علی دارابی، معاون امور استان‌های صداو‌سیما گفت: فعالیت بیش از ۲۵۰ شبکه تلویزیونی فارسی‌زبان که برنامه تولید و پخش می‌کنند حاکی از این موضوع است که ایمان و اعتقاد جوانان را هدف گرفته‌اند. امروز رسانه‌های نوین و فضای مجازی به یک ابررسانه تبدیل شده‌اند. مخاطبان به‌ دنبال بهترین‌ها هستند و صداوسیما علاوه بر توسعه کمّی، در حوزه محتوای رسانه و فرهنگ‌سازی آموزش، نقش بی‌بدیلی دارد.
  شیرین زارع‌پور/  پس از تذکر رهبر معظم انقلاب مبنی بر امضای سند 2030 و گلایه از شورای عالی انقلاب فرهنگی، انتظار می‌رفت اجرایی شدن این سند در کشور متوقف شود؛ ولی همچنان عمل به این سند در موارد متعدد و سطوح مختلف در دستور کار قرار دارد که بخشی از آن را در تغییر متون آموزشی مدارس، آموزش فراگیر و اجرای بند چهار سند 2030 و بخش دیگر را در عملیاتی کردن هدف پنجم، یعنی «برابری جنسیتی» شاهد هستیم که از مؤلفه‌های آن رفع تبعیض علیه زنان، از بین بردن کلیشه‌های جنسیتی و توانمندسازی زنان است. کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان و پس از آن، به گفته مولاوردی، سند 2030 که جانشین آن شده است، به وضوح نشان می‌دهد که کلیدواژه اصلی آن، مسئله تساوی مطلق زن و مرد است.

گزارش به نهاد زنان سازمان ملل 
هدف پنجم از اهداف توسعه پایدار با موضوع «تحقق برابری جنسیتی و توانمندسازی همه دختران و زنان» موضوعات گسترده‌ای در قلمرو اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را شامل می‌شود و به منزله یک راهبرد کلی برای تحقق کلیه اهداف توسعه پایدار مورد توجه است؛ اما اهمیت این موضوع در نظام جمهوری اسلامی ایران با توجه به وجود اسناد بالادستی متعدد و متکثر در حوزه زنان و خانواده با محتوای غنی و بر اساس موازین اسلامی، دوچندان است و اینکه مواجهه دولت در چارچوب قوانین و مقررات داخلی و سیاست‌ها و راهبردهای کلان نظام با این سند چگونه خواهد بود، مورد سؤال است. 
نهاد زنان ملل متحد در تفسیر هدف پنجم و اهداف فرعی آن در گزارشی با عنوان «نظارت و ارزیابی برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان و دختران در الگوی توسعه پایدار، فرصت‌ها و چالش‌ها» به نکات تأمل‌برانگیزی اشاره کرده است. همچنین در گام بعد، از تعیین و تعریف اهداف اصلی و فرعی، شاخصه‌ها یا معیارهایی برای نظارت در عملکرد دولت در راستای تحقق اهداف مذکور ارائه شده است تا به طور عینی و دقیق میزان پیشرفت حاصل شده در تحقق اهداف مورد اشاره از سوی نهادهای بین‌المللی ارزیابی شود. نکته تأمل‌برانگیز اینکه در این گزارش، درباره ارزیابی و نظارت بر اجرای هر شاخص، نهاد ناظر آن تعیین شده است که از منظر کشورها اهمیت دارد. برای نمونه،‌ درباره هدف 1ـ5 کمیته منع تبعیض علیه زنان به عنوان نهاد ناظر معرفی شده است. به طور حتم درباره کشورهای غیر عضو کنوانسیون، محو اشکال تبعیض علیه زنان (به تعریف سازمان ملل)، محل تأمل جدی است. 
