در پیام رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به مناسبت روز پاسدار تأکید شد
پاسداران انقلاب اسلامی با پاسداری غیرمحافظه‌کارانه از انقلاب اکنون فراتر از میهن عزیزمان الگوی رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی و مایه مباهات ایران در اقصی نقاط جهان اسلام شده‌اند.
سردار سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با صدور پیامی به مناسبت روز پاسدار گفت: «فرا رسیدن سوم شعبان‌المعظم سالروز ولادت سید و سالار شهیدان و سرور آزادگان جهان امام حسین(ع) که به ابتکار پرمغز و معنادار امام خمینی(ره) روز پاسدار نام‌گذاری شد را به آحاد پاسداران انقلاب اسلامی که به حق در زمره امانتداران اسلام و ولایت و انقلاب در عصر حاضر می‌درخشند، تبریک و تهنیت عرض می‌نماییم. سرگذشت پاسدار و پاسداری از انقلاب در کشور ما که از نخستین ساعات پیروزی انقلاب اسلامی در مقابله قاطعانه و فداکارانه با بقایای ساواک و رژیم شاه، ضد انقلاب و مزدوران استکبار جهانی در برخی نقاط این سرزمین به ویژه در کردستان آغاز و سپس در هشت سال دفاع مقدس و مصاف با رژیم بعثی صدام و دیگر فتنه‌آفرینی‌های دشمنان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در مقیاسی گسترده‌تر، حماسه‌های شگفت‌آوری رقم زده است، برای همیشه الهام‌بخش و راهنمای نسل‌های جامعه اسلامی و انقلابی ایران خواهد بود.»
همچنین در این پیام آمده است: «پاسداران انقلاب اسلامی با ایمان، اخلاص و مجاهدت برای خدا و ادای تکلیف و تأسی به خصلت‌های حسینی، مظهر قدرت معنوی نیروی مسلح مقتدر جمهوری اسلامی هستند که با برافراشته نگه داشتن پرچم انقلابی عمل کردن و پاسداری غیرمحافظه‌کارانه از انقلاب هم اکنون فراتر از میهن عزیزمان الگوی رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی و مایه مباهات ایران در اقصی نقاط جهان اسلام قرار گرفته‌اند و شایسته است به شکرانه این تابندگی و بالندگی به درگاه الهی سجده شکر بجای آوریم.
 آری واژه پاسدار که یادگار روزهای افتخار و عظمت برای همه دوران تاریخ ما در آینده و یادآور لحظه‌های حساس و سرنوشت‌ساز انقلاب است، به حق تجلی‌بخش حقیقتی است که در کلام امام راحل(ره) این چنین جاودانه شد که؛ اگر سپاه نبود کشور هم نبود.»
در ادامه پیام سرلشکر باقری آمده است: «با گرامیداشت این روز فرخنده و نیز تبریک ولادت حضرت ابوالفضل‌العباس(ع) علمدار کربلا و روز جانباز و میلاد حضرت زین‌العابدین امام سجاد(ع) به شهیدان تاریخ‌ساز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درود می‌فرستم و تداوم موفقیت‌های بزرگ آحاد فرماندهان و پاسداران ولایتمدار این نهاد انقلابی و مردمی، برای دفاع از آرمان‌های بلند اسلام ناب محمدی(ص) و دستاوردهایی گرانسنگ انقلاب اسلامی در پرتو عنایات حضرت بقیه‌الله‌‌الاعظم(عج) و تحت زعامت مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) را از آستان قدس کبریایی مسئلت می‌جویم.»

  حسن مرادخانی/  انتخابات ‌مسئله‌ای اجتماعی است که در بستر جامعه‌ دموکراتیک به منصه ظهور می‌رسد. در یک بیان کلی می‌توان انتخابات ایران و تصمیم مردم را در سه مؤلفه بیان کرد؛
1ـ مسائل پیشینی: این مسائل را می‌توان در وضعیت گذشته افراد که با ایستارهای شخصی همبسته شده‌اند، مشاهده کرد. مسائل پیشینی در تحقق مسیر افراد در جامعه، نقش مؤثری را بازی می‌کنند که از قبل آنها، افراد ارزش‌های بنیادی را در خود شکل داده و مطابق با این هنجارها، قالب زندگی خود را ترسیم می‌کنند و بر اساس آن تصمیم می‌گیرند. از جمله این مسائل می‌توان به تاریخ، جغرافیا، فرهنگ عمومی، مذهب، آداب و رسوم و... اشاره کرد.
2ـ مسائل پسینی: این مسائل در آستانه انتخابات، در سطوح مختلف جامعه بروز می‌کند. چنین مسائلی افراد را در یک فضای تبلیغاتی قرار می‌دهد که در بیشتر مواقع به کف جامعه که عامه مردم در آن مشارکت می‌کنند، می‌رسد که در این هنگام باید شعارها و حرف‌ها مبتنی بر خواست مردم شکل بگیرد. در غیر اینصورت با اقبال مردم مواجه نخواهد شد؛ چون این مسئله در آستانه انتخابات و در فاصله کوتاهی از آن به وقوع می‌پیوندد، در تصمیم افراد جامعه نقش کلیدی دارد.
3ـ ادراکات فردی: این امر با توجه به هزینه و فایده و در یک وضعیت بازاری شکل می‌گیرد و افراد جامعه با در نظر گرفتن منفعت خویش، دست به انتخاب می‌زنند.
جامعه ایران با ترکیبی از سه مؤلفه فوق، فضای تصمیم و انتخاب را در قالب انتخابات مختلف جامه عمل می‌پوشانند. از این رو، می‌توان چنین تبیین کرد که با توجه به چارچوب‌های ثابت و مسیر مشخص دو مؤلفه مسائل پیشینی و ادراکات فردی، مؤلفه مسائل پسینی از نمود بیشتری برخوردار است. به همین دلیل شعارها و وعده‌های انتخاباتی می‌توانند در سطوح مختلف واقعیت قابل عملیاتی باشند که بسته به وضعیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه و شرایط حاضر، نوسانات و امواج متفاوتی را منتشر می‌کنند. از این رو، مطرح کردن وعده‌ها و شعارهای انتخاباتی از سوی نامزدها باید با واقعیت جامعه امروزی مانند سابقه عملکردی تطبیق داشته باشد؛ برای نمونه در بین نامزدها افرادی هم هستند که تاکنون نتوانسته‌اند حتی یک واحد مسکونی برای خودشان تأمین کنند؛ اینها اگر بگویند بیش از یک میلیون خانه می‌سازیم، چندان نمی‌توانند با مردم ارتباط برقرار کنند و به نوعی خود مردم آنها را پس می‌زنند. در واقع، در این برهه زمانی نامزدها نباید وعده‌هایی بدهند که از عهده آنها برنمی‌آیند؛ زیرا در صورت پیروزی و ناتوانی در اجرا، بار روانی به وجود خواهد آورد که پیامدهایی در سطح جامعه ایجاد می‌کند و مانع پیشرفت کشور خواهد شد. بنابراین، نامزدها در شعارهای انتخاباتی خود، باید مراقبت کنند تا در حوزه‌هایی که قبلاً عامل به انجام کاری بوده‌اند، شعار دهند و کارآمدی خودشان را به اثبات برسانند.
مردم جامعه نیز باید بر اساس تجارب گذشته و عقل سلیم، فردی را برگزینند که در راستای درمان درد آنها گام برمی‌دارد و شعار و عملش، منطبق است، برگزینند. حق انتخاب برای مردم در جامعه‌ای مردم‌سالار، حق تعیین سرنوشت به شمار می‌آید؛ از این رو حاکم شدن فضای غیر واقعی پیش از انتخابات، می‌تواند انتخاب مردم را در مسیر ناصواب هدایت کند. مسائل پسینی و فضای به وجود آمده از آن، قدرت مانور زیادی دارند که در بیشتر موارد، دو مؤلفه دیگر، یعنی مسائل پیشینی و ادراکات فردی را تحت تأثیر قرار می‌دهند.
به طور کلی، مسئله انتخابات باید بر اساس هر سه مؤلفه مسائل پیشینی، مسائل پسینی و ادراکات فردی، بر روی طیفی از عقلانیت و بصیرت، با توجه به هنجارهای جامعه تبیین شود و تصمیم و انتخاب مردم جامعه نیز در این راستا و در یک فضای مردم‌سالار به وقوع بپیوندد.

سردار دهقان گفت: بی‌ثباتی، ناامنی، خشونت‌گرایی و تروریسم در جهان امروز زاییده شرایطی است که در سه دهه اخیر بر مناسبات جهانی و در جهت تثبیت نظام تک‌قطبی به دست آمریکا ایجاد شده و توسعه یافته و تنها راه برون‌رفت از این شرایط، گذار به نظم جدید مبتنی بر نظامی چندقطبی با شاخصه‌های مهمی چون نفی سلطه، نفی هرگونه هژمون منطقه‌ای و جهانی است. 
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در نشست بررسی چالش‌های امنیت بین‌المللی و فرصت‌های نظم جدید منطقه‌ای با اشاره به موضوع تروریسم گفت: «در حالی که امروز نیازمند عزم جدی تمامی کشورها برای مبارزه قاطع با تروریست‌ها و از بین بردن عوامل بروز، رشد و تشدید جریانات تروریستی هستیم و فوری‌ترین نیاز جهان امروز محکوم کردن ترور و خشونت، توقف امدادها و پشتیبانی‌های سیاسی، نظامی و مالی از تروریست‌ها و کمک به دولت‌های قانونی و مشروع و تن دادن به خواست و اراده مردم و امدادرسانی‌های انسان‌دوستانه به آسیب‌دیدگان از جنگ و کمک به استقرار ثبات، امنیت، صلح و آرامش و رفع مشکلات ملت‌ها است، اما با کمال تأسف شاهد هستیم که در کشور سوریه، تنها فدراسیون روسیه، ایران و دولت قانونی و ملت سوریه و در عراق نیز ایران به همراه ملت و دولت عراق در صحنه درگیری واقعی با تروریست‌ها حاضرند. 
وی افزود: «در این روند آمریکایی‌ها تلاش دارند با دکترین جدید و سیاست «تجاری‌سازی امنیت» شکل جدیدی از «فاشیسم جهانی» را به نمایش گذاشته و نقش آتی خود را در نظام بین‌الملل تثبیت کنند. نتیجه این سیاست خلق تهدیدات موهوم و ساختگی و تقسیم کار با متحدان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در القای دگرهراسی به ویژه درباره کشورهای روسیه، چین و ایران است تا با توجیه حضور، استقرار پایگاه‌های جدید و مداخله بیشتر در مناطق مختلف از جمله غرب آسیا، آسیای شرقی و جنوب شرق آسیا و مرزهای اروپای شرقی بازگشت به دوران جنگ سرد، ضمن چپاول ثروت این مناطق به بهانه تأمین امنیت کشورهای متحد، از ضروری‌ترین نیاز کشورهای جهان که همانا تأمین صلح، امنیت و توسعه پایدار است، جلوگیری به عمل آورد. 

   محمدرضا فرهادی/ آمریکا که همواره در بحران سوریه خواهان بازیگری است، تاکنون با رویکردها و طرح‌های مختلفی مترصد نقش‌آفرینی در آینده سوریه بوده است. دولت جدید آمریکا نیز از همان ابتدا روندهای مختلفی، همچون حمله موشکی و منطقه امن را در دستور کار قرار داده که تاکنون نتیجه مثبتی نداشته است. در حال حاضر، واشنگتن به دنبال روندها و رویکردهای جایگزینی است که بتواند از طریق آن بر آینده معادلات سیاسی و میدانی سوریه تأثیر بگذارد. بر اساس گزارش رسانه‌های غربی، آمریکا به دنبال یک سناریوی چهار مرحله‌ای است که با بازیگری روسیه بتواند آن را به منصه ظهور برساند. این طرح در سفر اخیر تیلرسون به مسکو مطرح شد که گویا با پاسخ منفی مسکو روبه‌رو شده است. 
طرح چهارگانه آمریکا مبتنی بر موارد زیر است:
نخستین مرحله این طرح شامل نابودی داعش می‌‌شود. در این زمینه باید گفت، اصولاً نابودی داعش هدف آمریکا نیست؛ زیرا داعش مهره‌ای است که آمریکا به وسیله آن از مسائل منطقه حداکثر سود را می‌برد. به تازگی اندیشکده رند در گزارشی نوشت: «داعش 57 درصد از مناطق و 73 درصد از اعضایش را از دست داده است. داعش مشابه القاعده به ترور مقامات دولتی و شهروندان غیر نظامی روی آورده و بعید است که به این زودی‌ها نابود شود.» بنابراین رویکرد واشنگتن که مبتنی بر نابودی داعش باشد، امری محال و اعتمادناپذیر است.
مرحله دوم عبارت است از برقراری ثبات و آتش‌بس در سوریه که در جریان آن آمریکا قصد دارد توافق‌‌نامه‌‌های آتش‌‌بس را بین دولت و گروه‌های معارض به امضا برساند. این امر از آنجا نشئت می‌گیرد که واشنگتن به دنبال جایگزینی برای طرح اخیر ایران، ترکیه و روسیه است. هدف واشنگتن نیز به طور کامل مشهود و معلوم است. آمریکا به دنبال نقش‌آفرینی و تبدیل شدن به هژمون برتر در سوریه است. بنابراین، مطرح کردن مباحث آتش‌بس در راستای نقش‌آفرینی مجدد واشنگتن در بحران سوریه است.
مرحله سوم شامل یک دوره انتقالی یا گذار است و طبق طرح آمریکا، بشار اسد باید داوطلبانه از قدرت کناره‌گیری کند. رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، در جریان سفرش به مسکو به همتای روس خود تأکید کرد، کشورش رفتن داوطلبانه اسد را ترجیح می‌دهد. گفتنی است، رویکرد آمریکا در چند وقت اخیر مبتنی بر برکناری بشار اسد از قدرت است. ترامپ در ابتدای ریاست‌جمهوری مخالف برکناری بشار اسد از قدرت بود؛ اما امروزه دولت وی از لزوم برکناری بشار اسد سخن می‌گوید. دلیل این امر را باید در مقابله منطقه‌ای واشنگتن با ایران و روسیه و همچنین راضی نگه داشتن هم‌پیمانان منطقه‌ای‌اش دانست. بی‌بی‌سی در گزارشی آورده است: «مقابله ترامپ با سیاست‌های منطقه‌ای ایران از دو حالت خارج نیست؛ یکی اینکه از سلاح تحریم استفاده شود و راه دیگر استفاده محدود از قدرت نظامی در صحنه‌های نبردی، همچون سوریه؛ برای اینکه به ایران این پیام را برساند و متحدان منطقه‌ای آمریکا را راضی نگه دارد.» اسپوتنیک نیز در گزارشی نوشت: «آمریکا وارد جنگ سوریه گردید؛ چون عربستان و قطر خواهان آن شدند که خط لوله گاز و نفت از سوریه به ترکیه کشیده شود.» در نتیجه می‌توان این احتمال را داد که آمریکا این طرح را با همراهی کشورهای منطقه‌ای پیگیری می‌کند و ورود روسیه به این مرحله نیز با سفرهای اخیر تیلرسون و الجبیر می‌تواند هم‌سویی داشته باشد.
مرحله چهارم مربوط به وضعیت سوریه پس از پایان دوره انتقالی است. در این مرحله آمریکا خواهان این است که انتخابات ریاست‌جمهوری بدون حضور اسد برگزار شود و روند سیاسی با قانون اساسی جدید شکل بگیرد. واشنگتن در مرحله چهارم به دنبال دو هدف مهم است؛ 
الف‌ـ فردی وابسته به آمریکا و تابع سیاست‌های واشنگتن زمام امور را در دست گیرد.
ب‌ـ واشنگتن به دنبال سناریویی شبیه مصر در سوریه است؛ یعنی انتخابات نمایشی که در صورت خواست مردم به گرایش‌های فرد خاصی با جهت‌گیری‌های ضد آمریکایی، سناریوی کودتا همچون مصر در دستور کار قرار گیرد.

