سردار حسین دهقان، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، گفت: ساخت نخستین موتور توربوجت ملی هواپیما یک افتخار ملی و سکوی پرشی برای طراحی و ساخت موتورهای سنگین توربوجت و توربوفن هوایی و حاصل همکاری و تعامل نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، 30 شرکت دانش‌بنیان و 10 دانشگاه کشور با سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع است و گام بعدی در این زمینه طراحی و ساخت موتورهای سنگین توربوجت و توربوفن است که انتظار داریم ظرف دو سال آینده به نتیجه برسد.
گزارش صبح صادق از جدیدترین دستاورد تجهیزاتی سپاه
 حسن ابراهیمی/منطقه دوم دریایی سپاه در استان بوشهر سه‌شنبه گذشته شاهد تحولی بزرگ در توان دریایی نیروی دریایی سپاه شد. اولین شناور تندرو برد بلند بالگردبر کشور به تجهیزات این نیرو الحاق یافت. نکته حائز اهمیت در این‌باره اقدامات و سخنان مشکوک مقامات نظامی و سیاسی آمریکایی در روزهای اخیر بود، از جمله تنش‌های دریایی میان شناورهای آمریکایی و شناورهای سپاه و اخطار اخیر به دو فروند هواپیمای جاسوسی نیروی دریایی آمریکا در آب‌های خلیج فارس که این مراسم را حائز اهمیت فراوانی کرد. اما نکته مهم نام این شناور است که به پاس دلیرمردی‌های استاد جنگ‌های چریکی سپاه نام سردار شهید حاج‌محمد ناظری بر آن نهاده شده است.
بروید خلیج خوک‌ها
نکته مهم و اساسی تبلیغی در این مراسم پارچه‌نوشته‌ای بود از بخشی از سخنان فرمانده معظم کل قوا مبنی بر اینکه؛ «آمریکا برود خلیج خوک‌ها، خلیج فارس خانه ماست» که بر روی این شناور نصب شده بود. سخنرانی سردار سلامی در ابتدای این مراسم دارای نکات اساسی و راهبردی بود و در ادامه، سخنان سردار فدوی در این‌باره و مسائل اخیر مکمّل این جریان شد.
تلاش برای تغییر میدان موازنه حقیقی به نفع اسلام
سردار حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه در آیین به آب‌اندازی شناور بالگرد بر سپاه بوشهر اظهار داشت: «ایران اسلامی در حال ساختن سازه‌های قدرتی بزرگ است که بتواند میدان موازنه حقیقی را به نفع مسلمانان تغییر دهد.»
وی یادآور شد: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سواحل شمالی خلیج فارس از اقتدار دریایی ملت بزرگ ایران دفاع می‌کند.»
همواره جلوی دشمن می‌ایستیم
 سردار سلامی اظهار داشت: «ما تصمیم گرفته‌ایم مادامی که دشمنان خدا بخواهند علیه مسلمانان یا ملت مسلمان ایران توطئه کنند، همواره در مقابل آنها بایستیم.»
 وی گفت: «در همین راستا امروز میدان‌های نبرد و دفاع علیه دشمنان مسلمانان را به اقصی نقاط عالم توسعه داده‌ایم.»
جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اضافه کرد: «ما مصمّم هستیم که جهاد کبیر را ادامه دهیم و استمرار این جهاد تا فتح آخرین سنگرهای کلیدی ادامه خواهد یافت.»
سردار سلامی گفت: «انجام این مهم ناشی از وصیت امام راحل و بیرق‌داری امروز رهبر عظیم‌الشأن انقلاب برای هدایت امت اسلام و نجات جهان اسلام از برده‌داری مدرن از زیر ستم جاهلانی است که می‌خواهند جهل و ناتوانی را در جهان اسلام ریشه‌دار کنند.»
وی با اشاره به توانمندی و قابلیت‌های بالای عملیاتی شناور بالگردبر شهید ناظری افزود: «امروز برای نیروی دریایی سپاه روزی پرافتخار و از جمله ایام‌الله است که یکی دیگر از جلوه‌های هنرمندی مردان اندیشمند در آن تحقق یافته است.»
دریانوردی نیروهای سپاه در برد 10 هزار کیلومتری
سردار علی فدوی هم در این آیین اظهار داشت: «امروز این شناور با تلاش متخصصان داخلی و بر اساس آخرین استانداردهای بین‌المللی ساخته شده و به آب انداخته شده است.»
