پیام‌ راه‌پیمایی بزرگ اربعین
احمدرضا هدایتی/ بیش از 1300 سال است که از واقعه جانسوز عاشورا می‌گذرد؛ اما نه‌تنها این واقعه بزرگ از ذهن‌ و خاطره مسلمانان پاک نشده، بلکه هر سال از نظر کمّی و کیفی و  مادی و معنوی ابعاد جدیدتری به خود می‌گیرد، برای نمونه بنابر اعلام مقامات عراقی، تعداد زائران شرکت‌کننده در مراسم اربعین حسینی در سال 1392 حدود 15 میلیون نفر، در سال 1393 حدود 20 میلیون نفر و در سال 94 بیش از 27 میلیون نفر گزارش شده است و پیش‌بینی می‌شود در سال جاری به بیش از 30 میلیون نفر برسد.
یکی از شگفتی‌های مراسم اربعین تأمین غذای 27 میلیون نفر است؛ موضوعی که در سراسر جهان چنین سابقه نداشته است. در سالیان گذشته در جهان فقط یک نمونه از توزیع میلیونی غذا وجود داشته است که آن هم پس از زلزله‌ هائیتی و با حمایت و همراهی کشورهای مختلف جهان رخ داد؛ اما در مجموع نیم‌میلیون وعده‌ غذایی در اختیار مصیبت‌دیدگان حادثه قرار گرفت و ارتش آمریکا نیز در گزارشی تبلیغاتی که معلوم نیست چقدر صحیح است، اعلام کرد با بسیج تمام منابع در مدت پنج ‌ماه پس از این فاجعه‌ انسانی، فقط ۹/۴ میلیون وعده‌ غذایی به اهالی هائیتی تحویل داده شده است. 
حالا این مقدار را با تعداد بیش از ۵۶۷ میلیون وعده‌ غذایی شامل؛ صبحانه، ناهار و شام 27 میلیون زائر در روز مقایسه کنید و اگر مدت مراسم که از حدود یک‌ماه پیش از اربعین آغاز می‌شود را به‌طور میانگین حدود یک هفته در نظر بگیریم، بیش از 189 میلیون وعده‌ غذایی طبخ و توزیع می‌شود؛ خوان گسترده‌ای که به برکت خون امام حسین(ع) هرگز نقصانی در آن دیده نمی‌شود.
بنابر منابع تاریخی، جابربن‌عبدالله، نخستین زائر کربلای معلی است که  در روز اربعین(به سال 61 هجری) از مدینه به سمت کربلا ره‌سپار شده است. رهبر معظم انقلاب در مراسم اول فروردین 1385 اقدام تاریخی جابربن‌عبدالله را این‌گونه مورد تأکید و تأیید قرار دادند: «شروع جاذبه مغناطیسی حسینی در روز اربعین است، جابربن‌عبدالله را از مدینه بلند می‌کند و به کربلا می‌کشاند، این همان مغناطیسی است که امروز هم با گذشت قرن‌های متمادی در دل من و شما هست.»
با این‌حال، ویژگی‌ها و آثار روحی، روانی، سیاسی و اجتماعی این مراسم بزرگ معنوی با هیچ یک از مراسم متداول در جهان به‌جز مراسم حج ابراهیمی قابل قیاس نیست. 
ویژگی‌های منحصربه‌فرد
 مراسم اربعین
برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های مراسم اربعین عبارتند از:
۱ـ سازمان‌یافته و هدفمند است؛ زنده نگه داشتن یاد و خاطره حماسه بزرگ عاشورا و الوهیت و عظمت اسلام، الگوگرفتن و الگوسازی، نمایش وحدت و قدرت، بیان سازش‌ناپذیری با ظالم و اثبات فطرت خداجو و معنوی انسان، برخی از مهم‌ترین اهداف این تجمع بزرگ به شمار می‌روند.
