رهبر معظم انقلاب در 12 آبان 95 در دیدار با دانش‌آموزان فرمودند: « مناظره‌ دو نامزد [ریاست جمهوری] آمریکا را دیدید؟ حقایقی که اینها بر زبان راندند، دیدید؟ شنیدید؟ اینها آمریکا را افشا کردند. چند برابر چیزهایی را که ما می‌گفتیم و بعضی باور نمی‌کردند و نمی‌خواستند باور کنند، خود اینها گفتند و جالب این است که آنکه صریح‌تر گفت، بیشتر مورد توجّه مردم قرار گرفت. آن «مرد» چون واضح‌تر گفت، صریح‌تر گفت، مردم آمریکا بیشتر به او توجّه کردند.»
صاحب‌نظران در گفت‌وگو با صبح‌ صادق تبیین کردند
سیدمحمد مشکوه‌الممالک/ «در طول این سال‌ها هم ما هشت سال با صدام جنگ داشتیم، آمریکایی‌ها پشت سر صدام محکم ایستادند؛ هر چه توانستند به او کمک کردند. [آمریکایی‌ها] بعد از جنگ یک جور، قبل از شروع جنگ یک جور، در دوران جنگ یک جور، تا امروز یک جور، در قضیّه‌ برجام یک جور، بعد از برجام یک جور [دشمنی کردند]. چند روز قبل از این، همین آقای مذاکره‌کننده‌ آمریکایی (جان کری) صریحاًً ایستاد و گفت ـ و در تلویزیون ما هم پخش شد ـ که ما بعد از برجام هم ایران را تحریم کردیم. آمریکا این است. ایستادگی ملّت ایران در مقابل آمریکا ایستادگی متّکی به منطق است.» (امام خامنه‌ای 12/8/1395) به منظور تبیین سخنان رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در زمینه اعتماد به دشمن خبرنگار صبح‌ صادق گفت‌وگویی را با سه نفر از صاحب‌نظران ترتیب داده است که در ادامه از نظر شما می‌گذرد.
اعتماد به دشمن 
موجب شکست نظام‌ دینی می‌شود
جواد منصوری *
انسان‌ها در طول زندگی و ارتباطات انسانی تضادهایی را مشاهده می‌کنند؛ از این رو به ضرورت برای بقای خود باید دوست‌شناس و دشمن‌شناس باشند و در این رابطه تمامی پیامبران در اشکال گوناگون به راهنمایی انسان‌ها پرداخته‌اند. 
بحث دشمن‌شناسی از دیدگاه اسلام به حدی است که در قرآن کریم صدها آیه درباره مؤمن و کافر و چگونگی تضاد آنها مطرح شده است تا مسلمانان در طول تاریخ گرفتار دوستان فریبنده و دشمنان متظاهر نشوند و مبادا که دوست و دشمن را به جای یکدیگر قلمداد کنند. 
این مسئولیت بیشتر متوجه کسانی همچون نخبگان، فرهیختگان و برجستگان است که از آگاهی بیشتر، موقعیت برتر و قدرت تأثیرگذاری بالاتری برخوردارند. البته در طول تاریخ تا حدود زیادی روحانیون این وظیفه و مسئولیت را به خوبی انجام داده‌اند. 
اما در زمان حاضر از آنجا که وسایل مدرن و پیچیده شده است، همه مسئولان و دستگاه‌های حکومتی و نیز تمامی نخبگان جهان اسلام باید حساسیت و جدیت بیشتری نسبت به این مسئله داشته باشند تا در آینده با مشکلات گسترده‌تری روبه‌‌رو نشویم.
در قرآن کریم بارها به این نکته اشاره شده است که مؤمنان نباید طوری با کافران دوستی کنند که گویی دشمنی آنان را فراموش کرده‌اند و نباید به‌ گونه‌ای با کفار رفتار کنند که گویی آنان را دوستان و سروران خود قرار داده‌اند. 
باید بدانیم اسلام دین واقع‌بین و جامع‌نگر است که می‌خواهد جامعه بشری را هدایت کند؛ از این رو مادامی که کافران و دشمنان برای مسلمانان توطئه، جنگ، سلطه‌جویی، اهانت، تجاوز و نقض عهد نکرده‌اند، بنیاد اسلام بر اساس صلح، سازش، عفو، تحمل و احترام به حقوق انسان‌هاست.  اما زمانی که کافران وارد این مسائل شوند، باید با آنها مقابله کرد؛ لذا قرآن در این هنگام دستور مقابله و مبارزه می‌دهد و مدام به مسلمانان هشدار می‌دهد که آماده و آگاه باشند و بدانند که کفار، مستکبران و منافقان به طور مستمر به دنبال فرصت هستند تا به آنها ضربه بزنند. 