صاحب‌نظران سیاسی اصولگرا و اصلاح‌طلب تاکتیک‌های دشمنان در انتخابات ریاست‌جمهوری را تبیین کردند
مجتبی برزگر/ اهمیت و جایگاه ویژه انتخابات در نمایش اقتدار، استحکام و مرد‌م‌سالاری دینی نظام و پویایی آن موجب شده تا دشمنان و بدخواهان نظام به دنبال استفاده از هر فرصتی برای ضربه‌ زدن به نظام جمهوری اسلامی تمام تلاش خود را به کار گیرند تا با بهره‌گیری از راهکارهای مختلف این فرصت فراروی نظام و مردم را در خلق حماسه‌ای ماندگار در تاریخ کشور، به تهدید و چالشی علیه نظام و مقابله با آن تبدیل کنند. بی تردید شناسایی برنامه‌ها و راهکارهای دشمن در انتخابات پیش‌رو، نقش مهمی در مقابله با تهدیدها و توطئه‌ها و خنثی ‌شدن آنها و همچنین افزایش آگاهی و بصیرت مردم خواهد داشت. در این باره رهبر معظم انقلاب هم فرمودند: «دشمنان ملت ايران هميشه سعی كرده‌اند انتخابات را از شور و هيجان بيندازند؛ برنامه‌ريزی كردند كه مردم را از حضور در پای صندوق‌های رأی باز بدارند؛ مردم را دلسرد كنند، مرم را نااميد كنند. در طول سال‌های مختلف كه ما انتخابات داشتيم، چه انتخابات مجلس و چه به‌ خصوص انتخابات رياست‌جمهوری هميشه سعی كرده‌اند انتخابات را بی‌‌رونق كنند؛ اين به خاطر اهميت انتخابات در كار كشور است.» با این مقدمه به سراغ دکتر امیر محبیان مؤسس حزب نواندیشان، رئیس مرکز پژوهشی راهبردی آریا و تحلیلگر مسائل سیاسی متمایل به جریان اصولگرا و دکتر محمدعلی وکیلی دبیر دهمین دوره هیئت رئیسه مجلس، مدیر مسئول روزنامه ابتکار و تحلیلگر سیاسی متمایل به اصلاح‌طلبان رفتیم و درباره تاکتیک‌های دشمنان در انتخابات به گفت‌وگو نشستیم. مشروح این دو دیدگاه در ادامه از نظرتان می‌گذرد.
* رهبر معظم انقلاب(مدظله‌العالی) به تازگی در سخنانی فرمودند که دشمن می‌خواهد انتخابات را خراب کند، به نظر شما دشمن چه اهدافی را در انتخابات دنبال می‌کند؟
محبیان: طبیعی است که دشمنان ایران اسلامی قصد دارند تصویری ناپسند از ایران ارائه کنند؛ تصویری که در آن ایران جامعه‌ای بسته، بدون مشارکت مردمی و حاکمیت آن بدون پشتوانه مردمی نشان داده شود. انتخابات مهم‌ترین نمایشگاه طبیعی سیاسی است که در آن تحرکات اجتماعی و سیاسی را می‌توان رصد کرد. مبرهن است که جوشش اجتماعی تمامی اهداف دشمنان را خنثی کرده و از این رو آنان مایل نیستند که جهانیان جامعه باز و پرنشاط ایران را مشاهده کنند.
وکیلی: مهم‌ترين اقدام دشمن ايجاد ترديد نسبت به نقش مردم در مردم‌سالاري است. همواره خواست دشمن ایجاد ترديد در روند و فرآیند منتهي به انتخابات است؛ ابتدا تشكيك در بررسی صلاحيت‌ها، سپس ترديد در نتيجه! همه با هدف كاهش مشاركت و بي‌تفاوت کردن مردم صورت می‌گیرد ‌و در نهايت تقابل با باورهاي مردم و فروريختن اعتماد عمومي است. راه مقابله با توطئه دشمن، ترغيب مردم به مشاركت حداكثري و نتيجه فرع و اصل مشاركت مي‌باشد.

*دشمنان برای رسیدن به هدف خود از چه تاکتیک‌ها و حربه‌هایی استفاده می‌کنند؟
محبیان: گام نخست دشمن ایجاد یأس و ناامیدی است، با این هدف که حضور مردم را بی‌فایده و نامؤثر نشان دهد و از میزان مشارکت مردم بکاهد. اما اگر نتوانست به این هدف دست یابد، می‌کوشد اختلافات سیاسی و جناحی مبتنی بر رقابت را به عنوان تخاصم و تنازع برای قدرت و ثروت نشان داده و تصویر خدمتگزارانه مسئولان را به تعدادی قدرت‌طلب فرو کاهد. در این مرحله هم اگر نتوانست به نتیجه مطلوب دست یابد، تلاش خواهد کرد نتایج انتخابات را مخدوش نشان داده و نظام را به تقلب متهم سازد تا از اعتبار آرای مردم بکاهد.
وکیلی: طبیعتاً تاکتیک دشمنان در میدان حماسه‌آفرینی سیاسی و حضور حداکثری مردم در انتخابات، ناامید کردن مردم، تردید در اراده مردم، شائبه در صحت انتخابات، تردید در تأثیرگذاری رأی مردم است؛ اینها در زمره همان حربه‌های شیطانی دشمن قرار دارد که همواره از آنها استفاده کرده و برای رسیدن به مقاصد شوم خود بهره می‌برد.

*آیا دشمن تا به حال توانسته در انتخابات ما راه به جایی ببرد؛ اگر چنین بوده به کدام انتخابات برمی‌گردد؟
محبیان: متأسفانه پاسخ مثبت است؛ بعضی از افشاگری‌های سیاسی یا تندروی‌ها بررسی حذف رقیب به هر قیمت مورد سوءاستفاده دشمن قرار گرفته است، به ‌ویژه حد اعلای آن وقایع انتخابات ریاست‌جمهوری سال 88 بود که فتنه را رقم زد و به کشور هزینه‎های زیادی را تحمیل کرد.
وکیلی: طبیعتاً در مقاطعی دشمن تاکتیک‌هایش را به کار گرفته و از غفلت ما کمال بهره را برده است، اما در مواردی هم با تمام قوا به میدان آمد که با هوشیاری و اقدام حکیمانه به موقع نتوانسته راهی به جایی ببرد و در واقع کید دشمن به خودش برگشته است.

*راهکار مقابله با فعالیت‌های ضدانتخاباتی دشمن چیست؟
محبیان: مهم‌ترین راهکار مقابله با توطئه‌های دشمن آگاهی مردمی و نیز فعالان سیاسی است. همواره باید بدانیم که در هر انتخاباتی دشمنان ناظر و گوش‌ها و چشم‌های نامحرم آنها در پس شنیدن اخبار و دیدن اسرار نظام است. در هر رقابتی باید به خود یادآوری کنیم که ما در نظام اسلامی زندگی می‌کنیم که رقابت برای کسب مقامات دنیوی اگر خیر و آخرتی در آن نباشد، مذموم است. باید بدانیم همان‌گونه که حضرت امام(ره) فرمودند عالم محضر خداست؛ در محضر خدا گناه نکنیم. سیاست هم در محضر خداوند رخ می‌دهد، مبادا سیاسیون ما، هم آخرت خود را خراب کنند و هم الگوی بدی برای جامعه بشوند.
وکیلی: اینکه بدانند آمریکایی‌ها هیچ‌گاه دوست ما نمی‌شوند؛ واقعاً دخالت آمریکایی‌ها به مثابه دلسوزی ملت ایران نیست. دخالت سیاسی برای اعمال خوی استکباری‌شان است و برای شکستن صفوف وحدت ملت ارتباط مستقیم دارند و نقش مؤثری ایفا می‌کنند. به نظر من حفظ انسجام ملی و حفظ کلمه وحدت با محوریت رهبر معظم انقلاب اسلامی می‌تواند مهم‌ترین راهکار مقابله با فعالیت‌های ضدانتخاباتی دشمن و به زانو درآوردن آمریکایی‌ها تلقی شود.

*دشمن چه استفاده‌ای از شبکه‌های ماهواره‌ای و فضای مجازی برای تأثیرگذاری در انتخابات می‌کند؟
محبیان: روشن است که ماهواره‌ها در خدمت منافع دشمنان و در تعارض با منافع و اهداف نظام اسلامی عمل می‌کنند؛ باطل‌السحر اعمال آنان صحت عمل و صداقت مسئولان نظام است. جوامع مجازی البته پل دو سویه‌ای است که هم آنان از آن گذشته و سوءاستفاده می‌کنند و هم ما می‌توانیم از آن بهره‌برداری کنیم، از این‌ رو شایسته است، از این فرصت‌ها به نحو احسن بهره‌برداری کنیم.
وکیلی: به هر حال دشمن برای رسیدن به مقاصد شومش در جهان امروز نیازمند ابزار مدرن یا به تعبیری ابزار کارآمد و پویا، همچون کاربردهای ارتباطی است. به واسطه این ابزار ارتباطی تلاش می‌کند که در گام نخست اطلاعات غلط به جامعه بدهد؛ در وهله بعدی با بزرگ‌نمایی، کوچک‌نمایی و سیاه‌نمایی در صفوف ما رخنه پیدا کند. مهم‌ترین کاری که ما می‌توانیم انجام بدهیم به رسانه‌های خودمان اعتماد کنیم و از طرفی هم رسانه‌های خودمان در ارائه اطلاعات صحیح به جامعه، اعتماد مردم را جلب کنند.

*به نظر شما حرکت‌های اخیر ترامپ تا چه اندازه با فضای انتخاباتی ایران مرتبط است؟
محبیان: ترامپ در قالب سیاست‌های خصمانه ایالات متحده البته خام‌تر از پیشینیان عمل می‌کند. تلاش برای تأثیرگذاری بر انتخابات ایران با همان اهدافی که پیشتر ذکر شد در دستور کار آنان است.
وکیلی: به نظرمن به طورکل پدیده ترامپ در ایران نیازمند یک گفتمان آنتیکرام است؛ یعنی هرچه او مشت آهنین گره می‌کند، در ایران باید مشت انسجام گره بشود. هرچه او در تلاش است برای ایران‌هراسی راه به جایی ببرد، ما باید نمایشی از خردگرایی و البته رویکرد تعاملی را به نمایش بگذاریم؛ تعامل با جهان منهای آمریکا و رژیم صهیونیستی.

*اگر توصیه یا صحبت دیگری دارید، بفرمایید.
محبیان: مردم هوشیار و آگاه ایران اسلامی باید اوضاع حساس کشور را به خوبی درک کرده و جایگاه و نقش نظام جمهوری اسلامی را در سطح منطقه و عرصه بین‌الملل مورد توجه قرار دهند و اهداف دشمنان از دشمنی و مقابله با نظام جمهوری اسلامی و اعمال فشارها و تحریم‌ها علیه آن را بشناسند و با توجه به روند رو به رشد و پیشرفت کشور و دستاوردهای بزرگ آن در عرصه‌های مختلف با وجود برخی مشکلات کشور به ‌ویژه مشکلات اقتصادی، با حضور حماسی و حداکثری خود، دشمنان را همچون گذشته در رسیدن به اهداف‌شان ناامید کنند و نشان دهند که در مسیر روشنی که پیموده است، استوار و با صلابت ایستاده‌اند.
وکیلی: نامزدهای انتخاباتی نیز باید با بصیرت و آگاهی لازم صحنه انتخابات را به صحنه نمایش رقابت سیاسی سالم و تبلور مردم‌سالاری دینی تبدیل کنند و زمینه حضور حداکثری و حماسی مردم را فراهم سازند و از هر گفتار و رفتاری که دور از آداب و اخلاق اسلامی و در راستای تخریب و اختلاف‌افکنی و تشنج‌آفرینی می‌باشد و مردم را دلسرد و مأیوس می‌سازد، دوری کنند و دانسته یا نادانسته با دست خود آب به آسیاب دشمن نریخته و او را در دستیابی به اهدافش یاری نکنند.

