سعید مهدوی/ نشست غیررسمی اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و کشورهای غیر اوپک در حاشیه پانزدهمین اجلاس مجمع بین‌المللی انرژی در الجزایر برای بررسی طرح «فریز نفتی» (تثبیت سطح تولید نفت) هفتم مهرماه برگزار شد. در بیانیه این نشست آمده است: «طی دو سال گذشته بازارهای نفت در جهان با چالش‌های زیادی روبه‌رو شده است که بیشتر این چالش‌ها در نتیجه عرضه به وجود آمد. این شرایط باعث کاهش بیش از ٥٠ درصدی قیمت نفت خام شد؛ این در حالی است که نوسان‌ها تشدید شده است. در نتیجه این مسئله، درآمد کشورهای صادرکننده نفت نیز به نحو قابل ملاحظه‌ای کاهش یافت و با تأثیر پذیرفتن بازارهای مالی، رشد اقتصادی کشورهای تولیدکننده نفت نیز با مانع روبه‌رو شد.» در بیانیه پایانی این نشست تصریح شده است: «اکنون صنعت نفت با افت شدید سرمایه‌گذاری و به تبع آن، حذف فرصت‌های شغلی روبه‌رو است و این تهدید به وجود آمده است که احتمالاً میزان عرضه کنونی نفت پاسخگوی تقاضای آینده نباشد. به این موضوع باید تحولات فعلی جهان را نیز افزود که امنیت عرضه را با مخاطره مواجه کرده است.»

توافقات نشست 
به گفته بیژن نامدار زنگنه «اعضای اوپک تصمیم گرفتند روزانه حدود ٧٠٠ هزار بشکه از تولید نفت خام خود بکاهند، [همچنین] وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک تصمیم گرفتند به پیشنهاد دبیرخانه اوپک، تولید این سازمان را تا سقف تولید ۵/۳۲ تا ٣٣ میلیون بشکه در روز تعیین کنند که این رقم باید میان اعضای اوپک تقسیم شود.» وزیر نفت همچنین تصریح کرد: «اوپک تصمیم گرفت یک کمیته تخصصی سطح بالا متشکل از اعضای این سازمان تشکیل شود و این کمیته پیشنهاد خود را درباره سطح تولید کشورهای عضو، برای نشست بعدی اعضای این سازمان ارائه دهد.» یکصدوهفتادمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی اوپک به منظور بررسی تحولات بازارهای جهانی نفت خام ١٠ آذر (٣٠ نوامبر) با حضور ١٤ عضو این سازمان در وین اتریش برگزار می‌شود و انتظار می‌رود سطح پیشنهادی تولید هر یک از اعضا در این نشست تعیین شود. 
١٤ کشور عضو اوپک هم‌اکنون روزانه ٣٣ میلیون و ٢٤٠ هزار بشکه نفت خام تولید می‌کنند و این بیشترین مقدار ثبت شده تاکنون است. این مقدار مازاد بر نیاز جهانی ست و موجب کاهش ۶۰ درصدی قیمت نفت از اواسط سال ۲۰۱۴ شده است. این کاهش قیمت، مشکلاتی را در بودجه کشورهای صادرکننده نفت به وجود آورده و موجب کسر بودجه این کشورها شده است.

در نشست قبلی چه گذشت؟
نشست قبلی اوپک که روسیه هم در آن حضور داشت در ۱۱ اردیبهشت سال جاری در محل دوحه قطر برگزار شد. در این نشست رسمی ایران شرکت نکرد که همین امر سبب شد تا برخی کشورها به دلیل حضور نداشتن ایران و نبود تمایل به مشارکت در طرح فریز از توافق خودداری کنند. دلیل این مسئله، تأکید عربستان سعودی بر لزوم فریز نفتی به وسیله ایران بود که با مخالفت‌های علنی و صریح ایران که پس از حصول توافق هسته‌ای در حال بازگرداندن سطح تولیدات خود به زمان پیش از تحریم‌های اقتصادی بود، مواجه شد و عملاً این نشست بی‌نتیجه ماند. بسیاری از کارشناسان معتقدند ایران در این زمان نیز می‌توانست به دور از دعوای رسانه‌ای، از طریق دیپلماسی مانند نشست اخیر سهم خود را حفظ کند.