دستیابی به برابری جنسیتی: نقش کمیته منع تبعیض (CEDAW) در ارائه ملاک‌ها و معیارهای ارزیابی و نظارت مورد تأکید است و این امر با توجه به عضویت نداشتن جمهوری اسلامی ایران در کنوانسیون جای بحث دارد. حضور زنان در ورزشگاه‌های مردانه نیز با عنوان رفع تبعیض علیه زنان و برابری جنسیتی، از موضوعات مورد پیگیری برای گزارش‌دهی به نهاد زنان سازمان ملل است. 

مبدع طرح، فمینیست فعال زنان 
اولین بار موضوع آزادی زنان برای ورود به ورزشگاه‌های مردانه را «شادی صدر» مطرح و از آن دفاع کرد و نام کمپین خود را «دفاع از حقوق زنان برای حضور در ورزشگاه‌ها» گذاشت. صدر، حمایت از طرح چندهمسری زنان، حمایت از همجنس‌بازان، بهائیان و تجزیه‌طلبان را در کارنامه خود دارد و اکنون سؤال این است که چرا عده‌ای بر اجرایی شدن طرحی اصرار می‌ورزند که مبدع و پیشنهاددهنده آن یک فرد فمینیست است که سال گذشته با نشستن روی کتیبه‌های عاشورایی و در حالی که جام شراب به دست داشت، نشان داد که هیچ حریمی برای مقدسات  قائل نیست و به هر نحوی که می‌تواند دست به هنجارشکنی و توهین به مقدسات می‌زند؟ 

افزایش سرمایه اجتماعی 
تعمیق پایگاه اجتماعی در میان قشر متوسط جامعه و فعال‌سازی مطالبات قشر اندک با مطرح کردن این سؤال که چند درصد از زنان جامعه ما خواستار حضور در ورزشگاه‌های مردانه هستند، باید در کانال اصلی خود، یعنی جهت‌دهی به این مطالبات در راستای رسیدگی به موضوعات مهم‌تر زنان و خانواده قرار بگیرد. طرح‌های ناتمامی که مطالبه قشر کثیری از زنان است و هنوز در صف رسیدگی مسئولان قرار دارد؛ مانند سلامت و امنیت کودکان، موضوع بیمه زنان خانه‌دار و... که باید در اولویت پیگیری باشند. حمایت‌های احساسی برای جذب سرمایه اجتماعی به ابزار تبلیغاتی نیاز دارد و خانم مولاوردی در دیدار با انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه شیراز (13 مهر) به این موضوع اشاره می‌کند که از ابتدای دولت یازدهم با افت شدید سرمایه اجتماعی در حوزه زنان و سازمان‌های مردم‌نهاد روبه‌رو بودیم. در همین راستا، از ابتدا برنامه‌ریزی‌هایی را برای ارتقا و افزایش این سرمایه اجتماعی در دستور کار قرار دادیم که شاید خروجی ملموسی را در حوزه پژوهش‌های اجتماعی و فرهنگی حس نکنیم؛ ولی با گفتاردرمانی‌ها و همایش‌هایی که برگزار کردیم، مسئله وابستگی «توسعه» به زنان را مطرح کردیم و سعی بر بالا بردن خودباوری زنان را داشتیم. 

سخن پایانی
توجه به موضوعات کم اهمیتی، همچون موضوع مورد بحث که دغدغه قشر بسیار اندکی از زنان است، سبب می‌شود انرژی که باید در جهت رفع مشکلات مهم‌تر صرف شود، دچار معضل هدر رفت بشود و غفلت از موضوعات پراهمیت و به وجود آمدن آسیب‌های دیگر، دستاورد این پیگیری باشد. تمرکز بر روی اینکه (این حضور را حقی از زنان بدانیم که سلب شده است) و همین‌طور توجه نکردن به معضلات احتمالی محقق شدن این موضوع، پیش از نهایی شدن طرح، باید کاملاً مورد بررسی کارشناسانه قرار بگیرد تا دولت مجبور نباشد روزی هم مطالبات مردان برای ورود در ورزشگاه‌های زنانه را پاسخ گوید!

