اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح امروز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود پاسخگوی سوالات خبرنگاران شد.
بقائی درباره سفر عراقچی به قطر گفت: سفر آقای عراقچی در چارچوب رفت و آمد دیپلماتیک بین دو کشور بود. ما رابطه خوب و نزدیکی داریم. هم در رابطه با مناسبات دوجانبه و هم تحولات منطقه رایزنی داریم.
فرصت خوبی شد برای دیدار با مقامات حماس و تبریک به مناسبت پیروزی مقاومت در فلسطین و تحمیل توافق آتش بس بر رژیم اشغالگر. در خصوص مذاکرات رفع تحریم صحبت خاصی مطرح نشد.
سفر نتانیاهو به آمریکا
وی درباره سفر نتانیاهو به آمریکا گفت: این سفری است که بین دو طرف در جریان بود. ما سعی داریم بر مسائل خودمان متمرکز باشیم. در عین حال بازتابهایی که ممکن است چنین رفت و آمدهایی در رابطه با تحولات منطقه داشته باشد، رصد خواهیم کرد.
اجلاس اکو در تهران
سخنگوی وزارت خارجه درباره اجلاس اکو در تهران گفت: اجلاس وزرای خارجه اکو در تهران هم اکنون در حال برگزاری است و در سطح معاونین وزرای خارجه و در ادامه جلسه وزرا در مشهد است. پیگیری اجلاس وزرا و تصمیمگیری درباره برنامههای آتی اعضا در دستورکار است.
حضور دستیار رئیس جمهور آذربایجان در تهران
وی در خصوص حضور دستیار رئیس جمهور آذربایجان در تهران گفت: دستیار رئیس جمهور آذربایجان، اجلاس دوجانبه داشتند و ارتباطی به اجلاس اکو ندارد. این سفر دوجانبه است و در ادامه گفتگوهایی است که بین ایران و آذربایجان در جریان بوده است. ایشان در رابطه با تقویت روابط و رفع پارهای از مشکلات صحبت کردند. امیدواریم این سفر شروعی باشد برای درک بهتر از نگرانیهای مشترک و بهبود روابط در همه حوزهها.
هر دولتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد، مورد حمایت ما است
بقائی درباره ریاست جولانی و سیاست ایران در قبال تحولات سوریه گفت: آقای عراقچی اعلام کردند که هر دولتی مورد حمایت مردم سوریه باشد، مورد حمایت ما است. ما تحولات را به دقت رصد میکنیم و امیدواریم دوره انتقالی منجر به تشکیل دولت فراگیر که نماینده همه اقشار سوریه باشد، شود. ما از هر فرصتی برای بیان دیدگاههای خود از طریق کشورهایی که رابطه خوبی با آنان داریم استفاده میکنیم.
بریکس بر اساس احساس نیاز کشورهای عضو تشکیل شده است
وی درباره رویکردهای ترامپ نسبت به ایران در این چند روز گفت: بریکس بر اساس احساس نیاز کشورهای عضو برای هماهنگی و همکاری تشکیل شده است و با همین نگاه به فعالیت خودش ادامه میدهد. رئیس دورهای بریکس در این مورد نظرشان را اعلام کردند. کشورهای عضو با توجه به منافع منقابل از حضور در یک جمع اقتصادی بین الدولی، رفتار خود را تنظیم میکنند. بحث دلار هم شاید هیچ کشوری به اندازه آمریکا به دلار ضربه نزده، به دلیل استفاده ابزاری برای اعمال تحریم علیه کشورها.
واکنش ایران به ادعاها مبنی بر ارسال پول به حزب الله
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به ادعا مبنی بر ارسال پول به حزب الله گفت: خبرسازی رژیم صهیونیستی است برای عدم بازسازی لبنان.
تحرکات آمریکا و عدم ارائه گزارش ضد حقوق بشری علیه ایران
وی درباره تحرکات آمریکا و عدم ارائه گزارش ضد حقوق بشری علیه ایران گفت: ما چراغی مشاهده نکردبم. بحث این است در گزارش دورهای حقوق بشر کشورها، آمریکا تصمیم گرفت اعلام نظر نکند. این در چارچوب مباحث داخلی خودشان است. همچنین آمریکاییها گفتند که آمریکا صندوق خیریه نیست و کمکهای آمریکا برای پیشبرد منافع این کشور است. اینها صدقه نیست، نوعی دستمزدی است که به ازای خدماتی که دریافت میکنند پرداخت میکنند. این نشانهای از سیاست مداخله جویانه آمریکا است.
