علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: برنامه دولت یازدهم افزایش پلکانی کف دستمزد بازنشستگان است و در طول سه سال گذشته این موضوع را پیگیری می‌کند و در این مدت تجربه خوبی در زمینه افزایش حداقل دستمزد بازنشستگان داشتیم. وی توضیح داد: امسال تصمیم گرفتیم حداقل دستمزدها را بیشتر افزایش دهیم که این میزان برای حداقل‌بگیرها به بیش از ٣٠ درصد رسید. قرار بود حقوق بازنشستگان کشوری ١٢ درصد افزایش یابد که این میزان به ٢٠ درصد رسید.
  سعید مهدوی/ حسن روحانی، رئیس‌جمهور کشورمان در مراسم آیین بازگشایی مدارس و آغاز سال تحصیلی که در دبیرستان نمونه‌دولتی حضرت نرجس(س) برگزار شد، طی سخنانی اظهار داشت: «منابع مالی ما بخشی در سایه برجام است که شرایط مناسب کسب‌وکار و کسب منابع مالی برای دولت فراهم شده است، آنهایی که می‌گویند ما آثار برجام را نمی‌بینیم، باید بدانند که بخش بزرگی از بودجه دولت و منابع دولت در سال جاری در سایه اجرای برجام است.» البته زمزمه این دست اظهارات از همان روزهای پس از برجام نقل هر محفلی بوده و است. در اردیبهشت ماه سال جاری علیرضا صالح، معاون آقای نوبخت مدعی شده بود، ۵۰ میلیارد دلار فاینانس در لایحه بودجه از نتایج برجام است. فاینانس یک شیوه تأمین مالی است که حدود ۴۰ سال است انجام می‌شود و به هیچ دوره و دولت یا هیچ اتفاق و رویداد خاصی اختصاصی ندارد. در حال حاضر، به جز ۵۰ میلیارد دلاری که دولت اجازه خواسته، بیش از ۱۳۰ میلیارد دلار مجوز سال‌های قبل هست که روی زمین مانده و دولت نتوانسته اجرا کند؛ یعنی حتی اگر همین ۵۰ میلیارد هم تصویب نمی‌شد، دولت نسبت به سال‌های گذشته اختیاراتی داشت که می‌توانست از آن استفاده کند. در حقیقت، اینها دستاورد تلقی نمی‌شود. دستاورد وقتی است که زندگی مردم متحوّل شود، وضعیت اقتصادی مردم بهبود یابد و وعده‌های آقای رئیس‌جمهور برای بهتر شدن شرایط اقتصادی و رونق اقتصادی عملیاتی شود.
گفتنی است، مهم‌ترین تأثیری که برجام می‌توانست بر درآمدهای دولت داشته باشد، ادعای افزایش منابع حاصل از صادرات نفت خام است. پس از برجام هر چند دولت صادرات نفت خام را افزایش دو برابری داد؛ اما به علت تداوم محدودیت‌های بانکی و همچنین قیمت بسیار پایین فروش نفت، عملاً وضعیت با پیش از برجام تفاوت چندانی از نظر درآمدی نداشت؛ زیرا از یک سو دسترسی کشورمان به ارز حاصل از درآمدهای نفتی ممکن نیست و از سوی دیگر افزایش صادرات نفت خام با کاهش شدید قیمت همزمان شده است. بنابراین، تغییری در ورود منابع ارزی حاصل از صادرات نفت در دوران پسابرجام نسبت به دوران قبل از آن ایجاد نشده و تنها پول نقدی که نصیب دولت شده، همان ۷/۱ میلیارد دلاری است که آمریکایی‌ها در ازای آزادی جاسوس‌های‌شان به ایران پرداخت کردند که به برجام ربطی نداشت و نتیجه قدرت نیروهای امنیتی و اطلاعاتی ایران در به دام انداختن جاسوس‌های آمریکایی بود. افزون بر این، آخرین آمار بانک مرکزی از عملکرد بودجه‌ای دولت در فصل بهار امسال هم نشان می‌دهد، در منابع ارزی حاصل از درآمد نفتی (به مثابه جایی که آثار مستقیم برجام باید خود را نشان می‌داد) هیچ بهبودی در بودجه دولت ایجاد نشده و حتی نسبت به سال‌های قبل و دوران تحریم‌ها، اوضاع بدتر شده است. در نتیجه اظهارات این روزهای رئیس‌جمهور درباره تأثیر برجام بر بودجه امسال دولت، با آمارهایی که بانک مرکزی از عملکرد بودجه‌ای دولت قبلاً منتشر کرده، مطابقت ندارد.
