گروه‌های تروریستی وابسته به «جبهه النصره» تحت اسم جدیدی به نام «تنظیم حراس‌الدین» با هم متحد شده‌اند. این گروه تروریستی که نام کامل آن «جبهه النصره لأهل الشام» است، در سال 2016 برای پاک کردن پرونده خود از جنایت‌های وحشیانه نام خود را به «جبهه فتح الشام» تغییر داد. پس از گذشت چند ماه این گروه با گروه‌های تروریستی دیگر، مانند نورالدین زنکی ائتلافی به نام هیئت «تحریر الشام» را تشکیل دادند.

قاسم غفوری/ غرب آسیا همچنان کانون اصلی تحولات جهانی شناخته می‌شود؛ به‌گونه‌ای که آینده ساختار بین‌الملل می‌تواند براساس تحولات این منطقه شکل گیرد. آنچه در این روند قابل توجه است؛ به حرکت درآمدن چند پرونده همزمان است که با محوریت بازیگران فرامنطقه‌ای و با فرایند جدید تقسیم وظایف در حال شکل‌گیری است؛ در حالی که یک روند قابل توجه در آن مشاهده می‌شود و آن عدم بازیگرمحوری آمریکاست. 

آمریکا
 مدعی ناجی صلح خاورمیانه
در حوزه فلسطین بازیگر اصلی فعلاً آمریکاست، به‌گونه‌ای که این کشور از یک‌سو حمایت‌ها و اجرای خواسته‌های اشغالگرایانه صهیونیست‌ها را در ابعاد گسترده‌ای اجرا می‌کند که اعلام انتقال سفارت آمریکا به قدس نمودی از آن است. از سوی دیگر، آمریکا طرح‌های جدید سازش را نیز اجرا می‌کند که اعمال فشار بر تشکیلات خودگردان فلسطین و تحرک در کشورهای عربی برای سازش با صهیونیست‌ها محور آن را تشکیل می‌دهد. آمریکا سعی دارد پرونده فلسطین را مهم‌ترین مسئله منطقه و جهان معرفی کند و ایفای نقش خود را طرحی برای امنیت جهان نشان دهد.  آنچه در هفته‌های اخیر در غزه در جریان است؛ یعنی تجاوزات گسترده ارتش صهیونیستی که ده‌ها شهید و زخمی برجای گذاشته، برگرفته از چراغ سبزها و تحرکات آمریکا در حمایت از رژیم صهیونیستی است؛ چنانکه سفر دوره‌ای تیلرسون به منطقه اقدامی در این راستا بوده تا رضایت کشورهای عربی برای موضع‌گیری نکردن در برابر تجاوزات این رژیم را جلب کند. جالب توجه آنکه دو ماه از اعلام پایتختی قدس برای رژیم صهیونیستی از سوی آمریکا می‌گذرد که سکوت جهان اسلام و بی‌تفاوتی مجامع جهانی گستاخی بیشتر آمریکا را به همراه داشته است؛ چنانکه دو مقام رسمی در وزارت خارجه آمریکا اعلام کردند، «رکس تیلرسون» وزیر خارجه این کشور ترتیبات امنیتی برای انتقال رسمی سفارت آمریکا از «تل‌آویو» به «بیت‌المقدس» در اواسط ماه مه را تأیید کرده است؛ تاریخی که مصادف با هفتادمین سالروز تأسیس رژیم اشغالگر قدس (۲۴ اردیبهشت) است.

فرانسه
 مدعی صلح سوریه
بعد دیگر تحولات منطقه شامل مسئله سوریه می‌شود که با بازیگری فرانسه صورت می‌گیرد. رفتارهای دولتمردان فرانسه نشان می‌دهد، این کشور سعی دارد محور اصلی تحولات سوریه باشد که البته در قالب سیاست تهدید و مذاکره صورت می‌گیرد. فرانسه از یک‌سو ادعاهای شیمیایی را علیه سوریه مطرح و از سوی دیگر طرح تحریم حامیان سوریه را عنوان می‌کند؛ در حالی که همزمان ادعای لزوم مذاکره و برنامه‌ریزی برای حل سیاسی بحران سوریه را ارائه می‌دهد. 