وی افزود: «مؤسسه شهید محلاتی تلاش شبانه‌روزی برای ساخت این شناور داشته و 14 ماه زمان برای اجرای این پروژه بزرگ و مهم صرف شده است.»
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: «برد دریانوردی این شناور بیش از 10 هزار کیلومتر است و 112 هزار نفر ساعت برای ساخت این شناور صرف شده است.»
فدوی بیان کرد: «این شناور دارای 55 متر طول، ۱/۱۴ متر عرض و 13 متر ارتفاع است و جانمایی و نصب بالگرد نیز با موفقیت انجام شده است.»
فرمانده نیروی دریایی سپاه خاطرنشان کرد: «در واقع این شناور، شناور دهه‌های آینده است و ساخت آن نشان‌دهنده تخصص بالای نیروهای داخلی است.»
وی تصریح کرد: «سرعت بالا، برد خیلی زیاد، پایداری در دریاها، صرفه‌جویی و توان باربری خیلی زیاد از ویژگی‌های این شناور بزرگ و مهم است.»
جرئت تخطی ندارند
وی ادامه داد: «شناورهای شش کشور از جمله آمریکا، انگلیس، فرانسه، کانادا استرالیا و نیوزیلند در آب‌های بین‌المللی این منطقه حضور دارند که تحت فرماندهی آمریکایی‌ها هستند و سال‌های طولانی است که هیچ‌یک از این کشورها جرئت نکرده‌اند از قوانین ما تخطّی کنند و تخلفی انجام دهند.»
سردار فدوی افزود: «سال‌هاست که آمریکا درخواست ارتباط مستقیم با نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس را دارد، ولی حضور آنها در این منطقه را عامل ناامنی می‌دانیم و به آنها هم اعلام کرده‌ایم که نیازی به حضور شما در این منطقه نیست، حضور شما عامل ناامنی و شرارت است، ما زمانی که در خلیج مکزیک حضور یافتیم حاضر به مذاکره با شما هستیم.»
جدیدترین نوع بدنه شناورهای روز جهان
سردار علی رزمجو، فرمانده منطقه دوم نیروی دریایی سپاه پاسداران نیز در ابتدای این مراسم خاطرنشان کرد: «امروز با تلاش‌ها و اقدامات شبانه‌روزی انجام‌شده، شاهد ورود جدیدترین نوع از بدنه شناورهای روز دنیا با قابلیت دریانوردی در امواج خروشان و نشست و برخاست بالگرد هستیم که گامی در راستای توفیقات بیشتر کشور در عرصه دفاعی است.»
وی تصریح کرد: «نیروی دریایی سپاه در آب‌های نیلگون خلیج فارس دارای اقتدار است و در شرایطی که آمریکایی‌ها با تمام ابزار علیه ایران بسیج شده‌اند، همواره آماده هستیم و اقتدار کافی در خلیج فارس داریم.»
رزمجو تصریح کرد: «نیروی دریایی سپاه دارای نیروی انسانی و تجهیزات در عرصه‌های مختلف است و همچنین دارای برد اطلاعاتی قوی و آمادگی دفاعی کامل و دارای برد اراده و ایمان کارکنان و فرماندهان است و این مردان الهی ثابت کرده‌اند که هر ناممکنی را ممکن می‌سازند.»
کاملاً بومی
وی در پایان خاطرنشان کرد: «در سال «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» شاهد یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای دفاعی هستیم که شامل الحاق شناوری است که تمام مراحل طراحی و ساخت آن به همت متخصصان و پاسداران حریم ولایت انجام گرفته است.»
گفتنی است برخی مختصات این شناور شامل طول 55 متر، عرض 1/14 متر، ارتفاع 13 متر، آبخور 15 متر و برد دریانوردی 10 هزار کیلومتر (14 نات) است. همچنین، وزن سازه 90 تن و وزن کل 240 تن و سرعت بیشینه 28 نات دریایی است. 

 علیرضا جلالیان/
فرمانده نیروی دریایی سپاه که در مراسم رونمایی یکی از دستاوردهای مهم این نیرو، یعنی شناور تندرو برد بلند شهید محمد ناظری با قابلیت حمل بالگرد و دریانوردی در امواج خروشان سخن می‌گفت، در بخشی از صحبت‌هایش به سخنان وزیر دفاع آمریکا در امارات اشاره کرد و گفت: «وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد که ما (آمریکا) و هم‌پیمانان منطقه‌ای و غیرمنطقه‌ای به دنبال ایجاد توانمندی هستیم که مقابل ایران قدرت بازدارندگی داشته باشیم.» 