دستاوردهای
 نشست مشورتی اوپک
۱ـ نقش‌آفرینی مجدد اوپک در مدیریت بازار نفت جهان؛ اوپک در حدود دو و نیم سال گذشته نتوانسته بود برای مدیریت عرضه در بازار نفت تصمیم مناسبی بگیرد و این سبب شده بود برخی اعضا به مقدار دلخواه نفت تولید و صادر کنند. از این رو، تصمیم تازه اوپک در نشست الجزایر سبب بهبود و ارتقای جایگاه نقش این سازمان شد و نشان داد اوپک همچنان زنده است و می‌تواند تأثیرگذار باشد.
۲ـ حرکت به سمت تعیین سقف تولید برای اعضای اوپک؛ با توجه به وضع بازار برای تثبیت آن ضروری بود؛ زیرا نبود یک سقف تولید مانع مدیریت عرضه در بازار می‌شود و این موضوع می‌تواند بر شرایط بازار و قیمت‌های جهانی نفت خام اثر منفی بگذارد.
۳ـ مستثنی شدن ایران و برخی کشورها از طرح «فریز نفتی»؛ در نشست گذشته طرح فریز نفتی را پیش از دستیابی ایران به سهم از دست رفته‌اش در بازارهای جهانی نفت خام مطرح کردند که تهران مخالف این موضع بود، اما خوشبختانه، در این نشست پذیرفته شد سقف تولید اوپک محدود باشد نه سهم اعضایی مانند ایران، نیجریه و لیبی. بنابراین قرار شد کمیته‌ای سطح بالا نتایج بررسی خود را برای سهم هر یک از اعضا در ماه نوامبر تحویل نشست عادی وزیران نفت و انرژی این سازمان در وین دهد.
۴ـ تأثیر زودهنگام نشست در بازار؛ توافق پیش از موعد اوپکی‌ها برای کاهش تولید به ٣٢‌ میلیون و٥٠٠‌ هزار بشکه نفت در روز، بازار جهانی را تحت تأثیر قرار داد و قیمت نفت به ٥٠ دلار رسید. این مسئله در حالی رخ می‌دهد که ذخایر و تولید نفت آمریکا روند نزولی به خود گرفته است و همین عامل امیدهای افزایش قیمت نفت در بلندمدت را بیشتر می‌کند.
۵ـ اعلام آمادگی غیر اوپکی‌ها برای همکاری؛ در راستای منافع مشترک، کشور روسیه تلاش زیادی را برای اجماع در این نشست نشان داد. همچنین وزیر نفت خبر داد که در جلسه‌ای که با وزیران قطر، الجزایر و ونزوئلا داشتیم، اعلام آمادگی کردند که با تصمیمات اوپک همراهی کنند.
با این همه برخی نگرانی‌ها همواره بر روی تصمیمات اینگونه نشست‌ها در اوپک سایه افکنده است. از جمله آنها می‌توان به کشمکش‌ها و اختلاف‌های عمیق سیاسی میان اعضا، رقابت تولیدکنندگان نفت برای افزایش سهم بازار در هر صورت و متعهد نبودن کشورها به سقف تولیدات مورد توافق، اشاره کرد.

  مسعود وزیری/  نهاد موسوم به «کارگروه مالی برای مقابله با پولشویی» معروف به FATF در اجلاس کشورهای گروه هفت (آمریکا، کانادا، آلمان، انگلستان، فرانسه، ایتالیا و ژاپن) که در سال ١٩٨٩ در پاریس تشکیل شد، رسمیت یافت. پس از گذشت یک سال، در سال ١٩٩٠ «کمیسیون اروپا» این کارگروه را با همکاری کشور‌های اولیه و دعوت از چند کشور دیگر تشکیل داد. کارگروه مذکور در سال ٢٠٠١ به منظور جلوگیری از استفاده افراد و سازمان‌های تروریستی از نظام بانکی برای نقل و انتقال مالی، راهبردهایی را پیشنهاد کرد.