فرانسوی‌ها که به دنبال سهمی در تحولات غرب آسیا هستند، برآنند تا معادلات سوریه را مدیریت کنند؛ چنانکه از زمان حمله ترکیه به عفرین، مذاکراتی میان مکرون و اردوغان، رؤسای‌جمهور فرانسه و ترکیه صورت گرفته و از سوی  دیگر فرانسه تلاش دارد خود را ضامن اجرایی شدن قطعنامه آتش‌بسی نشان دهد که در شورای امنیت به تصویب رسیده است. 

انگلیس
 مدعی راهکار سیاسی یمن
تحولات یمن بعد دیگر تحولات منطقه را تشکیل می‌دهد که محور اصلی آن با انگلیس است. انگلیسی‌ها از یک‌سو نماینده سازمان ملل در امور یمن شده‌اند و از سوی دیگر جانسون، وزیر خارجه این کشور پرونده یمن را به یکی از محورهای کاری خود مبدل کرده است. رایزنی با کشورهای عربی و البته رویکرد به جمهوری اسلامی ایران به منزله بازیگران اصلی تحولات یمن در این چارچوب صورت گرفته است. انگلیس همچنین در عمان با مقامات یمنی دیدار داشته و طرح‌هایی را مطرح کرده است. 
آنچه محافل رسانه‌ای و سیاسی این روزها درباره یمن مطرح می‌کنند، اجرای طرح‌هایی برای پایان جنگ است. این مسائل در حالی مطرح می‌شود که چند نکته درباره آن قابل توجه است. نخست آنکه، رویکرد کشورهای غربی و سازمان ملل برای پایان جنگ نه برای کمک به یمن، بلکه اقدامی برای نجات عربستان از جنگی بی‌پایان است.
دوم آنکه، این روزها در حالی انگلیس به محور بازی سیاسی و میانجی در یمن مبدل شده که خود حامی و متحد سعودی در کشتار یمنی‌هاست.
سوم آنکه، نیروهای مردمی از همان ابتدای بحران یمن، راهکار پایان بحران را اعلام کردند که پایان تجاوز ائتلاف سعودی‌ـ آمریکایی به یمن، امدادرسانی پزشکی و غذایی به یمن، اجرای روند سیاسی براساس یمنی‌ـ یمنی، حمایت از مبارزه نیروهای مردمی و ارتش یمن با گروه‌های تروریستی و اقدام برای بازسازی این کشور و برگزاری انتخابات آزاد بدون دخالت خارجی برای تحقق حق مردم در تعیین سرنوشت کشورشان، محور این برنامه‌ها بوده است.
چهارم آنکه، کشورهای غربی نمی‌توانند با ادعای تروریست بودن نیروهای مردمی یمن و نیز ادعای واهی دخالت ایران در یمن، به باج‌گیری از یمن و توجیه اعمال فشار بر ایران بپردازند. آنها اگر واقعاً به دنبال حل بحران یمن هستند، باید پذیرنده خواست مردم مبنی بر لزوم حضور نیروهای مردمی در اداره سیاسی و امنیتی کشور باشند و به ادعاهای واهی خود علیه یمن و ایرانی که همواره حامی ملت یمن بوده، پایان دهند.

کلام آخر
نکته قابل توجه آنکه در هر سه پرونده، کسانی محور آنچه راهکار سیاسی نامیده می‌شود، شده‌اند که خود نقش محوری در ایجاد این بحران‌ها دارند. برای نمونه، آمریکا با طرح‌هایی مانند اعلام قدس به پایتختی رژیم صهیونیستی تحریک فلسطینی‌ها و جهان اسلام را رقم زده‌ است. در سوریه نیز فرانسه محور تسلیح گروه‌های تروریستی به سلاح‌های شیمیایی است؛ در حالی که در ظاهر ادعای اقدام جهانی علیه سلاح شیمیایی را مطرح می‌کند. 