همچنین، در چند روز اخیر آمریکایی‌ها در آب‌های خلیج ‌فارس تنش‌های تبلیغاتی ایجاد کرده‌اند تا بتوانند از آن برای ایجاد فشار روی ایران استفاده کنند که یکی از اهداف آن کشاندن نیروی دریایی سپاه به پای میز مذاکره بوده که در سخنان مقامات ارتش آمریکا هم بیان شده است؛ اما در همه این تحولات نکته اساسی سخن وزیر دفاع آمریکا بوده که اذعان کرده است، آمریکا و هم‌پیمانانش درصدد ایجاد توانمندی هستند تا در مقابل ایران قدرت بازدارندگی داشته باشند. 
برای بیان اهمیت این مسئله باید گفت، دکترین‌ها و راهبردهای نیروی دریایی و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران عمدتاً بر توان داخلی و ایجاد بازدارندگی در برابر دشمن متکی بوده است که پیشرفت مناسب این امر سبب شده است قدرت بازدارندگی نیروهای مسلح در منطقه آب‌های جنوبی کشور به حدی برسد که توازن را به نفع جمهوری اسلامی بر هم زند. 
نکته قابل توجه سخنان وزیر دفاع آمریکا هم همین است؛ یعنی توازن قدرت در خلیج ‌فارس به نفع نیروی دریایی سپاه است و سپاه توانسته به حدی از توان برسد که قدرت‌های دریایی جهان به آن اعتراف کنند. البته تا پیش از این هم، این امر در حال وقوع بوده و شروع آن به ماجرای درگیری نیروی دریایی سپاه طی سال‌های 65 و 66 در خلیج ‌فارس برمی‌گردد؛ اما به میزانی که موجب اعتراف مقامات آمریکایی شود، نبوده است. در مقابل نیروی دریایی سپاه به منزله بزرگ‌ترین یگان واکنش سریع و عملیاتی چریکی دریایی جهان اقدام به رونمایی از شناور شهید ناظری می‌کند که برد عملیاتی این نیرو را تا آب‌های آزاد منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای می‌رساند و آینده نزدیکی را نشان می‌دهد که نیروهای فرامنطقه‌ای در وحشت از آن به سر خواهند برد.
نکته دیگری که اهمیت دارد، کلام فرمانده معظم کل قوا خطاب به آمریکایی‌ها بود که «آمریکا برود خلیج خوک‌ها، خلیج‌فارس خانه ماست.» که پیام‌های لازم را به نیروهای فرامنطقه‌ای داده است. با این اوصاف به نظر می‌آید، اقدام علیه نیروی‌های فرامنطقه‌ای در آب‌های جنوبی کشور هر روز آنها را در تنگنای بیشتری خواهد گذاشت و در نهایت به  اخراج آنها برخلاف نظر برخی کشورهای جنوبی خلیج‌فارس منجر خواهد بود. نکته مهم‌تر اینکه خلیج ‌فارس می‌تواند اصلی‌ترین صحنه زورآزمایی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با آمریکا و متحدان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای آنها باشد؛ اما امروز توازن قدرت به نفع ماست.


