ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی گفت: نظام بانکی ناچار است به تدریج نسبت به پیاده‌سازی استانداردهای عملیات بانکی اقدام کند تا در آینده بتواند از شرایط نامناسب فعلی خارج شود. بانک‌های پیشرفته بر اساس استانداردهای عملیات بانکی روز نمی‌توانند به یک بنگاه اقتصادی ورشکسته با ساختار مالی نادرست که برای محصولاتش بازار وجود ندارد و فعالیت جاری زیانده انجام می‌دهد، تسهیلات بدهند. اعطای این تسهیلات به معنای انباشته‌تر شده مطالبات معوق است.
 سعيد مهدوي/ دكتر حسن روحانی در همایش سراسری مجریان برگزاری انتخابات كه هفته گذشته برگزار شد، اعلام كرد: «خوشحالم که خدمت ملت بزرگوار و عزیز ایران اعلام کنم که دولت به قول‌هایی که به مردم از اول سال و یا پایان سال گذشته داده عمل کرده است، خدا را شکرگزاریم که به ما توفیق داد در برابر مردم شرمنده نشویم.» اما باید گفت، كارشناسان و مردم ما آلزایمر ندارند و وعده‌هاي اقتصادي رئیس‌جمهور را از پیش از روي كار آمدن تاكنون به خاطر دارند. در ادامه تنها به چند وعده از ده‌ها وعده شخص رئيس‌جمهور اشاره مي‌شود. 
* کلید من، کلید تدبیر است و هر قفلی را باز می‌کند و تمام مشکلات قابل حل است و برای آنها برنامه دارم.
* ایران دومین منبع گاز و نفت جهان است، ولی چرا مردم ما باید مشکلات معیشتی داشته باشند؟ مشکل کجاست؟ مشکل از مدیریت و تصمیم‌گیری‌های فردی و عدم مشورت آغاز می‌شود. 
* ما شاهد هستیم که دلار بعد از چند ماه به چندین برابر قیمت افزایش پیدا می‌کند، مشکل کجاست؟ 
* کارخانه‌های کشور بین 20 تا 40 درصد در حال فعالیت هستند، ما باید همه مراکز تولیدی را به فعالیت کامل 100 درصدی برسانیم و این کار امکان‌پذیر است.
* در برنامه من علاوه بر برنامه‌های میان‌مدت برای حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی، سیاست خارجی و امور فرهنگی، برنامه کوتاه‌مدت یک ماهه و صد روزه وجود دارد. 
* دولت تدبیر و امید به دنبال این است که آنچنان مردم را از درآمد سرشار کند که اصلاً به یارانه 45 هزار تومانی نیازی نداشته باشند.
* باید کار را به جایی برسانیم که به جای اینکه مردم دست‌شان را به سوی دولت دراز کنند، دولت دستش را به سوی مردم دراز کند.
* وظیفه اصلی دولت این است که محیط کسب‌وکار را آماده کند؛ چرا که اگر محیط کسب‌وکار بهبود یافت، تولید رونق می‌یابد و بخش صنعت، کشاورزی و خدمات فعال می‌شود.
* دولت تدبیر و امید نخواهد گذاشت این همه جوان بیکار در مقابل خانواده و فرزندان شرمنده باشند.
* در ماه‌های ابتدای آغاز به کار دولت «تدبیر و امید» موانع از سر راه تولید برداشته می‌شود.
* در حال حاضر بیش از 41 هزار واحد صنعتی نیمه‌تمام داریم و اگر 34 هزار میلیارد تومان اعتبار در اختیار این واحدها گذاشته شود، همه کامل و فعال می‌شوند و 499 هزار نفر را مشغول به کار می‌کنند.
* اصلاح نظام اداری نیز جزء اولویت‌های من است؛ زیرا با اصلاح نظام اداری جلوی فساد‌ها گرفته می‌شود.
* اساس برنامه‌ اقتصادی من بر دو محور «تولید ثروت ملی» و «توزیع عادلانه ثروت» استوار است.