در یمن نیز انگلیس تأمین‌کننده بمب‌های فسفری و کشتار جمعی سعودی است و به طور رسمی نیز اعلام کرده است این اقدامات برای اقتصاد این کشور ضروری است. با توجه به این حقایق می‌توان گفت، کشورهای مذکور با حضور در این پرونده‌ها سعی دارند ضمن پنهان‌سازی نقش مخرب خود در بحران‌های منطقه‌، روند تحولات را در مسیر خواسته‌های خود هدایت کنند.

 هیلی: باید مانع حمایت روسیه از ایران شد
خبرگزاری تسنیم: «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل با انتقاد از وتوی پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت علیه ایران از سوی روسیه، گفت: «باید اقداماتی علیه ایران انجام شود که روسیه نتواند متوقف کند.» هیلی پس از شکست پیش‌نویس قطعنامه ضد ایرانی پیشنهادی انگلیس در شورای امنیت در پی وتوی روسیه، با صدور بیانیه‌ای مدعی شد: «با وجود مدارک متقنی که تیم کارشناسان سازمان ملل درباره نقض تحریم تسلیحاتی یمن از سوی ایران ارائه کرده؛ اما شورای امنیت نتوانست قطعنامه‌ای علیه این کشور اتخاذ کند.» نیکی هیلی در پایان تأکید کرد: اگر روسیه به ممانعت از اقدامات شورای امنیت علیه ایران ادامه دهد، آنگاه آمریکا و شرکایش باید خود گام‌هایی را علیه تهران بردارند که مسکو نتواند مانع آن شود.
افزایش کیفیت موشک‌های ایران مایه نگرانی آمریکاست
خبرگزاری العالم: ژنرال «جوزف وتل» رئیس فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا در خاورمیانه می‌گوید فقط تعداد روزافزون موشک‌های بالستیک ایران، مایه نگرانی آمریکا نیست؛ بلکه این روزها، افزایش کیفیت موشک‌های ایرانی هم به فهرست نگرانی‌های واشنگتن افزوده شده است. وتل گفت: «یکی از نگرانی‌های عمده ما، گذشته از افزایش عددی، بالا رفتن کیفیت موشک‌های بالستیک ایران و صادرات آنها به دیگر مناطق خاورمیانه است.» وتل درباره پهپادهای ایرانی هم گفت: «یکی از موارد نگرانی ما، استفاده روزافزون ایرانی‌ها از پرنده‌های بدون سرنشین است که می‌توانند تهدیدی برای فعالیت‌های ما در آب‌های منطقه باشد.»
 دخالت مجدد آمریکا در امور داخلی ایران
خبرگزاری فارس: دفتر نمایندگی حقوق بشر آمریکا واقع در سوئیس نسبت به سفر وزیر دادگستری ایران به این کشور برای شرکت در اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد واکنش نشان داد و در موضع‌گیری کاملاً ضد ایرانی بیانیه‌ای منتشر کرد. در بخشی از بیانیه دفتر حقوق بشر آمریکا واقع در ژنو سوئیس آمده است: «آمریکا از سفر «سیدعلیرضا آوایی» وزیر دادگستری ایران برای سخنرانی در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به ژنو متأسف است.» در بخش دیگر این بیانیه، نمایندگی آمریکا در ژنو با دخالت مستقیم در امور داخلی ایران نسبت به دستگیری اخلالگران و برهم‌زنندگان امنیت در برخی شهرها انتقاد کرده است.
