حجت‌الاسلام پورمحمدی، وزیر دادگستری گفت: امسال نسبت به شش ماهه سال گذشته میزان کشفیات پرونده‌های بالای ۱۰۰ میلیون، ۶۵ درصد افزایش داشته است اما با این حال۸۰ درصد کشفیات، پرونده‌های زیر ۱۰ میلیون تومان است. مردم اکنون از فسادهای خرد ناراضی هستند و حقوق‌های ۴۰ میلیونی را بیشتر از فسادهای میلیاردی، فساد می‌دانند؛ چرا که این فسادها را بیشتر حس می‌کنند. این در حالی است که مردم از همه نوع فساد ناراضی هستند.


در سایه خواب عمیق مسئولان اجرا می‌شود
 شیرین زارع‌پور/ هنوز سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با وجود دغدغه‌های فرهنگی موجود، روی زمین مانده است که راه نفوذ فرهنگی دیگری هموار شد. در ۱۴ تیر ماه ۹۵، کارگاهی در دفتر انجمن اسلامی معلمان در تهران با محوریت آموزش «دستورنامه رابرت» تشکیل شد که معلمان شرکت‌کننده در کارگاه را موظف می‌کرد، طی یک دوره چندساله به تدریج و در جریان عمل در کلاس‌های درس و در دبستان‌ها و دبیرستان‌ها با هدف تربیت نسلی که بتواند در جریان عمل به قواعد تصمیم‌گیری، مطابق تصمیم و خواست دشمن حرکت کند، قواعدی را بیاموزند.
کارگاه دستورنامه رابرت، پیش از اجرا در انجمن اسلامی معلمان، با کمک انجمن‌های محلی و با قصد ایجاد مؤسساتی برای آموزش این قواعد به مدیران و مالکان آپارتمان‌ها به عنوان جهش ژنتیکی از رمه به جامعه و با تجربه بومی‌سازی قواعد دستورنامه یا کسب مهارت «خلق قانون» شروع به کار کرده است.
در این کارگاه‌ها باید جایی هم برای «کمونیسم» یافت؛ زیرا مربی دستورنامه که نامی از او برده نمی‌شود و در این جریان تنها نام چند دانشجوی انگشت‌شماری بیان می‌شود که از نخبگان دانشگاهی هستند و جذب این جریان شده‌اند، کمونیسم را یک فضیلت اخلاقی می‌داند که نفی مالکیت فردی را به دنبال دارد. 
انجمن اسلامی معلمان، سازمان معلمان ایران، شاخه‌های فرهنگیان حزب اعتدال و توسعه، حزب کارگزاران، حزب ندای ایرانیان، مجمع فرهنگیان ایران اسلامی و مجمع رابطان تشکل‌های فرهنگی کشور از سازمان‌‌های حقوقی اجراکننده و حامی این دستورنامه هستند.
جای تأمل بسیار دارد که اجراکنندگان این دستورنامه که به گفته خودشان از اردیبهشت ۱۳۹۱ تلاش‌های فراوانی در جهت معرفی به مجامع دانشگاهی، اعم از استادان و دانشجویان صورت داده است، چرا تا این اندازه اصرار دارد که این دستورنامه به تدریج در میان دانش‌آموزان به ویژه در سطح دبیرستان و در میان دانشجویان اجرا شود و در این راستا باز هم مانند نمونه‌های دیگر نفوذ به قصد براندازی از واژه‌ها و مفهوم‌هایی از این دست، همچون «حق و حقوق» و «اصل عدالت» استفاده می‌شود؟ 

دستورنامه رابرت چیست؟
دستورنامه کتاب رابرتز رولز آو اوردر در سال ۲۰۰۰ در ۸۰۰ صفحه در آمریکا منتشر شد. در توضیح دستورنامه این‌گونه آمده است: «دستورنامه رابرت، حاوی قواعد و رویه‌های پیش‌گزیده اداره انواع مجامع تصمیم‌گیری و سازمان‌ها و انجمن‌های دموکراتیک به صورت کامل است و سر ریشه این قواعد به دولت شهرهای یونان باستان می‌رسد. سنت‌های دموکراسی یونان باستان که به روم منتقل شد و بعضی از آنها در دوران ۴۰۰ ساله حکومت امپراتوری روم بر بریتانیا با سنت‌های قبیله‌ای انگلو ساکسون‌ها درآمیخت.»  