   حسین عبداللهی‌فر/   حضور نامزدها در قاب تلویزیون و شرکت در مناظره‌های انتخاباتی مورد استقبال مردمی قرار گرفت که از تبلیغات سنتی و هزینه‌های سرسام‌آور آن گله‌مند بودند. مناظره‌ها ارزان‌ترین و سریع‌ترین شیوه در ایجاد شور انتخابات و افزایش شعور و آگاهی مردم نسبت به نامزدها به شمار می‌آیند و تأثیراتی دارند که برخی را نسبت به نتیجه آن نگران و دغدغه‌مند ساخته است.
بدیهی است کسانی که تا چند ماه پیش خود را بی‌رقیب می‌دانستند و از اختلافات جبهه مقابل به وجد آمده بودند، اینک خود را در وضعیت سختی می‌بینند که نمی‌دانند رقیب اصلی‌شان کیست؟ نمی‌دانند اگر دوقطبی باشد چه کسی به نفع دیگری می‌رود و اگر سه‌قطبی شد چه کسانی به دور دوم راه پیدا می‌کنند؟ اگر به دور دوم بروند چگونه شکست خود را توجیه کنند؟ شکی نیست که اینها امروز با نگرانی مناظره‌ها را دنبال می‌کنند و از تأثیر آن بر تصمیم مردم بیمناکند. 
برخی دیگر از تأثیرات مناظره‌ها را می‌توان در مؤلفه‌های زیر برشمرد:
1ـ آشنا شدن مردم با نامزدهای کمتر شناخته شده؛ کسانی که دیرهنگام به عرصه رقابت‌ها آمده و در گذشته هم خود را در معرض رأی مردم قرار نداده‌اند. این دسته از نامزدها برخلاف کسانی که روزانه بیش از 20 ساعت از شبکه‌های مختلف تلویزیونی جلوی چشم مردم بوده و کسی نیست که آنها را ندیده و نشناخته باشد، برای نخستین بار در برابر مردم قرار گرفته و بسیاری از مردم برای اولین بار با چهره و حرف‌های آنها آشنا 
می‌شوند. 
2ـ آشنایی با نقد برنامه‌های موجود و شناخت برنامه‌های جدید؛ تردیدی نیست که مردم با برنامه‌ها و افکار برخی نامزدها کاملاً آشنا بوده و نقاط قوت و ضعف آنها را هم می‌دانند؛ اما فرصت انتخابات و ظرفیت رسانه ملی به آنها این اجازه را می‌دهد که اشکالات این برنامه‌ها را با نقد نامزدهای دیگر شناخته و ببینند چه مواضع و برنامه دیگری در مقابل اندیشه‌ها و برنامه‌های فعلی وجود دارد.  
3ـ افزایش قدرت اختیار و انتخاب مردم؛ نامزدهای انتخاباتی عرضه‌کننده برنامه، اهداف و توانایی خود به مثابه کالایی هستند که مردم باید خریدار آن باشند. مناظره‌ها و گفت‌وگوهای تلویزیونی به ارزیابی مردم از این کالاها کمک می‌کند تا با فرصت کافی، مشورت‌های خانوادگی و مقایسه میان نامزدها، تصمیم نهایی را برای انتخاب بگیرند. ضمن آنکه برخی از برنامه‌ها را عملاً تجربه کرده و تفاوت شعار و عمل را به خوبی درک کرده و با تیزهوشی و تیزبینی، عوام فریبی، حرّافی  و بداخلاقی را تشخیص می‌دهند. 
4ـ تشخیص نامزد اصلی از نامزد پوششی؛ مردم همچنین از طریق این رسانه و مناظراتی که صورت می‌گیرد متوجه خواهند شد تفاوت نامزدهایی که با دلسوزی و خلوص نیت، تلاش کرده‌اند برای حل مشکلات کشور و مردم، برنامه‌های خود را در معرض رأی ملت بگذارند تا چه اندازه تفاوت دارند با نامزدهایی که صرفاً مأمور به حضور بوده و به شکل کمکی آمده‌اند تا ضعف دفاعی نامزد اصلی را با حرّافی جبران کنند. 
5ـ درک باطل بودن ادعای کسانی که فقط خود را ناجی و توانا برای پیروزی معرفی می‌کردند؛ تأثیر ضمنی و البته بسیار مهم حضور نامزدها در رسانه ملی و بیان انگیزه‌ها و برنامه‌های‌شان این است که مدعای آنها که خود را قادر بلامنازع تغییر وضعیت فعلی و منجی کشور و ملت معرفی می‌کردند را باطل می‌کند.

نگاهی به انتظارات اقتصادي مردم از نامزدهای ریاست جمهوری
 سعید مهدوی/ این روزها که بازار تبلیغات ریاست جمهوری داغ شده است، رأی‌دهندگان بیشتر به برنامه‌های اقتصادی نامزدی توجه دارند که بتواند مشکل اقتصاد و معیشت آنان را حل کند. در پي بدعهدي‌هايي كه كشورهاي غربي و اروپايي در برجام داشتند، به شدت از اعتماد مردم به اين كشورها و نگاه به ديپلماسي و سياست خارجي كاسته شده و خواستار اصلاح از داخل و تكيه بر ظرفيت‌هاي ملي هستند؛ لذا برنامه‌هایی كه بتوانند مشكلات اقتصادي مردم را از اين طريق رفع کنند (نه از طريق برجام و ديپلماسي) مقبوليت بسياري نزد كارشناسان و مردم دارند. اين برنامه‌ها و راهكارها به اندازه‌ای مهم و حساس هستند كه به تنهايي مي‌توانند رئيس‌جمهور آينده كشور را تعيين كنند. اما درد دل و خواسته‌هاي اقتصادي مردم چه هستند؟
1ـ حل معضل بيكاري و موضوع اشتغال مهم‌ترین چالش اقتصادی مردم و کشور است كه لازم است نامزدهاي انتخابات به طور صريح برنامه‌هاي عملياتي خود را در این زمینه ارائه كنند. بررسی وضعیت نیروی کار طی بهار 90 تا بهار 95 نشان می‌دهد که میزان بیکاری بهار 95 با 2/12 درصد بیشترین میزان بیکاری طی سه سال اخیر بوده است. میزان بیکاری در بهار 92 برابر با 6/10، بهار 93 برابر با 7/10 و بهار 94 برابر با 8/10 درصد بوده و این رقم در بهار 95 به 2/12 درصد افزایش یافته است. سلمان خدادادی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی درباره آمار بيكاري اعلام كرده است: «دولت با یک آمار تعداد بیکاران در کشور را دو میلیون و 800 هزار نفر و با آمار دیگری این تعداد را 6 میلیون نفر تخمین می‌زند، اما بنده معتقدم نزدیک به 10 میلیون نفر از افرادی که در سن اشتغال هستند، بیکارند و این آمار تکان‌دهنده‌ای است.
2ـ رفع ركود؛ رکود سنگين موجود در بازارهاي مختلف زندگي بسياري از شاغلان و فعالان اقتصادي را با مشكل مواجه كرده است. براي نمونه در طول عمر دولت یازدهم همواره بازار مسکن در حالت رکود به سر برده؛ حالتی که نه نفعی به حال اقتصاد کشور دارد، نه براي كارگران و شاغلان در اين بازار و نه برای خانوارهای بدون مسکن که برای ساخت یا خرید انتظار می‌کشند. در دولت كنوني از سویی تکمیل واحدهای مسکن مهر به کندی پیش رفت و بسیاری از مردم موفق به دریافت واحدهای خود نشدند و از سوی دیگر طرح مسکن اجتماعی دولت هم که صحبت‌های زیادی درباره آن شده، همچنان در حد حرف باقی مانده و عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و مدیران وی اقدامی عملی در این باره صورت نداده‌اند.
3ـ بالا رفتن قدرت خريد و توان تأمين مايحتاج زندگي؛ اگر از خانواده‌هايي كه سرپرست آنها با معضل بيكاري روبه‌رو هستند، بگذريم، اقشار ديگر در جامعه چون كشاورزان و كارگران نيز وضع مناسبي در اين زمينه ندارند. کارشناسان معتقدند بنا به گزارش‌های بین‌المللی، حقوق و دستمزد در ایران یکی از پایین‌ترین ارقام در بین کشورهای عضو سازمان جهانی کار است و به طور کلی مسئله دستمزدها، به چالشی کهنه و قدیمی بین کارگران و کارفرمایان تبدیل شده است. از آن سو پرهیز دولت‌ها از پذیرش مسئولیت خود در قبال کمک به تأمین معیشت نیروی کار نیز بر ضعیف ماندن معیشت شاغلان در ایران دامن زده است.
4ـ وجود اختلاس‌هاي بزرگ و دريافت حقوق‌هاي نجومي؛ وضعيت در دولت فعلي به گونه‌اي شده است كه به طور متناوب اخبار يك پرونده اختلاس بزرگ و يك فيش حقوقي با مبالغ هنگفت و نجومي منتشر مي‌شود. بدتر از اين اخبار اينكه با اين افراد كه دست به چپاول بيت‌المال مي‌زنند برخورد نشده و حق مردم از آنها گرفته نمي‌شود. علاوه بر خواسته مردم، به تکرار و به صراحت رهبر معظم انقلاب به اين موضوع ورود كرده و خواستار پیگیري تا حصول نتیجه و به سرانجام رساندن آن شده و اين موضوع را از جمله مسائل مهمی دانسته‌اند كه باید نتیجه رسیدگی به آن برای مردم روشن شود و سؤالات در ذهن مردم باقی نماند. لذا رئيس‌جمهور آينده باید خود و اطرافيانش و همچنين مديراني كه براي اداره كشور انتخاب مي‌كند، اهليت داشته باشند و در امانت مردم خيانت نكنند.
5ـ پياده‌سازي الگوي موفق اقتصاد مقاومتي در دولت و بخش‌هاي اجرايي آن به معناي واقعي؛ اقتصاد مقاومتي باید در دولت و بخش‌هاي بالادستي نمود داشته باشد؛ زيرا معناي آن و سازوكار آن با اقتصاد رياضتي كه در خارج اجرا مي‌شود و فشار به مردم وارد شده و نه به دولت، متفاوت است. با وجود ابلاغ شدن سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي، در سال‌های فعالیت دولت تدبیر و امید اجراي آنان تنها در حد حرف و شعار باقی ماند و شرایطی را فراهم کرد که رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها از بی‌توجهی حسن روحانی و یارانش به آن انتقاد کند. دولت یازدهم در دو سال اول خود مشغول نگارش برنامه برای اقتصاد مقاومتی بود که در نهایت با اضافه شدن آن به لایحه برنامه ششم توسعه و تعویق در رسیدگی به آن سوی بهارستان‌نشینان عملاً روی هوا رفت. اقدامات مختلف دولت مانند واردات بی‌رویه، اجرا نکردن قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و رونق خام‌فروشی هم درست برخلاف اقتصاد مقاومتی انجام شد و صدای بسیاری از منتقدان را درآورد.
6ـ نكته آخر اينكه مردم دغدغه آمار و ارقام ندارند كه با مثبت يا منفي شدن آنها مشكلات‌شان حل‌وفصل شود. اتفاقاً آمار و ارقام خلاف واقع اثر منفي و عكس در زندگي مردم دارد و اعتماد مردم را نسبت به دولت و نظام سلب مي‌كند. مردم خواهان برنامه‌هاي مدون و عملياتي هستند كه در برطرف كردن معضلات اقتصادي، حرفي براي گفتن داشته باشد، آنها می‌خواهند نتيجه و ثمرات آن را در زندگي روزمره خود ببینند.
به این ترتیب با توجه به مطالب ذكر شده كه نشان از كارنامه نامقبول دولت فعلي است و بسياري از مشكلات اقتصادي ديگر كه در سطح كلان وجود دارد و مورد نظر كارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادي هستند، در انتخابات پيش رو اقتصاد و برنامه‌هاي مربوط به آن از سوي هر يك از نامزدها مي‌تواند گزاره معتبری باشد که مردم در انتخاب فرد مورد نظر مدنظر قرار دهند.

 قاسم غفوری/ سرانجام، انتخابات رياست‌جمهوري فرانسه با حضور 11 نامزد در سوم ارديبهشت برگزار شد؛ انتخاباتي كه چنانكه پيش‌بيني مي‌شد هيچ یک از نامزدها نتوانستند آراي لازم يعني ۵۰+۱ را كسب کنند و در نهايت به دور دوم كشيده شد. وزیر کشور فرانسه با اشاره به نتایج نهایی دور نخست انتخابات فرانسه، گفت: «امانوئل مَکرون» و «مارین لوپن» به ترتیب ۲۳/۷۵ و ۲۱/۵۳ درصد آرا را کسب کردند و به دور دوم این انتخابات راه یافتند.
آرای دیگر نامزدهای انتخابات فرانسه به ترتیب «فرانسوا فیون» جمهوریخواه ۱۹/۹۱ درصد، «ژان لوک ملانشون» از حزب «فرانسه نافرمان» ۱۹/۶۴ درصد و «بنوا آمون» سوسیالیست ۶/۳۵ درصد اعلام شده است.
نامزدهای موسوم به «نامزدهای کوچک» که پیشتر نیز رأی آنها کمتر از پنج درصد پیش‌بینی می‌شد، به ترتیب «نیکولا دوپوانیان» از «حزب فرانسه به پاخاسته» با ۴/۷۵ درصد، «ژان لاسال» از جنبش «مقاومت» با ۱/۲۲ درصد، «فیلیپ پوتو» از «حزب نوین ضد سرمایه‌گذاری» با ۱/۱۰ درصد، «فرانسوا آسلینو» از « اتحادیه مردمی جمهوریخواهان» با ۰/۹۲ درصد، «ناتالی آرتود» از «حزب مبارزه کارگران» با ۰/۶۵ درصد و «ژاک شمیناد» از «حزب اتحاد و ترقی» با ۰/۱۸ درصد آرا در جایگاه‌های ششم تا یازدهم قرار گرفتند.
دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه در تاریخ هفت می (17 اردیبهشت) با حضور دو منتخب دور نخست در حالي برگزار می‌شود كه دور اول انتخابات نكات مهمی را به همراه داشته كه از وضعيت نه چندان مطلوب فرانسه در عرصه داخلي و جهاني حکایت دارد. 

