تاریخ انتشار : ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۷:۳۷  ، 
کد خبر : ۳۰۱۶۶۷
واکنش‌ها به نامزدی رئیس سابق دولت

آیا ثبت‌نام احمدی‌نژاد قابل پیش‌بینی بود؟

(روزنامه شرق - 1396/01/24 - شماره 2838 - صفحه 7)

رئیس دولت‌هاي نهم و دهم دیروز در عین ناباوری به همراه یاران خود وارد ستاد انتخابات وزارت کشور شد و ثبت‌نام کرد، درحالی‌که بعد از نهی مقام معظم رهبری، بارها گفته و حتي در نامه‌اي نوشته بود که قصدی برای نامزدی در انتخابات ندارد. زمزمه‌های ورود احمدی‌نژاد به انتخابات از یکی، دو روز قبل شنیده می‌شد، اگرچه تا پیش از اینکه پایش درون ستاد انتخابات وزارت کشور گذاشته شود، این شایعات چندان جدی گرفته نمی‌شد.

نشانه‌های تغییر عقیده احمدی‌نژاد را در کانال‌های حامی‌اش می‌شد پی گرفت. یکی از آنها اقدام به برگزاری یک نظرسنجی از نامزدهای انتخاباتی کرده بود که احمدی‌نژاد هم یکی از گزینه‌های آن بود و طبیعتا چون نظرسنجی درون کانال حامیان احمدی‌نژاد انجام می‌شد، رأی بالاتری هم نسبت به دیگران داشت. خبر دیگری هم به همراه یک پوستر در همان کانال‌ها دست به دست می‌شد که حکایت از شکل‌گیری یک پویش مردمی برای دعوت از احمدی‌نژاد داشت. براساس این خبر قرار بود ساعت هفت عصر روز جمعه «مردم» در میدان ٧٢ نارمک جمع شوند و از احمدی‌نژاد برای ثبت‌نام در انتخابات دعوت کنند. رئیس سابق دولت اما پا پیش گذاشت و زحمت حامیانش را کم و خودش زودتر ثبت‌نام کرد. اگرچه او مدعی است که برای حمایت از بقائی پا به عرصه انتخابات گذاشته اما کسی باور ندارد. واکنش‌ها به ثبت‌نام احمدی‌نژاد ابتدا موجی از تعجب و شوک را به همراه داشت.

اصولگرایان مانده‌اند

رسانه‌های اصولگرا یا از پوشش خبر آن کاملا خودداری کردند یا با تأخیر به آن پرداختند. مشخص است که اصولگرایان مانده‌اند که با احمدی‌نژاد چه کنند. مثلا نشست خبری چند روز پیش او را کاملا نادیده گرفتند. دیروز هم بخش‌هایی از خبر ثبت‌نام احمدی‌نژاد را شبکه خبر پخش کرد اما ثبت‌نام بقائی را سانسور کرد. مابین همین قطع‌ووصل‌شدن‌های تصاویر ارسالی، تصویر و صوت خبرنگار صداوسیما از ستاد انتخابات وزارت کشور منتشر شده است که می‌گوید «بقائی را نگم؟» به نظر می‌رسد که اصولگرایان مانده‌اند که با پدیده دست‌ساز خود چه کنند. به نظر می‌رسید که چندان هم از حملات یکی، دو ماه اخیر احمدی‌نژاد و تیمش به دولت نگران نبودند. احمدی‌نژاد هم‌زمان هم دولت را تخریب می‌کند و هم تنور انتخابات را گرم، چیزی که به نفع اصولگرایان است. در پیوندی نانوشته، با وجود برخی اختلافات اما در هدف یکی بودند. در شرایطی که احتمال تأیید صلاحیت بقائی هم دور از ذهن بود، کنش احمدی‌نژاد بازی در زمین اصولگرایان تلقی می‌شد. اما حالا او با ثبت‌نام دیروز خودش تقریبا بازی اصولگرایان را هم بر هم زده است.

امیرمحبیان تحلیلگر و روزنامه‌نگار اصولگرا پیش از این پیش‌بینی کرده بود: «فکر می‌کنم احمدی‌نژاد با موتور روشن‌شده فعلی‌اش (اگر نیمه راه خاموشش نکنند) فرصتی به رئیسی برای خودنمایی نخواهد داد. پدیده این دوره انتخابات بر حسب وضعیت کنونی احمدی‌نژاد است... . با شناختی که از او دارم، او در هر هفته تا انتخابات یک فیل خبری هوا خواهد کرد. او گردوخاکی به پا خواهد کرد که رئیسی در آن دیده نشود. فراموش نکنید که در هر بازی دوقطبی که رخ دهد و احمدی‌نژاد در میدان باشد، حتما یک قطب اوست. این انتخابات با حضور تیم احمدی‌نژاد به فیلمی اکشن تبدیل شده که نمی‌دانم در پایان کمدی خواهد شد یا تراژدی!...»

