رهبر معظم انقلاب در دیدار شرکت‌کنندگان در کنگره‌ بین‌المللی «نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی» حرکت در مسیر پیشرفت علمی را وظیفه‌ حکومت‌های اسلامی و نخبگان آن برشمردند و گفتند: نخبگان دنیای اسلام باید یک حرکت عظیم فکری و یک خواست عمومی برای پیشرفت علمی و رسیدن به قله‌ علم و دانش را به وجود آورند.

امام خامنه ای در پاسخ به دروغ‌ها و تهدیدهای رئیس‌جمهور آمریکا

امام خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت هفته‌ معلم در دانشگاه فرهنگیان حضور یافتند و در دیدار هزاران نفر از دانشجویان و معلمان  سخنان مهمی را ایراد کردند.

آمریکایی‌ها 
همیشه دروغ گفته‌اند
حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای درباره «آمریکا» و «برجام» با اشاره به استمرار عزت و عظمت ملت ایران و بی‌نتیجه ماندن توطئه‌های دشمنان تأکید کردند: «بارها گفته بودیم «به آمریکا اعتماد نکنید»، این هم نتیجه‌اش. درباره‌ مذاکره با سه کشور اروپایی هم می‌گوییم به اینها هم نباید اعتماد کرد و برای هر قرارداد باید تضمین‌های واقعی و عملی بگیرید، وگرنه نمی‌شود به این شکل حرکت را ادامه داد.» رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به حرف‌های سخیف ترامپ گفتند: «این شخص علاوه بر بیش از ۱۰ دروغ آشکار، ملت ایران و جمهوری اسلامی را هم تهدید کرد که بنده از طرف ملت ایران به او می‌گویم؛ شما غلط می‌کنید.»
ایشان مسئله‌ آمریکا را مسئله‌ای مهم، جدی و غیر احساسی دانستند و خاطرنشان کردند: «دشمنی مستمر، عمیق و براندازانه‌ آمریکایی‌ها، دشمنی با اینجانب یا دیگر مسئولان کشور نیست؛ بلکه خصومت با مجموعه نظام اسلامی و ملتی است که این نظام را انتخاب کرده و در راه آن حرکت می‌کند.»
حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای در همین زمینه افزودند: «حتی در دولت اوباما که نامه می‌نوشتند و حرف‌هایی می‌زدند، درصدد براندازی بودند، اما به دروغ می‌گفتند هدف‌مان براندازی نظام اسلامی نیست.»

دشمنی آمریکا
 با انقلاب اسلامی پایان ندارد
رهبر معظم انقلاب در بازخوانی کوتاه روند منتهی به قرارداد برجام افزودند: «وقتی مسئله‌ هسته‌ای و تحریم‌ها شروع شد، برخی چهره‌های شناخته‌شده به اینجانب می‌گفتند؛ چرا بر روی مسئله‌ هسته‌ای می‌ایستید؟ این مسئله را کنار بگذارید تا آمریکایی‌ها خباثت و دشمنی نکنند؟» ایشان افزودند: «این حرف البته از چند زاویه غلط بود؛ یکی اینکه انرژی هسته‌ای نیاز واقعی کشور است و تا چند سال دیگر، ایران به ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای نیاز دارد.» رهبر معظم انقلاب اسلامی در همین زمینه خاطرنشان کردند: «می‌گویید برای تأمین نیاز خود به انرژی، «نفت» دارید، اما مگر نفت، ابدی است؟ آیا وقتی نفت تمام شد تازه به دنبال امکانات هسته‌ای برویم؟ آیا نسل‌های آن روز ما را لعنت نمی‌کنند که چرا به موقع سراغ انرژی هسته‌ای نرفتید؟» معظم‌له افزودند: «همان موقع به این مسئولان می‌گفتم، انرژی هسته‌ای بهانه است، اگر این را کوتاه بیایید آمریکایی‌ها بهانه‌ دیگری می‌گیرند؛ آنها می‌گفتند، این‌جوری نیست، اما حالا دیدید که همین‌جوری است و دشمنی آمریکا و بهانه‌گیری آنها تمام نشد.»

