علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد گفت: در آغاز دولت یازدهم به دلیل سیاست‌های اقتصادی با مشکلات زیادی روبه‌رو شدیم؛ زیرا عمق تولید کاهش یافته بود. تحریم‌های ظالمانه و آگاهانه روی نقاط ضعف کشور تمرکز یافته و انگیزه هرگونه سرمایه‌گذاری را از بین برده بود. دولتی و نفتی بودن اقتصاد ایران دو عامل اصلی مشکلات کشور و رشد محدود اقتصادی در دو دهه گذشته است.
 سعید مهدوی/ چندی پیش با یکی از متخصصان و کارکنان شرکت ملی نفت مصاحبتی داشتم و از ایشان درباره قراردادهای جدید سؤال‌هایی پرسیدم؛ از جمله اینکه صنعت نفت ایران با این همه ظرفیت چه نیازی به حضور شرکت‌های خارجی با چنین قراردادهایی دارد؟ مگر ما در کشور نیروی متخصص و ماهر در حوزه استخراج و برداشت نداریم؟ چه ماشین‌آلات و فناوری برای این مهم نیاز است؟مضمون پاسخ‌های این متخصص که اکنون نیز در میادین مرزی غرب کشور در حال کار است، این بود که در حوزه نیروی انسانی و افراد متخصص و ماهر هیچ مشکلی نداریم، کمااینکه بسیاری از متخصصان ایرانی در کشورهای عربی و همسایه در همین شرکت‌ها مشغول به کار هستند. در زمینه کار با شرکت‌های داخلی هم رانت و مبالغ هنگفتی که در قرارداد با شرکت‌های خارجی وجود دارد، یکی از عوامل و انگیزه این کار است. برای بحث برداشت و استخراج هم سرمایه‌گذاری بسیاری لازم است که باید به شرکت‌های داخلی بها داده شده و به آنها کمک شود تا بتوانند با انتقال فناوری از عهده چنین قراردادهایی برآیند و نیازی به حضور شرکت‌های خارجی در میادین نفتی ایران نباشد. در نهایت این متخصص از یک مسئله بسیار متأثر بود و آن، اینکه در همکاری‌هایی که با شرکت‌های خارجی داشته، در بسیاری از موارد توان فنی و بار علمی نیروهای ایرانی بسیار بالاتر از کارکنان شرکت‌های خارجی بوده؛ ولی با این حال ابتکار عمل و میدان در اختیار آنهاست.
خلاصه‌ای از جزئیات قرارداد
قراردادی مبنی بر توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بین شرکت ملی نفت ایران، کنسرسیوم شرکت توتال، شرکت ملی نفت چین و پترو پارس امضا شد. ۱/۵۰ درصد این قرارداد سهم توتال، 30 درصد سهم شرکت ملی نفت چین و ۹/۱۹ درصد سهم شرکت ایرانی است که باید این مبالغ را بیاورند. به گفته سیدمهدی حسینی، رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی بیشترین عملیات در میدان مشترک بین ایران و قطر است که مقرر شده است در آنجا دو سکوی نفتی و همچنین ۳۰ حلقه چاه احداث شود که از این ۳۰ حلقه چاه، دو حلقه توصیفی و ۲۸ حلقه توسعه‌ای است. همچنین، دو خط لوله انتقال گاز به طول ۲۵۰ کیلومتر کشیده خواهد شد که کارهای جداسازی،‌ شیرین‌سازی و... در دو فاز انجام می‌شود. فاز ۲ این کار به فناوری پیچیده‌تری نیاز دارد که این فناوری در اختیار شرکت توتال است، البته مدت این قرارداد ۲۰ سال بوده و پس از سه سال هم در بخش گاز اقداماتی انجام خواهد شد که حدود ۵۶ میلیون متر مکعب در روز، مخزن مورد نظر تولید گاز داشته باشد.‌ در واقع به تولیدات ما اضافه می‌شود؛ ضمن اینکه بخش دیگر مربوط به سایر فرآورده‌هایی از قبیل میعانات گازی، سولفور، LPG و... است.