کتاب «بچه‌های حاج‌قاسم» نوشته افسر فاضلی شهربابکی به خاطرات سردار حسین معروفی از فرماندهان دفاع مقدس و شرح دوران اسارت وی می‌پردازد. بنا بر مقدمه کتاب «بچه‌های حاج‌قاسم»، حسین معروفی در نوجوانی لباس سپاه را به تن کرد و به جبهه‌های حق علیه باطل شتافت و هفت سال تمام جنگید و بارها مجروح شد. حاج‌قاسم سلیمانی از او به کم‌سنّ و سال‌ترین فرمانده گردان لشکر 41 ثار‌الله یاد می‌کند. معروفی چهار روز پس از پذیرش قطعنامه 598 شورای امنیت در سال 1367 در شلمچه به اسارت نیرو‌های عراقی درمی‌آید. یک فصل از کتاب «بچه‌های حاج‌قاسم» به دوران اسارت وی‌ می‌پردازد. ثبت لحظه‌های پرماجرا یکی از ویژگی‌های این کتاب است. راوی کتاب، ماجراهای مختلفی را از زندگی شخصی و کاری خود بیان کرده است و نشان می‌دهد که یک رزمنده نوجوان چگونه در هفت سال نبرد به مقام فرماندهی می‌رسد. اولین حضور معروفی در جبهه در 15 سالگی بود. از آن سال با حضور در مناطق مختلف جنگی و عملیاتی کم‌کم به مراحل بالاتر و در نهایت به فرماندهی لشکر ثارالله می‌رسد. اتفاقی که تقریباً همه فرماندهان ما در دوران دفاع مقدس آن را تجربه کرده‌اند. در صفحه 257 کتاب «حاج‌قاسم» می‌خوانیم: «بعد از دیدن صحنه‌ شهادت محمد‌رضا، حالم گرفته شده بود؛ اما چاره‌ای نبود و باید به راه خود ادامه می‌دادیم. تقریباً حول و حوش ظهر بود که به پایین شیار وشکناو رسیدیم. بچه‌ها در محلی که یک سه‌راهی مالرو بود مستقر شدند. اطراف آنجا را هم نگهبان گذاشتیم تا خطری تهدیدمان نکند. هوا خیلی سرد بود. غروب شد. بچه‌ها نماز خواندند، شام خوردند و توی کیسه‌های خواب در اطراف سنگ‌ها و دره‌ها به استراحت پرداختند... زنده‌ ماندن در آن هوای نامساعد و خشن، آن هم بدون کیسه‌ خواب تقریباً غیرممکن بود.» این کتاب را انتشارات فاتحان با شمارگان سه‌هزار نسخه، در قطع رقعی، 528 صفحه و به بهای 250 هزار ریال به چاپ دوم رسانده است. 
مسعود دانشگاه قبول شده بود، اما همان موقع به ما گفت که دانشگاه اصلی، جبهه است. یکی از دوستانش به نام ودود روغنی قصد اعزام به جبهه داشت، مسعود هم می‌خواست با او برود. شهید ودود روغنی با مسعود با هم به جبهه رفته بودند، وقتی اطلاع یافتم که ودود روغنی شهید شده است به خانه آنها رفتم، پدر شهید روغنی به من گفت که پسر من هم شهید شده است، به خانه آمدم و به مادرش اطلاع دادم. اما پیکر مسعود را پس از ۱۴ ماه آوردند. من و مادرش به بیمارستان رفتیم و با اینکه ۱۴ ماه از شهادتش گذشته بود، پیکر او تا حدودی سالم بود. قدرت خداوند اینطور جلوه‌گر
 شده بود. 
به نقل از پدر شهید محمدمسعود پارسا
مسعود در تاریخ 22 آذر ماه سال 1347 در شهر زنجان دیده به جهان گشود. اولین فرزند خانواده بود. دوره ابتدایی را در مدرسه پروین اعتصامی و دوره راهنمایی را در مدرسه توفیق گذرانده و دبیرستان را در امیرکبیر به اتمام رسانیده بود و رشته دبیرستانی‌اش علوم تجربی بود. از نظر درسی خیلی خوب بود. پس از دریافت دیپلم در رشته فیزیوتراپی دانشگاه تهران قبول می‌شود و با وجود نام‌نویسی در دانشگاه منصرف شده و همراه با دوستش کارهای اعزام به جبهه را انجام می‌دهد و به دانشگاه نمی‌رود. او حدود ۱۲ ماه در جبهه بود و در عملیات کربلای 5 شیمیایی شده بود تا اینکه سرانجام در تاریخ 23 مرداد ماه سال 1366 در منطقه غرب در نصر ۷ در منطقه بوالفتح عراق همراه با دوستش که با هم اعزام شده بودند، شهید شد. پیکرش بعد از 14 ماه به دست خانواده‌اش
 رسید.

سردار جعفری در آیین تودیع و معارفه فرمانده دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج)
فرمانده کل سپاه گفت: «هرچند دانشگاه باید در مدارج علمی و پژوهشی حائز عناوین برتر باشد، اما اولویت دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) تربیت «پزشک پاسدار انقلاب» است.»