جایگاه ایران و افغانستان روشن است
بقائی در خصوص جایگاه افغانستان در نگاه ایران گفت: جایگاه ایران و افغانستان روشن است. ما با 900 کیلومتر مرز، با همه اشتراکات و با وقوف بر اینکه امنیت موضوع پیوسته است، برای ما مهم است که چه در افغانستان رخ میدهد. در خصوص سازوکارهای منطقهای علی الاصول با حساب منافع ملی خودمان و منافعی که از قبل همکاری با سازوکارها منتفع هستیم، تصمیم میگیریم.
سران رژیم صهیونیستی باید محاکمه شوند
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به ائتلاف علیه رژیم صهیونیستی گفت: این کارزار در لاهه هلند شروع شده و تعداد 10 کشور در این ابتکار مشارکت دارند. هدف اصلی اطمینان از توقف بی کیفرمانی رژیم صهیونیستی به خاطر نسل کشی در غزه است. آن چیزی که رژیم را در ارتکاب جنایات کمک کند ارسال سلاح کشنده از طرف غربیها بود. ما از هر ابتکاری در این زمینه حمایت کردیم. راه این است سران رژیم محاکمه شوند.
واکنش به اظهارات ترامپ مبنی بر کوچ مردم غزه
وی در واکنش به اظهارات ترامپ برای کوچ اعضای غزه گفت: هیچ گروهی نمیتواند درباره آینده غزه نظر دهد جز خود فلسطینیها.
تعیین سفیر جدید ایران در لندن
بقائی در رابطه با گمانه زنیها در خصوص سفرای ایران در چین و روسیه گفت: روند تعیین سفرا مشخص است و روند تثبیت شدهای است. به محض قطعی شدن ما اطلاع رسانی میکنیم. سفیر جدید ما در لندن آقای موسوی مدیرکل سابق حقوقی وزارت خارجه هستند.
آماده هر نوع کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی هستیم
وی در خصوص نفش آفرینی ایران در تسهیل گفتگوها در قفقاز جنوبی گفت: امنیت قفقاز و همه همسایگان برای ما مهم است. ما با هر دو کشور رابطه خوبی داریم و رفت و آمدهای دیپلماتیک وجود دارد. آماده هر نوع کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی هستیم.
چشم انداز روابط ایران و افغانستان
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص سفر عراقچی به کابل و چشم انداز روابط ایران و افغانستان گفت: نماینده رئیس جمهور در امور افغانستان سفرای ما هستند. ما دارای سرپرست سفارت هستیم و ایشان همراه با مدیرکل ذی ربط به عنوان متولیان امور دیپلماتیک با افغانستان محسوب میشوند. آن خبری که مطرح شد برای عنوان همکاران ما اشتباه رسانهای بود.
در رابطه با سفر، گفتگوها بسیار خوب و مفید بود. سفر کوتاهی بود و در همین سفر کوتاه با وزیر خارجه، نخست وزیر، وزیر دفاع و وزیر صنعت گفتگوهای خوبی انجام شد. این سفر با هدف افزایش و ارتقای روابط تجاری بین دو کشور انجام شد. امیدواریم این گام منجر به گامهای مفیدتر در خصوص افغانستان شود.
احضار سفیر سوئد به وزارت خارجه ایران
وی درباره حکم اخراج رئیس مرکز اسلامی در سوئد گفت: ادعاها در این خصوص بی اساس است. مجومعه اقداماتی که ظرف چند روز اخیر از جانب سوئد شاهد بودیم به هیچ وجه سازنده نیست. در ارتباط با بازداشت مدیر مرکز اسلامی استکهلم ما در راستای وظیفه ذاتی برای احقاق حقوق اتباع ایران ورود کردیم و متوجه شدیم جرمی مرتکب نشدند. این اصلا سازگار با حقوق بشر نیست. ما اعتراض خودمان را اعلام کردیم و همین دیروز سفیر سوئد در وزارت خارجه حاضر شد و نگرانیهای ایران متذکر شد.
با مقامات هندی در ارتباطیم
وی درباره گم شدن 3 تبعه هندی گفت: این موضوع را هند منعکس کرده و ما با آنان در ارتباط هستیم.
آژانس یک نهاد فنی است
بقائی در پاسخ به تسنیم در خصوص اظهارات سیاسی گروسی علیه ایران گفت: آژانس یک نهاد فنی است و دارای رسالت مشخص در چارچوب موافقتنامههای مشخص است. ما همواره مقامات آژانس را دعوت کردیم تا به وظایف خود پایبند باشند و از اظهارنظرهای با شائبه سیاسی پرهیز کنند. این رویکرد به اعتبار آژانس آسیب میرساند و جایگاه دبیرکل را دچار مشکل میکند. آژانس باید به رعایت رویهها و قوانینی که ناظر بر حوزه تخصصی آژانس است مبادرت کند.
