دفتر مقام معظم رهبری طی ابلاغیه‌ای خطاب به تولیت آستان قدس رضوی نظر معظم‌له را درباره معافیت‌های مالیاتی این نهاد اینگونه اعلام کرد؛ درآمدهای آستان و شرکت‌ها و مؤسسات وابسته از پرداخت هرگونه مالیات معاف می‌باشند، البته این حکم شامل مالیات‌های تکلیفی و مالیات بر ارزش افزوده نمی‌باشد؛ لکن چون فعالیت‌های اقتصادی باید شفاف و رقابت‌پذیر باشد، توصیه می‌شود که مالیات شرکت‌ها و مؤسسات برابر مقررات محاسبه و پرداخت و به صورت جمعی ـ خرجی عیناً به آستان برگشت داده شود.


 محمدابراهیم میانجی/ طرح حذف صفر از پول ملی که یکی از مراحل هفت‌گانه طرح تحول اقتصادی دولت گذشته بود، برای دوره‌ای در بانک مرکزی فعلی منتفی اعلام شده بود که با مصوبه اخیر هیئت ‌دولت در زمینه تغییر واحد پول کشور به جریان افتاده است. رئیس کل بانک مرکزی در دو سال گذشته اعلام کرده بود با وجودی که مخالفتی با این موضوع ندارد؛ اما تا زمانی که شرایط لازم فراهم نشود در این‌باره اقدامی انجام نخواهد شد. وی معتقد بود که تورم ۴۰ درصدی حاکم بر اقتصاد و بی‌ثباتی که بر سایر شاخص‌های کلان حاکم بود، توان ورود به حذف صفر از پول ملی را به حداقل رسانده است؛ از این رو سیف، تأکید داشت تا زمانی که ثبات به اقتصاد برنگشته و تورم تک‌رقمی پایدار نشده است، اجرای این طرح منتفی خواهد بود. آن‌گونه که از شواهد برمی‌آید دولت با مصوبه جلسه روز چهارشنبه 17 آذر ماه خود به ریاست حجت‌الاسلام روحانی رئیس‌جمهور که در جریان بررسی «لایحه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» صورت گرفت با تعیین واحد پول ایران به تومان ‏قدم در این راه گذاشته است. 
حذف یک صفر از پول ملی و تبدیل واحد پول ایران از ریال به تومان در حالی در هیئت دولت تصویب شد که وزیر اقتصاد، رئیس‌کل بانک‌مرکزی و کارشناسان اقتصادی حذف سه صفر از پول را ضروری می‌دانند؛ موضوعی که برخی از کارشناسان آن را در راستای حفظ ارزش پول ملی و برخی دیگر کاهش نرخ تورم معرفی کرده‌اند.
سؤالی که در این زمینه مطرح است اینکه این مصوبه تا چه میزان می‌تواند مشکلات اقتصادی کشور را در این برهه خاص و پر چالش حل کند و موجب بهبود روندهای اقتصادی شود. در این باره اظهارنظر برخی کارشناسان حوزه اقتصاد راه‌گشای این موضوع خواهد بود که به آن اشاره می‌‌شود:

اکنون زمان تغییر
 واحد پول ملی نیست
محسن یزدان‌پناه محقق دانشگاه آراسموس هلند درباره تصویب تغییر واحد پول ملی ایران از ریال به تومان معتقد است: «به طور کلی تغییر صفر و حذف آن از پول ملی، آثار جدی بر اقتصاد ایران نخواهد داشت.  اکنون زمان تغییر واحد پول ملی نیست؛ چراکه اصلاحات ساختاری انجام نشده و کشور در اوضاع نامساعدی در حوزه دارایی‌های بانکی قرار دارد، این در حالی است که اکنون دارایی‌هایی وجود دارد که به ازای آن نرخ، وثیقه و ماشین‌آلات وجود ندارد؛ اکنون رقم ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی دارایی سوخته بانک‌ها وجود دارد و پیش‌بینی می‌شود این رقم به ۷۰۰ هزار میلیارد تومان در سال آینده برسد و اثرات خود را دارد. دارایی سوخته آن دسته از دارایی‌هایی است که قابلیت تبدیل نشدن به منابع ریالی را ندارند و از جمله این دارایی‌ها می‌توان به برخی املاک اشاره کرد که خریداری برای آنها وجود ندارد.

