در گفت‌وگو با دکتر محمدمهدی زاهدی‌وفا مطرح شد
رهبر معظم انقلاب در بیانات روز اول فروردین خود فرمودند: «اولویت امروز ملّت ایران، مسئله‌ اقتصادی است و توجه کنید که اولویت دشمن هم مسئله‌ اقتصادی است؛ یعنی امروز دشمنان جمهوری اسلامی برای اینکه بتوانند اهداف خودشان را در مورد ایران و ایرانی و جمهوری اسلامی محقّق کنند، دنبال راهکارهای اقتصادی، و یا به تعبیر درست‌تر، دنبال ضربه‌زدن اقتصادی به ملّت ایرانند.» درباره این موضوع، با دکتر محمدهادی زاهدی‌وفا، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(علیه‌السلام) به گفت‌وگو نشستیم.

* چرا در یکی و دو دهه اخیر موضوع اقتصاد تا این حد اهمیت یافته و دشمن برای ضربه زدن به ایران، اقتصاد را هدف قرار داده است؟
یک بحث مبنایی وجود دارد که اساساً نظام سلطه با نظام جمهوری اسلامی ایران، هیچ صحنه مشترکی نمی‌توانند داشته باشند. برای اینکه یکی از آرمان‌های اصلی انقلاب این است که منافع کشور برای خود ملت باشد و در دست استعمارگران و استکبارگران نباشد و از آن سو، خصلت و خوی نظام سلطه این است که بتواند بر تمام جهان و از جمله ایران تسلط پیدا کند؛ لذا بنده فکر می‌کنم که غیر از یک دوران کوتاه اول انقلابی که نظام سلطه هنوز به یک استراتژی مشخصی نرسیده بود، در حوزه‌های مختلف با جمهوری اسلامی به نزاع و جنگ و توطئه و فتنه پرداخته است.
فاز اول‌شان این بود که چون نمی‌توانستند آشکارا جلوی حرکت مردم را  بگیرند، سعی کردند با مهره‌چینی و نفوذ در داخل در حوزه سیاسی، اهداف خودشان را دنبال کنند. بعد کمی به چهره‌ها و مهره‌های سیاسی آنها که از موضع قدرت حذف می‌شدند، رو ‌آوردند، سپس به بعضی از آشوب‌ها و درگیری‌ها و برخوردهای نظامی و حتی تقویت و تشکیل گروهک‌ها و تحریک قومیت‌ها در مناطق مختلف پرداختند. بعد هم وقتی به نتیجه نرسیدند و این حرکت‌های آنها سرکوب شد، تزی را به‌عنوان تز «مهار دوگانه» به کار بردند.

* دلیل تمرکز چند سال اخیر بر حوزه اقتصاد چیست؟
شاید به دلیل اینکه سایر حوزه‌ها را آزموده و به نتیجه دلخواه نرسیدند. اینها در حوزه سیاسی مشکل پیدا کردند و نتوانستند در اوایل انقلاب پیش بروند. پیش‌بینی آن بود که با ایجاد آشوب و درگیری، زمینه جدایی بین حکومت و مردم را ایجاد کنند، اما تا به امروز که نزدیک به چهار دهه از عمر انقلاب می‌گذرد، هنوز این هدف حاصل نشده است. بعید هم هست که حاصل شود. در حوزه نظامی هم در دوران دفاع مقدس، ایران به توانایی‌هایی رسید که بتواند قدرت بسیج مردمی ایران و توانایی مقابله با دشمن خارجی را به همگان نشان دهد. در حوزه فرهنگی هم نظام سلطه برنامه‌های خودش را دنبال کرده و می‌کند و متقابلاً جمهوری اسلامی ایران هم در حال اجرای برنامه‌های خودش در برابر آنها است.
بنابراین حوزه اقتصادی گزینه‌ای دیگر برای آنها بود. فکر می‌کردند جمهوری اسلامی ایران به دلیل نوع اقتصادی که دارد، ضربه‌پذیر است. می‌دانید که، نوع اقتصادی که جمهوری اسلامی دارد، یک اقتصاد کوچک باز است. باز به این دلیل که حجم تعاملات ما با جهان بین‌الملل به نسبت تولید ناخالص ملی‌مان، حجم چشمگیری است. نفت و گاز و پتروشیمی و تا حدی کالا‌های غیر نفتی صادر می‌کنیم و از آن سو نیز واردات گسترده‌ای داریم. بنابراین در حوزه تجارت و حوزه مالی بین‌الملل (یعنی تراکنش‌های بانکی یا مالی)، ترابری بین‌الملل (کشتیرانی، هواپیمایی و...)، واردات برخی از کالا‌های اساسی و فرآورده‌های نفتی و... ایران را ضربه‌پذیر دیدند و بر حوزه تهدید اقتصادی تمرکز کردند.

