برخی تصور می‌کنند ما می‌توانیم با آمریکا کنار بیاییم و مشکلات خود را حل کنیم، در حالی که این تصور نادرست و یک توهم است. رفتار آمریکایی‌ها همواره خباثت‌آمیز و همراه با عناد بوده است؛ بنابراین، تصور اینکه مسائل ایران و آمریکا سوءتفاهم است و از طریق مذاکره و به شیوه پنجاه ـ پنجاه قابل حل است، تصوری غیرواقعی و غلط است. جمهوری اسلامی ابتدائاً برجام را نقض نخواهد کرد، زیرا وفای به عهد، دستور قرآنی است، اما اگر تهدید نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا مبنی بر پاره کردن برجام عملی شود، جمهوری اسلامی برجام را آتش خواهد زد که این کار هم دستوری قرآنی درباره نقض عهد متقابل است. (رهبر معظم انقلاب در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام) با این مقدمه که به جملاتی از بیانات رهبر معظم انقلاب مزیّن شد، به سراغ سه نفر از کارشناسان مسائل سیاسی رفتیم و درباره بدعهدی آمریکا در زمینه پرونده هسته‌ای ایران به گفت‌وگو نشستیم.
باید از طریق اقتدار عمل کرد
فریدون عباسی*

ما باید در زمینه زیاده‌خواهی‌های آمریکا به آن قوه عاقله‌ای توجه کنیم که در آمریکا حاکمیت را در دست دارد. به بیان دیگر، نظام سرمایه‌داری که آمریکا را هدایت می‌کند، همواره به دلیل ایدئولوژی خاص خود به دنبال افزایش سرمایه است و این افزایش را با در دست داشتن قدرت سیاسی و نظامی توأم می‌کند و از قدرت سیاسی و نظامی در جهت افزایش سرمایه خود بهره می‌گیرد.
در آمریکا دیکتاتورهای حاکم آشکار نیستند و خود را در چهره‌هایی، مانند رئیس‌جمهور یا بعضی از وزرای دولت آمریکا نشان می‌دهند؛ از این نظر اگر کشورها در جهان امروز و در قرن بیستم و بیست‌ویکم که آمریکا به مثابه یک ابرقدرت جهانی ظاهر شده است، در مقابل آمریکایی‌ها ضعیف برخورد کنند و به قدرت مردمی خود متکی نباشند، قطعاً زیاده‌خواهی‌های آمریکا حدّ و حصری نخواهد داشت و آمریکا فقط اجازه می‌دهد که آن کشورها حاکمیت داشته باشند و حتی آمریکایی‌ها حاضرند یک زندگی نسبتاً مرفهی برای حاکمان آن کشورها فراهم کنند.
کشوری مانند ایران که مرکز تصمیم‌گیری آن در داخل کشور است، به آرای مردم متکی است و آثار انقلابی در جامعه همچنان به شکل پررنگی نمایان است، باید از طریق اقتدار عمل کرده و خود را در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، علمی، فنی، جمعیت، دفاع و حوزه‌های دیگر قوی کند. همان‌طور که جمهوری اسلامی ایران این روند را در ۳۷ سال گذشته در پیش گرفته است، با قوی شدن و اقتدار می‌توانیم در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکا بایستیم. اگر در مواردی آنها توانستند جلو بیایند و بیشتر از آن چیزی که در توافقاتی، مانند برجام صورت گرفته طلب می‌کنند، احیاناً به دلیل موضع ضعفی است که ممکن است در بعضی افراد تصمیم‌گیرنده در کشور دیده‌اند یا اینکه آمریکا امید دارد در این اوضاع بتواند فشار بیشتری بر مردم وارد کند تا افکار عمومی بر تصمیمات دولت و حاکمیت تأثیر بگذارد.
همان‌طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند، با اقتدار، ایستادگی و اجرای اقتصاد مقاومتی می‌توانیم جلوی آمریکا بایستیم، از طریق افزایش مناسبات اقتصادی کشور با منطقه نیاز کشور به امکانات هوایی و کشتی را در حوزه اقتصاد مقاومتی کمتر کنیم، از راه‌های ریلی و زمینی با کشورهای منطقه ارتباط برقرار کنیم و بازار منطقه را در اختیار خود درآوریم.
* رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی

کارزار هسته‌ای نیازمند برخورد انقلابی است
سیدحسین نقوی حسینی*

جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت از طریق مذاکره مسئله پرونده هسته‌ای را حل کند. بنابراین بر اساس اراده نظام روش مذاکره را برای حلّ مسئله پرونده هسته‌ای برگزید. این تصمیم، تصمیم فرد یا گروه خاصی نبود مذاکرات حدود دوازده سال طول کشید. از آنجایی که طرف مقابل جمهوری اسلامی عهدشکن، ناجوانمرد، متجاوز و خیانتکار بود، مذاکرات به کندی پیش می‌رفت.
جمهوری اسلامی در این دوازده سال تلاش کرد تا خود را قدرتمند کند؛ به این ترتیب به غنی‌سازی 20 درصد رسید، به سانتریفیوژهای نسل اول دست پیدا کرد، قلب رآکتور اتمی اراک را ساخت و نطنز و فردو را گسترش داد. این دستاوردها بسیار بزرگ و قابل توجه بود؛ به همین دلیل طرف مقابل جمهوری اسلامی دریافت که اگر در مذاکرات تعلل کند، ایران به زودی به دستاوردهای بسیار بزرگ‌تری خواهد رسید؛ از این رو در مقابل ملت ایران زانو زد و تسلیم ملت ایران شد و پذیرفت که پای میز مذاکره بنشیند و از شرایط خود عدول کند.
پیش از اینکه ایران دستاوردهای هسته‌ای خود را گسترش دهد، طرف مقابل ایران شرایط بسیار خاصی برای مذاکره قرار می‌داد، اما زمانی که ایستادگی ملت ایران را دید و فهمید که کشور عزیزمان با سرعت در جهت توسعه و دستیابی به علم و فناوری صنعت هسته‌ای حرکت می‌کند، تسلیم شد و پای میز مذاکره نشست.
در مذاکرات هسته‌ای بارها به مذاکره‌کنندگان توصیه شد؛ هم رهبر معظم انقلاب توصیه فرمودند و هم دلسوزان و منتقدان توصیه کردند که طرف مقابل ایران دشمن است و دشمن قابل اعتماد نیست؛ به مذاکره‌کنندگان توصیه کردند که دستاوردهای نقد جمهوری اسلامی را به نسیه دشمن ندهید، سعی کنید همان‌طور که داده‌های نقد می‌دهید، وعده‌های نقد بگیرید.
در نهایت مذاکرات تمام و توافق برجام نوشته شد. ما از همان ابتدا می‌دانستیم که طرف ما دشمن است، آمریکا عهدشکن است و به قول و قرار خود وفادار نیست؛ از این رو از همان ابتدا متوجه شدیم که داده‌های نقد در برابر ستاده‌های نسیه قطعاً با مشکل روبه‌رو خواهد شد. بنابراین، ما مطالب را گفتیم و نقد خود را بیان کردیم. به این ترتیب، مصوبه مجلس و شرایط هشت‌گانه رهبر معظم انقلاب به نحوی انجام شد که جلوی این ایرادات را بگیرد و برجام در این قالب اجرا شود.
 پس از آغاز اجرای برجام، ما به یازده تعهد خود عمل کردیم؛ اما وقتی نوبت طرف مقابل شد، آمریکایی‌ها نه‌تنها به تعهدات خود عمل نکردند، بلکه رفتارشان گستاخانه‌تر و خصمانه‌تر شد؛ تحریم‌های جدید اعمال کردند، اموال ایران را سرقت کردند و به عهد خود وفا نکردند.
به‌راستی، ما در مقابل دشمن غیرقابل اعتمادی قرار داریم که عهدشکنی می‌کند، در برابر چنین دشمنی ما باید از ابزارها و مناسبات خود استفاده کنیم، باید با دشمن برخورد انقلابی کنیم، باید دشمن را تهدید کنیم و در چنین شرایطی باید شجاعانه برخورد کنیم؛ اما متأسفانه شاهد چنین برخوردهایی از سوی مسئولان نیستیم. هر زمان که حضرت آقا پا به میدان می‌گذارند و تشری می‌زنند، آمریکایی‌ها عقب‌نشینی می‌کنند و سر جای خود می‌نشینند، اما هرگاه که دیپلماسی التماسی جلو می‌رود و برخی مسئولان می‌خواهند با درخواست و التماس حق کشور را بگیرند، دشمن گستاخ‌تر شده و جسورانه‌تر برخورد می‌کند.