كاهش مشاركت مردمي
يكي از نكات مهم در انتخابات كنوني كاهش مشاركت مردم پاي صندوق‌هاي رأي بوده است. «اتیاس فکل» وزير كشور فرانسه میزان مشارکت فرانسوی‌ها در این انتخابات را ۷۸/۶۹ درصد اعلام کرد، این در حالی است که میزان مشارکت فرانسوی‌ها در انتخابات گذشته ریاست‌جمهوری که در سال 2012 برگزار شد، ۸۰/۴۲ درصد بود. با توجه به وضعیت موجود مي‌توان گفت كه اين كاهش مشاركت برگرفته از فضاي یأس و نااميدي مردم فرانسه از آينده كشورشان است كه بخش عمده‌اي از آن برگرفته از بحران اقتصادي، فضاي ناسالم سياسي حاكم بر كشور و نيز ناكامي‌هاي جهاني فرانسه است. 

حذف اولاند
نكته مهم ديگر حضور نداشتن اولاند رئيس‌جمهور كنوني فرانسه است. اولاند در سال 2012 در حالي بر ساركوزي رئيس‌جمهور وقت پيروز شد و نام وي را به عنوان رئيس‌جمهور تك‌دوره‌اي ثبت كرد كه در انتخابات اخير چنان وضعيت اولاند در ميان آراي مردمي نامطلوب بود كه در انتخابات حضور نيافت. آمارها نشان مي‌دهد كه محبوبيت مردمي وي زير 20 درصد بوده و برخي آمارها تا 12 درصد را نشان مي‌دهد. بسياري معتقدند اولاند با سياست‌هاي اقتصادي بحران‌ساز و نيز اقداماتي همچون همراهي با آمريكا در حمايت از تروريسم و بحران‌سازي در جهان، جايگاه فرانسه را به كشوري پيرو و متزلزل تقليل داد. 

جدال بر سر ساختار
جدال بر سر ساختار يا همان اصل سيستم و ضد سيستم يكي ديگر از مؤلفه‌هاي اين انتخابات است. هر چند كه مسئله اقتصاد از اولويت‌هاي اصلي نامزدها بوده و سعي كرده‌اند سوار بر موج مطالبات اقتصادي مردم آرا را به سوي خود جلب كنند؛ اما در نهايت روند تبليغاتي آنان بر اساس اصل تغيير نظام حاكم استوار بوده است، در حالي كه هر یک اين تغيير را به شيوه خود مطرح كرده است. 
در يك سوي معادله «امانوئل ماکرون» نامزد مستقل انتخابات ریاست‌جمهوری قرار دارد كه تلاش كرده خود را فردي خارج از نظام حاكم مطرح کند و چنان نشان دهد كه به دنبال فرانسه‌اي جديد است، چنانكه وي در جمع هواداران خود پس از کسب پیروزی گفت: «ما در عرض یک سال چهره سیاسی فرانسه را تغییر دادیم.»
وی با بیان اینکه می‌خواهم رئیس‌جمهور همه مردم فرانسه باشم، افزود: «من با شعار امید برای فرانسه و اتحادیه اروپا به دور دوم خواهم رفت.» نكته مهم آنكه فرانسوا فیون و امون دیگر نامزدهای انتخابات بلافاصله پس از شکست، از وی در دور دوم انتخابات حمایت کردند.
در سوي ديگر مارین لوپن نامزد راستگرای افراطی قرار دارد كه او نيز ادعاي تغيير فرانسه به دور از ساختار كنوني را مطرح مي‌کند. وي نیز پس از مشخص شدن پیروزی در انتخابات گفت که میهن‌پرستان فرانسه به من بپیوندند. لوپن در ادامه گفته؛ باید فرانسه را از دست طبقه قدرتمندی که می‌خواهند اراده خود را به مردم دیکته کنند، نجات داد. وي در طول مبارزات انتخاباتي سعي كرده خود را ترامپي جديد معرفي کند كه به دنبال تغيير ساختار فرانسه است كه از محورهاي آن اخراج مهاجران، ایجاد اشتغال براي فرانسوي‌ها، مبارزه با داعش و خروج از اتحاديه اروپاست.

فرانسه گرفتار فضاي امنيتي
يكي ديگر از نكات مهم در اين انتخابات كه شايد در دوره‌هاي پیش كمتر ديده شده فضاي شديد امنيتي حاكم بر كشور است. برای انتخابات 2017 ریاست‌جمهوری فرانسه، افزون بر 50 هزار نیروی پلیس و ژاندارم امنیت محل‌های اخذ رأی را تأمین می‌کردند. نكته مهم آنكه نه تنها چند روز پيش از انتخابات، فرانسه شاهد حمله تروريستي در شانزه‌ليزه پاريس بود، بلکه در روز انتخابات نيز چند شعبه اخذ رأي به دليل تهديدات امنيتي تعطيل شد. 
با توجه به آنچه ذكر شد مي‌توان گفت كه انتخابات كنوني فرانسه فارغ از نتايج آن نشان می‌دهد اوضاع بحراني و نابسامان اين كشور در حوزه سياسي و امنيتي به نوعي فضاي پر تنش سياسي و البته نااميدي و نارضايتي مردم را به همراه داشته، چنانكه تظاهرات‌هاي متعددي نيز عليه نامزدها و برنامه‌هاي انتخاباتي آنان برگزار شده است. روندي كه استمرار آن مي‌تواند زمينه‌ساز تبديل شدن فرانسه به قدرت درجه دوم در اتحاديه اروپا با رويكرد انزوايي در صحنه بين‌الملل باشد.  

 اعتراض به وقت‌دهی مجری
حسین قربانزاده مشاور سیاسی قالیباف درباره مناظره اول اظهار داشت: «متأسفانه مجری مناظره زمان را به ‌درستی و عادلانه تقسیم نکرد؛ هر کاندیدایی که بیشتر صحبت می‌کرد مورد تذکر مجری قرار می‌گرفت، اما زمانی که نوبت به آقای روحانی می‌رسید، مجری تذکر نرمی به ایشان می‌داد.» وی معتقد است که صداوسیما ملاحظه جایگاه آقای روحانی را می‌کرد که این موضوع انصاف نبود. وحید ایمانی مجری صداوسیما نیز نوشت: «مجری مناظره با وقت‌های اضافه که به روحانی داد، پول استیج‌هایی را که در همراهی با سفرهای روحانی گرفته بود، حلال کرد.»

نمرات نامزدها در مناظره
پرویز امینی کارشناس مسائل سیاسی درباره مناظره اول گفت: «قالیباف محور تهاجم به زوج دولت (روحانی و جهانگیری) بود و از این بابت گام نخست و ضروری را که تبدیل شدن به آلترناتیو دولت کنونی بود، به خوبی برداشت. امتیاز دوم قالیباف، حمله مؤثر به روحانی و نیز جهانگیری بود که واکنش‌های منفعلانه روحانی در پایان مناظره نشان داد سهم آسیب‌پذیری روحانی از این تهاجمات بالاتر بوده است که برای قالیباف امتیاز است؛ چرا که روحانی رئیس‌جمهور مستقر را مغلوب کرده است. امتیاز سوم قالیباف مظلومیت ناشی از رقابت نابرابر با زوج روحانی ـ جهانگیری است که فضای مثبت وی را مضاعف می‌کند. جهانگیری نیز دو امتیاز مثبت داشت؛ یکی نمایندگی اصلاح‌طلبان و دیگری تحت‌الشعاع قرار دادن روحانی. اما روحانی دو امتیاز منفی داشت؛ اول شکست در مواجهه با قالیباف و دوم احتمال قوت گرفتن عبور از وی.

روحانی اصلاح‌طلب نبوده
غلامحسین کرباسچی در مراسم افتتاح ستاد انتخاباتی حسن روحانی در اصفهان اظهار داشت: «حسن روحانی عضو جامعه روحانیت مبارز تهران بود، اصلاح‌طلب و طرفدار اصلاحات نبوده است، حتی بعضی از اصلاح‌طلب‌ها به دلیل برخی موضع‌گیری‌ها از ایشان گلایه‌مند بوده‌اند؛ اما حرکت تدبیر و تعقل و اعتدال‌گرایی در کشور، روحانی را از یک جبهه به جبهه دیگر منتقل کرد.»

سفارش نادران
الیاس نادران درباره نخستین دور مناظره‌های انتخاباتی نوشت: «روحانی بزرگ‌ترین بازنده مناظره بود، امشب به جهانگیری گفتم حیف است شخصیتی با توانایی شما نامزد پوششی یک نفر دیگر باشد! باید در صحنه بمانی.»

تبلیغ جنگ
دولتی‌ها در تبلیغ خود مردم را از جنگ می‌ترسانند‌ و می‌گویند اگر ما بر سرکار نباشیم‌، کشور دچار جنگ می‌شود. یعنی عدم حمله نظامی کشورهای دیگر به ایران نه به ‌دلیل قدرت دفاعی بازدارنده ایران و نه به ‌دلیل نقش راهبردی ایران در منطقه است؛ بلکه صرفاً مردم به این دلیل هم اکنون آرامش و امنیت دارند که آقایان بر مسند قدرت تکیه زده‌اند! به راستی آیا برجام قدرت بازدارندگی از جنگ را به ایران اعطا کرد، یا قدرت دفاعی و نظامی ایران کشورهای غربی را مجبور به توافق با ایران در موضوع برجام کرد‌. پاسخ این پرسش را بارها وزیر محترم امور خارجه و گروه مذاکره‌کننده داده‌اند.

عقب‌نشینی آمریکا
نشریه انگلیسی فایننشال‌تایمز نوشت: بیان این مطلب که آمریکا به دنبال مذاکره مجدد و تغییر شرایط برجام است، می‌تواند موجب شکست حسن روحانی در انتخابات و انتخاب نشدن مجدد وی برای سمت رئیس‌جمهوری ایران شود. ما به جای حماقت‌های آقای تیلرسون، باید مذاکراتی سرّی را با ایران به راه اندازیم، تا بر سر جایگزینی برای حکومت اسد به توافق برسیم؛ حکومتی که همچنان از شیعیان حمایت می‌کند و یک خط ارتباطی زمینی بین ایران و حزب‌الله ایجاد کرده است.

صبح صادق شاخصه‌های انتخابات مطلوب را بررسی می‌کند
 مهدي سعيدي/ انتخابات را مي‌توان به ميدان مسابقه‌اي تشبيه کرد که در آن بازيکنان مختلفي براي دستيابي به نتيجه مطلوب فعاليت دارند. در اين آوردگاه براي هر يک از بازيکنان رقبايي وجود دارد که در تلاشند تا بر آنان فائق آيند. زمين بازي نيز حدود و ثغوري دارد که رقابت در آن چارچوب شکل مي‌گيرد. همچنين بازي داراي قوانين و قواعدي است که رقابت با رعايت آنها معنا مي‌يابد.
در یک نگاه مهم‌ترين نقش‌آفرينان ميدان انتخابات را مي‌توان؛ نظام سياسي، مردم، احزاب و گروه‌هاي سياسي، نامزدهاي انتخاباتي و بيگانگان و معارضان نظام دانست که هر يک اهدافي را در ميدان انتخابات دنبال کرده و براي دستیابی به موفقيت تلاش مي‌کنند.
اگر در اين ميدان پيروزي در انتخابات رياست‌جمهوري و پيشي گرفتن بر رقيب عالي‌ترين هدفي است که احزاب و گروه‌هاي سياسي و نامزدهاي انتخاباتي به دنبال تحقق آنند و مردم نيز به دنبال يافتن نامزدي اصلح هستند تا با به قدرت رسيدن آن موجبات کارآمدسازي قوه مجريه را فراهم آوردند، نظام اسلامي از منظري فراتر به عرصه انتخابات مي‌نگرد و بازي بزرگ‌تري را براي اين آوردگاه در نظر گرفته است که می‌توان از آن به تحقق «انتخابات اصلح» ياد کرد. در اين بازي رقيب نظام اسلامي فلان جريان سياسي يا نامزد انتخاباتي نیست؛ بلکه اين دشمنان انقلاب اسلامي هستند که در تلاشند مانع تحقق انتخابات اصلح شوند و نظام اسلامي نيز در تلاش است تا دشمن را ناکام گذاشته و انتخاباتي در تراز جمهوري اسلامي برگزار کند.
نظام اسلامي به تمامي انتخابات‌ها به چشم فرصتي براي تقويت ارکان نظام مردم‌سالار اسلامي نگاه کرده و خواهان آن است که انتخابات به شايسته‌ترين شکل ممکن برگزار شود. انتخابات شايسته مؤلفه‌ها و شاخصه‌هايي دارد که رهبر فرزانه انقلاب اسلامي در طول سال‌هاي متمادي آنها را معرفي کرده‌اند. توجه به اين شاخصه‌ها مي‌تواند مسیر فعاليت دغدغه‌مندان نظام اسلامي را در انتخابات آتي تعيين کند. در واقع، همه تلاش‌ها و برنامه‌ها بايد با هدف تحقق چنين انتخاباتي صورت گيرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در آخرين بيانات‌شان در ديدار با فرماندهان و کارکنان ارتش جمهوري اسلامي ایران با تأکيد بر اينکه همه بايد قدر انتخابات را بدانند، فرمودند: «انتخابات را بايد گرامي بداريد. انتخابات سالم، با امنيت، با سلامت و با گستردگي بايد انجام بگيرد.» معظم‌له با تأکيد بر اينکه دشمن در تلاش است تا آرامش انتخابات کشور را به هم بزند! تأکيد داشتند: «ملت ايران با همين بيداري و هوشياري پيش بروند و يک انتخابات گسترده، بانشاط، با شور و شوق و سالم و همراه با امنيت ان‌شاءالله اتفاق بيفتد. اين براي کشور يک ذخيره‌اي خواهد بود! خود اين کشور را مصونيت بسياري خواهد داد.»(30/1/1396)

