طلوع منبع مهر و باران رحمت حق، ولادت سرچشمه هدایت و تقوا حضرت امام زین العابدین(ع) مبارک باد
به نظر میرسد که برخی تصمیمگیریها ناشی از اعمال نفوذ مخرب «طرفهای ثالثی است که نه خیر و صلاح ایران و نه سوئد را میخواهند»، این را سخنگوی وزارت امور خارجه اسماعیل بقایی دوشنبه ۱۵ بهمنماه درباره بازداشت امام جماعت مرکز امام علی استکهلم بیان کرد.
او در پاسخ به سؤال ادعای مطرح شده درباره حکیمالهی را بیاساس و مبنا خواند و گفت: متوجه شدیم که هیچ اتهامی متوجه ایشان نیست و هیچ جرمی را مرتکب نشده و برای ما هم سؤال است که چرا در این مدت به صورت خودسرانه بازداشت شده و با هیچ یک از معیارها و موزاین حقوق بینالملل و حقوق بشر این اقدام سازگار نیست.
اخیراً خبری مبنی بر بازداشت محسن حکیمالهی روحانی ۶۳ ساله و امام جماعت مرکز اسلامی امام علی استکهلم توسط سرویس امنیتی سوئد منتشر و عنوان شد که او بهزودی از این کشور اخراج میشود. روزنامه سوئدی اکسپرسن در این باره اعلام کرد که دولت سوئد اقامت حکیمالهی را لغو کرده و ۳۰ ژانویه نیز تصمیم بر اخراج او گرفته است.
نزدیکان حکیمالهی هم گفتند که پس از مفقودی، از کانالهایی به آنها اطلاع داده شد که بهزودی از سوئد اخراج میشود.
با گذشت بیش از ۱۰ روز از بازداشت این تبعه ایرانی که گفته میشود در مراکز اداره مهاجرت در بازداشت به سر میبرد، دولت سوئد توضیحی درباره علت بازداشت و اخراج آن ارائه نکرده است.
سخنگوی سرویس امنیتی سوئد (Sapo) ابریل ورنستت، هم در اظهاراتی بیان کرد: «میتوانم تایید کنم که در حال حاضر هیچ تحقیقات مقدماتی مربوط به این شخص در جریان نیست. ما در سرویس امنیتی سوئد از نظر قانونی اختیار داریم که بر اساس مقرراتی که هدف آنها جلوگیری از تهدیدات علیه امنیت سوئد است، اقدام کنیم. در این چارچوب، ما حق داریم فردی را که تابعیت سوئدی ندارد، در بازداشت نگهداریم تا فرآیند اخراج او انجام شود.»
وی گفت: «این تصمیمگیری بر اساس ارزیابی جامع و فردی و با استناد به اطلاعات امنیتی مختلف صورت میگیرد. هنگامی که یک تبعه خارجی بازداشت میشود، درخواست اخراج او بلافاصله به «اداره مهاجرت» ارسال میشود. این فرآیند از نظر قانونی مجاز است. اما ما نمیتوانیم اطلاعات بیشتری را در مورد پروندههای خاص ارائه دهیم.»
عقیل زهیری، سخنگوی مرکز اسلامی امام علی در یارفالا در حومه استکهلم هم در این باره عنوان کرد هیچ اطلاعاتی درباره اتهامات حکیمالهی ندارد.
در برخی اخبار منتشر شده عنوان شده بود که بازداشت حکیمالهی در راستای رفع تهدیدهای بینالمللی انجام شده و علاوه بر این ادعاهایی درباره این مرکز و فعالیتهای تهدیدآمیز اطلاعاتی علیه شهروندان سوئدی و ایرانیان مقیم سوئد، مطرح شد.
حضور سفیر سوئد در وزارت خارجه
آنگونه که بقایی اعلام کرد مراتب اعتراض ایران از طریق مجاری دیپلماتیک در استکهلم و تهران به سوئد اعلام و «ماتیاس اوترستد» سفیر این کشور در تهران هم روز یکشنبه ۱۴ بهمنماه در وزارت خارجه ایران حضور یافته و نگرانیهای ایران به وی به صراحت متذکر شده است.