این دستورنامه در پارلمان‌های انگلستان ساخته و پرداخته شد و در میان مهاجرنشین‌های قاره جدید اجرا گردید. نخستین نگارش این دستورنامه را توماس جفرسون، معاون ریاست‌جمهوری ایالات متحده آمریکا به عهده گرفت و عنوان «راهما» را برای آن برگزید. در واقع قواعد نگارش شده برای استفاده در مجلس سنای آمریکا مکتوب شد و بعدها هنری مارتین رابرت برای نخستین‌بار روایتی از این قواعد را برای استفاده سازمان‌های انتخاباتی و مجامع تصمیم‌گیری منتشر کرد. قواعد رابرت به طور مستمر به‌روزرسانی می‌شود و از سوی بیش از ۸۰ درصد انجمن‌ها و سازمان‌های دموکراتیک در کشورهای توسعه‌یافته به مثابه مرجع پارلمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
دستورنامه رابرت در اساسنامه بنیاد اکثریت فمینیست، کانون وکلای آمریکا، انجمن وکلای ایالت نیویورک، آیین‌نامه حزب لیبرتارین آمریکا، حزب جمهوریخواه آمریکا، سنای دانشجویی مؤسسه فناوری نیوجرسی، آیین‌نامه انجمن آمریکایی جراحان اعصاب و ... به چشم می‌خورد. 
جالب آنکه آخرین ویرایش دستورنامه رابرت، در اسناد سازمانی (انجمن معتادان گمنام) به عنوان مرجع پارلمانی معرفی شده است و جالب‌تر اینکه مربی دستورنامه رابرت معتقد است، روش کار انجمن معتادان گمنام را می‌توان به مثابه الگوی مناسبی برای ساختن جامعه‌های داوطلبانه اشتراکی یا پروفشنال و خدماتی سرمشق قرار داد. 
انجمن معتادان گمنام که با کتاب «دوازده قدم و دوازده سنت» آغاز به ترک اعتیاد می‌کند، فرد را به یک نیروی بزرگ‌تر سوق می‌دهد که نقش مهمی در ترک اعتیادش داشته و هر جا نامی از این نیروی بزرگ‌تر در این اسناد به عنوان خدا برده شده، بلافاصله در پرانتز آمده است (آن گونه که او را درک می‌کنیم). بدین ترتیب، تصویر خودساخته و خودخواسته به میل فرد معتاد در حال رهایی، از خدا در ذهنش شکل می‌گیرد و نفی فردگرایی مطلوب این دستورنامه تا جایی پیش می‌رود که در هر جا به نحوی از وجدان و آگاهی گروهی سخن می‌راند تا فرد به این باور برسد که منظور از خدا یا هر درکی از خدا، همین وجدان گروهی است که فقط در گروه و از طریق فعالیت در گروه ایجاد می‌شود، کار می‌کند و جواب می‌دهد.
اینجاست که باید توجه مجامع آموزشی را در این نقاط حساس، به «سرمایه‌گذاری نیروهای آینده» با هدف تربیت نسلی همسو با دشمن جلب کرد و یادآور شد که منفذی دیگر برای نفوذ فرهنگی از این طریق باز شده است که دغدغه‌های فرهنگی را تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهد و آینده جوانان ایران اسلامی را تهدید می‌کند.

 منصوره خداوردی/ «نه راه پیش دارد و نه راه پس»؛ این عبارت واضح‌ترین و دقیق‌ترین توصیف درباره وضعیت بازیگران و عوامل سینمایی است که به امید دستمزدهای کلان، فریب وعده‌های صاحبان یک شبکه تلویزیونی ماهواره را خوردند و راهی ترکیه شدند. 