آمریکا 
غیر قابل اعتماد است
امام خامنه‌ای با یادآوری تذکرات مکرر خود در جلسات خصوصی و عمومی به مسئولان درباره‌ پرهیز از اعتماد به آمریکا افزودند: «به مسئولان گفتیم قبل از هر قرارداد، از طرف مقابل تضمین‌های واقعی بگیرید و به حرف آنها اعتماد نکنید.» حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای با یادآوری شروط خود برای پذیرش برجام از طرف ایران گفتند: «یکی از این شروط، تضمین کتبی و امضای رئیس‌جمهور وقت آمریکا مبنی بر برداشته شدن تحریم‌ها بود، البته مسئولان محترم تلاش کردند، اما نتوانستند و نتیجه‌اش این شد که بعد از دو سال و نیم عمل کردن ایران به همه‌ تعهدات، رئیس‌جمهور آمریکا ضمن خروج از برجام، ملت ایران را تهدید هم می‌کند!»
رهبر معظم انقلاب اسلامی در فراز بسیار مهم دیگری از سخنان‌شان به برخی حرف‌ها درباره‌ ادامه دادن برجام با سه کشور اروپایی اشاره کردند و افزودند: «من به این سه کشور هم اعتماد ندارم و می‌گویم به اینها هم اعتماد نکنید. اگر می‌خواهید قراردادی ببندید، تضمین واقعی و عملی بگیرید، وَالّا فردا اینها هم همان کار امروز آمریکا را به شیوه‌ دیگری خواهند کرد.» ایشان خاطرنشان کردند: «اینها گاهی در حال لبخند، خنجر را در سینه طرف مقابل فرو می‌برند و با تعریف و تمجید ظاهری و اینکه ما می‌دانیم شما قرارداد را به هم نمی‌زنید، اهداف خود را دنبال می‌کنند.» رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره‌ کار با اروپایی‌ها افزودند: «این مسئله بسیار حساس است، اگر توانستید تضمین قطعی و قابل اعتماد بگیرید که البته بسیار بعید است، اشکالی ندارد و حرکت را ادامه دهید، وگرنه نمی‌شود به این شکل حرکت را ادامه داد.» حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، مسئولان کشور را در معرض آزمونی بزرگ توصیف و تأکید کردند: «مسئولان در معرض «آزمون بزرگ» قرار دارند که آیا عزت و اقتدار این ملت را حفظ خواهند کرد، یا نه. باید عزت و منافع ملت به معنای واقعی کلمه تأمین شود.»

گزارش خبری‌ـ تحلیلی صبح صادق از نحوه مواجهه رسانه‌های غربی با خروج آمریکا از برجام


   امین پناهی/ سرانجام انتظارها به پایان رسید و دونالد ترامپ در سخنرانی اخیر خود اعلام کرد از برجام خارج می‌شود. این در حالی است که دولت ایالات متحده آمریکا از زمان انعقاد برجام بارها به شکل‌های گوناگون برجام را نقض کرده بود؛ اما اتفاقی که به تازگی افتاد و قابل توجه است، این بود که ترامپ به طور رسمی از برجام خارج شد و این بیش از آنکه بتواند تأثیری در تصمیم ملت ما و دستگاه دیپلماسی داشته باشد، واکنش‌های رسانه‌ای در پی داشت که در نوع خود قابل توجه بود. در این نوشته تلاش می‌کنیم واکنش رسانه‌های خارجی به این اتفاق تاریخی را بررسی کنیم.
در این میان، شاهد دو نوع واکنش‌ به خروج ترامپ از برجام بودیم؛ یک گروه رسانه‌هایی که همسو با سیاست ترامپ بوده و از عمل او حمایت کرده و گروه دوم رسانه‌هایی که مخالف این اقدام ترامپ بودند.

رسانه‌های همسو با ترامپ
گروه اول؛ در حالی که شاهد خوشحالی زایدالوصف مسئولان رژیم صهیونیستی از این عمل ترامپ بودیم، این خوشحالی در رسانه‌های وابسته به این رژیم هم منعکس شد. پایگاه آی 24 اسرائیل در همان ساعات اولیه پس از این سخنرانی نوشت: «داستان عقب‌نشینی آمریکا از توافق هسته‌ای و تأثیر تصمیم ترامپ به پایان نرسیده، بلکه این اول ماجراست.» این خبرگزاری خروج ترامپ از این معاهده بین‌المللی را یک دستاورد برای نتانیاهو دانسته و چنین ادامه داده است: «به نظر می‌رسد ترامپ کاملاً موضع نتانیاهو در قبال توافق هسته‌ای را اتخاذ کرده است. (ترامپ) حتی برای طرح این اتهام که توافق هسته‌ای بر دروغ استوار است و باید آن را متوقف کرد، به دستاورد موساد که بخشی از آرشیو هسته‌ای ایران را سرقت کرده، استناد کرد.»
افزون بر این، وبگاه «تایمز آو» اسرائیل نیز خواستار آن شد که کسی ترامپ را به دلیل خروج از برجام سرزنش نکند؛ زیرا به ادعای این وبگاه، توافق هسته‌ای قرار بود «برنامه تسلیحات هسته‌ای یاغی» ایران را از بین ببرد؛ اما چنین نکرد.
«فاکس‌نیوز» هم سیاست دوگانه‌ای در این باره در پیش گرفت و جزء معدود رسانه‌های داخلی آمریکا بود که با خوشحالی از این اقدام یاد کرد و گفت: «توافق هسته‌ای ایران فرو پاشید.» این رسانه نزدیک به جمهوریخواهان آمریکا سپس گفت: «تصمیم دونالد ترامپ درباره برجام و بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران لرزه بر تن اروپایی‌ها انداخته است.»
در کنار خوشحالی رسانه‌های وابسته به صهیونیسم از اتفاق اخیر، رسانه‌های عربستان، امارات، مصر و بحرین نیز با انتشار بیانیه‌های دولت‌های خود از این اقدام ترامپ خوشحال شدند و لذا می‌توانند در زمره رسانه‌های راضی از اقدام ترامپ قرار بگیرند. به عبارتی، می‌توان گفت رسانه‌های این کشورها همه تلاش خود را انجام دادند تا این‌گونه بنمایانند که برجام یک توافق بد برای آمریکا و متحدانش بوده که رئيس‌جمهور ایالات متحده توانسته است آن را پاره و خدمتی بزرگ به آنها کند. این رسانه‌ها به نقل از مسئولان حکومتی کشورهای متبوع خود از کشورهای دیگر طرف ماجرای برجام به ویژه کشورهای اروپایی خواسته‌اند تا با خروج از برجام و اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران این جورچین را تکمیل کنند.

