نشریه اخبار و تحلیلها wordنشریه اخبار و تحلیلها pdf
▼ حرف روز
محاکمه علنی مفسدان!حجتالاسلام محسنیاژهای در همایش نقد و بررسی عملکرد قوه قضائیه در جمع دانشجویان دانشگاه شهید رجایی درباره اعاده اموال نامشروع مسئولان به مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره کرد و گفت: «متأسفانه چه در این قانون و قانون قبلی، ضمانت اجرا گذاشته نشده بود که اگر مسئولی اموال خود را اعلام نکرد، چه کار باید کرد و دست قوه قضائیه بسته بود.» معاون اول قوه قضائیه در ادامه افزود: «معتقدم اگر به فساد رسیدگی نکنیم، باعث سقوط نظام میشود و به خصوص فساد مالی، اثر وضعی دارد. باید محاکمه بسیاری از آنهایی که قانون اجازه میدهد، علنی باشد.»
در این میان، توجه به دو نکته حائز اهمیت است و نباید از نظر دور داشته شود:
اول اینکه، طرح «اعاده اموال نامشروع مسئولان» که با قید دو فوریت در مجلس شورای اسلامی مطرح شده و هیئتی متشکل از نهادهای نظارتی، امنیتی و قضایی وظیفه بررسی اموال مسئولان را دارد، گامی مهم در جهت شفافسازی و پاسخ به مطالبات عمومی درباره داراییهای مسئولان است و هر چه نظام اسلامی در این مهم با جدیت و شفافیت عمل کند، به همان میزان اعتماد عمومی و سرمایههای اجتماعی نظام افزایش خواهد یافت و جلوی سوء استفادهها و بزرگنماییهای دشمنان سد خواهد شد. اگرچه مدیران و مسئولانی که اقدام به کسب اموال نامشروع کردهاند، درصد بسیار کمی هستند؛ اما با همین تعداد هم باید با قاطعیت و عدالت برخورد شود.
دوم اینکه، نگاهی به قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری نشان میدهد، محاکمات دادگاه باید علنی باشد، به استثنای مواردی که به تشخیص دادگاه؛ 1ـ اعمال منافی عفت و جرایمی که برخلاف اخلاق حسنه است. 2ـ امور خانوادگی یا دعاوی خصوصی به درخواست طرفین، 3ـ علنی بودن محاکمه، مخل امنیت یا احساسات مذهبی باشد؛ از این رو دستگاه قضایی و قضات محترم که حق قانونی برای علنی یا غیر علنی کردن دادگاهها را دارند، باید با در نظر گرفتن شرایط و اقتضائات زمانی و تأثیرات مخرب سوءاستفادهها از غیر علنی بودن محاکم در افکار عمومی با وسعت نظر، ضمن محاکمه علنی و سریع متهمان به فساد در هر رتبه و جایگاهی، عدالت را که اصلی بنیادی برای نظامهای سیاسی و حقوقی است، درباره آنها جاری کنند.
▼ گزارش روز
چشم بستن بر واقعیت«عوامل زیادی در بیثبات شدن اوضاع منطقه نقش دارند؛ اول از همه تهاجم (آمریکا) به عراق بود که به فروپاشی حکومت این کشور منجر شد. اقدام نظامی آمریکا و انگلیس (در عراق) بدون توجه به مخالفتهای بینالمللی آغاز شد و مسکو، برلین و پاریس آن را محکوم کردند. سپس به لیبی حمله کردند که آن هم مخرب بود و به فروپاشی حکومت این کشور منجر شد و هماکنون شاهد آن هستیم که تروریستها از لیبی همچون پایگاهی استفاده میکنند. مسئله یمن نیز ایجاد شد، حال آنکه مسئله فلسطین هم حل نشده مانده است. به این ترتیب، نیروی بیثباتکننده در منطقه بیشمار است؛ پس کسانی که میخواهند ایران را متهم و این کشور را به صرفنظر کردن از منافع خود وادار کنند، منصفانه عمل نمیکنند.» این اظهارات وزیر خارجه روسیه درباره ادعای کشورهای اروپایی و آمریکا برای معرفی ایران به منزله عامل بیثباتی منطقه است، موضوعی که بر اساس آنچه در واقعیت در منطقه رخ داده است، هر دنبالکننده منصفی میتواند آن را تأیید کند؛ اما نکته عجیب در این میان آن است که با وجود اینکه فردی چون لاوروف از واقعیات شرایط منطقه سخن میگوید، برخی جریانها در داخل، که صاحب رسانه و تریبون نیز هستند، روایتی نزدیک به روایت غربیها را ارائه میکنند و با چاپ تصویر رئیسجمهور فرانسه بر صفحه اول خود و درج تیترهایی، چون «اوبامای اروپایی» و نگارش مقالاتی در توجیه نشستن بر سر میز مذاکرات منطقهای و موشکی با اروپا، با کشورهای غربی همداستان میشوند و بر واقعیتها چشم برمیبندند. اتفاقی که یک بار در فرآیند مذاکرات هستهای و بزک کردن نتیجه مذاکره و توافق با آمریکا و غرب صورت پذیرفت و نتیجه آن اکنون نه در اظهارات و گفتههای سیاسیون یا انتقادات از برجام، بلکه در زندگی مردم ما قابل لمس است و برخلاف وعدهها و وعیدها برجام گشایش خاصی در اوضاع اقتصادی کشور ایجاد نکرده است.