* شما به مهم‌ترین بخش‌های اقتصاد کشور که در عرصه اقتصادی نقاط آسیب‌پذیرتر است، اشاره کردید، لطفاً کمی بیشتر توضیح دهید؟
جهان امروز جهانی است که در آن، کشورها تعاملات گسترده‌ای با هم دارند. بقای کشورها منوط به این است که بتوانند در حوزه علم و دانش و فناوری و استخدام آن برای اقتصادشان توانمندتر عمل کنند. هر کشوری که بتواند علم و فناوری بالاتری تولید کند و آن را در استخدام خود قرار دهد، قدرت برتر خواهد بود. برتری اروپا نسبت‌به سایر مناطق جهان نیز نتیجه اختراعات و ابداعات علمی بود. اروپا توانست این اختراعات و ابداعات را در صنایع نظامی، اقتصاد و محصولاتش استفاده کرده و آنها را کاربردی کند و چه از نظر نظامی و چه از نظر اقتصادی، قدرت خودش را حفظ کند. ادامه این سلطه برای اروپا، آمریکا یا دولت‌های دیگر منوط به این است که بتوانند این سلطه علمی و فناورانه را حفظ کنند. حالا اگر کشور دیگری مانند جمهوری اسلامی ایران در عرصه جغرافیایی ظهور کند و بگوید ما باید مستقل باشیم و منافع‌مان را با نظام سلطه از دست ندهیم، مهم‌ترین عاملی که نظام سلطه و استکبار سعی بر نابودی آن خواهد داشت، وجوه پیشرفت علمی و به تبع آن اقتصاد مبتنی بر دانش و فناوری است. به همین دلیل نیز در اولین تحمیل‌هایی که دول استکباری بر ایران تحمیل کردند، به دنبال تحریم حوزه علم و فناوری رفتند. پس از آن هم روی مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی‌ای که به نفت وابسته بود، متمرکز شدند. به هر جهت ما وارث اقتصادی هستیم که از دهه ۱۳۴۰ وابستگی آن به بخش نفت گسترش پیدا کرده است.
پس از حوزه نفت و گاز برمی‌گردیم به حوزه‌هایی که یک طرف آن رابطه بین‌المللی داریم، مانند حوزه‌های بانکی و مالی بین‌الملل. اگر شما کالایی را می‌فروشید یا می‌خرید، در واقع یک مبادله پولی و مالی اتفاق می‌افتد. بنابراین اگر جهان یا کشورهای سلطه‌گر بتوانند در این نظام مالی بین‌المللی هم در کار ما اخلال ایجاد کنند، می‌توانند صادرات و واردات‌مان را تهدید کنند. از سویی دیگر موضوع حمل‌و‌نقل (کشتیرانی و هواپیمایی) را هدف گرفتند، چون بالأخره باید کالاها را وارد و صادر کنند. موضوع بیمه هم بر همین اساس مطرح شد، چون برای حمل‌و‌نقل بین‌المللی نیازمند بیمه‌ها هستیم و تحریم بیمه‌ای هم آن بخش مالی تجارت را تهدید می‌کند. همچنین بر کالاهای اساسی‌ای که ایران مجبور است از خارج وارد کند، مانند فرآورده‌های نفتی، کالاهای اساسی و خوراکی و... متمرکز شدند. اینها ارکانی بود که بالاخره برای تحریم به دنبال آن بودند، چون از یک سو هزینه‌اش کم بود و از سوی دیگر، اثرش روی اقتصاد ایران زیاد بود. به این ترتیب ایران را مورد تهدید قرار دادند. یا اشخاص و شرکت‌هایی که مسئولیت این کارها را دارند، در لیست تحریم قرار دادند. اینها مواردی بود که می‌توانست در بُعد بین‌المللی، اقتصاد ایران را تهدید کند.