حال كه گوي و ميدان در اختيار شما بود و به اواخر دوران تصدي‌گري خود نزديك مي‌شويد تا چه اندازه به وعده‌هاي خود عمل کرده‌اید؟ نتيجه‌گيري و قضاوت درباره تحقق شعارها و عمل به وعده‌هاي فوق را به خوانندگان و مخاطبان واگذار مي‌كنيم.


 مشمولان دریافت
 سهام عدالت
مشمولان دریافت سهام عدالت تمام افرادی هستند که در دولت نهم برای دریافت سهام عدالت نام‌نویسی کرده، فرم مخصوص را پر کرده‌اند و همراه مدارک، به شرکت تعاونی شهرستان خود تحویل داده و تأیید شده‌اند و به نوعی نام‌نویسی آنها قطعی شده است. فعلاً هیچ برنامه‌ای از سوی دولت برای نام‌نویسی جدید به منظور دریافت سهام عدالت تدارک دیده نشده است، بنابراین متولدان جدید هم در طبقه افرادی قرار می‌گیرند که نام‌نویسی نکرده‌اند و فعلاً مشمول دریافت سهام و صورتحساب و سود نیستند.

تهدید جدی تحریم‌های ضد ایرانی واشنگتن
صندوق‌ بین‌المللی پول گزارش داد: «ارزیابی‌هایی وجود دارد که رشد اقتصادی ایران به واسطه درآمد کافی از تولید بالای نفت در سال‌های 2016 تا 2017 به 6/6 درصد برسد، البته در سال آینده این رشد اقتصادی به 3/3 درصد کاهش خواهد یافت.» در این گزارش آمده است: «به هر حال، ناامنی زیادی درباره توافق هسته‌ای و تجارت با ایران و به ویژه در روابط با آمریکا وجود دارد که می‌تواند سرمایه‌گذاری و تجارت با ایران را تحت تأثیر قرار داده و احتمال روند بهبود اقتصاد ایران را کاهش دهد.»

FATF ایران را 
تهدید کرد
گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در پایگاه اطلاع‌رسانی خود اعلام کرد: «ایران در ماه ژوئن سال 2016 در سطوح بالای سیاسی متعهد شد تا برخی اقدامات مورد نظر این گروه ویژه را در نظام بانکی و مالی خود اعمال کند.» بر اساس این گزارش، ‌FATF در ماه ژوئن، اقدامات خود علیه ایران را به مدت 12 ماه به حالت تعلیق درآورد تا فعالیت‌های ایران در راستای اجرای اقدامات مدنظر این گروه ویژه را به دقت بررسی کرده و بر آن نظارت کند. گروه ویژه اقدام مالی اعلام کرد: «ایران تنها تا ژوئن(خرداد) زمان دارد تعهدات خود را اجرایی کند.»

 گفتاری از دکتر آیت‌الله ابراهیمی*/   از آنجا که وضعیت نظام بانکی ایران نامناسب است، باید هر چه زودتر برای اصلاح آن اقدام شود. بر اساس بند 22 سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که وظایف دولت را مشخص می‌کند، مخاطرات و اختلالات داخلی و خارجی اقتصاد باید با واکنش‌های هوشمند، فعال، سریع و بهنگام نهادهای حاکمیتی مدیریت شوند؛ لذا لازم است ضمن مهار بحران‌های آتی در حوزه تداوم فعالیت‌های بانک‌ها، با تهدیدات کنونی مقابله کرد و نظام بانکی را بهبود بخشید.
