تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۳  ، 
کد خبر : ۲۹۳۴۱۴
رئيس‌جمهوري با اشاره به انتخابات ٧ اسفند:

بین نفع کم و ضرر قطعی، نفع کم را انتخاب می‌کنیم

(روزنامه شرق - 1394/11/19 - شماره 2516 - صفحه 6)

«حسن روحانی»، رئیس‌جمهوری صبح دیروز در دومین همایش ملی «اعتدال، زنان و توسعه» که در سالن اجلاس سران برگزار شد، با تأکید بر اینکه در آستانه انتخابات باید خیلی مراقب باشیم، گفت: «برای من نامه‌ها و پیغام‌هایی می‌آید و خیلی‌ها حضوری می‌گویند چرا این‌جور شد و آنجور نشد و چرا شما کاری نمی‌کنید، اما من همه مشکلات را می‌دانم و می‌فهمم که آنچه خیلی‌ها می‌خواستند و مطلوبشان بود، امروز پیش چشم آنها نیست».

به گزارش «ایسنا»، رئیس‌جمهوری با بیان اینکه اساس اعتدال از اندیشه و فکر آغاز می‌شود، گفت: «اعتدال تنها یک روش نیست، بلکه یک بینش است، اعتدال تنها یک منش نیست، بلکه مسیر تفکر است و همچنین اعتدال تنها شعار نیست، بلکه یک گفتمان است و باید گفتمان اعتدال را زنده کنیم».

روحانی با تأکید بر اینکه ما یک هدف بلند داریم و تدبیر یعنی عاقبت‌اندیشی و دیدن پایان کار، ادامه داد: «می‌توان بلندتر حرف زد و اعلامیه داد؛ اما هدف مهم است و نباید آن را فراموش کنیم».

هر مشکلی دیدم سکوت نکردم

رئیس‌جمهوری با بیان اینکه من هر کجا مشکلی دیدم سکوت نکردم، گفت: «هیچ مشکلی برای بیان مسئله از نظر خودم نداشته و من هزینه‌ای را که مربوط به شخص من است پرداخت می‌کنم، اما خیلی مهم است که پایان کار را ببینیم و بدانیم که می‌توان با تدبیر و صبر و حوصله و با بسیج عمومی پای صندوق آرا برویم».

روحانی افزود: «من احساس می‌کنم در برخی از امور اگر درست نیندیشیم، ممکن است جامعه را مایوس کنیم و عده‌ای بگویند برای چه پای صندوق آرا بیاییم؟ چه کسی را انتخاب کنیم».

او با بیان اینکه گاهی انتخاب سخت می‌شود و آنچه شما می‌خواهید نیست، توضیح داد: «گاهی در یک فروشگاه برای خرید لباس فرزندتان آنچه ایده‌آل‌تان هست را پیدا نمی‌کنید، اما برای جلوگیری از سرماخوردگی فرزندان خود حتی لباسی را که با ایده‌آل شما هماهنگ نیست، خریداری می‌کنید، پس بدانید در انتخابات هم اگر حضور نیابید فرزند و جامعه ما دچار مشکل می‌شود، پس همان‌طور که به ناچار از فروشگاه لباسی خریداری می‌کنید، ولو دلچسب شما نباشد حضور در انتخابات هم کاری لازم است و ما در هر شرایط باید هفت اسفند پای صندوق انتخابات برویم».

روحانی با بیان اینکه ما حضور در انتخابات را به‌عنوان وظیفه و مسئولیت بزرگ خود می‌دانیم، تصریح کرد‌: «می‌دانیم اگر برویم نفع کمی به دست می‌آوریم و اگر نرویم قطعا ضرر می‌کنیم. پس بین نفع کم و ضرر قطعی، ما نفع کم را انتخاب می‌کنیم».

افراط از مغز شروع می‌شود

رئیس‌جمهوری با بیان اینکه حضور در انتخابات رسالتی بر دوش بانوان جامعه در کنار آقایان است، گفت: «در انقلاب و دفاع مقدس و حضور در تظاهرات ٢٢ بهمن همه‌جا خانم‌ها حضور فعال، چشمگیر و مؤثر داشتند و هفتم اسفند نیز ان‌شاءالله چنین خواهد شد».