* در کوتاه‌مدت و بلندمدت چه نسخه‌هایی برای مقاوم‌سازی اقتصاد ایران داریم؟
هر یک از این موضوعاتی که نام بردم، راهکارهای خودش را می‌طلبد و یک برنامه کوتاه‌مدت و بلندمدت را می‌توانیم پیش‌بینی کنیم. مثلاً در کوتاه‌مدت نمی‌توانیم وابستگی به نفت را قطع کنیم، اما به جای اینکه افتخار کنیم که تولید و فروش نفت ما از یک میلیون بشکه به دوونیم میلیون بشکه در بلندمدت رسیده و در حال خام‌فروشی هستیم، افتخار ما باید این باشد که ببینیم چقدر از این نفت را می‌توانیم در کشور به فرآوری بالاتر برسانیم و بعد فرآورده‌ها را صادر کنیم، یا بتوانیم در زنجیره‌ صنعتی کشور بیشتر و بیشتر از آن استفاده کنیم. در حقیقت، آن زمان باید افتخار کنیم، که به جای خام‌فروشی نفت، نفت را به فرآورده‌هایی با قیمت ده‌ها و صدها برابر تبدیل کنیم.
همچنین باید برنامه‌ای تدوین شود و به سمتی برویم که نقشه راهی برای فناوری‌های حوزه نفت و گاز داشته باشیم. ما هنوز مجبور هستیم بسیاری از قطعات مربوط به صنعت نفت، چاه‌ها، انتقال و توزیع را وارد کنیم. پس از آن، باید به این سمت برویم که کاهش صادرات نفت خام داشته باشیم و در پی این باشیم که کالاها و مصنوعات حاصل از نفت را بتوانیم در جهان به فروش برسانیم، به قولی بازارهایش را پیدا کنیم. البته این سلسله مراتب را باید بتوانیم در بلندمدت در کشور ایجاد کنیم.
در حوزه مالی و بین‌الملل، کار یک مقدار سخت‌تر است. به هر جهت یک سوی جهان با نظام‌های تسویه مالی موجود با ما کار می‌کنند، مانند شبکه سوئیفت، شبکه فکس و... ما باید در این فکر باشیم که بتوانیم یک نظام انتقال مالی موازی و مستقل در جهان ایجاد کنیم. همچنین باید با برخی از کشورها سعی کنیم به جای استفاده از ارزهای جهانی مانند دلار و یورو، از ارزهای دوگانه خودمان برای مبادله تجاری بهره بگیریم. باید با برخی از کشورها بتوانیم قراردادهای تجاری مالی دوجانبه امضا کنیم.
همچنین در بلندمدت باید به این سمت برویم که بعضی از فناوری‌های مهم و روز را خودمان در داخل کشور تولید کنیم، چون اگر این توانمندی را داشته باشیم، می‌توانیم به بسیاری از نقاط بلند خوداتکایی و حفظ موازنه قدرت در رابطه تجاری دست پیدا کنیم و از سوی دیگر، موجب کاهش وابستگی به خارج بشویم. در یک جمله، اگر بخواهیم دست‌وپای‌مان بسته نشود، باید بتوانیم یک نظام جایگزین برایش طراحی کنیم.

* راهبرد اقتصادی کشور برای سال ۹۶ چگونه باید باشد؟
ما همچنان باید فکر کنیم، دشمن هر لحظه و هر زمان از این اسلحه علیه ما استفاده می‌کند و خواهد کرد. بنابراین لازم است نقاط تهدید خود را به نقاط قوت تبدیل کنیم. دلیلی ندارد که اگر آنها ضعفی در ما دیدند، دست از آن بردارند. آیا خیرخواه ما هستند، یا دوست دارند که به تعبیر خودشان یک ژاپن دیگری در جهان ظهور کند؟ تازه ژاپن ادعای استقلال و خودکفایی ندارد. آیا آنها حاضرند منافع خودشان را با ما تقسیم کنند؟ یا خیلی ایران را دوست دارند و خیرخواه هستند که بخواهند به ایران هم فضایی در فضای اقتصاد بین‌الملل بدهند تا منافع اقتصادی ما تأمین شود؟
بنابراین آنها از هر ابزاری برای تهدید جمهوری اسلامی ایران بهره خواهند برد، به ویژه از ابزاری که تجربه کرده و دیده‌اند برای‌شان خوب بوده است. پس این مسائلی که در حوزه سیاسی مطرح می‌شود، باطن قضیه را تغییر نداده است و آنها در حوزه اقتصادی به دنبال تهدید ما هستند و این موضوع تابعی از قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی ماست. بنابراین هر چقدر ما ضعیف‌تر باشیم، آنها تهدیدات‌شان بر ما بیشتر تأثیر خواهد داشت و به عکس، هر چقدر در حوزه اقتصاد و در موضوع قدرت منطقه‌ای قوی‌تر باشیم، تهدیدات‌شان کمتر می‌شود.

محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از دستور رهبر معظم انقلاب برای تدوین «سند جامع مراودات بین‌المللی آموزش، پژوهش و علم و فناوری کشور» در این شورا خبر داد و اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب مدتی قبل دستور دادند سند جامع مراودات بین‌المللی آموزش، پژوهش و علم و فناوری در کشور برای صیانت و جلوگیری از آسیب‌های امنیتی احتمالی تدوین و تصویب شود. این تجربه در کشورهای مختلف جهان، وجود دارد و هیچ کشوری نیست که ظرفیت بالای علم و فناوری را برای خود ایجاد کرده باشد، اما از آن صیانت نکند.
   مهدي سعيدي/   با برگزاري دومين نشست جبهه مردمي نيروهاي انقلاب اسلامي و تعيين پنج گزينه نهايي اين جبهه، تا حد زيادي صحنه رقابت سياسي انتخابات 29 ارديبهشت ماه مشخص شده است. اصلاح‌طلبان و اعتداليون که با حمايت از آقاي روحاني به ميدان آمده‌اند. جريان احمدي‌نژاد که تلاش دارد حميد بقايي را به عرصه رقابت‌هاي انتخاباتي وارد کند و جبهه مردمي نيز که با گزينه‌هايي چون رئيسي، قاليباف، زاکاني و بذرپاش در صحنه حاضر خواهد شد. در اين بين، برخي گزينه‌هاي مستقل نيز مي‌توانند تأثیرگذار باشند، از جمله سعيد جليلي که گویا عزمش براي آمدن جزم است. فرایند نام‌نویسی از داوطلبان از روز ۲۲ فروردين ۱۳۹۶ آغاز مي‌شود و به مدت پنج روز ادامه مي‌يابد. پس از آن کار به دست شوراي نگهبان می‌رسد تا صلاحيت نامزدهاي مختلف را احراز کند و با توجه به نام‌هاي مطرح شده، مي‌توان اميد داشت در اين دوره از انتخابات شاهد رقابت جدي، جذاب و پرشوري باشيم.
اما آنچه از هم‌اکنون آغاز شده، فضاي رقابت سياسي بين نامزدهاي مختلف است که بخشي از اين رقابت‌ها در قالب اظهارنظرات و اعلام مواضع ايشان و هواداران بازتاب يافته است. در اين ميان، نشانه‌هاي خوبي از سلامت رقابت‌هاي انتخاباتي مشاهده نمي‌شود و متأسفانه اخلاق سياسي بسيار کم‌رنگ شده است. اوج اين بداخلاقي سياسي را مي‌توان همزمان با اعلام اسامي نامزدهای نهايي اين جريان مشاهده کرد.
اصلاح‌طلبان که همواره خود را مدعي دموکراسي و رقابت سياسي معرفي کرده‌اند، به جاي استقبال از رقباي سياسي خود، آتش توپخانه خود را براي تخريب رقبا فعال کرده‌اند. کافي است مروري بر صفحات کانال‌هاي منسوب به اين جريان بيندازيم تا با انواع اخبار و تحليل‌هاي تخريبي اين جريان مواجه شویم که همگي جريان رقيب را نشانه رفته است. رسانه‌هاي مربوط به حاميان احمدي‌نژاد نيز وضعيت بهتري ندارند و فعالان رسانه‌اي اين جريان نيز با همه توان به تحقير و تمسخر جريان رقيب مشغولند! که بيشترين حجم اين هجمه‌ها به جريان ارزشي اختصاص يافته است.
در اين ميان آنچه اهمیت بسیاری دارد، تضمين سلامت انتخابات است که لازمه آن حفظ سلامت فضاي رقابت‌هاي انتخاباتي است. توجه به مسائلي از قبيل پرهيز از دروغ، تهمت و افترا، تخريب، بزرگنمايي مشکلات، اسراف، هزينه‌کردهاي غير شرعي، دادن وعده‌هاي غير واقعي، خريد رأي و... نمونه‌هایی از دغدغه‌هايي است که توجه به آن مي‌تواند متضمن سلامت انتخابات باشد. اين اصول در سطوح مختلف رقابت انتخاباتي، همچون تبليغات، گفت‌وگوها و مصاحبه‌ها با رسانه‌هاي مختلف، يادداشت‌ها و تحليل‌هاي مطبوعات وابسته به جريان‌هاي سياسي و همچنين رقابت نزد طرفداران و هواداران بايد مورد توجه قرار گيرد.
حفظ اين مسائل در طول سال‌هاي اخير بارها مورد تأکید بزرگان جامعه، از جمله رهبر معظم انقلاب اسلامي قرار گرفته است. معظم‌له در آستانه انتخابات يازدهمين دوره رياست‌جمهوري و در سفر به استان خراسان شمالي توصيه اکيدي به رعايت اخلاق در رقابت‌هاي انتخاباتي داشتند و در نفي رفتارها و قضاوت‌هاي افراطي فرمودند: «بعضي‌ها رقيب انتخاباتي خودشان را «شيطان اكبر» به حساب مي‌آورند! شيطان اكبر آمريكاست، شيطان اكبر صهيونيسم است؛ رقيب جناحي كه شيطان اكبر نيست، رقيب انتخاباتي كه شيطان اكبر نيست. من طرفدار زيدم، شما طرفدار عمرويي؛ من شما را شيطان بدانم؟ چرا؟ به چه مناسبت؟ در حالي كه زيد و عمرو هر دو ادعاي انقلاب و اسلام مي‌كنند، در خدمت اسلام و در خدمت انقلابند... ممكن است اختلافات، اختلافات عميقي هم باشد، اختلافات بزرگي هم باشد، اما انسان دشمن را با غير دشمن نبايد اشتباه كند؛ دشمن حساب ديگري دارد، غير دشمن حساب ديگري دارد. خط درگيري با دشمن را بايد ترسيم كرد، مشخص كرد؛ اين بصيرت مي‌خواهد. بصيرتي كه ما عرض مي‌كنيم، اين است.» (24/7/1391)
در اين دوره از انتخابات بايد تلاش کرد تا حفظ اخلاق و سلامت انتخابات به اولويت بدل شود. نبايد فراموش کرد که اخلاق ضامن اصلي حفظ سلامت انتخابات است و در صورت کم‌رنگ شدن آن انتخابات از مسير حقيقي خود خارج خواهد شد و اين تعصبات، سياسي‌بازي‌ها،‌ سياه‌نمايي‌ها و تخريب‌ها هستند که جايگزين عقل و تدبير و صلاحيت و کارآمدي شده و راه را بر «انتخاب عقلاني» خواهند بست و خروجي چنين فرایندی نيز نشستن مفضول به جاي افضل خواهد بود.