رسانه‌های مخالف اقدام ترامپ
گروه دوم؛ در سوی دیگر، بسیاری از رسانه‌های بین‌المللی تلاش کردند این اقدام ترامپ را یک شکست برای دولت تازه‌کار او جلوه دهند و چنین تحلیل کنند که خروج از برجام در نهایت به ضرر آمریکا و متحدانش تمام خواهد شد. هر چند در روزهای منتهی به سخنرانی ترامپ نیز بسیاری از این رسانه‌ها ترامپ را از این پایان سخت بر حذر داشته و اعلام کرده بودند، ترامپ چنین اشتباهی را مرتکب نشود.
جالب‌تر از همه، واکنش ناامیدانه بیشتر رسانه‌های آمریکایی به این داستان بود. «نیویورک‌تایمز» با اشاره به اینکه تنها ایران از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای سود خواهد برد، این تصمیم را به معنای «انزوای بیشتر واشنگتن در میان کشورهای اروپایی» ارزیابی کرد.
روزنامه «وال‌استریت ژورنال» نیز با اشاره به اینکه ترامپ با این اقدام یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای باراک اوباما، رئيس‌جمهور سابق آمریکا را از بین برده، نوشت: «ترامپ این تصمیم را با صرف نظر از خواسته‌های متحدان خود گرفته است.»
روزنامه «واشنگتن‌پست» هم نوشت، تصمیم آمریکا با وجود تلاش فرانسه، آلمان و انگلستان برای قانع کردن واشنگتن گرفته شده و چگونگی بازگرداندن فوری همه تحریم‌ها مشخص نیست. این در حالی است که ترامپ در سخنرانی اخیر خود عنوان کرد: «کشورش از برجام خارج و تحریم‌های علیه ایران که از سال 2015 در حال تعلیق بود، بار دیگر اعمال خواهد شد.»
«نیویورک‌تایمز» در کنار دیگر روزنامه‌های آمریکایی، با اشاره به مخالفت‌های رهبران اروپایی با این اقدام، خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران را موجب افتراق اروپا و آمریکا دانسته و نوشته است: «اقدام ترامپ سبب شکاف در میان متحدان و پیچیده‌تر شدن گفت‌وگوها با کره شمالی می‌شود.»

واکنش رسانه‌های اروپایی
اما رسانه‌های اروپایی از جمله رسانه‌های انگلیس جزء رسانه‌هایی بودند که فرجام خوشی را برای این اقدام ترامپ پیش‌بینی نکرده و آن را نادیده گرفته شدن دولت‌های اروپایی از سوی ترامپ دانستند. «رویترز» ناامیدانه نوشت: «ترامپ خواسته‌های اروپا را نادیده گرفت و از توافق ناقص با ایران بیرون رفت.» این خبرگزاری اقدام ترامپ را موجب افزایش خطر تنش در خاورمیانه، ناراحتی متحدان اروپایی آمریکا و تزلزل موقعیت تأمین‌کنندگان نفت جهان دانست.
«گاردین» نیز نوشت: «ترامپ در توافق هسته‌ای «بسیار بد و یکجانبه» از متحدان اروپایی خود برید.» این روزنامه در ادامه افزود: «افزایش تنش در منطقه به پاسخ ایران بستگی دارد. در داخل ایران فشارها برای از سرگیری طیف کاملی از فعالیت‌های هسته‌ای و بیرون کردن بازرسان آژانس ادامه دارد. طرف‌های دیگر اعلام کرده‌اند سعی می‌کنند توافق را زنده نگه دارند. امری که با تحریم‌های جدید ترامپ که تجارت شرکت‌های بزرگ جهانی با ایران را هدف قرار داده، بعید به نظر می‌رسد.»