سردار محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه در آیین تودیع و معارفه فرمانده دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) در تالار همایش‌های صدرا، ایجاد یک دانشگاه الگو و در تراز انقلاب را رسالت مهم دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) توصیف کرد و اظهار داشت: «سپاه با رصد دقیق و به روز تهدیدات فراروی انقلاب، آمادگی همه‌جانبه‌ای را برای مقابله با تهدید در تمامی عرصه‌ها در خود ایجاد می‌کند.»
وی در ادامه با برشماری وجوه تمایز مأموریت‌های سپاه با سایر نیروهای مسلح جهان گفت: «بنا به فرموده رهبر معظم انقلاب(مدظله‌العالی) حفظ و حراست از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن رسالت اصلی سپاه است که تنها یک بعد آن عمل نظامی می‌باشد و سپاه با رصد دقیق و به روز تهدیدات فراروی انقلاب خود را برای مقابله با آن آماده می‌کند.»
سرلشکر جعفری با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی در این مقطع حساس به شدت به الگوسازی در تمامی ابعاد نیاز دارد، گفت: «سپاه آمادگی همه‌جانبه را در خود ایجاد می‌کند و پایه‌گذاری یک الگوی اسلامی انقلابی برگرفته از مبانی و ارزش‌های دینی از رسالت‌های مهم این نهاد مکتبی به شمار می‌رود.»
وی با اشاره به فرمایش فرمانده معظم کل قوا مبنی بر اینکه ارزش‌ها باید در سپاه سکه رایج باشد، اظهار داشت: «در دانشگاه‌های سپاه به‌ عنوان مراکز کادرسازی این نهاد انقلابی و مردمی باید ارزش‌های دینی و اسلامی موج بزند.»
فرمانده کل سپاه در ادامه با تأکید بر اینکه دانشگاه‌های سپاه باید در همه ابعاد الگو باشند، هدف سپاه از تأسیس دانشگاه را الگوسازی برای سایر دانشگاه‌ها در مباحث علمی و ارزشی دانست و خاطرنشان کرد: «با وجود اینکه تاکنون اقدامات مؤثری صورت گرفته، اما نباید به این میزان اکتفا کرد، بلکه برای رسیدن به نقطه مطلوب باید تلاش بیشتری کرد.» سرلشکر جعفری در پایان با تقدیر از تلاش‌های سردار دکتر اصلانی در مدت تصدی فرماندهی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج)، اظهار داشت: «سردار اصلانی در دوران مسئولیت خود اقدامات ارزشمند و تأثیرگذاری را شکل داد که امیدواریم این روند را دکتر جلالی همچنان ادامه دهد و با سرعت بیشتری به سمت اهداف والای انقلاب اسلامی حرکت کند.»
پیش از سخنان فرمانده کل سپاه، دکتر جعفر اصلانی به ارائه گزارشی از اهم اقدامات، فعالیت‌ها و دستاوردهای دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) در مدت 13 سال تصدی مسئولیت فرماندهی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) پرداخت.
در پایان این مراسم با حکم فرمانده کل سپاه، دکترعلیرضا جلالی به سمت فرماندهی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) منصوب شد. وی پیش از این ریاست بیمارستان بقیه‌الاعظم(عج) را بر عهده داشت.


خدا را شاهد می‌گرفت و از فرماندهان سپاه شکایت می‌کرد، می‌گفت خدایا شاهد باش من همه شرایط اعزام به سوریه و عراق را برای دفاع از حرم ائمه(ع) دارم، اما اینها نمی‌گذارند. توی پادگان داد و بیداد راه انداخته بود، تا اینکه خود سردار اومد سروقتش. گفت مگه قراره ما هر چی متخصص نظامی داریم، بفرستیم بروند سوریه و عراق؟ برادر! قرار نیست همه اعزام بشوند، ما توی کشور باید خیلی‌ها رو آماده به کار داشته باشیم. ما شب و روز در تهدیدیم. اینجا مهم‌تره، آماده باش. 
از دیدگاه شما اصلی‌ترین تأثیر دفاع مقدس بر فرهنگ كشور چیست؟
دوازدهمین پرسش تریبونی را در آستانه هفته دفاع مقدس به موضوع فرهنگ و تأثیر و تأثرات آن از دفاع مقدس اختصاص دادیم که در ادامه نظرات شما همراهان گرامی را جمع‌بندی می‌کنیم.