 در سال ٢٠٠٤ نیز پس از بازنگری راهکارهای پیشین، راهبرد جدیدی برای مقابله با اشاعه تسلیحات کشتار جمعی ارائه داد. به این ترتیب، با ادغام و تجمیع پیشنهادهای جدید با راهبردهای پیشین، «راهبرد چهل‌گانه مبارزه با پولشویی، تأمین مالی تروریسم و گسترش سلاح‌های کشتار جمعی» تدوین شد؛ اما سؤال اساسی این است که این نهاد تاکنون در عملکرد خود در این چند سال موفق بوده است یا خیر؟ یا به نوع بهتر می‌توان گفت، در این چند سال چه چالش‌های جهانی داشته است؟ برخی از کارشناسان معتقدند، اقدامات صورت گرفته تاکنون در این حوزه برای جلوگیری از قاچاق، فساد مالی مقامات حکومتی و پولشویی به مفهوم اولیه آن چندان موفق نبوده است. رازداری در زمینه معاملات مالی در برخی از کشورها، نظیر سوئیس، پنهان‌کاری در معاملات بانکی برخی از مناطق خاص و فضای اطلاعاتی برخی از کشورها، نظیر چین، امکان رصد سلامت فعالیت‌های بانکی را از کارگروه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم سلب می‌کند.
برای نمونه، آمریکا سال‌ها تلاش کرد تا بتواند فهرست اتباع آمریکایی را که در بانک‌های سوئیس حساب دارند، به دست آورد که این اقدام هم به صورت کامل به نتیجه نرسید. همچنین، برخی از مناطق آزاد وابسته به انگلستان (مانند جزایر کیمن در حورزه کارائیب و جزایر انگلیسی ویرجین) مهم‌ترین مراکز حساب‌های بانکی مخفی تلقی می‌شوند. در یک نگاه کلی باید گفت، در زمینه مبارزه با پولشویی، موفقیت چشمگیری حاصل نشده است، ولی نظام مزبور در سال‌های اخیر و به ویژه پس از حادثه تروریستی یازده سپتامبر، بیشتر بر عدم تأمین مالی تروریسم و اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی متمرکز شده است. یکی از چالش‌های این کارگروه در زمینه جلوگیری از تأمین مالی تروریسم مربوط به نبود اجماع جهانی در زمینه ماهیت تروریستی برخی از گروه‌هاست. 
به نظر می‌رسد، اختلاف‌نظر در این زمینه را تنها می‌توان با تراز ظرفیت مالی بین‌المللی و ظرفیت دیپلماتیک متعادل کرد. شاید به همین دلیل است که رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی فقط به عنوان عضو ناظر گروه باقی مانده‌اند و صحبت چندانی از جریان‌های مالی و پولی مشکوک آنها و برخی کشورهای دیگر نمی‌شود.
 پذیرش در ایران هم همان‌گونه که آقای شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی گفته‌اند بدین روال است؛ «جمع‌بندی شورای عالی امنیت ملی درباره FATF زمانی می‌تواند اجرایی شود که این مصوبه به امضای رهبری برسد.» لزوم امضا و تأیید رهبری به منظور ارائه جمع‌بندی شورای عالی امنیت ملی در رابطه با پیوستن ایران به کارگروه اقدام مالی (FATF) جزء شروط است. پس از این اظهارنظر مبنی بر رسیدن به نوعی «جمع‌بندی» درباره همکاری ایران با کارگروه اقدام مالی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی، از تعیین شروط جدید برای تصویب FATF در شورای عالی امنیت ملی خبر داد.

