در پی حملات ائتلاف آمریکایی به مواضع حشدالشعبی در مرزهای عراق و سوریه، «حیدر العبادی» نخست‎وزیر عراق اعلام کرد، ائتلاف بین‎المللی به رهبری آمریکا این اختیار را ندارد که حملات خود را بدون موافقت بغداد انجام دهد. گفتنی است گردان سیدالشهداء وابسته به حشدالشعبی در بیانیه‎ای از حمله جنگنده‌های آمریکایی به نیروهای این گردان در مرزهای عراق و سوریه خبر داد.


 قاسم غفوری/  در جهان سراسر بحران که به گفته برخی ناظران سیاسی تداعی‌کننده دوران پیش از دو جنگ جهانی است، یمن را می‌توان سرزمینی نامید که از یک سو با بحرانی‌ترین وضعیت انسانی مواجه است و شیوع وبا و انواع بیماری‌های مرگبار نمودی از آن است و از سوی دیگر شجاع‌ترین و شریف‌ترین مردمان را دارد که در برابر ائتلاف آمریکایی ـ سعودی و شرکای‌شان ایستادگی کرده و تسلیم نشده‌اند. 
بررسی کارنامه یمن نشان می‌دهد، زنجیره‌ای از سناریوها در قبال این کشور طراحی شده است که می‌تواند بر ‌آینده این منطقه تأثیر بسیار داشته باشد؛ به ویژه اینکه ائتلاف آمریکایی ـ سعودی پس از دو سال‌ونیم‌ کشتار و نابودسازی همه زیرساخت‌های این سرزمین توان ادامه جنگ را نداشته است. گفتنی است، بخشی از این تحولات برگرفته از رفتارهای سعودی است. 
این روزها اخباری تأمل برانگیز درباره تحولات یمن و رویکرد عربستان به میانجی‌گری دیگر کشورها به منظور پایان جنگ یمن منتشر می‌شود. سفر مقتدی صدر به عربستان در حالی بود که گفته شد یکی از اهداف آن میانجی‌گری برای پایان جنگ یمن بوده است. از سوی دیگر، برخی منابع از جمله روزنامه «الشرق‌الاوسط» خبر داده‌اند، هیئتی از انصارالله و کنگره مردمی یمن به زودی راهی مسقط، پایتخت عمان خواهد شد که محور آن درخواست عربستان از عمان برای میانجی‌گری است. 
حال این پرسش مطرح می‌شود که چرا عربستان به دنبال چنین رویکردی است و چه اهدافی را در ورای‌ آن دنبال می‌کند؟ در پاسخ می‌توان گفت، بخشی از این وضعیت برگرفته از شکست‌های سعودی در یمن است.
حملات موشکی و توپخانه‌ای ارتش یمن و کمیته‌های مردمی این کشور در مناطق مرزی جازان و نجران افزایش پیدا کرده است و پایگاه نظامی «المعنق» در جیزان را هدف چندین موشک کاتیوشا قرار داده و پایگاه‌های «الدخان»، «المشانق» و «المحطه البیضا» هدف حملات توپخانه‌ای ارتش یمن قرار گرفته است. روند تحولات در حوزه نظامی نشان می‌دهد، اگر سعودی سال‌ها نیز با یمن در جنگ باشد، توان پیروزی ندارد؛ در حالی که دیگر متحدانش نیز حاضر به اعزام نیرو نبوده و گزارش‌ها نشان می‌دهد، سعودی به دنبال آوردن مزدورانی از آمریکای لاتین برای جنگ یمن است. 