۲ـ بیانگر بُعد عدالت‌خواهی و ظلم‌ستیزی اسلام است؛ اربعین مراسم اعلام برائت از کافران، نفی ظلم و ظالم و مؤید شاخصه سازش‌ناپذیری مسلمانان در برابر ظالمان و حمایت آنها از حق و عدالت است، مسلمانان با شرکت در این مراسم نشان می‌دهند که در نظر آنها خوب تا ابد خوب و قابل احترام و بد برای همیشه بد و مورد لعن و نفرین است.
۳ـ مسالمت‌آمیز است؛ مسلمانان و سایر محّبان امام حسین(ع) ضمن یادآوری اهداف والای نهضت عاشورا و نفی و تقبیح ظلم، با عقلانیت و آرامش کامل و کاملاً صلح‌آمیز و برادرانه در این مراسم شرکت می‌کنند.
۴ـ شجاعانه و قربه‌الی‌الله است؛ در منطقه‌ای برگزار می‌شود که به لحاظ ژئوپلیتیکی متشنج و خطرناک است و گروه‌های تروریستی همچون داعش که شیعه را دشمن خونی خود می‌پندارد، در آنجا حضور تقریباًً گسترده‌ای دارند و به همین دلیل حرکتی در جهت کسب رضای الهی و شجاعانه و فداکارانه است.
۵ـ فراگیر، گسترده و وحدت‌آفرین است؛ از آنجا که مغناطیس و عظمت و حقانیت امام حسین(ع) فراگیر است؛ لذا نژاد آسیایی، آفریقایی، حتی اروپایی و آمریکایی و ملیت ایرانی و عراقی، افغانی و پاکستانی، سوری و لبنانی و شیعه و سنی، همچنین مسیحیان، ایزدی‌ها، زرتشتی‌ها و سایر ادیان را نه تنها به‌عنوان زائر، بلکه به‌عنوان مرید و خادم این مراسم به خود جذب می‌کند و افراد مختلف با هر سن و سال، جنس، تحصیل، شغل و وضع جسمانی (سالم، معلول و بیمار) را به دور از هرگونه تبعیض و در عین‌حال کاملاً مشروع و سازمان‌یافته در کنار هم جمع می‌کند.
۶ـ خالصانه و بی‌ریا و سرشار از معنویت و اخلاص است؛ به‌کار بردن تمام توان مادی و معنوی برای خدمت صادقانه به زائران امام حسین(ع) از سوی کسانی که اکثراًً از نظر مادی در وضع خوبی به‌سر نمی‌برند و به اشکال مختلف تلاش دارند ارادت خود را به ساحت مقدسِ امام شهیدان به نمایش بگذارند، چیزی نیست جز رحمت الهی و عاقبت به خیری کسانی که راه حقیقت را یافته‌اند.
۷ـ کاملاًً خودجوش و مردمی است؛ مردم به شکل خالصانه و به شکل شگفت‌آوری با تمام وجود، بیش از یک هفته و در برخی از نقاط تا حدود یک‌ماه تمام، مسئولیت اسکان، پذیرایی و خدمت‌رسانی به زائران را بر‌عهده گرفته و کریمانه، اوج میهمان‌نوازی را در ابعاد مختلف به نمایش می‌گذارند.

  سیدهادی اژدری/  داستان سیب‌زمینی در حال تبدیل شدن به یک نمایش سیاسی است که زمان انتخابات از زمین بیرون می‌زند، به گونه‌ای که امکان کنترل آن وجود ندارد؛ داستان سیب‌زمینی اولین بار در دولت احمدی‌نژاد مطرح شد که واکنش‌هایی به همراه داشت و فضای انتخابات را تحت ‌تأثیر قرار داد. در آن زمان با هدف جلوگیری از امحای بیش از 300 هزار تن سیب‌زمینی تولیدی کشاورزان کشور بر اساس ابلاغیه هیئت‌وزیران، سازمان تعاون روستایی اجازه داشت بخشی از سیب‌زمینی خریداری شده با قیمت تضمینی را به صورت رایگان در اختیار کمیته امداد و سازمان بهزیستی قرار دهد.
