علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: استفاده صحیح از منابع نفتی و گازی و تبدیل آن به شیوه تولید و توسعه کارخانجات، ضرورتی است که شکوفایی و پیشرفت کشور را تسریع می‌کند. فروش نفت و هزینه‌کرد آن (در امور غیرتولیدی و مولد)، دردی از کشور دوا نمی‌کند و به واقع زمانی می‌توان از منابع موجود به بهترین نحو ممکن بهره برد که زمینه تبدیل آن به کارخانه و مراکز تولیدی فراهم شود.
 محمد نوری/ کشورهایی که شفافیت مالی را در فعالیت‌های اقتصادی خود با جدیت و صداقت در دستور کار قرار می‌دهند، از یک سو درصدد دستیابی به اهدافی، چون بالا بردن رتبه اعتباری کشور، افزایش انضباط مالی و مبارزه با فساد مالی و اداری به کمک توسعه مالی کشور بوده و از سوی دیگر خواستار تسریع و تداوم روند رشد اقتصادی خود هستند. تحقیقات جدید اقتصادی حاکی از آن است که کشورهایی در حوزه اقتصاد عملکرد بهتری دارند که شفاف‌سازی مالی را بهتر عملی کرده‌‌اند و با این کار نه تنها فساد مالی و اداری را کاهش داده‌اند، بلکه بر اعتبار کشور خود در بازارهای مختلف جهانی نیز افزوده‌اند.
حال پرسشی که مطرح می‌شود، این است که دولت یازدهم با گذشت نزدیک به چهار سال از فعالیت خود در حوزه اقتصاد که مدعی حل مشکلات اقتصادی کشور با جذب سرمایه‌گذاری خارجی بود، در زمینه شفافیت مالی دولت چه اقدام مناسبی صورت داده و تا چه میزان به این شفافیت التزام عملی داشته است؟
متأسفانه در بررسی عملکرد دولت یازدهم در حوزه شفافیت مالی، اقدام مثبت و قابل توجهی را از سوی این دولت در برخورد با مفاسد و شفاف‌سازی مالی شاهد نبوده‌ایم. این در حالی است که امروز در کشور بیکاری، رکود و مشکلات مالی مردم به اوج خود رسیده و شاهد بروز فسادهای بزرگ و سوء‌استفاده‌های کلان از سوی برخی از افراد در کشور هستیم که این موضوع برای مردم و مسئولان دلسوز کشور دردآور و نگران‌کننده است.
در این زمینه حجت‌الاسلام حسن روحانی در مقام رئیس‌جمهور، مدعی ضرورت شفاف‌سازی بوده و از آمادگی دولت برای روشن کردن تمام دخل و خرج حساب‌های خود سخن گفته است! رئیس‌جمهور در دیدار اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در 14 دی ماه سال گذشته اظهار داشت: «لازمه مشارکت مردم در فعالیت‌های اقتصادی و سیاسی جامعه «شفافیت اطلاعات» است. اگر مردم ببینند که آنچه به حقوق مردم مربوط می‌شود، بدون ابهام و پرده‌پوشی به اطلاع آنها می‌رسد، با اعتماد و دلگرمی بیشتر، برای پیشرفت کشور و حمایت از نظام تلاش می‌کنند.» رئیس‌جمهور همچنین در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «دولت حاضر است با تشکیل سامانه‌ای، تمام دخل و خرج و حساب‌هایش را روشن کند.»
این در حالی است که وقتی اعضای کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در بحث حقوق‌های نجومی ورود پیدا ‌می‌کنند و در راستای شفاف‌سازی مورد مطالبه مردم و شخص رهبر معظم انقلاب، بندی را می‌آوردند که دولت را موظف به تهیه سامانه‌ای می‌کند که اموال دولتی را تحت نظارت سازمان‌های نظارتی کشور به صورت شفاف به اطلاع عموم مردم برسد، نماینده دولت(که نظرات دولت را بیان می‌کند) با این مسئله مخالفت می‌کند که این موضوع با ادعای رئیس‌جمهور همخوانی ندارد. از سوی دیگر، در بحث حقوق‌های نجومی بهترین فرصت برای دولت در برخورد با افراد فاسد بود که بر خلاف تأکیدات رئیس‌جمهور و معاون اول وی در برخورد با مفسدان در این زمینه برخوردی صورت نگرفت و اقدام خاصی در این زمینه انجام نشد.