رهبر معظم انقلاب دوازدهم تیرماه سال گذشته در جمع دانشجویان در بخشی از سخنان خود به موضوع قراردادهای جدید نفتی اشاره کردند و فرمودند : «... در مورد این قراردادهای جدید نفتی که حالا محلّ بحث است، هنوز چیزی در این زمینه تصویب نشده؛ هنوز هیچ چیز مسلّمی وجود ندارد. اوّل که این مسئله مطرح شد، ما یک تذکّراتی دادیم به مسئولین؛ گفتیم خب شما برای اینکه بدانید اشکالات این مدل قرارداد و این شیوه‌ قرارداد چیست، باید با کسانی که در اقتصاد نفتی واردند مشورت کنید. رفتند بحث کردند، یک جلسه‌ای تشکیل دادند و از کسانی از اقتصاددان‌ها دعوت کردند که آنها هم اشکالات را بیان کردند و بنا شد اصلاح بشود. یک نوشته‌ای به من دادند که ما بررسی کردیم، تحقیق کردیم، معلوم شد که این ویراست شانزدهم است، یعنی شانزده بار این کیفیّت قراردادها و این گزارش ویراستاری شده؛ مدام اصلاح شده، تصحیح شده. بعد که به دفتر ما مراجعه شد، دفتر ما گفتند این کافی نیست، چون بعد از این باز اصلاحات دیگری هم لازم بوده که انجام بگیرد که هنوز انجام نگرفته. بنابراین تا وقتی‌که این اصلاحات انجام نگیرد و این کار به ‌معنای واقعی کلمه، مطابق منافع کشور نباشد این اتّفاق نخواهد افتاد و این نوع قرارداد بسته نخواهد شد. ما هم گفته‌ایم که تا وقتی قضیه نهایی نشده، هیچ قراردادی نباید بسته بشود.»با توجه به مطالب پیش گفته ذکر نکات زیر ضروری است:
۱ـ رستم قاسمی، وزیر سابق نفت درباره قراردادهای نفتی جدید چنین گفته است: «پس از اینکه رهبر معظم انقلاب ملاحظاتی را در زمینه این قراردادها اعلام کردند و ۱۵ شرط ایشان درباره این قراردادها منتشر شد، انتظار می‌رفت این قراردادها اصلاح شود.» وی در ادامه افزوده است: «ملاحظات رهبر معظم انقلاب درباره پیش‌نویس قراردادهای نفتی تاکنون لحاظ نشده است و امیدواریم پیش از اینکه دولت از این قراردادها استفاده کند، همه ملاحظات رهبر معظم انقلاب را در زمینه قراردادها لحاظ کند.»
۲ـ تریک پویان، مدیرعامل شرکت توتال فرانسه ابراز داشته است این قرارداد دو ویژگی جذاب برای ما دارد که نخست 20 ساله بودن قرارداد و دوم روش مدیریتی و اختیارات آن است.
۳ـ مگر نه اینکه همین شرکت‌ها و به اصطلاح غول‌های نفتی در آن سوی میادین مشترک ایران در کشورهای عربی منافع عظیمی دارند، حال چگونه در ایران علیه منافع خود در کشورهای دیگر فعالیت می‌کنند؟!
۴ـ شرک توتال در ایران طبق اسنادی که در سال گذشته منتشر شد، به یک مقام دولتی ایران مبلغ 60 میلیون دلار رشوه داده بود؛ همچنین طی سال‌های 1995 تا 2004 با اعمال نفوذ مقام نفتی ایران توانست مبلغ 150 میلیون سود خالص اضافی به دست آورد. 