این تغییر اولویت 
مسائل اقتصادی کشور نیست
محمدمهدی راسخ، عضو اتاق بازرگانی درباره تصمیم دولت درباره تبدیل ریال به تومان گفت: «حذف یک صفر از پول ملی کشور اثری بر اقتصاد کشور ندارد و اصولاً حذف یک صفر اولویت مسائل پولی و اقتصادی کشور نیست.» وی معتقد است: «آنچه تاکنون شاهد بوده‌ایم، اینکه هرگاه دولت‌ها پاسخی برای حل مشکلات اقتصادی کشور ندارند دست به چنین اقداماتی می‌زنند تا افکار عمومی را منحرف سازند. علاوه بر این کافی است محاسبه شود که در کشوری که هنوز حجم اسکناس در آن بالاست، چه هزینه‌ای باید برای جایگزینی صورت پذیرد.»

هیچ تأثیری در کاهش
 تورم ندارد
محمود دهقانی، اقتصاددان و عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) درباره مصوبه دولت برای تبدیل ریال به تومان و حذف یک صفر از واحد پولی ایران معتقد است: در این اقدام اگر به معنای حذف یک صفر از ریال باشد، اقدامی ضعیف تلقی شده و صرفاً اقدامی روانی و نه اقتصادی محسوب می‌شود.» وی با بیان اینکه این اقدام هیچ تأثیری در کاهش تورم نداشته و صرفاً موضوعی حاشیه‌ای تلقی می‌شود، گفت: «اگر هدف، حذف صفر از ریال بوده است منطق اقتصادی اقتضا می‌کرد به جای یک صفر، چهار صفر از پول ملی حذف شود.»

این تبدیل تأثیری 
بر اقتصاد كلان ندارد
یحیی آل‌اسحاق درباره تبدیل ریال به تومان و پیامدهای اقتصادی آن گفت: این کار الزاماتی دارد، تا لوازم کار مهیا نشود، این طرح انجام‌شدنی نیست. این طرح در حوزه‌های مختلف اثر دارد و از نقاط مثبت و منفی برخوردار است. در حال حاضر که قانون نظام بانکی در مجلس مطرح شده، دولت خواسته، همزمان با طرح این قانون در مجلس، این موضوع هم مطرح شود.
این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: تبدیل ریال به تومان بار اقتصادی و عملیاتی ندارد، تنها اینکه در مسائل حسابداری و نگهداری حساب، به جای اینکه ارقام به ریال نوشته شود، راحت‌تر به تومان نوشته می‌شود، کما اینکه در حال حاضر این کار انجام می‌شود و در صحبت‌های عمومی ملاک تومان است، نه ریال. نکته دیگر چاپ اسکناس است؛ یعنی اگر مبنا بر تومان باشد، اسکناس‌های جدیدی باید چاپ شود که هزینه‌های چاپ اسکناس بالا است، الان با توجه به اینکه نیاز به اسکناس با وجود عابر بانک‌ها کمتر شده است؛ لذا این مشکل هم خیلی مهم نیست.