نکته مهم دیگر آنکه بن‌سلمان، ولی‌عهد سعودی که با سیاست بحران‌سازی توانست کودتایی آرام علیه ولی‌عهد انجام دهد، اکنون به دنبال تثبیت قدرت در داخل است؛ از این رو به فضای آرامش در بیرون نیاز دارد. بن‌سلمان از یک‌ سو باید چنان نشان دهد که فردی متفاوت با دیدگاه سنتی و جنگ‌افروز سعودی است و از سوی دیگر باید بدون دغدغه خارجی سرکوب و حذف شاهزادگان درونی را اجرایی کند و این امور تنها با برخی رفتارهای تاکتیکی در منطقه محقق می‌شود که البته بخش عمده‌ای از آن برگرفته از ضعف و تزلزل شدید این رژیم در معادلات منطقه‌ای است. 
مواضعی همچون سخنان الجبیر مبنی بر باقی‌ماندن اسد در قدرت، رویکرد سعودی به عراق و مواضع جدید عربستان در قبال ایران را که در نشست سازمان همکاری اسلامی در ترکیه رقم خورد، می‌توان در این چارچوب دانست. 
البته باید در نظر داشت که عقب‌نشینی سعودی از یمن، به معنای پایان بحران‌سازی نخواهد بود؛ چرا که وضعیت کنونی یمن مطلوب آمریکا و سعودی نیست؛ به ویژه اینکه انصارالله بیشترین جایگاه مردمی را دارد. دشمنان یمن برآنند تا سناریوهای دیگری را برای مدیریت توان این کشور اجرا کنند که بخشی از آن رها کردن یمن در وضعیتی است که با بحران انسانی و شیوع بیماری‌های مرگبار مواجه است. نهادهای حقوق بشری و سازمان بهداشت جهانی در گزارش‌های متعددی اعلام کرده‌اند ده‌ها هزار یمنی به بیماری وبا مبتلا شده‌اند و استمرار تأمین نیازهای دارویی فاجعه‌ای انسانی را رقم می‌زند. 
واگذاری امور به امارات، بخش دیگری از سناریوی احتمالی را تشکیل می‌دهد. تحولات میدانی جنوب یمن به گونه‎ای است که امارات می‌خواهد بر بیشتر مناطق جنوبی مهم و راهبردی، مانند عدن و جزیره سقطری و منطقه باب‌المندب و حضرموت مسلط شود. نیروهای آمریکایی و اماراتی بر میادین نفت و گاز استان «شبوه» واقع در جنوب شرق یمن سیطره یافتند و نیروهای نظامی آمریکا وارد فرودگاه شرکت «پترومسیله» در سیئون در استان حضرموت واقع در شرق یمن شدند. 
آمریکایی‌ها در حالی به این مناطق نیروی نظامی اعزام می‌کنند که شواهد امر نشان می‌دهد، بخشی از مناطق تحت حمایت آنها نیز به بازماندگان القاعده و داعش واگذار می‌شود. به عبارتی، آنها برآنند تا گروه‌هایی را که در سوریه و عراق از هم فروپاشیده‌اند، در یمن و البته لیبی و افغانستان سازماندهی کرده تا هم علیه این کشورها به کار گرفته شوند و هم به منزله نیروی ذخیره برای سیاست‌های آینده آمریکا ایفای نقش کنند.
مجموع این تحولات نشان می‌دهد، امارات و آمریکا نقش بازیگران محوری به جای سعودی را در یمن ایفا خواهند کرد که تجزیه یمن بخشی از این رفتار است. تحرکات منصور هادی، رئیس مستعفی و فراری یمنی مبنی بر عدم رویکرد به تعامل با دولت مردمی و تحرکات نظامی که علیه یمن صورت می‌گیرد، چند پاره‌سازی یمن را آشکار می‌کند که بخش منابع آن را در اختیار آمریکا قرار داده و مسئولیت آن را به امارات می‌دهد. 