برخی هم معتقدند که احمدی‌نژاد برای اصولگرایان بدل به غول چراغ جادویی شده که دیگر به چراغ باز نخواهد گشت. گمانه‌ها با ثبت‌نام احمدی‌نژاد تازه شروع شده است. آیا او تأیید صلاحیت می‌شود؟ در این صورت اوضاع برای اصولگرایان چندان خوشایند نخواهد شد چون او قطعا سهمی از سبد آنها را كسب خواهد کرد. پایگاه رأی احمدی‌نژاد کجا و چقدر است؟ در شرایط احتمالی متصور که حسن روحانی، ابراهیم رئیسی و محمود احمدی‌نژاد سه ضلع اصلی انتخابات ریاست‌جمهوری ٩٦ شوند، برنده اصلی کدام‌یک خواهند بود. او در نشست خبری‌اش در اوايل هفته جاری‌ مدعی بود که نمی‌خواهند یا نمی‌گذارند که جریان احمدی‌نژاد وارد عرصه انتخابات شود درحالی‌که مشخص نمی‌کرد که منظورش چه نهاد یا چه جریانی است.

آقای تناقض‌ها

درباره‌اش می‌گویند توی چشم آدم زل می‌زند و دروغ مي‌گويد این نوشته چندین‌بار در روز گذشته در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد. با وجود نهی مقام معظم رهبری آمد. با وجود اینکه تا همین چند روز پیش در نشست خبری‌اش هم تأکید داشت که برنامه‌ای برای ثبت‌نام و نامزدی در انتخابات ندارد اما ثبت‌نام کرد. با وجود اینکه گفته بود از هیچ فرد و جریانی در انتخابات حمایت نمی‌کند اما آمد و از بقايی حمایت کرد. در نشست خبری‌ای که اوايل این هفته برگزار کرد، به او خرده گرفتند که تناقض‌گوست و آنچه می‌گوید را بعدا در عمل تکذیب می‌کند اما احمدی‌نژاد به شیوه همواره خود گفت که نه؛ او تناقض‌گو نیست. پاسخی داد که معنی‌اش چیزی جز ابن‌الوقت‌بودن او را نشان نمی‌داد. او گفت این سخنش که از کسی یا جریانی حمایت نمی‌کند، مربوط به زمان و مکان خودش بوده و در پاسخ به برخی جریان‌ها و افراد. شرایط عوض شده و او هم حرفش.

بااین‌حال در همان نشست خبری هم تأکید کرده بود که: «چهار ماه پیش می‌خواستند یک عده را بیاورند و به اسم ما قالب کنند. من خودم فعلا و البته فعلا در مقوله انتخابات مستقیم وارد نمی‌شوم، ولی بقیه دوستان که منعی ندارند. به من گفتند تو خودت نباش ولی رأیت را بیاور پشت سر ما باشد، گفتم اصلا از این خبر‌ها نیست». دیروز هم وقتی از او درباره نهی رهبری پرسش کردند، گفت: «رهبری سفارش کردند در انتخابات شرکت نکنم، من هم پذیرفتم، توصیه ایشان به معنای نهی نبود!» این در حالی است که از دیروز در سایت‌های خبری نامه پاسخ او به رهبری دست به دست می‌چرخد که کاملا متناقض با این گفته دیروز اوست. در نامه او به رهبری آمده بود: «در عمل به منویات رهبر بزرگوار انقلاب، برنامه‌ای برای حضور در عرصه رقابت‌های انتخاباتی سال آینده ندارم». آبان گذشته هم در یک سخنرانی گفته بود: «گفتم هیچ برنامه‌ای در رقابت‌ها ندارم به معنای این است که در انتخابات از کسی حمایت کن یا لیست بده، همچین خبری نیست...».

سند بصیرت هاشمی

روز گذشته چهره‌های سیاسی از اصلاح‌طلب واصولگرا به آمدن احمدی‌نژاد واکنش نشان دادند. به گزارش سایت الف، معصومه ابتکار گفت: «کارنامه اعمال برخی از اشخاص برای مردم و دستگاه‌های نظارتی مشخص است». دادستان کل کشور هم گفت: «قطعا و مسلما پرونده‌های قضائی داوطلبان در بررسی صلاحیت آنها مؤثر است». درحالی‌که احمدی‌نژاد و بقایی هم پرونده‌های گشوده‌ای در دستگاه قضائی دارند، دادستان کل کشور گفته است: «قطعا و مسلما نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری و شوراها اگر پرونده‌ای داشته باشند، آن پرونده‌ها به مراکز نظارتی و اجرائی ابلاغ می‌شود و در روند بررسی صلاحیت‌ها تأثیر می‌گذارد».