 ریل‌گذاری برجام
حجت‌الاسلام علی یونسی، دستیار ویژه رئیس‌جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های مذهبی به تازگی در یک نشست سیاسی طی اظهاراتی داشته است: «بدانید که دولت فعلی، کشور را هوشمندانه در مسیر اصلی قرار داده و ریل‌گذاری کرده است و آن خطای بزرگ تاریخی در دولت قبل و عوام‌فریبی و دروغ‌پردازی اصلاح شده، لذا باید مراقب بود تا کشور بار دیگر از مسیر عقلانیت خارج نشود.» گفتنی است، دولت فقط توانسته است برجام را ریل‌گذاری کند که متأسفانه خط آن هم یک‌طرفه است.

برجام منهای آمریکا
حسین موسویان، از دیپلمات‌های سابق و از چهره‌های نزدیک به دولت آقای روحانی با بیان لزوم انجام برخی اقدامات در دوران ترامپیسم، تأکید کرده است: «با توجه به تصمیمات ترامپ برای خروج آمریکا از برخی تعهدات مهم بین‌المللی، تهران و سایر اعضای کشورهای 1+5 باید سناریوی احتمالی برجام منهای آمریکا را بررسی کنند و آمادگی داشته باشند. این در حالی است که هم‌اکنون نیز برجام بدون آمریکا در حال اجرا است؛ زیرا آمریکا هنوز توپخانه تحریم و تهدید را خاموش نکرده است.»

