حجت‌‎الاسلام والمسلمین کوهستانی خاطرنشان کرد: «ما چون دشمن داریم، مقاومت می‌کنیم. وقتی ولی امر مسلمین صحبت می‌کند باید به دل‌ها برسد. آموزش قرآن، احکام و مراسم دعا باشد، یک روحانی برود نمازشان را بخواند و دعای کمیل را برپا کند. این یعنی توسعه معنویت! دل‌ها به هم نزدیک می‌شود. از طرفی وقتی در یک دورهمی معرفتی، قرار بگیریم آلودگی‌ها کمتر می‌شود.»
حجت‌الاسلام ماندگاری
استاد حوزه و دانشگاه گفت: «متأسفانه، دشمن امر به معروف را ترسناک جلوه داده است؛ امر به معروف یعنی آدرس بهشت دادن و نهی از منکر یعنی دور کردن از جهنم.»
حجت‌الاسلام والمسلمین محمدمهدی ماندگاری، استاد حوزه و دانشگاه در همایش علمی ـ آموزشی روحانیون قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) گفت: «خداوند شاخصه موفقیت یک نظام اسلامی را امر به معروف و نهی از منکر اعلام می‌کند. ما در ساعات مختلف زندگی امر به معروف و نهی از منکر را رعایت می‌کنیم. معروف یعنی آنچه به نفع ماست و منکر یعنی آنچه به ضرر ماست. مهمانداران در هواپیما امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند. هم خودشان عمل می‌کنند و هم به ما تذکر می‌دهند. این معروف‌ها و منکرها را مهندسان برای ما گفته‌اند که اگر رعایت نشوند، پرواز خطرناک و لغو می‌شود. حرف خدا بالاتر است یا حرف مهندسان پرواز؟ قطعاً حرف خدا. خداوند به حجاب امر کرده است. حجاب را رعایت کنید تا پروازتان خطرناک و لغو نشود.»
وی با اشاره به معانی امر به معروف و نهی از منکر، افزود: خداوند در آیه ۴۵ سوره احزاب می‌فرماید: «یا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِنَّا أَرْسَلْناکَ شاهِداً وَ مُبَشِّراً وَ نَذیراً» ای حبیب، ما به تو عینکی داده‌ایم که آخرت را می‌بینی. معروف جاده بهشت است و منکر جاده جهنم. ای مردم، اگر کسی از جاده خوب و منفعت‌داری با خبر باشد و به کسی نگوید، نامردی نکرده است؟ کسی چاله‌ای در خیابان ببیند و به مردم نگوید، نامردی نکرده است؟ امر به معروف به معنی آدرس بهشت است و اگر این آدرس را ندهی، یعنی نامردی کرده‌ای. نهی از منکر هم به معنای دور کردن از جهنم است.
حجت‌الاسلام ماندگاری تأکید کرد: آدم عاقل از پرتگاه فرار می‌کند. قرآن هم می‌فرماید، منکر پرتگاه است. هر کسی منکر انجام دهد، به مرحله حیوانیت سقوط می‌کند. منکر آتش است. تمام مشکل ما این است که شیطان منکر را تزیین می‌کند. امر به معروف آن معنای عقلانی و عرفی است که در زندگی رعایت می‌کنیم. اگر معروف‌ها و منکرهای مردم را رعایت می‌کنیم، پس باید معروف‌ها و منکرهای خدا را هم به طریق اولی رعایت کنیم. من و شما انسان هستیم. وقتی سنگی به سمت چشمان‌مان می‌آید، ناخودآگاه چشمان‌مان را می‌گیریم که ضربه‌ای نخورد. به دلیل انسانیت و بشریت امر به معروف و نهی از منکر کنیم. کسانی که امر به معروف و نهی از منکر نمی‌کنند، یک علامت سؤال بزرگ کنار انسان بودن‌شان می‌نشیند.

حجت‌الاسلام والمسلمین کوهستانی
مسئول نمایندگی ولی‌فقیه در قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) گفت: «اهمیت فریضه الهی امر به معروف و نهی از منکر بر هیچ‌کسی پوشیده نیست؛ اما در اجرای شیوه‌ها و استفاده از مهارت‌های امر به معروف و خاصه نهی از منکر، مشکل داریم.»
