حیدر مستخدمین حسینی اقتصاددان گفت: در چهار سال گذشته عمده تأکید دولت بر مهار تورم بود و دولت تلاش کرد با اقدامات مختلف زمینه کاهش تورم را فراهم آورد، ولی همین موضوع در بخش‌هایی موجب کاهش تولید ملی شد و به این ترتیب رکود اقتصادی هنوز در بخش‌هایی از اقتصاد ایران وجود دارد. برای نمونه هنوز رشد بخش ساختمان و بخشی از صنعت منفی است.
آمارهای متناقض از نرخ بیکاری و اشتغال در تنور داغ انتخابات مردم را سردرگم کرده است
 سعید مهدوی/ معضل بیکاری که نقطه مقابل اشتغال است، همواره یکی از موضوعات اساسی و مورد بحث در اقتصاد ایران و کشورهای در حال توسعه بوده و هست. تعاریف متفاوت از مؤلفه‌های اقتصادی ـ اجتماعی به همراه راهکارها و برنامه‌های مختلف برای ایجاد اشتغال و کاستن از جمعیت بیکار، به ویژه قشر جوان و تحصیلکرده و همچنین آمارهای مختلف از سوی نهادهای رسمی و غیر رسمی، همیشه مورد بحث محافل کارشناسی بوده است. از سوی دیگر این اختلاف‌نظرها و تعارض‌ها بستر برداشت‌های مختلف مسئولان و منتقدان را نیز فراهم کرده است؛ اما با نزدیک شدن به موعد انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری و همچنین قرار گرفتن در سال «اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال»، ضروری است که در زمینه اختلاف‌های فوق روشنگری صورت گیرد و موضوع بیکاری و اشتغال به همراه تعاریف آنها برای مردم تبیین شود.

آخرین آمار نرخ بیکاری
 و نرخ مشارکت اقتصادی
براساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار سال ۹۵ که مرکز آمار ایران منتشر کرد، نرخ بیکاری در سال 95 با افزایش 4/1 درصدی، 4/12 درصد اعلام شد. براساس نتایج این طرح در سال جاری 4/39 درصد جمعیت در سن کار (10 ساله و بیشتر)، از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند که نرخ مشارکت اقتصادی را نشان می‌دهد؛ یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. بررسی نرخ بیکاری نشان می‌دهد، 4/12 درصد از جمعیت فعال بیکار بوده‌اند.
نرخ مشارکت اقتصادی یا همان جمعیت فعال که «مجموع افراد شاغل و بیکار در سنِ کار را شامل می‌شود»، یکی از شاخصه‌های مؤثر در کاهش یا افزایش نرخ بیکاران است. هرچه نرخ مشارکت افزایش یابد، یعنی جمعیت فعال اقتصادی کشور نیز افزایش یافته که این، امتیاز مثبتی برای اقتصاد کشور تلقی می‌شود؛ اما در مواقعی ممکن است به تبع رشد نرخ مشارکت، نرخ بیکاری نیز افزایش یابد. بنابراین در کنار بررسی آمار بیکاری، باید نرخ مشارکت نیز مدنظر گرفته شود؛ با توجه به فارغ‌التحصیلی سالیانه 800 هزار نفر از دانشگاه به اضافه نیروهای جوان دیگر که از راه دیگری به جز دانشگاه به بازار کار وارد می‌شوند، در مجموع چیزی حدود یک میلیون نفر نیروی جوان در هر سال به جمعیت جویای کار اضافه می‌شود که باید در برنامه‌ریزی‌های اشتغال‌زایی مورد توجه قرار گیرد.