۵ـ توتال در سال 87، به بهانه خطر بسیار زیاد سرمایه‌گذاری در ایران و به بهانه تحریم، از ایران رفت؛ البته این شرکت متهم است که به صورت آگاهانه، فازهای 2 و 3 پارس جنوبی را به شیوه‌ای توسعه داده بود که ایران از لایه‌های غیر مشترک با قطر به جای لایه‌های مشترک برداشت کند تا به سمت توسعه بخش‌های مرکز پارس جنوبی حرکت کند که از این نظر خسارت‌های سنگینی به صنعت نفت ایران وارد شد.
۶ـ نکته آخر اینکه آیا برای کشوری که رتبه اول را از نظر منابع گازی و رتبه چهارم را از نظر ذخایر نفتی دارد، رواست که خود شرکت‌های بزرگ و توانمندی نداشته نباشد و دولت به آنها اعتنا نکند و همیشه نیازمند کشورهای بیگانه باشد؟ چرا قراردادهایی با چنین جذابیت‌هایی در درازمدت به بیگانگان اعطا می‌شود و شرکت‌های داخلی از آن محروم هستند؟

 محمد نوری/ یکی از عوامل پیشرفت و رشد اقتصادی کشورها، میزان بهره‌وری در آنها است. بهره‌وری در حوزه‌های گوناگون تولید، خدمات، مصرف، اشتغال و... می‌تواند اقتصاد یک کشور را در مسیر رشد و توسعه قرار دهد و از سوی دیگر نبود بهره‌وری در حوزه‌های یاد شده، روند رشد و توسعه را در کشورها مختل کرده و آنها را از دستیابی به رشد اقتصادی مناسب و پایدار محروم می‌کند.
برخی کارشناسان معتقدند که به دلیل پایین بودن بهره‌وری در اقتصاد ایران، به ویژه در حوزه نیروی کار، فاصله پیشرفت در حوزه تولید و رسیدن به رشد اقتصادی مطلوب و پایدار در کشور، از برخی کشورهای در حال توسعه بیشتر شود. اطلاعات و آمار ارائه شده در این حوزه نشان می‌دهد، کار مفید در ایران در مقایسه با بسیاری از کشورها مانند؛ ترکیه، ژاپن، کره جنوبی، چین و حتی پاکستان و افغانستان بسیار کمتر است.
بنا به گزارش مرکز آمار، ساعات کار مفید سالانه در ایران 800 ساعت برآورد شده است. این در حالی است که آمار سالانه‌ ساعات کار مفید ایران در مقایسه با کشورهای همسایه خود از جمله؛ ترکیه، افغانستان و پاکستان به میزان چشمگیری پایین است. شایان ذکر است که ساعات کار مفید سالانه در ترکیه ۱۳۳۰ ساعت، در پاکستان ۱۱۰۰ ساعت و در افغانستان ۹۵۰ ساعت برآورد شده که در مقایسه با ایران، شرایط مناسب‌تری را دارند. 
آمارهای دقیق‌تر در مرکز آمار نشان می‌دهد ایرانیان در طول هفته نزدیک به هفت ساعت کار می‌کنند. این در حالی است که بر اساس ماده ۵۱ قانون کار میزان ساعت کار روزانه در بنگاه‌های تولیدی یا واحدهای مشمول قانون کار هشت ساعت اعلام شده است. با وجود این، قانون کار هیچ اشاره‌ای به بهره‌وری نیروی کار نکرده است و شاید همین موضوع باعث کاهش شدید ساعات کار مفید در ایران شده، به نحوی که این میزان روزانه در بخش دولتی تنها 22 دقیقه برآورد شده است.
در بررسی‌های صورت گرفته درباره علل و عوامل کاهش بهره‌وری نیروی کار در ایران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 
 متناسب نبودن و پایین بودن دستمزد کارکنان با کار، ضعف در مدیریت و ناتوانی دولت در حمایت کافی و مناسب از تولید، نگرش خاص و متنوع افراد نسبت به بهره‌‌وری، نبود تقویت فرهنگ کار و تولید در کشور، ضعف در نظارت کافی و کارآمد بر فرایند تولید، وجود سیستم فرسوده و دست و پاگیر اداری در کشور، ازدیاد نیروی کار در کشور و... باعث شده تا نیروی کار ایرانی به میزان لازم فعالیت نداشته باشد. 