هفته‌نامه‌ اقتصادی «اکونومیست» در گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران پس از برجام نوشت: «مزاحمت‌های آمریکا شرایط را برای تجّار و سرمایه‌گذاران بدتر کرده است». اکونومیست در ادامه نوشت: «ایران به مثابه یک بازار بزرگ اقتصادی، فرصتی است که در هر نسل فقط یک بار اتفاق می‌افتد. این کشور در چند دهه اخیر تاریخ جهان بزرگ‌ترین بازار برای اقتصاد جهان بوده و به همین علت، بلافاصله پس از برداشته شدن تحریم‌ها، سیلی از سرمایه‌گذاران خارجی به سمت تهران هجوم بردند، اما با وجود این اشتیاق، آمریکا همچنان مانع از دسترسی شرکت‌های دارای تعامل با ایران به سیستم چرخه دلار است و اگر بانکی در کار نباشد، تمام قراردادهای بزرگ هم نهایی نخواهد شد.» در واقع، برجام افزون بر اینکه در داخل نتوانسته درآمدهای گذشته را افزایش دهد و به بودجه سالیانه کمک کند، بر اساس این گزارش به نوعی مانعی برای سرمایه‌گذاری خارجی به شمار می‌آید؛ البته این موانع برای سرمایه‌گذاری است؛ ولی برای وارد کردن کالا و خدمات به ایران از سوی همین کشورهای گروه ۵+۱ مانعی وجود ندارد. برای نمونه، در همین قضیه خرید هواپیما، این خرید عملاً شرکت‌های ایرباس فرانسه و بوئینگ آمریکا را نجات می‌دهد و بودجه آنها را تأمین می‌کند تا بودجه سال جاری ایران را!
شایان ذکر است، آذر ماه زمان قانونی تحویل لایحه بودجه به مجلس است؛ اما در سال گذشته با وجود اینکه اعلام شده بود لایحه آماده است، اما تا 27 دی ماه ارسال آن به مجلس طول کشید؛ چراکه دولت معتقد بود با توجه به اینکه لایحه بودجه ۱۳۹۵ را بر اساس فضای پساتحریم آماده کرده، در نتیجه آن را همزمان با نهایی و اجرایی شدن برجام به مجلس خواهد برد. در این حالت پس از اجرایی شدن قطعی برجام در ۲۶ دی ماه سال گذشته، یک روز بعد رئیس‌جمهوری لایحه را به مجلس تقدیم کرد و شاید این تأخیر تنها ارتباط بودجه و برجام با هم باشد!
در پایان گفتنی است، که با گذشت هشت ماه از لغو تحریم‌ها، مردم ایران همچنان در انتظار مشاهده تغییری در وضعیت اقتصادی خود هستند؛ وضعیتی که دولتمردان تا پیش از برجام تمام مشکلات را به آن گره زده بودند و اکنون نیز اصرار دارند تمام امورات و برنامه‌های معمولی کشور را به گونه‌ای به برجام ربط دهند و از آن به منزله دستاوردهای برجام یاد کنند. به عبارتی، می‌خواهند لکه «دستاورد تقریباً هیچ» را با این پیوند زدن‌ها از «آفتاب تابان» برجام پاک کنند.

  علی بیگدلی/ یکی از مسائلی که با سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی مغایر است، مسئله قاچاق در کشور است که اقتصاد ملی را مورد هجمه و آسیب جدی قرار می‌دهد. قاچاق سوخت در کشور از جمله این موارد است که برای جلوگیری از آن باید اقداماتی جدی صورت پذیرد. ضمن آنکه طبق گفته کارشناسان، ماهیانه معادل یارانه 20 میلیون نفر، قاچاق سوخت انجام می‌شود. 
علت چیست؟
یکی از دلایل قاچاق سوخت در کشور، نبود عوامل بازدارنده برای قاچاقچیان است که گاهی اوقات به یک فرصت برای آنها تبدیل می‌شود. در کشور ما به دلیل یارانه‌ای بودن فرآورده‌های نفتی و تفاوت قیمت آنها با کشورهای همسایه، زمینه قاچاق سوخت وجود دارد و چنان جذابیتی برای قاچاقچیان به وجود آورده است که با وضع جریمه‌ای معادل سه برابر ارزش محموله، قاچاقچی اگر از هر سه محموله قاچاق سوخت تنها یک محموله را سالم به مقصد برساند باز هم به قدری سودآور است که به او قدرت تحمل این ریسک را می‌دهد. بر اساس آمار منتشر شده پایگاه تحلیلی «گلوبال پترول پرایسز» در سپتامبر 2016 تفاوت قیمت در برخی کشورها گویای این واقعیت است.