▼ اخبار ویژه
تهدید به اغتشاشات بزرگتر!«عبدالله ناصری» فعال اصلاحطلب و عضو شورای مشورتی اصلاحطلبان طی یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشته است: «اصلاحطلبان بر این باورند که اگر رخدادهای بزرگ یا به عبارتی دیگر، رخدادهای نسبی که رضایتبخش جامعه مدنی باشد، در آینده نزدیک صورت نگیرد، احتمال کنشگری اجتماعی[!] به مراتب در مقیاس بزرگتر از کنشگری دی ماه 96 وجود دارد.» گفتنی است، این نخستین باری نیست که چهرههای اصلاحطلب نوید اعتراضی بزرگتر از اغتشاشات دی ماه 96 را میدهند. چندی پیش نیز علیرضا علویتبار، دیگر فعال اصلاحطلب طی اظهاراتی در یک نهاد دولتی با اشاره به تظاهرات سکوت سال 88، از احتمال یک حرکت بزرگتر صحبت کرده و ابراز امیدواری کرده بود که به خشونت کشیده نشود!
آمریکا در حال نابود کردن جهان«نوام چامسکی» تحلیلگر امور سیاسی در اظهار نظری گفت: راهبرد نظامی آمریکا در زمان «دونالد ترامپ» رئیسجمهور این کشور در مسیر نابود کردن جهان است. به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، چامسکی به تازگی حین گفتوگو با «رافائل کوئرا» رئیسجمهور سابق اکوادور در این زمینه گفته است: «با وجود ترامپ، راهبرد نظامی آمریکا در حال تضعیف، کم اثرتر شدن، متلاشی شدن بیشتر و از دست دادن تمامی قدرتها در عرصههای بینالمللی است که پیشتر آنها را در اختیار داشت.» وی همچنین افزود: سخنان جنگطلبانه بین آمریکا و کره شمالی میتواند به جنگ بین این دو کشور منجر شود.
▼ اخبار1ـ دست خالی رژیم صهیونیستی«امیر بوخبوط» کارشناس نظامی وبگاه صهیونیستی «واللا» در گزارشی نوشت: «عَمیر پرتص» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی (در سال 2006) از دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی اسرائیلی خواسته بود پرونده ویژه نصرالله و مسیرهای تردد و مخفیگاههای وی را در اختیارش قرار دهند تا امکان ترور او بررسی شود، اما موضوع غافلگیرانه این بوده است که پرتص به هیچ پرونده خاصی، ویژه نصرالله دست پیدا نکرده است. در ادامه این گزارش آمده است: این به آن معناست که دستگاههای امنیتی نتوانستهاند نقشههایی درباره اماکنی که نصرالله در آن اقامت میکند، پیدا کنند تا رسیدن به وی تسهیل شود و این موضوع، شکاف میان دستگاههای امنیتی را نشان میدهد، به نحوی که پرتص دستور به هماهنگی میان سازمانهای مکلف به تعقیب نصرالله، یعنی «موساد» (سازمان جاسوسی خارجی)، «امان» (سازمان ضداطلاعات ارتش) و «شاباک یا شین بت» (سازمان اطلاعات و امنیت داخلی) را صادر کرد. بوخبوط اذعان میکند: از آن زمان تا کنون تلاشهای پیدرپی برای یافتن سرنخی در این زمینه ادامه دارد تا موشکی به سمت نصرالله و دیگر فرماندهان حزبالله شلیک شود؛ اما تلاشها بیفایده بوده است.
2ـ با اروپا برای تنبیه ایران توافق میکنیم!«تام کاتن» نماینده جمهوریخواه کنگره آمریکا که مواضع تند و به شدت ضد ایرانی دارد، در نشست سالیانه آیپک گفت: «فکر نمیکنم ما بتوانیم درباره توافق (هستهای) ایران مذاکره مجدد بکنیم؛ اما میشود با اروپا درباره اقدامات تنبیهی علیه ایران در صورت انجام اقدامات تهدیدآمیز در موضوع غنیسازی اورانیوم یا مسئله موشکها به توافق برسیم؛ ما همچنین میتوانیم در کنگره آمریکا در این باره قانون تصویب کنیم.» قانونگذار آمریکایی با تکرار ادعاهای بیاساس درباره حمایت ایران از تروریسم و مواضع منطقهای تهران، مدعی شد: دولت ترامپ، ایران را همانطوری که هست، میبیند. او در بخش دیگری از اظهاراتش، روسیه و چین را در کنار ایران تهدیدات مهم جهانی آمریکا خواند و افزود: ایران به دلیل اندازه و موقعیت، تهدیدی بسیار خطرناک است.