نکته تأمل‌برانگیز دیگر در این زمینه این است که اگر رئیس‌جمهور محترم به دنبال شفافیت است، چرا در زمینه مفاسد مربوط به برادر خود «حسین فریدون» شفاف‌سازی نمی‌کند؟ متأسفانه، دولت به جای بررسی مسائل مالی در مجموعه خود، به دنبال فرافکنی این مسئله در سایر قوا و دستگاه‌ها است. 
ناگفته پیداست که هر چه در این زمینه شفاف‌سازی صورت بگیرد، اعتماد مردم به دولت بیشتر و اعتبار نظام اسلامی بالاتر می‌رود.

نگاهی به انتظارات اقتصادي مردم از نامزدهای ریاست جمهوری
 سعید مهدوی/ این روزها که بازار تبلیغات ریاست جمهوری داغ شده است، رأی‌دهندگان بیشتر به برنامه‌های اقتصادی نامزدی توجه دارند که بتواند مشکل اقتصاد و معیشت آنان را حل کند. در پي بدعهدي‌هايي كه كشورهاي غربي و اروپايي در برجام داشتند، به شدت از اعتماد مردم به اين كشورها و نگاه به ديپلماسي و سياست خارجي كاسته شده و خواستار اصلاح از داخل و تكيه بر ظرفيت‌هاي ملي هستند؛ لذا برنامه‌هایی كه بتوانند مشكلات اقتصادي مردم را از اين طريق رفع کنند (نه از طريق برجام و ديپلماسي) مقبوليت بسياري نزد كارشناسان و مردم دارند. اين برنامه‌ها و راهكارها به اندازه‌ای مهم و حساس هستند كه به تنهايي مي‌توانند رئيس‌جمهور آينده كشور را تعيين كنند. اما درد دل و خواسته‌هاي اقتصادي مردم چه هستند؟
1ـ حل معضل بيكاري و موضوع اشتغال مهم‌ترین چالش اقتصادی مردم و کشور است كه لازم است نامزدهاي انتخابات به طور صريح برنامه‌هاي عملياتي خود را در این زمینه ارائه كنند. بررسی وضعیت نیروی کار طی بهار 90 تا بهار 95 نشان می‌دهد که میزان بیکاری بهار 95 با 2/12 درصد بیشترین میزان بیکاری طی سه سال اخیر بوده است. میزان بیکاری در بهار 92 برابر با 6/10، بهار 93 برابر با 7/10 و بهار 94 برابر با 8/10 درصد بوده و این رقم در بهار 95 به 2/12 درصد افزایش یافته است. سلمان خدادادی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی درباره آمار بيكاري اعلام كرده است: «دولت با یک آمار تعداد بیکاران در کشور را دو میلیون و 800 هزار نفر و با آمار دیگری این تعداد را 6 میلیون نفر تخمین می‌زند، اما بنده معتقدم نزدیک به 10 میلیون نفر از افرادی که در سن اشتغال هستند، بیکارند و این آمار تکان‌دهنده‌ای است.
2ـ رفع ركود؛ رکود سنگين موجود در بازارهاي مختلف زندگي بسياري از شاغلان و فعالان اقتصادي را با مشكل مواجه كرده است. براي نمونه در طول عمر دولت یازدهم همواره بازار مسکن در حالت رکود به سر برده؛ حالتی که نه نفعی به حال اقتصاد کشور دارد، نه براي كارگران و شاغلان در اين بازار و نه برای خانوارهای بدون مسکن که برای ساخت یا خرید انتظار می‌کشند. در دولت كنوني از سویی تکمیل واحدهای مسکن مهر به کندی پیش رفت و بسیاری از مردم موفق به دریافت واحدهای خود نشدند و از سوی دیگر طرح مسکن اجتماعی دولت هم که صحبت‌های زیادی درباره آن شده، همچنان در حد حرف باقی مانده و عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و مدیران وی اقدامی عملی در این باره صورت نداده‌اند.
3ـ بالا رفتن قدرت خريد و توان تأمين مايحتاج زندگي؛ اگر از خانواده‌هايي كه سرپرست آنها با معضل بيكاري روبه‌رو هستند، بگذريم، اقشار ديگر در جامعه چون كشاورزان و كارگران نيز وضع مناسبي در اين زمينه ندارند. کارشناسان معتقدند بنا به گزارش‌های بین‌المللی، حقوق و دستمزد در ایران یکی از پایین‌ترین ارقام در بین کشورهای عضو سازمان جهانی کار است و به طور کلی مسئله دستمزدها، به چالشی کهنه و قدیمی بین کارگران و کارفرمایان تبدیل شده است. از آن سو پرهیز دولت‌ها از پذیرش مسئولیت خود در قبال کمک به تأمین معیشت نیروی کار نیز بر ضعیف ماندن معیشت شاغلان در ایران دامن زده است.