 آمریکا به مقابله با ایران ادامه می‌دهد
خبرگزاری ایرنا: پس از آنکه روسیه، قطعنامه ضد ایرانی پیشنهادی انگلیس برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه یمن را وتو کرد، «کلی اکلز کوری» یکی از اعضای هیئت نمایندگان آمریکا در سازمان ملل تصریح کرد، واشنگتن به مقابله با ایران ادامه می‌دهد. این نماینده آمریکا در سازمان ملل تصریح کرد که واشنگتن همچنان به جهان درباره اقدامات ایران می‌گوید تا اینکه تهران اقدامات مضر خود را متوقف کند. کوری تأکید کرد: «ما تا زمانی که ایران متوقف نشود، متوقف نخواهیم شد.»
 ایران تهدیدی علیه تل‌آویو است
خبرگزاری فارس: لیندسی گراهام، سناتور تندروی آمریکایی ضمن اذعان به توان موشکی حزب‌الله، خواهان اتخاذ رویکردی شبیه به سیاست‌های واشنگتن در برهه بحران کوبا در دهه 60 میلادی در قبال ایران شد. لیندسی گراهام، سناتور ایالت کارولینای جنوبی که به همراه هیئتی متشکل از سناتورهای جمهوریخواه و دموکرات به سرزمین‌های اشغالی سفر کرده بود، پس از دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، گفت: «آمریکا نه تنها حزب‌الله لبنان، بلکه باید ایران را مسئول حملات موشکی به اسرائیل از جنوب لبنان برشمرد.»


  رضا اشرفي/ پارلمان هلند طرح نسل‌كشي ارامنه از سوي عثماني را به رسميت شناخت. در اين طرح كه كشتار يك ميليون و ۵۰۰ هزار ارمني در دوران جنگ جهاني اول (1915) و در دوران امپراتوري عثمانی ‌به بحث گذاشته شد، اكثريت پارلمان به آن رأي مثبت دادند و تأكيد كردند، اين مسئله و چالش، نسل‌كشي محسوب مي‌شود. بر همين اساس، تركيه با موضع‌گيري شديد نسبت به آن و احضار سفير هلند، اعتراض شديد خود را نشان داد و آن را بدون وجاهت قانوني دانست. 
تصويب اين طرح از سوي پارلمان هلند زواياي بسياري را با خود به همراه دارد كه در حال حاضر مي‌توان گفت، از ميان همه آنها دو مسئله از اهميت بيشتري برخوردار است که نشان‌دهنده رويكردهاي كلان هلند و حتي اروپا و غرب در اين باره است. ابتدا اينكه طي سال‌هاي گذشته به ویژه به دليل دخالت‌هاي خانمان‌سوز آمريكا و اروپا در غرب آسيا، بحث مهاجران اين منطقه به اروپا بسيار زياد شده، به همين نسبت به ميزان اسلام‌ستيزي در كشورهاي اروپايي افزوده شده است. در اين ميان، هلند طي سال‌هاي گذشته گرايش‌های شديد و تندی را در قبال مسلمانان اتخاذ كرده است؛ به گونه‌اي كه حتي مخالفت با حضور مسلمانان در هلند در بين شهروندان اين كشور افزوده شده و مسلمانان مقيم در اين كشور از سوي شهروندان با مشكلات شديد زيستي و رواني مواجه شده‌اند. 
مسئله ديگر در اين باره به رويكردهاي كلان هلند، همسان با كل اروپا در قبال تركيه برمي‌گردد. از آنجا كه تركيه در دهه‌هاي گذشته به طور جد علاقه‌مند بوده که وارد اتحاديه اروپا شود، برخي از طرح‌ها و رفتارها براي اين مسئله است كه از عضويت تركيه جلوگيري شود تا به ميزان و آمار مسلمانان در اروپا افزوده نشود. به طور كل، اروپا به هيچ وجه علاقه ندارد كه يك كشور مسلمان را به اتحاديه خود بيفزايد؛ زیرا بسياري از اروپايي‌ها در اين باره حساس بوده و به هويت مسيحي خود تأكيد دارند. بنابراين مي‌توان گفت، اين مصوبه هلند بخشي از طرح كلان اروپا است كه در آينده نيز ادامه خواهد يافت. 