3ـ نتیجه اعتمادبهنفس پایین!عباس عبدی طی یادداشتی به نکته ظریفی درباره ریشه توهینهای رئیسجمهور اشاره کرده و نوشته است: «زماني كه فردي از اعتمادبهنفس مطلوبي برخوردار باشد، به این شكلي كه در سخنان رئيسجمهور ما شاهد آن هستيم، با مخالفان خود برخورد نميكند. هيچ گاه قرار نيست كه مخالفين و منتقدين ما، مطابق ميل ما صحبت كرده يا موضوعاتي را مطرح كنند كه با معيارهاي ما عقلاني باشد. اينكه قرار باشد مخالف باب ميل ما صحبت كند را چه كسي تعيين كرده است؟ هر فردي در جامعه ميتواند آزادانه نظر خود را مطرح كند و صاحب قدرتي كه قصد نشان دادن واكنش به آن موضوع را دارد، با توجه به ميزان اعتماد به نفس خود در برابر آن موضوع متانت به خرج ميدهد و منتقد يا مخالف را بيعقل خطاب نميكند.»
4ـ بیگانگان حق ورود به موضوع موشکی را ندارندسردار سیدمسعود جزایری، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح در واکنش به برخی خبرها و ادعاهای آمریکاییها و بعضی سران کشورهای اروپایی درباره قدرت موشکی جمهوری اسلامی ایران، تأکید کرد: ارتقای توان دفاعی کشور بدون وقفه ادامه خواهد یافت و بیگانگان حق ورود به این میدان را ندارند. وی افزود: در شرایط امروز که رژیمهای سلطهگر مدام علیه جمهوری اسلامی ایران دست به تهدید و ارعاب میزنند و یا در منطقه جنایات جنگی انجام میدهند، وظیفه نیروهای مسلح ارتقای توانمندیهای دفاعی در همه عرصهها و از جمله دستگاههای موشکی است. سردار جزایری اظهار داشت: هیچ کس حق مذاکره و گفتوگو با بیگانگان درباره توان دفاعی و موشکی کشور را ندارد.
▼ اخبار کوتاه◄ «جو کرینکوین» نویسنده کتاب «کابوسهای هستهای» از تصمیم احتمالی این کشور برای فروش رآکتور هستهای به عربستان سعودی انتقاد کرده و آن را «بازی با آتش» خوانده و گفته است: عربستان سعودی، نه کشوری با ثبات است و نه بازیگری بیخطر که شایسته مماشات آمریکا باشد. واقعیت این است که سعودیها مروجان اصلی دکترینهای بنیادگرایی در خاورمیانه بودهاند که بذر تروریسم را در سراسر جهان عرب کاشتهاند.
◄ یک مقام مسئول در بندر امام خمینی(ره) استان خوزستان از کشف ۱۲۶ هزار تن ذرت آلوده در گمرک این استان خبر داد. بخشی از این ذرتها به دست بخش خصوصی و بخشی دیگر از سوی سازمانهای دولتی وارد گمرک شدهاند. به گفته وی، فشارهای بسیاری برای ترخیص بیسروصدای این ذرتها اعمال شده، اما واردکنندگان تاکنون موفق نشدهاند این ذرتها را از گمرک ترخیص و وارد بازار کنند.
◄ بررسی سخنرانیهای رئیسجمهور سابق نشان میدهد، محمود احمدینژاد در سال ۱۳۸۴ از واژه ولایت فقیه ۲۶ بار در سخنرانیهای خود استفاده کرده است و در سخنرانیهای سال ۱۳۸۸ وی تنها هفت واژه ولایت فقیه دیده میشود. از سال 1389 تا 1392 نیز این واژه سه بار در سخنرانیهای او تکرار شده و از سال 92 تا به امروز تکرار نشده است!
◄ «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان دیروز در توئیتی نوشت: «در جلسه امروز(دوشنبه) به وزیر امور خارجه فرانسه گفتم که اتحادیه اروپا باید به جای مماشات و تکرار خواستههای نامربوط آمریکا، آن را به پایبندی به برجام ملزم کند.»
◄ وزیر کشور اعلام کرد: شاخصها و محاسبات قبلاً رقم و میزان قاچاق را حدود 21 میلیارد دلار نشان میداد، اما در حال حاضر میزان قاچاق حدود 11 تا 12 میلیارد دلار است که نشان میدهد حدود 50 درصد موفقیت حاصل شده است.
◄ محمدحسین فرهنگی، عضو هیئترئیسه مجلس با بیان اینکه امروز برخی از وزرا تنبل هستند، اظهار داشت: در دولت یازدهم و دوازدهم وزارتخانههایی داشته و داریم که مدیریت آنها کند است، زیرا وزرای آنها توانمند نیستند.
◄ به نوشته خبرگزاری رویترز، چین بودجه نظامی خود را برای سه سال آینده در مقایسه با بودجه سال 2017، به میزان 8/1 درصد افزایش خواهد داد. بودجه دفاعی چین در سال 2018 معادل 175 میلیارد دلار خواهد بود.
◄ در پی اقدام توهینآمیز سفارت عربستان در استفاده از نام مجعول به جای «خلیجفارس» در پوستر نمایشگاهی در موزه ملی توکیو، سفارت کشورمان در ژاپن نسبت به این اقدام اعتراض کرد.