رسانه‌های منطقه 
در کنار رسانه‌های اروپایی رسانه‌های لبنان، پاکستان و ترکیه نیز خروج ترامپ از توافق هسته‌ای شش کشور غربی با ایران را به تیتر اول رسانه‌های خود تبدیل کرده و این واقعه را تحلیل کردند.
روزنامه «الاخبار» لبنان در گزارشی با عنوان «پاسخ ایران به موضع اروپا بستگی دارد؛ «ترامپ» نبرد را آغاز کرد» این موضوع را بررسی کرد و نوشت: «دونالد ترامپ، منطقه را به مرحله «قدیم-جدید» بازگرداند؛ تنش و تحریم جای خود را به آرامش نسبی با ایران داد، این آرامش سه سال به طول نینجامید. با وجود اینکه گزینه‌های دیپلماتیک ایران «تقریباً غیرموجود» به نظر می‌رسد، اما ایران به دنبال آگاه شدن از موضع اروپا درباره چگونگی حفظ آنچه باقی مانده، خواهد رفت.»
این در حالی است که برخی رسانه‌های لبنانی نزدیک به غرب و عربستان از جمله «المستقبل» از این نوع مواجهه ترامپ با برجام استقبال کرده و برای گزارش خود تیتر «ترامپ خطاب به تهران؛ توافق هسته‌ای کیش» را انتخاب کرد و در گزارش خود نقشه‌ای از تأسیسات هسته‌ای ایران قرار داد.
پاکستانی‌ها هم در این باره در رسانه‌های خود اظهار نظر کرده و اظهارات ترامپ درباره ایران را به عنوان تیتر اصلی منتشر کردند. روزنامه جنگ در تیتر اصلی خود نوشت: «ترامپ از توافق هسته‌ای با ایران جدا شد.» این روزنامه در ادامه نوشت: «با توجه به اینکه اتحادیه اروپا اعلام کرده است به توافق هسته‌ای با ایران پایبند باقی خواهد ماند، کناره‌گیری آمریکا از برجام نقض یک پیمان بین‌المللی است.»
روزنامه «داون» دیگر روزنامه پاکستانی نیز در گزارشی «ترس آمریکا از برنامه موشکی ایران و دستیابی این کشور به توان هسته‌ای» را علت اصلی نقض برجام دانست. 

نتیجه‌گیری
آنچه در این گزارش آمد، تنها گوشه‌ای از بازتاب‌های خروج ترامپ از برجام بود؛ چرا که رسانه‌های کشورهای گوناگون تلاش کردند از همان ساعت‌های اولیه پس از سخنرانی ترامپ توجه خود را روی این موضوع متمرکز کنند؛ اما باید بدانیم همه آنچه گفته شد، تنها واکنش رسانه‌ها برای بزرگ جلوه دادن اتفاق اخیر بود؛ یعنی رسانه‌ها تلاش کردند این موضوع را بسیار بزرگ‌تر از آنچه واقعاً رخ داده، جلوه دهند. البته در کنار همه این تحلیل‌ها و تیتر کردن‌ها یک نکته بسیار قابل توجه بود و آن، اینکه حتی رسانه‌های غربی‌ که تلاش کردند خود را مخالف این قضیه جلوه دهند، نتوانستند تحلیل درستی از آینده این ماجرا و نوع ورود جمهوری اسلامی ایران به آن و همچنین وضعیت داخلی کشور ارائه کنند. این در حالی است که این رسانه‌ها همواره درباره ایران دچار یک سری خطاهای محاسباتی استراتژیک بوده و در نهایت چیزی که حتی فکرش را هم نمی‌توانستند بکنند، اتفاق افتاد و این یعنی عدم شناخت رسانه‌های جهان غرب از مختصات و شرایط جمهوری اسلامی ایران.

