سعید مهدوی/ در جلسه اخیر هیئت وزیران به‌ پیشنهاد معاونت اجرایی رئیس‌جمهور با کاهش تعرفه واردات هشت کالای اساسی و حساس بدون در نظر گرفتن لزوم حمایت از تولید داخل از 5 تا 50 درصد موافقت شد. بر این اساس نرخ انواع برنج سفید و قهوه‌ای از حقوق ورودی 32 درصد به 5 درصد، کره از 20 درصد به 5 درصد، گوشت قرمز گوسفندی از 26 درصد به 5 درصد، لپه از 15 درصد به 10 درصد، لوبیای قرمز از 10 درصد به 5 درصد، لوبیای چیتی از 32 درصد به 5 درصد، لوبیای چشم بلبلی از 55 درصد به 5 درصد و موز از 26 درصد به 5 درصد کاهش یافت.

 آیا هدف نرخ تورم است؟
کشاورزانی که با وضعیت کنونی و نرخ‌های بالای تعرفه حتی قادر به تولید و عرضه محصولات خود نیستند، چگونه از این پس می‌توانند به کار خود ادامه دهند؟ آیا تصمیمات این چنینی نتیجه‌ای جز باز شدن دروازه واردات کالاهای اساسی به روی کشور و پهن کردن فرش قرمز پیش پای واردات دارد؟ و آیا این دست مصوبات، اقداماتی در جهت کنترل بازار و پایین نگه داشتن نرخ تورم به هر قیمتی و با ساده‌ترین روش، یعنی چراغ سبز دولت به واردات محصولات خارجی با کمترین تعرفه، نیست؟! مسئولان باید واقف باشند که بهای این تصمیمات یک شبه و ساعتی که برای کارنامه ادعایی آنان(تورم تک‌نرخی) مفید است، برای جامعه به خصوص اقشار روستایی و کشاورز که قطب تولید غیر صنعتی کشور هستند، بسیار مضر و ویرانگر است.

تیر خلاص به تولید داخلی
علی‌محمد شاعری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در همین زمینه اظهار داشت: «مصوبه دولت مبنی بر کاهش تعرفه واردات محصولات کشاورزی مخالف سیاست‌های سه ساله دولت در این بخش بوده است و این مصوبه کارشناسی و فنی نیست، در سه سال اخیر تولید محصولات کشاورزی 20 میلیون تن افزایش یافته و نشان‌دهنده ظرفیت مناسب تولید این محصولات در کشور است. وزارت جهاد کشاورزی مخالفت شدید خود را با مصوبه جدید کاهش تعرفه واردات محصولات کشاورزی اعلام کرده است و ما نیز در مجلس با این موضوع مخالفیم.» شاعری با بیان اینکه واردات محصولات کشاورزی با تعرفه پنج درصد، زدن تیر خلاص به تولید داخلی است، افزود: «کاهش تعرفه واردات محصولات کشاورزی در آستانه کشت بهاره، مصوبه دولت برای حمایت از محصولات خارجی است.» رئیس کمیسیون کشاورزی گفت: «بخش کشاورزی مدافع سرسخت در دولت ندارد و اگر بنده جای وزیر جهاد کشاورزی بودم، یا این مصوبه را اجرا نمی‌کردم، یا استعفا می‌دادم.»
سرانجام کمیسیون کشاورزی مجلس درباره «نرخ خرید تضمینی و کاهش تعرفه واردات کالای اساسی» جلسه‌ای تشکیل داد و با تهیه نامه‌ای از هیئت‌رئیسه مجلس خواستار بررسی و تهیه گزارش قصور و تخلف از قوانین از سوی دولت در این زمینه شد. در این نامه آمده است؛ بر اساس مصوبه هیئت دولت نرخ تعرفه محصولات کشاورزی برای سال 1396 کاهش شدید داشته و با تقویت واردات و کاهش شدید وضعیت نسبی و رقابتی کالاهای کشاورزی تولیدی کشور، که موجب مشکلات بسیاری برای تولیدکنندگان بخش کشاورزی خواهد شد، این اقدام دولت، کم‌توجهی به قوانین مختلف، از جمله قانون افزایش بهره‌وری، بخش کشاورزی و منابع طبیعی، قانون تجمیع وظایف بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی و قانون برنامه پنجم توسعه محسوب می‌شود؛ لذا درخواست بررسی و تهیه گزارش قصور و تخلف از قوانین از سوی هیئت دولت و وزارت جهاد کشاورزی بر اساس ماده 236 آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی را داریم.