در حالی که هنوز زمان زیادی از خروج پر سروصدای این افراد از کشور نگذشته است، اخباری در زمینه نگاه ابزاری و فساد گسترده در میان مدیران شبکه جم رسانه‌ای شد؛ یکی از بازیگران زن که با هزار امید و آرزو به اصول اخلاقی و هنجارهای جامعه ایرانی پشت کرده و به این شبکه پیوسته بود، از طریق یکی از دوستانش به دیگر افرادی که همانند وی وعده‌های دروغین وابستگان این شبکه درباره دستیابی به ثروت و شهرت با پیوستن به «GEM» را باور کرده‌اند و در فکر مهاجرت به ترکیه هستند، پیام داد که فریب حرف‌های فریبنده مدیران این شبکه را نخورند! چرا که او امروز با توجه به همان وعده‌ها پس از آزار و اذیت‌های فراوان و تن دادن به درخواست‌های بی‌شرمانه صاحبان شبکه جم در ترکیه سرگردان است و نه راه برای بازگشت به کشور دارد و نه راهی برای ادامه فعالیت در ترکیه و در سفارش خود به هم صنفی‌هایش  تأکید می‌کند، هنرپیشگان و کسانی که می‌خواهند جذب این شبکه شوند، با دقت و بررسی بیشتری به این کار دست بزنند؛ چون اگر ماهیت پلید مالک این شبکه ماهواره‌ای را به درستی بشناسند، هرگز فریب ظاهر پر رنگ و لعاب تبلیغات آنها را نخواهند خورد.
 روز دیگر خبر رسید، یکی دیگر از بازیگران زن ملحق شده به این شبکه به دلیل نگاه ابزاری مدیران آن به شدت با آنها درگیر شده و قطع همکاری کرده است و در مصاحبه ای اذعان می کند که رفتنش به این شبکه دیوانگی محض بوده است. حالا نیز روابط عمومی شبکه فارسی‌زبان جم رسماً اعلام کرده است، به دلیل کیفیت پایین سریال‌ها و فیلم‌های تولید شده دستمزدهای ماهانه عوامل ایرانی‌اش را قطع خواهد کرد و دیگر تعهدی نسبت به آنها ندارد و مالک شبکه نیز در نامه‌ای به بازیگران ایرانی «GEM» می‌نویسد، به دلیل محدودیت منابع و امکانات، قراردادش با این افراد پایان یافته است و دیگر تمدید نخواهد شد تا روزهای سخت بازیگران ایرانی جم تکمیل شود!
 کسانی که به همان سرعت که پل‌های پشت‌ سرشان را خراب کردند، پشیمان شده و پایگاه‌های خبری از آغاز تلاش‌شان برای بازگشت به کشور می‌نویسند. چنانچه خبرگزاری ایلنا در این‌باره می‌نویسد: «با وجود آنکه در زمان خروج این افراد از کشور از سوی وزارت ارشاد و صداوسیما به صورت مستقیم و غیرمستقیم به آنها تذکراتی داده شده و اعلام شده بود مدیران شبکه جم درِ باغِ سبز نشان می‌دهند و پیشنهاد‌های آنها فریبی بیش نیست، این افراد بدون توجه از کشور خارج شدند؛ اما اکنون برخی از این بازیگران با نامه‌نگاری‌ تقاضای بازگشت به کشور را داشته‌اند و خواهان ادامه فعالیت در تلویزیون و سینما هستند.» همچنین، حسین نوش‌آبادی، سخنگوی وزارت ارشاد در مصاحبه‌ای اعلام کرده است: «بسیاری از هنرمندانی که به شبکه‌های خارجی رفته‌اند، در همین زمان کوتاه متوجه شدند سرابی که ما از آن صحبت کردیم، واقعیت دارد و عزم بازگشت کرده‌اند.» 
اتفاقی که از یک سو واقعیت این شبکه‌ها و مأموریت ویژه آنها را برای اشاعه فحشا و تباهی در جامعه ایرانی بیش از پیش مشخص می‌کند و از سوی دیگر نشان می‌دهد، چه جریانات و گروه‌هایی در مقابل جمهوری اسلامی ایران قرار دارند.