حجت‌الاسلام والمسلمین رمضانعلی کوهستانی درباره موضوع امر به معروف و نهی از منکر که محور همایش علمی ـ آموزشی روحانیون قرار گرفته بود، تصریح کرد: «اهمیت امر به معروف و نهی از منکر را همگان می‌دانند و جزء مبانی محسوب می‌شود. در این زمینه مشکلی نداریم. به ویژه روحانیون بیشتر می‌دانند که روایت و حدیث زیاد خوانده‌اند، اما در اجرا مشکل دارند. ما بررسی کردیم که مشکل، مهارت است مخصوصاً در نهی از منکر! به این خاطر فکر کردیم در حد مقدور این مشکل را مرتفع کنیم.»
وی اظهار داشت: «متأسفانه در شیوه هیچ‌گونه مهارتی آموزش داده نشده و در هر دو موضوع مهارت و شیوه‌ها با مشکلات اساسی مواجه هستیم. برای این‌کار چند جلسه اندیشه‌ورزی برگزار کردیم و در آنجا به نتایجی رسیدیم، سپس از اساتید کل و اساتید تهران که در ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر حضور داشتند و تجربیاتی هم داشته‌اند خواستیم که در اتاق اندیشه‌ورزی حضور پیدا کنند. در این خردورزی به این نتیجه رسیدیم که همایش را به شکل کلاس برگزار کنیم.»
حجت‌الاسلام کوهستانی تأکید کرد: «در این تقسیم‌بندی، تصمیم گرفتیم جمعیت کم شود تا میزان تأثیرگذاری افزایش یابد. از سویی زمینه ورود افراد به بحث هم بیشتر می‌شود. در این راستا از اساتید خوب دعوت و موضوعات را مطرح کردیم. اهمیت امر به معروف و نهی از منکر برای خیلی‌ها مشخص بود، اما در بخش مهارت‌افزایی مشکل داشتیم که الان خوشبختانه در این بخش هم به تجاربی دست یافته‌ایم که ان‌شاءالله همین مسیر باید ادامه یابد.»
وی با اشاره به اینکه ما روحانیون خودمان را به دوره‌های تخصصی اعزام کرده‌ایم گفت: بحمدالله روند مناسبی دنبال شده اما با بررسی ضعف‌ها و اشکالات ان‌شاءالله خودمان را تقویت خواهیم کرد تا در رده‌ها کارگاه‌های تخصصی‌تری و قوی‌تری برگزار شود.»
وی به اهداف دیگر این همایش اشاره کرد و افزود: «این همایش اهداف دیگری هم دارد که یکی از مهم‌ترین آنها بررسی وضعیت محرومیت‌زدایی فرهنگی است. روحانیون ما وظیفه دارند در مناطق محروم و دوردست که آشنایی کمتری با احکام، اعتقادات، شرعیات، قرآن و معارف دارند، حضور یابند ما باید تکالیف شرعی و انقلابی خود عمل کنیم.» 
حجت‌‎الاسلام و المسلمین کوهستانی خاطرنشان کرد: «ما چون دشمن داریم، مقاومت می‌کنیم. وقتی ولی امر مسلمین صحبت می‌کند باید به دل‌ها برسد. آموزش قرآن، احکام و مراسم دعا باشد یک روحانی برود نمازشان را بخواند و دعای کمیل را برپا کند. این یعنی توسعه معنویت! دل‌ها به هم نزدیک می‌شود. از طرفی وقتی در یک دورهمی معرفتی، قرار بگیریم آلودگی‌ها کمتر می‌شود. بنابراین یکی از اهداف ما محرومیت‌زدایی فرهنگی است که می‌توانیم تأثیرات بسزایی بگذاریم.»
وی ادامه داد: «کاوش‌های فرهنگی موضوع دیگری است که دنبال می‌کنیم. این جمعیت هر شش ماه یک مقاله ارائه می‌دهند و اینجا بخشی از آنها در نمایشگاه به نمایش درآمده است. این مقاله‌ها محصول چهار تا شش ماه تلاش، تحقیق و پژوهش است؛ چراکه یکی از وظایف ما روحانیون این است که در معارف قرآنی تحقیق و پژوهش کنیم تا ضمن آن، هم خودمان تقویت شویم و هم به جامعه هم ارائه بدهیم.» 
