دکتر حسن روحانی رئیس‌جمهور در دیدار فرماندهان ارشد ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: نیروهای مسلح باید در زمان صلح و در هر زمینه‌ای که دولت ضروری بداند، در کنار دولت باشند و در پیشبرد برنامه‌های قوه مجریه برای اداره کشور کمک کنند. دولت و مردم به ارتش به عنوان نیروهای مسلح مؤمن و فداکار اطمینان دارند و دولت همچنان به حمایت خود از نیروهای مسلح ادامه خواهد داد.
واکاوی امنیت اقتصادی در گفت‌وگوی صبح‌صادق با صاحب‌نظران
حسن فلاح/ نگاهی به ماهیت کلید‌واژه « اقتصاد امن» اقتصاد امن نشان می‌دهد، این مفهوم بخشی از شروط تحقق «اقتصاد مقاومتی» است. در اقتصادی که امن نباشد و فعالان اقتصادی دائم در معرض تکانه‌های پیش‌بینی‌ناپذیر باشند، مال و حقوق‌شان تعریف و تضمین نشده باشد و با فساد و تقلب و رانت‌خواری مواجه باشند، نه جوششی در دستیابی به فناوری اتفاق می‌افتد و نه تلاش مؤثری برای خلق ثروت از دانش. عجیب نیست که اقتصادهای مرفه مبتنی بر صادرات محصولات دانش‌بنیان، واجد شرایط اقتصاد امن هستند. حُسن کلیدی اقتصاد امن این است که تحقق آن به هزینه‌های هنگفت برای احداث زیرساخت‌ها نیاز ندارد؛ بلکه نیازمند اصلاح رفتارها است. اگر مسئولان اجرایی، قضایی، تقنینی و انتظامی، شرایط اقتصاد امن را محقق کنند، کارآفرینان بالقوه‌ ایرانی به میدان می‌آیند و هم برای کشور، زیرساخت‌های اقتصادی خواهند ساخت و هم با تولید و صادرات محصولات دانش‌بنیان، رفاه و ثروت را نصیب هم‌میهنان خود خواهند کرد. همان‌طور که رهبر معظم انقلاب اسلامی چندی پیش در جمع دانش‌آموختگان دانشگاه امام علی (ع) ارتش از کلیدواژه اقتصاد امن استفاده کردند و گفتند: «اقتصاد کشور باید امن باشد؛ اقتصاد وابسته به نفت ناامن است.این وابستگی اقتصاد به نفت موجب شده که ما در دوران‌های مختلف در زمینه فروش نفت و درآمد حاصل از آن، دغدغه داشته باشیم. تا وقتی اقتصاد کشور از نفت فاصله نگیرد، بنیان صحیح و امنی به‌ وجود نخواهد آمد.» به منظور تبیین و واکاوی بهتر موضوع اقتصاد امن با دکتر محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و دکتر حجت‌الله عبدالملکی، استاد دانشگاه و اقتصاددان هم‌کلام شدیم. مشروح این گپ و گفت‌ها را در ادامه بخوانید.
* اقتصاد امن را تعریف کنید و محاسن و ویژگی‌های آن را بیان فرمایید.
پورابراهیمی: به نظر می‌رسد، می‌توان کلیدواژه «اقتصاد امن» را با ترجمان به سه موضوع مهم واکاوی کرد: در وهله اول اقتصادی را امن می‌گویند که بتواند در مقابل تحولات پیرامونی کمترین آسیب را از خود بروز داده و بدون توقف به حرکت خود ادامه دهد. اگر اقتصاد کشوری بخواهد اقتصاد سالم و امن باشد و مسیر خویش را استمرار بخشد، باید بتواند در مقابل تکانه‌های ناشی از اقدامات خصمانه دشمن در حوزه اقتصادی کمترین تأثیر را بپذیرد. نکته دوم آثار و پیامدهای ناشی از تحولات اقتصادی در جهان است که نشان‌دهنده شرایط رکود و رونق اقتصادی است؛ مانند کاهش قیمت نفت، یعنی به تعبیری قیمت جهانی نفت دستکاری می‌شود، فارغ از اینکه رکود شرایط خاص خود را دارد و اثر آن در اقتصاد ایران سبب می‌شود درآمدهای جامعه را کاهش دهد. پس دومین عاملی که باید مسئولان برای مدیریت آن چاره‌ای بیندیشند، ناشی از تأثیراتی است که با ناحیه متغیرهای کلان اقتصادی در جهان و منطقه ارتباط مستقیم دارد. سومین موضوع بحث مسائل مرتبط با حوزه مسائل طبیعی مانند خشکسالی و طوفان‌ها است که اینها هم عواملی غیرارادی هستند.اگر بتوانیم در این سه موضوع اتفاقات اقتصادی را مدیریت کنیم، به اصل مفهوم اقتصاد امن دست پیدا کرده‌ایم؛ زیرا اقتصاد امن اقتصادی است که بتواند روی پای خودش بایستد.
