سرعت پاسخگویی و واکنش به دشمن یکی از مسائل مهم و حساس در مباحث نظامی است. در فضای جنگهای امروزی، به طور کلی هر طرف که بتواند «نرخ آتش» بیشتری را در طول نبرد حفظ کند، دست برتری علیه هدف داشته و میتواند نتیجه درگیری را به نفع خود تغییر دهد؛ چه اینکه نبردهای امروزی کوتاهمدت خواهند بود. این مسئله به سلاحهای انفرادی محدود نیست؛ امروزه روشهای گوناگونی برای افزایش نرخ آتش ابداع شده است؛ از افزایش سرعت سازوکار بارگذاری در سامانههای توپخانهای تا هواپیماهای رزمی با قابلیت شلیک و هدایت همزمان چند موشک تا حتی زیردریاییهایی که به صورت همزمان چندین اژدر را به سمت هدف شلیک و هدایت میکنند. به علاوه این موضوع در افزایش نرخ آتش، بحث سرعت و توان آماده برای شلیک هم مهم است. در سلاح سبک، خشابهای بزرگتر یا نوار گلوله برای این منظور استفاده میشود، در یک سامانه توپخانهای به شکل دیگر. اما وقتی از یک پرتابه با مختصات یک موشک بالستیک سخن به میان میآید، معادله بسیار سخت خواهد شد. موشکهای بالستیک به منزله یکی از بزرگترین پرتابههای نظامی عملیاتی همیشه چالشهایی برای بحث انتقال به محل پرتاب و آماده شدن برای شلیک دارند. توسعه موشکهای سوخت جامد و توسعه حاملهای با تحرک بالا بخشی از این مشکلات را حل کرد. اما در این میان قدرت نوظهور موشکی جهان که موشک بخشی اصلی از توان بازدارندگی آن به شمار میآید، پس از رونمایی از شگفتانههای خود مانند شهرهای موشکی و موشکهای نقطه زن و... این بار نیز از شگفتانه جدید خود رونمایی کرد.
رونمایی از تیربار موشکی
با حضور سردار سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه آیین رونمایی از سامانه خودکار و هوشمند پرتابهای پیوسته و متوالی موشکهای بالستیک دوربرد (تیربار موشکی) نیروی هوافضای سپاه برگزار شد. در تصاویر به نمایش درآمده در این رونمایی که با حضور فرمانده کل سپاه و فرمانده نیروی هوافضای سپاه انجام شد، موشکهایی از نوع سوخت مایع در قالب یک سامانه تیرباری قابلیت آمادهسازی و شلیک بسیار سریعی پیدا کردند. فرمانده کل سپاه در این مراسم قدرت موشکی ایران اسلامی را تولد و تراکم اراده ملت ایران توصیف کرد و با تأکید بر اینکه زمانی که موشکهای ما به پرواز در میآیند، پیکره دشمن میلرزد، تصریح کرد: «این ستون مستحکم خیمه بازدارندگی و دفاع اطمینانبخش نظام ما و قدرتی مهیب است که با آن اراده سیاسی نظام به دشمن نشان شده و در صورت نیاز به او تحمیل میشود.» سرلشکر سلامی توان اطمینانبخش موشکی را ضامن تداوم حیات و بازدارندگی نظام عنوان و تأکید کرد: «به فضل الهی ما روز به روز شاهد درخششهای جدید در این عرصه هستیم و امروز نیز شاهد یک پدیده نو و دستاورد جدیدی با عنوان قابلیت پرتاب همزمان یا متوالی موشک با فاصلههای زمانی دلخواه هستیم که این گونه پرتابها از نظر عملیاتی و تاکتیکی ارزشهای افزوده زیادی برای ما به همراه خواهد داشت.» سرلشکر سلامی با تأکید بر اینکه قدرت موشکی ما ضامن عقبنشینی دشمنان است، گفت: «تا به امروز هم این قدرت در صحنههای مختلف اعم از مبارزه با داعش، مبارزه با ضد انقلاب در غرب کشور و در مناطق دوردست و نیز اسقاط اراده و انصراف دشمن از تهدید نظام و ملت ایران کارکرد و تأثیرات خود را به خوبی نشان داده است.» اما نکتهای که سردار سلامی در پایان صحبتهای خود در این رونمایی بیان کرد هم مهم است. فرمانده کل سپاه تأکید کرد: «به مردم عزیز و شریف ایران اطمینان میدهیم قدرت ما فائقه است؛ ما همیشه پیروزیم و برای دفاع از حیثیت، شرف، استقلال، منزلت و کرامت این ملت عزیز هیچ نگرانی و کمبودی نداریم و پیشمرگ و فداییشان هستیم؛ آنها با آرامشخاطر زندگی کنند.»