مسئول نمایندگی ولی‌فقیه در قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) تأکید کرد: «اگر مخصوص هر یک از این بخش‌ها و اهداف ما یک همایش برگزار شود، جا دارد؛ زیرا در مناطق دوردست، کار محرومیت‌زدایی فرهنگی می‌کنیم و باید قوت بیشتری بگیرد. برای امر به معروف و نهی از منکر نیز تمرین می‌کنیم که باید این حکم خدا به صورت فراگیر اقامه شود.
وی در پایان درباره فرهنگ‌سازی موضوع فرزندآوری که چندی است حضرت آقا در بیانات‌شان بر آن تأکید دارند، افزود: «واقعاً برای طرح این اقدام، برنامه‌ای نداشته‌ایم. یکی از اساتید گفت ما در مجموعه خودمان به همسر کسی که صاحب فرزندی ‌شود هدیه می‌دهیم. این کار تأثیراتی هم داشته و سبب روحیه در خانم‌ها شده است؛ چرا که خانم‌ها در دوران بارداری در چند جبهه مبارزه می‌کنند؛ یکی حمل فرزند طی 9 ماه که خود خستگی می‌آورد و نیاز به روحیه دارند و دیگری هم حرف و حدیث‌هایی است که برخی ایجاد می‌کنند. از سویی دیگر هم هزینه‌های پرورش فرزند که به او فشار می‌آورد؛ بنابراین تمجید و تشویق کمترین کاری است که می‌توان در این راستا انجام داد تا این خانم بداند همه او را درک می‌کنند؛ این کمک روحی و فکری، زمینه شادابی را فراهم می‌آورد.»

سردار یوسف‌زاده تاکید کرد
 معاون هماهنگ‌کننده نمایندگی ولی‌فقیه در قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) گفت: «در راستای عمل به آموزه‌های دینی و تدابیر رهبر معظم انقلاب(مدظله‌العالی) مبنی بر اجرای دو فریضه واجب الهی، شامل «امر به معروف» و «نهی از منکر» و  همچنین مصوبات شورای راهبردی ستاد امر به معروف و نهی از منکر سپاه، یکی از اهداف نهمین همایش علمی‌ ـ آموزشی روحانیون، توانمندسازی روحانیون در جایگاه مربیان این عرصه است. در این راستا، برنامه‌هایی از قبیل دعوت از استادان برجسته، برگزاری کارگاه‌های آموزشی و بیان تجربیات محورهای اصلی این همایش هستند.»
سردار غلامرضا یوسف‌زاده با بیان اینکه در سال گذشته دوره مقدماتی برای مربیان اجرا شده است، گفت: «امسال با اجرای دوره تکمیلی برای مربیان و اهتمام آنان برای برپایی کلاس‌های آموزشی این دو فریضه در سطح کارگاه‌ها و مؤسسات، امیدواریم فرهنگ «امر به معروف» و «نهی از منکر» در سطح قرارگاه نهادینه شود.»
وی با بیان اینکه هدف دوم از برگزاری همایش، تأکید بر اجرای محرومیت‌زدایی فرهنگی است، گفت: «در سال 1393 کارهای مطالعاتی و مقدماتی محرومیت‌زدایی فرهنگی در اتاق فکر و اندیشه‌ورزی نمایندگی ولی‌فقیه در قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) شروع و در سال 1394 منتج به صدور شیوه‌نامه اجرای محرومیت‌زدایی فرهنگی و وظایف روحانیون مستقر در کارگاه‌ها شد.»
معاون هماهنگ‌کننده نمایندگی ولی‌فقیه در قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) ادامه داد: «پس از آموزش‌های لازم در این زمینه و اجرای آن طی یک سال گذشته، ضمن تأکید بر این مقوله مهم، نتایج و دستاوردهای آن بررسی و ارائه شد.»
سردار یوسف‌زاده سومین هدف برگزاری این همایش را تجلیل از مقالات برتر طرح کاوش‌های قرآنی عنوان کرد و گفت: «این طرح در راستای ارتقای معرفت قرآنی روحانیون از نیمه دوم سال 1393 با دریافت مقالات در موضوعات قرآنی آغاز شد. در حال حاضر، مرحله چهارم از سوی هیئت داوران مورد بررسی قرار گرفته و در این همایش از نفرات برتر تجلیل به عمل آمده است.»
