فرمانده كل سپاه «سردار حسين سلامي» با تأكيد بر اينكه ما مسير سخت چهل ساله را طي كرده تا به اين عزت و صلابت رسيده‌ايم كه جهان اين شكوه را ستايش كرده و به عينه مي‌بيند كه اين ملت تسليم نمي‌شود گفت: «دشمنان تصميم گرفته بودند ايران را تجزيه كرده و مردم را تسليم كنند؛ اما در برابر آنها يك حقيقت زنده به نام امام(ره) وجود داشت و ملت ايران در پرتو هدايت رهبر كبير انقلاب و امام خامنه‌اي حقيقت زنده ايستادگي پايان‌ناپذير و شكست‌ناپذيري در برابر زورگويان را شكل داده‌اند.»

رئيس سازمان بسيج اساتيد، طلاب و روحانيون در گفت‎وگو با صبح صادق

عليرضا جلاليان/ «حجت‌الاسلام والمسلمين غلامرضا شفيع‌زاده» كمتر از يك سال است كه مسئوليت سازمان بسيج اساتيد، طلاب و روحانيون كشور را برعهده‌ گرفته است. اين مجموعه به ويژه بسيج اساتيد حوزه علميه يكي از مهم‌ترين بخش‌هاي اقشار بسيج است كه با توجه به نياز انقلاب اسلامي به مباني اسلام مي‌تواند يكي از مهم‌ترين و بنيادي‎ترين سازمان‌ها و بخش‎هاي اقشاري بسيج هم باشد. اين مجموعه تنها مجموعه‎اي از بسيج است كه زير نظر مستقيم نمايندگي ولي‌فقيه در سپاه مديريت شده و تشكيلات آن در ستاد نمايندگي ولي‌فقيه در سپاه مستقر است. شهريور هر سال همايشي با حضور برگزيدگان و نخبگان عضو بسيج اساتيد حوزه علميه در مشهد مقدس برگزار مي‌شود امسال نيز از اول شهريور تا چهارم شهريور برگزار خواهد شد، همين امر بهانه‌اي شد تا خدمت رئيس اين سازمان رسيده و از كم و كيف و اهداف اين همايش مطلع شويم. در ادامه گفت‌و‎گوي صبح صادق با وي را مي‌خوانيد.

 

* حاج آقاي شفيع‌زاده براي ورود به بحث، ابتدا درباره كليت برنامه‌اي كه براي اساتيد بسيجي حوزه علميه در مشهد داريد، توضيح دهيد.

همايش اساتيد حوزه در مشهد در راستاي مأموريت بسيج اساتيد برگزار مي‌شود و امسال 300 نفر از اعضاي برجسته و نخبه بسيج اساتيد، در اين همايش شركت مي‌كنند.

بايد توجه داشته باشيم كه مأموريت بسيج اساتيد شامل تبيين نقش و رسالت روحانيون و اساتيد در صيانت از اهداف انقلاب اسلامي و تحقق آنها، بسط فرهنگ بسيجي و تفكر بسيجي و انقلاب در حوزه‌هاي علميه براي اجراي منويات رهبر معظم انقلاب(مدظله‌العالي) و رهنمودهاي حضرت امام خميني(ره) است؛ از اين رو در راستاي اين مأموريت‌ها ما براي بهره‎گيري از نظرات بزرگان، انديشمندان و صاحب‌نظران حوزوي كه در راستاي بسيج اساتيد هستند، هر سال يك همايش را در مشهد برگزار مي‌كنيم كه سال گذشته اين همايش در راستاي حوزه انقلابي و تبيين و چيستي اين موضوع برگزار شد و هفته‌نامه «صبح صادق» هم آن را پوشش داد. امسال هم همان همايش با موضوع ديگري برگزار مي‌شود.

 

* دعوت‌شدگان به اين همايش را چگونه انتخاب كرده‌ايد؟

اين همايش به صورت مشترك براي چهار استاني كه ما بسيج اساتيد حوزه علميه را در آنها تشكيل داديم، برگزار مي‎شود. همان‌طور كه مي‌دانيد، تا امروز در چهار حوزه علميه تهران، قم، اصفهان و خراسانات(استان خراسان رضوي، شمالي و جنوبي) بسيج اساتيد را داريم و 2500 استاد جذب كرديم اما درباره حاضران در اين همايش بايد توجه داشت همه استادان ما نخبه هستند و ما از بين آنها تعدادي را برگزيديم.