1ـ مشارکت حداکثري
مهم‌ترين مؤلفه انتخابات اصلح مسئله «مشارکت حداکثري» و حضور گسترده ملت در پاي صندوق‌هاي رأي است. مشارکت گسترده ملت در انتخابات به اندازه‌اي مهم است که رهبري با صراحت اعلام مي‌دارند: «من بارها گفته‏ام كه اصل حضور مردم در انتخابات، حتي از انتخاب اصلح هم مهم‏تر است؛ اگرچه انتخاب اصلح هم بسيار اهميت دارد.»(17/2/1384)
اين تأکيد برخاسته از عمق باوري است که در نظريه سياسي اسلام به جايگاه مردم در نظام اسلامي وجود دارد، به نحوي که از عبارت «نظام مردم‌سالاري ديني» براي حکومت اسلامي استفاده مي‌شود. چنين حضور گسترده‌اي رمز بقا و تداوم انقلاب اسلامي است؛ چرا که جمهوري اسلامي ایران متکي بر اعتماد به ملت شکل گرفته است.
بی‌شک چنين حضوري دستاوردهاي ارزشمندي براي نظام اسلامي به همراه خواهد داشت که مهم‌ترين آن تجلي مشروعيت نظام اسلامي و نقش بر آب شدن سناريوهاي دشمن است. کاستن از رونق انتخابات و عدم مشارکت حداکثري مردم در آن يکي از سناريوهاي کليدي است که دشمنان انقلاب اسلامي در تمامي ادوار انتخابات ايران دنبال کرده‌اند.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در مقام يک مرجع عاليقدر اعلام مي‌دارند: «هر كسي به استحكام اين نظام علاقه‏مند است، هر كه به اسلام علاقه‏مند است، هر كه به ملت ايران علاقه‏مند است، براي او عقلاً و شرعاً واجب است كه در اين انتخابات شركت كند.»(14/3/1388) رهبر حکيم انقلاب حتي از منتقدان و مخالفان نظام هم درخواست کردند که پاي صندوق‌های رأي حاضر شوند. ايشان در آستانه انتخابات مجلس دهم فرمودند: «شرط اول همين‌طور که عرض کرديم، شرکت همگان است؛ همه بيايند. بنده در صحبت قبلي هم اين را به همه گفتم که آن کساني که ممکن است نسبت به نظام جمهوري اسلامي هم حتي مسئله داشته باشند، نسبت به امنيت کشور که ديگر مسئله ندارند، نسبت به اقتدار کشور که ديگر مسئله ندارند. خب، امروز اين نظام، امنيت کشور را حفظ کرده است، پيشرفت کشور را تسريع کرده است، به اين ملت عزت داده است؛ اينها که ديگر قابل انکار نيست، اينها را که دوست دارند؛ [پس‌] وارد اين ميدان بشوند براي عزت بخشيدن به ايران و ايراني، براي استمرار امنيت ملي، براي تضمين پيشرفتي که بحمدالله از اول انقلاب شروع شده و تا امروز بي‌وقفه پيش رفته؛ براي اينها بايد وارد بشوند. همه بايد وارد بشوند»(30/10/1394)
البته، در مسير تحقق مشارکت حداکثري موانعي وجود دارد که بايد براي رفع آن تلاش کرد که مهم‌ترين اقدامات در اين زمينه آگاه‌سازي، اعتمادسازي و رضايتمندسازي است.

2ـ آرامش در انتخابات
يکي از دغد‌غه‌هاي مهم نظام اسلامي در تمامي انتخابات‌ها، حفظ آرامش انتخابات است. آرامش انتخابات به معناي نداشتن جنب‌وجوش و هيجانات رقابت‌هاي انتخاباتي نیست؛ بلکه به آن معناست که اين شور و هيجان تا آنجا ادامه يابد و اوج گيرد که امنيت انتخابات را تهديد نکند! امنيت، مقدمه ضروري و اوليه هر اقدام اجتماعي است و بدون آن هيچ رفتار مدني شکل نخواهد گرفت. بازي بزرگ انتخابات و رقابت سياسي نيز بدون تأمين امنيت محقق نخواهد شد و بی‌شک ناامني موجب کاهش آرای ملت شده و به مثابه مانعي براي مشارکت حداکثري عمل خواهد کرد.
از سوي ديگر انتخابات همواره بايد مظهر وحدت و انسجام ملي باشد و لازمه و نشانه آن وجود آرامش در انتخابات است. ايجاد تشنج، درگيري و ناامن‌سازي فضاي انتخاباتي، اقداماتي است که از تبديل فرصت انتخاباتي به تهديد براي انسجام و امنيت ملي کشور حکايت دارد؛ اقداماتي که به طور معمول با تحرکات و سناريوهاي طرح‌ريزي شده در بيرون از مرزها و حمايت ايادي داخلي دشمن و غفلت و سوء‌تدبير جناح‌هاي سياسي داخلي و گاه هواداران نامزدها به وجود مي‌آيد.
رهبر حکيم انقلاب در آستانه انتخابات مجلس ششم از وجود دست‌هايي براي ايجاد اختلاف و تشنج در انتخابات چنين مي‌گويند: «احتمالاً دست‌هايي در كار است كه در آستانه‌ انتخابات، محيط كشور را محيط متشنّج كند؛ اگر نتواند تشنّج عملي هم به وجود آورد، محيط تشنّج فكري و ذهني و بحران‌سازي مصنوعي كند. اين دست‌ها، دست‌هاي خدومي نيستند؛ دست‌هاي خودي‌ها نيستند؛ دست‌هاي بيگانه و دست‌هاي خائنند. ملت ايران بايد هوشيار باشد و بحمدالله هست.»(18/10/1378)
آنچه در سال 1388 و در ماجراي انتخابات رياست‌جمهوري دهم اتفاق افتاد، تلاش براي ايجاد ناامني و برهم‌زدن آرامش انتخابات بود که متأسفانه اين سناريو به دليل همراهي برخي جريان‌هاي سياسي داخلي به ثمر رسيد و چهره انتخابات باشکوه ملت با فتنه‌گري مخدوش شد! در اين مقطع از انتخابات نيز هر چند اميد دشمن براي ايجاد ناآرامي به یأس تبديل شده است، اما نبايد فراموش کرد که دشمن بيکار ننشسته و از هر فرصتي براي تحقق اهدافش بهره خواهد برد.

3ـ سلامت انتخابات
حفظ سلامت انتخابات، رکن بنيادين است که هويت و اصالت ذاتي انتخابات در گرو تحقق آن است و نظام اسلامي در تلاش است تا با همه توان تحقق آن را تضمين کند. انتخابات وقتي انتخابات است که اولاً، گزينش و خواست واقعي ملت را نشان دهد، ثانياً، رأي ملت به دقت در آن خوانده شود و اين دو در گرو سلامت انتخابات است.
اين مسئله يکي از مهم‌ترين دغدغه‌هاي رهبر معظم انقلاب اسلامي در طول سال‌هاي اخير بوده است. در نگاه ايشان رأي ملت امانتي است که در اختيار مسئولان امر قرار دارد و ايشان موظفند با تمام توان در حفظ و سلامت آن بکوشند. سلامت انتخابات، هم به مرحله پيش از انتخابات، هم هنگام انتخابات و هم پس از انتخابات توجه دارد. در واقع، تمام فرآيند انتخابات از زمان آغاز فعاليت سياسي نامزدها و جناح‌ها تا اعلام و تأييد نتايج نهايي انتخابات بايد مورد توجه قرار گيرد.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامي در اين باره مي‌فرمايند: «رأي مردم هم به معناي واقعي کلمه حق‌الناس است؛ حق‌الناس است. وقتي مي‌آيد برادر و خواهر ايراني در انتخابات شرکت مي‌کند و رأي در صندوق مي‌اندازد، رعايت اين حق او واجب شرعي است، واجب اسلامي است؛ در اين امانت او نبايد خيانت کرد؛ واقعاً حق‌الناس است. نتيجه‌ آرا هم هر چه شد، بايستي به آن ملتزم بود؛ اين هم حق‌الناس است.»(18/6/1394)
از ديدگاه معظم‌له مسئول حفظ سلامت انتخابات نيز تنها ستاد انتخابات کشور و شوراي نگهبان نيستند؛ بلکه همه جناح‌هاي سياسي، نامزدهاي انتخاباتي، رسانه‌ها، هواداران و توده‌ رأي‌دهنده در اين ميان نقش خواهند داشت. بي‌توجهي به اين مهم خيانتي بود که شکست‌خوردگان انتخابات 88 در حق ملت انجام دادند و رهبر معظم انقلاب جانانه در برابر آن ايستادند و از رأي ملت صيانت کردند! معظم‌له در اين باره فرمودند: «اينکه ما در سال ۸۸ در مقابل کساني که اصرار مي‌کردند بايد انتخابات باطل بشود ايستاديم، به خاطر همين بود که از حق‌الناس دفاع کرديم. چهل ميليون [نفر] ـ بالاترين نصاب انتخابات ـ در سال ۸۸ در [دادن‌] آرا شرکت کردند. خب، يک نتيجه‌اي داد. هر کسي [هم‌] برنده اين انتخابات مي‌شد، ما همين‌جور مي‌ايستاديم، دفاع مي‌کرديم. بنده از حق‌الناس دفاع کردم، از حق مردم دفاع کردم. باز هم هر وقتي که مردم رأي بدهند ـ به هر کسي که مردم بپسندند و بپذيرند و رأي بدهند ـ بنده از رأي مردم دفاع خواهم کرد؛ پشت سر مردم خواهم ايستاد. رأي مردم حق‌الناس است.»(همان)

4ـ قانون‌گرايي در انتخابات
يکي از ارکان برگزاري انتخابات تراز انقلاب اسلامي، قانون‌گرايي و پايبندي به ضوابط قانوني است. انتخابات فرآيندي است که مسير آن از قانون مي‌گذرد و حفظ صحت و سلامت آن نيز در گرو حفظ قانون است. در نگاهي فراتر انتخابات برگزار مي‌شود تا فرآيند اجراي قانون در کشور استوار شود؛ لذا نمي‌توان تصور کرد که تحقق اين هدف مقدس از مسيري نامقدس ممکن شود. تمکين به قانون و قانونگرايي در انتخابات مي‌تواند متضمن دو اصل پيشيني حفظ آرامش و سلامت انتخابات نيز باشد.
قانون‌گرايي از اصولي است که همه فعالان صحنه انتخابات از مجريان و ناظران و نامزدها تا هواداران و انتخاب‌کنندگان بايد به آن پايبند باشند. قانون انتخابات موجود با وجود ضعف‌هايي که دارد (و بايد هر چه زودتر اصلاح شود)، حدود و ثغور وظايف و اختيارات بازيگران اين عرصه را تعيين کرده است که در صورت پايبندي به آن مي‌توان اميد داشت منازعات و اختلافات در انتخابات مرتفع شود.
همواره پايبندي به قانون در آستانه هر انتخاباتي مورد تأکيد رهبر معظم انقلاب بوده است. براي نمونه ايشان مي‌فرمايند: «من به مجريان انتخابات توصيه كرده‏ام، الان هم توصيه مي‌كنم بايد به شدت قانون را رعايت كنند. حد و مرز، قانون است. همه بايد الزامات قانوني را بپذيرند و تسليم الزامات قانوني بشوند. قانون حد فاصل حق و باطل است در حركت و مشي ملت و مسئولين. قانون را نبايد دور زد. اين بايد رعايت بشود.»(19/11/1386)

5ـ رقابتي بودن انتخابات
يکي از شاخصه‌هاي انتخابات شايسته نظام اسلامي، رقابتي بودن آن است؛ به اين معنا که با تکثر و تعدد نامزدهاي انتخاباتي، حق انتخابات و گزينش براي رأي‌دهندگان وجود داشته باشد. اين مسئله خود يکي از عوامل مؤثر در جدي شدن انتخابات و پرشور برگزار شدن آن است که موجب افزايش اشتياق شرکت‌کنندگان در انتخابات خواهد شد.
توجه رهبر معظم انقلاب اسلامي به اهميت رقابتي بودن را مي‌توان در اين بخش از پيام معظم‌له به خوبي مشاهده کرد که پس از انتخابات رياست‌جمهوري هفتم صادر فرمودند: «از ساير نامزدهاي محترم رياست‌جمهوري كه با آمادگي و حضور خود در ميدان اين آزمايش الهي، بزرگ‌ترين كمك را به ايجاد رقابت انتخاباتي و انگيزه بخشيدن به مردم كردند، صميمانه تشكر مي‌كنم. بي‌شك، بدون حضور افكار و سليقه‌ها و منش‌هاي متنوع در صحنه‌ نامزدي رياست‌جمهوري، اين موج عظيم حضور ملي پديدار نمي‌گشت و اين افتخار براي ملت ايران به ثبت نمي‌رسيد.»(3/3/1376)
با وجود فضاسازي دستگاه تبليغاتي بيگانگان، در طول سال‌هاي اخير نظام اسلامي هيچ‌گاه در مقام حذف و انحصارگرايي و مديريت صحنه انتخابات نبوده است و تلاش کرده بستر براي حضور همه فعالان سياسي فراهم آيد، تا جايي که رهبر معظم انقلاب با دعوت از همه جريان‌هاي سياسي بارها اعلام داشته‌اند: «آن كساني كه نظام، اسلام، قانون اساسي و امام را قبول دارند، بايد به ميدان رقابت بيايند.»(18/10/1382)
البته، هدف از اين رقابت است که مي‌تواند مثبت و منفي بودن آن را مشخص کند؛ زيرا مبتني بر تأکيدات معظم‌له؛ «در اسلام براي قبضه كردن قدرت، رقابتي وجود ندارد. اين را از آن جهت مي‌گويم كه عده‌اي تنها براي كسب قدرت سياسي تلاش مي‌كنند و به رقابت مشغولند. بنابراين رقابت صحيح، مشروع و مقبول، رقابت در خدمت‌رساني به مردم است.»(1/1/1382)

6ـ فراگير بودن انتخابات
در کنار رقابتي بودن، موضوع فراگير بودن رقابت‌هاي انتخاباتي نيز مهم است. به واقع يکي ديگر از مؤلفه‌هاي مؤثر در رسيدن به انتخابات تراز جمهوري اسلامي، فراهم آوردن بستري براي حضور همه استعدادها و گرايش‌هايي است که به قانون اساسي و آرمان‌هاي ملت اعتقاد داشته و براي اداره کشور برنامه دارند؛ چرا که انتخابات شايسته و حقيقي به صرف تعدد نامزدها حاصل نخواهد شد؛ بلکه لازمه اين تعدد، تکثر و تنوع افراد، سليقه‌ها و گرايش‌ها خواهد بود که امکان انتخاب‌هاي مختلف را براي مردم فراهم آورد.
دغدغه‌ به‌کارگيري همه نيروها در مديريت کشور و فراهم آوردن امکان حضور آنها در رقابت انتخاباتي و به نوعي برگزاري انتخاباتي فراگير با حضور همه گرايش‌هاي سياسي به رسميت شناخته شده در قانون را مي‌توان در اين توصيه رهبر حکيم انقلاب اسلامي به اعضاي هيئت مركزي نظارت بر انتخابات چهارمين دوره‌ مجلس شوراي اسلامي مشاهده کرد که در اين‌باره فرمودند: «هر چه افراد از جهات و جناح‌هاي مختلف بيشتر در انتخابات شركت كنند، اين براي نظام بهتر است؛ براي شوراي نگهبان هم بهتر است.