پيش از اين نيز ده كشور اروپايي به چنين اقدامي دست ‌زده‌اند؛ اگرچه تأكيد كرده‌اند كه آن را به قانون كشور تبدیل نخواهند كرد؛ اما به هر حال مقدمه‌چيني لازم براي تصويب آنها انجام شده است. يكي از چالشي‌ترين كشورهايي كه چنين اقدامي ‌را رقم زده است، طرح پارلماني سال گذشته آلمان است .»
در بين كشورهاي جهان نيز تاكنون 25 كشور دست به چنين اقدامي‌ زده‌اند. اگرچه ابتدا اروگوئه اين مسئله را كليد زد؛ اما در گام‌هاي بعدي اروپا آن را جدي‌تر گرفت. تاكنون چهار كشور اين نوع مصوبه پارلمان را به قانون خود تبديل كرده‌اند؛ اما چشم‌انداز آينده نشان مي‌دهد گسترده شدن تصويب اين طرح‌ها، به گونه‌اي در مقابل مسلمانان انجام خواهد شد؛ زیرا سياست‌هاي رسانه‌اي غرب بر اين مبنا است كه با روش‌هاي گوناگون، بدبيني نسبت به اسلام و مسلمانان را افزايش دهد. از سویی، در اين طرح تركيه به منزله يكي از نمايندگان جهان اسلام مطرح است؛ اما غرب با ابزار رسانه‌اي اين قابليت را دارد كه اين بدبيني و ديدگاه نسل‌كشي را به كل جهان اسلام تعميم دهد. مهم اين است كه ذهن اروپايي و غربي آماده است تا بدبيني نسبت به اسلام و مسلمانان را بپذيرد و طي سال‌هاي گذشته غرب به شدت بر روي آن كار كرده است. 
با توجه به اينكه آمارها نشان مي‌دهد، به ميزان و تعداد مسلمانان در اروپا و غرب افزوده خواهد شد و همين مسئله از ديدگاه غرب به تهديد تبدیل شده است، از هر زمينه‌اي براي تشديد حس بدبيني نسبت به مسلمانان استفاده خواهد شد. اين مسئله براي غرب و دنياي مسيحيت به اندازه‌اي مهم است كه پاپ نيز وارد بازي شده و اين ديدگاه را تقویت کرده است. به گونه‌اي كه سال گذشته پاپ فرانچسکو، رهبر کاتولیک‌های جهان طي سفر به ارمنستان و با حمايت از مسيحيان و ارامنه از واژه نسل‌كشي استفاده كرد. اين تفكر به هر جهت بخشي از جورچین روياروي هم قرار دادن اسلام و مسيحيت است.

نفوذ آل‌سعود در جهان اسلام ـ ۶

  عبدالله عبادی/ سلفیت در مراکش خود یک جریان اجتماعی، دینی و خطابی است که در ظاهر امر سعی در تغییر ارزش‌ها و تجدید اخلاق براساس ویژگی‌های جامعه دارد، اما حقیقت این جریان چیز دیگری است؛ کسب منافع دنیوی از اهداف اصلی این جریان است.
این جریان در مراکش در ابتدای کار با بی‌نظمی و بی‌برنامگی روی کار آمد، اما کم‌کم شاهد ایفای نقش‌های مشخص و برنامه‌ریزی دقیق در این جریان شدیم.