ائتلاف عبری ـ عربی؛
 ابوذر احمدی/ یک پایگاه صهیونیستی به تازگی با اشاره به تحولات پس از توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5، در منطقه غرب آسیا، ضمن اشاره به تاریخ روابط عربستان و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس با رژیم غاصب صهیونیستی، از افزایش روابط دستگاه‌های اطلاعاتی این کشورها با «تل‌آویو» خبر داد.
وبگاه «اسرائیل دیفنس» که به نهادهای نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی وابسته است، طی گزارشی نوشت: «روابط میان اسرائیل [رژیم صهیونیستی] با عربستان سعودی و شماری از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به طور پنهانی از دهه‌ها پیش ادامه داشته است؛ اما به نظر می‌رسد، توافق هسته‌ای ایران سبب شده است این روابط قوی‌تر شود.»
این پایگاه صهیونیستی ضمن اشاره به همکاری نزدیک سرویس‌های اطلاعاتی عربستان و رژیم صهیونیستی، افشا کرد: «مقامات دستگاه اطلاعات و سازمان اطلاعات نظامی عربستان سعودی مأمور تبادل اطلاعات با موساد و دستگاه اطلاعات نظامی «اسرائیل» شده‌اند و روابط میان دو طرف در حال حاضر به اوج خود رسیده است.»جالب آنجاست که گزارش این وبگاه امنیتی صهیونیستی حاکی از آن است که همکاری بدون محدودیت ریاض و تل‌آویو سبب شده است سرویس‌های اطلاعاتی سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس، به ارتباط با رژیم صهیونیستی ترغیب شوند. 
وبگاه «اسرائیل دیفنس» در این زمینه می‌نویسد: «با وجود اینکه امارات در گذشته نیز از طریق محمد دحلان از سران سابق جنبش فلسطینی فتح با دستگاه‌های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی ارتباط داشته است، اما محمدبن‌زاید، ولی‌عهد این کشور در حال حاضر تلاش می‌کند تا روابط میان ابوظبی و تل‌آویو رسمیت بیشتری یابد.»
این پایگاه خبری‌ـ تحلیلی صهیونیستی در پایان گزارش خود از روابط محرمانه رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی در زمینه جنگ سایبری پرده برمی‌دارد و می‌نویسد: «دولت عربستان به تازگی از ایجاد صندوق سرمایه‌گذاری در زمینه فناوری با سرمایه یکصد میلیارد دلار خبر داد که این صندوق بخشی از برنامه این کشور برای سال 2030 با هدف متنوع کردن منابع درآمدی این کشور است.» این در حالی است که پیش از این، منابع خبری صهیونیستی از ورود به روابط محرمانه این رژیم و دول عربی منطقه و به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس پرهیز داشتند؛ اما به تازگی تمرکز خبری خود را بر افشای روابط پنهانی رژیم غاصب صهیونیستی و کشورهای عربی خلیج فارس، به ویژه رژیم تکفیری سعودی، آن هم در حوزه همکاری‌های اطلاعاتی و امنیتی قرار داده‌اند؛ از این رو جا دارد تا پشت پرده ابعاد این راهبرد خبری رژیم صهیونیستی از زوایای مختلفی بررسی و تبیین شود. در همین راستا، ذکر چند نکته مهم ضرورت می‌یابد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
 نخست اینکه، به دنبال تشدید موج بیداری اسلامی جریان صهیونیسم همواره تلاش کرده است با وارد کردن جمهوری اسلامی ایران در کانون تهدیدات منطقه، ضمن به حاشیه راندن رژیم غاصب صهیونیستی از اولویت‌های امنیتی منطقه، قطب‌بندی جدیدی را با محوریت ائتلاف عبری‌ـ عربی علیه ایران و محور مقاومت ایجاد کند.
