محمد نوری/ یکی از مهم‌ترین معضلات کشور، مشکلات اقتصادی است که با توجه به امکانات، منابع و ظرفیت‌های داخلی موجود در کشور، راه برون‌رفت از این مشکلات، با اتکا به توان داخلی میسر می‌شود. در واقع، با برنامه‌ریزی مناسب و استفاده از توان داخلی موجود می‌توان بر مشکلات اقتصادی فائق آمد. به عبارت دیگر، توجه و تقویت تولید داخلی افزون بر اینکه تمامی مشکلات کشور، از جمله مشکلات اقتصادی را حل می‌کند، موجبات عزت و بی‌نیازی کشور را نیز در تمامی حوزه‌ها فراهم می‌آورد.
رهبر معظم انقلاب در دیدار با جمعی از کارگران سراسر کشور حمایت از تولید داخل را وظیفه همگان برشمردند و فرمودند: «بنده برای تولید داخلی حق زیادی را قائلم. تولید داخلی بایستی به‌عنوان یک چیز مقدّس شمرده بشود. حمایت از تولید داخلی باید یک وظیفه شناخته بشود؛ همه خودشان را موظف بدانند از تولید داخلی حمایت بکنند.»(۸/۲/۱۳۹۵) حمایت از تولید داخل به یک تعبیر در دو سطح تحقق پیدا می‌کند؛ یکی در سطح دولتمردان و دست‌اندرکاران و دیگری در سطح مردم و مصرف‌کنندگان. 

وظیفه دولتمردان
 در حمایت از تولید داخلی
طی سال‌های اخیر، اقتصاد کشور به واسطه اعمال تحریم‌های اقتصادی غرب با مشکلاتی روبه‌رو شده است؛ اما اصلی‌ترین مشکلی که پس از بروز تحریم‌ها رخ داده، تأمین کالاهایی است که مردم به آنها نیاز دارند. کالاهایی که عمده آنها به واسطه بی‌توجهی به تولید داخل و حمایت‌های لازم از صنعت وارد کشور می‌شود. رهبر فرزانه انقلاب با تأکید بر نظارت و هدایت دولتمردان در امر واردات، فرمودند: «یک رکن دیگر، دستگاه‌‌های متولی وارداتند. این دستگاه‌‌ها هم بایستی نگاه کنند. بعضی از چیزها هست که در اختیار دولت نیست؛ بخش خصوصی فعالیت می‌کند و چاره‌ای هم نیست، لکن دستگاه‌های دولتی می‌توانند با نظارت هدایت کنند؛ کاری بکنند که مسئله واردات به تولید داخلی لطمه نزند».
با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد کشور و محدودیت منابع و درآمدهای ارزی، حمایت از تولید داخل موجب جلوگیری از خروج ارز برای واردات کالاهای غیر ضروری می‌شود. این اتفاق در شرایطی رخ می‌دهد که به واسطه فعالیت نکردن صنایع داخلی با تمام توان، دولتمردان به منظور تأمین نیازهای غیر ضروری مردم به ناچار به سمت واردات کالاهای مختلف می‌روند که این موضوع سبب می‌شود ارز قابل توجهی از کشور خارج شود. این در حالی است که هم اکنون صنایع کوچک و بزرگ کشور با مشکل کمبود نقدینگی روبه‌رو هستند و در صورتی که هزینه واردات به صنایع کشور تزریق شود، مشکل تأمین کالاهای مورد نیاز داخل برای بلندمدت برطرف می‌شود و دیگر به خروج ارز برای واردات کالاهای غیر ضروری نیازی نیست.