مسعود اسدی، رئیس هیئت مدیره مجمع هماهنگی تشکل‌های بخش کشاورزی ایران با اشاره به مصوبه دولت مبنی بر کاهش تعرفه واردات هشت کالای اساسی گفت: «این مصوبه چند روز است که جامعه کشاورزی کشور را در شوک فرو برده است و مخالف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است. با کاهش تعرفه واردات محصولات کشاورزی، مافیای واردات چندین برابر نیاز داخلی این محصولات را وارد می‌کند.»

تأمین میوه شب عید
موضوع دیگری که با این گزارش بسیار همخوانی و قرابت دارد، مسئله واردات میوه و انبار کردن آنها برای بازار شب عید است. تأمین میوه برای ایام عید نیز همواره یکی از چالش‌های دولت و متولیان بازار بوده است. به همین سبب در بسیاری از موارد با واردات بی‌رویه و انبار کردن میوه‌های پرمصرف شب عید، از یک سو کمر تولیدکنندگان و کشاورزان داخلی را خم می‌کنند و از سوی دیگر با فاسد شدن آنها هزینه‌های هنگفتی را به بیت‌المال تحمیل می‌کنند. در واپسین روزهای سال 94 گزارش‌هایی مبنی بر اینکه بخشی از میوه‌های تنظیم بازار به علت نداشتن کیفیت، شرایط نامناسب نگهداری و طولانی شدن زمان نگهداری در سردخانه در حال فاسد شدن است و بعدها هم شنیده شد که روزانه بخشی از پرتقال‌های فاسد با کامیون‌های حمل بار به میدان مرکزی میوه و تره‌بار منتقل می‌شود و در آنجا میوه‌های سالم و خراب از هم جدا شده و میوه‌های فاسد و خراب هم دور ریخته می‌شود. موضوع عدم نگهداری و توزیع نامناسب اقلام مختلف در دولت یازدهم به معضلی جدی تبدیل شده است که نه تنها به هدر رفت منابع غذایی می‌انجامد؛ بلکه نوعی اهمال‌کاری زایدالوصفی را به وجود آورده که متأسفانه به عادت رفتاری دولت در این حوزه بدل شده است که با وجود اینکه در سطح وسیعی بیت‌المال را متضرر ساخته، اما مسئولی به درستی پاسخگوی آن نیست. اینکه مسئولان ذی‌ربط درست عمل نکنند و سپس برای حل بحران به وجود آمده به راحتی دست به دفن محصولات فاسد شده بزنند، معضل بزرگی در این حیطه است. به هر حال ضروری است هر چه زودتر جلوی این اهمال‌کاری که به نظر کارشناسان تنها بخشی از آن رسانه‌ای شده است، گرفته شود که عزم دولت در اجرای راستین اقتصاد مقاومتی در این راستا می‌تواند گره‌گشا باشد. اگر بخواهیم یک شاخصه بارز برای اقتصاد مقاومتی نام ببریم، به طور حتم نگهداری و تنظیم بهینه بازار و مصرف از جمله این موارد است. صرفه‌جویی در اقتصاد مقاومتی به معنای استفاده نکردن نیست؛ بلکه به معنای جلوگیری از هدر رفت منابع در عین بهره‌برداری درست است. در این راستا نمره دولت یازدهم چندان با وقایعی که درباره اقلام غذایی فاسد شده و امحای اجباری آنها رخ داده، نمره قابل قبولی نیست.