اگر مسلمانان در این زمینه کوتاهی کنند، قطعاًً ضربه خواهند خورد؛ اما اگر به این آیه شریفه «وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِباطِ الخَيلِ تُرهِبونَ...» عمل کنند، مشکلی متوجه آنان نخواهد شد. 
این آمادگی که در این آیه خداوند به آن امر کرده است؛ همه قدرت و توان را در برمی‌گیرد؛ از جمله اسب‌های آماده که به معنی وسایل و تجهیزات پیشرفته است. برای اینکه دشمن جرئت حمله نداشته باشد، مسلمانان باید قدرت بازدارندگی خود را حفظ کنند و یقین بدانند که دشمن هیچ‌گاه خیر آنان را نمی‌خواهد و از ضربه زدن به آنها غافل نمی‌شود، مگر در تظاهر یا هنگامی که به دنبال فرصت و فریب دادن باشد. 
* پژوهشگر تاریخ معاصر 
ضرورت روشنگری
 درباره رفتار عهدشکنانه دشمن
حجت‌الاسلام رضا مختاری *
وظیفه نخبگان سیاسی در قبال رفتار عهدشکنانه دشمن تبیین حقایق است و باید به روشنگری بپردازند. اگر دشمن به جنگ ما بیاید، باید با آن بجنگیم و اگر بتوانیم آن را هدایت کنیم، باید هدایت‌ کنیم. در فقه سیاسی درباره جنگ دفاعی احکامی آمده است. 
خداوند متعال می‌فرماید: «وَقَاتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ»؛ و در راه خدا با کسانى (مشرکان مکه) که با شما سرِ جنگ دارند، بجنگید و از حدود الهى تجاوز نکنید، که خدا تجاوزگران را دوست نمى‌دارد.
وظیفه نخبگان سیاسی در قبال رفتارهای عهدشکنانه دشمنان انقلاب اسلامی که به فرمایش رهبر معظم انقلاب جز دشمنی چیزی ندارند، مشخص است؛ اما در قبال دشمنان معمولی و عادی که قابل هدایت هستند، باید با مدارا به هدایت آنها پرداخت.
در قبال سوء‌استفاده‌های احتمالی دشمن هنگام مراوده، باید هوشیار باشیم که فریب آنها را نخوریم و با آنان سازشکاری نداشته باشیم.
فقها از مجموع این ادله نفی سلطه دشمن را استفاده می‌کنند؛ اما تشخیص اینکه در چه زمانی و به چه شکلی نفی سلطه محقق می‌شود، با فقها و متولیان امر است. ممکن است سلطه در زمان‌های مختلف به شکل‌های گوناگون باشد که در فقه سیاسی و در آیات و روایات، دستور خاصی درباره نحوه برخورد وجود ندارد؛ بلکه آنچه مهم است، کلیت عدم سلطه کفار بر مؤمنین و مسلمانان است. 
اجرا و فهم این موضوع، طبق مقتضیات هر زمان به عهده فقهای جامع‌الشرایط آن دوره و در حال حاضر، به تشخیص ولی‌فقیه حاکم است که اگر ایشان تشخیص دهند، سلطه دشمن از طریق امری محقق شده است، باید با آن سلطه مبارزه کرد و اگر در مسئله‌ای تشخیص دادند که نفی سلطه وجود دارد، باید از آن حمایت کرد. 
از آنجا که دشمن پیوسته به دنبال حیله‌گری و فریبکاری و درصدد توجیه رفتارهای خود است؛ از این رو نخبگان سیاسی در قبال رفتار عهدشکنانه دشمن وظیفه دارند به تبیین حقایق و روشنگری بپردازند تا مردم ضمن آشنایی کامل با مسائل، تصمیم گرفته و نظر دهند. 
سوء‌استفاده‌های احتمالی دشمن هنگام مراوده و پس از آن را می‌توانیم با اعتمادبه‌نفس و حقانیت خود و پشتوانه مردمی و توجه به سابقه دشمن و کارهای گذشته آنان در حیله‌گری مهار کنیم. باید به این امر توجه داشته باشیم که قدرت‌های خارجی پیوسته درصدد سلطه، غارتگری منابع مسلمانان، قتل، جنایت، فریبکاری، پیمان‌شکنی و خلف وعده هستند. 