چندی پیش شاهد مصوبه هیئت وزیران مبنی بر توزیع رایگان سیب‌زمینی و پیاز از طریق تعاونی‌ها در بین محرومان جامعه بودیم. حال سؤال مهم این است که چرا دولت باید در چند ماه باقی‌مانده به انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم در یک تغییر سیاستی نسبت به سال گذشته دست به توزیع رایگان بزند؟ در آبان سال 1394 خبرهایی مبنی بر دفن 1700 تن سیب‌زمینی از سوی دولت، به ویژه در استان فارس بر روی خروجی رسانه‌ها قرار گرفت و در مصاحبه‌های مسئولان جهاد کشاورزی این استان اینگونه عنوان شد که دولت به منظور تنظیم بازار، این محصول را خرید تضمینی کرد که به دلیل سوء‌مدیریت به فاسد شدن آنها منجر شد. در آن زمان سؤال اساسی این بود که چرا دولت پیش از فاسد شدن به فکر صادرات یا توزیع آن در بین مردم نبود؟
اگر به مواضع جناب آقای روحانی رئیس‌جمهوری محترم و سخنگوی دولت یازدهم در سال 1388 برگردیم در موقعیتی مشابه پاسخ پرسش خود را خواهیم یافت.
روحانی 15 خرداد 88 زمانی که رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت بود در این باره گفت: «شاید برخی‌ها تصور کنند که مردم ایران به سادگی فریب می‌خوردند و با هوچی‌بازی، نمایش‌های ساختگی و دروغ‌گویی می‌توان نظر افکار عمومی را به خود جلب کرد؛ اما من معتقدم که مردم ما ساده نیستند و هر چند که ممکن است در ظاهر ساکت باشند؛ اما با هوچی‌گری، جنگ روانی و وارد کردن اتهامات سنگین به شخصیت‌های نظام نمی‌توان آرای مردم را خرید. همان‌طور که مطمئنم با سیب‌زمینی و تراول چک هم نمی‌توان کشور را تحت کنترل خود درآورد.»
و 28 فروردین 88 هم اینگونه عنوان کرد: «مردم ایران آگاه‌تر و فهیم‌تر از آن هستند که سیاست‌هایی نظیر توزیع تراول چک یا سیب‌زمینی رایگان بتواند رفتارهای انتخاباتی آنها را تحت ‌تأثیر قرار دهد و کسانی که تصور می‌کنند با چنین اقداماتی می‌توانند جامعه را به سمت دیگری ببرند، آب در هاون می‌کوبند...»
محمدباقر نوبخت، دبیرکل حزب اعتدال و توسعه هم با انتقاد از اقدام دولت نهم در توزیع سیب‌زمینی در هشتم خرداد 1388 گفت: «امروز نه توزیع چک‌پول‌ها، نه توزیع سیب‌زمینی و نه توزیع با عجله و شتاب‌زده 80 هزار تومان بین پنج میلیون نفر نمی‌تواند تأثیری بر عزم ملی مردم بگذارد... بنده با شناختی که از میرحسین موسوی دارم، شهادت می‌دهم ایشان مرد صادقی است و قطعاً فریب نمی‌دهد؛ کما اینکه امروز هم سیب‌زمینی و چک‌پول ندارد که بین مردم توزیع کند چون صداقت دارد و همین برایش کافی است.»
اگر هدف دولت از توزیع رایگان سیب‌زمینی‌ها، کسب رأی در انتخابات آتی برای یک جریان سیاسی باشد! این یک رفتار پوپولیستی، بازی با آرای مردم(حق‌الناس) و عوام‌فریبی است که با روح ارزش‌های انقلاب مغایر است.

 ابوذر احمدی/«بنیامین نتانیاهو»، رئیس دولت جعلی صهیونیستی که به مناسبت آغاز فعالیت دوره زمستانی «کنست»، پارلمان تشریفاتی رژیم اشغالگر قدس سخنرانی می‌کرد، اذعان داشت: «در خاورمیانه مملو از حوادث مختلف، تنها یک سیاست می‌تواند آینده «کشور» ما را تضمین کند و آن، قدرتمند بودن اسرائیل [رژیم صهیونیستی] است.» نخست‌وزیر رژیم غاصب صهیونیستی در ادامه سخنان خود به نکته‌ای اشاره داشت که تأمل‌برانگیز بود و منابع خبری بین‌المللی را متحیر کرد. وی گفت: «هر دو نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا شخصاً از من برای حضور در کاخ سفید به محض پایان فرآیند انتخابات دعوت کرده‌اند و این نشانه‌ای خوب از روابط مستحکم اسرائیل و آمریکاست.»نتانیاهو ضمن قدردانی از کمک‌های نظامی آمریکا به اسرائیل تأکید کرد، «بعضی اوقات اختلافاتی با آمریکایی‌ها پیش می‌آید و البته این امری نادر است و روابط ما با واشنگتن مستحکم است.» 