کنترل بازار به روش‌هایی
 غیر از واردات
با این وجود، راه‌های بسیاری برای تأمین و کنترل قیمت محصولات کشاورزی در فصول پرمصرف چون ایام عید به جز واردات بی‌رویه وجود دارد که همگی نیازمند کار بیشتر و پیش‌بینی دقیق‌تر هستند. از جمله می‌توان اقدام به نیازسنجی دقیق و خرید تضمینی بهنگام و همچنین کنترل بازارها از سوی مأموران مرتبط و از بین بردن حلقه‌ها و دسته‌های واسطه‌گران از سر مزارع تا منازل مصرف‌کنندگان، نام برد. اما همان‌طور که گفته شد این روش‌ها همت و کار بیشتری را می‌طلبد که برخی از مسئولان آن را پس می‌زنند و راه بی‌خطر واردات را ترجیح می‌دهند، البته اگر زبانم لال پای منافع برخی واردکنندگان در میان نباشد!

 محمدابراهیم میانجی/ اقتصاد ایران مشکلات و پیچیدگی‌های خاصی دارد که برای برون‌رفت از آنها باید راهکارهای ویژه‌ای تدبیر و اجرا کرد. در علم اقتصاد مبنای ثابت و لایتغیری برای تمام اقتصادهای فعال در کشورهای گوناگون وجود ندارد؛ بلکه هر کشوری با توجه به اقتضائات فرهنگی، بومی، اجتماعی، منابع مادی، جغرافیایی و... اقتصاد متناسب با آن را برای خود تدوین و عملیاتی می‌کند.
با توجه به اینکه کشور ایران در زمینه منابع معدنی، انرژی، نیروی انسانی، بازار مصرف، فناوری، سرمایه و نقدینگی که شاخصه‌های اصلی اقتصاد فعال و توانمند است، این سؤال مطرح می‌شود که چرا با مشکلات و چالش‌های متنوعی روبه‌روست و در راه دستیابی به اقتصادی کارآمد و مقاوم، به کندی حرکت می‌کند و فاصله‌ای دور با نقطه مطلوب دارد؟ در چرایی این موضوع می‌توان به موارد زیر اشاره کرد و راه برون‌رفت از این مشکلات را در این حوزه‌ها جست‌وجو کرد:
۱ـ روحیه انقلابی و جهادی؛ روحیه انقلابی و جهادی همان گونه که در عرصه دفاع نظامی از مرزوبوم کشور در تهاجم همه‌جانبه دشمن ضروری است،همانگونه که در هشت سال دفاع مقدس همین روحیه موجب شد ملت ایران با دستان خالی در برابر دشمن تا بن دندان مسلح به پیروزی برسد،  برای برون‌رفت از مشکلات اقتصادی در کشوری که شاخصه‌های اصلی یک اقتصاد پویا و مقتدر را دارد، برای تمام سطوح افرادی که در عرصه‌های گوناگون فعالیت اقتصادی دارند، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است و این ویژگی می‌تواند مسیر دستیابی به اقتصاد مولد و توانمند را هموار کند.
۲ـ استقامت و پایداری؛ در دوران جنگ اقتصادی که از سال‌های گذشته علیه کشور به راه افتاده است، استقامت و پایمردی بر اصول نظام اسلامی و حفظ و حراست از داشته‌های اقتصادی و عدم گرایش به اقتصاد کشورهای مستکبر از مولفه‌های اصلی سیاست‌ اقتصاد مقاومتی است که زمینه را هموار می‌کند برای برون‌رفت از مشکلات و نیل به اقتصادی مقاوم راهگشا باشد.
۳ـ باور و اعتقاد به توان داخلی؛ همان‌گونه که بیان شد، ظرفیت‌های مناسبی در کشور برای برون‌رفت از مشکلات اقتصادی وجود دارد و در صورت وجود اعتقاد راسخ به توان داخلی می‌توان بر مشکلات خارجی تحمیل شده بر اقتصاد داخلی فائق آمد؛ در غیر این صورت در مسیر ریل‌گذاری شده دشمنان این کشور که برای به زانو درآوردن اقتصاد ملی؛ و برنامه‌های گوناگونی دارند، حرکت کرده و موجب رونق اقتصاد استعماری آنها و تضعیف اقتصاد داخلی و ملی کشور می‌شود. 