با این توصیف می‌توان بخش مهمی از عقب‌ماندگی اقتصادی ایران را به ساعات غیرمفید کاری ارتباط داد. به این صورت که اگر نیروی کار به میزان کافی و مفید در حوزه تولید مقید به انجام کار مفید و مناسب باشد و دغدغه افزایش کیفی تولید را داشته باشد، می‌توان تسریع در روند رشد و توسعه کشور را مشاهده کرد و عکس آن موجب کند شدن روند دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی کشور می‌شود.
ضروری است در سالی که به نام اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال نام‌گذاری شده است، هر ایرانی در هر منصب و جایگاه شغلی که قرار دارد با انجام کار مفید، کافی و مناسب در دستیابی به اقتصادی رشد یافته و مقاوم، سهم بسزایی داشته باشد.   

بازگشت تورم دو رقمی
بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود از اقتصاد ایران پیش‌بینی کرد، رشد اقتصادی ایران در سال ۹۶ به چهار درصد کاهش یابد. این نهاد بین‌المللی رشد اقتصادی ایران در سال ۹۵ را 4/6 درصد برآورد کرده بود. بر اساس این گزارش، تورم تک‌رقمی بیش از یک سال دوام نیاورده و در سال ۹۶ تورم دو رقمی به ایران بازخواهد گشت. در سال ۹۵ نرخ تورم ایران به ۹ درصد رسید؛ اما پیش‌بینی شده است این رقم در سال ۹۶ به 5/11 درصد افزایش یابد.

شهری بدون بیکاری
شهر سردرود در نزدیکی تبریز قرار دارد، که پایتخت تابلو فرش در جهان به شمار می‌آید. در این شهر میزان بیکاری برابر با صفر است. گفتنی است، ارزآوری صادرات تابلو فرش به همت سردرودی‌ها به کشورهای اروپایی، آمریکا و شرق آسیا برابر با صادرات یک میلیون بشکه نفت خام در سال برآورد می‌شود. فرش سردرود با وجود تحریم‌های آمریکا علیه کشورمان، در پایگاه‌های فروشگاه‌های آمریکایی به صورت بر خط و با برند اختصاصی «سردرود» به فروش می‌رسد.

رکود اقتصاد آمریکا  
به گزارش بلومبرگ انگلیسی، شاخص‌های رکود اقتصادی در آمریکا در حال بالا رفتن و فهرستی از نشانگرهای رکود در حال نمایان‌شدن است. در حال حاضر، صنعت آمریکا فقط با 6/76 درصد از کل ظرفیت خود کار می‌کند. این در حالی است که طی شش ماه گذشته  شاخص اعتماد مصرف‌کننده به فضای کسب‌وکار در آمریکا با روند نزولی روبه‌رو شده است؛ ضمن اینکه روند کاهشی مصرف در ایالات متحده که دو سوم تولید ناخالص داخلی این کشور را در بر می‌گیرد، نگران‌کننده است.

افزایش اجاره‌بهای مسکن
به تازگی حامد مظاهریان، معاون ساختمان و مسکن وزارت راه‌وشهرسازی گفت: «نسبت اجاره‌نشینی در ایران هنوز هم پایین‌تر از میانگین جهانی است.» وی افزود: «سود بازار اجاره‌بها در ایران حدود شش درصد بوده که نسبت به دیگر بازارها در ایران سود کمتری دارد. این در حالی است که در ابتدای تابستان امسال اجاره‌بهای مسکن 12 درصد رشد داشته است.»

