«حسن قاضی‌زاده هاشمی» وزیر بهداشت در جلسه فراکسیون نمایندگان ولایی درباره وثیقه‌ای که برای آزادی حسین فریدون از طرف خانواده وی گذاشته شده است گفت: همه آنچه از طرف همسر بنده کمک شد، همین سند منزل مسکونی است که حدود ۴ یا ۵ میلیارد تومان برای آن قیمت گذاشتند و آنچه غیر آن گفته شده، شایعه است و من گمان می‌کنم نه برای ایشان، بلکه برای هر کس دیگری که در بند است و دادستان اجازه گذاشتن وثیقه می‌دهد، کار خیری است و اگر از کسی کمکی برمی‌آید نباید دریغ کند.
در آیین رونمایی قطعه «مدافع وطن و حرم» و تجلیل از شهدای خبرنگار مدافع حرم در مرکز فرهنگی ـ رسانه‌ای صبا مطرح شد
مجتبی برزگر/ مرکز فرهنگی ـ رسانه‌ای صبا با همکاری سازمان بسیج رسانه در سالروز پاسداشت حق‌گویی و عدالت‌محوری که به مناسبت شهادت « محمود صارمی» روز خبرنگار نام گرفته است اصحاب رسانه و خانواده شهدای خبرنگار مدافع حرم محسن خزایی خبرنگار صداوسیما و هادی باغبانی، مستندساز را گردهم آورد تا در این ضیافت باشکوه مقام و منزلت شهدای خبرنگار جبهه مقاومت پاس داشته شود. شهید خزایی که تا کمین‌گاه تروریست‌ها پیش رفت تا اطلاع‌رسانی مناسب‌تر و درست‌تری را برای جهان مخابره کند و شهید باغبانی که برای مستندسازی به دل حادثه رفته بود و آنقدر بر این واقع‌نگری سماجت کرد تا به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
شکست تکفیری‌ها قطعی است
 در این مراسم ابتدا سردار رسول سنائی‌راد، معاون سیاسی سپاه که به تازگی از مناطق عملیاتی سوریه و حضور  در جمع رزمندگان مدافع‌حرم بازگشته است در پشت تریبون قرار گرفت و ضمن خیرمقدم به مهمانان این گردهمایی، قدری از ایثارگری و اقتدار و صلابت خبرنگاران میدان‌های سخت جهاد و مقاومت سخن گفت.
معاون سیاسی سپاه با بیان اینکه اصحاب رسانه ما اجازه ندادند جریان تکفیری جلوی ترویج اسلام ناب را بگیرد، تصریح کرد: «اگر جلوی جریان تکفیری گرفته نمی‌شد، کماکان لکه سیاه و ننگی بر جرگه اسلام بود. این مدافعان حرم بودند که با جسارت، میکروفون و دوربین لحظه‌های صلابت و پایداری را ثبت کرده و واقعیت‌ها را برای جهان منعکس و مخابره می‌کردند. می‌دانید که ددمنشی‌های تکفیری‌ها به مرحله از بین بردن اسلام ناب در افغانستان و سوریه رسید؛ اما خبرنگاران متعهد ما نگذاشتند این جریان جلوی ترویج و اشاعه اسلام ناب را در جهان اسلام بگیرد. افزون بر اینکه در میدان نبرد جنگاورهای ما مردانی جسور و شجاع و تأثیرگذار بودند، در پشت دوربین هم مردان تیزبین و جزئی‌نگری داشتیم که در جریان کار رسانه‌ای‌شان خدشه‌های بسیاری بر بدنه فعالیت‌های جنایتکارانه تکفیری‌ها وارد کردند.»
سردار سنائی‌راد تأکید کرد: «این روزها علایم بزرگی از شکست آنها دیده می‌شود که مرحله اول آن با شکست در حلب شروع شد و ان‌شاءالله روزهای پایانی عمر خودشان را می‌گذرانند. آنها اکنون با فروپاشی در عرصه رسانه نیز مواجه هستند؛ به گونه‌ای که «العربیه» بی‌اعتبارترین رسانه در جهان است و «الجزیره» به حمایت از تروریسم محکوم می‌شود. این علایم در سوریه به ما می‌گویند که شکست آنها قطعی است. جریان تکفیری نه دیگر توان تهاجم دیروز و نه توان تثبیت را دارد. امروز حتی توان نگه داشتن مناطق را به شکل قبل ندارند؛ اما بازی پیچیده‌ای را آمریکا و متحدان منطقه‌ای‌شان شروع کردند تا این ماجرا را آبرومندانه به پایان برسانند.»