آمارهای متفاوت
 از اشتغال و بیکاری
حمیدرضا فولادگر، رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس شورای اسلامی گفت: «نرخ بیکاری ما بر اساس اشتغال پایدار و مداوم حدود 24 تا 25 درصد است و نرخ بیکاری در قشر جوان و دانش‌آموختگان بیش از 30 تا 35 درصد است و این زنگ خطر بزرگی است که در جامعه به صدا درآمده است.»
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تعداد بیکاران را سه میلیون و 200 هزار نفر اعلام کرد و نرخ بیکاری بر مبنای مرکز آمار ایران 4/12 درصد دانست؛ این در حالی است که مرکز پژوهش‌های مجلس آمار بیکاران را پنج میلیون نفر عنوان می‌کند.
در این بین، برخی دیگر از کارشناسان و فعالان عرصه اشتغال معتقدند، واقعیت نرخ بیکاری در جامعه بیش از 40 درصد است و متولیان باید برنامه و طرح‌های خود را براساس این آمار که به حقیقت موجود در جامعه نزدیک است، ارائه کنند.
تعریف شاغل
 در گذشته و هم اکنون
تعریف شاغل در طرح آمارگیری از اشتغال و بیکاری، تا سال 1383 عبارت بود از فردی که در هفته حداقل دو روز کار کرده است؛ اما در سال 1383 برای انطباق با تعاریف جدید و استانداردهای بین‌المللی که سازمان بین‌المللی کار ابلاغ می‌کند، این تعریف به حداقل یک ساعت کار در هفته تغییر کرد.

ارزیابی اشتغال ناقص
 و پایدار
اگر بخواهیم دقیق‌تر شویم، میزان یک ساعت کار در هفته برای اشتغال ناقص است. برخی جوامع 36 ساعت کار در هفته و برخی دیگر 40 ساعت کار در هفته را ملاک اشتغال کامل قرار می‌دهند. در ایران معمولاً کارهای پاره‌وقت، موقت، پروژه‌ای و پیمانکاری را جزء کار و اشتغال نمی‌دانیم و فقط هشت ساعت کار در روز یا 44 ساعت در هفت روز کار به شمار می‌آید و اگر واقعاً نیاز باشد، باید طرح آمارگیری ملی بازار کار را بر اساس شاخصه‌ها و واقعیت‌های جامعه خود برآورد کنیم. همچنین، در طرح‌های آمارگیری باید ویژگی‌های شغل از نظر درآمد، بهره‌وری، ساعت کار و کمک به تأمین معیشت مدنظر قرار گیرد و شغلی مورد توجه باشد که درآمد آن حداقل برای تأمین معیشتی خانواده کافی است.

بررسی اشتغال 
در سه دولت گذشته
حسین راغفر، اقتصاددان ایرانی برای موضوع آمارهای اشتغال در دولت‌های گذشته و دولت کنونی معتقد است، درباره آمارهای اشتغال، بحث‌های زیادی وجود دارد. برای نمونه در سال 92 مسعود نیلی در کسوت یک کارشناس اقتصادی بحث ایجاد سالیانه 14 هزار شغل در دولت‌های نهم و دهم را مطرح کرد؛ اما اکنون در قامت مشاور رئیس‌جمهور از ارقامی مانند 700 هزار یا یک میلیون و دویست هزار شغل ایجاد شده در سال سخن گفته و دفاع می‌کند. در حالی که مشاهدات عینی ما از اقتصاد ایران و حتی شاخصه‌های مراکز آماری، با این ادعا همخوانی ندارند. آمار 14 هزار شغل ایجاد شده در سال از سوی آقای نیلی، براساس سرشماری که در سال 1385 تا 1390 صورت گرفته بود، بیان شد که البته رقم دقیق نیز نه 14 هزار شغل، بلکه 86 هزار شغل در آن سال‌ها بود. درباره آمارهای ارائه شده از سوی دولت یازدهم نیز تردیدهای بسیار جدی وجود دارد؛ به گونه‌ای که این ارقام را شواهد و شاخصه‌های مرکز آمار نیز تأیید نمی‌کند.

اشتغال و بیکاری
 در برنامه ششم
اعداد و ارقام لایحه برنامه ششم توسعه در بخش اشتغال و بیکاری حاکی از آن است که نرخ بیکاری تا سال ۱۴۰۰ باید به 6/8 درصد برسد؛ ضمن اینکه متوسط رشد اشتغال در هشت بخش اقتصادی هدف‌گذاری و پیش‌بینی شد. طبق مصوبه کمیسیون تلفیق لایحه برنامه ششم توسعه، اهداف کمّی کلان بخش‌های مختلف اقتصادی، از جمله نرخ بیکاری و اشتغال در بخش‌های مختلف برای سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ هدف‌گذاری شد که در ادامه جداول نرخ بیکاری و متوسط رشد سالیانه اشتغال طبق برنامه ششم توسعه ارائه می‌شود.