او با تأکید بر اینکه اعتدال یک شعار انتخاباتی نیست، بلکه یک گفتمان است، تصریح کرد: «امروز در جامعه ما مشکل افراط و افراطیون وجود دارد و در منطقه نیز افراط و خشونت بلای جان مردم شده است».

او با بیان اینکه درگیری‌ها و کشتار در منطقه امروز به‌خاطر خشونت است که از فکر آغاز شده است، افزود: «افراط از مشت و چماق شروع نمی‌شود، بلکه افراط از مغز شروع می‌شود و برخی فکر و اندیشه افراطی دارند و متأسفانه گاهی به نام دین افراطی می‌اندیشند و دین را افراطی تبیین می‌کنند. در حالی که اساس اعتدال از اندیشه و فکر آغاز می‌شود».

او با بیان اینکه بخش بزرگی از مشکلات امروز جهان از افراط است، گفت: «نگاه برخی به دنیا افراطی است و معتقدند نباید به همه اعتماد کرد. نباید به غریبه‌ها و به آن طرف میزی‌ها اعتماد صددرصد کنیم، درحالی که هر چیزی اعتدالی دارد».

او گفت: «عده‌ای معتقدند هیچ مشکلی را نمی‌توان پای میز مذاکره حل کرد و فقط راه افراط و جنگ را بلد هستند و هیچ کار دیگری بلند نیستند».

عده‌ای سردادن شعار توسط زنان را خلاف شرع عنوان می‌کردند

روحانی در ابتدای صحبت‌های خود به ایام فجر انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: «زنان و بانوان ما از روز انقلاب اسلامی در صف مقدم این مبارزه حضور داشتند و شاهد نقش پررنگ زنان در نهضت انقلاب اسلامی در اجتماعات مردم و خیابان‌ها بوده‌ایم».

او به وجود تفکر افراطی و تفریطی در جامعه اشاره کرد و گفت: «در اوایل نهضت اسلامی نیز عده‌ای می‌گفتند مردم همه‌جا و به همه صورت باید در صحنه باشند، اما عده‌ای دیگر حضور زنان در خیابان‌ها و شنیده‌شدن صدای آنها و سردادن شعار توسط زنان را خلاف شرع عنوان می‌کردند».

او افزود: «در هفته‌های آخر تبعید امام (ره) در پاریس یکی از علمای بزرگ این سؤال را مطرح کرد که زنان در تهران به تظاهرات می‌آیند و شعار می‌دهند و فتوای برخی علما این است که زنان یا در تظاهرات شرکت نکنند یا حداقل شعار ندهند، اما امام فرمودند زن‌ها هم می‌توانند به خیابان بیایند و شعار دهند. همچنین در نمازهای جماعتی که به امامت امام‌خمینی برگزار می‌شد زنان و مردان در کنار یکدیگر در صف‌های نماز جماعت حاضر می‌شدند و عده‌ای به این موضوع ایراد وارد می‌کردند، اما فتوای امام این بود که حتی زنان در صف جلوی مردان می‌توانند نماز بخوانند و این موضوع اشکالی ندارد».

روحانی با بیان اینکه ممکن است این مسائل امروز به نظر شما خنده‌دار بیاید، گفت: «این سؤالات و مسائل جزء تاریخ تحول حرکت زنان ما در جامعه است و نشان می‌دهد که زنان راه سختی را تا امروز پیموده‌اند».

می‌گفتند چرا زن و مرد پشت یک میز اخبار می‌خوانند

او افزود: «همچنین در اوایل انقلاب عده‌ای ایراد وارد کردند که چرا اخبار را مرد و زن در پشت یک میز در بخش‌های مختلف برای مردم می‌خوانند و به اینکه زن و مرد پشت یک میز بنشینند و خبر بخوانند اشکال وارد می‌کردند و حتی برخی می‌گفتند آیا زن می‌تواند در انتخابات شرکت کرده و رأی بدهد و رأی‌دادن زنان را به معنای نقش‌داشتن آنها در ولایت و تولیت و اداره جامعه می‌دانستند. حتی در آن دوره رفتن دختران به دبیرستان از سوی عده‌ای با موازین اسلامی منافات داشت چه برسد به اینکه دختران به دانشگاه بروند. اما بعد از پیروزی انقلاب امام(ره) راه را باز کردند».

رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه چند قرن پیش در دانشگاه‌های انگلیس ورود زنان و دختران ممنوع بوده است، گفت: «در دهه‌های پیش در بسیاری از کشورهای اروپایی زن‌ها حق رأی نداشتند و در سوئیس تا سال ١٩٧٤ زن‌ها نمی‌توانستند رأی بدهند. پس این مشکلات برای زنان در سراسر جهان وجود داشت و زنان جامعه ما نیز برای ورود به مسائل آموزشی مشکلات فراوانی را پشت سر گذاشتند تا بتوانند وارد دانشگاه‌ها شوند».

روحانی ادامه داد: «همواره شاهد حضور زنان در عرصه‌های اقتصادی بوده‌ایم اما در بسیاری از موارد به ‌عنوان نیروی کار دست دوم و تحت فرمان مرد حضور داشتند و در بخش اقتصادی درآمدها در اختیار مرد قرار می‌گرفت و آن مقدار که می‌خواستند به زنان می‌دادند».

روحانی با اشاره به اینکه در دنیای امروز نقش زنان در حوزه آموزش بسیار تأثیرگذار است و تقریبا فاصله جنیستی وجود ندارد، گفت: «در حوزه‌های علمی پیشرفت‌های بسیاری از سوی زنان اتفاق افتاده است و گاهی در برخی رشته‌ها تعداد بانوان بیشتر از مردان است و در بخش اقتصادی هم روزبه‌روز نقش زنان پررنگ‌تر می‌شود گرچه هنوز بی‌عدالتی‌هایی وجود دارد که قابل رفع است».

خانم‌ها به ارائه مقاله و نقد بسنده نکنند

روحانی با بیان اینکه با تحول در فناوری‌های نو روزبه‌روز نقش خانم‌ها بیشتر می‌شود، گفت: «خانم‌ها باید خودشان پیش‌قدم شوند و تنها به ارائه مقاله و نقدها و مشکلات بسنده نکنند؛ چراکه زن‌ها باید در عرصه‌های مختلف حضور یابند، سخن بگویند و نقش خود را به رخ جامعه بکشند. چون تا وقتی خانم‌ها در کاری حضور پیدا نکرده و نقششان روشن نشود مردها تأثیرگذاری زنان را باور نمی‌کنند».

روحانی با بیان اینکه مردها در بعضی مسائل ازجمله توانمندی خانم‌ها، دیرباور هستند، گفت: «مردهای جامعه ما باید با چشم توانمندی خانم‌های ما را ببینند و تجربه شخصی من پس از حضور در دانشگاه و مجلس شورای اسلامی این بود که خانم‌ها بدون اغراق اگر بهتر از نمایندگان مرد کار نکرده‌اند نقششان از آنها کمتر نبوده است. پس باید حضور زنان را باور کنیم».

رئیس‌جمهوری با بیان اینکه ما به دنبال رشد و توسعه هستیم، گفت: «رشد و توسعه در کشور امکان‌پذیر نیست درحالی‌که ٥٠ درصد جمعیت کشور در مسیر توسعه حضور داشته باشند پس زنان همانند مردها می‌توانند نقش پررنگی ایفا کنند و از ظرفیت و قدرت و استعداد آنها در مسیر توسعه و تعالی کشور استفاده شود».

چطور پدر می‌تواند ولی مادر نتواند؟

روحانی با بیان اینکه باید درباره حضور زنان در عرصه علم و اقتصاد و سیاست تناسب و تعادل ایجاد شود گفت: «نمی‌شود خانم‌ها در عرصه علمی دوشادوش مردها پیش روند اما در حوزه اقتصاد با موانع روبه‌رو باشند و ارزش کارشان کمتر محاسبه شود که این اتفاق غیرقابل‌قبول است».

او همچنین به موانع حضور زنان در بخش‌های مدیریتی اشاره کرد و گفت: «در توانمند‌سازی و حضور سیاسی و مدیریت زنان هنوز به نقطه مطلوب نرسیده‌ایم و باید برای آن برنامه‌ریزی کنیم».