* پژوهشگر، کتابشناس/ مدرس حوزه و دانشگاه
 باید مطالبه عمومی
 شکل بگیرد
حجت‌الاسلام والمسلمین محمد حاج‌ابوالقاسم دولابی*
همان‌طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند: «آمریکا موجودی است که اگر کسی با او دست داد؛ وقتی دستش را برگرداند؛ باید انگشتان دستش را بشمارد تا مطمئن شود آمریکا آنان را به سرقت نبرده است.»
در قرآن کریم که کتاب سعادت و هدایت انسان‌هاست، همه عرصه‌هایی که مورد نیاز انسان است، وجود دارد. یکی از مهم‌ترین آنها، نحوه برخورد و تعامل مؤمنان با دیگران، از جمله دشمنان‌شان است.  برای نمونه، خداوند درباره اوصاف پیامبر(ص) و یاران ایشان در قرآن کریم می‌فرماید: «مُحَمَّدٌ رَسُولُ‌اللهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ»؛ یعنی نسبت به دوستان و یاران مؤمن‌شان بسیار مهربان و نسبت به دشمنان بسیار مستحکم و با صلابت برخورد می‌کنند و به آنان اجازه نفوذ نمی‌دهند.  در واقع، قرآن کریم مؤمنان را دارای یک هویت مستقل می‌داند که این استقلال هویتی مانع نفوذ دشمن و تغییر باورها و رفتارهای جامعه ایمانی خواهد بود. بر اساس این، ارتباط دوستانه با دشمنان در اسلام مذمت شده است. 
قرآن کریم می‌فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانه مِّن دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ و َمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَر»ُ؛ یعنی ای کسانی که ایمان آورده‌اید، رابطه صمیمی با دشمنان‌تان برقرار نکنید. این دشمنانی که از هیچ‌گونه فساد و ضربه‌ای به شما فروگذار نمی‌کنند. آنها به دنبال سختی شما هستند. کینه‌توزی از کلام آنان به خوبی مشاهده می‌شود و آنچه در دل‌های آنان نهفته است، به مراتب بزرگ‌تر است. 
بنابراین، قرآن کریم ما را از اعتماد به دشمنان، ایجاد رابطه صمیمی و رفتار مهربانانه با آنها باز داشته است؛ از این رو جامعه دینی موظف است در برابر دشمن با صلابت و استحکام رفتار کند. 
رسالت نخبگان فکری و سیاسی هدایت جامعه است. آنها باید در درجه اول، هویت فریب دشمن را برای مردم آشکار و خیانت‌هایی را که دشمن در حق مردم ما داشته است، تبیین کنند و اجازه پنهان کردن آنها را به عوامل نفوذی دشمن ندهند. 
رسالت نخبگان این است که با تبیین دقیق و اطلاع‌رسانی و روشنگری به موقع، خیانت‌های دشمن را برای مردم بازگو کنند؛ به تعبیر قرآن «إِنَّ الشَّيْطانَ لَکُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا...»؛ شیطان دشمن شماست، پس شما او را به عنوان دوست نگیرید و دشمنی او را فراموش نکنید. 
در قدم دوم نخبگان سیاسی باید پس از اینکه دشمنی دشمنان به اثبات رسید، مردم را نسبت به ایستادگی در قبال این دشمنی‌ها و موضع‌گیری دولتمردان در برابر دشمن ترغیب کنند تا یک مطالبه عمومی در میان مردم شکل بگیرد و مسئولان نیز خود را در برابر بدعهدی و خیانت‌پیشگی دشمن ملزم بدانند و موضع‌گیری مناسب و باصلابتی داشته باشند و اجازه ندهند عزت کشور در مقابل بدعهدی‌های دشمن پایمال شود. 
تجربه برجام نشان داد، به هیچ وجه نمی‌توان به آنان اعتماد کرد و با آنها تعامل منطقی داشت. 
* عضو مجلس خبرگان رهبری/ مدرس حوزه و دانشگاه