ورای اعترافات رئیس دولت جعلی صهیونیستی درباره نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا که بیش از پیش بازی تبلیغاتی احزاب آمریکایی را برملا می‌کند و از حمایت‌های هر دو نامزد آمریکایی از رژیم صهیونیستی حکایت دارد، اظهارات نتانیاهو درباره رابطه مستقیم قدرت این رژیم با جنگ‌ستیزی‌های گروه‌های تکفیری ـ صهیونیستی در غرب آسیا، تأمل‌برانگیز بود که البته مهر تأیید دیگری بر نقش جریان صهیونیستی در آشوب‌های خانمان‌سوز منطقه و مدیریت عقیدتی و رزمی گروه‌های تکفیری است. 
این در حالی است که پیش از آن، مقامات و سیاستمداران رژیم صهیونیستی همواره از لزوم نابودی داعش، مبارزه با تروریسم و تلاش‌های تکفیری‌ها برای حمله به اراضی اشغالی صحبت می‌کردند؛ اما اکنون نتانیاهو به یکباره و با صراحت تمام جنگ‌طلبی‌های گروه‌های تکفیری را ضامن امنیت رژیم صهیونیستی می‌داند؛ از این رو جای دارد تا به اظهارات نتانیاهو نگاهی موشکافانه داشت و آن را مورد تحلیل و تبیین قرار داد. به همین منظور ذکر چند نکته مهم ضرورت پیدا می‌کند: نخست، مگر نه اینکه جریان صهیونیسم بین‌الملل با هدف تقویت دژ نظامی خود در منطقه، یعنی رژیم غاصب صهیونیستی و در ورای آن تضمین امنیت ترانزیت انرژی در منطقه، گروه‌های منحرف و مسلح تکفیری را وارد منطقه غرب آسیا کردند تا جنگی خانمان‌سوز را در مناطق راهبردی به پا کنند، حال با شکست‌های متعدد گروه‌های تکفیری ـ صهیونیستی در حوزه میدانی و نتیجه‌گیری نامناسب حامیان آنها در عرصه دیپلماتیک، نتانیاهو به میدان آمده و با چنین اظهاراتی به هم‌پیمان عربی خود یادآوری می‌کند که امنیت دولت‌های‌شان در گرو حمایت از گروه‌های تکفیری و تضمین هر چه بیشتر امنیت اسرائیل است.
دوم، رژیم اشغالگر قدس همواره به دنبال تقویت زیرساخت‌های گروه‌های تکفیری بوده و تمایل ندارد این گروه تروریستی از بین برود؛ زیرا اگر تکفیری‌ها از بین بروند، سرزمین‌های اشغالی دوباره در کانون توجهات قرار خواهد گرفت. به عبارت بهتر، نابودی داعش، النصره و... «چالش اسرائیل» را دوباره احیا خواهد کرد که مقامات «تل‌آویو» این را نمی‌خواهند؛ از این رو نکته فوق موضوعی است که برای مقامات جانی صهیونیستی هرگز قابل قبول نبوده و همواره تلاش می‌کنند هیچ‌گاه موضوع فلسطین و سرزمین‌های اشغالی مطرح نشود و یکی دیگر از دلایل پشتیبانی گروه‌های تکفیری، نگرانی رژیم غاصب صهیونیستی از مطرح شدن دوباره اشغال سرزمین‌های قدس است. 