لازمه موفقیت ما در چنین هماوردی برخورد محکم و انقلابی است. ما باید از حقوق خود در برجام استفاده کنیم و با کسی که هیچ سابقه‌ای جز دشمنی با ملت ایران ندارد، تعارف نکنیم.
* عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی


 بدعهدی آمریکا اثبات شد
حجت‌الاسلام احمد مازنی*

با هدایت و مدیریت رهبر معظم انقلاب، یکی از پیچیده‌ترین مسائل داخلی و بین‌المللی ما در قالب مذاکره و گفت‌وگو تا حدودی در مرحله اول با موفقیت پیش رفت. یکی از مسائلی که معمولاً به مثابه اتهام متوجه جمهوری اسلامی می‌شد، این بود که جمهوری اسلامی ایران اهل گفت‌وگو و تعامل نیست و جنگ‌طلب است. دشمنان از این طریق ایران‌هراسی و اسلام‌هراسی را ترویج می‌کردند؛ بر همین اساس اولین نتیجه‌ای که از مذاکرات به دست آمد، این بود که این بهانه از دست دشمن گرفته شد و جمهوری اسلامی نشان داد که اهل گفت‌وگو است.
از سویی، از موضع عزت نشان دادیم که اگر کسی نیت سوئی نسبت به ملت، کشور و نظام جمهوری اسلامی ایران داشته باشد، با قاطعیت و قدرت در مقابل او می‌ایستیم.
یکی از پیش‌بینی‌ها این بود که طرف‌های مقابل و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا بدعهدی کنند. پیش‌بینی‌ها محقق شد و عملاً این رفتار از سوی آنها دیده می‌شود. همان‌طور که اصل مذاکره و گفت‌وگو با هدایت رهبر معظم انقلاب صورت می‌گرفت، در تمامی مراحل از جمله این مرحله معظم‌له به حق موضوع را هدایت و تبیین کردند و بر اساس فرمایشات ایشان اگر مدعیان دموکراسی و گفت‌وگو در غرب به ویژه در آمریکا و به ویژه کاندیداهای ریاست جمهوری آینده آمریکا بخواهند برجام را پاره کنند، ما آن را آتش می‌زنیم.
موضع قدرت رهبر معظم انقلاب مایه عزت و غرور جمهوری اسلامی است و پیش‌بینی می‌کنم مواضع رهبر معظم انقلاب مانند همیشه دشمن را به عقب‌نشینی وادار می‌کند. مسئولان و مقامات جمهوری اسلامی هم بر اساس سیاست‌ها و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب، این مسئله را مدیریت خواهند کرد و ان‌شاءالله دشمن این بار هم سرافکنده و منزوی خواهد شد.
اگر مخالفت بر اساس چارچوب‌های علمی، عقلانی و منطبق با منافع ملی باشد، هیچ جای نگرانی برای بحث و استدلال در این زمینه نیست؛ اما اگر عده‌ای چه در داخل و چه در خارج با منافع فردی، باندی و جناحی بخواهند منافع ملی را به خطر بیندازند، نمایندگان مردم روبه‌روی آنها خواهند ایستاد. برجام بر اساس یک اراده حاکمیتی شکل گرفت و رهبر معظم انقلاب، دولت و مجلس مشترکاً درباره آن به توافق رسیدند.
* نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی







سرمايه‌هاي اجتماعي نظام اسلامي مهم‌ترين ذخيره‌هايي هستند که ثبات و استقرار و امنيت نظام بر حفظ آنها استوار شده است. با معيارهاي مختلف در ميان اقشار اجتماعي موجود در جامعه گروه‌هاي مختلفي را مي‌توان سرمايه‌‌هاي اجتماعي برشمرد که هر يک به واسطه نوع عملکرد خود پشتوانه نظام اسلامي به شمار مي‌آيند، اما در اين ميان جوانان انقلابي از جايگاه ممتازي برخوردارند که در طول عمر پربرکت نزدیک به چهار دهه‌اي نظام اسلامي مي‌توان اهميت حضور آنان را در بزنگاه‌هاي اساسي مشاهده کرد.