 من اهل این چیزها نیستم
حجت‌الاسلام ناطق‌نوری، مسئول سابق بازرسی دفتر رهبر معظم انقلاب با ذکر خاطره‌ای از عدم حب دنیا در روحیات شخصی حضرت آقا گفته است: «به خاطر دارم جناب آقای هاشمی‌رفسنجانی که با آقا آشنایی دیرین دارند و رفیق بودند، تصمیم به خرید قطعه زمینی داشتند و به ایشان نیز پیشنهاد کردند اجازه بدهید یک تکه زمین هم برای شما بخریم. فرمودند: شما می‌دانید که من اهل این چیزها نیستم. این روحیه زهد و بی‌اعتنایی به مال دنیا در ایشان بارز بود.»
 ترامپ به دنبال تغییر نظام
«واشنگتن فری‌بیکن» از توزیع یک گزارش سه صفحه‌ای بین اعضای شورای امنیت ملی کاخ سفید خبر داده که محتوای آن، راهبرد تغییر نظام در ایران است. بنا بر گزارش این رسانه آمریکایی، کاخ سفید در حال بررسی این طرح است. «عصبانی کردن» مردم ایران از حاکمیت، سوءاستفاده از قومیت‌ها و اقلیت‌های مذهبی و حمایت علنی از جدایی‌طلبی، از جمله محورهای این طرح است.
 یگان9900
یکی از مراکزی که در حملات موشکی محور مقاومت هدف قرار گرفت، یک مقر بسیار سرّی ارتش رژیم صهیونیستی به نام «یگان جمع‌آوری تصاویر۹۹۰۰» است که یکی از سرّی‌ترین بخش‌های واحد اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی به شمار می‌رود. تعیین مقر این یگان و منهدم کردن آن، که از پیشرفته‌ترین تجهیزات برای رصد تا عمق بیش از 80 کیلومتری داخل سوریه برخوردار بود، یک موفقیت بسیار بزرگ است. معمولاً در طول ماه‌های گذشته این مرکز هیچ وقت از نیروهای متخصص خالی نبوده و باید دید در زمان اصابت موشک‌ به این مرکز، چند نفر از متخصصان رژیم صهیونیستی در آن حضور داشتند. حمله به این مقر بسیار سرّی که وظیفه رصد و مدیریت پهپادهای رژیم صهیونیستی در سوریه را بر عهده داشت، باید تلافی دقیق و حساب شده به شهادت هفت نفر از واحد پهپادی سپاه پاسداران در فرودگاه تی4 ارزیابی کرد.
 اهمیت راهبردی یک عملیات
با تحمیل یک ماه انتظار کُشنده و آماده‌باش نظامی-امنیتیِ فرساینده به رژیم صهیونیستی، عملیات در جبهه جولان با غافلگیری اطلاعاتی کامل انجام شد. اهمیت راهبردی و پیام‌های این عملیات چه بود؟ اهمیت راهبردی عملیات نظامی در جولان عبارتند از: 1ـ پاسخ به سیاست افزایش تنش نظامی در سوریه، 2ـ به چالش کشیده شدن برتری اطلاعاتی رژیم صهیونیستی، 
3ـ تغییر وضعیت نظامی سوریه از دفاع به تهاجم، 4ـ تحقیر توانایی‌های پدافند هوایی رژیم صهیونیستی،
 5ـ امکان بازگشایی جبهه سوم در برابر رژیم صهیونیستی،
 6ـ شکسته شدن هیمنه نظامی رژیم صهیونیستی.
 میوه برجام به چه کسی می‌رسد؟
زمانی «جک استراو» گفت، میوه ترس از حمله آمریکا به عراق را در توافق سعدآباد با روحانی و اجبار ایران به تعلیق غنی‌سازی چیدیم، اکنون که ترامپ از برجام خارج شده است و برخی از اصلاح‌طلبان و دولت سعی در ماندن در برجام دارند، این پرسش مطرح است که آیا قرار است اروپا میوه لات‌بازی ترامپ را بچیند؟!
 هدیه بنز به ایران
حسن روحانی در کتاب «امنیت ملی و دیپلماسی هسته‌ای»، نگاه خود به کشورهای اروپایی و آمریکایی را به طور کامل شرح می‌دهد و به نظر می‌رسد، بر اساس همین نگاه، تیم مذاکره‌کننده را مأمور به مذاکره مستقیم با آمریکا کرده است. وی می‌نویسد: «من با بیانی در یک مصاحبه مطبوعاتی در سال 1383 گفتم که مابین دوچرخه و پیکان مخیر بودیم. دوچرخه غیرمتعهدها و پیکان، همان انگلیس به اضافه فرانسه و آلمان بودند. بنز هم (آمریکا) بود، ولی ما اجازه نداشتیم از آن استفاده کنیم. پس ناچار شدیم بین آن دو، پیکان را انتخاب کنیم. در این حالت، دیگر نباید توقع بنز از ما داشته باشید، البته اروپایی‌ها از این مصاحبه کمی مکدر شده بودند.»