 سید فخرالدین موسوی/ همزمان با سفر وزیر خارجه دولت یازدهم به اروپا، رسانه‌های حامی دولت با پوشش گسترده این سفر از دیدارهای محمدجواد ظریف در اروپا به نشانه‌هایی از تشکیل جبهه متحد میان ایران و اروپا در برابر آمریکا برای اجرای دقیق برجام یاد کردند و در کنار کنایه به ترامپ از حمله به منتقدان نیز غافل نبودند.
روزنامه دولتی «ایران» در گزارشی عجیب  با تاکید بر اینکه شورای امنیت سازمان ملل  پایبندی ایران به برجام را ستود نوشت؛ اروپا، آلمان، فرانسه و انگلیس منافع مثبت اقتصادی اجرای برجام در مناسبات دوجانبه با ایران را درک کرده‌اند(!) روزنامه «اعتماد» نیز تیتر یک خود را «تنهایی آمریکا در شورای امنیت» برگزید و مبالغه‌آمیز از تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران نوشت: «اعضای دائم و غیر دائم شورا و اتحادیه اروپا با حمایت قاطع از برجام به بهانه واهی واشنگتن نه گفتند.» «اعتماد» همچنین افزود: «فدريكا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در چند ماه گذشته از عمر دولت ترامپ بارها و بارها تأکید كرده است كه اتحاديه اروپا به همراه تك‌تك اعضاي اين اتحاديه، اجراي برجام را تضمين مي‌كنند و هر یک از اين كشورها نيز درصدد شكل مستقل به توسعه رابطه همه‌‌جانبه با تهران هستند.»
روزنامه «آفتاب یزد» از دیگر روزنامه‌های اصلاح‌طلب که با انتخاب یک تیتر عجیب درباره برجام در هفته گذشته، گل به خودی جالبی زده بود، در این باره با انتخاب تیتر «یارگیری موفق ظریف در اروپا» نوشت: «محمدجواد ظریف در سفرهای اخیرش به این کشورها بار دیگر موفقیت دولت حسن روحانی در داشتن روابط تجاری و سیاسی با غرب را به رخ همه کشید؛ این یعنی آنکه دیپلماسی ایران فارغ از قیل و قال‌ها و هجمه‌های اخیر علیه دولت؛ پرصلابت به راه خود ادامه می‌دهد و برخلاف هرزه‌گویی‌های برخی افراد در قالب سخنرانی‌ها، شعرخوانی‌ها؛ ثمرات و میوه‌های برجام همچنان قابل چیدن است.» این روزنامه همچنین با همان خوش‌بینی حاکم در این جریان سیاسی نسبت به کشورهای اروپایی، به مسئولان توصیه می‌کند: «کشور ما باید همین مسیر را ادامه دهد تا بهانه به دست دیگر کشورها، از جمله اروپایی‌ها ندهد، ایران باید اروپا را در کنار خود داشته باشد و اقدامات ستیزه‌جویانه علیه خود را از طریق اروپایی‌ها خنثی کند.» روزنامه «آرمان امروز» روزنامه وابسته به کارگزاران سازندگی نیز با تیتر «سلطه برجام بر روابط قاره سبز» نوشت: «ظریف در اروپا یکی پس از دیگری با مقامات بلندپایه این قاره دیدار می‌کند تا روشن شود آنان که گمان می‌کنند برجام شکست ‌خورده در توهمات خود اسیر شده‌اند.» در این میان فرانسه، فرصت همکاری را در رقابت با دیگر کشورهای اروپایی تا اینجای کار ربوده است. غول نفتی توتال به زودی با سرمایه‌گذاری‌ای که در آغاز یک ‌میلیارد دلار خواهد بود به ایران می‌آید، قرارداد‌های مشارکتی ساخت خودرو در کنار هواپیماهای ایرباسی که پس از چند دهه آسمان ایران را امن می‌کنند، بخشی از این همکاری‌ها است. روابط با اروپا نه‌ تنها در سطح تعاملات با دولت‌ها که در سطح فراملی نیز به خوبی پیش می‌رود.