4ـ وجود اختلاس‌هاي بزرگ و دريافت حقوق‌هاي نجومي؛ وضعيت در دولت فعلي به گونه‌اي شده است كه به طور متناوب اخبار يك پرونده اختلاس بزرگ و يك فيش حقوقي با مبالغ هنگفت و نجومي منتشر مي‌شود. بدتر از اين اخبار اينكه با اين افراد كه دست به چپاول بيت‌المال مي‌زنند برخورد نشده و حق مردم از آنها گرفته نمي‌شود. علاوه بر خواسته مردم، به تکرار و به صراحت رهبر معظم انقلاب به اين موضوع ورود كرده و خواستار پیگیري تا حصول نتیجه و به سرانجام رساندن آن شده و اين موضوع را از جمله مسائل مهمی دانسته‌اند كه باید نتیجه رسیدگی به آن برای مردم روشن شود و سؤالات در ذهن مردم باقی نماند. لذا رئيس‌جمهور آينده باید خود و اطرافيانش و همچنين مديراني كه براي اداره كشور انتخاب مي‌كند، اهليت داشته باشند و در امانت مردم خيانت نكنند.
5ـ پياده‌سازي الگوي موفق اقتصاد مقاومتي در دولت و بخش‌هاي اجرايي آن به معناي واقعي؛ اقتصاد مقاومتي باید در دولت و بخش‌هاي بالادستي نمود داشته باشد؛ زيرا معناي آن و سازوكار آن با اقتصاد رياضتي كه در خارج اجرا مي‌شود و فشار به مردم وارد شده و نه به دولت، متفاوت است. با وجود ابلاغ شدن سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي، در سال‌های فعالیت دولت تدبیر و امید اجراي آنان تنها در حد حرف و شعار باقی ماند و شرایطی را فراهم کرد که رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها از بی‌توجهی حسن روحانی و یارانش به آن انتقاد کند. دولت یازدهم در دو سال اول خود مشغول نگارش برنامه برای اقتصاد مقاومتی بود که در نهایت با اضافه شدن آن به لایحه برنامه ششم توسعه و تعویق در رسیدگی به آن سوی بهارستان‌نشینان عملاً روی هوا رفت. اقدامات مختلف دولت مانند واردات بی‌رویه، اجرا نکردن قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و رونق خام‌فروشی هم درست برخلاف اقتصاد مقاومتی انجام شد و صدای بسیاری از منتقدان را درآورد.
6ـ نكته آخر اينكه مردم دغدغه آمار و ارقام ندارند كه با مثبت يا منفي شدن آنها مشكلات‌شان حل‌وفصل شود. اتفاقاً آمار و ارقام خلاف واقع اثر منفي و عكس در زندگي مردم دارد و اعتماد مردم را نسبت به دولت و نظام سلب مي‌كند. مردم خواهان برنامه‌هاي مدون و عملياتي هستند كه در برطرف كردن معضلات اقتصادي، حرفي براي گفتن داشته باشد، آنها می‌خواهند نتيجه و ثمرات آن را در زندگي روزمره خود ببینند.
به این ترتیب با توجه به مطالب ذكر شده كه نشان از كارنامه نامقبول دولت فعلي است و بسياري از مشكلات اقتصادي ديگر كه در سطح كلان وجود دارد و مورد نظر كارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادي هستند، در انتخابات پيش رو اقتصاد و برنامه‌هاي مربوط به آن از سوي هر يك از نامزدها مي‌تواند گزاره معتبری باشد که مردم در انتخاب فرد مورد نظر مدنظر قرار دهند.

 اعلام سقف معافیت گمرکی ترخیص خودرو
طبق اعلام گمرک ایران؛ دو گروه از پرداخت سود بازرگانی واردات خودرو معاف هستند که این معافیت‌ها شامل معافیت از پرداخت سود بازرگانی معادل 300 میلیون ریال برای مجوزهای جانبازان و مجوزهای معلولان بهزیستی می‌شود. بر این اساس در حال حاضر خودروهای ساخت سال‌های 2016 و 2017 به شرط نو بودن در گمرکات قابل ترخیص هستند. حقوق ورودی خودرو تا سقف 2500 سی‌سی معادل 55 درصد ارزش کالا و حقوق ورودی خودرو تا سقف 2000 سی‌سی معادل 40 درصد ارزش سیف است.