حضور سفیر سوئد در وزارت خارجه و ابلاغ اعتراض ایران حدود یک هفته بعد از تسلیم رونوشت استوارنامهاش به عراقچی صورت میگیرد. سفیر سوئد هشتم بهمنماه ۱۴۰۳ رونوشت استوارنامه خود را تقدیم وزیر خارجه ایران کرد.
نکتهای که بقایی به آن اشاره کرد این بود که حتی مقررات و قوانین ناظر بر حمایت کنسولی هم در قبال این تبعه ایرانی رعایت نشده و به خانواده و حتی دیپلماتهای ایرانی نیز اجازه ملاقات با وی داده نشده است.
وی گفت: از این جهت هم برای ما جای سؤال و اعتراض دارد. امیدواریم تجدیدنظر کنند و اجازه ندهند مرکز یا ابتکاری که ایجاد کننده رابطه بین مردم و مردم است، به خاطر ملاحظات سیاسی آسیب ببیند.
ادعای بیاساس نخستوزیر سوئد
بقایی همچنین عنوان کرد که تحرکات و مجموعه اقداماتی که ظرف هفتههای اخیر از سوی سوئد شاهد بودیم، به هیچ عنوان «سازنده» نیست.
چندی پیش شاهد ادعایی از سوی نخستوزیر سوئد علیه ایران بودیم. او مدعی استفاده ایران از باندهای جنایتکار سازمان یافته خشن در سوئد شده بود. ادعایی که اول بهمنماه سالجاری با واکنش بقایی مواجه شد و ضمن «تعجب برانگیز» و «غیرقابل قبول خواندن» این ادعا گفت: «برای ما عجیب است. این نوع اظهارات فرافکنانه و ناموجه بدون اینکه سندی را ارائه کنند، به هیچ عنوان در عرف دیپلماتیک قابل قبول نیست و ما مراتب اعتراض خود را به نحو مقتضی به طرفهای سوئدی اعلام کردیم.»
دخالت طرفهای ثالث در مناسبات ایران و سوئد را در پرونده حمید نوری شهروند ایرانی بازداشت شده در سوئد که بعد از ۱۶۸۰ روز زندانی روز شنبه ۲۶ خرداد ماه به کشور بازگشت، نیز شاهد بودیم. آنچنانکه ناصر کنعانی سخنگوی سابق وزارت خارجه آن را پروژه سیاسی طراحی شده توسط رژیم صهیونیستی و با عاملیت و اجرای گروهک تروریستی منافقین خوانده بود.
مناسبات ایران و سوئد بعد از حدود یک سال و نیم که در سطح کاردار موقت بود، اخیراً به سطح سفیر ارتقا یافت. بعد از هتک حرمت قرآن کریم در سوئد توسط سلوان مومیکا که چندی پیش در آپارتمانش در سودرتلیه، به ضرب گلوله کشته شد، ایران روند اعزام سفیر جدید به استکهلم، علیرغم اینکه کارهای اداری عزیمت انجام و ملاقات خداحافظی هم با وزیر خارجه انجام شده بود را متوقف و سفیر جدید سوئد را نیز نپذیرفت.
۳۰ تیرماه ۱۴۰۲ وزیر خارجه شهید حسین امیرعبداللهیان گفت که «ایران سفیر جدید سوئد را نخواهد پذیرفت و سفیر ایران هم به استکهلم اعزام نخواهد شد.»
در نهایت حجتالله فغانی سفیر جدید ایران در سوئد چندی پیش به استکهلم رفت و ۲۴ آبانماه ۱۴۰۳، ضمن حضور در کاخ سلطنتی در استکهلم، با کارل گوستاف شانزدهم، پادشاه سوئد ملاقات و استوارنامه خود را تسلیم وی کرد. حدود دو ماه و نیم بعد یعنی هشتم بهمنماه ۱۴۰۳ «ماتیاس اوترستد» سفیر جدید سوئد در آغاز ماموریت دیپلماتیک خود در ایران با وزیر امور خارجه دیدار و رونوشت استوارنامه خود را تسلیم کرد.