قیمت بنزین
اگر مبنای قیمت دلار را ۳۴۰۰ تومان در نظر بگیریم، قیمت بنزین در ایران ۱۰۰۰ تومان، عراق ۲۹۰۰ تومان، ترکیه ۵۰۰۰ تومان و پاکستان ۲۵۰۰ است و همین بالا بودن قیمت بنزین در کشورهای همسایه دلیلی بر خروج به صورت قاچاق از ایران است.
قیمت گازوئیل
همچنین اگر قیمت گازوئیل را بر مبنای دلار ۳۳۰۰ تومان در نظر بگیریم، قیمت آن در ایران ۶۰۰ تومان، در عراق ۲۱۰۰ تومان، ترکیه ۵۰۸۲ تومان و پاکستان ۲۸۰۰ تومان است و این تفاوت قیمت عاملی تحریک‌کننده برای قاچاقچیان سوخت می‌باشد. و همین امر از تلاش در راستای کارآفرینی در حوزه‌های تولید، به‌ویژه در مناطق مرزی جلوگیری خواهد کرد و در عین حال سود حاصل از تجارت سوخت را از جیب بیت‌المال به جیب عده‌ای سودجو سرازیر خواهد کرد.  در اغلب کشورهای اروپایی، شاهد دریافت مالیات‌های بالا برای تأمین اعتبارات بودجه‌ای دولت هستیم و در مقابل در کشورهایی چون؛ ونزوئلا، عربستان و به‌ویژه ایران، به دلیل متکی بودن به اقتصاد تک‌محصولی (نفت) شاهد نوعی عدم استقلال اقتصادی هستیم که سبب می‌شود عده‌ای با بهانه دور زدن تحریم، در مسیر قاچاق سوخت گام بردارند که آفت بزرگی در اجرای اقتصاد مقاومتی است. دلایل دیگری مانند شفاف نبودن عملکرد برخی نهادها و فرار از پاسخگویی و نداشتن نظارت دقیق نهادهای ذی‌ربط و نداشتن برخورد مناسب با قاچاقچیان سوخت و... از جمله عوامل افزایش قاچاق سوخت در کشور است.
چاره چیست؟
چاره کار این است که ضمن فعال بودن ستاد دائمی مبارزه با قاچاق سوخت در شرکت ملی پخش، مبارزه با قاچاق سوخت به صورت فرایندی انجام و بر اساس مبدأ و مسیر و مقصد نظارت شود. علاوه بر راهکار موجود، آسیب‌شناسی و تکمیل سامانه هوشمند ترانزیت، بازبینی چرخه تأمین و عرضه مانند دریافت، ذخیره‌سازی، انتقال و تحویل به مصرف‌کنندگان و شناسایی امکان نفوذ و تخلّف، کنترل خروجی مرزها و کنترل مشتقات آن و در نهایت ارسال و فروش سوخت در مرزها بر اساس قیمت پایه فوب خلیج فارس می‌توانند راهکارهای مناسبی برای جلوگیری از قاچاق سوخت در کشور باشند.

رکورد تولید و خرید گندم شکسته شد
علی قنبری، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: «رکورد تولید و خرید تضمینی گندم در فصل خرید امسال شکسته شد و میزان خرید ۵/۱۱ میلیون تنی گندم که تاکنون محقق شده، در تاریخ کشور بی‌سابقه است.» طبق برآوردها، امسال ۵/۱۴ میلیون تن گندم معمولی و دوروم در کشور تولید شده که از این میزان ۵/۱۱ میلیون تن را دولت خریداری کرده است. این در حالی است که سال گذشته نزدیک به 11 میلیون و 500 هزار تن گندم در کشور تولید شد که هشت میلیون و 80 هزار تن آن را دولت خریداری کرده بود.
رشد نقدینگی 
متوقف نشد!