عمق رکود تا کجاست؟!
روزنامه حامی دولت «آرمان» با اشاره به ناکارآمدی اقتصاد پس از برجام به دولت انتقاد کرد و نوشت: «زمانی که برجام اجرا شد، تحلیل‌ها و انتظارها بیشتر بر این مسئله متمرکز بود که بخش مسکن دست‌کم در نیمه دوم سال ۹۵ از آثار برجام نفع ببرد و از رکود خارج شود. در این چند سال، رکود بخش مسکن تا جایی ‌عمق یافت که تمامی بخش‌های اقتصاد ‌و حتی لایه‌های زیرین بخش مسکن را هم دچار ورشکستگی کرد و برای نجات این بخش‌ها باید در کلیت اقتصاد تغییراتی ایجاد شود. اکنون کشور بیش از هر زمانی به جذب سرمایه خارجی، تأمین نقدینگی و استفاده از درآمدهای نفتی نیاز دارد.»

حامیان آزادی اطلاعات بخوانند
وال استریت ژورنال نوشت: «در طرح آینده دولت آمریکا هر فرد خارجی حتی شهروندان اروپایی که برای ورود به آمریکا نیاز به روادید ندارند، اگر بخواهند به آمریکا سفر کنند، باید اطلاعات تلفن همراه و رمز عبور خود در شبکه‌های اجتماعی را فاش کنند و حتی به پرسش‌هایی درباره جهان‌بینی مسافر پاسخ دهند. این موضوع نشان می‌دهد، شبکه‌های اجتماعی، رایانامه و دسترسی آزاد به اطلاعات ابزارهایی برای هویت‌سنجی افراد بوده‌اند.

تخریب میراث شیعه
یکی از کارشناسان سازمان ملل متحد به عربستان سعودی درباره تخریب بناهای تاریخی شیعیان در روستاهای شهر العوامیه در استان قطیف در شرق این کشور هشدار داد. عربستان سعودی به بهانه نوسازی و توسعه روستاهای این مناطق در حال نابودی سکونتگاه‌های تاریخی 400 ساله در روستای المسوره در شهر العوامیه است. گفتنی است، روستای قدیمی المسوره شیعه‌نشین بوده و زادگاه شیخ شهید باقر النمر است.

توصیه بی‌بی‌سی به رئیسی
همزمان با قطعی شدن حضور حجت‌الاسلام رئیسی در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، پایگاه شبکه بی‌بی‌سی، وابسته به دولت انگلیس در یادداشتی با عنوان «آیا ابراهیم رئیسی پدیده انتخابات این دوره است؟» نوشت: «چرا از همان آغاز با مطرح شدن نام ابراهیم رئیسی، نه تنها دیگر نامزدها یا مشتاقان نامزدی در میان اصولگرایان در عمل به حاشیه رانده شدند، بلکه زمینه‌های ترمیم شکاف به ظاهر پرناشدنی جبهه پایداری با دیگر تشکل‌های اصولگرا هم فراهم شده است؟» بی‌بی‌سی در ادامه با تلاش برای منصرف کردن آقای رئیسی از حضور در انتخابات، نوشت: «با این همه، خود را در معرض رأی مردم قرار دادن و شرکت در رقابت‌های انتخاباتی، به ویژه وقتی رئیس‌جمهوری وقت خود یکی از رقبا است، چندان هم ساده و بی‌خطر نیست!»