چرا مراکش؟
یکی از ویژگی‌های برجسته مراکش در جهان عرب، اخلاق‌گرایی صوفیانه در این دیار است. در نوشته‌های تاریخی و برخی کتب معاصر اشاره شده که وقتی «ایوبیان» بر مصر سیطره یافتند و فاطمیان را برانداختند، برای تثبیت پایه‌های حکومت خود و تجهیز معنوی افراد در مواجهه با تبشیری‌های مسیحی، به علمای اخلاق در مراکش متمسک شدند و لذا برخی از آنها را به سرزمین خود دعوت کرده و به نحوی ایشان را مسئول اخلاقمند کردن جامعه کردند. البته نباید از نیت‌های سیاسی و اهداف دنیوی ایوبیان غافل شد، ولی مهم این است که این صفت اخلاقی و زهد چنان در اهل مراکش ریشه‌دار بوده و به آن مشهور بوده‌اند که موضوع دعوت مصری‌ها از علمای اخلاق و پارسایان مراکشی تا امروز هم ادامه داشته است‌.
اخلاق مراکشی که تا حدود بسیاری ریشه در بافت اجتماعی‌ـ تاریخی این دیار و آمیختگی عقیدتی آن با مذهب «مالک‌بن‌انس» دارد؛‌ دارای چند ویژگی ممتاز است که با سلفی‌گری خاص آن دیار نیز عجین شده و در فضای کنونی جهان عرب، این مدل از سلفی‌گری آمیخته با اخلاق و تصوف، می‌تواند تلطیف‌کننده فضای سلفی‌گری متعصبانه در برخی کشورهای عربی باشد.

ترویج سلفیت
 در مراکش زیر پرچم قرآن و سنت
سلفی‌ها که با داشتن پدرخوانده‌ای چون عربستان منبع مالی عظیمی در اختیار دارند، برای نشر عقاید خود در مراکش برنامه‌های متنوعی را تدارک می‌بینند که مهم‌ترین آن راه‌اندازی جمعیت تبلیغی قرآن و سنت نبوی در این کشور است.
  پایگاه اطلاع‌رسانی fikercenter در این باره نوشته است: «این جمعیت در سال ۱۹۷۶ میلادی به ریاست «محمد الغراوی» تأسیس شد، او تا سال ۲۰۰۸ م در مدارس مختلفی که وابسته به این جمعیت بود، تدریس می‌کرد، کم‌کم این مدارس با استقبال زیاد مردم مواجه شد و حکومت برای سیطره بر آنها مجبور به ادغام آنها در مؤسسات دینی و آموزشی شد.
بعدها این مدارس با عنوان «دور القرآن»(قرآن‌سرا) شناخته شدند و در دهه 70 میلادی «ابن باز»، رئیس مرکز و مفتی اعظم عربستان به صراحت اذعان کرد که قرآن‌سراهای مراکش با هدف ترویج عقاید سلفی تأسیس شده‌اند.
این مراکز به لحاظ اجتماعی، رنگ و صبغه فرقه‌ای به خود گرفته‌اند؛ به‌ طوری که سلفی‌ها در حفظ و تضمین استقلال اجتماعی این مدارس بر اساس روابط اجتماعی حاکم در جامعه و برپایه دیدگاه دینی خود اقدام می‌کنند و در بیشتر موارد نیز به‌دلیل صدور احکامی خارج از عرف جامعه از سوی حکومت متوجه نقد و خرده‌گیری شده‌اند.»
 مهم‌ترین رخدادی که می‌توان در این زمینه به آن اشاره کرد، تصریحات محمد الغراوی، رئیس جمعیت تبلیغی قرآن و سنت مراکش مبنی بر جایز دانستن ازدواج با دختران ۹ ساله بود؛ موضوعی که به‌شدت از سوی حکومت و وزارت اوقاف و امور اسلامی محکوم و به موضوعی جنجال‌برانگیز تبدیل شد، تاجایی که به دستور حکومت فعالیت جمعیت مذکور به حالت تعلیق درآمد و بسیاری از قرآن‌سراها با دخالت مأموران حکومتی در مراکش تعطیل شدند.