از این رو، از مهم‌ترین وظایف دولتمردان در حمایت از تولید داخلی، مدیریت واردات در راستای حمایت از تولید داخلی است، چرا که با تقویت و توسعه صنایع بومی می‌توان به راحتی بخش قابل‌توجهی از نیازهای اساسی مردم به کالاهای مختلف را در داخل کشور برطرف کرد و کشور را از واردات این نوع کالاها بی‌نیاز و بخش قابل‌توجهی از مشکلات اقتصادی کشور را مرتفع کرد، از جمله وظایف دیگر دولتمردان و دست‌اندرکاران در حوزه حمایت از تولید می‌توان به حمایت از صنایع تولیدی با حذف موانع تولید (تدوین قوانین مناسب در راستای حمایت از تولید و پیگیری اجرای آن قوانین)، اختصاص اعتبار و بودجه مناسب در راستای تقویت تولید داخلی در برنامه‌ریزی‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت، اقدام عملی در مبارزه جدی با قاچاق کالا و پرهیز از برخورد شعاری با موضوع قاچاق، تبلیغ، ترویج و فرهنگ‌سازی مناسب برای مصرف تولیدات داخلی، زمینه‌سازی برای سرمایه‌‌گذاری مناسب در امر تولید و... اشاره کرد.

وظیفه مردم و مصرف‌کنندگان
 در حمایت از تولید داخلی
در دوره‌ای که رکود تورمی بر اقتصاد کشور حاکم شده، یکی از اصلی‌ترین راه‌های برون‌رفت و نجات از این وضعیت توجه ویژه به تولید داخلی است. رهبر معظم انقلاب در همان دیدار هشتم اردیبهشت ماه سال جاری، عمل مصرف‌کنندگان را در راستای کمک به حمایت از تولید داخل عنوان کرده و فرمودند: «مصرف‌کننده‌ باانصاف، مصرف‌‌کننده‌ باوجدان هم می‌تواند همین ‌جور به تولید کشور کمک کند؛ دنبال اسم و رسم نروند، دنبال بِرَند نروند ـ این حرفی که حالا مرتب تکرار می‌کنند: بِرَند، بِرَندـ  دنبال مارک نروند؛ دنبال مصلحت بروند. مصلحت کشور، مصرف تولید داخلی است، کمک به کارگر ایرانی است. بعضی‌‌ها هستند حتی حاضرند به نفع کارگر هم شعار بدهند، رگ گردن را هم درشت کنند و شعار بدهند، اما در عمل به کارگر ایرانی لگد بزنند. لگد زدن به کارگر ایرانی این است که انسان جنس مصنوع این کارگر را مورد استفاده قرار ندهد و برود مشابه این را از خارج بگیرد.»
مهم‌ترین وظیفه‌ای را که می‌توان در حمایت از تولید داخلی بر عهده مردم و مصرف‌کنندگان عنوان کرد، خرید و مصرف تولیدات داخلی است که در این صورت رشد اقتصادی افزایش پیدا می‌کند، رونق اقتصادی ایجاد می‌شود، کیفیت محصولات تولید داخل ارتقا می‌یابد و در بازارهای بین‌المللی توان رقابت پیدا می‌کند و...
مصرف تولیدات داخل از سوی مردم، افزون بر بی‌نیازی به کشورهای دیگر مزایای فراوانی را نیز برای اقتصاد کشور به همراه دارد. بیکاری یکی از دغدغه‌های اصلی اقتصاد کشور بوده و این در حالی است که صنایع کشور ظرفیت و توان ایجاد اشتغال پایدار به صورت گسترده را دارند. در صورت حمایت از تولید داخل می‌توان امیدوار بود که با برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت میزان بیکاری کاهش یابد و مشکل بیکاری در اقتصاد ایران برطرف شود.
از دیگر وظایف مردم در حمایت از تولید داخل می‌توان به استفاده نکردن از کالای قاچاق اشاره کرد که باید با تقویت فرهنگ مصرف کالاهای ایرانی و حمایت از تولیدات داخلی از رواج مصرف کالای قاچاق جلوگیری کرد. قاچاق کالا برای کشور بلای عظیم اقتصادی است و مبارزه با آن باید به یک فرهنگ و مطالبه عمومی مردمی تبدیل شود. در وضعیتی که کشور در یک جنگ تمام‌عیار اقتصادی قرار دارد، باید به گونه‌ای به مصرف کالای ایرانی اقدام کرد که استفاده از تولید داخل مصداق امر به معروف و استفاده نکردن از کالای قاچاق مصداق نهی از منکر شود. 

