سردار سپهر جانشین سازمان بسیج در ضیافت افطاری پیشکسوتان جهادی و دانشجویان جهادگر گفت: امروز بر پایه شعار «ما می‌توانیم» تمام کشورهای منطقه به امنیت و اقتدار ایران اذعان دارند. امروز ایران اسلامی با قدرت و توانمندی نیروهای مردمی، در اوج اقتدار و عزت قرار دارد. ما هم‌اکنون در یک نقطه عطف راهبردی قرار گرفته‌ایم. مدیریت جهادی یک توصیه نیست؛ بلکه یک راهبرد است و مردم و مسئولان باید باور کنند که کلید حل مشکلات کشور مدیریت جهادی است.


سردار سلامی در مراسم افتتاح مسجد امام حسن(ع) دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)

 حسن ابراهیمی/  در آستانه میلاد امام حسن مجتبی(ع) مسجد دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) با حضور فرماندهان، پیشکسوتان، دانشجویان و خانواده معظم شهدا افتتاح شد. در این مراسم سردار حسین سلامی، سخنران اصلی و عالی‌ترین مقام حاضر ضمن افتتاح مسجد از لوح یادبود آن پرده‌برداری کرد.

لباس جهاد و لباس عزت
سردار سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه در این مراسم با بیان اینکه شهدا برای دفاع از کشور و حریم ولایت و امامت جان خود را فدا کردند، گفت: «جوانان ما به پیروی از شهدا لباس جهاد پوشیدند تا بر تن ملت ما لباس عزت بپوشانند.»
وی با اشاره به اینکه در این فضای ملکوتی بسیاری از مجاهدان راه خدا شرف حضور دارند، افزود: «با حضور خانواده شهدا، این فضا سرشار از رایحه دل‌انگیز و عطر با طراوت لاله‌های شهید شده است، همان‌هایی که چشم و چراغ امت اسلامی هستند و خانه‌های‌شان محل معراج جوان‌های‌شان بوده و نقطه اتکای معنوی ملت هستند.»
سردار سلامی با بیان اینکه دانشجویان دانشگاه افسری امام حسین(ع) جوانان نورانی هستند که دیدن آنها امید را در قلب‌ها زنده می‌کند، افزود: «این جوانان مسیر نورانی جهاد را انتخاب کرده‌اند؛ اما این انتخاب این جوانان نیست؛ بلکه انتخاب خداوند است. جهاد به تصریح آیات قرآن گزینشی الهی است. شما امروز سپرهای محکم دفاع از شرافت، عزت، اقتدار و آبروی مسلمان و به خصوص ملت ایران شده‌اید.»

پیوند نسل‌های مجاهد
سردار سلامی افزود: «امروز و در زیر این گنبد فیروزه‌ای پیوند بین نسلی که جنگید، بر پیمان خود ایستاد، عقب ننشست، متزلزل نشد، قلبش مستحکم بود و هر چه به میدان خطر نزدیک می‌شد، شادتر بود، با نسلی که آمده است تا این منش و این فضیلت و این خصوصیت جاودانه را ادامه دهد، رقم خورده است.»
وی با اشاره به شکوه و عظمت مسجد امام حسن(ع) گفت: «واقعاً شکوه این بنای با عظمت نشان‌دهنده این است که جلوه‌های تمدن نوین اسلامی به تدریج در حال گسترش است و ما  آمده‌ایم تمدنی بی‌پایان را بنا نهیم و از مسجد که نماد اصلی تمدن نوین اسلامی است، شروع کرده‌ایم.»

فرمانده آسمانی و بهشتی
وی با تقدیر از دست‌اندرکاران ساخت این مسجد در سطوح فرماندهی و مهندسی گفت: «باید از سردار صفاری فرمانده وقت دانشگاه، مهندس هوش‌السادات معاون مهندسی سپاه و فرمانده دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)، فرمانده آسمانی و بهشتی ما حاج‌علی فضلی در تکمیل این بنا تقدیر و تشکر کنم.»