حرکت نکردن مناسب و مطلوب مسئولان امر در تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را که تنها راه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی کشور در شرایط کنونی است، می‌توان در این حوزه تفسیر کرد.   
۴ـ کار و تلاش مضاعف؛ اقتصادی در مقابل تکانه‌های خارجی، مانند تحریم، تهدید، نوسانات ارزی و بلایای طبیعی مقاوم خواهد بود که در آن، هر کس به اندازه‌ توان خود در حوزه‌های مختلف (صنعت، کشاورزی، خدمات و...) کار کند و موجب رونق و رشد اقتصادی کشور شود. فعالیت‌های اقتصادی غیر مولد، واسطه‌گری و... اگرچه گاهی فعالیت اقتصادی به شمار می‌آید؛ ولی موجب مقاوم‌سازی اقتصاد و رشد و رونق آن نمی‌شود.


 حقیقت تورم
وزارت صنعت، معدن و تجارت گزارش جدیدی از میزان تغییر قیمت کالاهای اساسی در یک ساله منتهی به آذر 1395 منتشر کرده است که نشان می‌دهد، از بین 57 کالایی که وزارت صنعت گزارش داده، 30 کالای اساسی طی یک سال اخیر تورم دو رقمی داشته‌اند. در این بین تنها قیمت 9 کالا کاهش یافته است. بر اساس این گزارش، طی یک سال اخیر بیشترین افزایش قیمت را جوجه یک روزه با رشد 3/62 درصدی داشته و پس از آن خرما با رشد 3/36 درصد، برنج طارم با رشد 2/34 درصد، نخود 3/34 درصد، گوشت مرغ تازه 4/26 درصد، لپه 25 درصد و موز 23 درصد قرار دارند.
درآمد باور نکردنی
پایگاه تکراسا بر اساس پژوهشی میدانی، مطلبی درباره تعداد مخاطبان این کانال‌ها و درآمدشان منتشر کرده است. هر چند اعداد و ارقام منتشر شده در این گزارش تقریبی است؛ ولی می‌توان به دورنمایی از وضعیت درآمدزایی کانال‌های خبری و غیر خبری پربازدید کشور دست یافت. اطلاعات منتشرشده نشان می‌دهد، با افزایش تعداد مخاطبان هر کانال، درآمد آنها نیز افزایش پیدا می‌کند؛ به گونه‌ای که کانال‌های تلگرامی با بیش از یک میلیون عضو حدود 80 میلیون تومان، کانال‌های با 500 هزار تا یک میلیون عضو حدود 50 میلیون تومان، کانال‌های با صد تا 500 هزار عضو حدود 25 میلیون تومان و کانال‌های با 50 تا 100 هزار عضو نزدیک به پنج میلیون تومان در ماه از درج تبلیغات در کانال خود سود کسب می‌کنند.
رشد چشمگیر واردات
بررسی آمارهای تجارت خارجی کشورمان نشان می‌دهد، فهرست اقلام عمده وارداتی در یک سال اخیر دچار تغییرات اساسی شده است. بر اساس آمار تجارت 10 ماهه کشورمان نیمی از شش قلم عمده وارداتی به خودرو و قطعات آن تعلق دارد. پیش از این صدر فهرست واردات صرفاً در اختیار کالاهای اساسی بود و اثری از خودرو در این فهرست دیده نمی‌شد؛ اما در ماه های اخیر خودرو و لوازم متعلق به آن در بالای فهرست واردات کشور قرار گرفته‌اند.