نکته: یکی از دوستان ما که مرد نکته‌سنجی است، یک تعبیر بسیار لطیف داشت که اسمش را گذاشته بود «منطق ماشین دودی». می‌گفتیم منطق ماشین دودی چیست؟ می‌گفت من یک درسی را از قدیم آموخته‌ام و جامعه را روی منطق ماشین دودی می‌شناسم.
وقتی بچه بودم، منزل‌مان در شهر ری بود و آن وقت‌ها قطار راه‌آهن به صورت امروز نبود و فقط همین قطار تهران-شاه عبدالعظیم بود. من می‌دیدم که قطار وقتی در ایستگاه بود، بچه‌ها دورش جمع می‌شوند و آن را تماشا می‌کنند و به زبان حال می‌گویند: «ببین چه موجود عجیبی است!» معلوم بود که یک احترام و عظمتی برای آن قائل هستند. تا قطار ایستاده بود، با یک نظر تعظیم و تکریم و احترام و اعجاب به آن نگاه می‌کردند تا کم‌کم ساعت حرکت قطار می‌رسید و قطار راه می‌افتاد... همین که راه می‌افتاد، بچه‌ها می‌دویدند، سنگ برمی‌داشتند و قطار را مورد حمله قرار می‌دادند...
من تعجب می‌کردم که اگر به این قطار باید سنگ زد، چرا وقتی که ایستاده یک ریگ کوچک هم به آن نمی‌زنند و اگر باید برایش اعجاب قائل بود، اعجاب بیشتر در وقتی است که حرکت می‌کند...
نظر: این معما برایم بود تا وقتی که بزرگ شدم و وارد اجتماع شدم... دیدم این قانون کلی زندگی عده‌ای بچه‌صفت است که هر کسی و هر چیزی تا وقتی که ساکن است، مورد احترام است. تا ساکت است، مورد تعظیم و تجلیل است، اما همین که به راه افتاد و یک قدم برداشت، نه تنها کسی کمکش نمی‌کند، بلکه سنگ است که به طرف او پرتاب می‌شود. ولی یک جامعه زنده، فقط برای کسانی احترام قائل است که متکلم هستند، نه ساکت؛ متحرکند نه ساکن؛ باخبرترند 
نه بی‌خبرتر.»

 نامه نخبگان آمریکا به مردم ایران
بیش از پنج هزار نفر از نخبگان سیاسی، هنرمندان و فعالان مدنی آمریکایی حامی صلح با امضای نامه‌ای خطاب به مردم ایران بابت رفتار خطرناک، اتهامات بی‌پایه و اساس و تصمیم یکجانبه دونالد ترامپ در خروج از توافق بین‌المللی هسته‌ای (برجام) عذرخواهی کردند.‌ در این نامه آمده است: «ما به خاطر اینکه دولت کشورمان، توافقنامه‌ای فعال را زیر پا گذاشته است که نه تنها آمریکا، بلکه فرانسه، روسیه، انگلیس، چین، آلمان آن را امضا کرده و به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسیده بود، شرمساریم. توافقی که اگر ایران آن را اجرا می‌کرد، می‌توانست جهان را امن و مردم دو کشور را به هم نزدیک‌تر کند.»

راهکار نتانیاهو
نشریه گاردین نوشت: نتانیاهو برخلاف ظاهرش، جنگ‌طلب نیست. وی یکی از آن دسته از رهبران اسرائیلی است که بسیار از ریسک، جنگ یا صلح گریزان است. وی به دیپلماسی سنتی اعتقادی ندارد، مگر در تلفیق با فشار اقتصادی و بازدارندگی نظامی. همراه با افزایش تندروی در دولت ترامپ، نتانیاهو معتقد است تحریم‌های جدید و فرسایش نیروهای نظامی ایران در سوریه، رهبران ایران را مجبور به تسلیم کند.

۶ سال زمان از دست رفت
سیدمحمدجواد ابطحی، عضو شورای مرکزی فراکسیون نمایندگان ولایی با تأکید بر اینکه متأسفانه با وجود هشدار‌های مکرر رهبر معظم انقلاب نسبت به بدعهدی آمریکایی‌ها ۶ سال زمان خود را در این مسیر از دست داده‌ایم، تصریح کرد: اگر واقعاً اروپایی‌ها می‌خواهند جدا از سیاست‌های آمریکا تصمیم‌گیری کنند، باید در عمل تعهدشان را نشان دهند. برای مثال باید بحث گشایش روابط اقتصادی و تجاری را عملیاتی کنند. از اخراج بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای گرفته تا خروج از NPT و پروتکل الحاقی و بازگشت به فعالیت‌های گذشته‌مان همگی گزینه‌هایی است که می‌تواند در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد.