سپاه بر ذات تقوا بنا شد
سردار سلامی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب، تصریح کرد: «سپاه مثل مسجدی است که از ابتدا بر ذات تقوا بنا شده است. تأسیس سپاه معجزه ذهن الهی امام خمینی(ره) بود و در زمان رهبر معظم انقلاب اسلامی شکوفا شد و تأثیر و قدرتش در افق‌های دوردست شرق و غرب عالم دیده شد.»
جانشین فرمانده کل سپاه در ادامه با اشاره به جنگ تحمیلی، گفت: «دشمنان به داخل مرزهای ما نفوذ کرده و همه جهان علیه ملت ما بسیج شدند.حالا ببینید جنگ چه شد و دشمنان ما کجا هستند. در این کشور از اسلام دفاع شد، ایمان جان گرفت، زنان به حجاب بازگشتند، جوانان به مساجد رفتند، روح جهاد به ملت دمیده شد، جایی که تسلط قدرت‌های شیطانی بود، به میدان جهاد تبدیل شد و شهادت برای جوانان آرزو شد.وی افزود: «دشمنان آمده بودند تا ما را از جغرافیای عالم محو کنند؛ اما می‌بینند جغرافیایی از قدرت شکل گرفته و همه در مقابل‌شان ایستاده‌اند و در بلاد اسلامی قدرت مانور ندارند.»

سیاست‌های دشمن متلاشی می‌شود
سردار سلامی با اشاره به اقدامات گروه‌های تروریستی در سوریه و تشکیل داعش با حمایت آمریکایی‌ها گفت: «آنها به سوریه حمله می‌کنند؛ اما سیاست‌های‌شان متلاشی می‌شود یا به پایگاهی حمله می‌کنند؛ اما چند روز بعد سرزمین‌های اشغالی به آتش کشیده می‌شود.»
وی افزود: «در حالی که ترامپ از برجام خارج می‌شود و فکر می‌کند کار بزرگی کرده، روز بعدش سرزمین‌های اشغالی به آتش کشیده می‌شود. این واقعیت رخ داده است، بماند که برخی امروز سعی می‌کنند یأس را در جامعه پخش کنند، اما جامعه ما شبیه کشورهای تحریم شده نیست.»
جانشین فرمانده کل سپاه با اشاره به برخی مشکلات اقتصادی در کشور، اظهار داشت: «اگر ما مشکل اقتصادی داریم، مشکل آنها بیشتر از ما است. فرانسه که یک کشور مدرن غربی است، در روزهای گذشته شاهد خبرهای زیادی بود. در آمریکا ۴۱ میلیون انسان گرسنه هستند؛ اما آیا در کشور ما هم چنین است؟!»

چون دشمن نمی‌تواند...
سردار سلامی در ادامه اظهار داشت: «در کشور ما مشکل هست؛ اما می‌دانیم که نباید به دشمن تکیه کرد. پس هر چه زمان گذشته، شجره سپاه قدرت گرفته و امروز به درجه‌ای از قدرت رسیده که وزیر خارجه آمریکا در ۱۲ شرط می‌گوید ایران باید به حضور خود در منطقه پایان دهد، این یعنی آنها نمی‌توانند چنین کاری کنند و از ما می‌خواهند خودمان این کار را انجام دهیم.  چون نمی‌توانند ما را مجبور کنند، از ما می‌خواهند خودمان چنین کاری کنیم.»
وی ادامه داد: «آنها در حالی که کشور را تحریم می‌کنند، تصور این را دارند که ایران خود را خلع سلاح می‌کند؛ در حالی که امروز قدرت و نظام ایران بخش‌هایی از جامعه اسلامی را تحت تأثیر قرار داده، آنها تصور می‌کنند ایران این قدرت و حضور و نفوذ را کنار می‌گذارد، اما نمی‌دانند که این نفوذ فیزیکی نیست بلکه باور اسلام است و این نفوذ وجود دارد و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را از بین ببرد و فقط می‌توانند در برابر گسترش آن تسلیم شوند.»

اگر می‌ترسید به پناه‌گاه بروید
جانشین فرمانده کل سپاه در پایان با تأکید بر اینکه هیچ‌کس نمی‌تواند قدرت ‌موشکی ما را نابود کند و اگر می‌ترسند، به پناهگاه بروند، گفت‌: «حداکثر کار آنها تحریم کردن است؛ اما ایران غنی است و تحریم‌پذیر نیست، ایران قوی است پس خواب آشفته نبینند.»