 سید فخرالدین موسوی/  قهرمان‌سازی از ظریف این بار به دلیل فریاد پشت تریبون خانه ملت، خطی بود که روزنامه‌های اصلاح‌طلب دوشنبه، ۱۲ مهرماه در پیش گرفتند. پس از آنکه محمدجواد ظریف برای پاسخگویی در صحن علنی مجلس در برابر پرسش‌های نماینده مردم مشهد از کوره در رفت و مجلس را تهدید کرد که اجازه نخواهد داد هیچ‌یک از همکارانش مورد سؤال قرار بگیرند، روزنامه «آفتاب یزد» در عنوانی پرمعنا «دیپلماسی تهاجمی ظریف در بهارستان» را برای صفحه اول خود انتخاب کرد و مدعی شد، حمله ظریف به نمایندگان مجلس با حمایت و احسنت‌های نمایندگان دهمین دوره مجلس شورای اسلامی همراه شده است! روزنامه «شرق» نیز با همین رویکرد «۸ دقیقه توفانی ظریف» را در صفحه اول خود نشاند و نوشت: «دیروز اولین مجال برای مانور دلواپسان در مجلس دهم فراهم شد. روزی که در لباس سؤال کریمی قدوسی از ظریف، آمده بودند برجام را در بهارستان محاکمه کنند، تا چند ماه بعد از کنار گذاشته شدن ضد برجامیان از خانه ملت، بار دیگر صدای آنها در بهارستان بپیچد. صدایی که این بار نه از سوی ظریف بدون پاسخ ماند و نه توانست رأی نمایندگان را با خود همراه کند. حتی دیگر هنگام بیان سخنان تند کریمی قدوسی علیه ظریف و تیم مذاکره‌کننده و دستگاه دیپلماسی کشور، خبری از احسنت گفتن دلواپسان نبود.» روزنامه «اعتماد» هم با دنبال کردن همین رویکرد، البته با تیتر متفاوت «وجهه نظام را خدشه‌دار نكنيد» بدون آنکه توضیح دهد منظورش از رفتار همیشگی ظریف، رفتار او در مذاکرات است یا در برخورد با نمایندگان مجلس و منتقدان، نوشت: «ديروز جلسه مجلس نمايشي از خشم و گلايه مرد شماره يك ديپلماسي از خلاف واقعيت‌گويي‌ها بود. ظريف ديروز مثل هميشه نبود. هر چند هر از گاهي لبخندي روي لبانش در ميانه خوش و بش با نمايندگان مي‌نشست؛ اما هنگام پاسخگويي، ظريف هميشگي نبود و مي‌شد ته‌مايه‌هاي خشم از آنچه «بيان خلاف واقعيت» گفته مي‌شد را در صورتش ديد. مثل هميشه خندان نبود و در روزهايي كه تنها ٩ ماه مانده تا پايان كار دولت يازدهم بيش از هر چيز شايد از پارلماني كه برخي‌شان سؤالات عجيب‌شان را در قالب خلاف واقعيت مطرح مي‌كنند، گله‌مند بود. موضوعی که در درون مجلس کاملاً با واکنشی متفاوت روبه‌رو شد. علی لاریجانی رفتار محمدجواد ظریف را دون شأن مجلس خواند و علی مطهری نیز  با سرزنش سخنان ظریف پیرامون جلوگیری وی از پرسش نمایندگان در آینده تأکید کرد، وزیر خارجه حق  ندارد آزادی نمایندگان در اظهارنظر و پرسش را محدود کند.» رسانه‌های منتقد دولت، از جمله «کیهان» و «وطن امروز» نیز با یک روز فاصله به انتقاد از عملکرد ظریف در مجلس شورای اسلامی پرداختند. کیهان با تیتر «آقای ظریف باید بر سر گابریل فریاد می‌کشیدید!» با اشاره به اظهارات گستاخانه معاون صدراعظم آلمان درباره پیش‌شرط به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی به منظور برقراری روابط ایران و آلمان، نوشت: «محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در نشست علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی با عصبانیت و تندی با نمایندگان برخورد کرد. این در حالی است که ظریف در تمامی دیدارهای