اکبر کریمی/ هومن کیانی جوان 23 ساله متولد کرمانشاه است که به کارهای اداری و دفتری علاقهای ندارد و دو سالی میشود که به پیشنهاد دوستانش به تولید قارچ صدفی فلوریدا روی آورده است.
هومن بدون هیچ تجربه اولیه یا گذراندن دوره آموزشی در زمینه کشت قارچ، با مبلغ چهار میلیون تومان و با اجاره مکانی 50 متری در خارج از شهر فعالیتش را آغاز کرد. همین نداشتن تجربه و تخصص لازم سبب شد تا هومن شکستهای چند دورهای کشت را تجربه کند، به گونهای که طی نزدیک به یک سال، تمام سرمایه اولیه خود را بر اثر این شکستها از دست داد.
اما هومن با تجربه شکستهای متعدد پا پس نکشید، یا به شغل دیگری روی نیاورد، بلکه از شکستهای خود پلی به سوی موفقیت ساخت و توانست در مدت یک ساله اول و با آزمون و خطاهایی که در کار تولید قارچ داشت، تمامی جنبههای مختلف این حرفه را به تنهایی یاد بگیرد. او حتی نحوه تولید کمپوست که به قول خودش کار سخت و حساسی است را نیز یاد گرفت.
از ورشکستگی
تا تولید انبوه قارچ
هومن کیانی میگوید: «از طریق دوستان متوجه شدم که سازمان بسیج سازندگی به افراد تولیدکننده مواد غذایی وام میدهد. برای گرفتن وام به این سازمان مراجعه کردم و طرحم را به مسئولان مربوطه ارائه دادم و چون سرمایه اولیهام را از دست داده بودم، تنها انتظارم از این سازمان موافقت با پرداخت کمی تسهیلات برای شروع مجدد این حرفه بود. در عین ناباوری، علاوه بر پذیرش طرح و تعلق گرفتن وام 20 میلیونی برای فعالیتم، پیشنهاد تولید قارچ صدفی فلوریدا در سولهای به وسعت 400 مترمربعی که خود سازمان در اختیارم قرار میداد را دریافت کردم.»
او اکنون یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قارچ صدفی در کرمانشاه است که با کمک سازمان بسیج سازندگی استان توانسته است چندین دوره موفق از تولید و عرضه این محصول کاملاً ارگانیک را در این کارگاه تجربه کند.
کیانی میگوید: «شروع این کار هزینه اولیه بالایی نمیخواهد، ولی تخصص و تجربه کافی مهمترین عامل کسب موفقیت در این حوزه است. در هر مکانی میشود قارچ صدفی پرورش داد. اگر ابعاد مکانی کارگاه بین 50 تا 100 متر باشد، برای تأمین رطوبت و دمای محیط به سرمایه اولیه بالا و خرید دستگاههایی چون؛ مهپاش، رطوبتساز و گرماساز صنعتی و... نیاز نیست. با وسایل ابتدایی میتوان این شرایط را در محیط کارگاه ایجاد کرد. اگر سقف کارگاه بلند باشد میتوان به طرق مختلف سقف کاذبی ایجاد کرد و برای تأمین آسان رطوبت و دمای محیط ارتفاع سقف را کاهش داد.»
وی برای پرورش قارچ صدفی از روش کیسههای آویزان استفاده میکند و آن را بهترین روش پرورش این نوع محصول میداند. او میگوید: «به دلیل زحمت زیاد تولید کمپوست نیازی به تولید آن به وسیله پرورشدهندگان قارچ نیست و اگر کارگاه تولید کمپوست با قیمت مناسب وجود داشته باشد، بهترین روش، خرید کمپوست آماده است. در کمپوستهای موجود بازار، علاوه بر بستر کاشت که ساقه گندم است، بذر قارچ نیز وجود دارد و فقط کافی است پرورشدهنده کیسههای کمپوست را خریداری کرده و با آویزان کردن آنها در کارگاه، تولید قارچ را شروع کند. هومن کیانی که در حال حاضر متخصص این حرفه شده است و خودش کمپوست مورد نیازش را تولید میکند، معتقد است: «کمپوست درست کردن کار هر کسی نیست، ولی پرورش قارچ کاری آسان است.»
در زمینه پرورش قارچ باید بدانیم که، همواره دو مرحله زایشی و رویشی همزمان اتفاق میافتد. در مرحله زایشی که بذر در حال ریشه زدن است، باید محیط تاریک باشد و دما و رطوبت محیطی به میزان مشخص تأمین شود. پس از این مرحله، قارچ به نور و هوادهی نیاز دارد.
بستر کشت قارچ صدفی، خاک اره، ضایعات کاغذ، کنجاله سویا، چوبهای پوسیده و سایر مواد لیگنوسلولزی میتواند باشد. سن این قارچ از روی شکل کلاهک آن مشخص میشود. قارچ موقعی جوان خواهد بود که کلاهک آن شبیه به بادبزن باشد، ولی وقتی سن قارچ بالا رود، قارچ خوشهای شکل خواهد شد. ارگانیک بودن و نبود کود حیوانی و مواد شیمیایی در کمپوست سبب شده تا این نوع قارچ سالمترین ماده غذایی در بین انواع قارچهای پرورشی شناخته شود.
دوره پرورش قارچ صدفی 50 روز است که در طول این دوره، پرورشدهنده قارچ سه چین در زمانهای مشخص دارد. پس از پایان این دوره، مجدداً کمپوست جدید مورد استفاده قرار میگیرد.
قارچ صدفی نسبت به قارچ دکمهای دیرتر رشد میکند و یکسوم قارچ دکمهای محصول میدهد. به همین دلیل به طور میانگین قیمت آن در بازار سه برابر قارچ دکمهای است. این نوع قارچ ساختاری محکمتر از قارچ دکمهای دارد و سرشار از پروتئین، کلسیم، فسفر، پتاسیم، کروم، آهن و منگنز بوده و فاقد سدیم، کلسترول و چربی است. قارچ صدفی یکی از بهترین مواد غذایی برای کاهش فشار خون، جلوگيري از ايجاد و رشد تومورهاي سرطاني، مناسب برای بیماران دیابتی و از بین برنده خستگی، بیحالی و بیحوصلگی است.
آقای کیانی برای فروش محصول تولیدی خود از بازاریابی میدانی بهره میبرد و محصول را به صورت فلهای در فروشگاهها، مغازهها و میدانهای میوه و ترهبار به فروش میرساند. یکی از مشکلات پیش روی وی گرفتن مجوز بستهبندی قارچ است. گرفتن مجوز یکی از سختترین مراحل برای هر تولیدکننده مواد غذایی است، چون علاوه بر محدودیتها و ویژگیهای محیطی خاص، هزینههای بالایی نیز میطلبد. اگر مراحل دریافت این نوع مجوزهای دولتی تسهیل و هزینههای آن کم شود، اقدام مؤثرتری در مسیر اقتصاد مقاومتی و کمک به تولیدکننده داخلی خواهد بود.
توصیه هومن به جوانان همسن و سالش کسب تخصص و تجربه کافی برای شروع هر فعالیتی است. او میگوید: «به هیچ وجه کاری را بیتجربه شروع نکنید، در عین حال از شروع فعالیت تولیدی و نیز شکستهای احتمالی آن هراسی نداشته باشید؛ چرا که خود مقدمه پیروزی است.»
برای تهیه گزارش از فعالیتهای اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 برادر اکبر کریمی تماس بگیرید.