یار صدیق امامین انقلاب
سردار علی فضلی، فرمانده دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) نیز در ابتدای این مراسم ضمن تقدیر و عرض خوش‌آمد به همه حاضران به ویژه فرمانده سابق دانشگاه سردار صفاری اظهار داشت: خطبه این مسجد را حجت‌الاسلام والمسلمین صدیقی، امام جمعه موقت تهران خوانده‌اند و امروز با دست با کفایت سردار سلامی یکی از یاران صدیق امامین انقلاب اسلامی و دانشمند مجاهد فی سبیل‌الله که در عرصه‌های گوناگون آزمون‌های متعدد را پشت سر گذاشته است، به طور رسمی افتتاح می‌شود.»
سردار فضلی در پایان افزود: «این بنای مقدس اسلامی با عنایت فرمانده کل سپاه و نماینده محترم ولی‌فقیه در سپاه به نام نامی آقا امام حسن مجتبی(ع) نامگذاری شده است.»

 علیرضا جلالیان/جنگ ارزی یکی از اساسی‌ترین ابعاد نبرد تمام‌عیار اقتصادی دشمن علیه جمهوری اسلامی ایران است. فرمانده معظم کل قوا(مدظله‌العالی) در دیدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال 95 مطالبه‌ای را خطاب به فرماندهان این نهاد انقلابی داشتند. معظم‌له با اشاره به «نقش الگو و آینده‌ساز ملت ایران در تحولات جهانی»، فرمودند: «اگر مسئولان و مردم بتوانند اقتصاد مقاومتی را به معنای واقعی محقق و کشور را از جادوی مالی و پولی دشمن خلاص کنند و ارزش و آقایی دلار را در زندگی اقتصادی بشکنند، کشورهای دیگر را نیز نجات داده‌اند و برای آنها الگو خواهند شد.»
در این سخن رهبر معظم انقلاب چند نکته نهفته است؛ ابتدا اینکه ایشان در دیدار با فرماندهان سپاه چنین مطالبه‌ای را بیان می‌کنند و در جای دیگر و از مسئولان دیگری در آن زمان مطالبه نمی‌کنند. در واقع، معظم‌له موضوع الگوسازی و آینده‌سازی را بین فرماندهان سپاه پاسداران مطرح می‌کنند و با اشاره به موضوع توجه ویژه به «اقتصاد مقاومتی» یکی از مهم‌ترین ابعاد آن را خلاص کردن کشور از جادوی مالی و پولی دشمن می‌دانند. ایشان در این دیدار با صراحت از حاضران می‌خواهند تا تلاش کنند به آقایی و ارزش دلار آمریکا پایان داده شود.
ماجرای دلار و تبدیل آن به ارز اول در مبادلات جهانی به جای طلا و نیز قرار گرفتن آن به منزله پشتوانه پول عمده کشورهای جهان خود داستانی طولانی دارد. در واقع، آنچه به منزله قدرت آمریکا در جهان مطرح می‌شود، نه نیمی از تسلیحات و قوای نظامی آمریکا مستقر در روی زمین است و نه کلاهک‌ها و تسلیحات هسته‌ای آن، بلکه همه قدرت آمریکا در موضوع دلار خلاصه می‌شود. بر همین اساس است که این کشور می‌تواند به راحتی بدون پشتوانه پول چاپ کرده و تورم ناشی از این عمل ربوی را در همه کشورهایی که مبانی پول آنها دلار است، تقسیم کند و با وجود بی‌سابقه‌ترین بدهکاری طول تاریخ عالم، یعنی 20 تریلیون دلار، کماکان سر پا باشد. 
«سنتزو» استراتژیست بزرگ چینی نکته جالبی دارد و آن، اینکه به جای حمله مستقیم به دشمن باید به راهبرد او حمله کرد؛ نکته‌ای که خداوند در قرآن نیز به وفور به آن اشاره کرده است. 
بر اساس آنچه گفته شد، رهبر حکیم انقلاب در مقابل دشمن بزرگ انقلاب، یک راهبرد را به فرماندهان اصلی مواجهه با این دشمن، یعنی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گوشزد کردند و آن، اینکه بقای آمریکا در گرو بقای ارزش و آقایی دلار (به مثابه پول پر قدرت و بدون پشتوانه) است که این ابزار امروز در جنگ تمام‌عیار اقتصادی آمریکا علیه انقلاب اسلامی، اصلی‌ترین سلاح دشمن به شمار می‌آید. ایشان به خوبی به این نکته اشاره داشتند که اتاق فرماندهی این جنگ تمام‌عیار اقتصادی در وزارت خزانه‌داری آمریکا است نه پنتاگون، از این رو به نظر می‌رسد با توجه به اینکه دشمن در صحنه نظامی علیه ما ناکارآمد شده، اولویتش به سمت ابزار مالی رفته است؛ به همین دلیل اصلی‌ترین راه مقابله با این دشمن، جنگ تمام‌عیار با دلار است؛ جنگی که به نظر می‌رسد رهبر معظم انقلاب سربازان و خط‌شکنان آن را پاسداران انقلاب اسلامی می‌دانند. 