دوم اینکه، جریان صهیونیسم با اجرایی کردن پرونده «عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی و دول عربی» تلاش کرده است فضای منطقه را برای ورود ائتلاف عبری‌ـ عربی به نبرد مستقیم با محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی ایران هموار کند که در این راستا، شعله‌ور شدن آتش جنگ در کشورهای کلیدی محور مقاومت از جمله سوریه، آن هم با سازماندهی گروه‌های تکفیری مقدمه این نبرد بود.
سوم و پایانی، رفتن سطح روابط رژیم غاصب صهیونیستی و دول غربگرای منطقه به سمت همکاری‌های نزدیک اطلاعاتی و امنیتی، از وقوع نبردی تمام‌عیار علیه محور مقاومت حکایت دارد که با هدف تغییر سیاسی جغرافیایی منطقه شعله‌ور شده است؛ نبردی برای دستیابی به منطقه‌ای امن برای رژیم اشغالگر قدس و تأمین امنیت ترانزیت نفت به انبارهای انرژی نظام سلطه. 

کشاورز جوان مینو‌دشتی در گفت وگو با صبح صادق
 اکبر کریمی/ تولید و صادرات گل و گیاه تزئینی یکی از مشاغل پرسود و پرطرفدار در اکثر کشورهای اروپایی و برخی کشورهای جهان است. در حال حاضر سهم ایران از صادرات گل و گیاه در جهان تنها ۳/۰درصد است و به اذعان کارشناسان، ایران با دارا بودن اقلیم چهار فصل بهترین شرایط را برای گسترش و توسعه این فعالیت  دارد.
«وحید پسرکلو» یکی از فعالان اقتصادی در حوزه پرورش گل و گیاه تزئینی با مدرک لیسانس در رشته کشاورزی اکنون دو سالی است که در کنار شغل اصلی، به این فعالیت تولیدی ورود کرده است.
او در گفت‌وگو با صبح صادق می‌گوید: «علاقه زیاد باعث شد تا من به تولید این محصول روی آورم. از هفت سال پیش گلخانه کوچک خانگی درست کرده و با پرورش گل‌های آپارتمانی آشنا شده بودم.» 
وحید 32 ساله مهم‌ترین نکته در پرورش گل‌های تزئینی را در میزان تجربه افراد می‌داند و چنین ادامه می‌دهد: «درست است که شروع این کار به گذراندن دوره تخصصی و زمان‌بر نیاز ندارد، ولی از همان ابتدای فعالیت هم فرد نمی‌تواند بدون داشتن تجربه اقدام به پرورش گل در سطح وسیع و تجاری کند؛ بلکه باید کار را از گلخانه‌های کوچک‌تر شروع کند تا تجربه کافی برای کارهای بزرگ را به دست آورد.
او درباره فعالیت‌های خود می‌گوید: «من هم فعالیتم را ابتدا با گرفتن چهار میلیون وام از بسیج سازندگی در سال 93 با گلخانه 20 متری در پشت بام منزل شروع کردم. چندین بار اتفاق افتاد که به دلیل کم‌تجربگی گل‌هایم از بین رفتند و مجبور شدم کار را از اول شروع کنم و الآن گلخانه‌ای 70 متری دارم و در این گلخانه کوچک حدود 200 نوع گل پرورش می‌دهم. نمونه گل‌هایی که من پرورش می‌دهم مجموعه‌ای از کاکتوس‌ها (اپونتیا، مامیلاریا، تفرو، نوتو...) و ساکولنت‌ها(هاورتیا، گاستریا، سدوم‌ها، کراسولا...) و گیاهان آپارتمانی (سانسوریا، کالانکوئه، موسی در گهواره، گندمی، لیندا ...) است. 
در مراحل پرورش، خود فرد نیاز پیدا می‌کند که یک سری موارد تخصصی مثل پیوند، تکثیر ... را یاد بگیرد و می‌تواند این نیاز را از طرق مختلف مانند مطالعه کتاب، مراجعه به پایگاه‌های مفید اینترنتی و افراد کارشناس به راحتی برطرف کند و رفته‌رفته تبحر و مهارت لازم را به دست آورد.»