خارجی و به‌ویژه دیدار با مقامات ۵+۱ همواره با چهره‌ای خندان حاضر می‌شود. این اقدام تأمل‌برانگیز وزیر امور خارجه موجب شد تا برخی از نمایندگان با صدای بلند خطاب به وی اعلام کنند، شما به نمایندگان توهین کردید.» روزنامه «وطن امروز» برای این اتفاق «ظریف با متانت پاسخ دهد» را برگزید و واکنش نمایندگان مجلس در این‌باره را انعکاس داد و نوشت: «جواد ظریف در جلسه علنی روز یکشنبه در پاسخ به پرسش‌های جواد کریمی قدوسی ادبیات توهین‌آمیزی را به کار برد. او همچنین درباره برخی تصمیمات در وزارت امور خارجه گفت، اجازه نمی‌دهد معاونان او مورد سؤال نمایندگان قرار گیرند. اعتراض نمایندگان به این اظهارات عجیب، اگر چه در جلسه علنی روز یکشنبه مطرح شد؛ اما این اعتراضات سه‌شنبه (۱۳ مهرماه) هم ادامه داشت. حجت‌الاسلام سیدناصر موسوی لارگانی، نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی پارلمان در تذکری در این‌باره گفت، قانون اساسی به نمایندگان اجازه داده است که در هر زمینه‌ای اظهارنظر کنند و یکی از وظایف نظارتی نمایندگان سؤال، استیضاح و تحقیق و تفحص است. ایشان در جایگاهی نیست که به نمایندگان بگوید، سؤال کنند یا سؤال نکنند. قانون اساسی اجازه داده است. اینکه وزیری به مجلس بیاید و به نماینده‌ای که از نظر اداری در سطح خودش است، چنین اهانتی کند، درست نیست. باید همان لحظه اول کلامش را قطع می‌کردند و به او اجازه نمی‌دادند این‌طور فریاد بزند و نمایندگان را زیر سؤال ببرد.»


 مهدی فرهادی/ جاسوس‌ابزارها با اجازه ما شروع به جاسوسی می‌کنند. ما ممکن است زمانی که می‌خواهیم نامه‌ای را امضا کنیم با دقت بخوانیم، اما قوانین نصب نرم‌افزارها در تلفن همراه هوشمند یا رایانه را مطالعه نمی‌کنیم، این در حالی است که این قوانین دست کمی از آن قوانین ندارند؛ وقتی می‌خواهید برنامه‌‌ای را روی تلفن همراه خود نصب کنید، پیام‌هایی به زبان انگلیسی به شما نشان داده می‌شود. شاید این عادت رفتاری همه ما باشد که بدون توجه به این پیام‌ها روی گزینه next ضربه می‌زنیم تا به گزینه install برسیم و برنامه را نصب کنیم؛ اما این پیام‌هایی که ما با بی‌تفاوتی از کنار آنها می‌گذریم، چیست؟ اینها جملاتی هستند که با حریم خصوصی کاربر مرتبط است؛ یعنی درواقع، سازندگان این نرم‌افزارها با شما قرارداد می‌بندند و درباره مسائل حقوقی محتمل با شما اتمام حجت می‌کنند. موادی که مقابل شما می‌آید، مواد قرارداد دو طرف است و زدن گزینه next به معنای پذیرش این مواد از سوی شماست. از این به بعد هر اتفاقی برای شما بیفتد (برای نمونه اطلاعات شما به شرکت‌ها و نهاد‌های دیگر فروخته شود) شما نمی‌توانید ادعایی داشته باشید؛ چون قوانین آنها را پذیرفته‌اید. جالب است! تا شما با این مواد موافقت نکنید، نمی‌توانید برنامه را نصب کنید. در ادامه مواد قرارداد شما راـ که البته شما به آنها توجه نکرده‌اید‌ـ در سرویس‌های تلگرام، اینستاگرام، جی‌میل و  بازی کلش آف کلنز ذکر می‌کنیم:
 تلگرام