  مهدي سعيدي/ سناريوي جريان‌هاي سياسي براي ورود به انتخابات، مبتني بر مؤلفه‌هاي متعددي طرح‌ريزي مي‌شود که مهم‌ترين آن توجه به مصالح کشور، شرايط رقابت‌هاي انتخاباتي، توانمندي اردوگاه خودي و وضعيت اردوگاه رقيب است. اصولگرايان که رقابت انتخاباتي سال ۱۳۹۲ را به رقيب خود واگذار کردند، در اين دوره در تلاشند تا با سناريويي بازسازي شده و با رفع خطاهاي گذشته وارد ميدان رقابت سياسي شوند. اين جريان به خوبي به ياد دارد که چطور تکثر نامزدها در انتخابات نه تنها کمکي به رشد سبد رأي اين جريان نکرد؛ بلکه رقابت نامزدها موجب شد برآيند توان اين جريان در مجموع به شکست در انتخابات بينجامد.
در همين راستا، مي‌توان تعبير آقاي حدادعادل را معياري قرار داد تا آنچه در اردوگاه اصولگرايان مي‌گذرد، فهم کرد. وي که در چهارمين مجمع عمومي جمعيت رهپويان انقلاب اسلامي‌ سخن مي‌گفت، با اشاره به پيش رو بودن «آزمون بزرگي به نام انتخابات رياست‌جمهوري و شوراهاي اسلامي»، خطاب به همفکرانش خاطرنشان کرد: «بايد همه جريانات منتسب به اصولگرا با هم متحد باشند و اگر عقل حکم کند، اين وحدت امري بديهي است و اگر با تجربه نيز نگاه کنيم بارها همين تجربه به کمک ما آمده است... مؤمن از يک سوراخ دو بار گزيده نمي‌شود؛ ولي ما چند بار گزيده شده‌ايم و سؤال اين است که اين تجربه بايد چند بار ديگر تکرار شود تا براي‌مان به يک تجربه تبدیل شود؟»
اين تعابير به خوبي حکايت از آن دارد که عزم بخشي از اصولگرايان براي وحدت و ائتلاف بر سر يک گزينه جزم شده و تلاش براي همراه‌سازي ديگر جريان‌هايي که بر تکثر تأکيد دارند، آغاز شده است؛ اما در اين ميان موانعي وجود دارد که جريان اصولگرايي براي رسيدن به آن بايد چاره‌اي بينديشد. 
اولين مانع، تکثر نامزدهايي است که اين روزها از آنها ياد مي‌شود. هر يک از اين اسامي نيز احتمالاً در ميان يکي از اضلاع اصولگرايي هواداراني داشته باشند. اگر حضور اين تعداد از افراد صحت داشته باشد، هر چند ممکن است در حال حاضر مانعي براي وحدت نباشد؛ اما با گذر زمان و صرف هزينه به سادگي قابل عبور نخواهد بود. نام بردن از آقايان بادامچيان، ميرسليم، آل‌اسحاق و باهنر از حزب مؤتلفه و جبهه پيروان خط امام و رهبري و اشاره به اسامي آقايان قاليباف، ضرغامي و الهام و حتي الياس نادران و... نشان مي‌دهد رسيدن به نامزدي واحد در اين اردوگاه چندان هم آسان نيست و افراد صاحب نفوذ اين جريان بايد بسیار تلاش کنند. 
تعريف معيار و شاخصه‌هایی براي رسيدن به نامزد واحد نيز از جمله اقدامات لازمي است که گویا هنوز در اردوگاه اصولگرايي براي آن دستورالعملي تنظيم نشده است. رسيدن به نامزد واحد بدون داشتن دستورالعملي دقيق ممکن نخواهد بود؛ زیرا معضل بعدي در ادامه چگونگي تطبيق اين معيارها با مصاديق است که اختلاف‌ساز خواهد بود.
فارغ از موارد مذکور، نکته قابل ملاحظه ديگر آن است که رقابت در فضايي براي اصولگرايان در حال رقم خوردن است که از سوي مقابل وحدت بر روي گزينه‌‌اي واحد تا حدودی شکل گرفته است و اصلاح‌طلبان ترجيح داده‌اند گزينه‌اي را براي رقابت با آقاي روحاني به ميدان نياورند و حداکثر آنکه با شرايطي از او حمايت کنند. اين وحدت نظر در اردوگاه رقيب مي‌تواند موجب انسجام رأي آنان شود. 
ملاحظه ديگر آنکه نامزد اردوگاه اصولگرايي در اين دوره بايد با کاندیدایی به رقابت بپردازد که در جايگاه ریاست‌جمهوري قرار دارد و اين امر نيز کار را براي‌شان دشوار خواهد کرد. پيشينه رقابت با رئیس‌جمهورها در ادوار انتخابات نيز بر دشواري اين امر صحه مي‌گذارد.
موارد برشمرده بخشي از مسائلی است که اصولگرايان با آن روبه‌رو هستند و گویا متنفذان اين اردوگاه در تلاشند تا در فرصت شش ماهه باقي‌مانده تا انتخابات ارديبهشت ۹۶، براي آن چاره‌انديشي کنند. نکته پاياني آنکه در کنار دغدغه‌ها و مسائلی که در درون هر يک از اردوگاه‌هاي جريان‌هاي سياسي جاري است، بايد تلاش کرد تا انتخاباتي در تراز جمهوري اسلامي برگزار شود که در عين حفظ سلامت و امنيت انتخابات، شاهد حضور حداکثري ملت در پاي صندوق‌هاي رأی بوده و حاصل آن کارآمدسازي دولت جمهوري اسلامي شود.