به هر تقدیر، طراحی‌های صورت گرفته در قبال یمن را می‌توان برگرفته از شکست این کشورها در قبال مقاومت یمن دانست که مشابه شکست صهیونیست‌ها در برابر مقاومت لبنان و فلسطین است. آنانی که گمان می‌کردند در چند هفته می‌توانند کار یمن را یکسره‌ کنند، نه تنها به این امر دست نیافته‌اند؛ بلکه صرفاً در کشتار و گسترش وبا و نابودی زیرساخت‌های آن موفق بوده‌اند و در اجرای سناریوی سلطه بر این کشور ناکام مانده‌اند. اینها اکنون برآنند تا به هر طریق ممکن ضمن فرار از این باتلاق، این شکست را پنهان کنند که رویکرد به میانجی‌گری و تقویت نقش کشوری، همچون عمان و سازمان ملل بخشی از این تحرکات است. 

  رضا اشرفي/ پاكستان در سال‌هاي گذشته دوران پرتلاطمي‌ را گذرانده است، به گونه‌اي كه از سال 1947 تاكنون تنها يك دولت توانسته دوره پنج ساله خود را به پايان برساند؛ يعني پيش از به قدرت رسيدن نواز شريف،‌ فقط حزب مردم توانست تا سال 2013 از دولت خود حمايت كرده و دوران نخست‌وزيري را به پايان برساند. نواز شريف نيز براي سومين بار است كه پس از قدرت گرفتن در پاكستان در سِمت نخست‌وزير، جايگاه خود را از دست مي‌دهد. در دو بار قبلي‌ اين سياستمدار كهنه‌كار، دهه 90 ميلادي را با ناكامي ‌پشت سر گذاشت. در سال 1993 وي به اتهام اختلاس و فساد اقتصادي از قدرت كنار گذاشته شد و در سال 1999 نيز با كودتاي ارتش عزل شد.‌ اين‌بار نيز بحث فساد اقتصادي گريبان وي را گرفت تا او مجبور شود بار ديگر خانه‌نشين شود. 
در كل دو نهاد در پاكستان از قدرت بالايي برخوردار هستند: قوه قضائیه و ارتش.‌ اين دو نهاد همواره در عرصه قدرت پاكستان نقش داشته‌اند. در حال حاضر نيز برخي از گمانه‌ها ‌اين است كه قوه قضائیه و دادگاه عالی پاكستان در ‌اين كناره‌گيري نقش مؤثر داشته‌اند.  به طور كل پاكستان در سطوح مختلف به ویژه اجتماعي و اقتصادي با مشكلات بسیاری همراه است. به همين مناسبت حضور دولتمردان در عرصه اقتصادي به ويژه اگر با گمانه‌هاي فساد اقتصادي باشد،‌ قابل تحمل نيست؛ زيرا مخالفان به راحتي مي‌توانند زمينه‌هاي شكست دولت را فراهم كنند. چون همواره مردمي‌ كه به لحاظ اقتصادي تحت فشار هستند، به راحتي عليه فسادهاي اقتصادي خواهند شوريد. 
در چنين شرايطي بود كه ديوان‌عالي كشور با رأي اكثريت پنج قاضي رأي به عزل نواز شريف داد. اتهام‌هاي ديوان‌عالي پاكستان علیه وزیر دارایی كابينه نشان مي‌دهد،‌ مسئله اقتصادي، چيزي نيست كه در ‌اين كشور بتوان به سادگي از آن گذشت. به ويژه كه گفته مي‌شود سه فرزند وي (مريم، حسن و حسين) در این زمينه نقش داشته‌اند. از ‌اين‌رو ديده مي‌شود كه عمده شخصيت‌ها و احزاب سياسي پاكستان از عزل نخست‌وزير حمايت مي‌كنند. «عمران خان»، سیاستمدار و قهرمان پیشین کریکت و رئیس حزب تحریک انصاف از جمله آنها است. «شاه محمود قریشی»، قائم مقام این حزب در‌اين باره تأكيد كرد كه امروز دیوان عالی تاریخ جدیدی را شکل داد. 