به نظر می‌رسد دولتمردان تدبیر و امید که در یک سال اخیر نتوانستند از ثمرات اجرای برجام بهره‌ اقتصادی ببرند و با تمدید ۱۰ ساله تحریم‌های داماتو عملاً برجام را نقض شده می‌بینند، قصد دارند اخبار را به سمت دیگری سوق دهند. بررسی شرایط موجود نشان می‌دهد که احتمالاً شورای نگهبان در برهه فعلی رأی به اجرای این طرح نمی‌دهد و دولت هم تقریباً نسبت به این مسئله آگاهی دارد، اما قصد دارد فعلاً با خبرسازی در این زمینه نگاه‌ها را به سمت دیگری منعطف کند. با این تفاسیر باید دید دولتمردان پس از تغییر واحد پول ملی به اهداف مدنظرشان می‌رسند یا خیر؟ آیا این طرح قابلیت عبور از فیلتر مجلس و شورای نگهبان را دارد؟ برای یافتن پاسخ این پرسش‌ها باید اندکی منتظر بمانیم.

   سعيد مهدوي/ يكي از اساسي‌ترين مؤلفه‌هاي توسعه فرهنگي و توجه به برنامه‌هاي فرهنگي، بحث بودجه و منابع مالي است؛ اگر رشد منابع در قالب طرح‌هاي مدون و برنامه‌ريزي شده صورت نگيرد، ممكن است خطرناك باشد و زمينه سوء‌استفاده برخي جريان‌ها را فراهم كند.که متأسفانه، این گونه است و ميزان منابع و نحوه هزينه بودجه فرهنگي در لوايح سالیانه بودجه شفاف نيست و اين امر افزون بر سوء‌استفاده، موجب ناكارآمدي اين منابع و عدم تأثير قابل توجه در بخش فرهنگي شده است.
حسن روحانی یکشنبه 14 آذر ماه لایحه بودجه ۹۶ کل کشور را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد که مطابق با مواد آن، بودجه سازمان‌ها و نهادهای فرهنگی نسبت به سال گذشته، رشد قابل‌توجهی داشته است. اين رشد براي همه سازمان‌ها و نهادهاي فرهنگي يكسان نبوده و بودجه برخي نسبت به سایرین رشد بيشتري را با توجه به نياز آن سازمان داشته است. 
رقم کل بودجه سال 96 با 11 درصد رشد نسبت به سال جاری به 1085 تریلیون تومان رسیده است. مجموع منابع عمومی دولت در سال 1396 معادل 320 هزار میلیارد تومان برآورد شده که نسبت به ارقام قانون بودجه و پیش‌بینی عملکرد سال 95 به ترتیب از رشدی معادل 9 درصد و ۱۳ درصد برخوردار است. همچنين، رشد اعتبارات هزینه‌ جاری برای سال 96 نسبت به پیش‌بینی عملکرد سال 95 معادل 13 درصد برآورد شده است.
بر اساس لایحه بودجه سال ۹۶ کل کشور، بودجه دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ۵۶ میلیارد و ۷۱۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده؛ این در حالی است که این نهاد در سال ۹۵، ۵۰ میلیارد و ۷۹۸ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بودجه داشته است. در عین حال بر اساس جداول لایحه، بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان امور سینمایی یک‌هزار و ۱۸۰ میلیارد و ۱۳۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در سال ۹۶ و یک هزار و ۱۲ میلیارد و ۵۳۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در سال جاری بوده است. همچنين سازمان تبلیغات  اسلامی نیز در سال جاری ۳۱۴ میلیارد و ۵۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و در سال آینده در صورت تصویب مجلس، ۳۷۷ میلیارد و ۵۵۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بودجه خواهد داشت. در عین حال، بودجه سازمان صداوسیما نیز در سال جاری هزار و ۳۳۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بوده و در لایحه بودجه هزار و ۵۹۸ میلیارد و ۶۵۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
این در حالی است که بودجه مؤسسه نشر آثار حضرت امام(ره) در سال ۹۵ معادل ۵۹ میلیارد و ۵۳۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بوده و در سال ۹۶ معادل ۷۶ میلیارد و ۹۸۹  میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است كه رشد چشمگير آن در اين لايحه و همچنين در بودجه‌هاي گذشته دولت يازدهم، توجه بسياري از رسانه‌ها و شبكه‌هاي اجتماعي را به خود جلب كرده است.