همیشه شنیده بودم مداحان می‌خواندند ایوان نجف عجب صفایی دارد! همان جایی که کشتی نوح در تلاطم امواج آرام گرفت؛ مسجد کوفه، مسجد سهله، وادی‌السلام و وادی الدعا! سرزمینی که بزرگمرد روزهای سخت جهاد با جهل و تمول عرب یار و یاور پیامبر مهربانی‌ها در ادای شعار حقیقی «اهدناالصراط المستقیم» بر منبر آن بالا می‌رفت و مشق نورانی ولایت را می‌آموخت. همان سرزمینی است که روزی مأمن حکومت حضرت صاحب‌الزمان(عج) خواهد شد. اما امروز یک هفته مانده تا رزمایش بزرگ اربعین حسینی سیل عشق و محبت به اهل بیت(ع) را با چشم خودم دیدم. 
برای من که تا به حال در این ایام نیامده بودم و در رسانه‌ها این شکوه را دنبال می‌کردم، بسیار جالب و جذاب بود که آنقدر مردم با اشتیاق از زائران پذیرایی می‌کنند. واقعاً حبّ امام حسین(ع) با این مردم چه کرده است! هرچه هست بین حضرت ارباب است و این تلاشگران موکب‌هایی که برای میهمانان‌شان سفره‌های رنگی پهن می‌کنند. موکب‌داری عراقی را دیدم که می‌گرید، انگار برای این خدمات همان لحظه قرار است به او هدیه بدهند. 
اما این اربعین‌ها می‌آید و مردان عراقی در مقابل داعش و جریان‌های تکفیری صف‌آرایی می‌کنند و خانواده‌های‌شان از سیل زائران عاشقانه پذیرایی می‌کنند و اوج محبت شیعه را به رخ جهانیان می‌کشند. حالا هرچه رسانه‌های غربی بخواهند این حرکت عظیم را کتمان کنند، یا آن را کوچک بشمرند و یا از طرف دیگر برخی دست‌نشانده دشمن تبلیغات انحرافی انجام دهند؛ آنهایی که باید این اوج دوستداری اهل بیت(ع) را ببینند، می‌آیند و می‌بینند، حتی اقشار مسیحی و مستندساز معروف آمریکایی از روی همین جذابیت به سرزمین نور آمده‌اند تا همه این صحنه‌های عشق به اهل بیت(ع) را در قاب تصویر ثبت کند. به حول و قوه الهی این حرکت تاریخی شده و جاودانه خواهد ماند.(بعد از ظهرشنبه ۲۲ آبان ۵۹) 
نجف اشرف /مجتبی برزگر/ خبرنگار صبح‌صادق 