«قمر زمان کائره» از حزب مردم به ریاست «آصف علی‌زرداری» نیز گفت كه همه احزاب مخالف نقش تعیین کننده‌ای در به ثمر رسیدن پرونده اسناد پاناما ایفا کردند که البته نقش حزب تحریک انصاف و شخص عمران خان پررنگ‌تر از دیگران بود. «سراج الحق»، رئیس حزب جماعت اسلامی پاکستان هم اعلام كرد كه دادگاه به حقانیت و عدالت رأی داد، ما امروز سربلند از دادگاه بیرون آمدیم. «محمدطاهر القادری»، رئیس حزب تحریک عوامی پاکستان بعد از صدو رأی دادگاه در پیامی گفت كه پاکستان امروز پیروز شد و این پیروزی متعلق به مردم این کشور است. حزب مجلس وحدت مسلمین، از احزاب پیشروی شیعیان پاکستان نیز تأكيد كرده كه حاکمان کشور از صلاحیت لازم برخوردار نبودند و امروز دادگاه عالی با رأی خود این موضوع را تأیید کرد.
به هر حال‌ اين كنش‌ها و واكنش‌ها در پاكستان تبعات منطقه‌اي و حتي فرامنطقه‌اي دارد. در حال حاضر و مانند هميشه پاكستان با هند مشكلات بنيادي دارد كه البته پايان‌ناپذير است و هرگونه تزلزل سياسي در پاكستان مي‌تواند به نفع هند تمام شود به ویژه كه هند به تازگی انتخابات را با موفقيت پشت سرگذاشته است. همچنين اختلافات مرزي افغانستان و پاكستان مسئله‌اي نيست كه قابل كتمان باشد، اگر چه كابل با توجه به درگيري‌هاي سياسي داخلي نمي‌تواند چندان بهره‌اي از تحولات داخلي پاكستان ببرد؛ اما به هر حال اسلام‌آباد نيز در ‌اين زمينه دست‌كم تا مدت‌ها تضعيف خواهد شد. از سويي ديگر در عرصه منطقه‌گرايي در ‌اين حوزه و بحث تأثيرگذاري بر سازمان همكاري شانگهاي، موقعيت پاكستان متزلزل خواهد شد. 

 ناقض روح برجام، ترامپ است نه ایران
خبرگزاری فارس: یک مقام سابق وزارت خارجه آمریکا و کارشناسان مسائل ایران، با ردّ ادعاها درباره اینکه ایران روح برجام را نقض کرده، گفته‌اند واشنگتن طرفی است که به روح این توافق پایبند نبوده است. «فاینر»‌ که رئیس دفتر «جان کری»، وزیر خارجه سابق آمریکا و مدیر دفتر برنامه‌ریزی سیاسی وزارت خارجه این کشور بود، گفت: «بخشی از حرف‌های ترامپ که حقیقت دارد، این است که ایران کارهای بد زیادی انجام می‌دهد که ضد منافع ایالات متحده و شریکان و متحدان ما است.» وی  اضافه کرد: «اینکه ارتباط این موضوع با توافق هسته‌ای ایران چیست، جایی است که منطق (ترامپ) فرو می‌ریزد. در واقع بعضی از کارشناسان بر این باورند که اگر طرفی به روح توافق پایبند نباشد، آن ترامپ است.»
 درخواست ۴۵ مقام سابق آمریکایی درباره برجام
خبرگزاری ایرنا: 45 مقام سابق، شخصیت دانشگاهی و افسران بازنشسته نظامی در بیانیه‌ای از «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا خواستند از توافق هسته‌ای با ایران خارج نشود. مقامات سابق آمریکایی در این بیانیه خاطرنشان کرده‌اند خروج از توافق هسته‌ای ایران، تا زمان پایبندی تهران به این توافق به هیچ طریق در راستای منافع امنیت ملی آمریکا نخواهد بود. آنها همچنین با اشاره به گزارش‌هایی که می‌گویند ترامپ قصد خروج از برجام را دارد، نوشته‌اند: «انجام این اقدام باعث می‌شود که ایالات متحده و نه ایران طرف غیرمتعهد به توافق دانسته شود.» امضاکنندگان این بیانیه‌ پیشنهاد کرده‌اند، دولت ترامپ با پیش گرفتن سیاستی «جامع» در قبال ایران، با اقدامات منطقه‌ای این کشور مقابله کند.