 سید فخرالدین موسوی/ طرح پرسش‌هایی چون؛ با وجود پیگیری گسترده مردم، فکر می‌کنید شعارها و مطالبات آنها در روز تشییع جنازه شهدای آتش‌نشان چه خواهد بود؟ ‌آیا مردم می‌توانند خواسته‌ها و مطالبات مدنی خود را در حوزه اداره شهر و مدیریت بحران‌های مشابه در قالب مراسم‌های این‌چنینی بیان کنند؟ فکر می‌کنید با توجه به بی‌اطلاعی مردم و تناقض‌های بسیاری که در اخبار پلاسکو وجود داشت، در مراسم تشییع جنازه مردم چه رویکردی داشته باشند؟ و پاسخ‌هایی، چون متأسفانه این نحوه اداره بحران نمره قبولی نگرفت، اطلاع‌رسانی مدیریت بحران بسیار نادرست و اشتباه بود و از آن بدتر، رفتار رسانه رسمی است که اطمینان مردم را نسبت به موضوع جلب نکرد و نتوانست آنها را با خود همراه کند... طبیعی است که شعارهای آن روز با لحن تندی طرح شود. در هر حال خوب بود حتی منشی دفتر یکی از ادارات ناحیه شهرداری منطقه حادثه استعفا می‌داد تا بلکه جامعه گمان کند کاری شده است، از زبان «عباس عبدی» که در روزنامه «شرق»، درج شده تنها نمونه‌ای از تلاش‌های گسترده رسانه‌ها و جریان‌های اصلاح‌طلب برای تبدیل مراسم تشییع پیکر مطهر شهدای آتش‌نشان به یک میتینگ سیاسی بود. تلاشی که تا آخرین روز پیش از برگزاری مراسم نیز ادامه داشت. چنانکه روزنامه «آفتاب یزد» با عنوان «چرا کسی استعفا نمی‌دهد» نوشت: «شهرداری تهران ارگانی است که این روزها بنا به گفته قاطبه کارشناسان، مسبب و مقصر وقوع حادثه پلاسکو نیز است؛ اما هنوز عضوی از آن حاضر به استعفا، عذرخواهی و در پی آن پاسخگویی به مردم نشده است و تنها قالیباف به کمیته‌های مختلف و کمیسیون‌های گوناگون رفت‌وآمد می‌کند تا شاید پلاسکو هم همچون دیگر حوادث روی داده در پایتخت مشمول مرور زمان شود و غبار فراموشی بر آن بنشیند! چرا که طبق قانون، شهرداری تهران حافظ و مراقب اصلی بافت پایتخت است و مسئولیت حفظ سازه‌ها‌ی موجود در آن نیز برعهده اوست، که تا هنگام نگارش این سطور، این ارگان تحت ریاست محمدباقر قالیباف سلب مسئولیت کرده و حاضر به پذیرش مسئولیت رخداد پلاسکو نشده است. چرا که احتمالاً می‌دانند با پذیرش این قصور ناگزیر به استعفا و در پی آن خداحافظی با قدرت می‌شوند. عده‌ای از وکلای ملت در بهارستان و برخی اعضای شورای شهر در بهشت خواستار استعفا و در نهایت استیضاح مسبب اصلی این حادثه شده‌اند.
 اما با همه این فضاسازی‌ها، پروژه موج‌سواری سیاسی از تشییع جنازه آتش‌نشانان با حضور کم‌نظیر و فوق‌العاده مردم شکست سخت و سنگینی خورد و مردم بی‌توجه به این دستورالعمل اصلاح‌طلبان با حضور در مراسم تشییع بدرقه‌ای باشکوه را رقم زدند؛ اما این جریان مانند همیشه که بدون توجه به خواست و رأی مردم تیترهای خود را می‌زند و واقعیت را دگرگونه جلوه می‌دهد، این بار نیز بدون توجه به عملکرد مردم مدعی شد مردم یکصدا علیه شهردار تهران شعار دادند! روزنامه «آرمان امروز» تیتر یک خود را «قالیباف، قالیباف استعفا، استعفا» انتخاب کرد و نوشت: «نکته قابل تأمل در این مراسم دست‌نوشته‌های «قالیباف، استعفا» و سر دادن همین شعار بود، اما ساعتی از آغاز مراسم نگذشته بود که فیلم قالیباف در مراسم تشییع پیکر آتش‌نشانان در حالی منتشر شد که گریه می‌کند. در روزهای پس از حادثه پلاسکو بسیاری شهرداری تهران را مقصر اصلی وقوع این حادثه دانسته و خواستار استعفای شهردار شدند که تاکنون وی در این زمینه هیچ اظهارنظری نداشته است.»