سوم، این اظهارنظر نتانیاهو به خوبی از راهبرد اصلی جریان صهیونیستی در منطقه پرده برمی‌دارد و آن، اینکه صهیونیست‌ها معتقدند، «ثبات» در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) به خودی خود ارزشی ندارد، ثبات زمانی دلخواه است که منافع ما (رژیم صهیونیستی) را برآورده کند؛ از این رو شکست داعش (گروه‌های تکفیری) می‌تواند هژمونی و سلطه ایران را در منطقه افزایش داده، نقش روسیه در خاورمیانه را تقویت کرده و عمر رژیم اسد را طولانی‌تر کند. داعش ابزاری مفید به منظور تضعیف تمایلات تهران و روسیه برای تسلط بر خاورمیانه است.»

دو برادر مبتکری که قطب گیاهان دارویی ایجاد کردند
 اکبر کریمی/ تاریخچه پزشكی و درمان در ایران به 7000 سال پیش از میلاد مسیح برمی‌گردد که پایه اصلی این طب کهن را گیاهان دارویی تشکیل می‌داده است و این کشور با دارا بودن تنوع آب‌ و هوایی مناسب، از گذشته مستعد پرورش انواع گیاهان دارویی بوده و می‌باشد.
افزون بر خاصیت درمانی بالای گیاهان دارویی، امروزه ارزآوری بالای این رشته مورد توجه برخی کشورهای جهان بوده و از همین رو تلاش کرده‌اند علاوه بر تولید و صادرات خام، با فرآوری این محصولات، داروهای گیاهی مؤثر بر روی انواع بیماری‌ها را ساخته و به بازارهای جهانی عرضه کنند. صنایع دارویی جهان تاکنون 5000 داروی گیاهی ساخته و به بازار عرضه کرده‌اند. در ایران پس از انقلاب اسلامی نیز شاهد روند رو به رشد استفاده از گیاهان دارویی و احیای طب سنتی هستیم.
مجتبی قاسم‌زاده، دانشجوی رشته گیاهان دارویی معطر و اولین تولیدکننده گیاهان دارویی در فیروزآباد استان فارس، در سال 91 به همراه برادرش کشت 9 نمونه از گیاهان دارویی را در زمینی به مساحت سه هزار متر مربع آغاز کردند. آنها نه کشاورز زاده هستند و نه تا به حال سابقه کشاورزی داشته‌اند.
مجتبی می‌گوید: «با شعار توکل، توسل و تلاش کارمان را روی زمینی اجاره‌ای با آورده 500 هزار تومان شروع کردیم و در همان سال اول نتیجه مطلوبی گرفتیم. در سال‌های دوم و سوم با تلاش، ابتکار و نوآوری توانستیم هم تکثیر داشته باشیم و هم تولیدمان در واحد سطح را افزایش دهیم.»
گیاه «استویا»، گیاهی است که مجتبی و برادرش موفق شده‌اند آن را برای اولین بار از طریق بذر، تکثیر و در فضای آزاد کشت کنند. این گیاه 300 برابر نسبت به شکر شیرین‌تر است و افراد دیابتی نیز می‌توانند از آن استفاده کنند. به‌لیمو، نعنا فلفلی، بادرنجبویه و ‌مریم گلی از نمونه گیاهانی است که این دو برادر تجربه کشت‌ آنها را داشته‌اند.
سپاه شهرستان فیروزآباد در سال 94 با در اختیار گذاشتن هشت هکتار از زمین یک پادگان نظامی متروکه به این دو برادر، کمک بزرگی در افزایش انگیزه و ظهور استعدادهای آنها کرد.
هم‌اکنون مجتبی و برادرش در مدت چهار سال فعالیت‌شان توانسته‌اند بیش از 50 نوع گیاه دارویی را آزمایش و بررسی کنند. این دو برادر با راه‌اندازی این فعالیت کشاورزی در منطقه فیروزآباد، اشتغال دائمی برای 10 نفر ایجاد کرده‌اند.