هنوز هم شهید خزایی‌ها و باغبانی‌ها 
به میدان می‌روند
معاون سیاسی سپاه خاطرنشان کرد: «دشمنان  انقلاب امروز ناچارند به واقعیت‌ها تمکین کنند؛ واقعیت‌هایی که پشتوانه ایثار دارد. رزمندگانی که امروز در سوریه حضور دارند کمک می‌کنند تا عمق راهبردی مقاومت حفظ شود و در این راستا، انگیزه‌ای جز حفظ عزت جهان اسلام ندارند. بدانید باغبانی‌ها و خزایی‌ها حضور دارند و هنوز هم به این میدان‌ها می‌روند و از هیچ‌ تهدیدی هراس ندارند. شور اینها از جنس پاسداران و بسیجیانی است که برای ما تازگی ندارد و پیش از این در جنگ تحمیلی شاهد و ناظر این بزرگمردی‌ها و از خودگذشتگی‌ها بوده‌ایم‌ و امروز جوانان ما قدری فراتر از آن زمان و دوران پیش می‌روند؛ چرا که شور رسانه‌ای اینها بیش از هیجان‌ها و نگاه‌های صنفی، مملو از صلابت، اقتدار و ایثار است که شوق این گردهمایی هم تجلیل از همین مردان فراموش‌نشدنی است.»

خبرنگاران دیدگان بینای 
ملت و حاکمیت هستند
در ادامه مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالله حاجی‌صادقی، جانشین نماینده ولی‌فقیه در سپاه، تصریح کرد: «در فرهنگ قرآنی شهید فقط زنده نیست. محیی و احیا‌کننده است؛ چون به قرب خدا رسیده، رنگ خدایی گرفته است؛ یکی از رنگ‌های الهی حیات‌بخشی به  دیگران است. در تمام گرامیداشت‌های شهدا که شرکت کردم، انگیزه اصلی‌ام حیات گرفتن از شهداست. امروز هم چنین انگیزه‌ای دارم؛ ما اولین درخواست‌مان از درگاه الهی این است که ما را از حیات شهید متنعم کند؛ چون شهادت حیاتی طیبه دارد. خداوند هیچ عبادتی را تضمین قرب الی‌الله نکرده جز برای اهل ‌بیت(ع) که صاحب نفس مطمئنه هستند و در رسیدن به مقصد اطمینان داده و دوم شهیدان! این عبارت خیلی معنا دارد؛ شهیدان به مقصد می‌رسند؛ از این رو شهادت از دست رفتن نیست و به هیچ عنوان تسلیت ندارد؛ چون اگر فلسفه آفرینش بر این قرار است که انسان به خدا برسد، شهید به بهترین شکل به این مقصد رسیده و این راه را طی کرده است. خبرنگاران در دیدگاه قرآنی چشمان بینای حاکمیت و ملت هستند. هم امت برای اینکه بتواند درست قضاوت و انتخاب کند و هم تصمیم‌گیران برای اینکه درست تصمیم بگیرند، باید اطلاعات درستی داشته باشند. امروز یکی از مهم‌ترین عوامل لغزش بسیاری از بزرگان ما در تصمیم‌گیری‌ها اشراف‌ نداشتن اطلاعاتی و توجه نکردن به واقعیت‌هاست. بسیاری‌ها فکر می‌کنند تکلیف‌گرایی در مقابل واقع‌بینی قرار دارد؛ در حالی که فرمول تکلیف‌گرایی در ادبیات قرآنی این است که تکلیف‌گرایی متوقف به تکلیف‌شناسی است.»