همسر شهید مدافع حرم محمود نریمانی


 احسان امیری/ شهید «محمود نریمانی» متولد 12 دی سال 1366 و اهل روستای دروان کرج، دهم مرداد 95 در حماء سوریه به شهادت رسید. «سارا عجمی» همسر این شهید بزرگوار از دوران زندگی مشترک‌شان چنین می‌گوید: «همزمان با اتمام فارغ‌التحصیلی دانشگاهم آقا محمود به خواستگاری‌ام آمد. چند دقیقه‌ای با هم صحبت کردیم. از نحوه کار و فعالیت‌هایش، از مأموریت‌های طولانی‌مدتش که اغلب ممکن است شب‌ها در منزل نباشد با این مضمون که «شاید بروم و برگردم، یا بروم و برنگردم» صحبت کرد.
من هم گفتم که آسمانی شدن مختص آقایان نیست، خانم‌ها هم می‌توانند آسمانی بشوند، ایشان سکوت کرد. بعد از جلسات متعدد هنوز تصمیم‌گیری برایم سخت بود. یادم آمد چند روز قبل از خواستگاری شهادت امام هادی(ع) بود که به حضرت متوسل شده بودم و از ایشان مدد خواستم و گفتم هرکسی را که شما برای من مصلحت می‌دانید شریک زندگی‌ام قرار دهید. با یاد این جمله دلم آرام گرفت و نسبت به تصمیمم مصمم شدم. من تا قبل از شب بله‌برون به چهره آقا محمود نگاه نکرده بودم، تازه آن شب بود که چهره ایشان را دیدم و همان لحظه انگار شهادت ایشان را جلوی چشمانم دیدم و حس کردم او انسانی زمینی نیست.
سال 1390 عقد و سال 1391 ازدواج کردیم، مراسم ازدواج‌مان خیلی ساده برگزار شد، چند ماه بعد از عقدمان به کربلا رفتیم و با یک ولیمه ساده به اقوام، زندگی مشترک‌مان را آغاز کردیم. بعد از مدتی خداوند به ما محمد هادی را عنایت کرد. آقا محمود پدرانه به محمّدهادی عشق می‌ورزید. خیلی مهربان و باگذشت بود نقطه قوت اخلاقی‌اش احترام خاص او به پدر و مادر و تمامی اعضای خانواده بود. صله رحم و رفت و آمد با اقوام را هیچ وقت قطع نمی‌کرد، بعضی وقت‌ها فشارهای زندگی آرامش را از وجودم می‌گرفت، واقعاً تکیه‌گاه محکمی بود. تنها موضوعی که ایشان را خیلی آزرده‌خاطر می‌کرد وضع نامناسب پوشش خانم‌ها در سطح جامعه بود. اکثر مسافرت‌هایی که با آقا محمود می‌رفتیم، سفرهای زیارتی بود، که خیلی برایم خاطره‌انگیز و جالب بود. خصوصاًً حرم حضرت معصومه(س) که علاقه و ارادت خاصی نسبت به خانم داشتند، بیشتر به قم سفر می‌کردیم. سال 91 کم‌کم زمزمه‌های رفتنش به مأموریت‌های طولانی‌مدت را می‌شنیدم، از نحوه چیدن ساکش متوجه می‌شدم که این سفر نمی‌تواند کوتاه باشد. اولین باری که آقا محمود به سوریه رفت سال 92 بود، دو ماه طول کشید. از مأموریت که برگشت، وقتی ساک را باز کردم عطر خوشایند حرم حضرت زینب(س) را استشمام کردم، با وجود اینکه خودم یک‌بار به زیارت حضرت رفته بودم حسم را به آقا محمود گفتم که شما از سفر سوریه بازگشته‌اید؟ بهت‌زده سکوت کرد و با خنده‌ای که بر لب داشت، گفت: «جای شما هم زیارت کردم.» برای بار دوم سال 94 به فاصله چند ماه، دو مرتبه به سوریه رفت. من روز قبل از شهادت با ایشون صحبت کردم، همیشه شب‌ها زنگ می‌زد. ولی آن روز، برعکس همیشه ظهر زنگ زد. روز بعد، دهم مرداد طی انفجار مواد منفجره در حماء به شهادت رسید.»وقتی برادر شوهرم خبر شهادتش را داد، بند دلم پاره شد. بدنم می‌لرزید. به مادر مرتضی می‌گفتم؛ «مامان من مرتضی را می‌خواهم!...»  بعد از شهادتش واقعاً از او راضی شدم. حالا جای مرتضی خالی است، اما من و دخترانم به داشتن «مرتضای شهید» افتخار می‌کنیم.