 ما بايد كاري كنيم كه اين امكان و وسيله براي ورود اشخاص بيشتر فراهم بشود. نبايد طوري باشد كه يك جريان، ولو در يك شهر خاص، احساس بكند كه در اين انتخابات وارد نيست؛ بايد طوري باشد كه در همه جا همه احساس كنند كه مي‌توانند آن فرد مورد نظر خودشان را واقعاً آزادانه انتخاب بكنند؛ يعني شوراي نگهبان و حركتي كه در اين مقطع انجام مي‌دهد، بايد مظهر و آينه‌ اعتماد عمومي باشد.»(4/12/1370)
البته، اين تکثر و تنوع بايد چارچوبي داشته باشد که از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامي؛ «اعتقاد به نظام اسلامي، اسلام، قانون اساسي و حضرت امام(ره)» شروط لازم براي آن است. در واقع، اين دايره فراگيري تنها جريان‌ها و گروه‌هاي سياسي را دربرمي‌گيرد كه در نظر و عمل پايبندي خود را به انقلاب اسلامي، قانون اساسي و منافع ملي ثابت كرده باشند كه در قانون اساسي وظيفه تشخيص آن بر عهده شوراي نگهبان است. جريان‌هاي سياسي كه مرزهاي خود و غير خود را درنورديده و براي ضربه زدن به نظام اسلامي، اردوگاه واحدي را با ضد انقلاب تشكيل داده‌اند و بر طبل فتنه کوفتند و كساني كه براي پيشبرد اهداف خود از تحصن و خانه‌نشيني براي فشار بر نظام اسلامي بهره برده‌اند، براي بازگشت به دايره فراخ نيروهاي خودي مسيری طولاني پيش رو دارند!

7ـ اخلاق انتخاباتي
توجه به سلامت رقابت‌هاي انتخاباتي نيز دغدغه ديگري است که تحقق آن در گرو رعايت اخلاق در ميدان سياست است. مسائلي، از قبيل پرهيز از دروغ، تهمت و افترا، تخريب، بزرگ‌نمايي مشکلات، اسراف، هزينه‌کردهاي غير شرعي، دادن وعده‌هاي غير واقعي، خريد رأي و... نمونه‌هايي از دغدغه‌هايي است که توجه به آن مي‌تواند متضمن سلامت انتخابات باشد. اين اصول بايد در سطوح مختلف رقابت انتخاباتي همچون؛ تبليغات، مناظرات، گفت‌وگوها و مصاحبه‌ها با رسانه‌هاي مختلف، يادداشت‌ها و تحليل‌هاي مطبوعات وابسته به جريان‌هاي سياسي و همچنين رقابت نزد طرفداران و هواداران مورد توجه قرار گيرد.
رهبر معظم انقلاب رعايت اخلاق انتخاباتي را شرط سلامت انتخابات دانسته و مي‌فرمايند: «نامزدهاي انتخاباتي به يکديگر اهانت نکنند؛ خب، جنابعالي نامزد هستيد، معتقديد که آدم صالحي هستيد، آدم برجسته‌اي هستيد؛ بسيار خوب، از خودتان هر چه مي‌خواهيد تعريف کنيد، بکنيد، اما به رقيب‌تان اهانت نکنيد، به رقيب‌تان تهمت نزنيد، از رقيب‌تان غيبت هم نکنيد؛ تهمت و افترا يعني نسبتي بدهيد که واقعيت ندارد، [اما] غيبت يعني نسبتي بدهيد که واقعيت دارد؛ غيبت هم نبايد بکنيد. بنابراين اين هم يک وظيفه است و يک معيار است براي سلامت انتخابات. نمايندگان بروند آنچه را در وسع‌شان، در قدرت‌شان، در صلاحيت‌شان هست، براي مردم بيان کنند؛ مردم هم نگاه مي‌کنند، خوش‌شان مي‌آيد رأي مي‌دهند، خوش‌شان نمي‌آيد رأي نمي‌دهند؛ اين مي‌شود [انتخابات‌] سالم.»(30/10/1394)

8ـ به قدرت رسيدن گزينه‌هاي اصلح
تحقق همه مؤلفه‌هاي برشمرده براي آن است که در نهايت مردم شايستگان و صاحبان صلاحيت را انتخاب کرده و آنها تصدي امور کشور را بر عهده می‌گيرند تا حاصل اين انتخاب اصلح، کارآمدي نظام اسلامي و ارتقای توانمندي‌هاي مديريتي کشور باشد، تا هم موانع پيشرفت و آباداني کشور مرتفع شود و هم توان کشور براي حرکت رو به جلو در وضعيت حداکثري قرار گيرد.
در نگاه اسلام تمامي ملاک‌ها و معيارهايي که براي مسئولان نظام اسلامي و به عنوان شاخصه صلاحيت ايشان مشخص شده، همه معطوف به کارآمدي است. به این معنا که وجود اين ملاک و معيارها در مسئولان را، لازمه رسيدن به اهداف حکومت اسلامي مي‌داند. البته تشخيص اين امر به مردم واگذار شده است، نه مسئولان و نخبگان! نخبگان تنها نقش مشورتي داشته و مي‌توانند توده‌ها را در امر انتخاب راهنمايي کنند. اما تصميم نهايي حق مردم است که از بين صاحبان صلاحيت يکي را در جایگاه رئیس‌جمهور برگزينند.
بايد به اين نکته نيز توجه کرد که براي انتخاب اصلح بايد حجت شرعي داشت و مبتني بر معيارهاي ناصواب يا عدم شناخت و تحقيق و تنها مبتني بر ظواهر و احساسات و فارغ از معيارهاي غير عقلي عمل نکرد! به فرموده رهبر معظم انقلاب اسلامي؛ «بايد بگرديد، بين خودتان و خدا حجت پيدا كنيد؛ يعني بتوانيد از راهي برويد كه اگر خداي متعال پرسيد شما به چه دليل به اين فرد رأي داديد، بتوانيد بگوييد به اين دليل. بين خودتان و خدا، دليل و حجتي فراهم كنيد و بعد با خيال راحت برويد رأي بدهيد.»(31/2/1376)
حجت شرعي در اين زمينه يا از طريق يقين فردي حاصل مي‌شود، يا آنکه افراد امين و صاحب صلاحيت فردي را معرفي کنند. به فرموده رهبري؛ «اگر مي‏توانيد، تشخيص بدهيد؛ اگر نمي‏شناسيد، از ديگري كه مي‏تواند امين باشد، سؤال كنيد.»(28/2/1380)
***
تحقق هشت‌گانه مذکور، رمز پيروزي نظام اسلامي در انتخابات است. دغدغه‌هایی متعالي که دلسوزان نظام اسلامي آنها را دنبال مي‌کنند و بايد به مطالبه‌اي عمومي و گفتمانی فراگير حاکم بر فضاي انتخاباتي کشور بدل شود.


خلأ قانونی که نیازمند اصلاح است
 مجید قاسم‌کردی/   به یقین باور این اقدام سخت است که فردی نوزادش را از ۱۰۰ هزار تومان تا 5 میلیون تومان بفروشد و در قبال آن سند مالکیت آن را نیز مانند بردگان عصر جاهلیت به خریدار بدهد؛ اما اکنون عصر جاهلیت مدرن است که هم پسر و هم دختر را سر به نیست می‌کنند.
برخی والدین کودکان خود را در اختیار قاچاقچیان مواد مخدر می‌گذارند تا به این طریق در کار قاچاق مواد مخدر شریک شوند. عده‌ای هم فرزندان‌شان را به قاچاقچیان انسان می‌دهند تا اندام آنها را برای پیوند عضو از بدن‌های نحیف‌شان جدا کنند. همچنین برخی والدین فرزندان خود را برای کسب درآمد به گداها اجاره می‌دهند و ماهیانه مبلغی دریافت می‌کنند.
مدت مدیدی است که معضلات و آسیب‌های اجتماعی در حوزه زنان و کودکان مورد توجه سازمان‌های دولتی و غیر دولتی و ان‌جی‌ا‌ُ‌ها ‌قرار گرفته است؛ معضلی که با توجه به اهمیت نسل بشری و نقش و جایگاه زن، هم نزد اسلام از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و به آن تأکید دارد، هم مطمح نظر مجامع بین‌المللی‌حقوقی است.
موضوعاتی چون؛ کودکان کار، خشونت علیه زنان، آزار جنسی و روحی زنان و کودکان، زنان سرپرست خانوار و کودکان بدسرپرست، اعتیاد دختران و زنان از جمله موضوعاتی است که در چند سال اخیر با وجود تلاش سازمان‌های مسئول شدت گرفته است. این معضلات اگرچه روزگاری با جامعه ما غریبه بودند، اما با پدیدار شدن بن‌مایه‌های فرهنگی‌‌‌‌ـ اقتصادی سرمایه‌داری و لیبرالیسم اندک‌اندک در سطح جامعه در حال گسترش هستند و سبب کژکارکردی جامعه می‌شوند. رفع این معضلات و بهبود معضلات اجتماعی این قبیل آسیب‌ها خود نیازمند وضع قوانین جدید و تصحیح قوانین جداگانه‌ای است که در این میان به پدیده‌ای نوظهور(که چند سال اخیر به سرعت شیوع یافته است) برخورد می‌کنیم؛ خرید و فروش نوزادانی که بعضاً تنها به دلیل همین امر متولد می‌شوند؛ موضوعی که به اعتراف عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با رشد شش درصدی اعتیاد زنان افزایش پیدا کرده است. 
موضوعی که هرچند نیازمند مشارکت نهادهای مدنی و اجتماعی است، اما برای رفع آن مجلس و دولت باید چاره‌اندیشی کنند. فقر و مشکلات مالی از سویی و فقر فرهنگی و آموزشی و اعتیاد را از سوی دیگر می‌توان از عوامل اصلی خرید و فروش نوزادان به شمار آورد. پدران و مادران معتادی که برای گذران زندگی و کسب درآمد نامشروع بیشتر، به افزایش این معضل دامن زده‌اند، آسیبی که افزون بر استفاده از توان و ظرفیت‌های موجود برای بهبود وضعیت اجتماعی، آموزش و توسعه اقتصادی و کیفیت معیشت مردم نیازمند وضع قوانین و مقررات حمایتی است. خلأ قانونی خرید و فروش نوزادان اصلی‌ترین مشکل حقوقی برای مبارزه با این پدیده می‌باشد؛ چرا که زمانی دستگاه‌های قضایی و انتظامی می‌توانند با متخلف برخورد کنند که قانون این اجازه را به آنها داده باشد، در صورتی که در رویارویی با این معضل اجتماعی به دلیل نبود قوانین خاص، مجریان قانون دست‌شان بسته بوده است؛ چرا که تنها در صورت وجود شاکی خصوصی می‌توانند برخورد قانونی و حقوقی داشته باشند، اما اگر کودک به دست والدین فروخته شود، تنها عنوان مجرمانه‌ای که به آن خواهند داد کودک آزاری خواهد بود؛ عنوانی که قانونی برای تعیین مجازات و مقابله با آن وجود ندارد؛ عاملی که برخورد دستگاه قضا با نوزادفروشی را با مشکل مواجه کرده است. هرچند اقدامات تربیتی و اصلاحی متولیان امر از جمله بهزیستی و نیروی انتظامی برای اقدامات پیشگیرانه در این آسیب اجتماعی ضروری و انکارناپذیر است، اما نباید فراموش کرد که برای برخورد با این معضل آنچه بیش از هر چیز لازم و ضروری است قانون‌گذاری مرتبط و شفاف در این حوزه می‌باشد، به گونه‌ای که قوه مقننه با وضع قوانین مرتبط و مشخص و شفاف راه برخورد قانونی و مسیر صدور حکم قاطع را در مواجه با متخلفان هموار و تسریع کند.
بنا بر نظر کارشناسان و متولیان امر، فقر و اعتیاد مادران سبب افزایش آمار نوزادفروشی شده است. نوزادانی که از ابتدا بیمار به دنیا می‌آیند، یا دچار بیماری‌هایی از قبیل HIV هستند، سبب تحمیل هزینه‌های هنگفتی به جامعه خواهند شد، نبود قوانین حمایتی و وضع نشدن قانون نوزادفروشی بدون شکایت شاکی خصوصی عواقبی از قبیل تبدیل شدن این نوزادان به کوکان کار و قاچاق انسان، عاملان بزهکاری‌های سازمان‌یافته، فروشندگان مواد مخدر و... خواهد داشت. به منظور رفع این معضل بزرگ که آینده کشور را دچار بحران‌های شدید خواهد کرد، قوه مقننه باید دست به کار شود و نمایندگان مجلس اسلامی باید در کمیسیون‌های حقوقی و اجتماعی مجلس با تشکیل کارگروه‌ها و بهره‌مندی از نظرات صاحب‌نظران متخصص با همفکری در راستای وضع قوانین جدید و تصحیح و تنقیح قوانین سابق اقدامات لازم را انجام دهند و از سوی دیگر دستگاه‌‌ها و متولیان این امور با شناسایی و جمع‌آوری و ساماندهی مستمر و آموزش‌های مهارتی به مادران معتاد زمینه افزایش این معضل را کاهش دهند و با برنامه‌ریزی دقیق و کاربردی برای رفع و ریشه‌کن کردن پدیده نوزادفروشی گام بردارند.