سردار یوسف‌زاده در پایان برپایی دو نمایشگاه عکس در زمینه محرومیت‌زدایی فرهنگی و آثار کاوشگران قرآنی را در حاشیه برگزاری نهمین همایش علمی‌ ـ آموزشی روحانیون قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص)  از برنامه‌های جانبی آن عنوان کرد.

مسئول نمایندگی ولی‌فقیه در گروه تخصصی کربلا گفت خوشبختانه گروه تخصصی ما در راستای محرومیت‌زدایی گام‌های ارزشمندی را برداشته و هزاران پروژه در قالب مسجد و خانه‌ عالم ساخته شده است؛ تبعیت از شیوه‌نامه موجبات نیل به این اهداف را مهیا کرد.
حجت‌الاسلام کاظم جعفرزاده تصریح کرد: «فقر و محرومیت مسئله‌ای نیست که مختص یک کشور یا یک منطقه باشد، حتی پیشرفته‌ترین کشورها نیز به شکل‌های مختلف با مقوله محرومیت مواجه بوده‌اند و راهکارهایی را برای از بین بردن این پدیده ناخوشایند اجتماعی و برون‌رفت از فضای متأثر از پیامدهای آن اتخاذ کرده‌اند.» 
وی افزود: «در ایران هم نسبت به فقرزدایی اقدامات موثری انجام شده تا آثار فقر بر جای مانده از دوران گذشته به تدریج از چهره کشور زدوده شود. همان دغدغه‌ای که حضرت آقا چندین‌سال است که همواره در جلسات مختلف بر آن تأکید داشته‌اند؛ محرومیت‌زدایی! گروه تخصصی کربلا با برداشتن قدم‌های بلند تاکنون هزاران پروژه عمرانی را در قالب مسجد و خانه عالم به مرحله بهره‌برداری رسانده‌اند.» 
حجت‌الاسلام جعفرزاده ادامه داد: «تلاشگران ما به مصداق بارز «اللهم اغن کل فقیر» در این میدان عمل کردند؛ تا توانستند جوانان نیازمند را به ادامه تحصیل رهنمون ساختند و مشکلات اعتقادی و دینی مردم را از بین بردند. البته مردم هم در این میدان، فعالانه حضور داشتند و به احقاق محرومیت‌زدایی فرهنگی کمک کردند. تا ما بتوانیم همگام با سازندگی عمرانی پروژه‌های باوری و اندیشه‌ای را به سرمنزل مقصود برسانیم. 

 مسئول نمایندگی ولی‌فقیه در گروه تخصصی سپانیر گفت سپانیر در زمینه حفاری سکوها فعالیت دارد و عمده این حفاری‌ها در فاصله حداقل 100 کیلومتری از ساحل انجام می‌شود و سکوها در واقع مکان زندگی و کار کارکنان است. در واقع، در نزدیکی عمده پروژه‌های ما روستایی وجود ندارد. 
حجت‌الاسلام رسول جلیل‌زاده افزود: «در حوزه امر به معروف و نهی از منکر ما دیدیم که در مناطق نفتی ما در عسلویه مخازن بزرگ گاز و نفت ظرفیت خوبی برای تبلیغات و شعارنویسی است.» 
وی گفت: «تلاش‌ زیادی برای این امر کردیم که با دلایل مختلف از جمله اینکه این کار سابقه ندارد، یا اینکه دارای مخاطرات است خیلی از مسئولان نفتی مخالف بودند که در نهایت با پیگیری‌های زیادی که داشتیم برای اولین بار در طول تاریخ نفت ایران و جهان توانستیم روی این مخزن‌ها که سطح بسیار وسیعی دارند شعارهای ارزشی مانند الله اکبر، لا اله الا الله و ... را بنویسیم که با توجه به اینکه بخشی از این مخازن در کنار جاده اصلی تعبیه شده‌اند وقتی از این جاده‌ها عبور می‌کنیم این شعارها به خوبی خودنمایی می‌کنند.»
وی در پایان خاطرنشان کرد: «در آینده نزدیک در فازهای 21، 22 و 13 هم این اقدام را صورت خواهیم داد.»