تازه‌ترین آمارهای بانک مرکزی گویای این موضوع این است که حجم نقدینگی تا پایان تیر ماه سال جاری از مرز بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان گذشت. بر این اساس، نقدینگی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۳۰ درصدی را تجربه می‌کند. بر اساس آمارها، رشد پول در دوازده ماهه منتهی به تیر ماه ۲/۲۴ درصد و در چهار ماهه اول امسال دو درصد رشد داشته که در مجموع حجم پول ۱۳۹ هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان محاسبه شده است.
عربستان حقوق وزیرانش را کم کرد
ملک سلمان‌بن‌عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی با صدور بخشنامه‌ای، به دلیل کسری بودجه و مشکلات ناشی از کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، حقوق ماهیانه نمایندگان و وزرا را 15 تا 20 درصد کاهش داده که طی دهه‌های اخیر کم‌سابقه بوده است. آمارهای جدید نشان می‌دهد که کسری بودجه عربستان تا سال 2018 همچنان رقمی بالا خواهد بود.
فرار مالیاتی معادل 
نیمی از درآمد فعلی نفت
رقم فرار مالیاتی در ایران چیزی حدود نیمی از درآمد فعلی نفت است. علاوه بر ٣٠‌ هزار‌میلیارد تومان فرار مالیاتی، رقم بالای قاچاق کالا که عددی نزدیک به تمام درآمد نفتی است، نشان می‌دهد که سودجویان چه درآمد کلان مالیاتی را از کشور سلب کرده‌اند.

 سید فخرالدین موسوی/  فضای رسانه‌ای کشور هفته گذشته به شدت تحت تأثیر موضوع برجام و انتقادات جدی اعضای دولت، از جمله رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه بود. «کیهان» شنبه گذشته با توجه به سخن رئیس‌جمهور در بازگشت از نیویورک مبنی بر اینکه آمریکا قول داده بدعهدی‌هایش را جبران کند، در تیتری درشت نوشت: «قول آمریکا پوچ بود!» این روزنامه در این‌باره نوشت: «نشریه «پولیتیکو» در گزارشی نوشت، جان کری، وزیر خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه در نشستی با عنوان مجمع ایده‌های واشنگتن به میزبانی نشریه آتلانتیک با اشاره به توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5، بار دیگر از این دستاورد دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا دفاع کرد و گفت، توافق در حال اجراست و ایران به الزامات خود عمل کرده است. وی تأکید کرد، توافق هسته‌ای ثابت کرده است که قابل راستی‌آزمایی، معتبر و شفاف است. کری در ادامه بدون اشاره به کارشکنی‌های واشنگتن در روند اجرای توافق هسته‌ای، به‌ویژه در زمینه دسترسی ایران به نظام بانکداری بین‌المللی، گفت، ایران به طور مرتب شکایت می‌کند که آمریکا به تعهدات خود طبق توافق هسته‌ای عمل نمی‌کند، اما واشنگتن به تعهدات خود پایبند است.» کیهان هفته پیش از این با طرح این موضوع که ظریف به حرف منتقدان رسید، تیتر «آمریکا برای انجام به تعهداتش هیچ تلاشی نکرده است» را برگزید و نوشت: «ظریف در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا می‌گوید که آمریکا هیچ تلاشی برای اجرای تعهدات برجام نداشته است؛ چراکه از روز اجرای توافق برجام بیش از هشت ماه می‌گذرد و هنوز از جانب آمریکا میلی به اجرای تعهداتش دیده نمی‌شود و روحانی در سفر به نیویورک از آمریکایی‌ها قول! عمل به تعهدات‌شان را می‌گیرد؛ تعهداتی که بر روی کاغذ امضا شد؛ اما عملی نشد. موضوعی که «وطن امروز» نیز آن را برای صفحه اول خود برگزید و بر روی تصویر بزرگی از محمدجواد ظریف «هیچ ظریف» را برای تیتر یک خود انتخاب کرد و از قول ظریف نوشت: «آژانس پایبندی ایران به تمام مفاد این توافق هسته‌ای را تأیید کرده و آمریکا هم این موضوع را رد نمی‌کند. اما آنجا که مسئله مربوط به اجرای واقعی این توافق است ـ چون تغییر دادن فضای بین‌المللی که از اقدامات آمریکا هراسان است، مستلزم انجام اقدامات بسیار است ـ پاسخگویی به این پرسش دشوارتر است. بانک‌های بین‌المللی قبلاً به دلیل نقض تحریم‌های ایران با رقم‌های سنگینی جریمه شده‌اند و اکنون به همین دلیل، از بازگشت به ایران هراس دارند. نتیجه این هراس این شده که هشت ماه بعد از اجرای توافق هسته‌ای، هیچ بانک بزرگ اروپایی، مبادله با ایران را آغاز نکرده است.»