علی هاشم خبرنگار ارشد حوزه ایران در شبکه المیادین
مصطفی افضل‌زاده/ در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری و شوراهای شهر و روستا و ضرورت توجه به نگاه تحلیلی بیرونی به این رویداد مهم سیاسی پای صحبت‌های یکی از روزنامه‌نگاران و تحلیلگران شبکه المیادین نشستیم تا درباره انتخابات و مسائل مربوط به آن با وی گفت‌وگو کنیم. «علی هاشم» خبرنگار ارشد سابق بی‌بی‌سی و الجزیره است که چند سالی است به شبکه المیادین پیوسته و کارشناس حوزه ایران است. متن گفت‌وگوی ما را با وی بخوانید.
* چطور می‌توانیم نظام انتخاباتی ایران با کشور‌های غربی را مقایسه کنیم؟
دموکراسی در ایران که آن را با نام «مردم‌سالاری دینی» توصیف می‌کنند، با شیوه دموکراسی غربی تفاوت‌های زیادی دارد. در ایران گزینشی وجود دارد تا فردی که مخالف انقلاب اسلامی، عقاید و پایه‌ نظام ایران است، اجازه ورود به قدرت را پیدا نکند. هدف شورای نگهبان، تأیید صلاحیت نامزدهای مناسب و اصلح برای انتخابات است؛ افرادی که قانون را قبول دارند و تلاش خواهند کرد در چارچوب آن به مردم خدمت کنند.

* غربی‌ها و کسانی که مخالف حاکمیت در ایران هستند، می‌گویند که عملکرد شورای نگهبان مغایر با دموکراسی است و تلاش می‌کنند آن را تضعیف کنند، نظر شما در این باره چیست؟
مقام ریاست‌جمهوری شوخی نیست. رئیس‌جمهور کسی است که سیاست‌های یک کشور را به اجرا می‌گذارد، پس هر کسی که به این مقام می‌رسد، باید به اندازه‌ای قوی باشد که از این فیلتر‌ها عبور کند. بگذارید سؤالی از شما بپرسم، آیا در آمریکا یک کمونیست می‌تواند رئیس‌جمهور شود؟ این امر ممکن نیست. در آمریکا نیز روش مخصوص تأیید صلاحیت وجود دارد، اما حداقل در ایران این روش مشخص و قانونی است.

* پس شما می‌گویید در آمریکا هم نامزدهایی که با سیاست‌های کلان آن کشور تناسبی ندارند، رد‌‌ صلاحیت می‌شوند؟
فقط آمریکا این گونه نیست، همه کشورها یک روش خاص دارند. هر کشوری قوانین مخصوص به خود را دارد. انگلستان روش مخصوص خود را دارد، در آلمان و کشور‌های دیگر نیز همین‌طور. این روش‌ها از به ریاست رسیدن کسانی که مخالف قانون آن کشور باشند ممانعت خواهد کرد. برای نمونه آیا یک ضد ‌اسرائیلی می‌تواند رئیس‌جمهور آمریکا شود؟ ممکن نیست. این موضوع به این دلیل است که آنها قوانین خود را دارند. این قوانین ممکن است برای مردم روشن نباشد، اما در افکار عمومی و رسانه‌ها جا افتاده است.

* با توجه به سیاست‌های خارجی نامزد‌هایی که در حال حاضر برای مبارزه انتخاباتی آماده می‌شوند، ارزیابی شما درباره سیاست‌های خارجی این نامزد‌ها چیست؟
سیاست‌ خارجی روحانی را دنبال کرده‌ام و سیاست‌ خارجی رئیسی و حتی قالیباف را می‌شناسم. سیاست‌ خارجی روحانی در چهار سال گذشته، این ‌گونه بوده است که وی آغوش خود را برای غرب باز گذاشته است، ولی این اقدام به بهبود روابط ایران در منطقه منجر نشده است. با این وجود به نظرم، چارچوب سیاست ‌خارجی ایران تغییر نمی‌کند. چه احمدی‌نژاد، چه روحانی و چه بقیه رئیس‌جمهور‌ها بوده‌اند، اما چیزی که در سیاست‌ خارجی ایران تغییر می‌کند لحن آن است. روش سیاست ‌خارجی این کشور مشخص است. ایران سیاست‌ خود را درباره‌ فلسطین تغییر نخواهد داد، حمایت از مقاومت را متوقف نخواهد کرد، هر رئیس‌جمهوری که باشد و از هر گروه و حزبی که باشد؛ اصلاح‌طلب یا اصولگرا یا محافظه‌کار. ایران حداقل برای چند سال آینده رابطه‌ خوبی با آمریکا نخواهد داشت و روابط خود را با این کشور تغییر نخواهد داد.
این مسئله به این دلیل نیست که یک رئیس‌جمهور بخواهد و دیگری نخواهد؛ بلکه به دلیل وجود رکن و اساس انقلاب اسلامی است. بنابراین آمریکا روش خود برای مذاکره با ایران را تغییر نخواهد داد. هر کسی که در ایران رئیس‌جمهور شود این رویکرد را تغییر نخواهد داد.

* اینکه سازوکاری وجود داشته باشد که سیاست خارجی کشور با تغییر رئیس‌جمهور خیلی تغییر نکند خوب به نظر می‌رسد و تصور می‌کنم این ثبات را مدیون رهبری نظام هستیم، نظر شما چیست؟
بله، در واقع آیت‌الله[العظمی] خامنه‌ای فردی است که این تعادل را برقرار می‌کند. بدون مراقبت و نظارت رهبری ایران بر این مسائل، شاید همه چیز تغییر کند. به دلیل اینکه ایشان می‌داند که علایق و منافع ایران چیست، ایشان سیاست‌های انقلاب اسلامی را اعمال می‌کند. تا زمانی که ایران در حال تنظیم این سیاست‌ها است، هیچ رئیس‌جمهور یا وزیر خارجه‌ای نمی‌تواند آنها را تغییر دهد. ممکن است روش مذاکره‌ آنان و لحن صحبت متفاوت باشد، اما هیچ تغییری در اصل آن صورت نخواهد گرفت.

* رهبر معظم انقلاب در صحبت‌های اخیر خود اشاره کردند که رئیس‌جمهور آینده ایران باید برای اداره کشور به توان داخلی تکیه کند نه اینکه به کمک خارجی‌ها دل ببندد، نظر شما در این ‌باره چیست؟
آیت‌الله[العظمی] خامنه‌ای پیشتر گفته‌‌ بودند که 60 درصد مشکلات ایران، از داخل ایران است و این مشکلات از تحریم‌ها ناشی نمی‌شوند. چیزی که ایشان می‌خواستند در آن زمان بگویند این بود که نباید کسی به برداشتن تحریم‌ها وابسته باشد تا تغییری در کشور مشاهده کند. هیچ‌ کس نباید بگوید که اگر آمریکا از ایران راضی باشد و به توافق برسیم همه چیز درست می‌شود و اگر آمریکایی‌ها ناراضی باشند همه چیز خراب می‌شود. ایشان ‌می‌خواهد بگوید که راه‌حل مشکلات را در داخل جست‌وجو کنند و به دنبال امتیاز دادن به کشور‌های غربی و ایالات متحده آمریکا نباشند.

* حالا که کمتر از یک ماه به برگزاری انتخابات مانده، رسانه‌های خارجی تلاش زیادی برای تأثیرگذاری بر انتخابات ایران دارند، اولویت اول آنها در این باره چیست؟
غربی‌ها می‌دانند که انتخابات ایران خیلی مهم است. برای‌شان مهم نیست که چه کسی رئیس‌جمهور ایران شود. چیزی که بیشتر برای آنها مهم است تعداد افرادی است که رأی خود را به صندوق می‌اندازند. غربی‌ها  می‌دانند که هرچه مردم بیشتری رأی بدهند، اثبات می‌کند که جمهوری اسلامی ایران هنوز زنده است و این به معنای همه‌پرسی مشروعیت انقلاب اسلامی است. پس تعداد افرادی که رأی می‌دهند برای آمریکا مهم است؛ زیرا هر رأیی که داده می‌شود، رأی برای انقلاب اسلامی ایران است.

* در چند سالی که رهبر معظم انقلاب بر مسائل اقتصادی تأکید دارند، ایشان در توضیح اهمیت این موضوع گفتند که دشمنان تلاش دارند این موضوع را علیه ایران به کار بگیرند. چرا دشمنان در تلاش چنین اقدامی هستند و نقش رئیس‌جمهور بعدی در حل این ضعف چیست؟
آیت‌الله[العظمی] خامنه‌ای طی چند سال گذشته در هر موقعیتی بر اقتصاد تأکید کردند. به نظرم ایشان معتقدند که رضایت اقتصادی و آبادانی اقتصادی، استقلال سیاسی را ارتقا خواهد داد. ایشان اعتقاد دارند که اگر مردم بتوانند پول را خودشان به دست بیاورند، کالا‌ها را خودشان در کارخانه‌ها تولید کنند و کالا‌ها را از کارخانه‌های داخل خریداری کنند، هیچ کشور خارجی نمی‌تواند به ایران فشار وارد کند و این‌گونه تحریم‌ها نیز بی‌معنا خواهند
 بود. 
این مسئله به این دلیل است که ایشان خوب می‌دانند پول نفت همیشه در دستان خارجی‌هاست، در حالی که کارخانه‌ها، صنعت، کشاورزی و هر چیزی که ایرانی‌ها می‌توانند در داخل توسعه دهند در دستان خود آنهاست. زمانی که آنها بتوانند آنچه را که دارند تحت تسلط خود دربیاورند، هیچ کسی نمی‌تواند به ایران فشار وارد کند و ایران نیز مجبور نیست به آنها امتیاز 
بدهد.

* بسیاری از مؤسسات و اندیشکده‌های خارجی می‌گویند، ایران در حال نفوذ به مسائل داخلی دیگر کشور‌هاست، آیا حضور ایران در منطقه به ضرر کشورهایی مانند سوریه، عراق و لبنان است؟
زمانی که ایران به حزب‌الله کمک می‌کرد، لبنان تحت اشغال اسرائیل بود. اسرائیل در بیروت بود. مسئله کمک ایرانیان به حزب‌الله نبود. اسرائیل داخل خاک لبنان بود. بنابراین، این کمک خیلی ارزشمند بود و مردم لبنان قدردان این کمک بودند، زیرا این کمک باعث شد که کشورشان آزاد شود. همین کمک به فلسطین هم می‌شود. اسم این کار کمک است و نه دخالت. فکر می‌کنید اگر ایران از مقاومت در فلسطین حمایت نمی‌کرد، غزه آزاد می‌شد؟ فکر می‌کنید که فلسطینیان می‌توانستند از خودشان
 دفاع کنند؟  
 برخی می‌گویند که این تاکتیک ایران برای حاکمیت و تسلط بر منطقه است. درباره سوریه و عراق، من دخالت ایران در سوریه و عراق را با توجه به اینکه خود دو کشور چنین درخواستی را داشته‌اند، به عنوان روشی می‌بینم که ایران برای نگه داشتن متحدانش و برای ارتقای امنیت ‌ملی‌اش در پیش‌ گرفته است؛ چرا که اگر سوریه شکست بخورد، پیامد‌های آن متوجه ایران خواهد شد و هدف بعدی داعش ایران خواهد بود.