‌عبدالملکی: امام خامنه‌ای در حال نظام‌سازی و طراحی حکومت و جامعه دینی هستند. در این جریان بخش‌های مختلف نظام را طراحی کرده و بر پایه یک‌سری قوانین و اصطلاحات آن را انشا می‌کنند. معظم‌له در حوزه اقتصاد در همان سال‌های 68 و 69 کلیدواژه‌هایی را مطرح می‌کردند که در کنار هم یک مفهوم کلی از نظام اقتصادی اسلامی برای کشور ما ترسیم می‌کرد. ایشان از سال 89 به بعد کلیدواژه اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند که در واقع نقطه عطف معاصر نظام اقتصاد اسلامی است که متناسب با شرایط طبیعی کشور هم می‌تواند جلوی چالش‌ها را بگیرد و هم می‌تواند زمینه رشد و شکوفایی اقتصاد کشور را فراهم کند. اصطلاح اقتصاد امن که رهبری بیان می‌کنند، در چارچوب همین نظام‌سازی اقتصادی است که برای کشور مبتنی بر مکتب اقتصادی اسلام و به اصطلاح در چارچوب اقتصاد مقاومتی قرار می‌گیرد. به نوعی می‌توان گفت، اقتصاد امن در رأس مؤلفه‌های اقتصاد  مقاومتی قرار دارد، چراکه وابستگی نداشتن به نفت و خارج و اتکا به منابع داخلی در اقتصاد مقاومتی هم مطرح می‌شود.

*اقتصاد امن و اقتصاد مقاومتی چه رابطه‌ای با هم دارند؟
پورابراهیمی: اقتصاد امن کلیدواژه یا برآمده از کل جریان سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است؛ یعنی اگر ما سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را به طور کامل اجرا کنیم و ماده‌های سیاست‌های ابلاغی رهبر معظم انقلاب را درنظر بگیریم، به اقتصاد مقاومتی می‌رسیم. مروری بر فلسفه ابلاغی سیاست‌های اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب نشان می‌دهد، سیاست باید مسیری را طی کند که در مقابل تکانه‌‌ها کمترین واکنش را نشان بدهد؛ از این رو اقتصاد امن یعنی اقتصادی که نتیجه اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به صورت جامع و کامل باشد.
عبدالملکی: اقتصاد امن در چارچوب و در امتداد اقتصاد مقاومتی است. شاید بتوانیم به نوعی بگوییم اقتصاد امن اصطلاح و تعریفی دیگر برای اقتصاد مقاومتی است. رهبر معظم انقلاب یکی از جنبه‌های متفاوت اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند؛ یعنی اگر از زاویه‌ای دیگر به یک اقتصاد مقاوم نگاه کنیم، به امنیت اقتصادی می‌رسیم. البته این امنیت اقتصادی برای مردم و جامعه ملموس و مشهود است. 