   دکتر یدالله جوانی/  دولت آمریکا در حالی که از زمان اجرایی شدن برجام تاکنون، به هیچ یک از تعهداتش طبق این معاهده بین‌المللی عمل نکرده بود، به بهانه‌هایی از آن خارج شد. در واقع بهانه‌های ترامپ، همان زیاده‌خواهی‌هایی است که آمریکایی‌ها تصور می‌کردند از طریق برجام به آن دست خواهند یافت. نباید فراموش کرد که اوباما نیزمی‌گفت، ایران زمانی از منافع برجام برخوردار خواهد شد که به روح برجام عمل کند! بنابراین هیچ تفاوتی بین ترامپ و اوباما از این نظر وجود ندارد. تفاوت‌ها در شیوه‌ها و روش‌های دستیابی به اهداف سلطه‌جویانه و زیاده‌خواهانه است. تغییر در سیاست‌ها و رفتارهای جمهوری اسلامی در موضوعات دفاعی و نظامی به ویژه حوزه موشکی، مسائل منطقه، حمایت از ملت‌های مظلوم و جریان مقاومت و حقوق بشر، از جمله مصادیق پایبندی ایران به روح برجام از نظر اوباما بود! آقای ترامپ علاوه بر این موارد، اصلاح برجام با هدف دائمی کردن محدودیت‌ها در عرصه فعالیت‌های هسته‌ای را هم خواستار شد. در یک کلام کوتاه، تصور آمریکایی‌ها این بود که با برجام هسته‌ای، ایران به ناچار برجام‌های موشکی، منطقه‌ای ،حقوق بشری و... را پذیرفته و  از مسیر انقلاب (که روح آن استقلال و آزادی ملت ایران است) خارج شده، در مسیر مورد نظر غرب حرکت خواهد کرد.
اما با هوشیاری ملت بصیر ایران تحت هدایت‌های راهبردی رهبر معظم انقلاب، نه تنها این فاجعه تاریخی رخ نداد و عزت و استقلال ملت ایران با حرکت در مسیر انقلاب حفظ شد؛ بلکه جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر، به موفقیت‌ها و پیروزی‌های بزرگ و راهبردی در منطقه دست یافته است.
ناکامی آمریکا موجب شد تا این کشور، در حالی که عملاً از حیث عمل به تعهداتش وارد برجام نشده بود، با دستور ترامپ از آن خارج شود. ترامپ در سخنان وقیحانه‌ای که طی آن اعلام خروج از برجام کرد، اظهار داشت: «من اعلام می‌کنم که ایالات متحده آمریکا از برجام خارج می‌شود و طی چند روز آینده با صدور یک فرمان اجرایی، شدیدترین تحریم‌های هسته‌ای و اقتصادی را علیه ایران باز‌می‌گردانیم. هر کشوری که به ایران کمک کند نیز می‌تواند تحت تحریم‌های ایران قرار گیرد.»
از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ و تصریح این دولت مبنی بر اینکه از توافق هسته‌ای با ایران خارج خواهد شد؛ نگاهی در ایران شکل گرفت که می‌توان برجام را با اروپایی‌ها حفظ کرد!
مبتنی بر همین نگاه، آقای روحانی رئیس‌جمهور کشورمان در اولین واکنش به سخنان ترامپ و خروج آمریکا از برجام اعلام داشت: «از این لحظه توافق برجام بین ایران و پنج کشور است. از این لحظه ۵+۱، یک را از دست داده است و در این شرایط ما باید منتظر باشیم که این کشورهای بزرگ جهانی نسبت به این توافق چگونه عمل خواهند کرد. به وزارت امور خارجه دستور دادم که ظرف چند هفته آینده با مذاکره با کشورهای اروپایی و دو کشور بزرگ دیگر، یعنی روسیه و چین رایزنی‌ها و هماهنگی‌ و مذاکرات لازم را انجام دهند. اگر در پایان این مهلت و زمان کوتاه به این نتیجه رسیدیم که با همکاری پنج کشور می‌توانیم همه آنچه در برجام خواست ملت ایران بوده به دست آوریم، علی‌رغم میل آمریکا و رژیم صهیونیستی و تلاش‌های آنها و حرف‌های بی‌نزاکت امشب ترامپ، برجام پایدار خواهد ماند و ما می‌توانیم به نفع صلح و امنیت منطقه و جهان قدم‌های‌مان را برداریم.»
اکنون تمام سخن این است که، آیا اروپایی‌ها مستقل از آمریکا، به تعهدات برجامی خود عمل کرده و تأمین‌کننده منافع ملی ما خواهند بود؟ به دو دلیل پاسخ روشن و منفی است:
۱ـ از زمان اجرایی شدن برجام تاکنون، اروپایی‌ها هم مانند آمریکایی‌ها، خواستار تغییر سیاست‌ها و رفتارهای ایران در حوزه‌های گوناگون بودند. به عبارت دیگر، تن دادن ایران به برجام‌های ۲، ۳، ۴ و...، خواست مشترک اروپا و آمریکا طی سال  اخیر از جمهوری اسلامی بوده است. اکنون با خروج آمریکا از برجام، سران سه کشور اروپایی ضمن تأکید بر باقی ماندن در برجام، بر همان نگاه‌های زیاده‌خواهانه پیشین خود و آمریکا تأکید دارند. در واقع سیاست اعلامی اروپایی‌ها ماندن در برجام و سیاست عملی آنان، تبعیت از آمریکا برای فشار بر ایران خواهد بود.