ترویج روحیه ایثار و مقاومت؛ «محسن قلیچ» از شاهرود، «ژاله نوعی» از تهران، «معصومه آقایی» از علی‌آباد کتول، «ابراهیم ملکی» از ملایر، «مهربانی» از گالیکش، «مریم وفایى» از زرین‌شهر، «محمد زارع» از تهران، «محسن پورشمس‌الدین» از سیرجان، «آیت رستمی» از جوانرود، «رضا علیزاده» از فسا، «هادی رضانژاد» از آذرشهر، «منصور جوادپور» از چایپاره، «علی شعبان» از بروجرد، «نیازی» از اندیمشک و «ایرج حسن‌پور» از یاسوج به ترویج روحیه ایثار و مقاومت اشاره کرده‌اند.
خودباوری و اعتمادبه‌نفس؛ «محمود نصیری» از شاهرود، «شهبازی» از زنجان، «محمود عظمتی» از گلپایگان، «محمد عباسقلی‌پور» از املش، «مسعود همرنگ» از گرمی، «فهیمه پولادوند» از قم، «وحید غلامی» از ایوانغرب، «مرتضی مرادزاده» از نیشابور و «احمد طوسى‌زاده» در پیام‌های خود مسئله خودباوری و اعتمادبه‌نفس را متأثر از دفاع مقدس دانسته‌اند.
زنده كردن فرهنگ عاشورایی؛  «عرفان عباسقلی‌پور» از املش، «محمد کریم‌زاده» از اصفهان، «رضا ولی‌پور» از ایوان و «علی غلامی» از ایوانغرب هم زنده کردن فرهنگ عاشورایی را مهم‌ترین تأثیر دفاع مقدس دانسته‌اند.
شناخت نعمت ولایت فقیه؛  شناخت درست نعمت ولایت فقیه را هم «محمد تاجی» از کرج و «عفت شریفی» از نجف‌آباد مطرح کرده‌اند.
تبلور فرهنگ ایثار و شهادت؛  «عبدالعلی سیلانه» از بجنورد، «فرامرز الیاسی» از ثلاث باباجانی و «سیدمسعود قاضی» از قم تبلور یافتن فرهنگ ایثار و شهادت را بیان کرده‌اند.
روحیه انقلابی و تقوا؛ «علی محرمی» از چالدران و «حامد عزیزی» از قرچك روحیه انقلابی و تقوا را از جمله تأثیرات دفاع مقدس برشمرده‌اند.
سایر نظرات؛ «مرضیه احمدی اصفهان» از داران هم گفته است، دفاع مقدس و تأثیر آن بر فرهنگ سبب شد که هیچ‌گاه در مقابل دشمن احساس ضعف نکرده و بدانیم که با کمترین امکانات هم می‌توان دشمن را به زانو درآورد. «احمد محمدی» از آبیک به تربیت انسان‌های از خودگذشته و فدایی انقلاب اشاره کرده و «مصطفی اکبری» از داران ایجاد روحیه شهادت‌طلبی و دشمن‌ستیزی میان مردم را از دستاوردهای دفاع مقدس برشمرده است. «علی مجیدی» از آذرشهر، حفظ شرف ایرانی اسلامی را بیان کرده و «محمد کرمی» از صحنه به نشان دادن غیرت ایرانی اشاره داشته است. «مصطفی براتی» از بجنورد، باور امدادهای الهی را بیان کرده و «حمیده محمدی کردعلیوند» از خرم‌آباد به خیزش و جلوگیری از تهاجم فرهنگی اشاره داشته است. «مجید فیاضی‌پور» از دهدشت هم صرف کردن جمله «ما می‌توانیم» را بیان کرده است. «علی پورفتحی» از خرم‌آباد نیز معتقد است، دفاع مقدس موجب مرزبندی صحیح جبهه فرهنگی شده است.
«جمال کشاورزی» حفظ فرهنگ غنی اسلامی را از آثار دفاع مقدس برشمرده و «امیریان» از کرمانشاه، بیمه کردن فرهنگ دینی و ملی را مهم می‌داند. «علی حسن زارعی» از قزوین، به اخلاص و خدمت‌گزاری اشاره داشته و «ناهیدالسادات روغنی» از گچساران، خودکفایی و سربلندی روح مردم را بیان کرده است. «جابر قاسمی» از چایپاره تقویت روحیه جهادی و «شهربانو اکبری» از کرج ایجاد روحیه اعتماد نکردن به دشمن را مهم‌ترین دستاوردهای فرهنگی دفاع مقدس دانسته‌اند.