محمد غرضی، کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، هم گفته است: «من از یک سال پیش هم گفته بودم که امیدوارم ایشان در انتخابات ریاست‌جمهوری نام‌نویسی کنند تا مشخص شود وزن سیاسی‌شان چقدر است. ایشان یک‌سری اولویت‌ها و دیدگاه‌ها دارد که لازم است وزن سیاسی او مشخص شود». یاسر هاشمی هم در واکنش به ثبت‌نام محمود احمدی‌نژاد در انتخابات ریاست‌جمهوری گفته است: «این سند بصیرت آیت‌الله هاشمی است». واکنش صالحی به خبر کاندیداتوری احمدی‌نژاد هم این بوده است: «باید مطابق نظر رهبری عمل کرد».

کارنامه ناتمام احمدی‌نژاد

مهدی فضائلی هم که برای نخستین‌بار ماجرای نهی احمدی‌نژاد را از آمدن به صحنه انتخابات رسانه‌ای کرد، روز گذشته در یادداشتی که گفته آن را چند روز پیش نوشته؛ اما بعد از اعلام نامزدی احمدی‌نژاد منتشر کرده، آورده است: در اظهارات رهبر انقلاب اسلامی که من نامش را «نهی صریح» اما محترمانه آقای احمدی‌نژاد از ورود به انتخابات می‌گذارم، یک دلیل روشن‌تر از بقیه است و آن‌هم اینکه «... شما اگر در این مقوله وارد شدید، این دوقطبی در کشور ایجاد می‌شود. دوقطبی در کشور مضر است».

نظر رهبر انقلاب، دقیق و ناشی از اشراف کامل ایشان به اوضاع کشور از سویی و ویژگی‌های مخاطب از سوی دیگر بود؛ نظری که عده‌ای ناشیانه تلاش می‌کنند آن را مشمول اقتضائات زمانی کنند!. آقای احمدی‌نژاد متوجه این حقیقت باشد که نه‌تنها تحرکات هفته‌های اخیرش با نداشتن برنامه برای رقابت‌های انتخاباتی سال جاری همخوانی ندارد، بلکه آزمون ولایت‌مداری‌اش با نامه شش مهر ٩٥ به رهبر انقلاب و گفتن اینکه «...در عمل به منویات رهبر بزرگوار انقلاب، برنامه‌ای برای حضور در عرصه رقابت‌های انتخاباتی سال آینده ندارم...»، تمام نشده است. احمدی‌نژاد که در پایان‌نامه‌اش، خود را سرباز انقلاب خوانده است، در این آزمون نشان خواهد داد در کدام جبهه ایستاده است!

به دنبال دوقطبی

غلامعلی رجایی، مشاور آیت‌الله هاشمی، هم در کانال تلگرامی خود نوشت: «با انتشار این خبر و جلسه، طیف احمدی‌نژاد و خود وی به افکار عمومی چنین القا کردند نهی‌ای در کار نیست والّا اگر چنین اتفاقی افتاده، چرا چنین خبری از سوی رهبری یا دفترشان علنی نمی‌شود؟ اعتقاد من این است وی با ارتحال آیت‌الله هاشمی که سعی در دوقطبی‌کردن جو بین ایشان و خود داشت، اکنون این دوقطبی را بی‌نتیجه دانسته و دنبال دوقطبی‌کردن بین خود و رهبری در افکار عمومی است». الیاس نادران در توییتی در واکنش به اعلام کاندیداتوری و ثبت‌نام محمود احمدی‌نژاد، نوشت: «پایان احمدی‌نژاد/ علی برکت‌الله». مهدی کوچک‌زاده هم که پیش‌تر و قبل از علنی‌شدن نهی احمدی‌نژاد از آمدن، گفته بود: «همان‌قدر نهی رهبری از کاندیداتوری احمدی‌نژاد را محتمل می‌دانم که ایشان به روحانی فرموده باشند کفایت ریاست‌جمهوری را ندارند!»، روز گذشته در اینستاگرام خود از باور پیشین خود به احمدی‌نژاد گفت و خطاب به او نوشت: «امروز با این حرکت و برخلاف صلاحدید امام محرومان و مستضعفان و مجاهدان، این باور شکسته شد.».