اگر مراحل شکل‌گيري تمدن اسلامي را در پنج مرحله برشمرده رهبر حکيم انقلاب اسلامي بدانيم، درخواهیم یافت اين جوانان مهم‌ترين بازيگران عرصه تلاش براي پيروزي انقلاب اسلامي و شکل‌گيري و استقرار نظام اسلامي بوده‌اند. بی‌شک گام سوم تحقق دولت اسلامي نيز با محوريت همين جوانان ممکن خواهد بود.
به یقین در عرصه سازندگي و آباداني کشور و آوردگاه  اقتصاد، مهم‌ترين تلاشگران تحقق اقتصاد مقاومتي، همين جوانان انقلابي بوده و خواهند بود؛ چرا که روحيه جواني و انقلابي‌گري است که مي‌تواند به خوبي شعار «ما مي‌توانيم» را با عزت تکرار کرده و سرلوحه اقدام خود قرار دهد.
در عرصه‌هاي علمي، تحقق جنبش نرم‌افزاري بدون تکيه بر اين قشر سرابي بيش نخواهد بود. جوانان انقلابي در دانشگاه‌ها و حوزه‌هاي علميه پرچمدار جنبش نرم‌افزاري و توليد علم بومي در اين سال‌ها بوده‌اند. پيشرفت‌هاي چشمگير در عرصه فناوري هسته‌اي، سلول‌هاي بنيادين، حوزه‌هاي مختلف صنايع نظامي محصول اعتماد به اين جوانان انقلابي و مرهون تلاش شبانه‌روزي ايشان بوده است.
تحقق سبک زندگي اسلامي در عرصه فرهنگ نيز با اراده ايشان محقق خواهد شد. اين جوانان انقلابي هستند که با مقاومت و ايستادگي در برابر تهاجم فرهنگي، مدگرايي، شبکه‌هاي ماهواره‌اي و ظهور و بروز  انواع و اقسام سبک زندگي آمريکايي خواهند توانست رسالت تاريخي خود را در اين مقطع حساس از عمر نظام اسلامي تحقق بخشند و الگويي براي زيستني مؤمنانه در دنياي فسادآلود زمانه ما ارائه دهند.  
در عرصه‌هاي دفاعي و جهاد في‌سبيل‌الله نيز جوانان انقلابي بي‌رقيب‌ترين قشر جامعه بوده و هستند که حماسه بزرگ آنان در طول هشت سال دفاع مقدس در شلمچه و طلائيه و مهران و کردستان، امروز نيز در حلب و دمشق و خان‌طومان در حال تکرار است و پيکر مطهر مدافعان حرم اين روزها حال و هواي سراسر ايران اسلامي را حال و هوايي ديگر بخشيده است.
اما عرصه سياست که در اين عرصه نيز باز هم جوانان انقلابي سربلندند؛ چرا که روح شادابي و سرزندگي و تزريق آرمان‌ها به فضاي سياست و جلوگيري از افتادن در منجلاب فساد و محافظه‌کاري و باندبازي و جناح‌بازي و رانت‌خواري و انفعال و وادادگي در برابر دشمن و موتور تحرک و تغيير و چرخش قدرت به شمار مي‌آيند. هرچند مدارا با جوانان در اين عرصه حوصله بيشتري را می‌طلبد و به دليل پيچيدگي سياست بايد ضريب خطاهايي را نيز براي ايشان لحاظ کرد.