توصیه وحید به علاقه‌مندان این رشته، فعالیت و رشد پلکانی است. او می‌گوید: «من پرورش گل را از حیات خلوت دو متری شروع کردم و توصیه‌ام به علاقه‌مندان این است که از همان ابتدا به دنبال گلخانه بزرگ نباشند. ابتدا گل‌های آپارتمانی پرورش می‌دادم و الآن پرورش گل‌های گوشتی و انواع کاکتوس‌ها را هم شروع کرده‌ام.» 
قطعاًً یکی از مهم‌ترین مراحل در فعالیت‌های تولیدی، بازاریابی و فروش بموقع محصولات آن است. آقای پسرکلو توانسته با ایجاد کانال در شبکه‌های اجتماعی و تبلیغات محیطی تولیدات خود را به فروش برساند، ولی انتظارش از مسئولان امر این است که در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و شناساندن محصولات بومی، با ایجاد نمایشگاه‌های فصلی زمینه بیشتری را برای معرفی تولیدات فراهم آورند.
این تولیدکننده مینودشتی آرزویش صادرات گل به کشور هلند است. او می‌گوید: «در هلند که به مهد گل و گیاه جهان معروف است، گلخانه‌دارها روزانه گل‌های خود را به بازارهای روز برده و به فروش می‌رسانند و کشورهای اروپایی نیز بازار فروش بزرگ و نزدیکی هستند که بتوانند محصول تولیدی خود را عرضه کنند و به دلیل همین بازار فروش آماده و در دسترس، فعالیت در زمینه پرورش گل و گیاه نیز در هلند بالاست.
 انتظار ما هم از نهاد‌های مربوطه ایجاد بازارهای ثابت فروش یا حداقل راه‌اندازی نمایشگاه‌های فصلی برای معرفی و فروش محصولات گلخانه‌ای و سایر تولیدات تولیدکنندگان خرد است.»
وحید در شهریور امسال تجربه نمایشگاه ده روزه از تولیداتش را در سطح شهر مینودشت داشته و توانسته نزدیک به 80 درصد گل‌های نمایشگاهش را به بازدیدکنندگان بفروشد و قصد دارد نمایشگاه‌های فصلی دیگری نیز راه بیندازد.
او با سرمایه‌گذاری چهار میلیونی در سال 93، در طول دو سال توانسته شش میلیون گل بفروشد و در حال حاضر ارزش گل‌های موجودش به بیش از 15 میلیون تومان رسیده است. وحید گفت هر سال نسبت به سال گذشته محصول تولیدی گلخانه‌اش دو برابر می‌شود.
فعالیت در این رشته در همه مناطق کشور و در هر زمین و پشت‌بام مسطح امکان‌پذیر است؛ چون به دلیل گلخانه‌ای بودن، وابسته به آب و هوای محیطی نیست. محیط گلخانه، محیط کنترل شده است و دما و نور را می‌شود به راحتی کنترل کرد. از سوی دیگر آلایندگی محیطی و مزاحمت برای کسی ندارد و می‌توان حتی در پشت‌بام منزل نیز دست به این کار تولیدی زد.
این فعالیت برای کسانی که در طول روز کار و مشغله زیادی دارند و تنها برای یکی دو ساعت اوقات شب دنبال فعالیت جانبی می‌گردند کاملاً مناسب است.
وحید روزی یک ساعت برای رسیدگی به گل‌هایش وقت صرف می‌کند و در آینده نزدیک قصد دارد گلخانه‌اش را وسعت دهد و کار در گلخانه بزرگ‌تر با تولید بیشتر را تجربه کند. 


دانسته‌ها و بایسته‌های حقوقی ـ ۱۵
 شهریار اقتصاد/ در مراکز بخش‌ها، شهرستا‌ن‌ها و نقاط معینی از شهرهای بزرگ، دادگاه‌های عمومی به تشخیص رئیس قوه قضائیه ایجاد می‌شود. این دادگاه‌ها به دو دسته عمومی حقوقی و کیفری تقسیم می‌شوند. هر یک از دادگاه‌های مذکور با حضور رئیس شعبه یا دادرس علی‌البدل تشکیل می‌شود. در دعاوی کیفری، با احیای دادسراها شکایت و تعقیب باید در دادسرا مطرح شود و پس از صدور کیفرخواست، رسیدگی در دادگاه عمومی کیفری شروع می‌شود.