اما زمان زیادی از این تیترها نگذشت و هنوز وزیر امور خارجه به تهران نرسیده بود که خبر تحریم‌های جدید علیه ایران در اتحادیه اروپا رسانه‌ای شد؛ خبری که یا رسانه‌های اصلاح‌طلب آن را نشنیدند، یا آنها در جهان دیگر حضور دارند که خبری از تحریم و تهدید جمهوری اسلامی ایران نیست! تهدیدهایی که روزنامه «کیهان» با تیتر «تحریم‌های اتحادیه اروپا، زودتر از ظریف به تهران رسید!»، نوشت: «ظریف تمامی‌ دیدارهایی که با سران این کشورها که دو کشور آلمان و فرانسه عضو گروه 1+5 هستند را در سطح مناسبی توصیف کرد و در پیام توئیتری خود پس از پایان سفر دوره‌ای‌اش به اروپا نوشت: «دیدارهایی عالی با رهبران در برلین، رم و پاریس داشتم. به رغم دشمنی نابخردانه آمریکا، اتحادیه اروپا به برجام و تعامل سازنده پایبند است.» اما هنوز جوهر این تقدیر ظریف از اتحادیه اروپا به سبب آنچه وی همکاری در برجام می‌خواند، خشک نشده بود و هواپیمای حامل وزیر امور خارجه به تهران نرسیده بود که اتحادیه اروپا فهرست تحریم‌های جدید خود علیه ایران را منتشر کرد و ظریف را در برابر این پرسش جدی قرار داد که رهاورد و نتیجه سفر وی به اتحادیه اروپا چه بوده است که با تحریم‌های شخصیت‌های درجه یک کشورمان، از جمله سردار قاسم سلیمانی همراه شده است. آن هم از سوی اتحادیه اروپایی که ظریف آن را پایبند به برجام  و در کنار ایران می‌داند؟!


شبکه‌های اجتماعی و کودکان
 مهدی فرهادی/ردیابی سوء‌استفاده جنسی از کودکان در اروپا از ژوئن 2016 آغاز شد و 96 گروه از سوء‌استفاده‌کنندگان از کودکان در شبکه‌های اجتماعی شناسایی و ردیابی شدند. در موارد زیادی اغفال كودكان از سوی باندها و تشكیلات برنامه‏‌ریزی‏ شده انجام می‏شود كه یكی از موارد آن در ایالت «كنتاكی» در آمریكا اتفاق افتاد. در آنجا یك بازرس پلیس موفق شد یك شبكه انتشار عکس‌های پورنو و سوء‌استفاده كودكان را متلاشی کند. بنا بر مطالعاتی كه در غرب در این زمینه انجام گرفته است، اغلب نوجوانانی كه اغفال شده و از آنها سوء‌استفاده جنسی می‌شود، زیر ۱۸ سال دارند و در بیشتر موارد تصاویر تحریك‏‌كننده‏ای از طریق چت یا تلفن همراه برای‌شان ارسال و سپس از آنها برای حضور فیزیكی در محل خاصی دعوت شده و به این ترتیب آنها را فریب می‌دهند. این مسئله در حال حاضر، به یكی از معضلات جدی در مغرب زمین تبدیل شده است؛ چنان‌كه بیشتر دانشمندان و سیاستگذاران به‏ این امر بیش از پیش توجه داشته‌اند و مقالات، كتاب‏ها و همایش‏‌های متعددی در این باره ارائه داده‌اند؛ برای نمونه، ۱۰ سال پس از تصویب كنوانسیون حقوق كودك از سوی سازمان ملل در سال 1989 میلادی، یعنی در سال 1999 میلادی گردهمایی جهانی تحت عنوان «كارشناسی برای حمایت كودكان در برابر سوء‌استفاده جنسی از طریق اینترنت» برگزار شد كه به صدور قطعنامه‏‌ای منجر شد كه در آن آمده است: «هر چه اینترنت بیشتر توسعه پیدا كند، كودكان بیشتر در معرض محتویات خطرناك آن قرار خواهند گرفت.»