 تحریم‌های موشکی ایران تشدید می‌شود
خبرگزاری مهر: سناتور «جان مک‌کین» رئیس کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا با اشاره به اینکه کنگره آمریکا فشارها بر ایران را ادامه خواهد داد، گفت: «سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا تقویت اسرائیل [رژیم صهیونیستی] و متحدان عرب در منطقه است.» مک‌کین یادآور شد: «از سوی دیگر مجلس سنا «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم» را با رأی قاطع تصویب کرد.» وی با اشاره به اینکه یکی از حامیان اصلی این قانون بوده، مدعی شد: «بر این باورم که باید ایران را به علت اقداماتش از طریق اعمال تحریم‌های جدید علیه برنامه موشک بالستیک این کشور، اعمال تحریم‌ها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، اعمال تحریم علیه ایرانی‌های متهم به نقض حقوق بشر و تشدید اعمال تحریم‌های تسلیحاتی در تهران، پاسخگو نگه داشت!»
 هشدار درباره پیامدهای خروج از برجام
خبرگزاری تسنیم: سه مقام سابق آمریکایی به رئیس‌جمهور کشورشان هشدار داده‌اند خروج واشنگتن از توافق هسته‌ای با ایران سبب تشدید بحران کره شمالی خواهد شد. سه مقام سابق آمریکایی در تحلیلی نوشته‌‌اند تهدیدهای «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران، توان واشنگتن برای مهار تهدیدهای موشکی و هسته‌ای کره شمالی را تضعیف می‌کند. مقامات سابق آمریکایی همچنین هشدار داده‌اند در صورتی که ترامپ در گزارش سه ماهه بعدی به کنگره، ایران را ناقض برجام اعلام کرده و از این توافق خارج شود، پیامدهای این موضوع نه تنها در تهران، بلکه در خاورمیانه احساس خواهد شد.
 طرح تازه ضد ایرانی درکنگره آمریکا
خبرگزاری باشگاه‌ خبرنگاران: سناتور جمهوریخواه در ادامه مواضع ضد ایرانی آمریکایی‌ها، طرحی برای «بازگرداندن بی‌قید و شرط شهروندان زندانی آمریکا در ایران» به کنگره ارائه داده است. در حالی که ادعاها علیه ایران درباره بازداشت «اتباع آمریکایی در ایران» ادامه دارد، قانونگذار ارشد کنگره طرحی در همین باره به سنای این کشور ارائه داده است. پیشتر در خبرها آمده بود، «تد کروز» درصدد ارائه طرحی برای «بازگرداندن بی‌قید‌وشرط» و «صحیح و سالم» چند نفر از شهروندان آمریکایی که در ایران زندانی هستند، است. این قانونگذار آمریکایی که در انتخابات 2016 نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری هم بوده، در بخشی از طرح خود می‌خواهد که یک کارگروه چند ملیتی برای آزادی شهروندان «زندانی» آمریکا و متحدانش در ایران تشکیل دهد.

هژمونی آمریکا بر جهان اسلام‌ـ۲۹
  عبدالله عبادی/ جمهوری آذربایجان یکی دیگر از جمهوری‌های منطقه قفقاز است که از جنوب با جمهوری اسلامی ایران، از غرب با ارمنستان و ترکیه، از شمال غربی با گرجستان و از شمال با روسیه هم‌مرز است. جمعیت این کشور حدود 10 میلیون نفر است و تولید ناخالص داخلی آن در سال 2012 برابر با 72 میلیارد دلار بوده است. مهم‌ترین صادرات این کشور، نفت است و بر اساس برآوردها حدود یک درصد از منابع نفتی جهان در این کشور قرار دارد.