این نکته مهم از بیانیه سران انگلیس، فرانسه و آلمان که پس از خروج آمریکا از برجام صادر شد، به درستی قابل برداشت است. در این بیانیه، بر چند نکته تصریح و تأکید شده است:
الف‌ـ ما کشورهای 3E به برجام پایبند خواهیم بود.
ب‌ـ ایران باید به تعهداتش در چارچوب برجام پایبند باشد.
ج‌ـ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید بتواند بدون هیچ‌گونه منع یا محدودیتی به کار نظارت و راستی‌آزمایی طولانی‌مدت خود ادامه دهد.
دـ در حالی که برجام باید حفظ شود، ما همچنان موافق هستیم که سایر مسائل باید پاسخ داده شود. درباره برخی از مقررات برجام که پس از سال ۲۰۱۵ منقضی می‌شود، لازم است یک چارچوب طولانی‌مدت تعریف شود.
ه‌ـ تعهد ما به حفظ امنیت متعهدان و شرکای ما در منطقه بدون قید و شرط است و ما باید به گونه‌ای معنادار به نگراني‌های مشترک درباره برنامه موشک بالستیک، فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در منطقه به ویژه در سوریه، عراق و یمن پاسخ دهیم.
تأمل در بندهای مذکور از بیانیه سران سه کشور اروپایی، نشان می‌دهد که اروپا بر همان خواسته‌های آمریکا از ایران تأکید دارد. خانم مرکل در تماس تلفنی با دکتر روحانی، بر روی برخی از این خواسته‌های آمریکایی مانند مذاکرات موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران تأکید کرد. به یقین اروپایی‌ها در مذاکرات خود با ایران، شرط برخورداری ایران از منافع اقتصادی برجام را، تن دادن جمهوری اسلامی به مذاکرات منتهی به برجام ۲، ۳ و... بدون حضور آمریکا اعلام خواهند کرد. تشدید تحریم‌های آمریکای خارج شده از برجام و به ویژه تحریم‌های ثانویه، ابزار پیش‌برنده این مذاکرات از منظر اروپایی‌ها ارزیابی می‌شود. این سخن به آن معنا است که دقیقاً یک تقسیم کار بین آمریکا و اروپا برای دوره پس از خروج آمریکا از برجام انجام گرفته است و اروپا، سیاستی مستقل از آمریکا در قبال ایران اتخاذ نخواهد کرد.
۲ـ شرط لازم برای تأمین منافع اقتصادی ایران از طریق همکاری اروپا با جمهوری اسلامی ایران در چارچوب برجام، ایستادگی دولت‌های اروپایی در مقابل تحریم‌های ثانویه آمریکا است. آیا اروپا به خاطر ایران، حاضر به ورود به یک جنگ  اقتصادی با آمریکا خواهد بود؟ آیا دولت‌های اروپایی حاضرند در برابر جریمه شرکت‌های متبوع خود از سوی آمریکا، دست به اقدام متقابل‌ زده و شرکت‌های آمریکایی را جریمه کنند؟ به یقین چنین اتفاقی هرگز رخ نخواهد داد. اروپایی‌ها تحت هیچ شرایطی ایران را بر آمریکا ترجیح نخواهند داد.
بنابراین دولت جمهوری اسلامی ایران باید در راستای تأمین منافع و عزت ملی واقع‌بین بوده، در دام نقشه مشترک، آمریکایی‌ـ اروپایی نیفتد. این واقعیت را رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها تبیین و گوشزد کردند و بار دیگر پس از خروج آمریکا از برجام، این‌چنین متذکر شدند: «بنده از روز اول بارها و بارها گفتم به آمریکا اعتماد نکنید! ... نتیجه‌اش این است که دارید مشاهده می‌کنید؛ دو سال و نیم گذشته است، ما به همه تعهدات عمل کرده‌ایم، این مردک می‌آید بیرون و می‌گوید که من قبول ندارم و خارج می‌شوم و چنان می‌کنم. حال گفته می‌شود که برجام را می‌خواهیم با این سه کشور اروپایی ادامه بدهیم؛ من به این سه کشور هم اعتماد ندارم. من ‌می‌گویم به اینها هم اعتماد نکنید. می‌خواهید قرارداد بگذارید، تضمین به دست آورید، تضمین عملی والّا فردا هم اینها همان کاری را خواهند کرد که آمریکا کرد... اگر نتوانید چنین تضمین قطعی‌ای بگیرید که بنده هم بسیار بعید می‌دانم که بتوانید تضمین بگیرید، آن وقت دیگر نمی‌شود این‌جوری حرکت کرد و این‌جوری ادامه داد.»
رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی با ترسیم وضعیت کنونی مبتنی بر نگاه واقع‌بینانه و آشکارسازی نیات دولت‌های غربی فرمودند: «امروز مسئولین کشور در معرض یک آزمون بزرگند؛ آیا حفظ عزت و اقتدار این ملت عزیز را خواهند کرد یا نه؟ باید عزت این ملت تأمین بشود. منافع ملت باید تأمین بشود.»