فرزان شهیدی/ بامداد جمعه ۱۸ فروردین، نخستین مداخله نظامی دولت ترامپ علیه دولت سوریه کلید خورد. ارتش ایالات متحده آمریکا با شلیک ۵۹ موشک «تام هاوک»، پایگاه هوایی «الشعیرات» در شرق حمص را آماج حملات خود قرار داد.
تجاوز موشکی به سوریه، با فرمان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و بدون هماهنگی با کنگره این کشور، در واکنش به حمله شیمیایی ادعایی اخیر صورت گرفت. ادعای آمریکایی‌ها آن است که جنگنده‌‌های ارتش سوریه با پرواز از پایگاه هوایی الشعیرات به «خان شیخون» در حومه ادلب حمله کرده‌‌اند و حمله موشکی در تلافی این حمله شیمیایی انجام شده است.
حمله موشکی آمریکا ده‌ها کشته و زخمی برجای گذاشت که در میان آنان شهروندان عادی نیز وجود دارند. ۹ هواپیمای جنگی ارتش سوریه نیز در اثر این حمله نابوده شده است.
اهداف حمله موشکی آمریکا
دستاویز آمریکا در حمله موشکی، ادعای حمله شیمیایی به خان شیخون و تنبیه دولت بشار اسد اعلام شده است. در سطح تاکتیکی، ارتش آمریکا اعلام کرده است هدف از این حملات، باند و مخازن سوخت فرودگاه و همچنین جنگنده‌های موجود در آشیانه‌های فرودگاه نظامی الشعیرات بوده است. پنتاگون هم مدعی شده، این پایگاه محل انبار و ذخیره سلاح‌های شیمیایی بوده است.
انتخاب پایگاه الشعیرات برای حمله، حساب شده بوده است؛ یکی از اهداف و خواسته‌های آمریکا و متحدانش برای تغییر توازن موجود در عرصه جنگ سوریه، تضعیف موقعیت و توان هوایی ارتش این کشور است. نیروی هوایی سوریه با کمک نیروی هوایی روسیه توانسته است حملات هدفمند و موفقی را علیه مواضع گروه‌های تروریستی انجام دهد و دست برتر را در معرکه به نفع دولت سوریه حفظ کند، بنابراین هدف قرار دادن آن، از توان ارتش سوریه در نبرد جاری خواهد کاست.
 ابعاد و پیامدها
با این حمله، معادلات سیاسی و میدانی سوریه وارد دور تازه‌ای شده و چه بسا تلاش‌های روسیه و ایران  برای برقراری آتش‌بس تضعیف خواهد شد. تاکنون ابتکار عمل در جنگ سوریه در دست ارتش سوریه و متحدانش، یعنی روسیه و ایران قرار داشت؛ اما از این پس تروریست‌ها و حامیان منطقه‌ای آنها جان تازه‌ای گرفته و در واقع برای ادامه حملات خود چراغ سبز جدیدی دریافت کرده‌اند. در پایان باید گفت، اقدام نظامی آمریکا، از یک سو، به شکل محدود و به بهانه حمله شیمیایی به منطقه خان شیخون صورت گرفته تا نزد افکار عمومی موجه نشان داده شود و در عین حال از اصطکاک شدید و بیش از حد با روسیه بپرهیزد. از سوی دیگر، ترامپ تلاش دارد در ابتدای ریاست‌جمهوری خود با رویکرد امنیتی ـ نظامی، وجهه دیپلماسی ناکام آمریکا را در جهان و منطقه که در دوره اوباما شکل گرفته بود، جبران کرده و از خود چهره‌ای مقتدر و تأثیرگذار ارائه کند. البته معلوم نیست رئیس‌جمهور بی‌تجربه آمریکا در این مسیر موفق باشد و در نتیجه باید منتظر پیامدهای منفی و چالش‌های بعدی این ماجرا بود.

ماجرای هدیه‌های برگردانده شده
احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: «در مجلس نهم برخی از نمایندگان برای جلسه‌ای به صندوق توسعه ملی رفته بودند که در آن زمان صفدر حسینی ریاست این صندوق را به‌عهده داشت؛ پس از آن جلسه مسئولان این صندوق به ‌تعدادی از نمایندگانی که در آن جلسه حضور داشتند، «لپ‌تاپ» هدیه داده بودند.» عضو هیئت‌رئیسه مجلس تصریح کرد: «پس از دادن این لپ‌تاپ‌ها به نمایندگان، احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس نهم در نامه‌ای به علی لاریجانی خواستار بازگرداندن این هدیه‌ها به صندوق توسعه ملی شد.» امیرآبادی اظهار داشت: «پس از نامه توکلی به رئیس مجلس، لپ‌تاپ‌ها به‌ دستور هیئت‌رئیسه پارلمان به صندوق توسعه ملی بازگردانده شد.»

خرید کانال انتخابات
عزت‌الله ضرغامی گفت: «دشمن و جناح رقیب برای استفاده از فضای مجازی برنامه‌های زیادی دارند، از جمله اینکه بسیاری از صفحات مجازی را خریداری کرده و با مدیران آنها هم رایزنی‌هایی
 داشته‌اند.»
 وی افزود: «دشمن از یک سو و رقیب از سوی دیگر برای فضای مجازی در امر انتخابات طراحی کرده‌اند.»