آخرین برنامه نهمین همایش علمی و آموزشی روحانیون قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) تقدیر از نویسندگان مقالات برتر قرآنی بود.
در این همایش برترین‌های پژوهش‌های قرآنی در چهارمین دوره معرفی شدند و از آنها تقدیر به عمل آمد. بر این اساس؛ مقاله‌های حجت‌الاسلام بهروز بیاتی با موضوع احکام حجاب از منظر قرآن و روایات، حجت‌الاسلام مسعود ذوالقدری با موضوع اخلاق کارگزاران در نهج‌البلاغه، حجت‌الاسلام سیدعلی رجبی با موضوع ادب در فرهنگ قرآن، حجت‌الاسلام بهنام باقری با موضوع ادله درون دینی حقانیت دین اسلام، حجت‌الاسلام علی طبیب‌پور با موضوع پیشرفت و رونق اقتصادی در سایه ایمان، حجت‌الاسلام سیدعلی‌اصغر اسدی با موضوع دفاع از مظلومان و مستضعفان، حجت‌الاسلام مجتبی افشاری‌پور با موضوع شناخت فتنه، حجت‌الاسلام علی ولی‌زاده لاکتراشی با موضوع عملیات‌های روانی دشمن در قرآن، حجت‌الاسلام حمید حسین‌آبادی با موضوع عوامل کاهش بصیرت، حجت‌الاسلام علی طالبی با موضوع مراحل خودسازی از نگاه آیات و روایات، حجت‌الاسلام علی آبادی با موضوع نگرش وسیله‌ای به آزادی و حجت‌الاسلام امیر فریق با موضوع وحدت در آیات و روایات مقاله‌های برتر شناخته شدند و حجت‌الاسلام والمسلمین کوهستانی و سردار یوسف‌زاده با اهدای لوح و جایزه از آنها تقدیر کردند.
همچنین در این مراسم به برگزیدگان دور سوم مقالات قرآنی که سال گذشته برگزار شده بود نیز جوایز و لوح‌های تقدیر اهدا شد.

مسئول امور روحانیون نمایندگی ولی‌فقیه در قرارگاه خاتم‌الانبیاء(ص)
حجت‌الاسلام محمدی کوشاهی گفت: «با توجه به اهمیت امر مطالعه و پژوهش برای فعالیت‌های نمایندگی، موضوع پژوهش‌های قرآنی به صورت دوره‌های شش ماهه به شکل الزامی از سوی روحانیون قرارگاه پیگیری می‌شود.» 
حجت‌الاسلام امیر محمدی کوشاهی، مسئول امور روحانیون قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) در گفت‌وگو با صبح‌صادق درباره نهمین همایش علمی ـ آموزشی روحانیون این قرارگاه گفت: «این همایش دو بخش داشت که در بخش اول مسئله امر به معروف و نهی از منکر در قالب سخنرانی‌ها و کارگاه‌های آموزشی پیگیری شد.»
وی افزود: «در این زمینه از سخنرانی‌های کارشناسی حجج‌ اسلام والمسلمین حاج آقا سعیدی، نماینده ولی فقیه در سپاه، قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز، ماندگاری، حاجی‌صادقی و توانایی استفاده شد.»
کوشاهی با اشاره به بخش دوم همایش، گفت: «محرومیت‌زدایی فرهنگی و مسائل کاری در ادامه این همایش بحث شد.»
وی درباره کارگاه‌های امر به معروف اظهار داشت: «پیش از برگزاری این کارگاه‌ها، استادان طی چند جلسه توجیه شده‌اند و سبک اداره کارگاه و نحوه کار آموزش داده شده است.»
کوشاهی نحوه اجرای کارگاه‌ها را چنین بیان کرد: «در ابتدای کارگاه استاد مدنظر در زمینه موضوع کارگاه مقدمه‌چینی می‌کند و در ادامه افرادی که از پیش تعیین شده و تمرین کرده‌اند، اقدام به برگزاری یک کار نمایشی می‌کنند که در آن بحث انجام یک منکر و نحوه برخورد با آن واکاوی می‌شود.»