هفتمین جلد از کتاب «راه ستاره» با زیر عنوان زندگی‌نامه و مجموعه خاطرات شهید سیدحمید طباطبایی‌مهر، این شهید مدافع حرم را معرفی می‌کند؛ شهیدی که در دورانی به شهادت رسید که شاید هنوز سخنی از مدافعان حرم نبود. کتاب در قطع پالتویی به همت سیدمحمود امینی نگارش و بازنویسی شده و به همت مؤسسه حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس معاونت فرهنگی نیروی زمینی سپاه منتشر شده است. نویسنده سعی کرده با رعایت تقدم و تأخر تاریخی، مجموعه‌ای از خاطرات مربوط به شهید را در بخش‌های کوتاه بیاورد. در مجموع، کتاب زندگی‌نامه‌ای همراه با خاطرات شهید است. یکی از ویژگی‌های کتاب وجود متن‌های کوتاه آن است، این ویژگی به همراه ویژگی دیگر کتاب که یک صفحه عکس و یک صفحه متن است می‌تواند خواننده را ترغیب کند در یک ‌بار خوانش تمام کتاب را به پایان برساند و یک شمای کلی از زندگی شهید را به دست بیاورد.
در بخشی از کتاب به روایت همسر شهید چنین می‌خوانیم: «این اواخر، بیشتر از قبل احساس دلتنگی می‌کرد، در همان عملیات شمال غرب وقتی پیکر شهدا را از ارتفاعات جاسوسان به پایین آورد حالش دگرگون شده بود؛ غصه می‌خورد و می‌گفت: خیلی عجیب است که پیکر شهدا را می‌بینم و آن وقت من خیلی راحت قدم می‌زنم، اینها یکی‌یکی شهید می‌شوند و من هنوز مانده‌ام... گیر کارم کجاست که خدا مرا نمی‌برد و توفیق شهادت در راهش را نصیبم نمی‌کند؟!...
من فکر می‌کنم آقا سید در سفر حج نشانه‌ای دیده بود و شهادتش را در همان حال از خدا خواسته بود. سید بعد از آن سفر، مدام سراغ تربت کربلا و کفنی را که از مکه آورده بود، می‌گرفت. سید آماده رفتن شده بود... در حالی که من چیزی نمی‌دانستم...»