شجاعت، عدالت، صراحت و شفافیت
 در دستور کار خبرنگاران
جانشین نماینده ولی‌فقیه در سپاه با تشبیه خبرنگاران به رزمندگان اطلاعات عملیات، افزود: «شما خبرنگاران در تصمیم‌گیری‌ها نقش تأثیرگذاری را ایفا می‌کنید، چون اطلاعات درست می‌دهید. خبرنگار مثل آن آزمایشگاهی است که برای پزشکی که می‌خواهد نسخه بدهد و معاینه می‌کند، گزارش‌های درست ارائه می‌دهد. خبرنگاران را همانند آن بچه‌های اطلاعات عملیاتی که برای شناسایی می‌رفتند، تعبیر می‌کنم. آن موقع هرگاه این اطلاعات و اخبار غلط بود، مهم‌ترین آسیب‌ها وارد می‌شد. حالا چه کار کنیم معاینه‌مان معاینه درستی باشد؟ بنده آیه‌ای از قرآن را آیه خبرنگاری و خبرگزاری می‌دانم. خداوند در سوره حجرات می‌فرماید: اگر انسانی که شرایط خبرنگاری را ندارد و از عدالت برخوردار نیست، خبری را‌ آورد، تصمیم نگیرید. شرط واگذاری مسئولیت خبرنگاری و خبرگزاری عدالت است. عدالت در خبرنگاری یعنی چه؟ همه اصحاب رسانه بهتر می‌دانند. عدالت یعنی تحت تأثیر حبّ و بغض قرار نگرفتن، گرفتار قضاوت و جناح‌گرایی نشدن! صادقانه نوشتن و رفتار کردن، شجاعت، صراحت و شفافیت را همواره سرلوحه کار خود قرار دادن.

نقشه جدید دشمن 
اشاعه اطلاعات غلط  است
وی در ادامه اظهار داشت: «خیلی‌ها را سراغ داشتیم که بصیرت داشتند؛ اما شجاعت، صراحت و شفافیت نداشتند. همچنان که امام صادق(ع) فرمودند، نجات در حق‌گرایی است. منفعل نشدن نکته بعدی است که خبرنگاران باید در دستور کار خودشان داشته باشند. سومین نکته از الزامات ارائه یک معاینه درست، بدون پیش‌داوری عمل کردن و تحت تأثیر عوامل بیگانه قرار نگرفتن است. در واقع،‌ نباید تحت تأثیر عوامل درونی، گرایش‌ها، حبّ و بغض‌ها و عوامل بیرونی قرار گرفت! آنقدر واقعیت‌سازی انجام دادند که برخی اوقات کسی خبری را نقل می‌کند که مقابل چشم او قرار داده‌اند؛ این فرد خیانت نمی‌کند؛ اما باید مواظب باشد. دقت کنید واقعیت‌بینی‌ها با واقعیت‌سازی جا‌به جانشود؛ همچون دورانی که اطلاعات غلط به پیامبر(ص) می‌دادند که  ممکن بود پیامبر(ص) را به تصمیم غلطی وادار کند که برای مسلمانان پیامدهای سنگین و ناگواری را به دنبال داشت؛ اما ذکاوت و کیاست پیامبر(ص) جلوی این توطئه‌های سهمگین را گرفت. حتی آیه‌ای نازل شد که به خبر خبرنگار فاسق اعتنا نکنید؛ یعنی جایگاه مقدس خبرنگاری و اطلاع‌رسانی را به غیر عادل ندهید.»
رهبری دوم
 راه رهبری اول را می‌رود
حجت‌الاسلام حاجی‌صادقی با اشاره به اینکه یکی از ویژگی‌های جامعه زنده و پویا، خواندن دست دشمن است، گفت: «انسان همواره باید بفهمد الآن دشمن چه نقشه‌ای دارد و بعد به تناسب آن چالش اصلی جبهه خودش را در برابر دشمن از چالش‌های فردی تشخیص بدهد و در عین‌ حال میدان عملیات اصلی را فراموش نکند. حضرت آقا می‌فرمایند استکبار با اتکا به شاخصه‌هایی، همچون وسعت، نامتجانس بودن و دارای قدرت تبلیغاتی و رسانه‌ای بالا، جبهه‌ای را در مقابل انقلاب اسلامی درست کرده است که هدف این جبهه بر هم زدن ماندگاری انقلاب است. حال این پرسش مطرح می‌شود که اینها برای نابودی انقلاب و برهم زدن ماندگاری انقلاب چه استراتژی دارند؟! من با استدلال می‌گویم که آنها دو موضوع را عامل تداوم عمر انقلاب و رسیدن به چهل سالگی می‌دانند. به عبارتی، آنها پیوند این دو موضوع را، عامل همه شکست‌های خودشان و همه پیروزی‌های جبهه انقلاب می‌دانند. آمریکایی‌ها هم در وزارت خارجه و هم در مؤسسات علمی ـ پژوهشی خودشان سال‌ها وقت گذاشته و عامل بقای انقلاب را رهبری می‌دانند. نهضت پیامبر ظرف 10 سال متوقف شد؛ اما چرا انقلاب ایستاده است؟ موضوع این است که رهبری دوم در انقلاب از جنس رهبری اول است.»