آغاز روابط 
بعد از فروپاشی شوروی سابق، آمریکا در 25 دسامبر 1991، 12 جمهوری شوروی از جمله جمهوری آذربایجان را به رسمیت شناخت. در ششم مارس 1992 آذربایجان سفارت خود را در واشنگتن و به فاصله اندکی آمریکا سفارت خود را در باکو افتتاح کرد. بر اساس آخرین آماری که در زمینه رضایت‌مندی مردم این کشور از داشتن رابطه با آمریکا صورت گرفته است 53 درصد راضی، 27 درصد ناراضی و 21 درصد بی‌تفاوت بوده‌اند.

روابط نظامی‌ـ امنیتی
روابط نظامی و امنیتی جمهوری آذربایجان و آمریکا در حال حاضر در سطح خوبی قرار دارد و آذربایجان حضوری فعال در عملیات‌های ناتو در سراسر جهان از جمله کوزوو، افغانستان و عراق داشته است، علاوه بر این در جنگ علیه تروریسم و آغاز عملیات آمریکا در افغانستان و عراق پایگاه‌های هوایی آذربایجان نقش مهمی در حمایت از عملیات نیروی زمینی این کشور داشته‌اند. همچنین باکو با ارسال مواد غذایی، سوخت و پوشاک برای نظامیان آمریکایی مستقر در این دو کشور، نقش محوری در پشتیبانی از نیروی آمریکایی داشت. در سال 2003 آمریکا 10 میلیون دلار سلاح و تجهیزات مدرن برای بهبود سیستم امنیتی آذربایجان در اطراف دریای خزر، به این کشور اهدا کرد.
روابط آمریکا و آذربایجان سیر صعودی خود را آغاز کرده بود و آمریکا قصد داشت تا با چراغ سبز دولت این کشور، پایگاهی در خاک آذربایجان برای کنترل دو رقیب دیرینه خود، یعنی جمهوری اسلامی ایران و روسیه ایجاد کند؛ اما درگیری‌های مقطعی مأموران مرزبانی این کشور با مرزبانان ارمنستان بر سر منطقه قره باغ باعث شد تا لابی قدرتمند ارمنی‌ها در کاخ سفید مانع از ایجاد یک اتحاد راهبردی بین باکو و واشنگتن شود.
جنگ قره باغ، جنگی بود که از فوریه 1994 تا مارس 1998 در ناحیه قره باغ واقع در جنوب غربی آذربایجان بین اکثریت ارمنی با پشتیبانی ارمنستان و جمهوری آذربایجان روی داد. در نتیجه این جنگ بیش از 350 هزار نفر کشته و بیش از 800 هزار نفر آواره شدند، هرچند در 24 دسامبر 1994 آتش‌بس بین طرفین برقرار شد؛ اما این واقعه کماکان مانند آتش زیر خاکستر هر لحظه می‌تواند باعث ایجاد جنگی خانمان‌سوز بین دو کشور شود. هرچند جامعه مسیحیان جهان و از جمله مسیحیان آمریکا طرفدار ارمنستان بودند؛ اما منافع آمریکا در آذربایجان مانع از این شد که روابط دو کشور سیر نزولی به خود بگیرد، آمریکا با وجود مخالفت‌های لابی ارمنی در کاخ سفید کماکان به حمایت خود از رژیم «الهام علی اف» ادامه داد و در سال 2005 ، 5/8 میلیون دلار و در سال 2006 ، 5/11 میلیون دلار سلاح و تجهیزات در اختیار ارتش این کشور قرار داد، در حالی که طی این مدت میزان کمک‌های نظامی آمریکا به ارمنستان کمتر از 50 هزار دلار بوده است.