برخی از بانک‌ها نسبت به از دست رفتن منابع ناشی از کاهش نرخ سود سپرده‌ها ترس دارند؛ در حالی که این ترس کاذب بوده و موجب ایجاد رقابت ناسالم بین برخی از بانک‌ها و تخطی آنها از  نرخ سودهای مصوب شورای پول و اعتبار شده است. در صورت تفاهم نظام بانکی برای کاهش نرخ سود سپرده‌ها تا سقف 10 درصد نباید بیم از دست رفتن منابع بانک‌ها را داشته باشیم؛ چرا که در صورت کاهش این نرخ، منابع در هر بخشی از اقتصاد که به کار گرفته شود در پایان به شبکه بانکی کشور بازمی‌گردد. استحکام درونی بانک‌ها مستلزم کاهش نرخ سود سپرده‌ها به همراه برقراری نظام کارمزدی به مثابه پایه درآمدی، کاهش نرخ سپرده قانونی نزد بانک مرکزی، مدیریت ریسک و اعمال نظارت حرفه‌ای نهادهای قانونی در راستای مدیریت دارایی‌هاست.
برخی از بانک‌ها که قصد جذب سپرده مشتریان به بالاترین نرخ را دارند، یا با نگرفتن کارمزد از مشتری وارد رقابتی ناسالم در عرصه صنعت بانکی می‌شوند، بدون توجه به عواقب خطرناکی که ممکن است پیش روی خود قرار دهند، در اضمحلال بانک‌های دیگر و نظام بانکی قدم برمی‌دارند، که خوشبختانه به لطف خداوند متعال بانک انصار به چنین فضایی ورود پیدا نکرده است.
برخی دلایل خطر ورشکستگی در کمین بانک‌ها عبارت است از:
1ـ هزینه بسیار بالای جذب سپرده؛ 
2ـ جذب بخش زیادی از کارمزد خدمات از سوی بانک مرکزی؛
3ـ مسابقه بانک‌ها در دریافت نکردن کارمزد برای اعمال رقابت؛ 4ـ ضعف در فرهنگ اخذ کارمزد در بانک‌ها و جامعه در ازای نرخ سود تسهیلات پایین. اگر بین بانک‌ها و نیز بین بانک‌ها و بانک مرکزی تعاملی سازنده در راستای اقتصاد مقاومتی صورت نپذیرد، در آینده‌ای نه چندان دور شاهد بروز بحرانِ ورشکستگی برخی از بانک‌ها خواهیم بود.
آنچه در نظام بانکی جهان امری بسیار متعارف و مرسوم است و تمرکز شبکه بانکی بر آن استوار شده، کسب درآمد از طریق دریافت کارمزد خدمات به جای نرخ بالای سود تسهیلات است و بانک‌های ایران نیز با عنایت به رکود طولانی‌مدت حاکم بر بخش‌های مختلف اقتصاد، باید به دنبال این مهم باشند. بانک‌های معتبر جهان تا حدود 47 درصد از درآمدهای‌شان را از محل دریافت کارمزد (درآمد غیرمشاع) به دست می‌آورند، در صورتی که این رقم در شبکه بانکی ایران حدود 17 درصد می‌باشد.
ضروری است روند کنونی درآمدهای ناشی از کارمزد خدمات در شبکه بانکی کشور برای استحکام درونی اصلاح کنیم و در حوزه واسطه‌گری مالی و کیفیت سودآوری نیز به استانداردهای جهانی نزدیک شویم؛ چرا که نظام بانکی‌ای که خود دچار آسیب و بحران باشد، هرگز توانایی پشتیبانی از اقتصاد مقاومتی را نخواهد داشت.
در تبیین برخی زمینه‌های خطر ورشکستگی باید گفت، از یک‌سو کم توجهی برخی بانک‌ها به نرخ‌های مصوب شورای پول و اعتبار و افزایش پنهانی و غیر قانونی سود سپرده‌ها، قیمت تمام شده پول برای بانک‌ها را افزایش داده که به تبع آن سود عملیاتی حاصل از واسطه‌گری مالی کاهش یافته و از سوی دیگر، وضعیت نامناسب بخش‌های مختلف اقتصاد چشم‌انداز روشنی را پیش روی بانک‌ها برای کسب درآمد از محل واسطه‌گری مالی ترسیم نکرده، که بی‌توجهی به آنها سبب بروز بحران در تداوم فعالیت‌های بانک‌ها و استحکام درونی آنها می‌شود.