وی افزود: «رهبری از روز اول فرمودند هدف و راه همان است. دشمن می‌گوید کسی که نگذاشت امام(ره) به تاریخ بپیوندد و مکتب امام(ره) پایان بپذیرد و تمام بشود، رهبر معظم انقلاب اسلامی است. دشمن با تمام قوا تلاش می‌کند که این راه ادامه پیدا نکند. بنابراین گام اول، رهبری است و گام دومی که برای نهادینه شدن این عامل وجود دارد، کاهش اقتدار رهبری است. گاهی دو جناح با هم بد هستند؛ اما هر دو آگاهانه یا ناآگاهانه بازیگر استکبارند و در قالب قداست‌زدایی از ولایت، سرباز استکبار می‌شوند؛ چون اینجا قداست فردی مطرح نیست و رهبری همواره به مصلحت‌ها و واقعیت‌ها توجه دارد؛ به همین دلیل دشمنان تلاش می‌کنند واقعیت‌ها را به گونه‌ای تغییر ‌دهند که رهبری ناچار به نوشیدن جام زهر شود. باید افزود، امام بی‌امت هم هیچ نقشی را نمی‌تواند ایفا کند و امامی که فرمانش نبرند، کاری پیش نمی‌برد. امت متصل به ولایت شکست ندارد؛ زیرا ملت مطیع فرماندهی ولایت است و نتیجه آن است که تمام فتنه‌ها و تهاجمات خودمان را بر نقطه اتصال امت به ولایت متمرکز کنیم. اگر ولایت و قداست را داشته باشیم، اما فرماندهی دست ولایت نباشد و امت فرمانبر ولایت نباشد، این انقلاب ماندگاری نخواهد داشت. راه این شهدا ماندگاری انقلاب و فرمانبری از ولایت است و ما نسبت به این راه دین داریم. 

در بهشت منتظر شما می‌مانم...
خانم درخشانی، همسر شهید خبرنگار مدافع حرم محسن خزایی در بخش دیگری از این مراسم پشت تریبون قرار گرفت و گفت: «از خصوصیات بارز شهید محسن خزایی حسّ مسئولیت‌پذیری ایشان در کار بود. همیشه سعی می‌کردند بهترین کار را ارائه بدهند. هر کاری را که اراده می‌کردند، با تلاش به آن می‌رسیدند.»
وی درباره عشق و علاقه شهید خزایی به ولایت نیز این‌گونه توضیح داد: «همسر شهیدم عاشقانه ولی امر مسلمین را دوست داشت و همیشه به ما توصیه می‌کرد تنها راه رستگاری پیروی از راه ولایت است. در ضمن وی به شدت ما را به پاسداری از حریم ولایت توصیه می‌کرد؛ چون معتقد بود دشمنان این سرزمین هیچ‌گاه دست از رنجش و آزار ولایت برنخواهند داشت. جدا از داشته‌های معنوی شهید خزایی در موضوعات علمی نیز آگاهی لازم را داشت، برای همین عناوینی که وی در حوزه خبرنگاری و تولید برنامه به دست آورده بود، بسیار است؛ اما موفقیت‌های وی باعث نشد که او پشت میز نشستن را انتخاب کند، برای همین بارها به سوریه و عراق رفت و با جانفشانی برای ولایت از وجودش مایه گذاشت و خوشبختانه خداوند در انتها پاداش وی را با نائل آمدن به درجه رفیع شهادت به او داد.»

در مقابل خانواده‌های شهید مدافع حرم فقط باید سر تعظیم فرود آورد
مصطفی افضل‌زاده، خبرنگار مدافع حرم که بارها به عراق و سوریه سفر کرده، گفت: «در میان خانواده شهدا سخن گفتن بسیار دشوار است؛ چون ایثاری که آنها کردند، با عملی که ما انجام دادیم قابل قیاس نیست؛ اما از خدا می‌خواهم همیشه الطاف شهدایی چون شهید خزایی و شهید باغبانی شامل حالم باشد. خبرنگاری، همان‌گونه که از اسمش پیداست، بر پایه خبر استوار است؛ اما آنکه آن خبر چگونه باشد خود بحثی مفصل است. از نگاه من خبرنگاری یعنی دل بستن به حقیقت بدون آنکه منافع مالی مد نظر قرار گیرد؛ البته شاید در ابتدا پای نهادن در مسیر حقیقت با سختی همراه باشد، اما در نهایت پیروز واقعی کسی است که حق را بیان می‌کند. این نکته را بارها در سفرهایم به عراق و سوریه مشاهده کرده‌ام؛ برای همین از خدا می‌خواهم به من انرژی دهد تا بتوانم گوشه‌ای از مظلومیت مردم سوریه را به تصویر بکشم.»