اولویت اشتغال
در جمع‌بندی پایانی، باید افزود حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر با کارگران و کارآفرینان در بخشی از سخنان خود با تأکید فراوان بر مسئله اشتغال، این مسئله را در درجه اول اهمیت خواندند و افزودند: «اگر مسئله اشتغال به شکل مناسبی حل شود، آسیب‌های اجتماعی از جمله مواد مخدر، مشکلات جوانان و آفت‌های ناشی از بیکاری و بیکارگی هم کاهش محسوس خواهد یافت. هر کس مسئول اجرایی کشور شود و همه کسانی که در دولت آینده مسئولیت بخش‌های اقتصادی را برعهده می‌گیرند، باید از همان روز اول، همت و تلاش خود را به حل مشکل اشتغال معطوف کنند؛ چرا که در این موضوع مهم، حتی یک روز تأخیر جایز نیست.» ایشان توجه به تولید ملی در همه ابعاد صنعتی، کشاورزی، خدمات و دیگر عرصه‌ها را لازمه حل مشکل اشتغال برشمردند و خاطرنشان کردند: «مسئولان دولتِ بعدی باید در اولین فرصت با برنامه‌ریزی به این موضوع بپردازند.»
از این رو به شش نامزد محترم توصیه می‌شود که برنامه‌ای برای اشتغال و حل معضل بیکاری به مردم ارائه کنند؛ زیرا این موضوع در جامعه به خواست عمومی تبدیل شده و رهبر معظم انقلاب نیز مجدانه آن را دنبال می‌کنند و قانون برنامه ششم توسعه نیز شاخصه و معیار آن است.

 محمد نوری/ رشد نقدینگی همواره یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد معضلات اقتصادی معرفی ‌می‌شود. ناگفته پیداست که رها شدن نقدینگی سرگردان و خارج از چارچوب مدون قانونی در جامعه چون سیلابی مهار نشدنی در هر زمان بخشی از بنیان‌های اقتصاد را تهدید و تخریب می‌کند.
متأسفانه، در چند سال گذشته بنا به دلایل متعدد نقدینگی در کشور رشد فزاینده‌ای داشته است. در آخرین اظهار نظر مسئولان، «پیمان قربانی» معاون اقتصادی بانک مرکزی در چهارمین همایش تجاری و بانکی ایران و اروپا، رقم نقدینگی کشور در پایان سال 1395 را یک هزار و ۲۵۳ هزار میلیارد تومان اعلام کرد که این رقم رشد 2/23 درصدی داشته است. این افزایش نقدینگی آثار و پیامدهای متعددی در ساختار اقتصاد کشور خواهد داشت که نتایج آن با تأخیر جلوه‌گر خواهد شد. در واقع، برخی از آثار و تبعات آن به وضوح در کشور رخ نموده و معضلات اقتصادی را برای جامعه ایجاد کرده است و برخی دیگر در سنوات بعدی نمایان خواهد شد و اقتصاد کشور را تحت تأثیر خود قرار خواهد داد.
یکی از روش‌هایی که موجب افزایش نقدینگی در کشور می‌شود، تسهیلات تکلیفی یا اجباری است که دولت، بانک‌ها را موظف به پرداخت آن می‌کند و موجبات بدهکاری آنها را به بانک مرکزی فراهم کرده و افزایش نقدینگی را در جامعه رقم می‌زند. معمولاً دولت پروژه‌هایی را به بانک‌ها معرفی و آنها را مکلف به پرداخت تسهیلات به آن پروژه‌ها می‌کند. این پرداخت اضافه بر منابع بانکی، موجب کاهش منابع قابل پرداخت نظام بانکی می‌شود. معمولاً بانک‌هایی که بیش از منابع تسهیلات می‌پردازند و کفایت سرمایه را رعایت نمی‌کنند، این‌گونه توجیه می‌کنند که به ما تکلیف شده تسهیلات را بپردازیم؛ در شرایطی که بانک پرداخت‌کننده تسهیلات تکلیفی، با کمبود منابع مواجه شود، به بانک مرکزی مراجعه کرده و با سفارش دولت منابعی را دریافت می‌کند که این اقدام به افزایش نقدینگی در جامعه منجر می‌شود. نوع دیگر افزایش نقدینگی تزریق پول جدید از سوی بانک مرکزی است که به آن پول پرقدرت یا افزایش پایه پولی گفته می‌شود. انتشار پول از سوی بانک مرکزی که با ضریب فزاینده به نقدینگی تبدیل می‌شود، بدترین نوع افزایش نقدینگی در اقتصاد است. به گونه‌ای که برای نمونه اگر پایه پولی یک ریال افزایش یافته باشد و ضریب فزاینده را 2/5 در نظر بگیریم، آن یک ریال، به 2/5 ریال نقدینگی تبدیل می‌شود.  
این در حالی است که افزایش نقدینگی از طریق تزریق پول توسط بانک مرکزی تنها در شرایط اضطرار که نهادهای مالی و پولی کشور توان تأمین نقدینگی مورد نیاز کشور را نداشته باشند، قابل تجویز است که البته آن هم باید در حدّ رفع اضطرار و برای زمان محدود صورت گیرد. در مقابل روش‌های نامتعارف رشد نقدینگی که پیامدها و چالش‌های متعدد اقتصادی را به دنبال دارد، سالم‌ترین نوع افزایش نقدینگی، رشد اقتصاد و افزایش سرعت گردش پول یا ضریب فزاینده است که با رشد حجم اقتصاد یک کشور، حجم نقدینگی بیشتری مورد نیاز است و با رشد ضریب فزاینده، با فرض ثبات پایه پولی، حجم نقدینگی افزایش می‌یابد.   برای اینکه آن نقدینگی به تولید منجر شود و پیامدهای افزایش آن گریبان اقتصاد را نگیرد، ابزارهای اقتصادی و حمایتی دولت باید به گونه‌ای فعال و عملیاتی شوند که انگیزه سرمایه‌گذاری و تولید در جامعه ایجاد شود و رشد نقدینگی به مصرف سرمایه‌گذاری و تولید برسد. برقراری آرامش در فضای اقتصادی کشور و امیدبخش کردن سرمایه‌گذاری در راستای تولید داخلی از الزامات تحقق چنین هدفی است که باید مد نظر مسئولان امر قرار گیرد.