در دوره آموزشی ۲۰ روزه تکاوری بودیم. آن روز قرار بود پیاده‌روی 70 کیلومتری داشته باشیم. محمد پرسید که این ۷۰ کیلومتر طوری هست که بتوانیم نمازمان را سر وقت و کامل بخوانیم؟ گفتم بله با گرای مشخصی دور می‌زنیم و از حد ترخص خارج نمی‌شویم. این سؤال در ذهنم بود که چرا او این پرسش را مطرح کرد تا اینکه بعداً فهمیدم محمد و دوست و برادر همیشگی‌اش شهید صفری‌تبار حین آموزش‌ها روزه مستحبی می‌گیرند و می‌خواهند روزه‌شان با مشکل مواجه نشود.
به نقل از همرزمان شهید محمد محرابی‌پناه
محمد 20 شهریور ماه سال 1364 در شهرستان آران و بیدگل کاشان متولد شد. پدرش از رزمندگان دفاع مقدس بود. تحصیلات ابتدایی و راهنمایی را در محل تولدش به پایان رساند. در ورزش‌های رزمی و فوتبال هم موفق بود. در دوران دبیرستان عضو فعال بسیج دانش‌آموزی شد و در پایگاه بسیج بقیه‌الله(عج) فعال بود. حدود چهار سال در گردان 181 عاشورا فعالیت کرد و یک سال هم مسئول دسته ویژه بود. علاقه فراوانی به کارهای نظامی داشت. دانشگاه آزاد کاشان رشته مهندسی رایانه قبول شد، اما از محیط دانشگاه ناراحت بود؛ لذا ترک تحصیل کرد و به دانشکده فنی و حرفه‌ای کاشان رفت و دوره برق خانگی و صنعتی را گذراند. در این مدت به کار کشاورزی هم مشغول بود. در آزمون دانشگاه امام حسین(ع) شرکت کرد و وارد سپاه شد. بعد از دوره‌ها وارد تیپ صابرین شد و در آموزش‌های سخت تکاوری شرکت کرد. او در این خلال به خواستگاری رفت و عقد کرد. این مجاهد نستوه که جزو یگان پیشرو بود سرانجام شب 22 ماه رمضان سال 1391 در حالی که نیروی زمینی سپاه عزمش را برای مقابله جدی با گروهک‌های تروریستی منطقه شمالغرب از جمله پژاک جزم کرده بود. در حین پاکسازی ارتفاعات جاسوسان به شهادت رسید.