این در حالی است که به‌دلیل صدور احکام جاهلانه از سوی شیوخ سلفی در این مراکز به اصلاح قرآنی و باز شدن فضایی برای تأویل و تفسیر به رأی از آموزه‌های قرآن و اسلام، کم‌کم جامعه مراکش به‌ ویژه قشر جوان این کشور به سمت تبلیغات افراد سودجویی چون گروهک‌های تندرو تروریستی جذب شده‌اند؛‌ استقبال و پیوستن جوانان مراکشی به گروه تروریستی داعش از مهم‌ترین پیامدهایی بوده که جمعیت تبلیغی قرآن و سنت مراکش با آموزه‌های ناصحیح خود به آن دامن زده و ضعف عملکرد مراکز قرآنی در این کشور را بیش از پیش به منصه ظهور رسانده است. چنانکه بر اساس مستندات حکومتی، بسیاری از جوانان مراکشی، خانواده‌ها و همسران خود را در شرایط بسیار بدی ترک کرده و به گروه تروریستی داعش پیوسته‌اند.
در سال 2016 و با گسترش دامنه فعالیت‌های الغراوی، دولت مراکش با هدف کنترل اقدامات وی اقدام به بستن تعدادی از مراکز قرآنی وابسته به وی کرد. شیخ محمد الغراوی رئیس این جمعیت با سخنرانی در میان جمعی از پیروانش خواستار بازگشایی این مراکز شد تا جلوی جنایت، مواد مخدر و گسترش تشیع گرفته شده و افکار روشنگرایانه ترویج شود!
الغراوی از کسانی که قدرت و مسئولیتی داشتند خواست تا برای بازگشایی مراکز قرآنی میانجی‌گری کنند و با نام بردن از عبدالمجید الدمناتی عضو ارشد حزب اتحاد قانونی و معاون شهردار مراکش گفت که وی نیز به مدت طولانی در این مراکز قرآنی تعلیم دیده است.
وی با بیان اینکه این جمعیت و شاخه‌های آن در کاهش جنایت و جلوگیری از گسترش تشیع نقش مهمی داشته‌اند، مدعی شد: «آمار جنایت و استعمال مواد مخدر پس از بسته شدن مراکز قرآنی بالا رفته و این مراکز تفکر روشنگرایانه را تبلیغ می‌کند و جلوی افکار ویرانگر و خطرهای امنیتی را می‌گیرد!»
این مبلّغ سلفی همچنین با یادآوری مشارکتش در همه‌پرسی قانون اساسی مراکش در سال 2011 گفت: «ما از نخستین کسانی بودیم که از طرح پادشاه برای قانون جدید در سراسر مغرب حمایت کردیم و با توجه به موضع سلفی‌ها نسبت به مشارکت سیاسی، شرکت آنان در همه‌پرسی غیر منتظره و با هدف برقراری ثبات در کشور صورت گرفت که آثار خوبی هم در پی داشت.»

 آمريکا: تشدید بازداشت مهاجران بدون سوابق جنايي
نقض حقوق مهاجران و پناه‌جویان در آمریکا هر روز ابعاد جدیدتری به خود می‌گیرد، چنانکه افزايش 43 درصدي بازداشت‌ها از سوي اداره مهاجرت آمريکا مطابق با رويکردي است که دولت آمريکا از زمان روي کار آمدن ترامپ در پيش گرفته است. تعداد افراد بدون هيچ‌گونه سابقه جنايي که به دست مأموران اين سازمان دستگير شده‌اند، افزايش يافته است؛ موضوعی که نشان‌دهنده پافشاري دولت دونالد ترامپ رئيس‌جمهور آمريکا در اجراي طرح‌هاي مهاجرتي وي است. برای نمونه دستگيري مجرمان با ۱۴ درصد افزايش به 25 هزار و 626 مورد رسيد، در حالي که دستگيري افراد بدون سابقه جنايي به افزايش سه برابري از ۴ هزار و 918 نفر به ۱۳ هزار و 548 نفر رسيده است. نهادهای حقوق بشر این روند را اقدامی خطرناک می‌دانند که نقض گسترده حقوق مهاجران و پناه‌جویان را به همراه دارد. 