رونمایی از قطعه موسیقی 
«مدافع وطن و حرم» 
در ادامه، از قطعه موسیقی «مدافع وطن و حرم» رونمایی شد که محور و مضمون اصلی آن، سردار حاج‌قاسم سلیمانی است. علی‌رضا بیرانوند، خواننده این سرود اظهار داشت: «پس از حادثه پلاسکو رسانه‌های خارج از کشور به صورت موذیانه شهدای آتش‌نشان را با عنوان «مدافعان وطن» نام بردند تا به نوعی ارزش کار «مدافعان حرم» را زیر سؤال ببرند. آنها با این اقدام‌شان می‌خواستند به مردم بقبولانند که مدافعان حرم در حقیقت مدافعان اسد، رئیس‌جمهور سوریه هستند؛ اما ما با این قطعه موسیقی خواستیم این نکته را بیان کنیم که مدافعان حرم در حقیقت مدافعان وطن نیز هستند؛ چون تا زمانی که نتوان مدافع حرم بود، امکان مدافع وطن بودن نیز نیست؛ البته این گفته به معنای زیر سؤال بردن ایثار شهدای آتش‌نشان نیست؛ بلکه هدف مقابله با جریان منافقانه رسانه‌های خارج از کشور است. این قطعه یا سرود درباره و تقدیم به سردار حاج قاسم سلیمانی است که رهبر معظم انقلاب از وی به عنوان «شهید زنده» نام برده‌اند. گفتنی است، برای اینکه اشعار این سرود کاملاً بیانگر شأن والای سردار سلیمانی باشد، ما تحقیق و مطالعه کردیم تا کارمان غنای لازم را داشته باشد؛ همچنین با استفاده از کتاب «حاج قاسم»، توانستیم گوشه‌ای از عظمت و شخصیت سردار بزرگ اسلام را بیان کنیم. 
مرکز فرهنگی، رسانه‌ای صبا در تولید این اثر هم به ما اعتماد کرد و هم حمایت لازم را انجام داد تا این قطعه به یک کار فاخر هنری تبدیل شود.»

و اما تقدیر...
در پایان این مراسم، با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین حاجی‌عبدالله‌صادقی، جانشین نماینده ولی‌فقیه در سپاه؛ علی قاسمی، مسئول مرکز مطالعات سیاسی؛ گرمابدری، جانشین سازمان بسیج رسانه و... از خانواده شهیدان خزایی و باغبانی تجلیل شد. همچنین، به تعدادی از خبرنگاران فعال در حوزه مقاومت لوح تقدیر و هدایایی اهدا شد.


 مصطفی قربانی/کابینه دولت دوازدهم در حالی به مجلس معرفی شد که بررسی چیدمان و تغییرات آن نشان می‌دهد، دولت کوشیده است در عین حفظ ترکیب تیم سیاسی خود، تیم اقتصادی را ترمیم و تیم فرهنگی خود را تغییر دهد. 