نکته: آسیدابوالحسن اصفهانى وقتى از کوچه‌اى که در آن خرابه‌اى وجود داشت، گذر می‌کرد به همراهان فرمود: «من با خانواده‌ام پانزده روز در این خرابه ساکن بودیم. چون صاحبخانه ما به من گفته بود که دیگر راضى نیست در خانه‌اش باشیم به ناچار آنجا را تخلیه کردیم و به این خرابه منتقل شدیم تا اینکه بالاخره موفق شدم خانه‌اى دیگر اجاره کنم.»
گویا هنگامى که رهبر انقلاب عراق، آیت‌الله میرزا محمدتقى شیرازى از تنگدستى سیدابوالحسن اصفهانى مطلع می‌شود، ۵۰۰ لیره طلا براى او می‌فرستد تا با آن مبلغ، براى خود منزلى بخرد، اما آیت‌الله اصفهانى در کمال تنگدستى خود آن ۵۰۰ لیره را به عده‌ای از نانوایان شهر می‌دهد، تا با آن مبلغ نان مصرفى طلاب علوم دینى و تهیدستان تهیه شود.
نظر: شیوه علمای ما اینگونه است که همواره دیگران را بر خود مقدم دانسته‌اند، اما در میان مسئولان شاهد هستیم که طبقه‌هایی از اشراف جدید تشکیل شده‌اند که نه تنها از جیب بیت‌المال برمی‌دارند؛ بلکه به تهیدستان جامعه نیز رحم نمی‌‌کنند. عجیبتر اینکه این مسئولان در خانه ملت از مفسدان اقتصادی هم حمایت می‌کنند و نمک بر زخم فقرا می‌پاشند.