بانک‌ها به دلیل بالا بودن قیمت تمام شده پول قادر به تأمین مالی با نرخ معقول و منطقی نبوده و موجب میل نرخ تسهیلات به بالای 25 درصد می‌شوند. در حالی که بازده بخش‌های مختلف اقتصادی در حداقل ممکن قرار دارند، اعطای تسهیلات با نرخ بالا که مبین عدم چسبندگی نرخ سود به اقتصاد واقعی است افزون بر شبه‌شرعی، موجب نکول وا‌م‌ها و بحرانی شدن وضعیت نظام بانکی می‌شوند.
مقایسه بازدهی بازار بانکی با بازارهای رقیب (طلا، ارز و بورس اوراق بهادار) نشان می‌دهد، با وجود مشکلاتی که ذکر شد، طبق جدول فوق در وضعیت موجود با فرض سود سپرده‌گذاری 20 درصد، بازده بازار بانکی با با بازارهای غیر بانکی در چالشی نابرابر قرار دارد و این در حالی است که در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی می‌توان سود سپرده‌های بانکی را تا سطح 10 درصد کاهش داد، بدون آنکه منابع در اختیار شبکه بانکی داخلی دچار بحران سیستمی شود. که این امر سبب تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و متضمن پایداری نظام بانکی خواهد شد.
با توجه به قیمت تمام شده پول در شبکه بانکی و بازده دیگر بازارهای رقیب که خطری برای کاهش نرخ سود سپرده‌ها ایجاد نمی‌کند، کیفیت سودآوری و درآمدزایی بانک‌ها از بخش واسطه‌گری مالی دستخوش مخاطرات جدی می‌باشد که برآیند این مخاطرات، اثر خود را در روند نزولی بازده حقوق صاحبان سهام بانک‌های کشور نشان داده است. با توجه به سبقت گرفتن هزینه‌های عمومی و اداری از مجموع درآمدهای مشاع  سهم بانک و درآمد کارمزدی، تداوم فعالیت نظام بانکی در غیاب نظام کارمزدی بحرانی خواهد بود.
افزایش سهم کارمزدها به مثابه محور ثابت ساختار درآمدی بانک‌ها یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر برای جلوگیری از وقوع بحران در عرصه پولی و بانکی کشور است. کاهش نرخ سپرده قانونی نزد بانک مرکزی تا سطح 5 درصد، اعمال کارمزد برای کلیه فعالیت‌ها و تراکنش‌های بانکی، ایجاد نهادهای تسهیل‌کننده برای خرید دارایی‌های سمی و راکد بانک‌ها و مدیریت کاهش فشار سازمان‌های مختلف در اعمال تکالیف برای بانک‌ها به مثابه راهکارهای برون‌رفت از وضعیت کنونی، باید مورد توجه قرار گیرد.