بر كسي پوشيده نيست كه كار فرهنگي و بودجه آن به چه اندازه حياتي و مهم است؛ اما اگر از ديد اقتصادي به مسئله نگاه شود، متوجه ناهمخواني درآمدها و هزينه‌ها در بودجه مي‌شويم. در سال گذشته شاهد برداشت‌های ۷/۴ میلیارد دلار و امثال این از صندوق توسعه ملی و ذخایر بانک مرکزی بودیم که سبب افزایش پایه پولی کشور ‌شد و یک تورمی در کشور ایجاد کرد؛ دلیل آن این بود که اگر در بودجه درآمدها و هزینه‌کردها را واقعی نبینیم، پول‌ها به جای هزینه‌های عمرانی به سمت هزینه‌های جاری رفته و نتیجه آن بیکاری و مشکل جدی اشتغال و همچنین عدم رونق اقتصادی خواهد بود.

 تصمیمات جدید
 برای حقوق بازنشستگان
محمد خدابخشی، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه برنامه ششم گفت: «به موجب مصوبه کمیسیون تلفیق برنامه ششم، سازمان تأمین اجتماعی مکلف شد همسان‌سازی حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران را در طول سال‌های برنامه ششم انجام دهد، به گونه‌ای که نسبت دریافتی بازنشسته به حداکثر پرداختی سازمان در هر سال ثابت باشد.»
انتخاب وزیر خارجه
 از بخش خصوصی
«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، رکس تیلرسون، مدیرعامل و رئیس غول نفتی اکسون‌موبیل(ExxonMobil) را به عنوان وزیر خارجه و دیپلمات ارشد کشور در دولت آتی معرفی خواهد کرد. این انتخاب که هفته گذشته در صفحه رسانه‌ها قرار گرفت، از چند جنبه منحصربه‌فرد بوده و انتظار می‌رود نمایندگان سنای آمریکا مباحث زیادی را حین تأیید این گزینه مطرح کنند. یکی از مهم‌ترین واقعیت‌ها درباره تیلرسون این است که وی از سال 1975 تاکنون، هیچ کار دولتی انجام نداده است.
پیشنهاد
 برای ساخت کشتی
سردار عبادالله عبداللهی، فرمانده قرارگاه‌ خاتم‌الانبیاء، در سخنان گلایه‌آمیز خود از کشتیرانی ایران، به ارائه پیشنهادی درباره ساخت کشتی پرداخته و گفته است: «ما حاضریم با ایجاد کنسرسیومی از شرکت‌های داخلی، مانند صدرا و ایزایکو به‌صورت EPCF با ٨٥ درصد فاینانس و ١٥ درصد سهم آقایان، این قرارداد را برای ساخت ١٠ فروند کشتی در داخل کشور اجرا کنیم.»
سهم هر ایرانی
 از بودجه سال 96 
مرکز پژوهش‌های مجلس که بازوی کارشناسی نهاد قانون‌گذاری کشور به شمار می‌اید، سهم هر ایرانی از بودجه عمومی دولت را مشخص کرد. بررسی‌های این مرکز نشان می‌دهد، سهم هر ایرانی از بودجه عمومی دولت در سال آینده برابر با چهار میلیون و ۶۵۰ هزار تومان است.