مجتبی درباره میزان اهمیت و بهره‌وری بالای گیاهان دارویی می‌گوید: «گیاهان دارویی به آب کمی نیاز دارند و به جهت سودآوری بالا می‌توانند جایگزین مناسبی برای کشت‌هایی که به آب‌ زیادی نیاز دارند، باشند. در هر هزار متر به‌لیمویی که ما کشت می‌کنیم، به اندازه یک هکتار زمین زیر کشت گندم درآمد داریم.»
گیاهان دارویی به جز مصرف دارویی، در صنایع غذایی، نظامی، آرایشی و بهداشتی و پزشکی و حتی استخراج نفت کاربرد دارند.
کاشت گیاهان دارویی به تخصص و تجربه نیاز دارد. شرکت‌های داروسازی و شرکت‌های صادرکننده گیاهان دارویی برای تشخیص مرغوبیت محصول تولیدی، مواد مؤثره موجود در محصول تولیدی را تجزیه و تحلیل می‌کنند، به همین دلیل تولیدکننده این رشته باید سعی کند گیاه دارویی با ماده مؤثره بالایی تولید کند تا بتواند فروش خوب و درآمد مناسبی داشته باشد.
ابتکار، ویژگی برتر مزرعه برادران قاسم‌زاده در کشت گیاهان دارویی است. طراحی الگوی کشت و آبیاری از نکات ویژه کار این دو برادر است. مجتبی می‌گوید: ما برای بالا بردن ماده مؤثره گیاهان‌مان، فیزیولوژی هر گیاه را به صورت مجزا بررسی می‌کنیم که کدام قسمت گیاه قرار است استفاده شود، مثلاً گیاهی که از برگش استفاده می‌شود، تراکمش در واحد مربع در نظر گرفته می‌شود تا بیشترین میزان در واحد سطح به عمل آید و بیشترین برداشت محصول انجام شود. این ابتکارها سبب شده محصول بازارپسند بوده و مورد استقبال فروشنده‌ها و مصرف‌کننده‌ها قرار گیرد.
مجتبی تجربه پرورش چند گیاه دارویی وارداتی را نیز داشته است. او می‌گوید: «برای اولین بار گندم سیاه را در کشور کشت کردیم. گندم سیاه از خانواده حبوبات نیست، ولی به دلیل خاصیت غذایی بالا، دومین غذای مردم روسیه است. گیاهی سریع‌الرشد است و فیبر بالایی دارد و به تولید انسولین در بدن کمک می‌کند که از این حیث مکمل غذایی بسیار مفیدی برای افراد دیابتی است.»
«کینوا» یکی از غنی‌ترین دانه‌هایی است که سازمان خواربار جهانی (FAO) از آن حمایت می‌کند. این گیاه  پروتئین بالایی داشته و مقاوم به شوری، خشکی و کم‌آبی است.
برادران قاسم‌زاده با کمک چند نفر از دوستان‌شان در معرفی، مشاوره، بازاریابی و فروش محصولات تولیدی و تخصص‌شان اقدامات متنوع و مؤثری انجام داده‌اند که از جمله آنها شرکت در نمایشگاه‌های مختلف دارویی و طب سنتی، ارسال نمونه محصولات تولیدی به شرکت‌های مختلف کشور، معرفی محصول در فضای مجازی، بسته‌بندی مناسب محصول برای عرضه در بازار، تولید دمنوش گیاهان دارویی، ایجاد پایگاه اینترنتی زرگیاه و پذیرش تلفنی و اینترنتی سفارش‌ها و ... است.
مجتبی که در سومین نمایشگاه ملی گیاهان دارویی در شهریور ماه امسال تولیدکننده و کشاورز نمونه شناخته شد و از سوی نهاد ریاست‌جمهوری مورد تجلیل قرار گرفت، می‌گوید: «آمادگی داریم تا برای افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی در کشور، به علاقه‌مندان این رشته مشاوره رایگان دهیم.»
این دو برادر مبتکر هم‌اکنون، علاوه بر هشت هکتار زمین زیر کشت‌شان، 9 هکتار مزرعه تحت نظارت در شهرستان فیروزآباد دارند که به کشت گیاهان دارویی اختصاص دارد. لازم به ذکر است به دلیل فعالیت‌های چند ساله این دو برادر 25 و 27 ساله، طی دو سال گذشته فیروزآباد قطب گیاهان دارویی در استان فارس معرفی شده است.