 احمدرضا هدایتی/ نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی و وظیفه مشترکان صندوق بازنشستگی کشوری، مشکلاتی برای بازنشستگان به دنبال داشته است. در پرتو این اقدام جدید در برخی از موارد، فاصله حقوقی بازنشستگان یک پست سازمانی مشخص با شرایط کاملاً یکسان، در سال پیش و پس از تصویب این قانون به بیش از دو برابر رسیده است.در واقع، این بی‌عدالتی آشکار که قطعاً امکان پرداخت معوقات آن نیز وجود ندارد و اگر هم می‌داشت، جبران هزینه‌های مادی و معنوی گذشته را نمی‌کرد، نه ‌تنها در تأمین هزینه زندگی برای آنها مشکلات فراوانی را ایجاد کرده است؛ بلکه از نظر روحی و روانی نیز بازنشستگان عزیز را به‌ شدت تحت تأثیر قرار داده و پیامدهای اجتماعی نامطلوبی، مانند ایجاد تردید نسبت به اجرای اصل عدالت‌محوری در نظام اداری کشور را داشته است.با این توصیف به ‌نظر می‌رسد، تحمل، صبوری و در مجموع اداره امور خانواده افرادی که به علت محرومیت از مزایای این قانون، بیشتر آنها با حقوقی حدود 300 تا 400 هزار تومان هزینه‌های زندگی خود را در سخت‌ترین شرایط تأمین کرده‌اند و از حدود شش سال پیش، به‌ تدریج حقوق آنها به حدود 1 میلیون و دویست هزار تومان رسیده است، بی‌شباهت به معجزه نیست. کمترین میزان اجاره در شهری، مانند تهران، بالغ بر 800 هزار تومان است و بسیاری از بازنشستگان به علل مختلف، منزل مسکونی شخصی ندارند و با این هزینه باید هزینه‌های ضروری دیگری، مانند هزینه‌های ادامه تحصیل و ازدواج فرزندان، خوراک، پوشاک، سوخت، درمان، ایاب و ذهاب و سایر موارد مشابه را نیز افزود و از خیر اموری، مانند گردش و تفریح نیز صرف‌نظر کرد.  تداوم این وضعیت و اعتراضات مکرر بازنشستگان مورد اشاره نسبت به این موضوع و همچنین مشکلات و هزینه‌های ناشی از بیکاری فرزندان بازنشستگان، سبب شد تا قوه مقننه در جریان بررسی بخش هزینه‌ای لایحه بودجه سال 96 کل کشور، بند الحاقی 1 تبصره 12 لایحه همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را تصویب کند.براساس این مصوبه مجلس، دولت مجاز شد اعتبار ردیف 120‌ـ550000 جدول شماره (9) این قانون را برای افزایش و همسان‌سازی حقوق بازنشستگان تحت پوشش صندوق بازنشستگی کشوری و سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح که دریافتی ماهانه آنها کمتر از بیست میلیون ریال است، براساس آیین‌نامه اجرایی که سازمان برنامه و بودجه کشور با همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط تهیه می‌کند و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد، اختصاص دهد.با این‌ حال و با وجود تهیه و تصویب لایحه جدید از سوی دولت و مجلس شورای اسلامی و گذشت بیش از شش ماه از ابتدای سال‌ جاری، شواهد نشان می‌دهد همچنان درک این شرایط برای مدیران و مسئولانی که می‌دانند در چنین شرایطی قرار نمی‌گیرند و از حقوق مکفی نیز برخوردارند، چندان آسان نیست و از این رو قصد اجرای این مصوبه را ندارند.
به همین دلیل، در راستای اجرای بودجه سال 96 و برنامه پنج‌ساله ششم که رشد تدریجی و پلکانی حقوق کل بازنشستگان نسبت به تورم و حقوق شاغلان را مورد تأکید قرار داده و هنوز اجرایی نشده است، در گام نخست و پیش از پایان سال، باید همسان‌سازی حقوق بین خود بازنشستگان مورد توجه قرار گیرد و سپس به کاهش فاصله با حقوق شاغلان پرداخته شود.