مرکز مطالعات سیاسی معاونت سیاسی سپاه میزبان نشست‌های کارشناسی با حضور صاحب‌نظران و تحلیلگران برجسته در موضوعات مختلف داخلی و خارجی است. از این پس اخبار این نشست‌ها را در بخش «میهمان هفته» صبح صادق دنبال کنید. گفتنی است مطالب مطرح شده در جلسات از طریق هفته‌نامه صبح صادق، نشریات و مکتوبات، بولتن‌ها و پایگاه اطلاع‌رسانی بصیرت دنبال کنید.
 دکتر یدالله جوانی 
(کارشناس ارشد مسائل راهبردی)
جریان غیر انقلابی با عملیات روانی به دنبال القای این مطلب است که مشکلات موجود در جامعه ریشه در تفکر اصولگرایی دارد.


فرزاد تذری 
(تحلیلگر مسائل سیاسی)
در فضای دوقطبی، جریانی که دچار اعوجاج است و به دلیل بی‌توجهی به منافع و مصالح ملی از حمایت‌های خارجی برخوردار است، سود می‌برد.


 دکتر ابوحامد عسکرخانی (استاد دانشگاه تهران)
جهان تک‌قطبی در حال فروپاشی است و نظام بین‌الملل در حال ورود به یک عصر جدید
 است.


حسن کاظمی قمی 
(سفیر سابق ایران در عراق)
ارتش جهان اسلام با اتحاد زینبیون، بدریون و فاطمیون در سوریه در حال شکل‌گیری است و این یک ظرفیت استراتژيک برای ما است.

خبر غافلگیرکننده نفتی
روز 18 آبان ماه با یک خبر غافلگیرکننده در زمینه صنعت نفت و گاز کشورمان آغاز شد: «موافقت‌نامه اصولی (HOA) طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به ارزش 4 میلیارد و ٨٠٠ میلیون دلار با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکت‌‌های توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (CNPC) و شرکت پتروپارس امضا شد.» در حالی وزارت نفت به دنبال حضور مجدد شرکت توتال در پارس جنوبی است که این شرکت کارنامه ضعیف و غیر قابل دفاعی در ایران دارد.

عاقبت لیبرال دموکراسی
تمدن لیبرال دموکراسی آمریکا پس از 250 سال، با 20 هزار میلیارد دلار بدهی و 48 میلیون فقیر و گرسنه مطلق، سکان سیاست خود را به کسی سپرد که او را دیوانه و فاسدالاخلاق می‌خواند. شایان ذکر است، دونالد ترامپ وعده رشد اقتصادی چهار درصد و ایجاد 25 میلیون شغل را در تبلیغات انتخاباتی خود داده است.


تهران هم محرومیت دارد
«در چهار دوره‌ای که نماینده تهران در مجلس بودم، به هیچ‌وجه فکر نمی‌کردم در تهران منطقه محرومی وجود داشته باشد؛ اما زمانی که پست استانداری تهران به من سپرده شد، متوجه مناطق محروم شدم.» 
سیدحسین هاشمی، استاندار تهران افزود: «با مطالعات انجام شده مشخص شد که محرومیت شهرستان‌های تهران نسبت به بسیاری از دیگر مناطق کشور بیشتر است، به گونه‌ای که در مناطق محروم تهران با تانکر آبرسانی می‌شد و این آب حداقل استانداردها را هم نداشت.»

 نگرانی حامیان روحانی
شبکه خبری «بلومبرگ» نوشت: «حامیان توافق هسته‌ای ایران نگران شده‌اند که رویکرد ترامپ می‌تواند موقعیت رئیس‌جمهور ایران و وزیر خارجه‌اش را که حامی توافق با غرب هستند، به خطر بیندازد. گفتنی است، بدون تلاش‌های فوق‌العاده‌ای، نظیر تلاش‌های اوباما، ایران وسوسه می‌شود که به طور کلی از توافق خارج شود.»