برندگان تریبون دوازدهم
جابر قاسمی از چایپاره / محمد تاجی از کرج / رضا علیزاده از فسا
پرسش تریبون سیزدهم
یک هیئت انقلابی چه شاخصه‌هایی باید داشته باشد؟

پدر مدافع حرم افغانی در گفت‌وگو با صبح صادق
 مهدی سلطانی/  شهید سیدعلی‌اصغر حسینی، یکی از  مجاهدان لشکر فاطمیون است که در آستانه ۱۸ سالگی، عازم سرزمین سوریه شد. مصاحبه با سیدانور حسینی، پدر صبور این مجاهد علوی که خود نیز سابقه جهاد در سوریه را در کارنامه‌اش دارد؛ در سطور زیر از نظر می‌گذرد.
خانواده ما در سال ۱۳۶۰ به ایران مهاجرت کرد. از همان ابتدا در قم ساکن شدیم. علی‌اصغر در ۱۶ دی ماه ۱۳۷۶ در قم به دنیا آمد. اولین فرزندمان بود. زمانی به دنیا آمد که اذان صبح از گلدسته‌های مسجد بیمارستان شنیده می‌‌شد. پرستاری که آنجا مشغول مداوای بیماران بود به بخش نوزادان آمد و تبریک گفت. صورت علی‌اصغر را که دید رو به من کرد و گفت: «خوشا به سعادت‌تان حاج‌آقا! حتم دارم که فرزند شما سعادتمند خواهد شد؛ چراکه در وقت عزیزی به دنیا آمده است.»
علی‌اصغر از همان ابتدا طوری رفتار می‌کرد که انگار بیشتر از سِنّش می‌فهمد و درک می‌کند. کمک‌کار خانواده بود. تمام سعی‌اش این بود که ما در مضیقه مالی نباشیم. 
زمزمه‌های رفتن؛ اولین‌بار که صحبت از رفتن به سوریه و جنگیدن در آنجا را مطرح کرد، باورمان نشد. می‌گفت که بسیاری از کارگران و دوستانش در سنگ‌بُری‌ای که کار می‌کردند اعزام شده‌اند و او طاقت ماندن ندارد. هر چه ما به نرفتن او اصرار می‌کردیم، فایده نداشت.
پیش از اینکه علی‌اصغر مقدمات اعزام به سوریه را مهیا کند، من خودم اعزام شدم. با آموزش‌هایی که از پیش دیده بودم به ادلب رهسپار شدم. شهر به ویرانه‌ای بیش شباهت نداشت. داعشی‌ها به صغیر و کبیر رحم نمی‌کردند. هر چه بود درگیری بود و شهادت رزمنده‌های فاطمیون. در اولین مرخصی که بعد از ۸۵ روز گرفتم به ایران بازگشتم. اوضاع را برای علی‌اصغر تعریف کردم. فکر می‌کردم که این شرایط او را از رفتن منصرف کند؛ اما او تصمیمش را گرفته بود و این تعاریف اراده او را مصمم‌تر کرده است.
بی‌تاب جهاد در سوریه بود. اصلاً از همان ابتدا خودش را برای همه چیز آماده کرده بود. می‌دانست که بالاخره به شهادت می‌رسد. به همین دلیل سخت‌ترین و حساس‌ترین کارها را انجام می‌داد.
آخرین باری که با او صحبت کردم؛ گفت که مشغول یک عملیات میدانی در حلب هستند. حسی به من می‌گفت که این آخرین دیدار ماست. می‌دانستم که علی‌اصغر رفتنی است.
زائر اربعین؛ علی‌اصغر در اول دی ماه 94 به شهادت رسید. روزی که خبر شهادتش را به ما دادند هنوز چند روزی به اربعین امام حسین(ع) مانده بود. علی‌اصغر سال قبلش با پای پیاده زائر امام حسین(ع) شده و اربعین خودش را به کربلا رسانده بود. امسال هم یک سال نشده بود که با همان حسّ و حالی که در آن زیارت داشت؛‌ به دیدار سرور و سالار شهیدان رفته بود. روزی که پیکرش را به معراج شهدای تهران آوردند من تنها توانستم عکسی را که در هنگام شهادت از او گرفته بودند تماشا کنم.