   محمدابراهیم میانجی/  سیاست تثبیت و تک نرخی کردن قیمت ارز در کشور ما که منابع ارزی آن محدود و عمدتاًً مربوط به ارز حاصل از صادرات نفت خام می‌باشد نه صادرات غیرنفتی، در کنار محاسن محدودی که دارد، پیامدهای منفی متعددی ازجمله؛ افزایش نرخ تورم، عدم رقابت‌پذیری کالاهای صادراتی با کالاهای وارداتی، افزایش قاچاق کالا، عدم تخصیص بهینه منابع،  رشد نرخ بیکاری و در مقابل افزایش به کارگیری نیروی کار اتباع خارجی به صورت غیر قانونی و... دارد.
از میان پیامدهای منفی تثبیت و تک نرخی کردن قیمت ارز، تأثیر آن بر رشد نرخ بیکاری قابل توجه و تأمل است. در این زمینه کارشناسان معتقدند، فرایند تثبیت نرخ ارز در وضعیت رکود تورمی داخلی که به واسطه آن روزبه‌روز از قدرت رقابت بنگاه‌های داخلی کاسته شده و به طبع آن بر جمعیت بیکار کشور افزوده می‌شود، اقدام مناسبی نبود و شاید تأثیر کوتاه‌مدتی در بهبود اوضاع اقتصادی کشور داشته باشد، ولی در بلندمدت و با توجه به محدود بودن منابع ارزی کشور، وضعیت اقتصادی کشور را بحرانی‌تر کرده و بر میزان جمعیت بیکار کشور خواهد افزود.
برای برون‌رفت از این وضعیت و در خوش‌بینانه‌ترین حالت، دولت با اتکا به درآمدهای ارزی محدود حاصل از فروش نفت، صنایعی را که عمدتاًً کارایی پایینی دارد راه‌اندازی خواهد کرد تا به این طریق نرخ بیکاری را پایین نگه دارد و با اختصاص یارانه به آنها در صدد خواهد بود قیمت کالاهای مصرفی را نیز پایین نگه دارد.
 اما در بلندمدت و با کم شدن درآمد ارزی حاصل از فروش نفت و ناتوانی دولت از دادن یارانه به تولیدات این صنایع، اینگونه صنایع در آستانه ورشکستگی قرار می‌گیرند و بیکاری بالایی در جامعه پدیدار می‌شود. از جمله دلایل ورشکستگی این صنایع کوچک این است که چون این صنایع به دلیل وجود یارانه‌های دولتی و قیمت پایین محصولات خود در بخش تحقیق و توسعه سرمایه‌گذاری نمی‌کنند؛ بنابراین نه از نظر کیفیت تولیدات و نه از نظر قیمت محصولات با صنایع رقیب خارجی قابل رقابت نخواهند 
بود. 
در چنین حالتی یا دولت درهای تجاری خود را به روی کشورهای صادرکننده این کالاها باز خواهد کرد که به دلیل کسری تراز پرداخت‌ها و تضعیف ارزش پول داخلی شاهد یک تورم بالا همراه با بیکاری زیاد خواهیم بود که رکود تورمی شناخته می‌شود، یا اقتصاد خود را برای جلوگیری از بیکاری بالا به یک اقتصاد بسته تبدیل‌ کرده و مردم را به استفاده از کالاهای تولید داخل با کیفیت پایین و قیمت بالا مجبور خواهد
کرد.
