول خود جا داد! اما واكنش به اين اظهارات رئيس قوه مجريه تنها به منتقدان دولت محدود نماند! و حتي حاميان سياسي رئيسجمهور نيز اين سخنان را پذيرفتني ندانستند.
روزنامه «آفتاب يزد» در گزارشي با عنوان «گلايه روحاني از اختيارات رئيسجمهور پس از 6 سال!» نوشت: «رئيسجمهور در جمع فعالان سياسي گفته مطالبات با حدود اختيارات بايد همخواني داشته باشد. او پس از 6 سال به اين نتيجه رسيده است؛ پس به راستي تكليف شعارها و وعدهها چه ميشود؟ رئيسجمهور در حالي كه به تدريج دومين سال از دولت دومش را به پايان ميرساند، در ديدار با فعالان سياسي نسبت به حدود اختياراتش و عدم همخواني آن با مطالبات عمومي پس از 6 سال رياستجمهوري لب به گلايه گشود. چرا رؤسايجمهور پس از سوار شدن بر اسب قدرت و گرفتن رأي اعتماد از مردم تازه درباره حدود اختياراتشان سخن به ميان ميآورند. به هر روي امروز اين روش در ايران به يك سنت از سوي رؤسايجمهور تبديل شده است. در حالي كه بيش از هر چيز اعتماد عمومي را نشانه ميگيرد و منجر به تنزل سرمايههاي اجتماعي ميشود.»
روزنامه «آرمان»، ديگر روزنامه نزديك به دولت در يادداشتي از اين اظهارات انتقاد كرد و نوشت: «آقاي روحاني به نكتهاي اقرار كرده كه ميشد در همان ماههاي اول كار به آن اشاره كرد؛ نه اينكه بعد از 6 سال مطرح شود. آيا طرح اين مسئله با چنين كلمات و چنين سياقي به معناي آن نيست كه مردم خيالشان از پاسخ به وعدهها آسوده باشد؟ نكته نهايي اينكه طرح چنين سخناني قبل از اينكه راهي به دهي باشد، ميتواند بهآساني برهم زننده ساختارهايي باشد كه از قضا رياستجمهوري هم در آن تعريف ميشود.» حسن اسدي زيدآبادي از فعالان اصلاحطلب، پيرامون اظهارات رئيسجمهور گفت: «آقاي روحاني ميفرمايند محدوديتهاي دولت را درك كنيد. بسيار خب! شما كه با نظام غريبه نبودي، شرط انصاف اين بود كه اين حرفها را موقع انتخابات ميگفتيد.»
انتقادها از سوي طيف حامي دولت تنها به رسانههاي اين جريان محدود نماند و حتي به صحن علني مجلس نيز كشيده شد! مصطفي كواكبيان، فعال سياسي اصلاحطلب و عضو فراكسيون اميد، در نطقي در مجلس شوراي اسلامي خطاب به رئيسجمهور گفت: «آقاي روحاني امروز از شما پذيرفته نيست كه بگوييد چندان اختياري ندارم؛ چرا كه شما امروز رئيس شوراي عالي امنيت ملي هستيد و رياست دهها شوراي جورواجور را هم در اختيار داريد و اين مسئله نشان دهنده اختيارات گسترده شماست. اگر هم در مواردي طبق قانون اساسي بايد مسائل به تصويب و نظر مقام معظم رهبري برسد، در عمل و در طول اين چندين سال مشخص شده است كه ايشان با توجه به نظر مشورتي كارشناسان و متخصصان تصميم ميگيرند و بر اين اساس جاي هيچگونه تعلل و درنگي براي تحقق وعدههايتان وجود ندارد.»