این نرم‌افزار می‌تواند در گوشی شما به قسمت‌های زیادی دسترسی داشته باشد. از جمله؛ خواندن وضعیت تلفن همراه و شناسایی آن، دریافت پیام کوتاه، گرفتن عکس و پخش ویدئو، ضبط صدا، تخمین موقعیت مکانی (با استفاده از اینترنت)، تعیین موقعیت مکانی (با استفاده از سامانه جی‌پی‌اس و اینترنت)، تغییر دادن مخاطبان، خواندن برگه مخاطبان شخصی، تغییر و حذف مخاطبان از SD card ، ایجاد و حذف حساب، پیداکردن حساب‌های دیگر از طریق دستگاه، دسترسی کامل به شبکه، دریافت اطلاعات از اینترنت، مشاهده اتصالات وای فای، خواندن مستقیم دیگر نرم‌افزارها و امتحان «دسترسی به مخزن حفاظت‌شده» 


یکی از امضاکنندگان طرح تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان گفت: تقاضای طرح تحقیق و تفحص در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی به تصویب اعضای این کمیسیون رسید. این طرح پس از ارائه توضیحاتی از سوی یکی از متقاضیان، به رأی وکلای ملت گذاشته می‌شود و اگر نمایندگان موافقت کنند و رأی دهند، انجام تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان در مجلس به جریان می‌افتد.
 آن 397 نفر
داوود محمدی، رئیس کمیسیون اصل نود مجلس، با تأکید بر اینکه بررسی پرونده دریافتی‌های غیرمتعارف با تعیین سقف حداقل و حداکثر پرداخت‌ها بسته خواهد شد، گفت: «94 هزار و 460 فیش از مدیر کل به بالا در سراسر کشور بدون ملاحظه در ارتباط با همه دستگاه‌ها، از جمله نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات، نهادهای تحت نظر رهبری بررسی شده که در نهایت برابر گزارشی که دیوان محاسبات داده، ۳۹۷ نفر برخلاف قواعد و مقررات دریافت کرده‌اند.»
وضعیت نامناسب تولید روغن
علی‌اکبر مهرفرد، معاون بازرگانی وزیر جهاد کشاورزی گفت: با آنکه در بسیاری از محصولات کشاورزی به خودکفایی رسیده‌ایم، اما در بحث کنجاله که با روغن گره می‌خورد، در بدترین وضعیت قرار داریم و تنها 10 درصد از آن تولید داخلی و 90 درصد وارداتی است. وی با اشاره به شاخص‌های کلان بخش کشاورزی، گفت: در سال گذشته 115 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، اعم از دام،‌ طیور، زراعت،‌ باغبانی، شیلات و آبزیان را تولید کرده‌ایم که ارزش آن 76 میلیارد دلار است.
غرامت محرمانه
مدیرعامل پژو سیتروئن درباره خسارت سنگین وارد شده از سوی این شرکت به صنعت خودروسازی ایران گفت: «موضوع پرداخت غرامت به ایران محرمانه است و بهتر است درباره گذشته صحبت نکنیم.» کارلوس تاوارس در حاشیه نشست مشترک مدیران ارشد ایران‌خودرو و پژو اظهار داشت: «قبلاً انتقالات بزرگی برای تأمین مالی پروژه انجام داده‌ایم و شاید پرداخت غرامت هم جزء آن بوده است.» 
نهایی نشدن قرارداد با یونیت ترکیه
هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با بیان اینکه قرارداد ساخت نیروگاه با «یونیت» ترکیه هنوز نهایی نشده است، گفت: «هیچ مذاکره‌ای با شرکت صهیونیستی برای ساخت نیروگاه در ایران نداشته‌ایم. »
نزول هفت پله‌ای رتبه جهانی
جدیدترین آمار صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد، جایگاه ایران از نظر بیکاری در جهان در سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ در دولت یازدهم نزول هفت پله‌ای داشته و رتبه این کشور از 29 به 22 رسیده است که نشانه بدتر شدن اوضاع و افزایش بیکاری است.