دانسته‌ها و بایسته‌های حقوقی ـ ۱۷
 شهریار اقتصاد/ دادگاه عمومی کیفری با حضور رئیس شعبه و در غیاب وی با دادرس علی‌البدل اداره می‌‌شود؛ با ایجاد دادسرا تحقیقات و تعقیب و... متهم بر عهده دادسرا است و پس از صدور کیفرخواست، موضوع در دادگاه عمومی کیفری رسیدگی شده و در صورت احراز جرم، حکم مبنی بر مجازات مجرم و در صورت حصول بی‌گناهی، حکم بر برائت متهم صادر می‌‌شود؛ اما برخی از جرایم به علت حساسیت امر به‌طور مستقیم در دادگاه عمومی کیفری مطرح می‌شوند.
پرونده‌هایی که موضوع آنها جرایم مشمول حد زنا و لواط است (رجم و اعدام)، همچنین جرایم اطفال به طور مستقیم در دادگاه‌های مربوطه مطرح می‌‌شود و کلیه تحقیقات در دادگاه صورت می‌پذیرد. تعدادی از شعب دادگاه‌های عمومی کیفری و به تبع آن دادسرای مربوطه به تناسب امکانات، ضرورت و رعایت مصلحت برخی از مجرمان به منظور تحقیقات و رسیدگی به جرایم خاص اختصاص یافته‌اند. تخصیص این شعب برای رسیدگی به جرایم خاص به پیشنهاد رئیس کل دادگستری استان و تصویب رئیس قوه‌قضائیه است.
از جمله این جرایم خاص می‌توان به جرایم اطفال، سرقت و آدم‌ربایی، صدور چک پرداخت نشدنی، جرایم صنفی (خوراکی، بهداشتی، دارویی و سایر صنوف)، جرایم مربوط به مفاسد اجتماعی، جعل و کلاهبرداری و جرایم کارکنان دولت اشاره کرد. 
گفتنی است، مهم‌ترین مرجع تخصصی کیفری، دادگاه عمومی کیفری رسیدگی‌کننده به جرایم اطفال است که به علت حساسیت رسیدگی و همچنین سرّی بودن دادرسی، کلیه تحقیقات در دادگاه و بدون مداخله دادسرا انجام می‌گیرد. تحقیق در زمینه وضع مزاجی یا روحی اطفال یا ابوین او و...  اهمیت ویژه‌ای در سیستم قضایی دارد.
منظور از طفل کسی است که به حد بلوغ شرعی (پانزده سال در پسر و نه سال در دختر) نرسیده باشد؛ اما افزون بر رسیدگی به جرایم این افراد، کلیه جرایم اشخاص بالغ کمتر از 18 سال تمام نیز، طبق مقررات عمومی در این دادگاه رسیدگی می‌‌شود. رسیدگی در دادگاه اطفال با حضور ولی یا سرپرست قانونی طفل صورت می‌گیرد.
 به همین منظور در هنگام رسیدگی، دادگاه مکلف است به ولی یا سرپرست قانونی طفل اعلام کند تا در دادگاه شخصاً حضور یافته یا برای طفل مورد نظر، وکیل تعیین کند. در صورت استنکاف ولی یا سرپرست قانونی، دادگاه اطفال برای طفل وکیل تسخیری تعیین خواهد کرد. در صورتی که نگهداری طفل برای انجام تحقیقات یا جلوگیری از تبانی ضرورت داشته باشد یا طفل، ولی و سرپرست نداشته باشد و یا تأمینی به منظور آزادی وی داده نشود، طفل متهم تا صدور رأی و اجرای آن در کانون اصلاح و تربیت به صورت موقت نگهداری
 خواهد شد. 
آرای دادگاه رسیدگی‌کننده به جرایم اطفال برابر مقررات مربوطه قابل تجدیدنظر است و در صورت محکومیت و قطعیت حکم، طفل مورد نظر برای مدت معینی به منظور نگهداری به کانون اصلاح و تربیت تحویل داده
 می‌شود.