علاوه بر این در زمینه آموزش نظامی نیز روابط تنگاتنگی بین وزارت دفاع آذربایجان و پنتاگون وجود دارد و هر ساله صدها نفر از نظامیان این کشور تحت آموزش‌های خاص کارشناسان نظامی آمریکا قرار می‌گیرند. برای نمونه در سال 2013، 50 نفر از نیروی دریایی آذربایجان برای طی کردن دوره ضد تروریسم تحت آموزش کارشناسان آمریکا قرار گرفتند که هزینه این دوره بالغ بر 000/916 دلار برآورد شده است. با افزایش سطح همکاری‌های نظامی آمریکا و آذربایجان، بار دیگر لابی ارمنی سعی در کاهش سطح روابط دو طرف را گرفت؛ اما این‌بار لابی یهود به حمایت از دولت الهام علی اف برخاست. در حقیقت دولت آذربایجان با پرداخت مستمری به گروه‌های قدرتمند یهودی در آمریکا، زمینه را برای ترمیم جایگاه آذربایجان در تصمیم‌گیری‌های کاخ سفید فراهم آورد. بر اساس شواهد و قراین دولت آذربایجان اعتماد به لابی یهودی آمریکا را هرگز پنهان نکرده و این گروه نیز توانسته اقدامات زیادی برای لغو تحریم‌ها علیه باکو انجام دهد. باکو فقط برای شرکت یهودی «PODESTA GROUP» ماهانه 60 هزار دلار رشوه در نظر گرفته است. برخی از روزنامه‌های آمریکایی با درج مقالاتی رفتار دولت آذربایجان با یهودیان این کشور را برای کشورهای اروپایی سرمشق و الگو معرفی کرده‌اند و توقع دارند سایر کشورها نیز از منابع مالی خود که برای برطرف کردن نیازهای شهروندان خود در نظر گرفته‌اند برای تقویت و تحکیم جایگاه یهود در آمریکا هزینه کنند؛ البته روابط آذربایجان با رژیم صهیونیستی نیز از دلایلی است که سبب شده یهودیان جایگاه ویژه‌ای در این کشور داشته باشند. در اثر روابط خوب آمریکا با این کشور، رژیم صهیونیستی نیز در 15 سال گذشته سطح روابط خود را با دولت الهام علی اف تا بالاترین سطح افزایش داده، به طوری که این کشور به یکی از شرکای راهبردی رژیم صهیونیستی در منطقه قفقاز و نزدیکی مرزهای ایران تبدیل شده است.

روابط اقتصادی 
بخش نفت و گاز از مهم‌ترین زمینه‌های همکاری دو طرف است. با وجود منابع عظیم نفت و گاز در سواحل دریای خزر، شرکت‌های آمریکایی زیادی آمادگی خود را برای استخراج این منابع اعلام کرده‌اند. در سال 2008  با حمایت آمریکا، جمهوری آذربایجان توانست عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) شود.

 انگلیس: جاسوسی از دانشگاه‌ها
فضای امنیتی در انگلیس هر روز بیشتر می‌شود که نتیجه آن محدودتر شدن آزادی‌های فردی و اجرای ابعاد  جدیدی از جاسوسی دستگاه‌های اطلاعاتی همچون ام‌آی‌۶ از شهروندان است؛ چنانکه به درخواست این دستگاه‌ها، برخی دانشگاه‌های انگلیس از کارکنان آشپزخانه و بخش نظافت می‌خواهد دانشجویان را زیر نظر بگیرند و جاسوسی کنند. ادعا شده است که دلیل این اقدام این است که دانشجویان گرایش‌های افراطی خود را در رستوران، قهوه‌خانه و کتابخانه مطرح می‌کنند و نه سالن‌های کنفرانس. یکی از دانشگاه‌های لندن پیشتر اذعان کرده بود که حتی ایمیل‌های دانشجویان را کنترل می‌کند که این امر با موجی از اعتراض همراه شد. این اقدامات به درخواست ساختارهای اطلاعاتی و امنیتی صورت می‌گیرد. 