 حرکت لاک‌پشتی گشایش‌های برجامی
غلامعلی کامیاب، معاون ارزی بانک مرکزی گفت: «با وجود گشایش‌هایی که پس از اجرایی شدن برجام پیش آمده است، هنوز تبدیل و انتقال وجوه به کندی صورت می‌گیرد و تأمین نقدینگی و وجوه لازم برای انجام پرداخت‌ها در کشورهای مختلف سرعت لازم را ندارد.»
لزوم تسریع در تصویب 
نظام بانکداری اسلامی
عامر کعبی، نماینده آبادان و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «قانون فعلی بانکداری بدون ربا مربوط به سال‌های ۶۲ و ۶۳ است و به نگاه تازه و مناسب‌سازی با توجه به مقتضیات زمان نیاز دارد. بانکداری اسلامی مبتنی بر حذف ربا است؛ اما قوانین موجود در نظام بانکداری ما هیچ سنخیتی با این مهم ندارد که همواره از سوی مراجع به آن تأکید می‌شود.»
افزایش مسیرهای
 هوایی ایران
رحمت‌الله مه‌آبادی، مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران گفت: «با افتتاح مسیرهای هوایی جدید، ۵۲۰۰ کیلومتر به راه‌های هوایی کشور اضافه شد.» وی افزود: «جدایی پروازها ۳۰ مایل نسبت به قبل کاهش یافته که این اقدامات در مجموع موجب افزایش ایمنی آسمان کشور و افزایش ظرفیت فضای کشور شده و در همین راستا نهادهای بین‌المللی، همچون ایکائو از جمهوری اسلامی ایران قدردانی کرده‌اند.»
سهم یک درصدی ایران
 از صادرات مرغ در منطقه
حسن رکنی، معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: «در حال حاضر سالیانه نزدیک به دو میلیون و 170 هزار تن مرغ در کشور تولید می‌شود که با همین ظرفیت می‌توانیم 500 هزار تن دیگر به تولید خود اضافه کنیم.» وی افزود: «از مجموع 107 میلیون تن مرغ تولیدی در جهان، 10 میلیون آن در تجارت جهانی قرار می‌گیرد که حدود سه میلیون تن آن در کشورهای اطراف ما جابه‌جا می‌شود. ما در سال گذشته تنها توانسته‌ایم 100 هزار تن مرغ صادر کنیم.»

 سید فخرالدین موسوی/ تیترهای انتخاباتی روی صفحه اول روزنامه‌های کشور، در هفته گذشته نیز همچنان حرف اول را می‌زدند؛ اما میان همه آن تیترها و جملات سیاسی و انتخاباتی در روزنامه‌های مختلف برای پیروز نشان دادن نامزد جناح خود، چند تیتر سخت مأیوس‌کننده دیده شد و آن، عناوین روزنامه‌های کثیر‌الانتشار در روز سه‌شنبه 12 اردیبهشت ماه بود، عناوینی که یک روز پس از روز کارگر نشان مظلومیت این قشر عزیز در میان کارزار‌های انتخاباتی بود. پیشخوان روزنامه‌فروشی‌ها در این روز، غم بزرگی را بر دل نشاند؛ چرا که کمترین اثری از خود کارگران و مطالبات‌شان دیده نمی‌شد؛ کارگرانی که در مراسم روز کارگر در حضور رئیس‌جمهور به منظور رساندن صدای خود به رئیس دولت تدبیر و امید برای‌شان راهی جز شعار دادن ‌باقی نمانده بود، پس از تهدید شدن از سوی مجری برنامه به خرد شدن دهان‌شان به جرم شعار دادن برای رسیدن به مطالبات‌شان، این بار روی صفحه اول روزنامه‌ها با برخوردی تلخ‌تر روبه‌رو شدند.
روزنامه اصلاح‌طلب «آفتاب یزد» در اقدامی عجیب با تیتر «کاسبی کثیف با رنج کارگران» با بیان این تهمت که تعدادی از افراد ـ که خود دولت به برنامه دعوت کرده بود ـ برای شعار در این مراسم اجیر شده بودند، تلاش کرد اعتراض محترمانه و فریاد خواست حداقلی این قشر محترم را برنامه از پیش تعیین شده از جانب مخالفان بداند!
 روزنامه «آرمان امروز» نیز از جمله رسانه‌های نزدیک به حزب کارگزاران سازندگی در حالی که روز گذشته کارگران از غم و مشکلات خود در زندگی به ستوه آمده و شعار داده بودند، در اقدامی عجیب با چاپ تصویر خندان از حسن روحانی در برابر اعتراضات روز گذشته جمعی از کارگران در حرم امام‌خمینی(ره) در جملات تعجب‌برانگیز نوشت: «شعار درباره رسیدگی به وضعیت و معیشت کارگران همواره به عنوان ابزاری برای تبلیغات برخی نامزدها بوده است، اما کارگران در برنامه روز کارگر که با حضور رئیس‌جمهور برگزار شد، نشان دادند که از اقدامات دولت راضی بوده و تلاش‌های این دولت برای بهبود وضعیت معیشتی آنها را دیده‌اند.
 این در حالی است که بسیاری از گروه‌ها تلاش می‌کنند دستاوردهای دولت تدبیر و امید را ضعیف جلوه دهند.» روزنامه «شرق» دیگر روزنامه اصلاح‌طلبی بود که در قامت مدافع دولت، تصاویر خندان رئیس دولت یازدهم را به چاپ رساند و با تیتر «آنها که امروز شعار می‌دهند چرا دیروز ساکت بودند» تلاش کرد اعتراض کارگران را موضوعی سازماندهی شده جلوه دهد؛ اما این نگاه همه روزنامه‌ها را در بر نمی‌گرفت، در کنار آن روزنامه‌هایی بودند که طرف کارگران ایستادند؛ از جمله روزنامه «وطن امروز» که با تیتر کنایه‌وار به جمله معروف حسن روحانی، با عنوان «پناه می‌برم به خدا از خرد کردن دهان کارگران»، در مطلبی در این‌باره نوشت: «این مجری بی‌ادب اما با صداقت که کارگران مطالبه‎گر حقوق خود را «مزدور» خطاب کرد و وعده «خرد کردن دهان‌شان» را در پاسخ به شعارهای‌شان داد، آنقدرها هم که مورد هجمه قرار گرفته مقصر نیست؛ نباید بهای صداقت اینقدر سنگین باشد تا مجری بعدی به‌جای بیان حقیقت پیرامون آنچه می‌خواهد بر سر کارگران بیاید، رو به سخنانی غیر واقع در بهبود شرایط این طبقه زحمتکش آورد. این مجری با صداقت نه حرفش جدید بود، نه جسارتش بی‌سابقه و نه ایضاً صداقت!
شاید هیچ طبقه دیگری به‌خوبی طبقه کارگر معنای «خرد کردن» را لمس نکرده باشد، خرد کردن خوانشی جدید از آخرین صداقت تکنوکرات‌هاست که دفعه پیش با واژه «له شدن» خود را بروز و ظهور داده بود. از آخرین صداقت آقایان بیش از دو دهه می‌گذرد، زمانی که گفته شد 10 تا 15 درصد جامعه باید زیر چرخ‌دنده‌های توسعه «له» شوند و شدند (حالا از ضریب خطا در آمارشان که بیش از 10 تا 15 درصد را شامل شد، بگذریم) و خب! چه کسانی بهتر از کارگران اسیر در قانون کار و سیاست‌های تعدیلی وقت، معنای له شدن را فهمیده؟ این ادبیات ارباب ـ رعیتی که رعیت را به استقبال رئیس دولت بیاورند تا به شرط سکوت مورد تمجید واقع شوند و در شرایط غیر، محکوم به «مزدوری»، نه اشتباه سهوی یک مجری بی‌ادب که امتداد همان راه طی شده پدران معنوی دولت مستقر است، والّا طبقه‌ای که «له شدن» را به بهای توسعه پرداخت کرده، بیم چندانی از «خرد شدن» به بهای امتداد راه تدبیر نخواهد داشت.»

شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۲۵
 مهدی فرهادی/
استرس
با توجه به اینکه یکی از اثرات روانی شبکه‌های اجتماعی ایجاد استرس است؛ به نمونه‌ای در این زمینه اشاره می‌کنیم. دكتر جاناتان سكل در دانشگاه ادینبورگ كارشناس علمی و بالینی در زمینه هورمون استرس «كورتیزول» است. او ابتدای امسال دریافت که اگر موش‌های آزمایشگاهی باردار دچار استرس شوند، در نسل بعدی آنها هم نشانه‌های استرس، فشار خون بالا، دیابت و رفتار‌های اضطرابی دیده می‌شود؛ این موضوع نمونه‌ای از یك «اثر مادری» است كه طی آن محیط داخل رحم نسل‌های بعدی را متأثر می‌كند. آنچه توجه سکل را به خود جلب کرد، این بود که نسل‌هاى بعدى موش‌ها، نشانه‌هاى مشابه استرس را به طور اپى‌ژنتیکی از مادربزرگ‌شان به ارث مى‌برند؛ استرسى که خودشان تجربه نکرده بودند.

بیماری قلبی 
مطابق آمارهای رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی 33 تا 39 درصد مرگ‌ومیرها در کشور ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی است، تا آنجا که ایران را با مرگ 300 نفر در روز رکورددار بالاترین آمار مرگ قلبی در جهان کرده است. دکتر حسن رادمهر، جراح قلب و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به عوامل بروز بیماری‌های قلبی و عروقی در کشور می‌گوید: «رژیم غذایی نامناسب، استفاده بیش از اندازه از فست‌فودها، کم‌تحرکی، افزایش وزن، نشستن طولانی‌مدت پشت کامپیوتر، شیوع بالای دیابت که بیش از ده درصد مردم کشور را به خود درگیر کرده، فشار خون بالا که مردم درمان آن را جدی نمی‌گیرند، استرس زندگی شهری، افزایش مشکلات روحی و روانی و افزایش مصرف دخانیات، قلیان و مشروبات الکلی از عوامل تشدید‌کننده بیماری‌های قلبی و عروقی است.»