 وی درباره نمایش‌ها نیز گفت: «از مدتی پیش از همایش 19 نفر از عزیزان را انتخاب کردیم که اینها در قالب گروه‌های سه نفره یک سناریو نمایشی را کار کردند. به این ترتیب، که این نمایش‌ها در هر کارگاه اجرا شد و چون کار جدیدی بود، خیلی از آن استقبال شد.»
کوشاهی در ادامه با اشاره به موضوع محرومیت‌زدایی فرهنگی روحانیون، گفت: «در مجموعه کارگاه‌ها روحانیون مستقر تا شعاع 70 کیلومتری در بحث محرومیت فرهنگی در غروب پنج‌شنبه و جمعه در روستا حاضر شده و اقدام به برپایی نماز جماعت، کلاس‌های مشاوره و جلسات دینی می‌کنند. به دنبال این اقدام مردم هم استقبال کرده‌اند و درخواست‌های بسیاری از سوی مردم در زمینه اجرای پی‌درپی این امر صورت گرفته است. گفتنی است، تاکنون 322 روستا در این طرح واقع شده‌اند.»
وی در این‌باره گفت: «اواخر سال ۱۳۹۳ اجرای طرح کلید خورد و اردیبهشت ۱۳۹۴ شیوه‌نامه محرومیت‌زدایی ابلاغ شد که کلیه مسئولان نمایندگی گروه‌ها هم به خوبی وارد معرکه شده و با روحانیون زیرمجموعه خود اجرا کردند.»
کوشاهی در موضوع کاوش‌های قرآنی هم گفت: «نمایشگاهی از مجموعه این مقالات دایر شده که در واقع حاصل چهار دوره شش ماهه کاوش روحانیون بوده است.»
وی افزود: «موضوعات مدنظر ابتدا از سوی امور روحانیون به رده‌ها ارسال می‌شود و روحانیون پس از انتخاب موضوع باید مقالات خود را آماده کرده و ارسال کنند که این کاوش‌ها الزامی است. در واقع برای ارتقای توان علمی روحانیون انجام می‌شود و بنا بر تأکید مسئول نمایندگی ولی فقیه در قرارگاه باید حتماً قرآن‌محور باشند.»
کوشاهی در ادامه گفت: «در هر مرحله شش ماهه از 12 مقاله برتر تقدیر می‌شود که در این همایش از برترین‌های دوره سوم و چهارم تقدیر می‌شود.»
وی در زمینه روند داوری مقالات هم گفت: «مقالات پس از اینکه به دست ما رسید، به هیئت داوری در پژوهشگاه امام صادق(ع) ارسال شدند. هیئت داوران موظف است ظرف بیست روز مقالات را بررسی کرده و به نسبت مقالات دوره‌های قبلی هر فرد وضعیت وی را تحلیل کرده، نقایص کار را بر شمرده و به ما ارائه دهد تا به آن فرد ارائه دهیم؛ همچنین مقالات برتر مشخص می‌‌شود.» 
کوشاهی در پایان افزود: «مأموریت جدید ما ایجاد فضای لازم برای ادامه تحصیل روحانیون به صورت غیر حضوری است که از تهران شروع خواهد شد.»

گزارشی از حاشیه‌های کارگاه‌های آموزشی امر به معروف
 علیرضا جلالیان/ نهمین همایش علمی‌ـ آموزشی روحانیون قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) محملی برای ارتقای توان روحانیون این قرارگاه در امر تبلیغ، محرومیت‌زدایی فرهنگی و امر به معروف و نهی از منکر بود. بنابر آنچه در نمایندگی ولی‌ فقیه در این قرارگاه تصمیم‌گیری شده است، روحانیون قرارگاه، افزون بر اجرای مأموریت‌های نمایندگی در کنار مهندسان و کارگران این مجموعه باید در امر ارتقای معنوی و نیز محرومیت‌زدایی در حوزه فرهنگی نیز فعالیت داشته باشند که این همایش به همین منظور دایر شده است. در این همایش در کنار سخنرانی‌های علمی و آموزشی، کارگاه‌هایی هم برگزار شد که در ادامه درباره کمّ و کیف این کارگاه‌ها و حواشی برگزاری آنها سخن می‌گوییم.