قابل پیش‌بینی بود

سعید لیلاز، تحلیلگر مسائل سیاسی و اقتصادی، هم به ایلنا گفته است: «از این خبر متعجب نیستم؛ این تصمیم قابل پیش‌بینی بود. مخاطب آقای احمدی‌نژاد اصلاحات و روحانی نیست؛ بلکه مخاطب او کل نظام است. وی احتمالا تبدیل به بوریس یلتسین ایران می‌شود. من این مسئله را در سال ۸۵ نیز مطرح کرده‌ام و باز هم تکرار می‌کنم که آقای احمدی‌نژاد می‌تواند این کار را بکند». او در رابطه با احتمال تأیید یا ردصلاحیت محمود احمدی‌نژاد هم گفت: «به احتمال بسیار زیاد صلاحیت او تأیید نخواهد شد؛ اما اگر تأیید شود، بهتر است؛ چراکه اگر با سه گرایش رئیسی، روحانی واحمدی‌نژاد وارد انتخابات ۹۶ شویم، بهترین انتخابات ریاست‌جمهوری رقم خواهد خورد؛ چون عیار هر کدام از کاندیداها سنجیده خواهد شد و مشخص می‌شود هر کدام چه میزان طرفدار دارند. اگر با این سه گرایش وارد انتخابات شویم، مشخص می‌شود چه گرایشی در کشور طرفداران بیشتری دارد».

احمد شیرزاد، نماینده مجلس ششم، هم گفته است: «مسئله دیگری که احمدی‌نژاد و اطرافیانش را دچار اشتباهات محاسباتی کرده، این است که گمان کرده‌اند اگر با وجود منع صریح رهبری وارد انتخابات شوند، می‌توانند برای خود محبوبیت و رأی دست‌وپا کنند؛ اما این‌گونه نیست. مردم به افرادی رأی نمی‌دهند که مخالف نظام هستند، بلکه برایشان برنامه‌های این افراد هم اهمیت دارد. دیگر نمی‌توانند با چند شعار قشنگ رأی مردم را به سمت خود بکشانند. اگر ایشان در انتخابات حضور داشته باشند، قطعا شکست سنگینی می‌خورند؛ زیرا دیگر اوضاع مثل گذشته نیست که آدم ناشناخته‌ای باشند و یک‌دفعه از یک گوشه یا پشتی به وسط میدان بپرند، اما اتفاق دیگری که قطعا رخ خواهد داد این است که انتخابات پرتنشی خواهیم داشت و فحاشی‌های وی فضای کشور را تلخ خواهد کرد و یک فضای مسموم ایجاد می‌شود. شاید به‌همین‌دلیل هم بود که مقام معظم رهبری تمایلی برای حضور ایشان ندارند». محمدرضا نعمت‌زاده هم در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران در واکنش به ثبت‌نام احمدی‌نژاد گفت: «من درست خبر ندارم، اما در مسیری که می‌آمدم، یکی از دوستان این خبر را دادند. تصمیم نهایی در این خصوص با مردم و نظام است».

راه خطرناک احمدی‌نژاد

محسن غرویان، استاد حوزه علمیه قم هم که خودش در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کرده، درباره اقدام دیروز محمود احمدی‌نژاد گفت: «اخلاق سیاسی من این‌گونه نیست که راجع به رقبای دیگری که ثبت‌نام کردند اظهارنظر کنم، ولی این جریان، تمرد از نظر رهبری کرده که به نظر من خیلی مهم است. حرکتی که احمدی‌نژاد انجام داد، رویداد خطرناکی است که باید مسئولان به آن بپردازند. به نظر من این خیلی راه را برای سرکشی‌هاي بیشتر باز خواهد کرد. دیدم بعضی از طرفداران ایشان اعلام برائت کردند.

کار بسیار درستی است و توقع می‌رود که بزرگ‌ترها هم اعلام برائت كنند؛ چون آنهایی که ادعای بصیرت و ذوب در ولایت می‌کنند و کفن‌پوش می‌شدند الان باید واکنش نشان دهند».حسین کنعانی‌مقدم، عضو جبهه ایستادگی، هم با اشاره به ثبت‌نام محمود احمدی‌نژاد در انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: «این یک عمل انتحاری است و ایشان یک کمربند انفجاری به دور خودش بسته و وارد میدان شده است. پیام این اقدام احمدی‌نژاد به ضدانقلاب این است که شما بخوابید ما بیداریم. با توجه به صراحت توصیه رهبری، نباید ثبت‌نام می‌کردند و این نوعی نافرمانی است». حسن غفوری‌فرد، عضو شورای مرکزی مؤتلفه، هم گفته است: «صحبت‌های اخیری که از آقای احمدی‌نژاد نقل می‌شود حالت خوبی ندارد. خدا کند اشتباه باشد یا منظورشان چیز دیگری باشد. اینکه آقای احمدی‌نژاد گفته ٨٠‌میلیون نفر یک چیز می‌گویند و یک نفر چیز دیگری می‌گوید. اگر اصلاح نکند یا شفاف صحبت نکند بالاخره این تصور عمومی پیش می‌آید که احمدی‌نژاد دارد به سمت ساختارشکنی نسبت به رأس هرم کشور پیش می‌رود. معتقدم این کار خطرناکی است».

http://www.sharghdaily.ir/News/118705

ش.د9600345

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات