حجت‌الاسلام‌ والمسلمین علی سعیدی گفت: وقتی معاون وزیر امور خارجه آمریکا می‌گوید ایران یکی از اصلی‌ترین قدرت‌های جهان است، وقتی آنها پنج سال است که به خاطر تدابیر ارزشمند رهبری در سوریه هیچ غلطی نکردند، وقتی فرهنگ بسیجی در سوریه و لبنان صادر شده است، نشان از رویش انقلاب دارد. انقلاب‌ها در تمام جهان هم رویش دارند و هم ریزش و امت‌ها نیز همین‌طور هستند. ممکن است امتی در برهه‌ای از تاریخ بدرخشد و مدال افتخار بگیرد! ولی پس از مدتی دچار افول شود.
حجت الاسلام دارستانی از شهید روحانی ماجرای نیمروز۱۷ خرداد می‌گوید
  حسن فلاح/ ماه مبارک رمضان روزهای خودش را سپری می‌کرد و سیدمهدی تقوی هم مثل همیشه اخلاق می‌گفت و علاوه بر مشاوره به نماینده مردم شاهین‌شهر، برخوار و میمه در مجلس رسالت طلبگی خودش را هم در دستور کار قرار می‌داد. به تعبیر سیداحمد دارستانی آنقدر فهم و بینش دینی او بالا بود که در مباحثه احادیث و تاریخ، بسیاری نزد او حرفی برای گفتن نداشتند. 
به معنای واقعی معرفت در رفاقت و دوستی واقعی را می‌توان از سیدمهدی آموخت؛ روزها می‌گذرد از آن زمانی که برای اولین بار سیدمهدی را در مدرسه معصومیه قم دیدم. روحیه رزمندگی و شهادت‌طلبی که همیشه از خودش بروز می‌داد، شهره خاص و عام بود. به روضه خانگی در زمانی که در قم برپایی هیئت هنوز رسم نشده بود، اهمیت می‌داد و همه می‌دانستند پانزدهم شوال باید به خانه سیدمهدی تقوی بروند؛ چرا که او تنها کسی است که برای حضرت حمزه عموی پیامبر(ص) مراسم می‌گیرد.
شاید هم شهادت او جنبه‌ای حمزه‌وارگونه داشته باشد. به آرزویی که همیشه در سر می‌پروراند، رسید. ما هم وقتی خبر شهادت او را شنیدیم تعجب نکردیم، چون او برای نوشیدن جام شهادت خودش را آماده کرده بود.
 مجاهد جانباز شهید حجت‌الاسلام سیدمهدی تقوی در جریان حمله تروریستی به ساختمان مجلس وقتی در سمت مشاور فرهنگی نماینده مردم شاهین‌شهر، برخوار و میمه مجلس شورای اسلامی در دفتر خود مشغول خدمت بود در دوازدهمین روز ماه مبارک رمضان به درجه رفیع شهادت نائل آمد. او را بسیاری از فعالان قرآنی و دانشگاهی در جایگاه رئیس پیشین سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور و مدیرعامل خبرگزاری ایکنا می‌شناسند. بنا به گفته روح‌الله مؤمن‌نسب (کارشناس و فعال حوزه فضای مجازی) این شهید در کسوت مشاوره نماینده مجلس نقش مهمی در پیگیری سلامت اخلاقی در فضای مجازی و احضار وزیر مربوطه به مجلس برای پاسخگویی به پرسش نمایندگان داشت و زمانی‌که در مجلس برای پیگیری نتایج این موضوع حضور داشت، به شهادت رسید.

تخریب‌چی‌ای که در بهارستان
 به آرزویش رسید
حجت‌الاسلام سیداحمد دارستانی، واعظ برجسته کشور که دوست و باجناق این شهید بزرگوار است، می‌گوید: «یادم می‌آید سال 68 طلبه مدرسه معصومیه در شهر قم شدند ما آنجا دو سه حجره با هم فاصله داشتیم. ایشان از رزمندگان گردان تخریب لشکر 27 محمدرسول‌الله(ص) بودند و افتخار می‌کردند که وی را تحت عنوان یک رزمنده نام ببریم. ما با هم رفیق بودیم و جلسات روضه و هیئت داشتیم تا اینکه نزد حاج‌آقای عقیقی واسطه شدند تا بنده داماد این خانواده بشوم. بعدها من هم واسطه شدم ایشان باجناق بنده شدند. من از روزی که با او آشنا شدم همواره معرفت و سادگی در رفاقت و دوستی را در وجود ایشان دیدم. به واقع سیدمهدی ویژگی یک رزمنده را داشت.»
از شهادتش متعجب نشدم
حال و هوای او حال و هوای جنگ و شهادت بود. به حق به این وصال رسید؛ به گونه‌ای که وقتی خبر شهادت ایشان را شنیدم تعجب نکردم که شهید شده است چون واقعاً برای شهادت سزاوار بود.

توجه ویژه‌ای به روضه‌های خانگی داشت
وی به توجه شهید تقوی به روضه‌های خانگی به خصوص برپایی هیئت برای حضرت حمزه(ع) اشاره کرد و گفت: «الان هیئت‎های زیادی در کشور فعالیت می‌کنند؛ اما سال‌های 67 و 68 ما گاهی کل شهر قم را می‌گشتیم یک جلسه روضه و هیئت پیدا نمی‌کردیم؛ ولی ایشان همیشه در منزل خودشان هیئت می‌گرفتند و غذای ساده‌ای هم برای اطعام می‌دادند. اولین نفری که در شهادت حضرت حمزه(ع) ـ پانزدهم شوال مجلس روضه گرفت، ایشان بود. همه می‌دانستند هر سال 15 شوال منزل سیدمهدی روضه هست. با هم مباحثه می‌کردیم فهم دینی ایشان بسیار بالا بود به ویژه در مسائل احادیث و تاریخ اهل‌بیت(ع) خیلی ذهن ایشان فعال بود و حرف‌ها و روایاتی را متوجه می‌شدند که باید خیلی بیشتر دقت می‌کردیم تا به این نکات برسیم.
لازم است قدر امنیت را بدانیم
حجت‌الاسلام دارستانی درباره ناامنی که تروریست‌ها در حرم امام(ره) و مجلس ایجاد کردند، تأکید داشت: «من فکر می‌کنم که شاید لازم بود ملت ایران قدر این امنیتی که دارند را بدانند. مقداری ناامنی شد و همه متوجه شدیم این کشور چقدر آرامش دارد. 
از سال 68 تا به امروز این اولین اتفاقی بود که کمی مردم را به التهاب انداخت. وقتی شهدای هسته‌ای را ترور کردند، کشور دچار این همه اضطرار نشد.
لازم بود ما بهتر این امنیتی را که داریم، باور کنیم و بدانیم امنیت امروز ما مرهون خون شهدا و مدافعان حرم است. همیشه گفته‌ام واقعاً اگر این جوانان سلحشور به سوریه نمی‌رفتند و نمی‌جنگیدند، ما امروز باید در ایران با داعش می‌جنگیدیم.»

مادر شهید مدافع حرم حسن محمدی
 احسان امیری/ شهید حسن محمدی یکی از جوانان شجاع لشکر فاطمیون بود که در اوج جوانی، خانواده‌اش را رها کرد و به جبهه دفاع از حرم رفت. متولد سال 62 در یکی از محله‌های کاشان بود، 11 سال همراه خانواده‌اش در افغانستان زندگی کرد. اما در تقدیرش این طور نوشته شده بود که دوباره به ایران بیاید و با اعزام به جبهه مقاومت اسلامی در همین جبهه به شهادت برسد.
خانم زهرا حسینی مادر شهید که نابینا هم شده درباره فرزندش می‌گوید: «من بچه بیرجند و بزرگ شده کشور عراق هستم، ولی همسرم اصالتاً افغانی است. حدود شش سالی می‌شود که ساکن پاکدشت هستیم ولی قبل از آن، حدود 11 سال با بچه‌هایم در افغانستان زندگی کردیم. سال 92 دوباره ساکن کشور ایران شدیم و علت برگشت‌مان این بود که ما را به چشم یک بیگانه نگاه می‌کردند، برای همین نمی‌توانستیم این موضوع و رفتار آزاردهنده اطرافیان را تحمل کنیم. در نتیجه در سال 82 که به منطقه قلعه شاوه افغانستان برای زندگی رفته بودیم، مجبور شدیم سال 93 برگردیم. من چهار فرزند پسر و چهار فرزند دختر دارم که همگی متولد کشور ایران هستند، ولی یکی از دخترهایم که ازدواج کرده در افغانستان زندگی می‌کند. مرحوم همسرم در افغانستان شغل ماهی‌پزی داشت، ولی وقتی که در کشور ایران مقیم شد، کشاورزی می‌کرد و الان 9 سالی می‌شود که به رحمت خدا رفته است. حسن فرزند اول خانواده بود. بچه خیلی خوبی بود و همیشه باعث آرامشم می‌شد. از متانتش هرچه بگویم کم گفته‌ام. فقط من که مادرش هستم می‌دانم و خدایش که او را آفریده است. این اواخر نماز شب می‌خواند و قرآن بسیار تلاوت می‌کرد. حتی به من گفت مادر اگر روزی شهید شدم راضی نیستم برایم گریه کنید. برای مدرسه رفتنش هم من را اصلاً اذیت نکرد، برای کلاس قرآن خیلی اهمیت قائل می‌شد، دوست داشت هرچه یاد می‌گرفت به خواهرهایش نیز آموزش بدهد. خیاط بود. خیلی هم در شغلش مهارت داشت و درآمد خوبی هم کسب می‌کرد.
از سال 93 در ذهنش عشق رفتن به سوریه را داشت. وقتی سال 92 به ایران آمدیم، همان ابتدا برادر کوچک حسن به سوریه سفر کرد، در برگشت گفت: حرم بی‌بی زینب(س) چقدر غریب و تنها شده است و این حرف موجب شد که هیجان رفتن حسن به سوریه بیشتر شود. یک روز که حسن از سر کار به خانه آمد، به من گفت مادر باید به سوریه بروم، دیگر طاقت اینجا ماندن را ندارم. هر چه به او گفتم پسرم تو خیاط ماهری هستی به این قشنگی داری کت و شلوار می‌دوزی و درآمد خوبی داری بمان، اما نپذیرفت، چند بار به سوریه اعزام شد. بار آخر که خواست برود باز هم به او اصرار کردم که شما چندین مرتبه رفته‌ای، به خاطر مادرت دیگر نرو. حتی برای اینکه از رفتن منصرفش کنم، خواستم برایش خواستگاری بروم، اما حسن به من گفت نه مادر با بی‌بی حضرت زینب(س) عهد بسته‌ام تا موقعی که جان در بدن دارم با دشمنانش بجنگم. هر وقت پیروز شدیم و من سالم برگشتم آن وقت شما برای من به خواستگاری بروید که رفت و دیگر برنگشت.
26 بهمن اطلاع دادند که حسن به شهادت رسیده است. تشییع پیکرش 27 بهمن ماه سال 95 انجام گرفت و در گلزار شریف‌آباد پاکدشت به خاک سپرده شد. 


  علیرضا جلالیان/ در صحنه‌های میدانی نبرد در منطقه چند بازیگر اصلی وجود دارد که می‌توان اذعان داشت که چنین آرایش و مقابله چنین بازیگرانی با هم در یک جنگ مسبوق به سابقه نبوده است. از یک سو گروه‌های تروریستی تکفیری و گروه‌های تروریستی وابسته به غرب، از سوی دیگر نیروهای مسلح کشورهای جبهه مقاومت و یگان‌های مردمی (بسیج) این جبهه به همراه روسیه و در سوی دیگر ارتجاع عربی و غربی با روابط پیچیده و سردرگم که از یک طرف کمک‌رسان و هدایتگر گروه‌ها تروریستی هستند و از یک طرف به آنها حملات کنترل شده انجام می‌دهند. 
در این آرایش پیچیده جنگی به طور حتم نوع تاکتیک‌ها و سلاح‌ها هم متفاوت از جنگ‌های دیگر خواهد بود. جنگ تونل‌ها، جنگ انتحاری، نبرد با بمب‌ها و... از شاخصه‌های متفاوت این جنگ است؛ اما یکی از ابعاد این نبرد را می‌توان توجه جدی به بحث تک‌تیراندازها دانست. در جبهه نبرد تک‌تیراندازها وظیفه دارند عمده تلفات را از فرماندهان و نیروهای مهم‌تر صحنه نبرد بگیرند. همین امر را گروه‌های تروریستی به ویژه در جنگ شهری سوریه پیگیری کردند، در عراق هم شاهد بروز این موضوع بودیم.
 در واقع امروز تک‌تیراندازها به یکی از نیروهای کلیدی صحنه نبرد تبدیل شده‌اند و به همین دلیل در ساختار و تشکیلات نیروهای مسلح جبهه مقاومت، چه در نیروهای کلاسیک و چه در یگان‌های مردمی آن، تعداد نیروهای تک‌تیرانداز افزایش پیدا کرده و از سویی سلاح‌های جدید انفرادی وارد شده به این یگان‌ها هم قابلیت‌های بیشتری برای دقت تیراندازی پیدا کرده که از آن جمله تعبیه محل استقرار سامانه‌های اپتیکی و الکترواپتیکی روی این سلاح‌ها برای استفاده تک‌تیراندازی است. 
نمونه جدید این سلاح‌ها که به سفارش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای تولید انبوه و استفاده در یگان‌های داخلی و جبهه مقاومت از سوی وزارت دفاع به تولید رسیده است، سلاح کلاشنیکف 133 است که در بدنه آن محل استقرار سامانه‌های اپتیکی تعبیه شده و از سویی نیز در بازسازی سلاح‌های کلاشنیکف قدیمی موجود در انبارها و یگان‌های رزم سپاه نیز تعبیه چنین سامانه‌هایی در نظر گرفته شده است. در این یگان‌ها آموزش‌ها و تمرینات به سمتی پیش می‌رود که عمده نیروهای این یگان‌ها توانایی‌های تک‌تیراندازی را کسب کنند. در یگان‌های مردمی ارتش عراق موسوم به حشدالشعبی هم خرید تجهیزات زیر نظر مستشاران نظامی سپاه پاسداران مبتنی بر همین امر انجام می‌شود، همین امر در ارتش سوریه نیز در حال انجام است.
 این موضوع به همین جا ختم نمی‌شود. در ارتش جمهوری اسلامی نیز این موضوع به ویژه در امر صیانت از مرزهای کشور بسیار مورد توجه بوده، به صورتی که تاکنون در یگان‌های ارتش جمهوری اسلامی ایران حدود ده سلاح تک‌تیرانداز با کالیبرهای متفاوت در بردهای مختلف تا چهار کیلومتر تولید و مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد که مهمات آن از کالیبر ۶۲/۷ تا کالیبر 50 را شامل می‌شود.

«خداحافظ آقای رئیس» روایت واقعی از زندگی حجت‌الاسلام والمسلمین «علی علیدوست» از آزادگان در بند رژیم بعث عراق در دوران هشت سال دفاع مقدس است.
علی علیدوست که در بین هم‌اردوگاهی‌هایش به «قزوینی» معروف است، وقتی هنوز طلبه جوانی بیش نبود، برای تحصیل علم دین‌، به مدرسه معرفت و عشق و ایثار پیوست. روزهای شیرین کودکی این روحانی آزاده در مصیبت از دست دادن مادر، برادر و خواهرش در زلزله بوئین‌زهرا، سپری شد. سرانجام او با انتخاب راه طلبگی در کنار تحصیل علم، قدم در راه مبارزه با نظام شاهنشاهی گذاشت. با شروع جنگ عراق علیه ایران این رزمنده شجاع مانند دیگر جوانان این مرز و بوم به جبهه‌های حق علیه باطل پیوست و در نابرابری وضعیت به اسارت نیروهای بعثی درآمد و سال‌ها با مقاومت در غربت زندگی کرد. این آزاده هوشیار در تمام مدت اسارت در جهت فعالیت‌های فرهنگی گام برداشته و در این راه حبس انفرادی و انواع شکنجه را تحمل کرد؛ اما هرگز دست از مقاومت و مبارزه علیه دشمن بعثی برنداشت.کتاب به اهتمام «سهیلا عبدالحسینی» در چهار بخش کودکی، نوجوانی، جنگ و اسارت و آزادی به نگارش درآمده است.
بند ابتدای کتاب را می‌توان چکیده و عصاره همه اتفاقات ریز و درشت کتاب نامید که در ادامه از راه خواهند رسید و نویسنده با درایت و تجربه‌ای که انتظار می‌رفت، ضمن پرداختن به یکی از خاطرات به یاد ماندنی راوی، پلی به فردا زده است.
کسانی که با راوی کتاب حشر و نشر دارند بی‌تردید می‌توانند یک بار دیگر او را در لابه‌لای سطور کتاب جست‌وجو کنند و آنها که با او آشنایی ندارند، پس از مطالعه آخرین سطر از این کتاب خواندنی، می‌توانند شخصیت این آزاده صبور و هوشیار را به خوبی ترسیم کنند. «خداحافظ آقای رئیس» می‌تواند خواننده را یک قدم به ناگفته‌های داستان اسارت نزدیک‌تر کند.

نخستين فعاليت سياسی او به پخش اعلاميه‌های امام در خرداد ۴۲ و زمـان کودکی وی برمی‌گردد. شهيد سپهبد علی صياد شيرازی در سال ۱۳۵۰ در جریان دعوت شهید جعفری از نیروهای مذهبی برای مبارزه با رژیم طاغوتی با ايشان آشنا می‌شود و اين آشنايی را نقطه عطفی در تغيير مسير زندگی خويش دانسته، می‌گويد: «آشنايی من با سعيد آغاز آشنايی من با مربيان دينی بود؛ سعید برای من همچون پلی بود به جهان معرفت و معنويت.»
به نقل از شهید سپهبد علی صیاد شیرازی
شهید سیدمحمدسعید جعفری کرمانشاهی 18 بهمن ۱۳۳۱ در قصرشيرين به دنيا آمد. در هفت سالگی به همراه خانواده‌اش ساکن کرمانشاه شد و تحصیلات خود را در همانجا همزمان با دروس دبستان، حفظ و قرائت قرآن کريم و آموزش احکام شرعی شروع کرد. در رشته رياضی دیپلم گرفت و در دوره کارشناسی شرکت کرد. از نوجوانی آموزش دروس حوزوی را در نزد روحانيت کرمانشاه آغاز کرد. همزمان با منحرفان و گروه‌های التقاطی کرمانشاه مبارزه کرد. در سال 1353 ازدواج کرد و در سال 1354 صاحب فرزند شد. شهید جعفری در سال 1356 مجموعه‌ای را برای کمک‌رسانی به فقرا و مستمندان راه‌اندازی کرد و در همان سال فعالیت‌های خویش را در حوزه نظامی آغاز کرد که از این زمان تحت تعقیب ساواک قرار گرفت و بازداشت شد.
با پیروزی انقلاب اسلامی به همراه دوستانش سپاه کرمانشاه را بنیان نهاد و به سرعت برخورد با گروه‌های ضد انقلاب را شروع کرد. به این ترتیب در مهاباد، پاوه و مریوان با ضد انقلاب برخورد کرد. وی در عرصه سياسي هم مبارزه را سامان بخشید و به فعالیت‌های سیاسی و دانشجویی‌اش ادامه داد. با هجوم ارتش عراق به ایران با جمعی از یاران و شاگردان جان بر کف خویش وارد جبهه جنگ شد و ۴ آبان ۱۳۵۹ در شب عید غدیر در ارتفاعات قراویز به شهادت رسید.

مسئول نمایندگی ولی‌فقیه در ستاد فرماندهی کل سپاه
  سلمان اسکندری/حجت‌الاسلام فخری گفت: «در ماه مبارک رمضان در مجموعه ستاد فرماندهی کل سپاه 26 جلسه اخلاقی و تربیتی و 71 کلاس طرح قرآنی نور مبین برگزار می‌شود.»
حجت‌الاسلام عبدالله فخری، مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در ستاد فرماندهی کل سپاه در حاشیه جلسه اخلاق کارکنان ستاد فرماندهی کل سپاه با بیان اهمیت و فضایل ماه مبارک رمضان، اظهار داشت: «ماه رمضان فرصت‌های طلایی و استثنایی را برای انسان فراهم می‌کند که شایسته است همه مسلمانان، به ویژه پاسداران انقلاب اسلامی از آنها استفاده کنند. 
یکی از فرصت‌های استثنایی در این ماه تقویت اراده و تصمیم‌گیری است؛ یعنی تمرین تقویت اراده و تصمیم بر ترک عادات بد اخلاقی و ترک گناه برای طول سال و تمام عمر، دومین فرصت ماه رمضان فرصت تقویت صبر و استقامت است؛ یعنی در ماه رمضان انسان تحمل سختی و مشقت را پیدا می‌کند و دیگری فرصت تقویت قناعت است؛ یعنی انسان در ماه مبارک رمضان امکانات و نعمت دارد، ولی از آن استفاده نمی‌کند که این فرصتی برای ایستادگی در برابر محرمات و ترک آنها در بعد از ماه مبارک رمضان به شمار می‌آید.
وی در ادامه دشمن‌ستیزی و استکبارستیزی را یکی دیگر از برکات مهم ماه رمضان دانست و گفت: «امام راحل عظیم‌الشأن می‌فرمودند ملت ما ملت صبر و استقامت است، ملت روزه و قناعت است، آمریکا ملت ایران را به چه چیزی تحریم و تهدید می‌کند؟»
حجت‌الاسلام عبدالله فخری در ادامه با اشاره به ویژه‌برنامه‌های ماه مبارک رمضان، افزود: «مجموعه نمایندگی ولی‌فقیه در ستاد فرماندهی کل سپاه در ماه مبارک رمضان جلسات اخلاقی و تربیتی برای کارکنان رسمی و وظیفه هفته‌ای دو جلسه در نظر گرفته است که در مجموع 26 جلسه تا انتهای این ماه مبارک برگزار خواهد شد. افزون بر این، در زمینه تفسیر قرآن با محوریت موضوعات و مباحث و آیات امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر در قالب طرح نور مبین 71 کلاس درس در ستاد فرماندهی کل سپاه و رده‌ها در حال برگزاری است.»
وی افزود: «در بحث روخوانی و روانخوانی قرآن کریم برای سربازان وظیفه و کارکنان خریدخدمت به طور جداگانه تعداد 45 کلاس برگزار می‌شود. در بحث خواهران نیز کلاس‌های قرآنی و اخلاقی در نظر گرفته شده است.»
حجت‌الاسلام فخری در ادامه گفت: «در ستاد فرماندهی کل سپاه دو جلسه محفل انس با قرآن در این ماه مبارک در نظر گرفته شده که این جلسات با حضور و اجرای گروه‌های تواشیح، حافظ نوجوان قرآن و استفاده از سخنرانان و قراء بین‌المللی قرآن کریم برگزار خواهد شد.»
وی در پایان خاطرنشان کرد: «یکی از نوآوری‌های جلسات قرآنی و اخلاقی ماه مبارک رمضان امسال برگزاری مسابقات حضوری از مباحث مطرح شده در جلسات و اهدای جوایز به برندگان است.»

می‌گفت مساجد داره خلوت می‌شه، داره می‌شه خونه سالمندان. چرا این طور شده؟ گفتم همه مساجد که اینطوری نشده! مسجد شما و بعضی مساجد دیگه این طوری شده؛ ولی مثلاً مسجد (...) یا مسجد (...) که هر شب توی صف نماز جماعت‌شون 200 تا 300 نفر جوون و نوجوون هستند هم در نظرت بیاد. شما توی مسجدتون کم‌کاری کردید این طوری شد؛ ولی بسیجی‌های اون مساجد برنامه‌ریزی و فکر داشتند و امروز برای خودشون یک تشکیلات بزرگ دارن و هزاران نفر جوون رو سازماندهی کردن. کم‌کاری از خودتونه.
راهکارهای مقابله با بحران‌های زیست‌محیطی چیست؟
در گرماگرم تابستان و در حالی که ایالات متحده از پیمان زیست‌محیطی پاریس خارج شده و جهان درگیر بحران‌های زیست‌محیطی شده است، پرسش تریبونی این شماره را به این موضوع اختصاص دادیم. در ادامه جمع‌بندی نظرات شما همراهان گرامی آورده شده است.
 کاشت درخت، احیای جنگل‌ها و مراتع
عده‌ای از همراهان گرامی بر کاشت درخت، بیابان‌زدایی، احیای جنگل‌ها و مراتع تأکید کردند که «سيما ساريخاني» از خرمي، «مسلم جعفري» از تركالكي، «محسن قاسمي» از نهاوند، «خديجه ساريخاني» و «اكبر كريمي» از صفاشهر، «الله‌قلي کوشکي» از خرمي، «غلامرضا شولي» از هنديجان، «گلبس رستمي» از صحنه، «محسن کوشکي» از خرم‌بيد، «حسين کوشکي» از صفاشهر، «اعظم پناهي» از کرمانشاه و «علي پورفتحي» از خرم‌آباد در پیام خود به این موارد اشاره داشتند.
 آموزش و فرهنگ‌سازی
آگاه‌سازي تخصصي و فرهنگ‌سازی برای حفظ محیط‌زیست هم در پیام‌های «وحيد احمدي» از زنجان، «محمد تيموري» از ساوه، «موسي معاذالهي» از هنديجان، «يزداني» از نکا، «محمود کوچکي» و «دليوند» از صومعه‌سرا، «ياسر اکبري» از ايلام، «رضا شمسي» از شازند، «محمد نخعي» از بيرجند، «فاطمه صحرايي» از کرمانشاه، «مرضيه احمدي» و «مصطفي اکبري» از داران، «فيروز کيماسي» از اصفهان، «مهدي پورکريم» از سروستان و «کاظمي» از ياسوج دیده می‌شد.
 تصویب قوانین و برخورد با مجرمان
«ژاله نوعي» از تهران و «عليرضا فيروزي» از خرم‌دره بر برخورد محکم با تخریب‌کنندگان محیط‌زیست تأکید کرده‌اند.
 احترام به طبيعت
«مراد قادري‌نور» و «جواد جوادي» از پيرانشهر موضوع احترام به طبیعت را راهکار مقابله با بحران‌های زیست‌محیطی دانسته‌اند.
 مديريت جهادي و انقلابي
«بهرام عباسي» از مهاباد، «سيدعلي حسيني» از بجنورد، «مجيد فياضي‌پور» از دهدشت، «ريحانه عباسي» از نقده و «محمد زارعي‌برآبادي» از خواف مدیریت جهادی و انقلابی را برای حل این مشکلات لازم دانسته‌اند.
 مدیریت اصولي آب‌هاي سطحی
«عبدالعلي شيرعلي» از هنديجان و «جواد آبي» از همدان در پیام‌های خود به مدیریت درست آب‌های سطحی اشاره کرده‌اند.
 دیگر نظرات
«سميرا فيروزي» از خرمدره بر شناسايي بحران‌ها و اقدام عملي و تلاش در راستاي رفع آنها اشاره کرده است؛ «محمد عليزاده» از سوادكوه واگذارى مناطق برون‌مرزى مانند عراق براى كاشت گياهان و درختان مخصوص آن مناطق، «فواد جمیل‌پور» از کرج ترویج نظریه اسلام درباره محیط‌زیست و استفاده از خرد جمعی متخصصان، «مهديخاني» از اصفهان عزم جدي مسئولان، «محمود عظمتي» از گلپايگان، برکناري «خانم ابتکار»، «پاک» از تبريز مقابله با آلاینده‌های زیست‌محیطی، «زرگري» از بيرجند مقابله با بحران کم‌آبی و ترویج فرهنگ صرفه‌جویی، «حميده محمدي‌کردعليوند» از خرم‌آباد جلوگیری از خشک شدن تالاب‌ها و دریاچه و مدیریت منابع طبیعی و «شيرزاد صحرايي» از صحنه ارتقای سازمان محيط‌زيست به وزارت محيط‌زيست و به کار‌گيري وزيري متخصص را برای مقابله با بحران‌های زیست‌محیطی پیشنهاد کرده‌اند.
برندگان تریبون 4
«فواد جمیل‌پور» از کرج/ «عبدالعلي شيرعلي» از هنديجان/ «زرگري» از بيرجند
پرسش تریبون 5
پاسخ شایسته به اقدامات تروریستی اخیر را چه می‌دانید؟