همان‌طور که اشاره شد، بیان این مشکل به معنای نفی مشکل حقوقی بازنشستگان سال‌های پس از اجرای «قانون نظام هماهنگ حقوق بازنشستگی و وظیفه» نیست؛ زیرا همچنان فاصله حقوقی بازنشستگان با شاغلان (حتی شاغلان پس از اجرای این قانون) غیرمنطقی و نامتعادل است. در عین ‌حال، جلوگیری از وقفه بیشتر در اجرای این لایحه نیز از اهمیت فوق‌العاده برخوردار است؛ از این رو امید است پیش از اینکه مابقی بازماندگان این طیف نیز دست‌شان از دنیا کوتاه شود، این قانون عملیاتی و اجرا شود.

 ابوذر احمدی/ در روزهای گذشته، پایگاه‌های نظامی رژیم صهیونیستی بار دیگر هدف سرقت قرار گرفتند. منابع خبری رژیم ‌صهیونیستی از سرقت بیش از دو هزار گلوله «ام‌ـ16» و ۲۴ نارنجک از یکی از پایگاه‌های نظامی این رژیم خبر دادند.این دومین حادثه سرقت از پایگاه‌های نظامی رژیم صهیونیستی در ماه جاری میلادی بوده است. پیش از این در چهارم اکتبر تعداد فزونی از سلاح‌های نظامی و مهمات جنگی از جمله ادوات انفجاری از اسلحه‌خانه نظامی متعلق به پایگاه گردان ۶۰۱ واقع در «بلندی‌های جولان اشغالی» به سرقت رفته بود. گفته می‌شود، در میان تجهیزات به سرقت رفته در سرقت قبلی، دستگاه‌های انفجاری، گلوله‌های ۴۰ میلی‌متری و مین‌های ضد تانک به چشم می‌خورد.این در حالی است که طبق آخرین گزارش‌های منتشر شده از سوی پلیس رژیم صهیونیستی، اسلحه و مهماتی که از انبارهای ارتش غاصب صهیونیستی به سرقت می‌رود، به دست گروه‌های مافیایی این رژیم می‌رسد. همچنین پلیس رژیم صهیونیستی در این باره اعلام کرد که تسلیحات سرقتی از ارتش که از راه‌های مختلفی به دست این گروه‌های صهیونیستی می‌رسد، در عملیات و اقدامات جنایی که در داخل شهرها و مناطق مسکونی رخ می‌دهد، به کار گرفته می‌شود. گزارشی که روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هایوم» منتشر کرد، نشان می‌دهد که در دو سال‌ونیم گذشته حدود ۱۲۴۸ عملیات جنایی در اراضی اشغالی رخ داده است که در این میان هزار اقدام جنایی از طرف گروه‌های مافیایی صهیونیستی و از طریق اسلحه و مهمات ربوده شده از ارتش این رژیم انجام شده است.هر چند که مقامات بلندپایه نظامی صهیونیستی و در رأس آنها «گادی آیزنکوت»، فرمانده ارتش اشغالگر رژیم صهیونیستی مدعی‌اند که این سرقت‌ها از سوی پیمانکاران فعال در پادگان‌های نظامی صورت می‌گیرد؛ اما منابع پلیس رژیم صهیونیستی اعلام کرده‌اند که ارتش این رژیم بارها افسران و نظامیان خود را به اتهام سرقت اسلحه بازداشت کرده است. این در حالی است که در هفته گذشته پلیس رژیم صهیونیستی از بازداشت یک افسر صهیونیستی به اتهام سرقت و فروش مهمات نظامی از جمله موشک‌های «لاو» از انبارهای ارتش این رژیم خبر می‌دهد.ولی آنچه که در این میان حائز اهمیت است، آنکه تعدد سرقت سلاح و ادوات نظامی از مقرهای ارتش رژیم صهیونیستی به یک معضل و چالش امنیتی برای این رژیم تبدیل شده است، به گونه‌ای که این مسئله افزون بر اینکه سطح امنیتی و حفاظتی ارتش رژیم جعلی صهیونیستی را زیر سؤال برده است، از وجود فسادی گسترده و عمیق در میان افسران و بدنه نظامی ارتش صهیونیستی حکایت دارد. در این باره چند نکته مهم وجود دارد که پرداختن به آنها ضرورت دارد.نخست اینکه، جرایم سازمان‌یافته‌ای در اراضی اشغالی در حال وقوع است که رژیم غاصب صهیونیستی در مقابله با آنها ناتوان بوده و در موارد بسیاری، برخی از سران صهیونیستی در آن دخیل هستند. مافیای سلاح و تجهیزات نظامی از مهم‌ترین جرایم سازمان‌یافته در اراضی اشغالی است که به اعتراف منابع رسمی رژیم صهیونیستی، در سال‌های اخیر بازار خرید و فروش تجهیزات نظامی در اراضی اشغالی به یکی از پررونق‌ترین بازارهای مافیای پول و سلاح در فلسطین اشغالی تبدیل شده است. دوم اینکه، چون سلاح و مهمات به طور مرتب از پادگان‌ها و مقرهای نظامی ارتش رژیم غاصب صهیونیستی به سرقت می‌رود و به سهولت در اختیار مافیای سلاح قرار می‌گیرد، این امر را محتمل کرده که این‌گونه فعالیت‌ها به طور مستقیم با همکاری و هماهنگی برخی از نظامیان و افسران ارتش صهیونیستی صورت می‌گیرد، به طوری که بنابر اعلام پلیس رژیم صهیونیستی، سرقت و فروش سلاح‌های ارتش رژیم صهیونیستی به گروه‌های مافیایی، شغل جدید نظامیان صهیونیست شده است. نکته پایانی اینکه، سرقت متعدد و گسترده تسلیحات از پادگان‌های نظامی رژیم جعلی صهیونیستی و دخیل بودن افسران و نظامیان صهیونیستی در این امور، از ماهیت فساد زده ارتش این رژیم خبر می‌دهد و این ادعا را به واقعیت بیشتر نزدیک می‌کند که ارتش رژیم اشغالگر قدس در حال فروپاشی از درون است؛ هر چند که باید افزایش و گسترش خشونت و اقدامات جنایی در جامعه چند پاره را که منشأ اصلی آن، مافیای سلاح است، به چالش‌های درونی رژیم شیشه‌ای صهیونیستی اضافه کرد. 
به همت دانشجوی رشته کشاورزی صورت گرفت
 اکبر کریمی/ زعفران که به گل سلامتی، سلطان ادویه‌ها و طلای سرخ معروف است، اقتصادی‌ترین گیاه ایران محسوب می‌شود. درمان کم‌خوابی، سرطان، ضد نفخ، تشنج و افسردگی و افزایش حافظه از جمله فوایدی است که در طب سنتی و جدید برای آن ذکر شده است.
امروزه، ایران مهم‌ترین تولیدکننده زعفران جهان است. 95 درصد از زعفران کشور در استان خراسان جنوبی کشت می‌شود؛ ولی طی سال‌های اخیر علاقه‌مندی به کاشت این محصول در دیگر نقاط کشور نیز افزایش ‌یافته است.
در این بین، می‌توان استان‌هایی چون یزد، اصفهان، فارس، کرمان، مرکزی و همدان را نام برد.
زعفران گیاهی نیمه گرمسیری است و در نقاطی که زمستان‌های ملایم و تابستان‌های گرم و خشک دارد، به خوبی می‌روید. این گیاه در مقابل سرما نیز مقاومت زیادی دارد؛ به همین دلیل، امروزه شاهد زعفران‌زار در مناطق سردسیر کشورمان، از جمله در اردبیل نیز هستیم.
خانم مریم اسلامی یکی از کشاورزان این منطقه است که از دو سال پیش به کشت زعفران روی آورده است.
این خانم 39 ساله در رشته کشاورزی تحصیل کرده و با کسب اطلاع و راهنمایی از کشاورزان زعفران و پایگاه‌ها و منابع مکتوب، بدون گذراندن دوره آموزشی، توانسته است این فعالیت را شروع کند.
اسلامی شرط اول برای ورود به این عرصه را، داشتن زمین یا اجاره هفت ساله آن می‌داند؛ چون زعفران گیاهی چند ساله است و اجاره زمین کمتر از هفت سال برای کشت زعفران توجیه اقتصادی ندارد.

تهیه پیاز زعفران
از آنجا که زعفران تولید بذر نمی‌کند، فقط از راه کورم (پیاز زعفران) می‌توان آن را تکثیر کرد، در اواسط مرداد تا مهر ماه، بسته به آب‌و‌هوای هر منطقه (پیش از شروع یخ‌شکن زمین)، اقدام به خارج کردن کورم از زعفران‌زارهای مورد نظر یا تهیه آن از محل‌های مناسب می‌کنند. اسلامی درباره هزینه اولیه برای خرید کورم می‌گوید: «چون پیاز زعفران یک بار خریداری می‌شود، میانگین هزینه آن برای هر سال زراعی که حداقل پنج سال می‌شود، رقمی کم و به صرفه است.»

آماده‌سازی زمین
گیاه زعفران باید در زمینی کاشته شود که از چند سال قبل در آن زعفران کشت نشده باشد. در مزارعی که زمین شیب دارد، ابتدا باید زمین مورد نظر را تسطیح کرد؛ به گونه‌ای که کاملاً یکنواخت باشد؛ زیرا در صورت ناهمواری زمین، بخشی از آن که برآمده است، از آب کمتری برخوردار می‌شود و بخشی که گود است، آب اضافی در آن جمع خواهد شد. گفتنی است، کم‌آبی و پرآبی سبب می‌شود محصول در سطح مزرعه به طور یکنواخت رشد نکند.
شخم زدن زمین، کوبیدن و ریز کردن خاک زمین (سله‌شکنی) و اضافه کردن کود گاوی پوسیده شده به خاک از مراحل آماده‌سازی زمین است که اسلامی پیش از کاشت کورم‌ها این مراحل را روی زمین اجرا کرده است.
زعفران گیاهی حساس است و نباید مانعی بر سر راهش وجود داشته باشد؛ به همین دلیل سله‌شکنی انجام می‌شود تا گل‌ها به آسانی از خاک بیرون آیند. پس از این مراحل، زمین را با تراکتور به فاصله‌های مشخص شیار می‌زنند (فارو کردن زمین) تا آماده کاشت کورم‌ها شود.
کاشت کورم و آب‌دهی به زمین
از مرداد ماه تا مهر ماه می‌توان به کاشت زعفران اقدام کرد. کاشت پیاز زعفران باید موقعی انجام شود که هوای پاییزی نسبتاً سردی به وجود آید. اگر پیاز پیش از موعد خود کاشته شود، به دلیل گرم بودن خاک زمین خراب خواهد شد. اسلامی می‌گوید: «زعفران محصولی کم‌آب است و به دلیل پرباران بودن اردبیل، تنها یک بار به زمین آب می‌دهیم.» بنابراین، با توجه به تغییرات جوی هر منطقه، به میزان نزولات آسمانی، از تعداد دفعات آبیاری می‌توان کاست.
برای کاشت پیاز زعفران، با بیل چاله‌هایی هم‌ردیف ایجاد می‌کنند و در داخل هر چاله از 3 تا 15 کورم قرار می‌دهند. عمق کاشت کورم 15 تا 20 سانتی‌متر است و در موقع کاشت، سر آنها باید رو به بالا قرار گیرد. کورم‌ها در این عمق در زمستان از سرما و یخبندان و در تابستان از گرمازدگی مصون می‌مانند.
پیاز زعفران در زمین، به مدت هفت سال و در بعضی مناطق تا 10 سال باقی مانده و محصول می‌دهد و از این نظر احتیاجی به کاشت مجدد زعفران در سال‌های بعد وجود ندارد.
مقدار لازم پیاز برای کاشت زعفران در هر هکتار دو تن کورم است. اسلامی می‌گوید: «چون من تجربه اولم بود دو تن کورم را که از جهاد کشاورزی استان خریده بودم، در زمین 5000 متری کاشتم.» از سال هفتم به بعد باید کورم‌های اضافی بیرون آورده شوند؛ وگرنه گیاه ضعیف شده و کورم‌ها از بین می‌روند. در سال هفتم، مقدار کورمی که از زمین می‌توان بیرون آورد، پنج برابر مقدار کشت شده در سال اول است.
پس از کاشت یا برداشت زعفران باید علف‌های هرز را از بین برد که خانم اسلامی برای این منظور از علف‌کش‌های شیمیایی استفاده نمی‌کند. او برای تهیه محصول ارگانیک، علف‌های هرز را وجین می‌کند.

برداشت و خشک کردن
مزرعه زعفران در سال اول و دوم محصول قابل توجهی نخواهد داد و فقط تعدادی از کورم‌هایی که درشت بوده و ذخیره غذایی کافی داشته‌اند، محصول می‌دهند. اوج گل‌دهی این گیاه از سال سوم تا پنجم است و از سال پنجم به بعد می‌توان از پیاز زعفران (کورم) نیز بهره‌برداری کرد.
آب و هوای هر منطقه‌ای در زمان به ثمر نشستن گل زعفران نقش اساسی دارد. گیاه زعفران وقتی به سطح خاک رسید، هوا باید به اندازه‌ای سرد باشد که گیاه با آمدن به روی سطح خاک گل دهد. این نیز یکی از شگفتی‌های طبیعت است که گیاه زعفران درست در آغاز سرما و خزان که هیچ گلی در صحرا نمی‌ماند، گل می‌دهد.
اردبیل به دلیل سرمای زودرسی که دارد، تقریباً یک ماه زودتر از خراسان و در مهر ماه زعفران برداشت می‌کند. طول گل‌دهی گیاه زعفران حدود دو هفته است و پس از برداشت، بلافاصله باید پرچم‌ها از برگ‌های گل‌ها جدا شده و به وسیله دستگاه خشک‌کن خشک شود.
برای تهیه گزارش از فعالیت‌های اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981  تماس بگیرید.

دانسته‌ها و بایسته‌های حقوقی ـ 59
 شهریار اقتصاد / پیشنهادی ایجاب محسوب می‌شود که به اندازه کافی روشن و متضمن شرایط بخش‌های اساسی قرارداد باشد. بنابراین، اگر پیشنهاد فروش کالایی بدون ذکر مشخصات و تعیین قیمت باشد، ایجاب محسوب نمی‌شود. هم‌چنین لازم نیست ایجاب برای شخص معینی باشد؛ بلکه ممکن است عموم مردم طرف ایجاب باشند، برای نمونه هرگاه فرد مالی در روزنامه آگهی شود، در این صورت طرف ایجاب شخص معین نیست؛ بلکه می‌تواند آن را قبول کند و تسلیم مال مورد معامله را بخواهد. در قبول مانند ایجاب قصد باید اعلام شود و اراده حقیقی بر فرض وجود برای حصول عقد کافی نیست و این است که سکوت در برابر ایجاب ارزش قبول را ندارد و عقد با ایجاب و سکوت طرف دیگر منعقد نخواهد شد؛ ماده 191 قانون مدنی ناظر بر این مورد است و قصد انشاء را وقتی موجب تحقق عقد می‌داند که مقرون به چیزی باشد که دلالت بر قصد کند و این است که سکوت بلااثر است. 
چه فرقی بین ایجاب و دعوت به مذاکره وجود دارد؟
باید بین ایجاب و دعوت به‌ مذاکره فرق گذاشت؛ گاهی اوقات منظور شخص فقط دعوت طرف دیگر به گفت‌وگو است، نه اعلام اراده انجام معامله. تفاوت موجود بین ایجاب و دعوت به مذاکره این است که اگر اقدام شخص ایجاب تلقی شود یا تحقق قبول قرارداد منعقد و اجرای آن الزامی شناخته خواهد شد عمل دعوت به‌ مذاکره به ‌هیچ وجه ایجاد تکلیف نمی‌کند. 
آیا تقدم ایجاب بر قبول الزامی است؟
از ظاهر ماده 183 قانون مدنی چنین استنباط می‌شود که برای انعقاد عقد ایجاب بر قبول مقدم باشد؛ چرا که به ‌وسیله ایجاب ابتدائاً تعهد یا تملیک اشاره می‌شود و به ‌وسیله انشاء بعدی این تعهد یا تملیک قبول می‌شود؛ برای نمونه فروشنده عادتاً ایجاب می‌کند و هم اوست که ابتدائاً فروش مال را ایجاب می‌کند و خریدار بعداً قبول این معامله را انشاء می‌کند؛ با این حال هیچ‌گونه اشکالی در تقدم قبول بر اینجانب به ‌نظر نمی‌رسد؛ چنانکه خریدار بگوید به فلان مبلغ فرشت را خریدم و فروشنده بگوید قبول دارم. 
آیا توالی بین ایجاب و قبول برای صحت عقد الزامی است؟
مسلم است که بین ایجاب و قبول نباید آنقدر فاصله زمانی به ‌وجود آید که عرفاً نسبت به‌ هم بی‌ارتباط تلقی شوند. بنابراین، توالی عرفی بین ایجاب و قبول لازم است. البته باید گفت که ملاک توالی برحسب اشکال مختلف تشکیل معامله متفاوت است؛ پس هر گاه معامله‌ای از طریق مکاتبه تشکیل شود، ممکن است بین ایجاب و قبول آن چند روزی فاصله حادث شود؛ ولی این مدت نمی‌تواند با توجه به نحوه تشکیل عقد به توالی عرفی بین ایجاب و قبول لطمه‌ای وارد آورد. 
حجر یا فوت موجب پیش از تحقق قبول از طرف مقابل چه تأثیری می‌تواند بر روی عقد بگذارد؟
هرگاه موجب قبل از تحقق قبول، اهلیت خود را از دست بدهد، چنانکه دیوانه یا ورشکست شود یا فوت کند، بنا بر مشهور ایجاب از درجه اعتبار ساقط خواهد شد و قبول بعدی نخواهد توانست قراردادی را به ‌وجود آورد که هنگام وقوع قبول ایجاب به قوت خود باقی باشد تا توافق اراده طرفین حاصل شود و عقد پدید آید. گفتنی است، تا موقعی که قبول واقع نشده باشد، قراردادی وجود ندارد و همین که قبول واقع شد، قرارداد منعقد می‌شود. 
هرگاه قرارداد از طریق مکاتبه شکل بگیرد، عقد در چه زمان و مکانی تشکیل می‌شود؟
درباره زمان انعقاد معاملاتی که با مکاتبه انجام می‌گیرد، بین حقوقدانان اختلاف است. چهار نظر در این باره پیشنهاد شده است: 
نظریه اول یا نظریه اعلام 
مطابق این نظریه عقد در زمان و مکانی تشکیل می‌شود که قابل قبول خود را اعلام می‌دارد. مانند آنکه قبول‌کننده انشاء خود را در نامه بنویسید؛ هرچند که آن را برای ایجاب‌کننده پست نکرده باشید. ادامه دارد...
منبع: حقوق مدنی 3‌ـ تعهدات و قرارداد‌ها‌ـ تألیف شیرزاد گرجی‌نژاد