افزايش و تثبیت نرخ ارز، فرایندی که دولت در حال انجام آن است، سياستي ناسازگار با اولويت اقتصاد ايران براي خروج از رکود است؛ چراکه واحدهاي توليدي اغلب نيمه‌فعال کشور که با تسهيلات بانکي مي‌رفت جان دوباره بگيرند، در عمل بار ديگر به نقطه صفر بازمي‌گردند و از سوی دیگر درون‌زايي اقتصاد در سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي، رويکردي است که تأثيرپذيري اقتصاد ايران از تکانه‌هاي بيروني را به حداقل مي‌رساند؛ رويکردي که سياست‌هاي متناقض بانکي همچون دست‌اندازهايي ويرانگر این چنینی برخلاف آن عمل مي‌کند.

 دولت نقشی ندارد 
یک اقتصاددان می‌گوید: افزایش نرخ ارز در هفته‌های اخیر نمی‌تواند به دلیل دستکاری دولت رخ داده باشد چرا که اولاً بخش عمده‌ای از ارز مورد استفاده دولت مبادله‌ای است، دوماً دولت که بر دستاورد کاهش نرخ تورم مانور بسیاری می‌دهد طبیعتاً نمی‌خواهد با دستکاری‌های این‌چنینی دستاورد خود را مخدوش کند.
پیراهن مشکی در قبضه چین و ترکیه
درودیان، رئیس اتحادیه پیراهن‌دوزان درباره وضعیت بازار پیراهن مشکی در ماه‌های اخیر گفت: مهم‌ترین معضل تولیدکنندگان واردات بی‌رویه پیراهن به کشور است. در ماه‌های محرم و صفر با توجه به تقاضای بالا برای خرید پیراهن مشکی، به جای تولیدکننده داخلی بیشترین سود نصیب تولیدکنندگان چینی و ترکیه‌ای شد.
فروش هوای پاک
با تشدید آلودگی هوا در بیشتر شهرها و استان‌های چین مردم این کشور به خرید بطری‌های حاوی اکسیژن پاک و عاری از آلودگی با قیمت۳۰ دلار روی آورده‌اند. این اتفاق در شرایطی رخ می‌دهد که در هفته‌های گذشته در سراسر کشور چین بارها هشدار آلودگی هوا داده شده است. مردم چین پیشتر نیز اقدام به خرید و تهیه هوای پاک که گفته می‌شد از مناطق جنگلی کانادا وارد این کشور شده، تا مبلغ ۵۰ دلار هم کرده‌اند.
موضع‌گیری سیف در مقابل گرانی دلار
پس از روند صعودی قیمت ارز به ویژه دلار در بازار آزاد در روزهای اخیر و طرح تحلیل‌های متفاوت درباره چرایی این تحول ارزی از سوی کارشناسان و رسانه‌ها، سرانجام رئیس کل بانک مرکزی در شبکه تلگرامی خود نسبت به قضایای اخیر واکنش نشان داد و اعلام کرد: «گرانی ارز و شرایط موجود پایدار نخواهد بود.»