وقتی پوشش خبری به حاشیه رفت
ابتدای امر پس از اعلام اینکه کارگاه‌هایی برگزار می‌شود و مکان کارگاه‌ها و شمار شرکت‌کنندگان در هر کارگاه مشخص شد، به قصد استفاده از این فرصت برای مصاحبه با برخی برگزیدگان و مسئولان امر محرومیت‌زدایی فرهنگی در قرارگاه به برخی کارگاه‌ها سر زدیم. در این میان در یکی از کارگاه‌ها نمایشی در حال برگزاری بود که بازیگرانش همه روحانی بودند؛ اما در حالت نمایش باید نقش‌های مختلف را اجرا می‌کردند. همین مسئله ما را مشتاق دیدن نمایش کرد.
ماجرای دو مهندس و یک ارباب رجوع و در کارگاه دیگر ماجرای یک منتقد به مسئله ولایت فقیه و... .
از متن به حاشیه
اجرای این نمایش سبب شد تا از متن کار به حاشیه رفته و همان جا بمانیم تا نتیجه این نمایش و روش کار برگزاری این کارگاه را ببینیم. روشی جدید که در ابتدا تصورمان این بود که تنها در این کارگاه اجرا می‌شود، اما بعد مشخص شد این روش برنامه‌ریزی شده بوده و نوع مشارکت روحانیون در بحث‌ها پویایی جلسه را بالا برده و بسیار هم جواب داده است. تقریباً 90 درصد در نظردهی و بحث مشارکت فعال داشتند و حتی گاهی اوقات کار به مباحثه‌های طلبگی هم می‌رسید.
در خلال این مباحث و جدل‌های طلبگی، حاج آقای کوهستانی و سردار یوسف‌زاده هم به همه کارگاه‌ها سری زدند و جالب اینکه انگار نه انگار که کسی وارد فضای فیزیکی کارگاه‌ها شده است. به این ترتیب همان بحث‌ها بدون هیچ کم‌وکاستی ادامه می‌یافت و کسی از ابراز نظرهایش حتی در حضور مسئولان ابایی نداشت.
در یکی از این کارگاه‌ها موضوع منکر رسیدگی نکردن به کار ارباب رجوع مطرح بود. مراجعه‌کننده‌ای تأیید یکی از مهندسان ناظر را می‌خواست و به اداره مراجعه کرده بود؛ اما مسئول مربوطه کار وی را انجام نمی‌داد و به قولی تنبلی می‌کرد و رفتار صحیحی در این زمینه نداشت. در این حین همکار دیگر او با دیدن موضوع، مراجعه‌کننده را صدا زده و مشکل را می‌فهمد و پیگیر حل کار او می‌شود. پس از حل کردن کار، مراجعه‌کننده با رایزنی‌هایی که با همکارش داشته، به سراغ همکارش می‌رود و سر بحث را گشوده و خیلی دوستانه در خلال صحبت‌هایش نهی از منکر می‌کند.
در کارگاه دیگر دو اپیزود از یک موضوع مطرح می‌شود. فردی در کارگاه نسبت به ولی فقیه و اختیارات او انتقاد دارد که معلوم است این انتقادات به علت کم اطلاعی و عدم مطالعه و توجه به صحبت‌های بی‌پایه بوده است؛ اما ناهی از منکر در دو اپیزود یکی با خشونت و فریاد و دیگری با منطق و استدلال‌های منطقی به نهی از منکر و امر به معروف اقدام می‌کند.
گفتنی است، بخش جالب ماجرا مشارکت فعال حاضران پیش و پس از نمایش در بحث‌ها و بارش‌های شدید فکری و حجم نظرات و دیدگاه‌هایی است که رهنما خواهد بود.
بازی روحانی
اما جالب‌تر از همه، دیدن بازی روحانیون در قالب نمایش بود. البته بنا به مقتضیات فضای کارگاه‌ها، عمده روحانیون با همان عبا، عمامه و قباده بازی کردند؛ اما به هر جهت به نظر آمد که استعدادهای زیادی در این میان وجود دارد و می‌توانند در فضای فرهنگی چنین فعالیت‌هایی را در راستای ترویج گفتمان دینی و امر به معروف و نهی از منکر انجام دهند. چه اینکه در این قشر قدرت بیان بسیار بالاست و نفوذ کلامی در نمایش می‌تواند بهترین وسیله فرهنگ‌ساز باشد.