حقوق یک میلیارد و صد میلیون تومانی
دبیر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درباره آخرین نتایج تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان، اظهار داشت: «به تازگی سندی در این تحقیقات کشف شده است که نشان می‌دهد یکی از مدیران صندوق که از دو بخش حقوق می‌گرفته است، در یکی از دریافتی‌های خود سالیانه یک میلیارد و صد میلیون تومان حقوق گرفته که فیش آن به دست ما رسیده است.» حجت‌الاسلام والمسلمین سلیمی با بیان تأسف و تعجب از ابعاد بزرگ این فساد در صندوق ذخیره فرهنگیان، گفت: «این فرد از صندوق ذخیره نیز حقوق می‌گرفته است و فیش یک میلیارد و صد میلیون تومانی وی مربوط به شرکت پتروشیمی وابسته به صندوق ذخیره است. احتمال افزایش میزان تخلفات به بیش از 12 هزار میلیارد تومان نیز وجود دارد.»



پایگاه اطلاع‌رسانی رهبر معظم انقلاب هم‌زمان با سالروز شهادت آیت‌الله سید محمدباقر صدر متنی از بیانات رهبر انقلاب اسلامی در دیدار اعضاى پژوهشگاه تخصصى شهید سید محمدباقر صدر منتشر کرد.
در بخشی از بیانات ایشان آمده است: مرحوم آقاى صدر(رضوان‌الله‌علیه) به نظر بنده قطعاً نابغه بود؛ یعنى کارى که از عهده‌ى او برمى‌آمد، از عهده‌ خیلى از فقها و علما و متفکّرین حوزه‌هاى ما برنمى‌آید؛ فضاى دید بسیار وسیع، فهم نیازهاى دنیاى اسلام، پاسخگویى سریع و آماده به خواسته‌ها [از خصوصیات او بود]،  مسائل را میفهمید، مسائل را حدس میزد.
در نجف ارتباط تامّ و تمامى با امام نداشتند؛ به‌طور معمول، یک ارتباط خیلى ضعیفى با بیت امام و با تشکیلات امام ارتباطشان خیلى زیاد نبود؛ ولیکن بمجرّد اینکه انقلاب شد و امام آمدند ایران، ایشان آن حرف معروف را زد که به شاگردان خودش گفت ذوب بشوید در امام خمینى همچنان که او در اسلام ذوب شده؛ این حرف ایشان معروف است. این خیلى شناخت لازم دارد، خیلى فهمِ اوضاع لازم دارد که بفهمد مسئله‌ انقلاب چیست.

نکته: مردی گرفتاری داشت؛ حضور امام حسن(علیه‌السلام) رفت و از ایشان استمداد کرد. امام حسن(علیه‌السلام) بی‌درنگ کفش‌ها را پوشیده و راه افتادند. در بین راه به حضرت امام حسین(علیه‌السلام) رسیدند، در حالی که ایشان مشغول نماز بوند. امام حسن(علیه‌السلام) به آن مرد فرمود: تو چگونه از برادرم حسین(علیه‌السلام) غفلت نمودی و پیش او نرفتی؟ او گفت: من ابتدا قصد داشتم پیش ایشان بروم و از ایشان کمک بطلبم، ولی چون گفتند ایشان اعتکاف کرده‌اند و نمی‌توانند از مسجد خارج شوند، خدمت‌شان نرفتم. امام حسن(علیه‌السلام) فرمودند: «اگر توفیق برآوردن حاجت تو برایش دست داده بود، از یک ماه اعتکاف برایش بهتر بود.» همچنین در نقلی دیگر آمده است: امام حسن‌مجتبی(ع) در حال اعتكاف بود، كسی سراغ ایشان آمد و با ایشان كاری داشت، امام هم اعتكاف را رها کرد، از ایشان پرسیدند كه شما معتكف هستی و نباید از مسجد بیرون بیایی، ایشان فرمود: من اعتكاف خود را بر هم می‌زنم تا مشكل این بنده خدا را حل كنم. 
نظر: در حالی که دولت در سال تولید و اشتغال باید همراهی بیشتری در خدمت‌رسانی به مردم داشته باشد؛ بنا به گفته برخی منابع به تازگی ابلاغیه‌ای از جانب دولت در برخی سازمان‌ها و ادارات دولتی منتشر شده که تأکید دارد: «پذیرش هرگونه درخواست حضوری خدمات اداری از سوی مردم، توسط مدیران و کارکنان دستگاه‌های اجرایی، صرفاً در محیط و ساعات اداری قابل پذیرش است.» در ادامۀ این ابلاغیه نیز آمده است «مسئولان مربوطه باید از پذیرش درخواست‌ها در خارج از محیط یا ساعت غیر اداری، به جد خودداری کنند.»