(روزنامه ايران ـ 1396/04/25 ـ شماره 6544 ـ صفحه 3)
ضرورت طرح نحوه اداره صدا و سیما
درباره چرایی ملی نبودن صدا و سیما، دلایل مختلفی مطرح شده است. برخی آن را ناشی از خلأ قانونی در زمینه اداره این سازمان میدانند که باعث شده است مدیریت فردی بر این سازمان حاکم باشد. برخی دیگر هم آن را ناظر بر ضعفهای قانون نظارت بر صدا و سیما میدانند که باعث شده است دیدگاههای شورای نظارت (متشکل از نمایندگان قوای سه گانه) بر عملکرد این رسانه تأثیری نداشته باشد. حجتالاسلام احمد مازنی، عضو کمیته «فرهنگ، هنر و رسانه» کمیسیون فرهنگی مجلس به «ایران» گفت «29 سال است که صدا و سیما بدون قانون اداره میشود، ضمن اینکه نظارت موجود (در شورای نظارت بر صدا و سیما) هم کیفی و اثربخش نیست، صوری و شکلی است.» برای رفع چنین خلأهایی، 20 فروردین امسال طرح «نحوه اداره صدا و سیما» باقید یک فوریت به صحن علنی مجلس ارائه شد، اما با مخالفت نمایندگان با یک فوریت، طرح به کمیسیون فرهنگی ارجاع داده شد. اکنون کمیته تخصصی «فرهنگ، هنر و رسانه» کمیسیون فرهنگی درحال بررسی طرح است. برخی اخبار حکایت داشت که دولت نیز درحال تهیه لایحهای در این زمینه است. اعضای دولت، این اخبار را نه تأیید میکنند، نه تکذیب. آنان میگویند که دولت در حال بررسی طرح پیشنهادی است و نظرات دولت در قالبهای مقتضی ارائه خواهد شد. درمقابل، احمد مازنی، عضو کمیته فرهنگ، هنر و رسانه کمیسیون فرهنگی، میگوید دیدگاههای دولت اخذ شده و در تدوین طرح مجلس لحاظ خواهد شد، همچنان که نظرات سایر ذی نفعان، همچون صدا و سیما و نمایندگان مجلس نیز بررسی خواهد شد.
جزئیات طرح مجلس
کلیدیترین نکته طرح نمایندگان برای اداره صدا و سیما، اداره هیأت امنایی آن است. احمد مازنی، دلیل این تأکید را این طور تشریح کرد که پس از ریاست علی لاریجانی بر سازمان صدا و سیما، ایشان از رهبر معظم انقلاب اذن گرفت که درغیاب قانون اداره این سازمان، رئیس سازمان عهده دار همه مسئولیتها شود. اکنون 29 سال است که صدا و سیما با همین اذن اداره میشود. به دلیل این خلأ قانونی بود که نحوه مدیریت فردی فعلی حاکم بر صدا و سیما مورد بحث قرار گرفت. به گفته مازنی، «شیوه فعلی» این تلقی را ایجاد کرد که چون طبق قانون اساسی، رئیس صدا و سیما از سوی رهبری منصوب میشود، باید فردی اداره شود، اما در طرح نمایندگان هیأت امنا پیشبینی شده است که از سوی رهبری منصوب میشود و رئیس صدا و سیما رئیس این هیأت امنا خواهد بود و رئیس هیأت نظارت بر صدا و سیما هم در این هیأت امنا حضور خواهد داشت.»
نماینده تهران در مجلس، جزئیات مسئولیتهای هیأت امنای پیشنهادی را اینطور تشریح کرد: «از تمرکز قدرت فردی در این سازمان جلوگیری شده و قدرت جمعی میشود و این هیأت امناست که آیین نامه مربوط به نیروی انسانی سازمان، رادیو و تلویزیون خصوصی، مسائل مالی و قراردادهای کلان و ساختار و تشکیلات سازمان را تعیین میکند که با اذن رهبری ابلاغ خواهد شد.» اکنون در غیاب این هیأت امنا، همه این امور در اختیار یک فرد یعنی رئیس سازمان قرار دارد که به باور مازنی، انجام آنها وظیفه سنگینی است. مازنی اضافه کرد که «هیات امنا بهعنوان خرد جمعی و قوه عاقله صدا و سیما، این سازمان را اداره میکند، ضمن اینکه برای حفظ جایگاه رهبری، هیأت امنا نیز از سوی رهبری تعیین خواهند شد، این هیأت امنا از جایی پیشنهاد نمیشود و از سوی رهبری انتخاب میشوند.» از دیگر بخشهای کلیدی این طرح، کیفی و جدی شدن نظارت بر صدا و سیماست. مازنی، دلیل این رویکرد را اینگونه عنوان کرد که «رهبری نیز در دیدارهای قبلی با هیأتهای نظارت، تأکید داشتند که نظارت بر صدا و سیما باید کیفی، عمیق و شبیه سایر نظارتهای مجلس باشد.» اما اکنون مازنی عقیده دارد که نظارت فعلی بر سازمان که از سوی شورای نظارت اعمال میشود، صوری و شکلی است.
دیدگاه دولت درباره طرح مجلس
تاکنون دولت دیدگاه صریح خود را درباره طرح مجلس ارائه نکرده است. حسینعلی امیری، معاون امور مجلس رئیس جمهوری به «ایران» گفت که طرح نمایندگان درباره اداره صدا و سیما «از سوی معاونت امور مجلس به بخشهای مختلف دولت ارائه شد، نظر بخشهای مختلف اخذ و جمعبندی و در نهایت در دولت مطرح شد. دولت نیز این مسأله را به کمیسیون فرهنگی ارجاع داده و اکنون این کمیسیون درحال کار کارشناسی روی این طرح است.»
وی درپاسخ به اینکه جمعبندی دولت درباره این طرح چه بود؟ تنها به بیان این نکته اکتفا کرد که «براساس نظر کارشناسی، طرح نیاز به تکمیل هم دارد.» امیری در پاسخ به اینکه شنیده شده که خود دولت هم در حال تهیه لایحهای درباره نحوه اداره صدا و سیماست؟ اظهارکرد: «همین بحثهای کارشناسی در خصوص طرح مجلس، ممکن است تبدیل به لایحه هم بشود.» احمد مازنی هم تأیید کرد که بخشی از دیدگاههای دولت در این باره به کمیته «فرهنگ، هنر و رسانه» کمیسیون فرهنگی مجلس منتقل شده است، اما اضافه کرد که علاوه بر دولت، دیدگاههای سایر ذی نفعان، همچون صدا و سیما نیز اخذ شده است.
http://www.iran-newspaper.com/newspaper/BlockPrint/191500
ش.د9601123