سهم بازار خودروهای داخلی
طبق گزارش ماهیانه سهم بازار خودروهای سواری که از سوی یکی از شرکت‌های خودروساز تهیه شده، سهم بازار خودروهای سواری در سال 95، دستخوش تغییراتی شده است؛ آن گونه که مشخص است سهم بازار ایران‌خودرو در سال 95، 7/3 درصد کاهش داشته است؛ اما سهم شرکت سایپا در این سال افزایش 4 درصد را به خود دیده است. در این بین شاهد کاهش سهم خودروسازان خصوصی به 7/7 درصد هستیم که مجموع این موضوعات مؤید تبادل سهم میان شرکت‌های تولیدکننده خودرو در داخل است.

نرخ واقعی بیکاری 
آمارهای رسمی از روند صعود نرخ بیکاری حکایت دارد که سبب شده نرخ بیکاری از 4/10 درصد در سال ۹۲ به 4/21 درصد در سال ۹۵ برسد. تازه‌ترین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که جمعیت فعال (شاغل و بیکار) ۱۰ ساله و بیشتر کشور در سال ۹۵، به رقم ۲۵ میلیون و ۷۹۱ هزار و ۴۵۰ نفر رسیده است که 4/12 درصد از این جمعیت، معادل ۳ میلیون و ۲۰۳ هزار و ۳۹۸ نفر بیکار هستند.

 سید فخرالدین موسوی/ روزنامه‌ها به طور کامل وارد فضای انتخاباتی شده‌اند و همه تیتر یک خود را به مسئله انتخاباتی اختصاص داده‌اند؛ همچنین هر یک با توجه به گرایش خود تلاش دارند مشت طرف مقابل را باز کرده و راهبرد‌های انتخاباتی طرف مقابل را خنثی کنند! رسانه‌های نزدیک به اصولگرایان بر روی موضوع حضور جهانگیری به عنوان نامزد پوششی تأکید کردند! از جمله روزنامه «وطن امروز» که با چاپ عکس بزرگ و البته خندان اسحاق جهانگیری در صفحه اول خود و انتخاب تیتر «استندآپ!» نوشت: «کاندیداتوری اسحاق جهانگیری اگر چه براساس شنیده‌ها خلاف میل حسن روحانی بوده است، اما نتوانست او را به عنوان یک کاندیدای جدی مطرح کند.
 از سوی دیگر روایت دولتی‌ها از کاندیداتوری جهانگیری به‌ گونه‌ای بوده است که افکار عمومی او را کاندیدایی می‌داند که برای جبران خلأ‌های روحانی برای ارائه گزارش عملکرد دولت در مناظره‌ها در عرصه انتخابات حضور یافته است. البته رفتار جهانگیری و نیز برپا نکردن حتی یک ستاد کوچک تبلیغاتی نیز بر این فضا دامن زده است. این موضوع اگر چه با انتقاد فعالان سیاسی مواجه شده و صاحب‌نظران این رفتار را غیر صادقانه و خلاف اصول دموکراتیک می‌دانند، با این حال او یکی از کسانی است که در مناظره‌های تلویزیونی شرکت می‌کند. 
اما سؤال اساسی این است: «آیا افکار عمومی باید او را به عنوان یک کاندیدای جدی تلقی کند یا اینکه او را به عنوان رانت کمکی روحانی در مناظره‌ها مشاهده کند؟» فیلم اظهارات جهانگیری نشان می‌دهد او نیز با خنده به این سؤالات جواب می‌دهد. پاسخ‌های جهانگیری به سؤالات خبرنگاران درباره کاندیداتوری‌اش در انتخابات به‌گونه‌ای بود که ماجرای حضور او در انتخابات تقریباً به شکل هجو درآمد. در فیلم منتشر شده از  پرسش و پاسخ خبرنگاران با جهانگیری، این صدای «شلیک خنده» بود که بیشتر از هر صدای دیگری به گوش می‌رسید. هم خبرنگاران و هم خود جهانگیری به سؤالات و پاسخ‌ها می‌خندیدند.» روزنامه «کیهان» نیز تیتر «جهانگیری گفت می‌خواهد رئیس‌جمهور شود و خندید!» را برگزید و با بازخوانی راهبرد اصلاح‌طلبان در سال 92 نوشت: «گرچه شاید اظهارات جهانگیری به نوعی برای کاستن از بار تحقیرآمیز واژه نامزد پوششی و ضربه‌گیر باشد، اما این آشی است که خودی‌ها برای جهانگیری پخته‌اند. به عبارت دیگر «جهانگیری» در حال تبدیل شدن به «عارف» دیگری است که از این پس به عنوان دور برگردان از وی استفاده خواهد شد.»