فراکسیون ناکارآمد!
محمد دهقان، نماینده اصولگرای مجلس دهم درباره ناکارآمدی فراکسیون ولایت گفت: «در فراکسیون ولایت درباره موضوعات مختلف، اختلاف زیادی وجود دارد و واقعاً نگاه‌ها متفاوت است، برخی نمایندگان به نام مستقلین و جریان اعتدالی در فراکسیون ولایت زیر نظر آقای لاریجانی هستند که رسماًً برای رأی اعتماد به هر سه وزیر کار کردند. فراکسیون مستقلین از پشتیبانی آقای لاریجانی برخوردار هستند، جریان ولایت هم نتوانست جدای از مستقلین جلسه‌ای برگزار کند؛ افرادی که از وزارت آقای دانش‌آشتیانی دفاع کردند، از افراد نزدیک به آقای لاریجانی بودند.»

زلزله میلیاردرها
پیروزی دونالد ترامپ سبب کاهش 41 میلیارد دلاری دارایی‌های میلیاردرهای جهان شد. بیشترین آسیب را کارلوس اسلیم هلو از مکزیک متحمل شد که ۲/۹ درصد از ارزش دارایی‌های خود را از دست داد (۱/۵ میلیارد دلار). با توجه به شعارهای تبلیغاتی ترامپ مبنی بر ایجاد شرایط سخت بر سرمایه‌گذاران بخش خودرو آمریکایی در خارج، ارزش سهام بیشتر خودروسازی‌های این کشور فروریخت. ارزش سهام شرکت ژنرال‌موتورز بیش از چهار درصد کاهش یافت. این شرکت خودروسازی اعلام کرد: «دو هزار کارگر خود را اخراج و یک شیفت کاری خود را تعطیل کرده است.» 

از میوه خود نمی‌گذرند 
حسن کامران، نماینده سابق مردم اصفهان گفت: «من ناظر سفر‌های خارجی در مجلس نهم بودم، هر زمان سفری را به دلیل غیر ضروری بودن لغو می‌کردیم، از هر طرف تماس می‌گرفتند. در آن زمان حدود 100 میلیارد تومان از سفرها را کم کردم و این میزان صرفه‌جویی شد؛ اما فشار بسیار زیادی هم باید برای انجام این کار تحمل می‌کردم.» کامران، افزود: «با اینکه حرف از اقتصاد مقاومتی می‌زنند؛ اما یک چراغ خود را کم نمی‌کنند، از میوه خود نمی‌گذرند، سفر‌های خود را کم نمی‌کنند و فقط دم از اقتصاد مقاومتی می‌زنند. یا در مورد بودجه‌های خارج از شمول تا کنون هیچ مدیری گزارشی به مردم نداده است؛ چون این هزینه‌ها خارج از عینک دیوان محاسبات است و حسابرسی نمی‌شود و آقایان هم میلیاردی خرج می‌کنند.»

دشمن را قدرتمند نشان می‌دهند!
علی باقری، معاون بین‌الملل دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی گفت: «رئیس‌جمهور آمریکا در آذرماه سال گذشته و در مقابل مخالفان داخلی به صراحت به مشکلات واقعی آمریکا اشاره کرده و با تأکید بر ناتوانی آمریکا در قبال ایران، اذعان می‌کند، «انتخاب ما بین دو گزینه «توافق هسته‌ای» و «شرایط ایده‌آل» نیست؛ بلکه انتخاب بین توافق هسته‌ای و جنگ است. اجازه دهید! من می‌خواهم مطمئن شوم که همه این موضوع را بفهمند و آن اینکه گزینه نظامی در دسترس نیست. از این رو ما ناچاریم با توجه به گزینه‌‌های در دسترس تصمیم‌گیری کنیم». باقری در پایان تأکید کرد: «واقعاً مشخص نیست، در حالی که فرمانده کل نیروهای مسلح آمریکا با صراحت تمام بر ناتوانی این کشور برای اقدام نظامی علیه ایران اعتراف می‌کند، چرا عده‌ای در داخل می‌خواهند برخلاف واقع، چهره‌ای قدرتمند از دشمن در افکار عمومی ایران ترسیم کنند.»