موشکهای بازدارنده در اعماق زمین
در موشکهای بالستیک به ویژه موشکهای سوخت مایع از زمان دستور برای اجرای آتش تا اجرای آن سوختگیری زمانگیر است. البته در موشکهای سوخت مایع باید پس از سوختگیری شلیک انجام شود؛ وگرنه فرایند تخلیه سوخت بسیار ریسک بالایی خواهد داشت. در صورتی که ترکیبی از موشکهای سوخت جامد و مایع را داشته باشیم، میتوانیم با پوشش دادن، مزایا و معایب هر دو نوع موشک قابلیتهای بهتری به توان موشکی مجموعه اضافه کنیم. عمر کم موشکهای آماده سوخت جامد و عمر بالای موشکهای سوخت مایع فاقد سوخت، نیاز به همپوشانی این دو نوع موشک را در شهرهای موشکی عیان کرد. تیربار موشکی در این شرایط با کاهش زمان آمادهسازی موشکها به ویژه از نوع سوخت مایع برای قرارگرفتن در شرایط پرتاب، وضعیت بسیار بهتری برای توان پاسخدهی موشکی ایجاد کرده است. در شرایطی که ریلی از موشکهای نقطه زن به شکل عمودی آماده قرارگرفتن در نقطه شلیک به صورت پشت سر هم هستند، به طور حتم قدرت و شدت آتش موشکی از تعداد معینی دهانه شلیک بسیار افزایش پیدا خواهد کرد و از طرفی هم عمده قوای موشکی را در لحظه شلیک در زیرزمین از حمله حفظ خواهد کرد و نیاز برای شلیک با لانچرهای زمینی را کاهش داده و امنیت بیشتری ایجاد خواهد کرد.
غافلگیری برای دشمن
اما از این نظر که در تصاویر پخش شده از این رونمایی شاهد ایجاد فضای لازم برای حرکت عمودی موشکها روی ریل بودیم، میتوان مدعی بود که نیروی هوافضای سپاه از سالها پیش به دنبال این دستاورد بوده و البته سالهای قبل به آن دست یافته و این رونمایی تنها برای رسانهای کردن این توان بوده است؛ آن هم در جهت اصل غافلگیری برای دشمن. نکته قابل توجه، عملیاتی کردن موشک عماد در این وضعیت بود که در این تصاویر به نمایش گذاشته شده بود. ارتفاع موشک عماد آن هم در اولین حضور رسمی و رسانهای آن نشان میدهد، تیربار موشکی در شهرهای موشکی سپاه قابلیت عملیاتیسازی برای همه موشکهای بالستیک تولید شده را دارند؛ اما نکته مهمتر اینکه حامل موشکها در تصاویری که ریل تیربار موشکی را نشان میدهد لانچر موشک هم به شمار میآیند. این مسئله به این معناست که موشکها به محض رسیدن به محل پرتاب (که در شهرهای موشکی معمولاً اتاقکهایی با یک سوراخ خروجی مخصوص حرکت موشک از درون آنها به بیرون است) نیاز به منتقل شدن روی پرتابگر را نداشته و همواره آماده پرتاب هستند.