او با اشاره به مسئولیت‌های گوناگون زنان در بخش‌های مختلف اجرائی و دولتی ازجمله فرمانداری‌ها، استانداری‌ها و معاونت‌ها و ... گفت: «بدون اغراق می‌گویم در انجام این وظایف و عملکرد بانوان تفاوتی بین مردان و زنان نمی‌بینم».

رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه عده‌ای می‌گویند خانم‌ها باید وظیفه مادری انجام دهند و آیا وظیفه فقط مادری است پس وظیفه پدری چه می‌شود؟ گفت: «از رسالت سنگین زنان در تربیت فرزندان به‌خوبی آگاه هستیم اما در تربیت فرزندان پدر هم وظیفه دارد و چطور می‌شود که پدر هم بیرون از خانه کار کند و وظایف پدری را انجام دهد اما خانم‌ها نتوانند».

نه تفکرات فمینیستی را قبول داریم نه تحجر را

او با بیان اینکه ما تفکرات فمینیستی را قبول نداریم اما تحجر را هم نمی‌پذیریم، گفت: «نمی‌دانم عده‌ای بر چه مبنایی می‌گویند زن باید محصور در خانه برای همیشه بماند و اینها مثل اینکه حتی مقام و عظمت فاطمه زهرا(س) را هم به‌زور می‌پذیرند».

روحانی با بیان اینکه زندگی فاطمه زهرا(س) به ما نشان می‌دهد زن‌ها لیاقت و استعداد هر مقامی را دارند، افزود: «اگر نگذاریم بانوان از فرصت‌هایی که خدا و جامعه به آنها داده استفاده کنند ظلم بزرگی به زنان و ایران آینده کرده‌ایم». روحانی در پایان گفت: «وعده همه ما هفتم اسفندماه، پای صندوق رأی برای انتخاب بهترین‌هاست».

هنوز هم نیاز است درباره آزادی بگوییم

رئیس‌جمهوری عصر دیروز همچنین در آیین اختتامیه سی‌وسومین دوره جایزه کتاب سال کشور که در تالار وحدت برگزار شد، گفت: «ممکن است امروز در بعضی از کشورها روزنامه، مجله، رساله و مقاله بسیار تأثیرگذار باشد که در کشور ما هم اینچنین است اما در تاریخ علم کشورمان همواره کتاب جایگاه خاص و ویژه‌ای داشته است».

به گزارش «فارس» روحانی تأکید کرد: «تمامی کتب و نوشته‌هایی که توانسته برای اهداف ملی و انسانی ما تأثیرگذار باشد مورد احترام همگان است؛ اما ما در آستانه روز پیروزی انقلاب هستیم و هنوز در مفاهیمی از انقلاب اجماع نظر نداریم».

او افزود: «٣٧ سال از ٢٢ بهمن ٥٧ گذشته و فکر می‌کنم هنوز هم نیاز است که ما انقلاب را معنا کنیم و انقلابی‌بودن را تفسیر کنیم که چه کسی انقلابی است و انقلاب به چه معناست و تداوم راه انقلاب چیست».

رئیس‌جمهوری ادامه داد: «ما همه به خیابان‌ها آمدیم و گفتیم استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی، انقلاب‌مان را با این سه واژه مهم تبیین کردیم؛ اما هنوز هم نیاز است درباره آزادی بگوییم، بنویسیم و تفسیر کنیم».

روحانی گفت: «هنوز هم راجع به استقلال، جمهوریت و اسلامیت نظام باید سخن بگوییم؛ البته همیشه افکار مختلف و متفاوتی وجود دارد و همیشه مخالف و منتقد وجود دارد که به نظر من داشتن مخالف عیبی نیست. باید کاری کنیم که مخالف، معاند نباشد؛ والا مخالف کسی است که دارای فکر و اندیشه و نظر خاصی بوده و ما نمی‌توانیم همه را در مسیر یک فکر و راه قرار دهیم».

رئیس قوه ‌مجریه ادامه داد: «نظرات، اندیشه‌های مختلف و اساسا اگر کلمه اختلاف به معنای تضارب آرا باشد و آنجایی که نظرات مختلف بیان می‌شود باعث رشد اندیشه و فکر خواهد بود. اگر حال کتاب خوش نباشد به معنای آن است که در جامعه ما و در مسیر رشد تعالی جامعه و کشور، ما با مشکل مواجه هستیم».