جمع‌بندی تریبون چهارم
 
در گذر از نیمه ماه مبارک رمضان پرسش تریبونی این شماره را به موضوع قرآن و چرایی نیاز جامعه اسلامی به انس با این نسخه الهی اختصاص دادیم که در ادامه جمع‌بندی نظرات ارائه می‌شود. در این میان با دو نگاه حداقلی و حداکثری در رابطه با تأثیر انس با قرآن مواجه شدیم.
قرآن کتاب هدایت/  عده‌ای معتقد بودند قرآن کتاب هدایت بشر است. «مرتضی امیری‌نژاد» از بوئین زهرا، «حيدربكاء عين‌الدين» از بستان‌آباد، «محسن میثاقی» از قوچان، «علی شعبان» از بروجرد، «محمد کرمی» از کرمانشاه، «محمد فرهنگیان» و «شیرزاد صحرایی» از صحنه، «مهدی امیری» از اهواز، «مرتضی عابدین» از بندرانزلی، «لیلی امانی‌نژاد» از ساری، «سیدمجتبی مرتضوی‌آبباران» و «فرامرز الیاسی» از سنقر، «مصطفی اکبری» از داران،  «ناهید شهریاری» از اهواز، «آیت‌اله احمدی‌راد» از ایوانغرب و «میثم دکامی» از نهاوند چنین نظری داشتند. .
قرآن کتاب سعادت بشر/ «غلام رسول‌کریمی» از گرگان، «سلیمان غفاری» و «پاک» از تبریز و «سیدفرشاد شکیبا» از دهدشت قرآن را کتاب سعادت بشر دانسته‌اند.
قرآن نسخه به تکامل رسیدن جامعه/ همچنین «زهرا وثوقی» از تهران و «حجت عبدی» از بروجرد قرآن را نسخه به تکامل رسیدن جامعه می‌دانند.
قرآن بنیان جامعه اسلامی است/ اساس، شالوده و بنیان جامعه اسلامی قرآن است. این نگاهی است که «سهراب اکبری» از تبریز و «یوسف صبحانی‌نسب» از بوشهر به آن معتقدند.
قرآن برنامه زندگی/ برنامه زندگی بودن قرآن را هم «یزدانی» از میاندورود، «رؤیا خرمی»، «مرضیه قلیان»، «علی نصراله‌زاده» و «آسیه ثانوی» همگی از ساری به آن اشاره کرده‌اند.
دستورالعمل حکومت اسلامی/ «جزینی» از زاهدان، «ولی‌زاده» از ارومیه، «مهدی میرزازاده» از آذرشهر، «علیرضا صبحانی‌نسب» از بوشهر و «سیدسجاد هاشمی‌کیا» از گچساران قرآن را دستورالعمل حکومت اسلامی می‌دانند و «سید قادری» از قم قرآن را نسخه خالق برای زندگی مخلوق توصیف کرده است.
گذر از گرفتاری‌ها و مشکلات/  «عاطفه کوشکی» از خرم‌بید، «نوریانی» از الوند، «سیدمحمد خدایی» از اردکان، «ایرج حسن‌پور» از یاسوج، «اله‌قلی کوشکی» از خرمی، «فاطمه طالبی» از صفاشهر، «مالک بازدار» از سیرجان و «ابراهیم ملکی» از ملایر قرآن را وسیله گذر از گرفتاری‌ها و مشکلات فردی و اجتماعی می‌دانند.
اتحاد جهان اسلام/ اما اتحاد جهان اسلام در پرتو قرآن نیز موضوعی بود که «جواد آبی» از همدان، «محمود مولوی» از شهرکرد، «مریم دهقان» از قشلاق، «امین فتاحی» از کرمانشاه و «رسول امیرخانی» به آن اشاره کردند.
قرآن مانع انحراف/ «زهره شهریاری» از اهواز، «خدادوست» از فریمان، «معصومه هراسانی» و «امیرپارسا بینایان» از دامغان قرآن را مانع انحراف دانستند و «روح‌اله احمدی» از قم عبرت‌آموزی قرآن را مهم دانسته است.
افزایش معنویت جامعه/ «احمد محمدی» از مهرشهر ، «علی مجیدی» از آذرشهر، «محمد زارعی‌برآبادی» از خواف، «موسی‌الرضا حیدری» از مشهد و «آبدونی» از بوشهر افزایش معنویت جامعه در پرتو قرآن را بیان کرده‌اند. «زهدی» از استان‌های غربی کشور معتقد است که دستورهای قرآن جامعه را به سمت ظهور امام زمان(عج) می‌برد.
«مراد ناظری» از قم و «مهدی پورکریم» از سروستان قرآن را کامل‌ترین و جامع‌ترین آیین‌نامه زندگی می‌دانند. «سیروس رضائی‌میرقائد» از لالی خوزستان معتقد است که اگر جامعه اسلامی می‌خواهد اوج بگیرد و تمدن‌ساز شود باید با قرآن مأنوس شود. «ابوذر خداجو» از هرمزگان هم گفته است: انس با قرآن و تدبر در آن جهل را از بین می‌برد.
برندگان تریبون چهارم
«سیروس رضائی» میرقائد از لالی خوزستان/ «جزینی» از زاهدان/ «زهرا وثوقی» از تهران
پرسش تریبون پنجم
چگونه به استحکام ساخت درونی نظام کمک کنیم؟

مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در ستاد فرماندهی کل سپاه در گفت‌وگو با صبح صادق