*مسئولان و دستگاه‌های مختلف نظام در سه قوه اجرایی، تقنینی و قضایی چه وظایفی در ایجاد اقتصاد امن دارند؟
پورابراهیمی: همه ارکان نظام در تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی وظایف مشخصی دارند. اگر بخواهیم این وظایف و مسئولیت‌ها را احصا کنیم، باید قاعدتاً به بند بند دستورهای رهبر ‌معظم انقلاب در اقتصاد مقاومتی مراجعه کنیم. در قوه مجریه که بیشترین سهم را در اقتصاد مقاومتی به خودش اختصاص می‌دهد، این انتظار وجود دارد که در ارتباط با این محورها برنامه‌ریزی کرده و کار عملیاتی انجام دهد و بتواند در مقابل شاخص‌ها دقیقاً مشخص کند از کجا شروع کرده و به کجا رسیده است. یکی از تکالیف مهم اقتصاد مقاومتی، کاهش سهم دولت از اقتصاد است که به نظر من نقطه چالش امروز کشور ما همین موضوع است. به یقین باید قوه مجریه مسیر خودش را برای کاهش سهم دولت از اقتصاد کشور براساس یک‌سری از معیارها چه کاهش سهم دولت به شکل مستقیم از طریق شرکت‌های دولتی و ادارات و چه به شکل غیرمستقیم از طریق دورزدن سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی بکاهد. بحث دوم هم جایگاهی مانند مجلس است که مأموریت‌های خودش را در زمینه اصلاح قوانین و حذف قوانین مزاحم و نظارت‌های جدی در اجرای قوانین و مقررات سیاست‌های اقتصاد مقاومتی برعهده دارد. حوزه‌های فرهنگ‌سازی هم که ارکان خارج از قوه مجریه را شامل می‌شود، نمونه‌هایی از این دست است. به نظر من، اجرای بند بند این سیاست‌های ابلاغی وظیفه همه ارکان و مجموعه‌ها است.
عبدالملکی: در این موضوع همانند اقتصاد مقاومتی همه ارکان جامعه از حاکمیت گرفته تا نخبگان و آحاد مردم نقش دارند. مؤلفه‌های اصلی اقتصاد امن و مقاوم وقتی شناخته می‌شوند که همه تکلیف خودشان را بدانند. در چارچوب مؤلفه‌ها به نحوی رفتار کنند که به اصطلاح این امنیت اقتصادی محقق شود. برای نمونه، یکی از مؤلفه‌هایی که خود امام خامنه‌ای هم روی آن تأکید دارند، مؤلفه وابستگی نداشتن به نفت خام است. در این راستا، مسئولان در دستگاه‌های مختلف نسبت به آن مسئولیت دارند. بخش زیادی از این مسئولیت شاید متوجه دستگاه نفت کشور بشود که تلاش می‌کنند فروش فرآورده‌ها یا مشتقات نفتی را به عرضه نفت ‌خام ترجیح دهند. همچنین، تلاش کنند محصولات نفتی، گازی و منابع انرژی‌زا را بیش از پیش توسعه بدهند. حالا متناسب با این موضوع از آنجایی که اشراف بر علم و فناوری پیشرفته، ضرورت دارد، باید از دستگاه‌هایی، همچون معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور و وزارت صنعت کمک بگیریم. از سوی دیگر، دستگاه اقتصادی کشور و سازمان امور مالیاتی باید نظاماتی را ساماندهی کنند تا جلوی فرار مالیاتی گرفته شود. تا اثر کاهش فروش نفت خام برای بودجه دولت اتفاق نیفتد. اگر بپذیریم یکی از مؤلفه‌های اقتصاد مقاومتی وابستگی نداشتن به کشورهای خارجی و تأمین کالاهای اساسی است، طبیعتاً بخش کشاورزی کشور مسئولیت پیدا می‌کند تا به حوزه تأمین کالاهای اساسی بنابر نیازمندی‌های کشور دست یابیم.

*مشخصاً از بین قوا، کلید اقتصاد امن در دست کدام است؟
پورابراهیمی: قاعدتاً قوه مجریه مهم‌ترین و تأثیرگذارترین رکنی است که در میان قوا مسئولیت دارند؛ چرا که تصمیم‌سازی، کارهای عملیاتی و اجرایی جزء اتفاقات طبیعی دولت است.
عبدالملکی: در همه شئونات اجتماعی و حاکمیتی 90 درصد جریان‌ها در اختیار دولت‌هاست. قوه مجریه اختیارات زیادی در تعاملات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دارد و هرجا به قانون‌گذاری و مجوز نیاز باشد، می‌تواند از طریق ارائه لایحه اقدام کند و مجوزهای لازم را بگیرد. در حوزه اقتصاد امن بیشترین مسئولیت برعهده دولت‌هاست.