با اين تفسير است که به خوبي مي‌توان اين تعابير رهبر معظم انقلاب اسلامي را فهمید. معظم‌له در ديدار با مسئولان نظام اسلامي فرمودند: «بنده در سخنراني مرقد امام (رضوان‌الله‌تعالي‌عليه) راجع به جوان‌هاي مؤمن و انقلابي يک چند جمله‌اي گفتم؛ يک جنجالي راه انداختند در بيرون، به اصطلاح افشاگري کردند که فلاني، جوان‌هاي انقلابي را تقويت مي‌کند؛ اين افشاگري نيست. اوّلاً چيز جديدي نيست، بنده هميشه اين کار را مي‌کنم، باز هم خواهم کرد؛ ثانياًً پنهان نيست، آشکار است؛ بنده مکرّر در مکرّر [حمايت کرده‌ام‌]؛ معلوم است، بنده به جوانِ انقلابي متدين ارادت دارم، اين جوان‌هايي که در سطح کشور هستند؛ وظيفه‌ ما است. ما نمي‌توانيم از لحاظ ارزشي، يکسان بدانيم آن جواني را که جواني‌اش را، توانش را، نيرويش را، انگيزه‌اش را صرف اهداف عاليه‌ کشور مي‌کند، با آن جواني که دنبال شهوت‌راني و اشرافي‌گري و مانند اينها است. بله، از لحاظ حقوق اجتماعي همه‌شان يکسانند، اما از لحاظ ارزشي به‌هيچ‌وجه يکسان نيستند؛ آن جواني که کار مي‌کند، تلاش مي‌کند، وقت خودش را، نيروي خودش را، گاهي اوقات پول ناچيز خودش را -ـ که اين را هم سراغ داريم ـ صرف هدف‌ها مي‌کند، صرف مجاهدت مي‌کند، خب معلوم است اينها يک‌جور نيستند. بنده از آنها هميشه حمايت کرده‌ام، بعد از اين هم حمايت خواهم کرد.»(25/3/95)
نکته آخر آنکه نبايد دايره انقلابي‌گري را آنقدر تنگ گرفت که تنها جمعي انگشت‌شمار با ويژگي‌هايي منحصربه‌فرد در دايره جوانان انقلابي قرار گيرند! به فرموده رهبر حکيم انقلاب اسلامي اين خطا است که ما از همه‌ کساني که انقلابي هستند، يک نوع عمل انقلابي يا يک درجه‌ از انقلابي‌گري توقّع داشته باشيم! چرا که انقلابي‌گري مفهومي تشکيکي است که همه انقلابيون را در يک سطح قرار نمي‌دهد؛ لذا اينکه هرکسي خوب حرکت نکرد يا به‌طور کامل حرکت نکرد را متّهم بکنيم به غير انقلابي يا ضدّ انقلابي خطا است؛ بلکه مهم آن است که شاخصه‌‌هاي انقلابي‌ بودن تطبيق لازم را داشته باشد.
نقش‌آفريني جوانان انقلابي در عرصه‌هاي مختلف فرهنگي، سياسي، اقتصادي داراي الزاماتي است که مهم‌ترين آن اعتماد و رسميت شمردن آنها است. به جوان انقلابي اعتماد کنيم که اين اعتماد مصداق تجارت پر سودي است با کمترين زيان‌ها که موجب تعالي ايران اسلامي خواهد شد.



نکته: روزی امتحان جامعه‌شناسی ملل داشتیم، استاد سر کلاس آمد و می‌دانستیم که 10 سؤال از تاریخ کشورها خواهد داد.
دکتر بنی‌احمد فقط یک پرسش طرح کرده بود، داد و رفت: «مادر یعقوب‌لیث صفاری از چه نظر در تاریخ معروف است...؟»
از هر که پرسیدم نمی‌دانست.
تقلب آزاد بود، چون ممتحنی نبود، اما به راستی کسی نمی‌دانست.
همه دو ساعت هر چه به ذهن‌مان می‌آمد؛ از شجاعت در جنگ، از آشپزی برای سربازان، از بر پا کردن خیمه‌ها در جنگ، از عبادت‌هایش و... نوشتیم.
۱۴ تیر برای گرفتن جواب امتحان تاریخ ملل رفتیم، در تابلو مقابل اسامی همه با خط درشت نوشته شده بود مردود.
اعتراض کردیم و از استاد پاسخ صحیح را پرسیدیم. او گفت: در هیچ کتاب تاریخی نامی از مادر یعقوب‌لیث صفاری برده نشده، پاسخ صحیح «نمی‌دانم» بود. همه پنج صفحه نوشته بودید؛ اما کسی شهامت نداشت بنویسد «نمی‌دانم».
نظر: بسیاری از اوقات با پرسش‌هایی روبه‌رو می‌شویم و شروع به دادن پاسخ می‌کنیم. این در حالی است که فرهنگ همه‌کاره بودن و  حرف زدن در همه مسائل سبب شده که ندانیم که نمی‌دانیم.