 سازمان ملل: اتهام به نهاد‌ها در زمینه سوء‌استفاده جنسی
سازمان ملل متحد اعلام کرد طی سه ماه آخر سال ۲۰۱۷، ۴۰ مورد اتهام در زمینه سوء‌استفاده جنسی و بدرفتاری علیه نهاد‌های مختلف این سازمان مطرح شده است. سازمان ملل متحد اعلام کرد طی سه ماه آخر سال 2017 میلادی، 40 مورد اتهام در زمینه سوء‌استفاده جنسی و بدرفتاری علیه نهادها، صندوق‌ها، مأموریت‌های صلح‌بانی و برنامه‌های این سازمان اطلاع داده شده است. «استفان دوژاریک» سخنگوی سازمان ملل متحد گفت از این 40 اتهام، 15 مورد از عملیات صلح‌بانی، 17 مورد از نهادهای سازمان ملل متحد، صندوق‌ها و برنامه‌ها و ۸ مورد از شرکای اجرایی گزارش شده است. سخنگوی سازمان ملل افزود: این 40 اتهام 54 قربانی ـ 30 زن و 16 دختر ـ را در بر می‌گیرد و این در حالی است که سن هشت نفر دیگر مشخص نیست.
 آمریکا: افزايش تبعيض نژادي در نظام آموزشي
«واحد حقوق مدني» وزارت آموزش آمريکا شاهد رشد چشمگير در تعداد شکايات مربوط به آزار و اذيت نژادي در مدارس اين کشور در سال 2017 بوده است. اين افزايش تعداد شکايت در بالاترين سطح از نوع خود از سال 2009 تاکنون بوده است. تعداد شکايات مربوط به تبعيض و آزار و اذيت نژادي که واحد حقوق مدني وزارت آموزش دريافت مي‌کند، طي 9 سال گذشته شاهد فراز و نشيب بوده است. اين واحد تا سال مالي 2017، بيش از 600 شکايت دريافت نکرد، ولي در سال 2017 نزديک به 675 مورد شکايت دريافت کرد که شاهد رشد نزديک به 25 درصد در مقايسه با سال قبل بود. «دفتر حقوق مدني» (او‌سي‌آر) بر اساس قوانين فدرال به اين شکايت‌ها رسيدگي مي‌کند. این تبعیض بیشتر در قبال اقلیت‌های دینی و نژادی به ویژه مسلمانان و سیاه‌پوستان اعمال شده است. 
 میانمار: فرار تنها راهکار پیش روی مسلمانان
سرکوب مسلمانان روهینگیا در میانمار همچنان ادامه دارد. در شش ماه گذشته ۷۰۰ هزار نفر از مسلمانان روهینگیا با عبور از مرز بنگلادش به این کشور گریخته‌اند. مسلمانان روهینگیا با به خطر انداختن جان‌شان از مرزی که دو کشور میانمار و بنگلادش را از یکدیگر جدا می‌کند، عبور کرده‌اند. اغلب آوارگان از اقلیت مسلمانان در میانمار هستند که وارد نزدیک‌ترین شهر مرزی در خاک بنگلادش شده‌اند. این آوارگان در خاک میانمار متحمل بدترین اتفاقات از جمله تجاوز، غارت و قتل‌عام شده و از خشونت‌ها در کشورشان فرار کرده‌اند. گفتنی است، فرار مسلمانان روهینگیا از استان راخین در میانمار از شش ماه پیش آغاز شده است. سازمان ملل از بدرفتاری با مسلمانان روهینگیا به عنوان پاکسازی نژادی یاد کرده است. هم‌اکنون صد‌ها هزار روهینگیایی در فقر و بدبختی تمام در اردوگاه‌های پناه‌جویان در بنگلادش مستقر شده‌اند.