*در پایان بفرمایید بخش مردمی می‌تواند چه نقشی در این حوزه ایفا کند؟
پورابراهیمی: بخش مردمی قاعدتاً یکی از موضوعات اساسی ماست؛ یعنی اگر موفقیت‌های نظام جمهوری اسلامی را از ابتدای انقلاب اسلامی تبیین کنیم، هیچ ‌جا موفقیت برای جمهوری اسلامی رقم نخورده مگر اینکه عقبه آن تصمیم، مردم قرار داشتند؛ چه در ایام پیروزی انقلاب، چه در هشت سال دفاع مقدس و چه در دیگر مقاطع مختلف. به این ترتیب، یکی از عوامل مؤثر در موفقیت ما این است که مردم احساس کنند اجرای اصلی در اقتصاد مقاومتی بر دوش آنهاست. از موضوعات مهم این است که مردم با استفاده از کالاهای داخلی و استفاده نکردن از کالاهای قاچاق و خارجی، اصلاح الگوی مصرف، جلوگیری از اسراف در جامعه و رفتن به سمت کاهش بهای تمام شده و افزایش بهره‌وری فارغ از قوه مجریه، مقننه و دیگر دستگاه‌های اجرایی، نقش‌آفرینی جدی و تعیین‌کننده‌ای داشته باشند. به نظر من، به میدان آمدن مردم ما را زودتر به تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی می‌رساند. 
عبدالملکی: دولت قرار است برنامه‌ریزی کند؛ اما بیشتر فعالیت‌ها به کمک و پشتیبانی مردم انجام می‌شود. البته درست است که بیشترین مسئولیت برعهده دولت‌هاست؛ اما مردم هم با افزایش تولید و ارتقای زمینه‌های علمی و فناوری باید نقش‌آفرینی کنند. اگر این اتفاقات بیفتد، به یقین زمینه اقتصاد امن و اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نیز فراهم می‌شود.

   سید مهدي حسیني/  وقتی که ماجرای تسخیر لانه جاسوسی در روز 13 آبان 1358 اتفاق افتاد و سفارت آمریکا در تهران به دست جمعی از دانشجویان تصرف شد و گزارشی از وضعیت داخلی سفارت را به امام ارائه دادند و معظم‌له آنجا را به «لانه» و «جاسوسخانه» تعبیر کرده و موضع قاطع خود را از این اقدام انقلابی جوانان اعلام کردند، در بین گروگان گرفته‌شدگان تعدادی زن و اشخاص سیاه‌پوست بودند که به خدمتکاری اشتغال داشتند. را شامل می‌شدند.
حضرت امام ضمن تدابیری، فرمان آزادی آنها را صادر کردند و طی مصاحبه‌ای که با خبرنگار تلویزیونی سی‌بی‌سی آمریکا انجام دادند در این باره فرمودند: «ما آزادی زن‌ها را و آزادی سیاه‌ها را برای این قائل شدیم که زن‌ها در اسلام یک احترام ویژه‌ای دارند و سیاه‌پوستان هم تحت فشار آمریکا بودند و ظلم بر آنها شده است و آنها را ما آن‌طور مقصر نمی‌دانیم، بلکه آنها شاید تحت فشار بودند که اینجا آمدند و لهذا ما برای امتثال امر اسلام و خدا این عمل را کردیم و انتظاری از آقای کارتر نداریم و پاداشی نمی‌خواهیم.»
محتوای سخنان امام راحل چند نکته مهم داشت که با هدف اتخاذ شده بود و نتایج بسیار خوبی به دنبال داشت که به برخی از آنها در چند محور اشاره می‌شود:
1‌ـ پس از پیروزی انقلاب اسلامی دستگاه‌های رسانه‌ای و تبلیغی غرب بدترین رفتار و عملکرد تبلیغاتی را علیه رهبر کبیر انقلاب و جریان انقلاب در بوق و کرنا ‌کردند و سعی داشتند با خبرسازی‌های دروغ افکار عمومی جهان را نسبت به آینده و روند انقلاب بدبین کنند. در واقع روش تخریب‌کننده‌ای را در پیش گرفته بودند تا از محبوبیت معنوی امام کاسته شود و به این طریق انقلاب اسلامی را در جهان بدنام کرده و از صدور آن جلوگیری کنند. عملکردهای این‌چنینی دستگاه‌های تبلیغی و خبری غرب که از ناحیه صهیونیست‌ها و سرمایه‌داران غرب و عوامل رژیم شاه و ساواک خط‌دهی و حمایت می‌شدند، الزاماً باید به طریقی پاسخ داده می‌شد.
2‌ـ غربی‌ها در فرهنگ تاریخ سیاسی و حقوقی‌شان بدترین اعمال را علیه کرامت انسانی انجام می‌دادند که بارزترین آن حاکم کردن قانون تبعیض نژادی و برتری دادن سفیدپوستان بر سیاه‌پوستان بود. به عبارتی، سیاه‌پوستانی را که در آفریقا یا آمریکا زندگی می‌کردند جزء بردگان و اسیران دائمی سفیدپوستان می‌دانستند، در حالی که انقلاب اسلامی، آزادی انسان‌های محروم و تحت ستم را نوید می‌داد و این اقدام امام در عمل عزت و کرامت انسانی را به مدعیان دروغین حقوق بشر فهماند و طولی نکشید که سقوط رژیم آپارتاید را به دنبال داشت.
3‌ـ موضوع دیگری که می‌توان از فرمایش امام برداشت کرد، موضع انقلابی ملت ایران در برابر افراد محروم و مظلوم تحت ستم مستکبران در جهان بود که به نوعی حمایت و پشتیبانی از خط مبارزاتی سیاه‌پوستانی که برای آزادی مبارزه می‌کردند را به ارمغان آورد. به عبارتی، می‌بایست با آزادی آنها اعلام می‌شد که ایرانیان، انقلابیون پشتیبان خط مبارزاتی سیاه‌پوستان هستند. با اعلام آزادی اینها، کشیش‌های سیاه‌پوست زنگ‌ها را به صدا درآوردند و با مواضع انقلاب اسلامی ایران هم صدایی کردند و پیوند عاطفی و انسانی برقرار نمودند و این‌گونه نهضت سیاه‌پوستان در جهان تقویت شد و این احساس در افراد تحت ستم قوت گرفت که دیگر روزگار بردگی و استثمار به پایان خط رسیده است.
4‌ـ باب دیگری که می‌توان از فرمایش امام گشود، بحث زنان بود. انقلاب اسلامی منزلت زنان را به سراسر جهان نشان داد و در واقع با آزادی زنان به جهان اعلام کرد که اسلام، مردم، حاکمیت جمهوری اسلامی ایران و مسلمانان از طرفداران جدی حقوق زنان در عمل هستند.
به این ترتیب، امام(ره) با اعلام این مواضع و عملکردشان موفق شدند افکار عمومی جهان را به جریان انقلاب اسلامی و اقدامات انسان‌دوستانه انقلاب توجه بدهند و دسیسه‌هایی را که دشمنان با تبلیغات غیر واقعی دنبال می‌کردند نقش بر آب کنند. امام(ره) نشان داد دوره‌ای که زنان کالای تبلیغاتی باشند به پایان رسیده است.
5‌ـ این اقدام امام راحل نتیجه‌ دیگری هم داد و آن اینکه، حساب افراد جاسوس را از غیر جاسوس جدا کرد؛ یعنی افرادی که شهروند آمریکایی تلقی می‌شدند را آزاد کرد و آنهایی را که طبق اسناد و مدارک مشخص شد با سازمان‌های جاسوسی مرتبط هستند و به طور رسمی عضو سازمان CAE بودند و دستی در آتش‌افروزی و ایجاد بلوا و آشوب علیه انقلاب داشتند را افشا کرد و رسوایی برای آمریکایی به وجود آورد و در مدت 444 روز 53 نفر را به عنوان گروگان نگه داشت تا اینکه جاسوس بودن آنها در جهان به اثبات رسید و دولت آمریکا با سردمداری جیمی کارتر را با شعار حقوق بشری‌اش محکوم کرد، به طوری که دیگر او نتوانست در انتخابات ریاست‌جمهوری رأی بیاورد. 
امام(ره) با اقدامات بجا و در ادامه با طرح شعار انقلابی «مرگ بر آمریکا»، دستاوردهای سیاسی و فرهنگی فراوانی را برای انقلاب رقم زدند که بحث جداگانه‌ای را می‌طلبد.
6‌ـ آزادی زنان و سیاه‌پوستان به حکم امام راحل در 27 آبان 1358 آثار و برکات فراوانی داشت؛ یکی از استادان دانشگاه تهران که مدتی در لس‌آنجلس زندگی کرده بود، در گفت‌وگویی درباره بازتاب و تأثیر این اقدام امام با نقل خاطره‌ای ‌گفت: «در آنجا یک محله‌ای هست به نام امام خمینی، بچه‌ها و جوانان و مردم آنجا کسانی هستند که امام خمینی را می‌شناسند، حتی نام بعضی از آنها «خمینی» است، اما از ایران چیزی نمی‌دانند.»


 برخورد ناعادلانه
حسن رسولی، عضو شورای شهر تهران و از اعضای شورای‌ عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان در بخشی از مصاحبه خود با خبرگزاری ایلنا گفته است: «قضاوتم این است که طی ماه‌های پس از برگزاری انتخابات، آقای روحانی با هر توجیهی که هنوز توضیح نداده‌اند، نسبت به کسانی که برای وی مایه گذاشتند، غیر عادلانه برخورد کردند.»
ایران برنده می‌شود
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سخنانی در مؤسسه تحقیقاتی «چتم هاوس» در لندن گفت: «ایران دارد برنده می‌شود و می‌خواهد کل خاورمیانه را ببلعد. آنها می‌خواهند شیعه‌ها را به همه جای خاورمیانه صادر کنند. این خبر بدی است؛ اما خبر خوب اینکه همه عرب‌ها در منطقه دارند نسبت به اسرائیل [رژيم صهیونیستی] ملایم می‌شوند.» نتانیاهو در ادامه سخنان خود به رابطه بین ایران و روسیه، به ویژه در چارچوب تحولات سوریه اشاره کرد و هشدار داد: «آیا این به نفع روسیه است که چنین قدرتی اینجا وجود داشته باشد؟»
نقض روح و متن برجام
حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنور با اشاره به احتمال اجرای قانون کاتسا (قانون جامع تحریم‌های ایران، روسیه و کره شمالی) اظهار داشت: «این قانون در صورت اجرایی شدن نقض صریح برجام است و جسم و روح آن را با هم از بین می‌برد. این قانون افزون بر اینکه مخالف نص صریح برجام است، با بخش‌هایی از آن هم که تأکید می‌کند کشورهای دخیل در توافق هسته‌ای باید با حسن نیت در جهت اجرای کامل آن تلاش کنند، مغایرت دارد.»
استیضاح وزیرکشور
برخی نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس از جمله عبدالحمید خدری، نماینده مردم بوشهر در حال جمع‌آوری امضا برای استیضاح عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزیر کشور هستند. یکی از نمایندگان در این باره گفته است: «استیضاح محورهای متعددی دارد که از جمله آنها نحوه انتصاب استانداران در دوره جدید دولت است.» به گفته این نماینده، تاکنون ۱۰ نفر این برگه را امضا کرده‌اند.
تهدید مستقل
«یسرائیل کاتز»، وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی، که در توکیو به سر می‌برد، مدعی شد: «اگر اعمال فشار فزاینده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، علیه دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای راه به جایی نبرد، اسرائیل مایل است به طور مستقل گزینه‌های نظامی را برای بازداشتن ایران از دسترسی به این نوع تسلیحات در پیش بگیرد.»
نارضایتی از اصلاح‌طلبان
ابراهیم اصغرزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در پاسخ به این پرسش که آیا از عملکرد دولت آقای روحانی راضی هستید، گفت: «بیشتر از عملکرد اصلاح‌طلبان ناراضی هستم تا عملکرد دولت آقای روحانی، چرا که اگر اصلاح‌طلبان هویت اصلاح‌طلبانه خود را زمین بگذارند و ادای بوروکرات‌ها را دربیاورند و میانه‌رو شوند، مردم تمام اشتباه‌ها، ندانم‌کاری‌های دولت و ضعف‌ها را به حساب اصلاح‌طلبان می‌گذارند و دیگر اصلاح‌طلبی باقی نمی‌ماند.»
حذف دلار
آیت‌الله سیدمحمود هاشمی‌شاهرودی ضمن تأکید بر لزوم اجرای سیاست حذف دلار، گفت: «اجرای این سیاست با همراهی کشورهایی که با جمهوری اسلامی تعامل سازنده دارند، در کاهش آثار تحریم‌ها بسیار مؤثر خواهد بود، به ‌ویژه آنکه آمریکا سلاحی جز تحریم ندارد.» رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: «راه‌حل مقابله با تحریم‌ها در اتکا به توان درونی و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است و برای بهبود شرایط اقتصادی کشور به آمریکا و اروپا نباید دل بست؛ زیرا آمریکا و اروپا سیاست‌هایی مشترک علیه جهان اسلام دارند.»

 محمد سیروس/  رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با رئیس‌جمهور روسیه اذعان داشتند که بهترین راه برای مقابله با تحریم‌های آمریکا علیه ایران و روسیه، تلاش مشترک این دو کشور برای حذف دلار در مبادلات تجاری دوجانبه است. آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای بیان کردند: «بدون توجه به تبلیغات منفی دشمنان برای تضعیف روابط کشورها، می‌توانیم تحریم‌های آمریکایی‌ها را با روش‌هایی از جمله حذف دلار و جایگزین کردن پول ملی در معاملات اقتصادیِ دو یا چندجانبه، بی‌اثر و آمریکا را منزوی کنیم.»
بر اساس بیانات معظم‌له، ارتباطات تجاری میان ایران و روسیه هنوز جای زیادی برای پیشرفت دارد. «در زمینه‌ حمل‌ونقل، استفاده از محور مهم بندر چابهار تا بندر سن‌پترزبورگ و دیگر عرصه‌های اقتصادی، می‌توانیم همکاری گسترده‌تری داشته باشیم.» در جریان ملاقات «ولادیمیر پوتین» با رهبر معظم انقلاب اسلامی، رئیس‌جمهور روسیه گفت: «روسیه ایران را شریکی راهبردی و همسایه‌ای بزرگ می‌داند و ما از هر زمینه و فرصتی برای گسترش و تحکیم همه‌جانبه‌ روابط استفاده می‌کنیم.»
همچنین، رئیس‌جمهور روسیه در تأیید بیانات رهبر معظم انقلاب اذعان داشت که آمریکا قصد دارد در تمامی مسائل جهان و منطقه دخالت کند و چنین کاری را بیشتر با نادیده گرفتن منافع هم‌پیمانان خود انجام می‌دهد. پوتین افزود: «از سال ۲۰۱۴ ما منابع مالی خود را به پیشرفت علمی و فناوری اختصاص داده‌ایم و رشد چشمگیری را در زمینه بیوتکنولوژی، فناوری اطلاعات، کشاورزی و هوافضا شاهد بوده‌ایم و با وجود نگرانی‌های ابتدایی، اکنون به این نتیجه رسیده‌ایم که هر آنچه را که تصمیم بگیریم، می‌توانیم انجام دهیم.»
تحلیلگران بر این باورند که با توجه به تصمیم مشابه چین، به موجب این اقدام، ارزش دلار در یک دهه‌ آینده افول کرده و آمریکا را وارد چالش‌های عمیق اقتصادی و سیاسی خواهد کرد. این امر به پایان سلطه‌ دلار در عرصه‌ اقتصاد جهانی منجر خواهد شد. همچنین، این امکان وجود دارد که نهادهای مالی بین‌المللی، دیگر ارزهای معتبر بین‌المللی را در کنار دلار به رسمیت بشناسند. علاوه بر این، کاهش ارزش دلار به معنای کاهش توان اقتصادی آمریکا در برابر اروپا و در نتیجه هزینه‌ بیشتر این کشور در مبادلات خود با این اتحادیه خواهد بود. افزایش مشکلات اقتصادی این‌چنینی، بازیگری آمریکا را برای اعمال تحریم علیه کشورهای مختلف، به شدت کاهش خواهد داد. همچنین، پیش‌بینی می‌شود که آمریکا برای مقابله با آثار سوء حذف دلار از مبادلات تجاری بین‌المللی و تأمین مالی خود، چشم به دلارهای نفتی عربستان سعودی و فروش تسلیحات به این کشور خواهد دوخت. با آغاز شمارش معکوس برای حذف انحصار دلار در بازارهای جهانی، جهان ممکن است شاهد ظهور نهادهای پولی و مالی جدید بین‌المللی باشد.

 جشن پایان داعش، باید در ایران برگزار شود
یک تحلیلگر سیاسی مقیم خارج از کشور گفت: «داعش در سوريه و عراق آخرين نفس‌هايش را مى‌كشد و امروز هر كس سعى دارد خود را قهرمان شكست داعش بخواند.» 
فرهمند علیپور افزود: «مقامات ايران نبايد از اين فرصت تاريخى غفلت كنند. جشن پايان خلافت سياه داعش بايد در تهران و با حضور مقامات ارشد كشورهاى خط مقدم مبارزه با داعش، اعم از عراق، سوریه، لبنان ، كردها و حشدالشعبى برگزار شود.» وی تأکید کرد: «نبايد اجازه داد نقش مهم و ويژه ايران در از پاى درآمدن خلافت سياه داعش، زير هجوم تبليغات رسانه‌اى، مصادره و البته قربانى و فراموش شود.»

بدهی دولت آمریکا چقدر است؟
در دو ماه گذشته ۴۵۰ میلیارد دلار بدهی جدید ایجاد شد و مجموع بدهی‌های دولت آمریکا از مرز ۲۰ هزار و ۴۵۰ میلیارد دلار گذشت؛ البته با احتساب بدهی مردم و شرکت‌های آمریکایی این بدهی‌ها به ۷۵ هزار میلیارد دلار می‌رسد، یعنی هر آمریکایی از کودک شیرخوار تا بقیه به طور متوسط یک میلیارد تومان بدهی دارد. همچنین باید اسکناس‌های دلاری که در دست دولت‌ها و مردم کشورهای دیگر است را نیز بدهی آمریکا تلقی کرد.

واکنش فتاح به فهرست «کاتسا»
رئیس کمیته امداد امام‌خمینی(ره) درباره قرار گرفتن نامش در فهرست جدید تحریم‌های آمریکا (کاتسا)، اظهار داشت: «سؤال و درخواست اصلی من از دستگاه دیپلماسی کشور این است که ارتباط من با این موضوع را از لحاظ حقوق بین‌الملل بررسی کنند.» پرویز فتاح افزود: «قرار گرفتن نام من در فهرست تحریم‌ها نشان از این دارد که راه ما در کمیته امداد امام‌خمینی(ره) درست است، چون دشمن به دنبال این است که مردم نسبت به اقتصاد، دولت و نظام ناراضی شوند. باید افکارعمومی جهان نسبت به این موضوع آگاه شوند که اگر کسی بخواهد مشکل مردم ایران را حل کند، آمریکا تحریمش می‌کند.»
بدهی دولت آمریکا چقدر است؟
در دو ماه گذشته ۴۵۰ میلیارد دلار بدهی جدید ایجاد شد و مجموع بدهی‌های دولت آمریکا از مرز ۲۰ هزار و ۴۵۰ میلیارد دلار گذشت؛ البته با احتساب بدهی مردم و شرکت‌های آمریکایی این بدهی‌ها به ۷۵ هزار میلیارد دلار می‌رسد، یعنی هر آمریکایی از کودک شیرخوار تا بقیه به طور متوسط یک میلیارد تومان بدهی دارد. همچنین باید اسکناس‌های دلاری که در دست دولت‌ها و مردم کشورهای دیگر است را نیز بدهی آمریکا تلقی کرد.


نکته: «نجف تا کربلا فقط یک مسیر چند ده کیلومتری نیست.»
حتی فقط یک دوره فشرده کلاس نوکری هم نیست.
یا حتی، صرفاً معبری نیست که ما را به سال 61 هجری کوچ دهد.
نجف تا کربلا نمونه کوچکی از همان مدینه فاضله‌ای است ‌که برایش می‌جنگیم، همان زمینی‌ است که می‌گویند اگر یک بانو به تنهایی در تاریکی شب، آهنگ سفر کند تا به مقصد در امنیت کامل است!
آن مسیر، بی‌شک نمودی عینی از عصری است که می‌گویند؛ مؤمن، بی‌خجالت، حوائجش را با برادر مؤمنش در میان می‌گذارد و بی‌منت جواب می‌گیرد!
همان جایی‌ است که سیاه و سفید رنگ می‌بازند و یکرنگ می‌شوند.
نجف تا کربلا فقط یک مسیر نود و خرده‌ای کیلومتری نیست، نجف تا کربلا طلیعه حکومت مهدوی است.
نظر: از هفته‌های پیش که آهنگ اربعین به صدا درآمده است، همه وظیفه خود را خدمت می‌دانند، اینجا همه در برابر امام خود را مسئول می‌دانند، هیچ دفتر حضور و غیابی، هیچ نهاد و اداره‌ای و حتی هیچ کشوری به تنهایی توانایی ثبت و پرداخت حقوق یا تأمین این مراسم را حتی برای یک هفته ندارد.
از آنجایی که پای مسئولیت عاشقانه و به دور از هرگونه نظارت انسانی به میان آمده است، نه تنها این مراسم روز به روز بهتر برگزار می‌شود؛ بلکه نقش دولت آخرالزمان نیز روز به روز روشن‌تر می‌شود.