 یونان: کودکان پناه‌جو طعمه قاچاقچیان انسان
بحران انسانی در اروپای مدعی حقوق بشر همچنان قربانی‌ می‌گیرد چنانکه کودکان پناه‌جو در یونان و نیز در دیگر کشورهای اروپایی به دلیل سن پایین، بیشتر به دام قاچاقچیان انسان گرفتار می‌شوند. کودکان پناه‌جو در یونان در خطر سوءاستفاده جنسی از جانب گروه‌های تبهکار قرار دارند. علاوه بر نظارت ضعیف بر اجرای قوانین، رواج فقر نیز به این مشکلات بیش از پیش دامن زده است. گفته می‌شود صدها هزار کودک پناه‌جو تنها و جدا از بزرگسالان زندگی می‌کنند که این مسئله می‌تواند آنها را به هدف مناسب‌تری برای قاچاقچیان انسانی که به اردوگاه پناه‌جویان نفوذ می‌کنند، تبدیل کند. قاچاق مواد مخدر و خشونت میان پناه‌جویان تبدیل به روال عادی در این اردوگاه‌ها شده است و این موضوع می‌تواند آسیب‌های فیزیکی و روانی شدیدی به کودکان وارد کند. اتحادیه اروپا برای حمایت از این کودکان اقدامی صورت نداده و عملاً به این بحران دامن می‌زند. 
 آمریکا: جاسوسی «سیا» در فضای مجازی
 در ادامه افشای واهی بودن حقوق بشر آمریکایی و آزادی بیان و ادعاهای آنان مبنی بر لزوم آزادی در فضای مجازی، پایگاه «ویکی‌لیکس» اسناد جدیدی را در قالب اسناد موسوم به «Vault 7» منتشر کرد که حاوی اطلاعاتی درباره ابزار هک سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) از پروژه «دامبو» است. ویکی‌لیکس در بیانیه‌ای اعلام کرد: «دامبو قابلیتی است که می‌تواند پروسه‌هایی که از وب‌کم‌ها استفاده می‌کنند را معلق (متوقف) کرده و ویدئوهایی را که امکان نفوذ «واحد دسترسی فیزیکی» به آنها مقدور باشد را دستکاری کند.» «واحد دسترسی فیزیکی» شاخه‌ای خاص در مرکز اطلاعات سایبری سیا است که هدف آن نفوذ و ایجاد دسترسی فیزیکی به رایانه‌های هدف در عملیات‌های میدانی سیا است. این ابزار به سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا اجازه شناسایی، کنترل و دستکاری سیستم‌های نظارت و تشخیص همچون وب‌کم‌ها و میکروفون‌های رایانه‌های هدف که با سیستم عامل مایکروسافت ویندوز کار می‌کنند را می‌دهد.
 انگلیس: سیاه‌پوستان قربانی خشونت‌های پلیس
تبعیض نژادی در ساختار حاکم بر انگلیس همچنان شرایط بحرانی را رقم زده است؛ چنانکه انتشار گزارش‌های تازه‌ نشان می‌دهد افسران پلیس پایتخت انگلیس رفتارهای خشونت‌آمیزی با سیاه‌پوستان دارند. آماری رسمی در انگلیس منتشر شده است که نشان می‌دهد افسران پلیس این کشور با سیاه‌پوستان رفتاری خشن دارد. مردان سیاه‌پوست 18 تا 34 ساله بیشتر از دیگران قربانی رفتار خشونت‌آمیز پلیس انگلیس قرار گرفته‌اند. 36 درصد از رفتارهای خشونت‌آمیز پلیس لندن در سه ماه منتهی به ماه ژوئن امسال متوجه سیاه‌پوستان انگلیسی بوده است، در حالی که تنها 13 درصد از جمعیت پایتخت انگلیس را سیاهان تشکیل می‌دهند.