با این حال و با وجود این تغییرات، برخی از حامیان و طرفداران دولت با ابراز نارضایتی از نحوه و ترکیب کابینه، از «تغییرات اندک» در کابینه سخن می‌گویند. در واقع، اصلاح‌طلبان که با حمایت مجدد از روحانی خواهان آن بودند که وی تغییرات بیشتر و حتی تندتری را در ترکیب کابینه به نفع آنها صورت دهد، با مشاهده وضعیت کنونی ترکیب کابینه، از آن ابراز نارضایتی می‌کنند. شاید بتوان معرفی مجدد آقای رحمانی‌فضلی برای وزارت کشور را مهم‌ترین محور انتقادها و نارضایتی‌های اصلاح‌طلبان از دولت دانست؛ هرچند آنها از نبود زنان در ترکیب کابینه و ‌معرفی نشدن آقای طیب‌نیا در سمت وزیر اقتصاد نیز ناراضی هستند و از معرفی آقای بطحایی برای وزارت آموزش و پرورش هم رضایت چندانی ندارند. البته به استثنای وزیر پیشنهادی کشور، به نظر می‌رسد اصلاح‌طلبان در تأمین انتظارات خود از کابینه و گرفتن سهم حداکثری و قابل ‌توجه از آن موفق بوده‌اند؛ زیرا عمده تغییرات مدنظر آنها تغییرات در ترکیب تیم فرهنگی و سیاسی دولت بود که تیم فرهنگی به طور کامل تغییر کرده و تصور می‌شود اصلاح‌طلبان نسبت به تیم سیاسی، به استثنای وزیر کشور، انتقاد و نارضایتی ندارند. بنابراین، می‌توان گفت تغییرات موردنظر اصلاح‌طلبان در کابینه اعمال شده و تا حدود زیادی به تأمین خواسته آنها توجه شده است. البته ممکن است آنها خواهان معرفی و پیشنهاد گزینه‌های رادیکال برای وزارتخانه‌های مذکور بوده باشند و توجه چندانی به آن نشده باشد و نارضایتی آنها بیشتر از این بابت باشد؛ زیرا بررسی برخی تغییرات کابینه نشان می‌دهد، آقای روحانی در تغییرات کابینه عمدتاً تلاش کرده است از افراد باسابقه و کمتر افراطی استفاده کند. 
حاصل اینکه با تحلیل ترکیب کابینه و واکنش‌های ‌اصلاح‌طلبان به آن می‌توان گفت، فارغ از دعوایی که اصلاح‌طلبان برای تصاحب سهم بیشتر در کابینه و مجموعه دولت دارند یا اینکه با این کار خود می‌خواهند مطالبات‌شان را همواره به عنوان شمشیر داموکلس بر سر روحانی آویزان نگه دارند تا روحانی نسبت به دیگر خواسته‌های آنها بی‌توجهی نکند، به نظر می‌رسد آنها به فراتر از این نیز اندیشیده و خواهان آن هستند که با توجه به حمایت خود از آقای روحانی در انتخابات، اعتدال را در لوای اصلاحات تعریف کرده و آن را در اصلاحات هضم کنند؛ اما نحوه رفتار آقای روحانی نشان می‌دهد، وی قائل به حفظ فاصله حداقلی خود از اصلاح‌طلبان است و بیش از این نمی‌خواهد در آنها ادغام شود. 
در واقع، روحانی بیش از این حاضر نیست به اصلاح‌طلبان، به ویژه طیف تندروی آنها میدان بدهد؛ زیرا وی به تداوم حیات سیاسی خود پس از اتمام دوره ریاست‌جمهوری نیز می‌اندیشد؛ حیاتی که چنانچه در چنبره رادیکالیسم اصلاح‌طلبی بیفتد، معلوم نیست چه سرنوشتی در انتظار آن خواهد بود. شاید اصرار آقای روحانی به معرفی رحمانی‌فضلی برای وزارت کشور، با وجود فشار اصلاح‌طلبان و مطالبه جدی آنها مبنی بر تغییر رحمانی‌فضلی را بتوان بارزترین و مهم‌ترین نمود تلاش روحانی برای حفظ فاصله هرچند حداقلی خود با اصلاح‌طلبان تندرو دانست. 
باید افزود، با وجود اینکه به طور میانگین کابینه دوازدهم سه سال از کابینه یازدهم جوان‌تر شده است؛ اما جوان‌گرایی هنوز در این کابینه چندان برجسته نیست و شایسته است گروه‌های سیاسی به جای آنکه به دنبال سهم‌خواهی بیشتر در ترکیب کابینه باشند، به این قبیل مسائل مهم و تأثیرگذار در کارآمدی دولت هم توجه داشته باشند. 

 میلاد رحمتی/«اقتصاد مقاومتی» برنامه‌ای است که رهبر معظم انقلاب اسلامی سیاست‌های کلی آن را در سال 1392 ابلاغ کردند و در تمام این سال‌ها یکی از اصلی‌ترین کلیدواژه‌های سخنان ایشان بوده و است؛ سیاستی که هدف از آن، این است که روند رو به رشد اقتصادی در کشور محفوظ بماند و نظام اقتصادی کشور در برابر ترفندهای دشمنان کمتر دچار آسیب و اختلال شود. اهمیت این مسئله برای حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای تا حدی بوده است که ایشان نام تمامی سال‌های اخیر را بر اساس اصول و راهبردهای این سیاست انتخاب کرده‌اند، اما با وجود تأکیدات مکرر ایشان هنوز اقدام عملی مهم و تأثیرگذاری در این زمینه صورت نگرفته است. سیاستی که در اجرای آن باید دو موضوع؛ آمادگی کشور برای جهش و فشار اقتصادی دشمنان را باید مدّ نظر قرار داد و برنامه‌ها را همسو با اجرای این دو موضوع پیش ‌برد.