خطی که کانال‌ها و فعالان اصلاح‌طلب آن را در شبکه‌های اجتماعی نیز دنبال کردند؛ البته این اتفاق تازه و عجیبی نیست که اصلاح‌طلبان برخلاف رأی و نظر مردم حرکت می‌کنند و واقعیت را وارونه جلوه می‌دهند؛ جریانی که اختلاف یازده میلیونی در انتخابات سال 88 را نمی‌بیند و مدعی می‌شود نظر مردم بر فردی دیگری بوده است، به راحتی می‌تواند مراسم‌هایی چون تشییع باشکوه شهدای آتش‌نشان را مصادره کرده و وارونه جلوه دهد. 


شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۱۵
 مهدی فرهادی/ یکی از معضلات شبکه‌های اجتماعی، از دست رفتن ذهن و آگاهی و حتی نوعی گم‌گشتگی در مبدأ فکری انسان نسبت به خود است. در این شبکه‌ها آگاهی انسان نسبت به خود بسیار بیشتر از سایر فضاها آسیب‌پذیر است؛ این در حالی است که در شبکه‌های اجتماعی همواره به انسان القا می‌شود که آگاهی‌اش نسبت به رفتار و اعمال و حتی نگرش خودش مدام در حال افزایش است. به راحتی، اگر بگوییم در شبکه‌های اجتماعی با پدیده‌ای به نام «مرگ آگاهی» روبه‌رو هستیم، گزاف نگفته‌ایم. 
در شبکه‌های اجتماعی انواع آگاهی از خود دچار تحول می‌شود و به عبارتی در حال شدن به خودهای دیگری هستند که ما به آنها دسترسی نداریم:
انواع خودآگاهی
1ـ خود فیزیکی: هرکسی از جسم خود برداشتی دارد؛ تصویری را که فرد از وضعیت فیزیکی و جسمی خود دارد، «خود فیزیکی» می‌گویند. آیا از ویژگی‌های ظاهری خود راضی هستیم یا نسبت به آن احساس خوبی نداریم؟ در شبکه‌های اجتماعی مدام در حال تعاریف متعدد از ظواهر فیزیکی خود هستیم؛ تغییر پی‌درپی پروفایل‌ها، انتخاب عکس‌هایی که حالت گم‌گشتگی در افراد را نشان می‌دهد و انجام عمل‌های متعدد بینی نشان از آن دارد که بسیاری از این افراد از خود جسمی رضایت ندارند و با عمل‌های جراحی در حال بهبود آن هستند.
2ـ خود جنسیتی: مخاطب زن است یا مرد، آیا او از زن یا مرد بودن خود احساس رضایت دارد یا خیر؟ در شبکه‌های اجتماعی افراد خود را به گونه‌های مختلفی تعریف می‌کنند و در کانال‌ها و صفحه‌های مختلف رفتارهای جنسیتی متعددی دارند که نشان می‌دهد در این بخش نیز خودآگاهی ندارند.
3ـ خود اجتماعی: به تصوری که فرد از جایگاه اجتماعی خود دارد، «خوداجتماعی» گفته می‌شود. در شبکه‌های اجتماعی این نمود به وفور دیده شده است که لایک‌ها، فالوها، اعضا و حتی کلیک‌ها در حال تعریف از یک خود اجتماعی مجازی هستند که از خود واقعی بزرگ‌تر و اثرگذارتر است.

محمدمهدی مفتح، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۳۹۶ در مجلس از مصوبه این کمیسیون برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری، خبر داد و گفت: همسان‌سازی حقوق بازنشستگان حکم برنامه ششم توسعه بود. بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مقرر شد در سال ۹۶ حقوق تمام بازنشستگان لشکری و کشوری که کمتر از دو میلیون تومان است، با کسانی که هم اکنون در آن سِمت و با آن شرایط شاغل هستند، همسان شود.