این در حالی بود که روزنامه‌های اصلاح‌طلب با تیتر‌های درشت «نه رانت خانوادگی گرفته‌ام، نه رفاقتی» و «جهانگیری مکمل آقای روحانی است» تلاش می‌کردند حضور اسحاق جهانگیری در صحنه انتخابات را توجیه کنند.
پایگاه خبری «مشرق‌نیوز» پس از پخش اولین مناظره در مصاحبه‌ای از زبان کوشکی درباره اسحاق جهانگیری و جایگاهش در این میان نوشت: «وقتی همه می‌دانند که شخص مورد نظر قصد انصراف و کنار رفتن دارد و به دنبال دوپینگ برای نامزدی است که قادر به پاسخ‌گویی نیست، آیا این وقت خریدن برای دیگری نیست؟ باید حقوق‌دانان درباره این پدیده بحث کنند که دوپینگ نامزد اصلی توسط نامزد پوششی، تمسخر و دور زدن قانون نیست؟» کوشکی در ادامه با اشاره به تأکید جهانگیری برای ماندن در انتخابات نوشت: «اگر نامزدی که ادعا می‌کند من پوششی نیستم و آمده‌ام که رقابت کنم، در آخر کار به نفع دیگری کنار رفت، تکلیف این دروغ آشکار چه می‌شود و نهادهای نظارتی چه تصمیمی برای چنین ساختارشکنی خواهند گرفت؟» این کارشناس مسائل سیاسی در پایان نیز تأکید کرد: «به نظر می‌رسد بقایای تیم تندروی اصلاحات و مشارکت با تقسیم‌ کار میان جهانگیری و روحانی، قرار است نقش نامزد فعال را به جهانگیری بسپارند و روحانی به‌ عنوان نامزد شکست ‌خورده و نماد وضع موجود در مناظرات شرکت کند و این پوست خربزه‌ای است که زیر پای روحانی انداختند تا در لحظات آخر، جهانگیری را به‌عنوان نامزد اصلی معرفی کرده و روحانی را مجبور به انصراف از ادامه راه کنند.»

شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۲۴
 مهدی فرهادی/
اثرات اپى‌ژنتیک
 بر بدن انسان و انتقال به ژن
کاهش خواب:  امروزه‌، اوقات فراغت بسیاری از جوانان و نوجوانان با تماشای تلویزیون، انجام بازی‌های کامپیوتری و پرسه زدن در شبکه‌های اجتماعی سپری می‌شود که در نتیجه آن فعالیت فیزیکی فرد کاهش یافته و به بروز فشار خون منجر می‌شود. در واقع، بی‌تحرکی مهم‌ترین عامل افزایش فشار خون است، البته عوامل دیگری مانند سابقه ژنتیکی، شرایط مادر در دوران بارداری، اضافه وزن و وضعیت اجتماعی و اقتصادی نیز در افزایش فشار خون دخیل هستند. طبق آمارها، پزشکان دانمارکی تأکید کرده‌اند دو سوم کودکان مبتلا به چاقی مفرط به طور جدی در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند. به گزارش ایسنا، در آزمایش‌های اخیر مشخص شده است از بین ۲۵۵ کودک تحت مطالعه که همگی دچار چاقی مفرط بودند، ۵۶ درصد به فشار خون بالا، ۵۴ درصد به کلسترول بالا، ۱۴ درصد به افزایش قند و یک درصد نیز به دیابت نوع دوم مبتلا بودند.
مطالعه بیش از پنج هزار کودک طی دو سال نشان می‌دهد، کودکانی که بیش از دو ساعت در روز تلویزیون تماشا می‌کنند یا پیوسته به صفحه کامپیوتر و تبلت چشم می‌دوزند، فشار خون بالایی دارند. همچنین، خیره شدن به صفحه نمایش موبایل یا لپ‌تاپ پیش از خواب، سبب کاهش کیفیت خواب و بدخوابی می‌شود و زمینه چاقی و بیماری‌هایی، همچون دیابت را فراهم می‌کند.
در این مطالعات آمده است، از هر ۱۰ کودک، حداقل یک نفر دچار فشار خون بالا است. فشار خون بالا یکی از مهم‌ترین دلایل بیماری‌های قلبی‌ـ عروقی و سکته مغزی به شمار می‌آید. امروزه تحقیقات نشان داده است، بیش از 44 درصد جوانان و نوجوانان اوقات فراغت خود را با ورود به فضای مجازی و استفاده از اینترنت، 35 درصد با بازی‌های رایانه‌ای و گوش دادن به موسیقی و کمتر از 17 درصدشان با تماشای تلویزیون و برنامه‌های آن سپری می‌کنند.