 حجت‌الاسلام فخری گفت: «ستاد فرماندهی کل سپاه نقش الگو را برای دیگر رده‌های سپاه دارد؛ از این رو ما کار خود را چه در حوزه بنا، تجهیزات و تأسیسات مربوط به نمازخانه‌ها و برنامه‌های دیگر عقیدتی و سیاسی و چه در حوزه محتوا و شکل برگزاری برنامه‌ها الگو می‌دانیم و سعی داریم به بهترین شکل این کارها را انجام دهیم.»
حجت‌الاسلام عبدالله فخری، مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در ستاد فرماندهی کل سپاه در گفت‌وگو با خبرنگار صبح صادق با اشاره به اینکه ستاد فرماندهی کل سپاه و رده‌های تابعه آن بزرگ‌ترین پادگان در مجموعه سپاه است که بیشترین تعداد نیرو را هم دارد، اظهار داشت: «بر اساس وسعت ستاد فرماندهی کل سپاه، مجموعه نمایندگی ولی‌فقیه اهمیت بسزایی دارد و اوج فعالیت‌های نمایندگی در طول سال هم در ماه مبارک رمضان رقم می‌خورد.»
وی افزود: «در ماه مبارک رمضان تنها در مجموعه خود ستاد 40 کلاس نور مبین برای نیروهای پایور و 9 کلاس برای نیروهای وظیفه و در رده‌های تابعه 30 کلاس برای پایوران و 22 کلاس برای نیروهای وظیفه برگزار می‌شود که این خود به تنهایی نشان از وسعت
 کار دارد.»
حجت‌الاسلام فخری برگزاری 190 جلسه اخلاقی با محوریت دعای مکارم اخلاق صحیفه سجادیه را از دیگر برنامه‌های ماه مبارک رمضان در سطح ستاد و رده‌های تابعه عنوان کرد و ادامه داد: «40 محفل انس با قرآن نیز در این مجموعه‌ها در روزهای پنج‌شنبه ماه رمضان برگزار می‌شود که در آن از قاریان ممتاز بین‌المللی که تعدادی از آنها عضو سپاه هستند، استفاده می‌شود.»
وی افزود: «تنها در سطح ستاد فرماندهی کل سپاه که شامل معاونت‌های تخصصی و رده‌های وابسته در یک پراکندگی جغرافیایی در سطح تهران قرار دارند، 27 مسجد، نمازخانه و مکان برای نماز جماعت در نظر گرفته شده است. این در حالی است که در مجموعه‌هایی که شبانه‌روزی هستند، نماز صبح و مغرب نیز به صورت جماعت برگزار می‌شود. در بین نماز ظهر و عصر نیز قاریان نیم صفحه از قرآن را تلاوت می‌کنند. گفتنی است، تلاش‌مان این است که افرادی که توان قرائت قرآن به صورت ترتیل را دارند، به صورت کامل شناسایی کرده و در این اقدام شرکت دهیم.»
مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در ستاد فرماندهی کل سپاه ادامه داد: «در ماه رمضان بنا به مأموریت نمایندگی ما از 71 نفر روحانی تبلیغی بهره می‌بریم که یا اعزامی از قم هستند یا اینکه از بیرون دعوت شده‌اند و در غیر این صورت از طلاب رسمی سپاه یا طلاب وظیفه هستند. مسابقات کتابخوانی و دیگر برنامه‌های جانبی هم در این ماه برگزار می‌شود.»
وی درباره اثربخشی برنامه‌های نمایندگی که مطالبه اصلی نماینده ولی‌فقیه در سپاه است، توضیح داد: «بر اساس این موضوع ما جلساتی را با کارشناسان و صاحب‌نظران برگزار کردیم و نتایج را به دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه و معاونت دانش و پژوهش سپاه فرستادیم.»
حجت‌الاسلام فخری افزود: «بنای ما این است که با اهتمام ویژه‌ای که روی کمیت و تعداد برنامه‌ها داشتیم، به همان اندازه و بیشتر روی کیفیت هم اهتمام داشته باشیم تا اثربخشی برنامه‌ها افزایش پیدا کند. این را هم بگویم که نتایج را از طریق نظارت و خوداظهاری مخاطبان کسب  و همان زمان در برنامه‌ها اعمال
 می‌کنیم.»

خیلی دنبال نوشتن خاطرات شهید فرامرز بود. شهید فرامرز از شهدای مسجد بود و ظهر عاشورای سال 59 شهید شده و پیکرش هم برنگشته بود. خیلی مظلوم بود؛ چرا که از قبل از انقلاب تمام خانواده‌اش با او مخالف بودند، ولی او یک انقلابی مسجدی پر و پا قرص بود. هر موقع اقدام می‌کرد برای مصاحبه یا نوشتن، نمی‌شد. حتی در چاپ نوشته‌های قبلی هم به مشکل برمی‌خورد. یک روز به او گفتم تو تلاش خودت را کردی، ولی فکر کنم این شهیدکه  خودش خواسته پیکرش برنگردد،  نمی‌خواهد فعلاً درباره او هم چیزی نوشته شود، باید خودش بخواهد.