برای بازگشایی سفارت ایران در دمشق باید بسترهایی فراهم شود
وی در خصوص احتمال بازگشایی سفارت ایران در دمشق گفت: بازگشایی سفارتخانهها نیازمند زمینههایی است. بسترهایی برای تامین امنیت باید فراهم شود و نسبت به آن اطمینان حاصل کنیم، تا بعدا تصمیم بگیریم.
تهدید زیردریایی هستهای استرالیا
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تهدید زیردریایی هستهای استرالیا گفت: تامین زیردریایی هستهای برای استرالیا که در چارچوب پیمان سه جانه صورت میگیرد، از حیث نقض تعهدات مربوط به منع اشاعه هستهای، نگران کننده است. کشورهایی که ذی مدخل هستند نسبت به آن اصرار دارند. این رویکرد نشانه دیگری از برخوردهای دوگانه و گزینشی است. در خصوص ایران دیدگاههای غیرمنصفانه دارند ولی در این موضوع کار خودشان را ادامه میدهند.
مذاکرات هستهای
وی در خصوص مذاکرات هستهای گفت: در مورد موضوع مذاکره زیاد صحبت شده است. نکته این است در شرایطی که مساعد باشد و ما اطمینان حاصل کنیم که میتوانیم منافع ایران را تضمین کنیم حتما اقدام خواهیم کرد. اما موضوعی نیست که یک طرفه در موردش صحبت یا التماس شود. ما بر اساس مواضع خودمان مسیر را انتخاب خواهیم کرد.
سفر رئیس پارلمان عراق به ایران
بقائی در خصوص سفر رئیس پارلمان عراق به ایران گفت: رئیس مجلس عراق در تهران حضور دارند. این سفر در چارچوب دیپلماسی پارلمانی است و دیداری با رئیس جمهور و رئیس مجلس دارند. این سفر در چارچوب روابط خوب بین ایران و عراق، و مشورت در خصوص موضوعات دوجانبه و تحولات منطقه است.
جنایات رژیم در کرانه باختری
وی در خصوص جنایات رژیم در کرانه باختری گفت: علی رغم آتش بس در غزه، جنایات و کشتار در کرانه باختری ادامه دارد. و همانطور که گزارشگران حقوق بشر هشدار دادند گویا قرار است جنایت نسل کشی در کرانه باختری تکرار شود. این نیازمند تجرک جدی کشورهای بینالمللی و اسلامی است و اینکه اجازه داده نشود اتفاقاتی که در غزه رخ داد در کرانه باختری تکرار شود. نکته مهم این است جامعه بینالمللی نباید اجازه دهد کشتار عادی سازی شود.
حضور نیروهای بیگانه در منطقه را در جهت ثبات منطقه نمیدانیم
وی در واکنش به حضور نیروهای بیگانه در منطقه گفت: ما حضور نیروهای بیگانه در منطقه را در جهت ثبات منطقه نمیدانیم.
تلاش عراق و قطر برای میانجی گری بین ایران و سوریه
بقائی در واکنش به اخباری مبنی بر تلاش عراق و قطر برای میانجی گری بین ایران و سوریه گفت: برقراری روابط، تابع مجموعه ملاحظاتی است و نیازمند مجموعهای از پیش نیازها است، ما با رصد تحولات تصمیم میگیریم. اینکه دوستان ما بخواهند تلاشی داشته باشند امر نامتعارفی نیست. ما از همه امکانات برای اطمینان از اینکه تصمیمگیری ما سنجیده باشد استفاده میکنیم.
سیاست ایران بر مبنای اصول انقلاب است
وی در خصوص سیاست خارجی ایران گفت: سیاست ایران بر مبنای اصول انقلاب و بر مبنای سه اصل عزت، حکمت و مصلحت برای تامین و حفظ منافع ملی ایران فعال بوده است. در دولت چهاردهم با تاکید بر سیاست خارجی فعال، پویا و اثرگذار تلاشهای زیادی برای حراست از امنیت ایران و جلوگیری از شرارتها در منطقه و فرامنطقه صورت گرفت. سیاست همسایگی از قبل مورد نظر دولتهای ایران بوده و این سیاست در دولت فعلی هم دنبال شد. چالشهای امنیتی باعث نشد ما از ضرورت ارتقای روابط با کشورهای همسایه غافل شویم. استفاده از ظرفیتهای چندجانبه و منطقهای نمونهای از آن است.