اما در مقابل روزنامه‌های اصلاح‌طلب و نزدیک به دولت همچنان در تلاش هستند که این اظهارات را نبینند یا به نحو دیگر پوشش دهند، چنانچه روزنامه «اعتماد» در بازتاب سخنان ظریف نوشت: «قانونگذاران آمریكایی باید بدانند كه اكثر ایرانیان امروز به آمریكا نسبت به زمان قبل از توافق اطمینان ندارند، قبل از اینكه این توافق را داشته باشیم، بسیاری از ایرانیان بر این باور بودند كه این توافق می‌تواند اختلافات با آمریكا را حل كند و مؤثر خواهد بود؛ ولی هم‌اكنون اكثریت ایرانیان مخالف این امر می‌پندارند و همین امر باید علامت بسیار قاطعی را ارسال كند. ظریف در ادامه تأكید كرد كه تیم مذاكره‌كننده و دولت به مردم وعده خورشید و ماه یا هر آنچه كه در این مابین است را نداده بود و هرگز هم نگفته بود كه این توافق، تحریم‌های اولیه آمریكا را هم برمی‌دارد.»
اما فارغ از نگاه‌های متفاوت رسانه‌های مختلف کشور موضوع مهم این است که امروز بدعهدی و قابل اعتماد نبودن آمریکا مسجّل شده است و باید از دولت و امضاکنندگان برجام پرسید که چه راهکارها و سیاست‌هایی در چنته دارند تا ایالات متحده را به اجرای تعهدات خود مجبور کنند.

 مهدی فرهادی/ یکی از آسیب‌های شبکه‌های اجتماعی موبایلی سرقت اطلاعات با دریافت رمز اکانت است که در این شماره خلاصه‌ای از یک پرونده واقعی ذکر می‌شود: یک خانم جوان شیرازی با ارائه مرجوعه‌ای قضایی به پلیس فتا اظهار کرد که اکانت تلگرام وی هک شده و در اختیار شخصی دیگر قرار گرفته است و با توجه به دسترسی فردی ناشناس به اطلاعات موجود در اکانت شامل کانتکت‌ها، تصاویر و پیام‌ها و... اقدام به اخاذی از وی می‌کند. پس از بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد در همه پرونده‌های مفتوحه شخصی با تلفن همراه با شکات که اکثراً خانم هستند تماس گرفته و خود را یکی از دوستان آنان معرفی کرده و درخواست کد ارسال شده به گوشی شکات می‌کند. قربانیان نیز بدون احراز هویت اصلی فرد تماس‌گیرنده کد درخواستی را به او ارسال می‌کنند و بلافاصله اکانت تلگرام آنها هک می‌شود. شاکیان عنوان داشتند با توجه به صدای زنانه، متهم مؤنث بوده و به تمام مشخصات شناسنامه‌ای آنها دسترسی داشته است. در این پرونده‌ها هر ۱۶ نفر شاکی اظهار داشتند متهم یا متهمان با استفاده از شماره‌های مختلف با آنها تماس گرفته، پس از معرفی خود به جای یکی از دوستان نزدیک، اقدام به اخذ کد تلگرام و دسترسی به آن کرده‌اند. با بررسی‌های فنی و تخصصی افسران پلیس فتا متهمان شناسایی و با هماهنگی مقام قضایی به دادسرای شیراز احضار شدند. متهمان این ۱۶ پرونده، خانم و آقایی بودند که با هم نسبت خواهر و برادری داشتند که درباره موارد اتهامی به بزه انتصابی خود اعتراف کردند. این دو متهم از همه کاربران تلگرامی که به صورت غیرمجاز به پروفایل آنها متصل شده‌اند علاوه بر یک هزار و ۷۰۰ عکسی که از صفحه گوشی (اسکرین شات) گرفته‌اند، حدود ۲۵ هزار و ۵۰۰ شماره تلفن از تلفن همراه شاکیان استخراج کرده و همین بزه را برای شماره‌های جدید تکرار کرده‌اند. 
گفته می‌شود بیشتر قربانیان زن و از استان‌های فارس، خوزستان، بوشهر، هرمزگان، تهران، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان بوده‌اند.