*مدیرعامل بانک انصار


 سید فخرالدین موسوی/ صبح روز سه‌شنبه (10/12/) روزنامه‌های اصلاح‌طلب با تیتر‌های درشت به استقبال اعطای جایزه آمریکایی اسکار به فیلم «فروشنده» ساخته اصغر فرهادی رفتند. روزنامه‌ «آفتاب یزد» برای این اتفاق «دیپلماسی فرهنگی» را در صفحه اول خود قرار داد و «آرمان امروز» با اشاره به انتخاب فیلم اصغر فرهادی به عنوان بهترین فیلم خارجی‌زبان سال تیتر «هم‌صدایی جهان با ایران در مخالفت با ترامپ» را برای صفحه اول خود برگزید. روزنامه «شرق» نیز «اسکاری علیه راست افراطی» را در کنار عکس خندان  کارگردان فروشنده، به چاپ رساند و روزنامه «اعتماد» با انتخاب عنوان «طلوع‌ صلح در بامداد اسكار» نوشت: «جايزه بهترين فيلم خارجي‌‌زبان هشتادونهمين دوره آكادمي اسكار كمتر از بيانيه‌اي سياسي نبود.» این در حالی بود که روزنامه‌های اصولگرا واکنشی کاملاً متفاوت به ماجرا داشتند؛ «وطن امروز» که تنها یک تیتر کوچک برای این اتفاق در صفحه اول خود قرار داده بود، نوشت: «اصغر فرهادی پیشتر و پس از ممنوعیت حضور در آمریکا، روغن ریخته را نذر امامزاده کرده بود و گفته بود به خاطر مردم ایران در اسکار شرکت نمی‌کند. عدم حضور فرهادی در اسکار موجب شد او انوشه انصاری و فیروز نادری را از طرف خود برای دریافت جایزه معرفی کند. فرهادی در اقدامی خلاف شئونات مذهبی کشور به زنی نمایندگی دریافت جایزه اسکار را داد که بدون حجاب روی سن حاضر شده بود؛ موضوعی که نباید از دید مسئولان فرهنگی کشور نادیده گرفته شود. همچنین خواهر امیر قطر، شیخه‌المیاسه بنت حمدبن‌خلیفه آل‌ثانی (سرمایه‌گذار فیلم فروشنده) در پی کسب اسکار در صفحه مجازی خود نوشت، افتخار می‌کنم که به عنوان نخستین بنیاد سینمایی عربی، در سه سال متوالی چهار بار نامزد اسکار شدیم و امشب برای فیلم فروشنده اسکار بهترین فیلم خارجی را گرفتیم. به همه افرادی که در موفقیت این پروژه نقش داشتند، تبریک می‌گویم .» «کیهان» نیز در مطلبی با عنوان «فروشنده چه فروخت تا اسکار بگیرد؟» نوشت: «امسال در هشتادونهمین مراسم اسکار که فیلم همجنس‌گرایانه «مهتاب»، اسکار بهترین فیلم و فیلم‌نامه و بازیگری مرد را دریافت کرده و جوایز کارگردانی و موسیقی و آواز هم به کارگردان و آهنگساز اسرائیلی‌تبار (دیمین چزل و جاستین هورویتز) رسیده و اسکار فیلم مستند را هم فیلم «کلاه سفیدها» برده که به اسم نمایش فعالیت عناصر امدادگر، در واقع از متحدان تروریست‌های تکفیری و همکاران داعش دفاع کرده! حالا اسکار فیلم غیر انگلیسی زبان هم به فیلم «فروشنده» یا «مشتری» می‌رسد که به سفارش کمپانی «ممنتو» وابسته به اتحادیه اروپا و با سرمایه «انستیتو فیلم دوحه» (متعلق به امیر قطر از حامیان تروریست‌های تکفیری) ساخته شده و در موضوع خود، دفاع و مقابله با تجاوز و تعرض به خانه و ناموس در یک جامعه اسلامی را خشونت‌طلبی و نتیجه سنت‌های عقب افتاده به شمار می‌آورد.» مواضعی که در بسیاری از نوشتارهای فعالان فضای مجازی نیز بسیار پر رنگ و پر تعداد بود؛ برخی کاربران با انتشار تصاویر حضور شیخه‌المیاسه بنت حمدبن‌خلیفه آل‌ثانی در مراسم مذکور کسب جایزه اسکار برای فیلم فروشنده را به او تبریک گفتند. یکی از کاربران نیز با ابراز شگفتی از اتفاقی که رخ داده است، نوشت: «چگونه می‌شود از مهم‌ترین حامی اطلاعاتی و لجستیکی خشن‌ترین و افسارگسیخته‌ترین نوع تروریسم در جهان، یعنی داعش کمک مالی دریافت کرد و فیلمی در نفی خشونت انسان سنتی ساخت؟ چطور می‌شود به قربانیان فاجعه پاریس تسلیت گفت، اما از حامی اصلی همان جنایت پول گرفت و در همان کشور مصیبت‌دیده از تروریسم جایزه دریافت کرد؟ توصیه می‌کنم در دوره جدید کلاس‌های آموزشی جناب فرهادی این موضوع هم به سرفصل‌های درسی اضافه شود؛» کاربری دیگر در این‌باره نوشت: «خب من فکر می‌کنم حالا وقت خوبی است که تکلیف‌مان را با شبه‌روشنفکرانی ـ که در تریبون‌ها و صفحات مجازی‌شان از زبان دیپلماسی و عقلانیت حرف می‌زنند و خود را معتدل و صلح‌طلب و سایرین را تندرو می‌خوانند ـ روشن کنیم. حالا وقت آن است از آنها که منتظرند تا در گوشه‌ای از دنیا کسی خلیج‌فارس را خلیج عربی بخواند تا طومارها بنویسند و جنبش‌ها به راه بیندازند، سؤال کنیم که آیا بالاخره حمایت مالی خواهر امیر کشوری که خلیج‌فارس را خلیج عربی می‌داند و کشورش در منطقه با سیاست‌های خصمانه داعش‌پرورانه و استخراج یکسویه منابع مشترک گازی با ایران عناد می‌ورزد، از فیلمی ایرانی که طبق خوشایند شیوخ عرب خلیجی، ایرانی‌ها را متوحش نشان می‌دهد، خوب است یا بد؟»


شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۱9
 مهدی فرهادی/ شاید دیده باشید برخی از افراد که در فضای شبکه‌های اجتماعی زندگی می‌کنند، دچار آشفتگی فکری و کلامی هستند و حتی در خیالات متعددی سیر می‌کنند. قصد نداریم که بگوییم این افراد به بیماری حاد اسکیزوفرنی  مبتلا شده‌اند؛ اما با مطالعه علایم و نشانه‌های این بیماری تا حد زیادی متوجه خواهیم شد که بر اثر استفاده زیاد از شبکه‌های اجتماعی و اعتیاد به آن به نوعی از بیماری اسکیزوفرنی دچار می‌شویم که رهایی از آن به سختی امکان‌پذیر است.
محققان دانشگاه گلاسکو طی پژوهشی که بر روی حدود 500 نوجوان 11 تا 17 ساله که از شبکه‌های اجتماعی در طول شبانه‌روز استفاده می‌کنند، انجام دادند دریافتند، استفاده از شبکه‌های اجتماعی به هر میزان که باشد، سبب کاهش کیفیت خواب و میزان خودباوری و افزایش پرخاشگری و افسردگی می‌شود. در این میان، کیفیت خواب نوجوانانی که در طول شب از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند، نسبت به بقیه پایین‌تر بود. سنین نوجوانی دورانی است که فرد مستعد پرخاشگری و افسردگی می‌شود و کاهش کیفیت خواب در این افراد این حالات را در نوجوان تشدید می‌کند. پیش از این نیز محققان ثابت کرده بودند که استفاده بی‌رویه از شبکه‌های اجتماعی با اسکیزوفرنی و کاهش سلامت مغز ارتباط مستقیمی دارد. همچنین پژوهشی که در سال 2011 در نشست روان‌شناسی آمریکا ارائه شد، ارتباطی میان استفاده از شبکه‌های اجتماعی در سنین نوجوانی و ابتلا به بیماری‌هایی، همچون اسکیزوفرنی و افسردگی را نشان می‌داد. افزون بر پژوهش‌های مذکور، گزارشی که در روزنامه سایبرسایکولوژی، رفتار و شبکه‌های اجتماعی ارائه شد، نشان‌دهنده کاهش سلامت مغزی با افزایش استفاده از رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بود. از آنجایی که دوران نوجوانی جزء سنین حساسی از نظر شکل گرفتن رفتارها و ساختارهای روانی فرد است، توجه به عواملی که روی کیفیت خواب و حتی ابتلا به افسردگی اثرگذار هستند، امری مهم به شمار می‌آید.