الف ـ دادگاه‌های عمومی حقوقی 
دادگاه‌های عمومی حقوقی، به دعاوی حقوقی و به اصطلاح مدنی رسیدگی می‌کنند.
شروع رسیدگی در دادگاه حقوقی، مستلزم تقدیم دادخواست می‌باشد. هر دادگاه عمومی یک قلمرو قضایی دارد که به آن «حوزه قضایی» می‌گویند. حوزه قضایی را قلمرو یک بخش یا شهرستان گفته‌اند که دادگاه در آن واقع است. 
قلمرو قضایی یک دادگاه با توجه به تقسیمات کشوری انجام می‌گیرد و بر این اساس حوزه صلاحیت دادگاه مشخص می‌شود. در سطح کشور دادگاه‌های عمومی متعددی وجود دارند که به دعاوی حقوقی رسیدگی می‌کنند؛ بنابراین هر شخص نمی‌تواند دعاوی خود را به دلخواه در هر دادگاه عمومی اقامه کند، تعیین دادگاه صلاحیت‌دار ضوابط خاصی دارد.
تقسیم‌بندی حوزه قضایی به واحدهایی از قبیل مجتمع یا ناحیه، در صلاحیت عام دادگاه مستقر در آن تغییری ایجاد نمی‌کند. حسب اصل حاکم بر دعاوی حقوقی لازم است کلیه دعاوی در محل اقامت خوانده اقامه شود، مگر مواردی که قانون خلاف آن را تصریح و از این اصل استثنا کرده باشد. برای نمونه در صورتی که شخصی مقیم شیراز باشد و از شخصی که در اصفهان اقامت دارد، طلبی داشته باشد، به طور حتم باید دادخواست مطالبه خود را در دادگاه عمومی اصفهان اقامه کند، اما اگر خوانده (بدهکار) در ایران اقامت نداشته باشد، در دادگاه محل سکونت موقت وی اقامه دعوا صورت می‌گیرد، اگر محل  سکونت موقت نداشته باشد ولی مال غیرمنقول داشته باشد، دعوا در دادگاهی اقامه می‌شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است و هرگاه مال غیرمنقول هم نداشته باشد، در صورتی که خواهان، مقیم ایران باشد در محل اقامت خود، اقامت دعوا می‌کند و اگر خواهان نیز مقیم ایران نباشد، می‌تواند در هر یک از دادگاه‌های عمومی ایران اقامه دعوا کند. در برخی از دعاوی، خواهان علاوه بر دادگاه محل اقامت خوانده، در دادگاه دیگری نیز می‌تواند اقامه دعوا کند و انتخاب دادگاه برای خواهان یک امر اختیاری است.
دعاوی مربوط به اموال غیرمنقول اعم از مالکیت، مزاحمت، ممانعت از حق تصرف عدوانی و سایر حقوق مربوط به آن در دادگاهی اقامه دعوی می‌شود که مال غیرمنقول در حوزه آن قرار دارد، اگرچه خوانده در آن حوزه مقیم نباشد. علت این امر این است که دادگاه در رسیدگی به دعاوی غیرمنقول به بررسی بیشتر و تحقیق محلی و معاینه محل نیاز دارد و همچنین باید از طریق کارشناسی درباره ملک اظهارنظر صورت گیرد.
«خواهان» به معنای مدعی است؛ یعنی شخصی که ادعای حقی یا انجام تعهدی، یا مطالبه مالی از شخص دیگر در مراجع قضایی درخواست کند. خواهان می‌تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد.
«خوانده» به معنای مدعی‌علیه است. منظور از خوانده کسی است که دعوی علیه او اقامه و طرح می‌شود. خوانده هم ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی باشد.
منبع: ترمینولوژی حقوق تألیف دکتر محمدجعفر جعفری لنگرودی