او تأکید کرد: «چرا در نشر کتاب، طبع کتاب و نوشتن کتاب و بالاخره در مقصد نهایی یعنی خواندن کتاب ما امروز دچار مشکل هستیم؟ چرا تیراژ کتاب پایین است؟ البته وضعیت عناوین کتب بد نیست و تعداد عناوین خوب است؛ اما وقتی تیراژ کتاب پایین است، معنایش این بوده که ناشر، مؤلف و... دچار مشکل می‌شوند و این سؤال پیش می‌آید که باید چگونه جامعه خودمان را به کتاب و کتاب‌خواندن تشویق کنیم و چگونه هم باید کتاب در صحنه رقابت قرار گیرد؟» رئیس‌جمهوری ادامه داد: «معمولا هر چیزی که در مسیر رقابت قرار نمی‌گیرد، دچار مشکل می‌شود. کتاب، نوشتن و نشر کتاب و مراکز علمی و دانشگاهی ما باید در مسیر رقابت قرار بگیرند و ما باید همه را برای این مسیر رقابت تشویق کنیم».

باید نقاد برای آینده زندگی خودش نگرانی نداشته باشد

او افزود: «باید نقاد برای آینده زندگی خودش نگرانی نداشته باشد و آنجایی که در جامعه اسلامی نظری دارد، نظر خودش را بتواند به خوبی تبیین بیان کند و مسیر برای سخن‌گفتنش و اعلام نظر و سخنش کاملا آزاد باشد. هر مقداری که بتوانیم باید فضای دانشگا‌ه‌ها، پژوهشکده‌ها، فضای نشر و طبع و نویسندگی و تحقیق را بازتر و آزادتر کنیم و همه را تشویق به این سمت و سو کنیم و بدانیم که هیچ‌کس در بیان نظرش معصوم نیست».

با لذت از حذف دیگران، جامعه پیشرفت نمی‌کند

روحانی تأکید کرد: «البته ما در فضایی می‌توانیم سخن بگوییم و نقد کنیم که هیچ‌کس به فکر حذف دیگری نباشد. همه مردم و تمام افکار و جناح‌ها باید در سایه تحمل بتوانیم همدیگر را تحمل کنیم. از افکار یکدیگر استفاده کنیم، اگر خدای‌ناکرده شرایط به‌گونه‌ای باشد که از حذف دیگران کسی بخواهد لذت ببرد، در آن جامعه پیشرفت نخواهد بود؛ زیرا آن جوامعی توانستند به پیشرفت برسند که در آن جوامع نقد و نظر آزاد بوده است. ‌ما در آستانه روز پیروزی انقلابی هستیم که شعارش، شعار آزادی بوده و ما در طول این ٣٧ سال یکی از افتخارات‌مان نقد و نظر آزاد است». روحانی افزود: «ما در آستانه یک روز مهم و سرنوشت‌ساز در تاریخ سیاسی زندگی‌مان در هفتم اسفند امسال هستیم.

شما فرهیختگان و اصحاب قلم و اصحاب اندیشه باید همه مردم را برای حضور در پای صندوق آرا ولو اینکه شرایط از دید شما صددرصد اید‌ه‌آل نباشد، تشویق کنید. ما همه باید پای صندوق‌های آرا برویم و من مطمئنم درصورتی‌که همه مردم ما پای صندوق آرای روز هفتم اسفندماه بروند، سرنوشت زیباتری را برای این کشور رقم خواهند زد». رئیس‌جمهوری تأکید کرد: «دو انتخابات مهم در یک روز و انتخاب نمایندگان برای مجلسی که آن مجلس می‌خواهد رهبر‌ آینده را برگزیند و همچنین برای انتخابات مجلس شورای اسلامی که او می‌خواهد قوانین لازم را برای جامعه ما تدوین و تصویب کند و بر امور کشور نظارت کند، هر دو از اهمیت بالایی برخوردارند و ان‌شاءالله همه ما در این رسالت و وظیفه مهم‌مان موفق خواهیم بود و برگ زرین دیگری را در تاریخ کشورمان خواهیم افزود».

http://www.sharghdaily.ir/News/85665

ش.د9405679

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات