سردار غیب‌پرور، رئیس سازمان بسیج مستضعفین گفت: ما کشوری هستیم که بیشترین انتخابات را داشته‌ایم و سالانه یک انتخابات در کشور برگزار کرده‌ایم. چگونه ممکن است کشور با یک انتخابات دچار حادثه فتنه 88 شود که کم‌هزینه هم نبود. مرور حوادث و مراجعه به آرشیو نشان می‌دهد که دشمنان از سال 84 دنبال طراحی سناریوی فتنه 88 بودند که مطمئن هم بودند پیروز خواهند شد.

  محمدرضا مرادی/ دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در سخنرانی چندی پیش خود در کاخ سفید، قدس را پایتخت فلسطین اشغالی اعلام کرد و به دولتش دستور داد مقدمات کار برای انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدس را فراهم کنند. این تصمیم ترامپ با محکومیت‌های جهانی مواجه شد. حتی متحدین نزدیک آمریکا نیز مخالفت خود را با این تصمیم ترامپ اعلام کردند. نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل در شورای امنیت نیز قطعنامه حمایت از قدس را وتو کرد تا به نوعی ترامپ نشان دهد که قصد عقب‌نشینی از تصمیم خود را ندارد؛ اما مخالفت‌ها با این تصمیم ترامپ به همین‌جا ختم نشد و مجمع عمومی سازمان ملل به صورت قاطع در برابر این تصمیم ترامپ ایستاد. مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیش‌نویس قطعنامه مخالفت با تغییر وضعیت قانونی قدس را تصویب کرد. بر اساس این قطعنامه، 128 کشور به این پیش‌نویس رأی مثبت و 9 کشور رأی مخالف دادند و 35 کشور نیز رأی ندادند. این قطعنامه تأکید می‌کند که هرگونه اقدام با هدف تغییر بافت شهر قدس، باطل و بی‌اثر است. این قطعنامه بر ضرورت لغو هرگونه تصمیمی که با هدف تغییر بافت شهر قدس صورت می‌گیرد، تأکید دارد. همچنین به‌ رسمیت شناختن قدس به پایتختی اسرائیل از سوی آمریکا طبق این قطعنامه محکوم شد. این قطعنامه در حالی تصویب شد که آمریکا در نشست شورای امنیت، قطعنامه‌ پیشنهادی مصر درباره قدس را وتو کرد. در قطعنامه پیشنهادی مصر به شورای امنیت تأکید شده بود مسئله قدس باید از طریق مذاکرات حل شود و هرگونه تصمیم و اقدامی که به تغییر ماهیت، موقعیت، یا ترکیب جمعیتی بیت‌المقدس منجر شود، هیچ وجهه قانونی ندارد، فاقد ارزش و اعتبار است و باید مطابق قطعنامه‌های شورای امنیت به حالت اول بازگردد.
اما نکته مهم در این باره انزوای آمریکا در سازمان ملل است. آمریکا، کانادا، جمهوری چک، رژیم صهیونیستی، جزایر مارشال، میکرونزی، نائورو، پالائو و پاناما تنها بازیگرانی بودند که به این قطعنامه رأی منفی دادند. در واقع همان‌طور که ملاحظه می‌شود حتی متحدین نزدیک آمریکا مانند؛ انگلیس و فرانسه نیز در این مسیر با آمریکا همراهی نکردند. این بزرگ‌ترین ضربه ترامپ به وجهه آمریکا می‌تواند تعبیر شود؛ چرا که سازمان ملل اساساً یک سازمان آمریکایی است و نفوذ دلارهای این کشور سبب شده است که اقدامات و تصمیمات این سازمان همه در راستای منافع آمریکا اتخاذ شود؛ اما تلاش ترامپ برای معرفی کردن قدس به پایتختی اسرائیل موجب شد که وجهه آمریکا در این سازمان بیش از پیش مخدوش شود.  تصویب این قطعنامه در حالی است که نماینده آمریکا در سازمان ملل در اقدامی عجیب و در آستانه برگزاری نشست فوق‌العاده مجمع عمومی سازمان ملل در‌باره اقدام ترامپ راجع به قدس، خطاب به تمام کشورهای شرکت‌کننده در این نشست اعلام کرد؛ هرکس علیه اسرائیل رأی بدهد، باید منتظر واکنش آمریکا باشد! بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نیز پیش از رأی‌گیری و حتی پیش از تصویب قطعنامه مجمع عمومی درباره قدس موضع‌گیری کرد و سازمان ملل را «خانه دروغ» نامید. وی در بیانیه‌ای که از سوی دفترش منتشر شد، گفت: «با این قطعنامه مخالفت می‌کنیم و با کشورهایی که به این قطعنامه رأی نداده‌اند به خوبی رفتار خواهیم کرد.» با این حال روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در این باره نوشت، این اقدام خشم علیه اسرائیل و سیلی محکمی به ترامپ بود. شبکه تلویزیونی سی.ان.ان. نیز در واکنش به تصویب این قطعنامه اعلام کرد که اسرائیل و آمریکا درباره بیت‌المقدس در عرصه سیاست خارجی منزوی ماندند. نکته مهم در جریان تصویب قطعنامه این است که به نظر می‌رسد آمریکا نفوذ و جایگاه سابق خود را از دست داده و حتی با زبان زور و تهدید نیز نتوانست مانع از تصویب این قطعنامه شود؛ البته هر چند تصمیمات مجمع عمومی ضمانت اجرایی ندارد و تنها در شورای امنیت باید این قطعنامه تصویب شود؛ اما این اقدام نشان از تنها ماندن ترامپ در موضوع فلسطین است و این مسئله نشان‌دهنده این است که شاید باید منتظر ظهور دوران جدیدی بود، دورانی که آمریکا جایگاه خود را از دست داده و دیگر نمی‌تواند به عنوان تنها قدرت برتر در عرصه بین‌المللی نقش تعیین‌کنندگی داشته باشد.


   حسین عبداللهی‌فر/  این روزها هوچی‌گری سیاسی و روانی اطرافیان «بقایی» به دلیل اعلام حکم وی به اوج خود نزدیک می‌شود. این هیاهو از یک سو به میزان محکومیتی بازمی‌گردد که به گفته خود وی 63 سال تعیین شده است و این موضوع نشان‌دهنده حجم وسیع و تنوع جرایم صورت گرفته از طرف کسانی است که خود را پاکدست معرفی می‌کردند. هرچند بزرگ‌نمایی در این رقم با جمع کردن نتیجه احکام صادره درباره جرایم مختلف با هدف سیاسی جلوه دادن دادگاه صورت گرفته است.
اما وجه دیگر این جنجال‌ها به دلیل این است که تمامی موارد مجرمانه، پس از قطعی شدن احکام صادره منتشر خواهد شد و پرده از چهره واقعی مدعیان مبارزه با فساد و نمایش‌های جنجالی برای فاسد نشان دادن دستگاه قضایی فرو خواهد افتاد. به ویژه آنکه بخش وسیع این ماجرا هنوز همچون کوه یخی بزرگ زیر آب است و زمانی حجم بیشتر آن قابل رؤیت خواهد شد که حلقه محکومان این سلسله به لایه‌های مرکزی خود نزدیک‌تر شود. 
اینکه یکی از دولتمردان کشور به هر دلیلی از سوی دستگاه قضایی محکوم شود، هر چند ناخوشایند و مذموم است؛ اما رویداد جدیدی نیست. اقدامات جنجالی و هیاهوهای رسانه‌ای صورت گرفته نیز اگرچه بی‌سابقه و دور از انتظار می‌باشد؛ ولی مسبوق به سابقه بوده و اتفاق تازه‌ای نیست؛ اما در این باره برخی اتفاقات نه تنها جدید، بلکه عجیب نیز هستند؛ یکی، بر ملا شدن جرم کسانی است که خود را پاکدست و مبری از هرگونه فساد معرفی
 می‌کردند. 
دوم، مشخص شدن هدف کسانی است که از این افراد حمایت کرده و برای اثبات ادعای خود از انجام هرکاری مانند زیر سؤال بردن دستگاه قضایی، سیاه‌نمایی در وضعیت کشور و... فروگذار نکردند. این افراد کسانی هستند که فلسفه حضور خود در قدرت را مبارزه با فساد معرفی کرده و همه مخالفان خود را فاسد و دزد
 می‌نامیدند.
سوم، تناقض در رفتار و گفتار کسانی است که سال‌ها خود را حامی مبارزه با فساد معرفی کرده و در انتخابات‌های اخیر زیر این پرچم جا گرفته؛ اما اکنون سکوت اختیار کرده و هیچ موضعی در این زمینه اتخاذ نکرده‌اند.
چهارم، سوء‌استفاده جریانی است که با برخورد سیاسی به منظور تخریب رقبای خود از روند مقابله با مفاسد نیز حمایت نمی‌کنند. مصداق این برخورد را «عباس عبدی» از خود نشان داده است که در یادداشتی که پس از بست‌نشینی احمدی‌نژادی‌ها نوشته شده، می‌نویسد رفتار سیاسی احمدی‌نژاد به نفع اصلاح‌طلبان است و می‌گوید که رفتار احمدی‌نژاد به پرسش‌هایی منجر شده است که باید اصولگرایان پاسخ
 گویند. 
پنجم، به رفتار بدتر از این دسته از اصلاح‌طلبان بازمی‌گردد که ذیل عناوین حقوق بشری به دفاع از احمدی‌نژادی‌ها می‌پردازند. روزنامه همدلی در این باره می‌نویسد: «در مقابل، اما کسانی هستند که معتقدند رفتار سیاسی احمدی‌نژاد موجب تضعیف رقبای اصلاح‌طلبان است و از این زاویه است که باید از رفتار او استقبال کرد. در همین گروه، البته برخی از موضع حقوق بشری معتقدند؛ احمدی‌نژاد هر که بوده و هر کاری که کرده است و اکنون برای هر هدفی که به چنین رفتارهایی دست زده، از آن سبب که برگزاری دادگاه علنی یک حق شهروندی است، باید چنین حقی را به رسمیت شناخت و صدای او را 
بلند کرد.
 این دسته معتقدند در بلندمدت چنین کاری به رویه‌ شدن برگزاری دادگاه‌های علنی منجر خواهد شد و از این زاویه یکی از آرزوهای فعالان حقوق بشر برآورده خواهد شد.»

 امپراتوری
 جاسوس‌ها
نشریه «فارین پالیسی» نوشت: «امارات متحده عربی با استخدام افسران سابق سازمان «سیا»، در حال ساختن یک امپراتوری جاسوسی در خلیج‌فارس است.» این نشریه آمریکایی افزود: «غربی‌ها در ویلایی مدرن واقع در بندر «زاید» در شهر ابوظبی، در حال آموزش ابزارهای پیشرفته جاسوسی به اماراتی‌ها هستند.»
افزایش 450 درصدی واردات فرش
در حالی که کشورمان در سال‌های نه چندان دور صادرکننده فرش بوده است؛ طبق آمارها شاید بتوان گفت که واردات فرش و صنایع دستی به ایران در یک‌سال گذشته رشدی شدیدتر از تمام بخش‌ها داشته و بیش از 450 درصد افزایش یافته است. همچنین واردات کالاهای مصرفی با افزایش حجم مواجه بوده و در شش ماهه اول سال جاری کالاهای این بخش از نظر وزنی ۲/۵۲ درصد و از نظر ارزش ۶/۳۲ درصد افزایش داشته‌ است.
بایکوت
 اخبار سیدعلی خمینی
با وجود اینکه حجت‌الاسلام سیدعلی خمینی یکی از نوه‌های امام خمینی(ره) است؛ اما اخبار مرتبط با وی در پایگاه خبری جماران که مربوط به مؤسسه نشر آثار امام(ره) است ـ و معمولاً اخبار خانواده امام(ره) را پوشش می‌دهد ـ بایکوت شده و به جز چند خبر کوتاه از وی، اخبار مرتبط با او در این پایگاه رسانه‌ای نمی‌شود. 
از حرف
 تا عمل!
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور با ابلاغ بخشنامه‌ای از همه دستگاه‌های دولتی خواست که از لایحه بودجه 97 دفاع کنند و هرگونه اظهارنظری علیه این لایحه را ممنوع اعلام کرد. این در حالی است که رئیس‌جمهور یک روز پیش از ارسال این بخشنامه، از همه مردم خواسته بود که لایحه بودجه را رها نکنند!
اوضاع وخیم
 کردستان عراق
یک نماینده کرد عراقی اعلام کرد؛ اوضاع اجتماعی اقلیم شمال (کردستان) عراق به سمت انفجار می‌رود. «ریزان شیخ دلیر» گفت: «نابسامانی شدید اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به وجود آمده در استان کردستان عراق ناشی از اقدامات و بی‌کفایتی‌های دولت محلی آن به ریاست بارزانی‌ها موجب شده وضعیت به شدت وخیم شود.» وی تأکید کرد: «مقامات کردستان عراق تاکنون به وظایف خود در مقابل شهروندان عمل نکرده‌اند.» شیخ دلیر هشدار داد: «اوضاع به سرعت در حال خارج شدن از دست مقامات کرد عراقی است.» گفتنی است، به دنبال تظاهرات شدید مردم منطقه در اعتراض به فساد مقامات و پرداخت نشدن یک‌ساله حقوق کارمندان و انحصارطلبی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حزب بارزانی، صدها نفر کشته و زخمی شده‌اند. شبه‌نظامیان بارزانی با تیراندازی مستقیم به مردم آنها را به خاک و خون کشیدند.
عربستان هم
 یارانه می‌دهد
عربستان سعودی در ازای افزایش قیمت حامل‌های انرژی، از دهم ماه میلادی آینده به صورت ماهیانه به شهروندانش یارانه پرداخت خواهد کرد.  عربستان قرار است از ابتدای سال آینده میلادی بهای برق و گازوئیل را تا ۸۰ درصد افزایش داده و قیمت بنزین را نیز به سطح بازارهای جهانی برساند.
با مخالفان طور دیگری برخورد می‌کنیم!
همزمان با تصویب طرح محکومیت اقدام ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در اعلام قدس به پایتختی رژیم جعلی صهیونیستی در سازمان ملل، «نیکی هیلی» کشورهای حامی قدس را تهدید به برخورد شدید کرد. وی با حضور در صحن مجمع عمومی سازمان ملل به انتقاد از این رأی پرداخت و گفت: «این رأی سبب خواهد شد تا آمریکایی‌ها از این پس به طور متفاوتی به سازمان ملل بنگرند و اینکه ما چطور به کشورهایی که در این سازمان ملل ما را بی‌حرمت شمردند، بنگریم و این رأی به خاطر سپرده خواهد شد.»

   حسن خدادی/ نقش هر مسلمان در تعیین سرنوشت جامعه و تعهدی که باید در پذیرش مسئولیت‌‌های اجتماعی داشته باشد، ایجاب می‌کند که او ناظر و مراقب همه اموری باشد که پیرامون وی اتفاق می‌افتد. این مطلب در فقه اسلامی با نام امر به معروف و نهی از منکر مطرح شده و از مهم‌ترین مبانی تفکر سیاسی یک مسلمان به شمار می‌رود؛ چنان که از مهم‌ترین فرایضی است که وجوب کفایی آن برای دین ضروری شناخته شده و ضامن بقای اسلام است. با جست‌وجو در سخنان امام خامنه‌ای در سال‌های اول رهبری‌شان تا به امروز یکی از نکات کلیدی بیانات ایشان فریضه امر به معروف و نهی از منکر بوده است. رهبر معظم انقلاب به دلیل اهمیت موضوع امر به معروف و نهی از منکر، در دو پیام نوروزی اولین روز سال به این موضوع اشاره کرده‌اند. اولین بار در نوروز سال 72 و دومین بار در نوروز سال 94. بنابراین هرچند فریضه‏ امر به معروف و نهی از منکر یکی از بزرگ‌ترین واجبات اسلامی است و توصیه به آن در قرآن و گفتارهای پیامبر خدا(ص) و امیرمؤمنان(ع) و دیگر امامان دارای لحنی کم‏نظیر و تکان‏دهنده است؛ ولی اگر کسی از این همه چشم‏پوشی کند و تنها به ندای خرد انسانی گوش بسپرد، باز هم بی‏شک این عمل سازنده را فریضه و تکلیف خواهد شمرد. به نیکی خواندن و از بدی برحذر داشتن را کدام خِرَدِ سالم، ستایش نمی‏کند؟ امر به معروف و نهی از منکر که یکی از ارکان اساسی اسلام و ضامن بر پا داشتن همه‏ فرایض اسلامی است، باید در جامعه‏ ما احیا شود و هر فردی از آحاد مردم، خود را در گسترش نیکی و صلاح و برچیده شدن زشتی و گمراهی و فساد، مسئول احساس کند؛ بنابراین بر آن شدیم تا این فریضه واجب الهی را در منظومه فکری ایشان مورد بررسی مختصری قرار دهیم.
 ۱ـ امر به معروف و نهی از منکر از شروط نصرت الهی
معظم‌له با استناد به آیه قرآن مجید به توضیح این فریضه پرداختند. خداوند متعال برای آن کسانی که وعده نصرت داده است، شروطی مقرّر فرموده است: «وَ اِنَّ اللهَ عَلی نصرِهِم لَقَدیر (حج/ ۳۹) الّذینَ اِن مَکّنّاهُم فِی الاَرضِ اَقامُوا الصَلوةَ وَ ءاتَوُا الزِّکوة وَ اَمَروا بِالمَعروفِ وَ نَهَوا عَنِ المُنکَرِ وَ للهِ عاقِبةُ الاُمور (حج/ ۴۱) خداوند متعال چهار شاخصه را در این آیه‌ شریفه برای مؤمنانی که قدرت در اختیار آنها قرار می‌گیرد و از زیر سلطه‌ قدرتمندان جابر خارج می‌شوند، معیّن کرده و وعده کرده است. یکی از این شروط امر به معروف و نهی از منکر می‌باشد. ویژگی‌های مهم این فریضه آن است که به نوعی زیربنای همه حرکات اجتماعی اسلام است (کافی، ج ۵، ص ۵۶) و معنای آن این است که همه مؤمنان در هر نقطه از جهان موظفند جامعه را به سمت معروف حرکت دهند و از بدی‌ها و پستی‌ها دور بدارند.»(1/1/۱۳۹۴)
۲ـ چیستی امر به معروف و نهی از منکر 
رهبر معظم انقلاب این فریضه را این‌گونه معرفی می‌کنند: «امر به‌ معروف، یعنی همه‌ مؤمنان در هر نقطه‌ای از عالم که هستند، موظّفند جامعه را به ‌سمت نیکی، به‌سمت معروف، به‌ سمت همه‌ کارهای نیکو حرکت دهند و نهی از منکر یعنی همه را از بدی‌ها، از پستی‌ها، از پلشتی‌ها دور بدارند.» (1/1/۱۳۹۴)
۳ـ نظام اسلامی به مثابة بزرگ‌‌ترین معروف‌ها 
رهبر معظم انقلاب با برشمردن مصادیق مهم معروف، یکی از آنها را بزرگ‌ترین و مهم‌ترین معروف دانست: «ایجاد نظام اسلامی و حفظ نظام اسلامی؛ این امر به معروف است. معروفی بالاتر از ایجاد نظام اسلامی و حفظ نظام اسلامی نداریم؛ هر کسی که در این راه تلاش کند، آمر به معروف است». همچنین ایشان در جای دیگری در این باره فرمودند: «رفتن به سمت حکومت با هدف معنوی است، با هدف الهی است، این از برترین مصادیق امر به معروف و نهی از منکر است؛ از برترین مصادیق مجاهدت است.»(29/7/۱۳۸۹)

  امین پناهی/  سه‌شنبه 5 دی ماه روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی است. هر کشوری ناگزیر به رویارویی با پدیده‌های طبیعی است. ایران نیز از این قائده مستثنا نیست و کمابیش با پدیده‌هایی مواجه می‌شود که گاهی سبب ایجاد خساراتی در نقاط مختلف کشور می‌شود؛ اما مهم‌تر از نفس وقوع چنین پدیده‌هایی، نوع روبه‌رو شدن با این پدیده‌ها است. در واقع باید گفت؛ این پدیده‌ها به طبیعت زمین و آب و هوایی برمی‌گردد که در آن زندگی می‌کنیم و نمی‌توانیم مانع آنها شویم؛ ولی می‌توانیم خسارات ناشی از آن را به حداقل برسانیم. همان‌گونه که نمونه آن در برخی از کشورها تجربه شده و نتیجه داده است.
اما ابتدا باید بدانیم که زمان مواجهه با یک پدیده طبیعی که خاصه در این نوشته به دلیل نزدیکی زمانی با زلزله‌های اخیر در استان‌های مختلف به ویژه زلزله اخیر تهران اشاره می‌شود، از چه زمانی شروع می‌شود.
متأسفانه بر اثر عادت ناشی از غفلت، مدیریت بحران را از زمانی آغاز می‌کنیم که بحران اتفاق می‌افتد. در حالی که باید برای مدیریت بحران از خود بحران پیشی بگیریم. درباره زلزله شاید اولین مرحله از مدیریت بحران حاصل از آن در رعایت ایمنی و استانداردها ساخت منازل باشد. امروزه شاهد آن هستیم که در کشورهایی همچون ژاپن که یکی از زلزله‌خیزترین کشورهای جهان است، با این حال کمترین خسارت را از آن می‌بیند؛ چرا که خود را برای مواجهه با این پدیده آماده کرده است. 
حوادث ماه‌های اخیر و زلزله‌هایی که نقاط مختلفی از کشور را تحت تأثیر خود قرار داد، نشان می‌دهد کشور ما در برابر زلزله اصلاً آمادگی ندارد. نه درباره مدیریت بحران پیش از وقوع آن و نه پس از آن نمی‌شود روی زیرساخت‌ها و امکانات حاضر حساب کرد.
در واقع ساختمان‌ها در بسیاری از نقاط کشور دارای استحکام مناسب در برابر زلزله نیستند و این بدترین نکته‌ای است که باید به آن اشاره کرد، البته این نکته درباره بسیاری از نقاط تهران نیز صدق می‌کند و البته نتایج این در تهران در برابر زلزله می‌تواند بسیار فاجعه‌بارتر از روستاها و شهرهای کوچک در گوشه‌ای از کشور باشد؛ چرا که تراکم جمعیت در برخی از نقاط به حد بی‌رویه‌ای وجود دارد و این می‌تواند به فاجعه‌ای منجر شود که برون‌رفت از آن ممکن نخواهد بود. 
یکی دیگر از معضلاتی که درباره وقوع زلزله احتمالی در تهران به وجود خواهد آمد؛ این است که از آنجایی که تمامی وزارتخانه‌ها و ادارات مهم کشور در پایتخت متمرکز است، اداره امور مملکت به کلی مختل خواهد شد که این مسئله می‌تواند تبعات سیاسی و امنیتی به دنبال داشته باشد و بهترین راه این است که تمرکززدایی ساختار امور اداری کشور را در دستور کار قرار دهیم.
اما در رابطه با وقوع زلزله یا هر پدیده دیگری کار بسیار مهمی که باید دستگاه‌های فرهنگ‌ساز به آن همت گمارند، آن است که آموزش‌های لازم برای مواجهه با چنین حوادثی به مردم داده شود. در روزهای اخیر شاهد بی‌نظمی و دستپاچگی مردم در برابر زلزله بودیم. این یعنی اینکه مردم آگاهی لازم را در این باره ندارند و این نداشتن آگاهی سبب می‌شود هر چند زلزله خسارت‌بار نباشد؛ اما رفتارهای عجولانه موجب آسیب‌های بیشتر جانی و... شود.
و نکته پایانی اینکه باید تمامی دستگاه‌هایی که پیش، حین و پس از وقوع چنین حوادثی می‌توانند به حل بحران کمک کنند، وظایف خود را بشناسند و برای وقوع حوادث آماده باشند، یعنی طوری نباشد که این دستگاه‌ها غافلگیر شوند مانند آنچه که در سرپل ذهاب رخ داد؛ به طوری که هنوز هم برخی زلزله‌زدگان آن خطه اسکان مناسبی ندارند و مجبورند سرما را تحمل کنند.
به یقین اگر چنین نکاتی برای رویارویی با زلزله به کار گرفته شود، حوادث طبیعی به ویژه زلزله کمترین خسارت و خرابی را به بار می‌آورد و از وقوع فاجعه جلوگیری می‌شود.

 نتیجه‌ اعلامیه ترامپ، تضعیف اسرائیل است
آنتونی کوردزمن، عضو ارشد اندیشکده‌ مرکز مطالعات استراتژیک بین‌الملل (CSIS)، در یادداشتی برای اندیشکده می‌نویسد: «اعلامیه ترامپ که بیان داشته زمان به رسمیت شناختن قدس به‌ پایتختی اسرائیل فرا رسیده است و وزارت خارجه را مأمور انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدس کرده، منافع استراتژیک اسرائیل و ایالات‌متحده را هدف گرفته است.»  کوردزمن معتقد است، در این‌باره دو مشکل مهم وجود دارد: «نخست، منافع اسرائیل و دوم منافع ایالات متحده. این موضوع [انتقال سفارت] به شدت جهان عرب را تحریک خواهد کرد و به ایران، حزب‌الله و روسیه این فرصت را می‌دهد تا از این خشم‌ها علیه اسرائیل و آمریکا بهره‌برداری کنند.» وی سپس با بیان اینکه رژیم صهیونیستی از سال‌ها پیش سیاست‌های تجاوزطلبانه خود را در سرزمین‌های اشغالی اعمال کرده است، می‌نویسد: «دلیلی برای تحریک جهان عرب وجود نداشت، اگر ترامپ هیچ عملی انجام نمی‌داد بیشتر با منافع اسرائیل همخوانی داشت.»  در نهایت کوردزمن چنین نتیجه می‌گیرد که؛ «نتیجه نهایی اعلامیه ترامپ درباره قدس، تضعیف امنیت اسرائیل، ایجاد مشکلات عمده برای متحدان عرب ما و تضعیف تصویر و موقعیت آمریکا در غرب آسیا و شمال آفریقا است. این موضوع در حال حاضر سبب مخالفت گسترده و شک و تردیدهایی جدید نسبت به رهبری آمریکا در متحدان اروپایی شده است.» 
مشکل شورای عالی انقلاب فرهنگی در اعضای شورا است!
عضو مجمع تشخیص مصلح نظام معتقد است رصد سایه به سایه مسائل کشور منحصر به دولت نیست و سایر دستگاه‌ها مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی را نیز در بر می‌گیرد. 
دکتر سعید جلیلی گفت: با اینکه سال‌هاست عضو شورای عالی امنیت ملی هستم، اما «شورای عالی انقلاب فرهنگی» را مهم‌تر از «شورای عالی امنیت ملی» می‌دانم؛ زیرا فرهنگ زیربنای بسیاری از مسائل است. وی مهم‌ترین مشکل این شورا  و شوراهای مشابه را در «فرهنگ رفتاری» حاکم بر اعضای این شوراها دانست و خاطرنشان کرد: «در صورتی که این معضل اصلاح نشود، سایر اقدامات ازجمله حل مشکلات ساختاری نیز نتیجه لازم را در بر نخواهد داشت.» جلیلی؛ «تعارف و ملاحظات غیرضروری»، «محافظه‌کاری»، «عدم اهتمام جدی به جایگاه و شأن این شورا» و... را از مؤلفه‌هایی عنوان کرد که در قدم اول باید اعضای این شورا آنها را حل‌‌وفصل کنند. او تأکید کرد: «وقتی رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند بنده با شما (اعضای شورا) پیش خدای متعال احتجاج خواهم کرد، یعنی اعضا باید مورد مطالبه قرار گیرند.» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ابراز داشت: «اکثر مباحث مطرح ‌شده در بسیاری از جلسات، ازجمله شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌تواند در اختیار عموم قرار گیرد تا مردم و نخبگان در جریان دیدگاه‌ها و مباحث مطرح‌ شده در شورا قرار گیرند.»
اقتصاد تک‌نرخی مناسب شرایط ایران نیست
اقتصاددان و نماینده سابق مجلس درباره بودجه 1397 اظهار داشت: «دولت نفت می‌فروشد، به تولیدکننده فشار می‌آورد و عوارض می‌گیرد تا امور خود را بگذراند، اما در بودجه سال 1397 پیش‌بینی شده نزدیک به 38 هزار و 500 میلیارد تومان از مردم تحت عنوان اوراق مالی اسلامی استقراض کند تا بتواند اوضاع را اداره کند. دکتر حسن سبحانی افزود: «کسری تراز عملیاتی در لایحه بودجه سال 1396 دولت 77 هزار میلیارد تومان بود، اما امسال پیشنهاد دولت 83 هزار میلیارد تومان است.» استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: «وقتی دولتمردان می‌خواهند اقتصاد آزاد را اجرایی کنند، این گرانی‌ها هم پیامدهای آن است. تجلی اقتصاد آزاد در بخش سوخت می‌شود افزایش قیمت سوخت؛ در بخش کارگری می‌شود پایین آمدن دستمزد و در بخش پول می‌شود بالا رفتن نرخ بهره؛ ما کارکرد موتور اقتصاد آزاد را قبول کرده‌ایم، حالا داریم به پیامدهایش انتقاد می‌کنیم؟» وی خاطرنشان کرد: «یک نظریه در اقتصاد وجود دارد مبنی بر اینکه، اگر ارزش پول داخلی خود را کم (و نرخ ارز را زیاد) کنید، واردات به کشور کم و صادرات افزایش می‌یابد؛ این موضوع در اقتصاد ایران جواب نداده است؛ زیرا در اقتصاد کشور ما آنقدر تولید نمی‌شود که بخواهیم بر مبنای آن صادرات هم داشته باشیم. من مخالف تک‌نرخی نیستم، ولی تک‌نرخی متناسب با شرایط حال ایران نیست.»
ایران ابرقدرت جدید منطقه است
وبگاه مؤسسه کریستین ساینس‌مانیتور در گزارشی مفصل با عنوان «چگونه ایران ابرقدرت جدید خاورمیانه در حال بسط نفوذ خود در منطقه خاورمیانه است؟» ابتدا درباره علاقه جریان‌های سیاسی عراق به ایران و رهبری انقلاب سخن گفته و از آن به مثابه یکی از پایه‌های نفوذ معنوی ایران در عراق یاد می‌کند، سپس می‌نویسد: «یکی از دلایل اعتماد عراق این است که مداخله فوری ایران در ژوئن ۲۰۱۴، پیشرفت سریع داعش را متوقف کرد و پایتخت عراق را نجات داد، در حالی‌که ایالات متحده واکنش را ماه‌ها به تأخیر انداخت و عراق در همان ساعات نیاز به کمک داشت.» این گزارش در ادامه به صحبت‌های سیدهاشم الموسوی، سخنگوی رسمی مقاومت اسلامی نُجَباء اشاره می‌کند که «اگر سلاح‌های ایران وجود نداشت، داعش بر این صندلی نشسته بود.» و ادامه می‌دهد: «پیروزی ایران که از میدان‌های جنگ علیه داعش در عراق، سوریه و فراتر از آن ظهور کرد، ایران را به ابرقدرتی منطقه‌ای با ظرفیت قدرت سخت و قدرت نرم بیشتر به منظور شکل دادن به رویدادهای خاورمیانه تبدیل کرده است که تا پیش از آن تجربه نشده بود... امروز ایران به‌ واسطه سال‌‌ها مبارزه با داعش و تقویت متحدانش در خارج از کشور، تضعیف رهبری ایالات متحده و پیشدستی و تسلط مکرر بر رقیب اصلی منطقه‌ای خود، یعنی عربستان سعودی، در جایگاه قدرت مسلط در منطقه ظهور کرده است.»