 سید فخرالدین موسوی/   در روزهایی که اوباما سکوت کرد تا تمدید 10 ساله تحریم‌های ISA بدون دردسر به قانون تبدیل شود، خبر به نحوی در رسانه‌ها منتشر شد که تا حدودی بتواند تمدید تحریم‌های ایران که به گفته حسن روحانی نقض فاحش برجام است به حاشیه رانده شود و رسانه‌های حامی سازش موضوعی برای تیتر یک خود داشته باشند! و آن خبر تحویل هواپیماهای جدید خریداری شده در دولت یازدهم، از سوی شرکت بوئینگ به ایران بود. در این راستا روزنامه اصلاح‌طلب «اعتماد» با انتخاب تیتر «بوئینگ در آشيانه تهران» نوشت: «بالاخره برو بياهاي هوايي جواب داد. در روزهايي كه به نظر مي‌رسيد بخش هوايي كشور قرار است به ‎سمت سازنده‌هاي آسيايي برود و پرونده ديگري را پيش‌ روي تجهيز ناوگان هوايي ايران باز كند، كورسوهاي اميد از سمت غرب پاسخ داد و مقرر شد تا ناوگان هوايي كشور پس از ٣٧ سال بالاخره رنگ نو شدن به خود ببيند، آن هم نوسازي با هواپيماهايي كه در صدر ليست بهترين‌ها قرار دارند. ‎براساس سند همكاري كه ايران و بوئینگ به امضا ‎مي‌رسانند، ۸۰ فروند هواپيماي بوئینگ در بازه‌ زماني ۱۰ ساله به ايران تحويل داده مي‌شود؛ قراردادي كه لبخند رضايت را بر صورت وزير راه و شهرسازي نشانده است.» عنوانی که در دیگر رسانه‌های حامی دولت و برجام نیز تکرار شد، چنانچه روزنامه «آرمان» نیز در این باره «توافق نهایی خرید ۸۰ بوئینگ» را در صفحه اول خود ‌نشاند و نوشت: «بوئینگ‌های نو از سال ۲۰۱۸ در آسمان ایران به پرواز درمی‌آیند. آن‌طور که منابع خبری اعلام کردند مذاکرات با غول هواپیما‌سازی جهان بالاخره به نتیجه رسید و بر اساس توافق حاصل شده شرکت بوئینگ طی ۱۰ سال ۸۰ هواپیما به ایران می‌فروشد.» وزیر راه و شهرسازی گفت: «با ورود این هواپیماها به ناوگان هوایی ایران‌ایر، ۵۰ هزار صندلی وارد ناوگان هوایی کشور می‌شود تا با سود جستن از این موضوع نشان دهند که دیپلماسی لبخند دولت یازدهم و حامیان گرایش به غرب پیروز شده است!»
اتفاقی که مانند دیگر موارد مشابه انتقاد رسانه‌های منتقد، چرخش به سوی غرب را به همراه داشت، در این میان «کیهان» با تیتر «پرواز هواپیماهای کاغذی در آسمان انتخابات» این موضوع را تلاش دولت و غربگرایان برای نمایش تبلیغاتی در انتخابات دانست و روزنامه «وطن امروز» نیز در سرمقاله‌اش با عنوان «فرست‌‌کلاس با وام!»، با انتقاد از نحوه انعقاد قرارداد با بوئینگ که به بدهکار شدن کشور منجر می‌شود، نوشت: «اکنون دولت با علم به گرفتار شدن در دور جدید تحریم‌ها و انتظار برای افزایش محدودیت‌های اقتصادی، با سرمایه محدود ایرانیان ریسک‌های سیاسی آنچنانی می‌کند تا «برجام بی‌ثمر» را دست‌کم برای «استفاده انتخاباتی» حفظ کند و احتمالاً شعار «هر ایرانی یک صندلی بوئینگ» را در بحبوحه رکود و تورم و بحران بیکاری جوانان و ورشکستگی تولیدکنندگان و کشاورزان و دامداران ایرانی عملیاتی کند! آیا در چنین شرایطی بدهکار کردن اقتصاد ملی به ممالک خارجی و چرب کردن سبیل شرکت‌های آمریکایی با معاملات محرمانه‌ای که مثل روز روشن است در تور تحریم‌ها گرفتار می‌شوند، منطقی و هوشمندانه است؟ آیا دولت هاشمی رفسنجانی با اتکا به همین سیاست غلط در دام «سیاست مهار دوگانه» دولت آمریکا گرفتار نشد و ایرانیان را با تورم 60 درصدی تنها نگذاشت؟ اگر غیر از این است به ملت بفرمایید نحوه تأمین مالی قراردادهای اخیر چگونه بوده است؟ توافقات محرمانه با خزانه‌داری آمریکا را در اختیار نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی بگذارید! باور کنیم این «بچه برجام»‌های محرمانه منعقد‌شده تحت برجام محرمانه، یقه اقتصاد ایران را به این زودی‌ها رها نخواهد کرد.»