 سید فخرالدین موسوی/  پنج‌شنبه شب، به وقت تهران، رسانه‌های مختلف داخلی و بین‌المللی در خبری فوری اعلام کردند، سنای آمریکا نیز همچون مجلس نمایندگان این کشور قانون تحریم‌های ضد ایرانی موسوم به «داماتو» را برای ده سال دیگر تمدید کرد! تحریم‌هایی که رهبر معظم انقلاب، کارشناسان، نمایندگان مجلس و حتی مسئولان دولتی نیز تمدید و اجرای آن را ناقض برجام می‌دانند! موضوعی که در همان ساعات اول اگرچه با توجه به تعطیلات آخر هفته بازتاب چندانی در رسانه‌ها نیافت؛ اما در شبکه‌های اجتماعی به شدت مورد توجه قرار گرفت. منتقدان دولت با یادآوری این موضوع که بارها به دولت گفته شده بود که به آمریکا اعتماد نکند، تصویب این تحریم‌ها را نتیجه بی‌توجهی دولت به نصیحت‌های منتقدان دانستند. به اعتقاد این کاربران، برجام به دلیل اشتباهات فراوان و نبود تضمین‌های محکم و اعتماد بیش از اندازه به چنین سرنوشتی دچار شده است! اما در مقابل، حامیان برجام در شبکه‌های اجتماعی فعالیت‌هایی خارج از دولت را موجب تمدید این تحریم‌ها دانسته و برخلاف اظهارات صریح مسئولان درباره تضاد تصویب داماتو با برجام، بر این عقیده هستند که این اقدام برجام را نقض نخواهد کرد!! اما سرانجام با آغاز هفته واکنش رسانه‌ها، به ویژه روزنامه‌های منتقد برجام مشخص شد. «کیهان» که تیتر یک خود را «تیر خلاص آمریکا به برجام، فرجام اعتماد به شیطان» انتخاب کرده بود، در سرمقاله خود به قلم حسین شریعتمداری با عنوان «به جای دستاوردها باید از دست‌داده‌ها را بشماریم!» می‌نویسد: «در پیدایش نتیجه تلخ برجام و دستاورد تقریباً هیچ آن که امروزه با آن روبه‌رو هستیم، نمی‌توان برخی از مسئولان، مشاوران و از جمله نمایندگانی که با عجله و در فاصله 20 دقیقه‌ای اجرای آن را بدون توجه به گزارش مستند کمیسیون ویژه بررسی برجام تصویب کردند، بی‌تقصیر دانست. برخی از آنان، امروزه که طشت بدعهدی و غیرقابل اعتماد بودن آمریکا با سر و صدا از بام افتاده است، به‌گونه‌ای درباره این ماجرای تلخ اظهارنظر می‌کنند که انگار نه انگار در پدید آوردن این نتیجه زشت و پلشت نقش مؤثری داشته‌اند. این جماعت نیز وظیفه دارند همراه با سایر دست‌اندرکارانی که به هشدارهای مستند منتقدان بی‌توجهی کرده و ماجرای هسته‌ای را به نقطه کنونی رسانده‌اند، در مقابل ملت پاسخگو باشند.» شریعتمداری در بخش دیگری از سرمقاله خود با اشاره به دستاوردهای برجام می‌افزاید: «اثبات این واقعیت را که آمریکا قابل اعتماد نیست، می‌توان و باید اصلی‌ترین دستاورد مذاکرات دانست و از این رو چاره کار بازگشت به توانمندی‌های مثال‌زدنی خود است.»
 روزنامه «وطن امروز» نیز که بر روی تصویری از مجلس نمایندگان آمریکا تیتر «بر باد رفته» را درج کرده بود، با توضیح این موضوع که چرا تصویب این تحریم‌ها نقض برجام است، می‌نویسد: «419 رأی موافق در مقابل تنها یک رأی مخالف نشان داده بود تصویب طرح تمدید تحریم‌های داماتو علیه ایران در مجلس نمایندگان آمریکا مورد توافق هر دو حزب حاکم در آمریکاست و این اتحاد میان هر دو حزب برای تمدید نظام تحریم‌ها علیه ایران در سنا نیز اعمال خواهد شد؛ همین اتفاق نیز افتاد. شامگاه پنج‌شنبه به وقت ایران مصوبه تمدید ده ساله تحریم‌های داماتو (ISA) علیه ایران در سنا به رأی گذاشته شد و با 99 رأی موافق و بدون رأی مخالف، طرح «قانون تحریم‌های ایران» به تصویب رسید. برخی منابع آمریکایی گزارش دادند جان کری، وزیر خارجه دولت اوباما روز پیش از آن تلاش کرد سناتورها را نسبت به عواقب تصویب تمدید قانون تحریم‌ها آگاه کند. با این حال نزدیک به 40 سناتور دموکرات در سنای آمریکا نیز به تمدید «قانون تحریم‌های ایران» رأی مثبت دادند.»