 البته، این مسئله را نیز نباید فراموش کرد که این فقط مسئولان نیستند که مسئولیت دارند، بلکه تک‌تک ما نیز در این زمینه مسئولیم و باید برای تحقق این امر تلاش کنیم. به عبارت بهتر، اقتصاد مقاومتی باید مردم‌مدار باشد. ما (مردم) می‌توانیم با حمایت از تولیدات داخلی، چه صنعتی چه کشاورزی و... کمک چشمگیری به بهبود اقتصاد کشور کنیم. زمانی که از تولیدات داخلی حمایت می‌کنیم، در واقع به زنده نگه داشتن کارخانه‌ها و چرخیدن چرخ صنعت و در پی آن به ایجاد اشتغال برای جوانان و حل معضل بیکاری کمک کرده‌ایم؛ چرا که نمی‌توان انکار کرد معضلی که امروز کشور به آن دچار شده و در حال دست و پنجه نرم کردن با آن است، اشتغال جوانان است. همان‌طور که گفته شد راه برون‌رفت از این معضل حمایت از تولیدات داخلی است. در واقع با وابسته شدن به تولید داخل تحرک و سالم‌سازی را در اقتصاد خلق کرده‌ایم.
حال با وجود این مشکلات، در کشور افرادی هستند که با اهداف سودجویانه اجناس و کالاهایی را چه به صورت قانونی و چه به صورت غیر قانونی از کشورهای بیگانه وارد می‌کنند که گاهی این کالاها بی‌کیفیت بوده و شاید هم مضراتی داشته باشند. البته، شاید مضرات آن همان لحظه آشکار نشود، اما به مرور تأثیر وضعی خود را نشان خواهد داد؛ بنابراین ضروری است جلوی این افراد تا صدمات جدی به اقتصاد وارد نکرده‌اند، گرفته شود. شاید مردم در این زمینه نتوانند اقدام چندانی صورت دهند، ولی مطالبه ‌ما از دولتمردان و مسئولان این است که با این‌گونه مفاسد به جد مبارزه کنند.
با مطرح کردن بحث مردم‌مدار بودن در اقتصاد صحبت از بخش‌های خصوصی به میان می‌آید، به طوری که اگر برخی بخش‌های کشور در اختیار بخش دولتی بماند، هزینه‌های هنگفتی را تحمیل خواهد کرد، در بخش خصوصی بهینه مصرف کردن یک ویژگی بارز است که در آن نهادینه شده است. البته بخش خصوصی هم نباید رها شود؛ بلکه باید به صورت کاملاً مدون یک سیستم نظارتی دقیق طراحی شود و جلوی برخی ناملایماتی که احتمال آن می‌رود به این بخش خللی وارد کند، گرفته شود. این وظیفه‌ای است که مسئولان ملزم به اجرای آن هستند.
اما مردم چه نقشی دارند؟ نقش مردم حمایت از مصرف تولیدات این بخش‌های خصوصی است، فرقی ندارد که این تولیدات خدماتی باشد، یا رفاهی، یا مصرفی، یا... روشن است که در این زمینه هیچ یک از عوامل مطرح شده به تنهایی نمی‌توانند شرایط اقتصادی را سامان دهند، نه حمایت مردمی به تنهایی مؤثر است و نه اقدامات مسئولان به صورت منفرد مفید خواهد بود؛ بلکه هنگامی به سر منزل مقصود خواهیم رسید که دست به دست هم داده و زمینه‌های سالم‌سازی را در اقتصاد فراهم کنیم.

 محمدرضا بلوردی/ کردها که تا پیش از شروع بحران سوریه هیچ‌گونه تحرک سیاسی خاصی نداشتند، با شروع بحران در سال 2011 م فعالیت‌های خود را در عرصه‌های سیاسی و نظامی پیگیری کردند. در واقع، کردها خود را به منزله نیروی سوم در عرصه میدانی سوریه معرفی کردند. حزب «اتحاد دموکراتیک» (پ.ی.د)، بزرگ‌ترین حزب کُردهای سوریه معتقد بود: «در برابر نظام سوریه و گروه‌های تروریستی‌ـ تکفیری به عنوان معارضین نظام سوریه، باید جبهه سومی شکل داد که نه با نظام سوریه و نه گروه‌های مسلح خواهان براندازی نظام در این کشور باشد.»
تحرکات کردها از سال 2014 به طور گسترده‌ای شروع شد و به این ترتیب، در ۲۱ ژانویه ۲۰۱۴ منطقه یا کانتون «جزیره»، در۲۷ ژانویه کانتون «کوبانی» و در ۲۹ ژانویه کانتون «عفرین» اعلام خودمختاری کردند؛ اما چه عامل یا عواملی موجب تحرکات گسترده کردها در جهت نقش‌آفرینی در بحران سوریه پس از سه سال جنگ شد؟
در پاسخ باید گفت، آنچه سبب شد کردها در عرصه میدانی سوریه تغییر رویه بدهند، ناشی از سیاست‌های آمریکا بود. آمریکا و هم‌پیمانان آن در سه سال اول شروع بحران همواره بر ساقط شدن بشار اسد و برکناری وی تأکید داشتند که پس از سه سال و نرسیدن به هدف مزبور (برکناری بشار اسد) در سیاست خارجی خود تغییر رویه دادند. این تغییر با هدف جلب حمایت از کردها و مقدمه‌سازی از جریان کردها برای رسیدن به مقاصد دست‌نیافته در سوریه بود. «باراک اوباما» رئیس‌جمهوری سابق آمریکا برای اولین بار ۱۲ اکتبر سال ۲۰۱۵ میلادی در مصاحبه با شبکه آمریکایی «سی‌بی‌اس» به این موضوع اشاره کرد و به صراحت به شکست تلاش‌‌های کشورش برای کمک به حل بحران سوریه اذعان داشت و گفت: «سوریه یک مشکل دشوار برای جامعه جهانی است که آمریکا تاکنون قادر به حل آن نبوده است.» وی همچنین درباره ناکامی تلاش‌های این کشور برای آموزش و تجهیز نیروهای مخالف به اصطلاح میانه‌‌رو در سوریه نیز اعتراف کرد و گفت: «تردیدی نیست که این برنامه کارآیی نداشت و من از همان آغاز درباره این برنامه تردید داشتم؛ ولی می‌خواستم چندین گزینه را امتحان کنم.»
بنابراین آمریکا با تغییر روند میدانی در سوریه به تغییر رویکرد در عرصه سیاست خارجی روی آورد که در شرایط فعلی، کردها بهترین ابزار برای واشنگتن هستند. به همین منظور، آمریکا با کردها در شمال سوریه عملیات انجام می‌دهد و نیروی قسد (نیروهای دموکراتیک سوریه) با هماهنگی واشنگتن تشکیل شد. جالب اینجاست که قسد متشکل از نیروهای کرد و اعراب شمال سوریه است که بیشترین افراد آن را اعراب تشکیل می‌دهند.
در مقابل باید به این پرسش نیز پاسخ داده شود که کردها چه امتیازی در قبال همراهی با آمریکا به دست آوردند؟
افزون بر حمایت و تجهیز کردها از سوی آمریکا به منظور مقابله با نیروهای ارتش سوریه و داعش، کردها امتیاز بزرگ‌تری تحت عنوان منطقه خودمختار یا فدرال در شمال سوریه به دست آوردند. کردها چه در عراق و چه در سوریه همواره خواهان استقلال بوده‌اند و این امر بر کسی پوشیده نیست. در نتیجه، در برابر حمایت‌های آمریکا از کردها، اولین پیامد این حمایت ۱۷ مارس سال فوق‌الذکر عیان شد. در این روز احزاب کُرد سوری طی نشستی ابتدا تأسیس نظام فدرالی و سپس خودمختاری مناطق تحت تصرف خود را اعلام کردند. بنابراین، با این اقدام کردها را باید اولین گروه برای تجزیه سوریه به شمار آورد. در صورت تحقق تجزیه یا فدرالی شدن سوریه، واشنگتن به دو هدف مهم دست خواهد یافت: یکی رویای کردها برای خودمختاری را محقق خواهد کرد و دوم از کردها به منزله اهرم فشاری برای دولت مرکزی سوریه در آینده استفاده خواهد کرد.