گزارشی از پروژه آبرسانی به یکی از روستاهای شهرستان ملارد
  سعید علی‌بخشی/  بسیج سازندگی سپاه حضرت سیدالشهداء(ع) تهران توانست با اجرای طرح آبرسانی کام اهالی روستای محمدآباد قمشلو از توابع شهرستان ملارد را پس از سال‌ها شیرین کند.
به گزارش صبح صادق، هفته گذشته پنج پروژه عمرانی، فرهنگی و ورزشی شامل «لوله‌کشی آب آشامیدنی به طول 5/6 کیلومتر، نصب مخزن آب آشامیدنی، ساخت یک واحد مسکونی، احداث پارک بازی برای کودکان و زمین فوتبال برای جوانان، محوطه‌سازی و مرمت مسجدجامع حضرت سیدالشهداء(ع) روستا و ایجاد فضای سبز به متراژ یک هکتار» با حضور سردار «علی نصیری» فرمانده سپاه حضرت سیدالشهداء(ع) استان تهران، سردار «پاشا محمدی» رئیس سازمان بسیج عشایری کشور، سردار «حزنی»، فرمانده قرب کوثر (محرومیت‌زدایی) سپاه، مهندس «سلگی»، مسئول مجمع خیرین مسکن‌ساز کشور، سردار «غلامعلی»، مسئول بسیج سازندگی سازمان بسیج، «محسن رضایی» فرمانده سپاه ناحیه ملارد، فرماندار ملارد، مسئولان استانی و مردم محمدآباد قمشلو از توابع دهستان اخترآباد شهرستان ملارد به بهره‌برداری رسید.
سرهنگ عبدالله اصغری، معاون بسیج سازندگی سپاه حضرت سیدالشهداء(ع) استان تهران، در آیین افتتاح این پروژه‌ها اظهار داشت: «یکی از مأموریت‌های بسیج سازندگی رسیدگی به مناطق محروم و کم‌برخوردار است که در این راستا، محرومیت‌زدایی از دهستان اخترآباد شهرستان ملارد به مثابه یکی از مناطق محروم و کم‌برخوردار کشور با ضریب محرومیت بالای شش، در دستور کار بسیج سازندگی سپاه حضرت سیدالشهداء(ع) قرار گرفت.»
وی خاطرنشان کرد: «با وجود اینکه 38 سال از پیروزی انقلاب اسلامی می‌گذرد، زیبنده نیست که برخی از هموطنان‌مان از ابتدایی‌ترین نیازهای زندگی محروم باشند.»
اصغری ادامه داد: «سال گذشته دولت طرحی را آغاز کرد که به منطقه آبرسانی کند؛ اما چون مطالعات دقیق فنی صورت نگرفته بود، همان ابتدای کار پروژه با شکست مواجه و به کلی رها شد تا اینکه در پاییز سال 95 نقشه کار با کمک استادان بسیجی و همت جهادگران بسیجی آماده شد و به این ترتیب با کمک خیران کار آبرسانی به روستا را آغاز کردیم.»
مسئول بسیج سازندگی سپاه حضرت سیدالشهداء(ع) به مشکلات پیش روی اجرای این طرح اشاره کرد و گفت: «فقط در ابتدای مسیر و در خود روستا برق داشتیم و در طول مسیر برق نداشتیم؛ این در حالی است که برق روستا از جای دیگری آمده بود.» وی ادامه داد: «یک مخزن 60 مترمکعبی در روستا احداث کردیم که طول خط آبرسانی آن شش کیلومتر است. تمام ویژگی‌ها از جمله بحث علمی پروژه، سایزها و نوع لوله را در نظر گرفتیم. همان فشاری که در مبدأ وجود دارد، در مقصد هم با همان فشار آب به مخزن بالایی منتقل می‌شود.»
سرهنگ اصغری، درباره هزینه طرح آبرسانی به این روستا، تصریح کرد: «برآورد آبفای استان برای اجرای این پروژه 800 میلیون تومان بود که ما با استفاده از ظرفیت‌های جهادی مهندسی نو و استادان بسیجی با اعتباری بالغ بر 500 میلیون تومان پروژه را اجرا کردیم؛ یعنی حدود 5/37 درصد معادل 300 میلیون تومان صرفه‌جویی داشته‌ایم.»وی با اشاره به اینکه روستا امکانات فرهنگی و ورزشی نداشته است، افزود: «یک بوستان با عنوان بوستان ولایت به مساحت یک هکتار با نصب امکانات کامل ورزشی و در کنار آن یک زمین ورزشی خاکی محصور شده احداث کردیم تا بچه‌ها بتوانند در محلی مناسب بازی کنند.
همچنین با کمک عزیزان جهادگر و مجموعه بسیج سازندگی شهرستان برای تنها خانواده بی‌سرپرست این روستا که مشکل مسکن داشت، یک واحد مسکونی 120 متر مربعی احداث کرده و کلید آن را به این خانواده تحویل دادیم.»
وی از مهاجرت معکوس به این روستا خبر داد و اظهار داشت: «این روستا دارای 63 خانوار با جمعیت 260 نفر است که به دلیل نبود آب آشامیدنی سالم، حدود 40 خانوار آن مهاجرت کرده بودند؛ اما طی چند روز گذشته که از آبرسانی به این روستا مطلع شده‌اند، بسیاری از خانواده‌ها تصمیم گرفته‌اند به روستا بازگردند.»اصغری با اشاره به کاهش نزولات جوی در طول چند سال گذشته، اظهار داشت: «پیش از این، اهالی روستا از آب قنات‌ها استفاده می‌کردند؛ اما بیشتر قنات‌ها بر اثر کاهش بارندگی‌های اخیر خشک شده که با پیگیری جهاد سازندگی شهرستان، عزیزان آبفا و بخشداری با تانکر آبرسانی می‌کردند.»
این مقام مسئول افزود: «پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون زیرساخت‌های لازم برای برخی از روستاها فراهم نشده که این نوعی بی‌توجهی است. بسیاری از ادارات می‌گویند صرف نمی‌کند که ما برای 60 خانوار آبرسانی کنیم؛ این در حالی است که این روستاییان مصرف‌کننده نیستند؛ بلکه از عشایر غیور و انسان‌های متدین و جهادگری هستند که با وجود مشکلات و مرارت‌های بسیار روستا را ترک نکرده‌اند؛ این نشان می‌دهد چندین سالی که پیگیر آبرسانی به این روستا نبوده‌اند، کوتاهی‌هایی صورت گرفته است؛ به نوعی اعتقاد و باور هم نداشته‌اند و آبرسانی به این روستا را مقرون به صرفه نمی‌دانستند. متأسفانه نگاه متولیان در سطح استان و در داخل خود شهرستان نگاه زیبایی نبوده است.»
اصغری افزود: «برای اجرای این پروژه، فرمانداری ملارد 100 میلیون تومان کمک کرده و بقیه هزینه از اعتبارات قرب کوثر، اعتبارات بسیج سازندگی و خیرانی تأمین شده است که در قلعه سیمون اسلامشهر به ما کمک کردند.»

نگاهی به تأثیر گفتمان‌های سیاسی بر هنر هفتم
 مهدی امیدی/ تاریخ نشان می‌دهد که انتخابات رياست جمهوري و تغییر دولت‌ها تأثیر مستقیمی بر فرایندهای فرهنگی و هنری و به ویژه سینما دارند. آشکارترین شکل این تأثیرگذاری را می‌توان در وقوع انتخابات دوم خرداد سال 76 دید. پس از برگزاري اين انتخابات، گفتمان لیبرال و به اصطلاح، اباحه‌گری در عرصه مدیریت فرهنگی غلبه پیدا کرد. آمارها نشان می‌دهند که همه شاخصه‌های سینما در این دوره سقوط کرد. برای نمونه، ميزان استقبال مردم از فيلم‌ها کاهش يافت، تعداد زیادی از سينماها تعطيل شدند، تنوع مضامین از بین رفت و حتي برخي از گونه‌هاي سينمايي به کلي محو شدند، بسياري از هنرمندان به انزوا رانده شدند و امکانات و امتيازات سينما به افراد خاصي اختصاص يافت و...
اما مهم‌ترین تأثیر دولت موسوم به اصلاحات در عرصه سینما، تضعیف سینمای متعهد و انقلابی و احياي دوباره فيلمفارسي و سینمای شبه‌روشنفکری بود. اصلی‌ترين دليل قهر مردم با سينما در دوران دولت به اصطلاح اصلاحات، غلبه اين‌گونه فيلم‌ها بود که موجب احساس ناامني خانواده‌ها از حضور در سينما شد. سخنراني مجيد مجيدي در چهارمين جشن خانه سينما در سال 1379 آينه تمام‌نمای وضعيت سينما در دوران حاکميت گفتمان به اصطلاح اصلاح‌طلبی است. او در اين مراسم وضعيت سينماي آن دوران را در سراشيبي سقوط توصيف کرد و به صراحت گفت: «... گوش بداريم كه صداي پاي ابتذال به راحتي به گوش مي‌رسد. آنچه روزگاري به درست يا به غلط با واژه‌ فيلمفارسي مي‌خوانديمش، ‌دوباره سر و گوشي مي‌جنباند، تابلوهاي رنگارنگي كه فقط در كار فريب چشم‌هايند و با انديشه و آگاهي بيگانه‌اند، دوباره در سر چهارراه‌ها حاضر مي‌شوند. ترانه‌خواني‌هاي كوچه و بازاري، عشق‌هاي كاغذي و لحن‌هاي كلاه مخملي دوباره در فيلم‌ها ظاهر مي‌شوند.»
مجيدي بار ديگر در سمينار «نقد سينماي اجتماعي و سينماي ديني» که دي ماه سال 87 در دانشگاه علامه طباطبايي برگزار شد، گفت: «...يکي از گله‌هاي من به آقاي خاتمي هم همين مسئله بود؛ چرا که علي‌رغم علاقه‌اي که به شخصيت ايشان دارم، بايد بگويم که در دوره‌ ايشان علي‌رغم فضاي آزادي که وجود داشت، چيزي جز ابتذال نصيب سينماي ما نشد.»
اين در حالي است که انتخابات سوم تير در سال 84 مسير سينما را تا حدودي متفاوت کرد؛ امکانات به طور عادلانه‌تري تقسيم شدند، ژانرهاي فراموش شده دوباره جان گرفتند، ده‌ها سينماي تعطيل شده بازگشايي شدند، سينماي دفاع مقدس دوباره احيا شد و... البته در دولت بعدي (دولت دهم) اتخاذ برخي از سياست‌ها باز هم موجب شد که سينما رو به ضعف برود. در اين دوران دوباره بحران مخاطب در سينما اوج گرفت، فيلمفارسي (با محوريت آثاري با موضوع خيانت) گسترش يافت و فيلم‌هاي جشنواره‌اي عزيز داشته شدند.
همچنين در نتيجه انتخابات سال 88 تعدادي فيلم نظير «قلاده‌هاي طلا»، «پايان‌نامه»، «گزارش يک جشن»، «خيابان‌هاي آرام» و... درباره عواقب اين رويداد ساخته شدند و حتي جشنواره‌اي تحت عنوان «عمار» هم در واکنش به حوادث پس از انتخابات دهم شکل گرفت.
نکته تأمل‌برانگیز اين است که انتخابات رياست‌جمهوري ايران فراتر از کشورمان، حتي بر سينماي غرب نيز تأثير داشته است. بی‌شک ايجاد موج فيلم‌هاي ضدايراني و دخالت جشنواره‌هاي سينمايي غربي در امور داخلي کشورمان نوعي واکنش به مشارکت گسترده مردم در ميدان‌‌هايي چون انتخابات و راه‌پيمايي‌ها بوده است. افزايش پشتيباني مردم از نظام جمهوري اسلامي در سال‌هاي اخير، باعث شده که سينماي غرب و به ويژه هاليوود، تخريب مردم ايران را در دستور کار خود قرار دهد.
شبیه آنچه در دولت موسوم به اصلاحات اتفاق افتاد، در دولت اعتدال تکرار شد. در این دوره نیز از یک سو شاهد رشد قارچ‌گونه فیلم‌های تجارتی بودیم، به طوری که فیلم‌های مبتذلی چون «50 کیلو آلبالو»، «من سالوادور نیستم» و ... ساخته شد و روی پرده رفت و از سوی دیگر با حمایت دولت، سینمای روشنفکرنمای ضدمردمی گسترش یافت، به طوری که حتی یک گروه سینمایی مختص نمایش فیلم‌های بدون مخاطب راه‌اندازی شد. در این گروه که «هنر و تجربه» نام دارد، دولت هزینه صندلی‌های خالی سینماهای نمایش‌دهنده این‌گونه فیلم‌ها را می‌پردازد. در این دوره، بیش از گذشته فیلمسازان و هنرمندان سینما از اشتغال و معیشت محروم شدند، به طوری که حتی کارگردانی چون منیژه حکمت که خود یکی از حامیان حسن روحانی در انتخابات گذشته بود، به صراحت اعلام کرد که دولت یازدهم، بدترین دوران فعالیت سینمایی او بود. شاید مرور دوباره آنچه بهمن سال گذشته در جشنواره فیلم فجر رخ داد، بهترین نمودار سیاست‌های سینمایی اعتدال باشد؛ جشنواره‌ای که تقریباً همه شرکت‌کنندگان به آن اعتراض داشتند و نوع برگزاری آن را پایین‌تر از سطح استاندارد یک جشنواره دانستند.


  محمد گنجي/ در نظام مردم‌سالار انتخابات کارکردهاي ممتازي دارد که اهميت و ضرورت توجه به آن را بيش از پيش آشکار مي‌سازد. در مروري سطحي به مسئله مي‌توان اهم کارکردهاي انتخابات را در مؤلفه‌های زیر برشمرد:
1ـ انتخابات عالي‌ترين عرصه حضور مردم در میدان سیاست و مهم‌ترين مجراي تحقق حاکميت مردم است. نظام مردم‌سالار نظام حاکميت مردم بر سرنوشت خود، نظام داشتن حکومتي برخاسته از مردم و پاسخگو در برابر مردم است. 
2ـ انتخابات فرصتي است براي مردم که نظر خودشان را درباره شيوه حکومت و مديريت يک دولت ابراز کنند و اگر نسبت به آن نارضایتی داشته باشند، کسي يا گروهي ديگر را که اصلح‌تر و با کفايت‌تر تشخیص می‌دهند، جايگزين کنند. به این وسيله نظام سياسي رو به اصلاح و بهبودي و تکامل تدريجي پيش مي‌رود.
3ـ يکي از مهم‌ترين کارکردهاي انتخابات، قاعده‌مند کردن انتقال قدرت سياسي از گروهي به گروه ديگر است. نبودن قاعده‌اي براي انتقال و توزيع قدرت سياسي و مسئوليت اداره جامعه، مصائب سياسي گوناگوني به دنبال مي‌آورد. ايمان به وجود و کارکرد انتخابات به گروه‌هايي که براي تصاحب قدرت سياسي رقابت می‌کنند، تضمين مي‌دهد که بهترين راه و شيوه کسب قدرت، حضور در انتخابات است. کسب قدرت از راه انتخابات ضمن دارا بودن مشروعيت لازم از سوي مردم، مسالمت‌آميزترين شيوه در رسيدن به اريکه قدرت
 است.
4ـ انتخابات زمينه‌هاي لازم براي چرخش نخبگان و دگرگوني در بخش‌هايي از گروه حاکمه را به طور مستمر فراهم مي‌سازد. در يک نظام مردم‌سالار قدرت در چرخش است و به طور مداوم دست به دست مي‌گردد و هيچ کس براي هميشه از دستيابي به قدرت محروم نمي‌شود.
5ـ برگزاري انتخابات مشارکت‌آميز و رقابتي، احساس مسئوليت نظام در مقابل خواسته‌هاي جامعه را افزايش مي‌دهد. انتخابات موجب افزايش احساس مسئوليت حاکمان در مقابل خواسته‌های جامعه مي‌شود.
6ـ انتخابات و شور رقابتي پيش از آن موجب افزايش آگاهي‌هاي سياسي‌ـ اجتماعي ملت شده و فضاي مناظرات و تجمعات تبليغاتي نامزدها، زمينه آگاهي مردم از وضعيت کشور در حوزه‌هاي مختلف را فراهم مي‌آورد.
7ـ سازماندهي انتخابات واقعي با افزايش مشارکت و گسترش رقابت سياسي بين گروه‌هاي مختلف سياسي‌ـ اجتماعي، بستري مناسب براي رقابت تشکل‌هاي موجود در جامعه بوجود مي‌آورد و حتي شرايط و زمينه‌هاي لازم را براي ظهور گروه‌هاي جديد سياسي‌ـ اجتماعي فراهم می‌کند.
بر اين اساس انتخابات به مثابه عرصه مبارزه در رقابت گروه‌ها با بسط علايق سياسي در بين آحاد مردم، آنها را به حقوق سياسي خودشان آشنا ساخته و باور شهروندان را به رعايت ارزش‌هاي مردم‌سالارانه تقويت مي‌کند و از سوی ديگر رقابت مسالمت‌آميز بين گروه‌هاي سياسي را براي تصاحب قدرت نهادينه کرده و موجب تقويت آنها مي‌شود.
8ـ در نهايت مهم‌ترين کارکرد ويژه انتخابات و مشارکت سياسي مردم، خنثي‌سازي توطئه‌ها و تهديدات دشمنان است که در عين حال موجب افزايش اقتدار نظام و امنيت ملي کشور شده و پيامدهاي مثبت منطقه‌اي و بين‌المللي براي هر نظام سياسي خواهد 
داشت.