اما مهم‌ترین تیتر و خبر را در این میان نه رسانه‌های حامی دولت بر صفحه اول خود قرار دادند و نه روزنامه‌های منتقد، بلکه این خبرگزاری رویتر بود که به نقل از مدیران بوئینگ نوشت، هواپیماهایی که به ایران تحویل خواهند شد، اجاره‌ای هستند!

شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ۸
 مهدی فرهادی/ فضای بسیار آزاد شبکه‌های اجتماعی سبب شده است که کانال‌های خوب و بد در کنار هم به راحتی ساخته شوند و سال‌ها بگذرد و کسی از رمز و راز فعالیت‌های مخرب برخی از آنها با خبر نشود، اما بررسی‌ها نشان داده پیشگیری‌ها، نظارت‌ها و مراقبت‌های بزرگ‌ترها می‌تواند نجات‌بخش باشد. در ادامه گزارشی از پایان یافتن زندگی دو نوجوان تهرانی می‌تواند اندازه اثرگذاری شبکه‌های اجتماعی را نشان دهند.
بررسی علت خودکشی دختران سیزده، چهارده ساله تهرانی که خبر آن مرداد ماه امسال منتشر شد، نشان می‌دهد که آنها پیش از اقدام به خودکشی، در کانال تلگرامی خاصی عضو بوده‌اند که محتوای عمده این کانال، القای یأس، ناامیدی و حتی ارائه روش‌هایی برای پایان دادن به زندگی بود.
این کانال تلگرامی با تعداد زیادی عضو که تنها به نمونه‌ای از آن اشاره شد، هر روز و به‌ صورت آزادانه و البته در سایه غفلت مسئولان امر، اقدام به انتشار مطالب و عکس‌هایی مرتبط با خودکشی می‌کند؛ مطالبی که در یک سوی آن نوجوانان خام و فریب‌خورده این شهر قرار دارند.
مدتی پیش دو دختر سیزده و چهارده ساله که در این کانال تلگرامی عضو بودند، به یکی از دوستان‌شان نیز پیشنهاد عضویت در این کانال تلگرامی را داده بودند که وی پیشنهاد دوستانش را پذیرفته و عضو آن می‌شود؛ اما زمانی‌که مادر او از عضویتش باخبر می‌شود، پس از بررسی محتوای این کانال و پی بردن به مخرب بودن و احتمال تأثیرپذیری فرزندش از آن، دخترش را از ادامه عضویت در کانال تلگرامی مذکور منع کرده و می‌خواهد که از آن خارج شود، اما ظاهراً دو دختر دیگر که مانعی در برابرشان وجود نداشت، همچنان از محتوای این کانال مخرب تأثیرپذیری داشتند که در نهایت در اقدام به خودکشی آنها نیز بی‌تأثیر نبود.
عکس‌های زیادی نیز در این کانال تلگرامی وجود دارد که نحوه خودکشی و سقوط از ارتفاع است را نشان می‌دهد؛ یکی از مطالبی که در این کانال انتشار یافته و دختران نوجوان نیز در اقدام به خودکشی از آن تبعیت کرده بودند، پریدن از طبقه پنجم ساختمان بود؛ با بررسی دیگر رفتارهای دختران سیزده، چهارده ساله به جرئت می‌توان گفت که آنها در اقدام به خودکشی اخیر خود به طور کامل از این کانال تلگرامی الگو گرفته بودند، حتی پیش از اقدام به خودکشی، آنها به رگ‌زنی اقدام کرده، اما در نهایت توانسته بودند با پریدن از طبقه پنجم ساختمان به زندگی‌شان پایان دهند.