اما در مقابل رسانه‌های اصلاح‌طلب و نزدیک به دولت که گویا تیترهای پر آب و تاب خود پس از حصول توافق میان ایران و گروه ۱+۵، چون «صبح بدون تحریم»، «خلاص شدیم»، «ایران بدون تحریم» و...، از یادشان رفته بود، در واکنش به این موضوع یا ترجیح دادند سکوت کنند یا تیترهای خنثی، چون «هشدار به آمریکا؛ ورق برمی‌گردد» (آرمان امروز)، «تمدید بدعهدی» (اعتماد)، «واکنش ایران به تحریم‌های ده ساله» (شرق)، «خوشحالی دلواپسان و حمله به دولت» (آفتاب یزد) و... را انتخاب کردند و تقریباً بدون اشاره‌ای به نقض برجام، بر پیشخوان روزنامه‌فروشی‌ها قرار گرفت.

شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ۶
 مهدی فرهادی/ یکی از مشکلاتی که در آینده‌ای نزدیک جامعه ما به آن مبتلا خواهد شد، زنانه شدن فضای شبکه‌های اجتماعی است؛ زیرا زنان نسبت به مردان وقت بیشتری برای کار با تلفن همراه در شبکه‌های اجتماعی دارند، این در حالی است که در نسل رایانه زنان فرصت کمتری برای استفاده از آن داشتند؛ زیرا تلفن‌های همراه آنها را همیشه در حال گفت‌وگو نگه می‌دارد. همچنین زنان دارای قابلیت‌های ویژه‌ای در تایپ کردن، جمع‌آوری مطلب، پیوند دادن مطالب و اسناد هستند و از این نظر فضای شبکه‌های اجتماعی در ایران و جهان به سمت زنانه شدن پیش می‌رود.
به طور معمول افرادی که در این شبکه‌های اجتماعی فعال هستند، در صفحاتی مرتبط با آشپزی، مدلینگ و استودیوهای عکاسی، برندهای لباس و زیورآلات، مزون‌ها و سالن‌های زیبایی حضور دارند. پاداش‌های بی‌شمار مجازی این شبکه‌ها، یا تحسین‌هایی همچون دریافت صورتک‌ها عواملی است که سبب تداوم کار آنها می‌شود، این موارد در درجه‌ اول احساس فعال بودن و در درجه‌ دوم حس غرور و عزت نفس کاذبی به افراد می‌دهد و سبب می‌شود که میزان حضور خود را روز به روز افزایش دهند؛ چرا که احساس می‌‌کنند با فعالیت بیشتر و دریافت تحسین‌های بیشتر به قدرتی در میان فضاهای مجازی دست یافته‌اند که پیش از آن برای آنها وجود نداشت.
برخی از افراد از شبکه‌های اجتماعی، برای رفع تنهایی یا فرصتی برای بیان درد و دل‌های خود استفاده می‌کنند؛ زیرا شبکه‌های اجتماعی تنها مکانی هستند که بدون محدودیت می‌توانند در آن به خودافشاگری بپردازند و یک فرد ایده‌آل را از خود به نمایش بگذارند.
همچنین برخی از زنان ایران از شبکه‌های اجتماعی به عنوان یک تفریح استفاده می‌کنند؛ اما این موهومات در فضای شبکه‌های اجتماعی هرچه جلوتر می‌رود، زن را در اسارت بیشتری قرار می‌دهد و زمانی متوجه می‌شود اشتباه کرده که دیگر دیر شده است. او وقتی که به خانه برمی‌گردد دیگر نمی‌تواند هرگز خود را به ساحل امن گذشته‌ای که از آن فاصله گرفته است، برساند.

نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به بالا رفتن قیمت ارز در کشور گفت: دولت همانطور که موظف است از خاک و ناموس کشور و همچنین از اسلام و جایگاه ولایت فقیه دفاع کند، همچنین موظف است از ارزش پول ملی نیز دفاع کند و بالا رفتن ارزش پولی در واقع اعتبار ما را در جهان بالا می‌برد. وی افزود: دولت باید به علت گران شدن ارز از مردم عذرخواهی کند.