 

* كل اعضاي شما 2500 نفر است؟

خير، اينها به جز بسيج طلاب هستند. بسيج طلاب ما شامل طلاب و روحانيون مي‌شود و عموميت دارد. آنجا ما بالغ بر 140 هزار نفر طلبه و روحاني جذب كرده‌ايم كه جامعه هدف ما بيش از اينهاست و همه طلاب روحانيون حدود 330 هزار نفر هستند، شامل برادر و خواهر، اهل تشيع و اهل تسنن، طلاب خارجي و... كه از اين تعداد 140 هزار نفر در كل كشور جذب
بسيج
شدند.

* يعني شما طلاب خارجي را هم عضو بسيج طلاب كرده‌ايد؟

بله، طلاب خارجي كه در مجموعه جامعه‌المصطفي هستند و به طور خودجوش تمايل داشتند عضو بسيج باشند تا در زمينه بسط و گسترش فرهنگ انقلاب اسلامي و اسلام ناب فعاليت كنند، عضو بسيج طلاب هستند كه برنامه‌هايي هم براي اين عزيزان داريم.

 

* اهداف همايش امسال چه موضوعاتي است؟

اهداف مختلفي براي همايش تدوين شده است. يكي از اهداف بازخواني وظايف انقلابي و بسيجي استادان و نخبگان است. هدف ديگر، تبيين نقش حوزه‎هاي علميه و استادان بسيجي در تحقق بيانيه گام دوم انقلاب است. سومين هدف تقويت و انسجام استادان و نخبگان بسيجي و فعال‌سازي آنها براي تبيين موضوع ماندگاري انقلاب است. چهارمين هدف هم بصيرت‌افزايي استادان و نخبگان در جهت انقلابي ماندن است. البته حوزه انقلابي سال قبل هم تبيين و بررسي شد و تأكيد حضرت آقا هم همين است.

اما پنجمين هدف موضوع نقش استادان و نخبگان و روحانيون بسيجي در خنثي‌سازي ترفندهاي عوام‎فريبانه دشمن است. امروز دشمن به تحركات عوام‌فريبانه دست زده تا سبب تضعيف نظام و انقلاب شود كه استادان و نخبگان حوزه مي‎توانند اين عوام‌فريبي‎ها و ترفندهاي دشمن را در بين مردم برملا كرده و خنثي كنند.

هدف ششم بررسي نقش استادان و نخبگان بسيجي در تربيت طلاب در تراز انقلاب است. همه طلاب پاي درس اين استادان هستند و نقش مهمي در تربيت آنها دارند. مهم اين است كه تربيت‌يافتگان اين استادان به كار امروز و آينده ملت و انقلاب بيايند كه خود نوعي صيانت از اسلام ناب است.

هفتمين هدف هم نمايش ظرفيت و شكوه حضور استادان انقلابي و بسيجي براي رسيدن به راهكارهاي عملي به منظور تحقق منويات امامين انقلاب در زمينه انقلابي ماندن حوزه است. ما يك شعار كليدي براي همايش داريم و آن، «نقش اساتيد بسيجي در پيش‌برندگي انقلاب» است كه همه اهداف در اين شعار خلاصه شده است.

 

* برنامه‌هاي همايش به چه صورت است؟

بخشي از برنامه‌ها سخنراني مسئولان و صاحب‌نظران است كه در اين ميان از محضر برخي آيات عظام و استادان و نيز فرمانده كل سپاه استفاده خواهيم كرد. رئيس محترم قوه قضائيه، آيت‌الله اعرافي، آيت‌الله يزدي، آيت‌الله خاتمي و ديگر بزرگان از مدعوين اين همايش هستند؛ اما بخش دوم هم كميسيون‎هاي تخصصي و هم‎انديشي است؛ چون معتقد هستيم در راستاي اين كميسيون‌هاست كه به اهداف‌مان مي‌رسيم. ما هشت كميسيون را با چهار موضوع برنامه‌ريزي كرديم. اين سيصد نفر در هشت كميسيون دسته‌بندي شده‌اند كه همه شركت‌كنندگان در چهار موضوع و محور حضور داشته باشند. موضوعات كميسيون‎ها هم از اين قرار است:

كاركردهاي استاد بسيجي در حوزه‎ها، كاركردهاي استاد بسيجي نسبت به مردم و جامعه، كاركردهاي استاد بسيجي نسبت به نهادهاي حكومتي و كاركردهاي استاد بسيجي نسبت به رهبر معظم انقلاب و نهادهاي منتسب به ايشان كه نظرات هر كميسيون جمع‌بندي شده و برنامه سال ما را شكل مي‎دهد.

احسان اميري/ صنعت دفاعي كشور به منزله پيشروترين حوزه صنعتي و علمي كشور تا رسيدن به قله خودكفايي راه‎هاي ناهموار و سختي را طي كرده است. از دوران دفاع مقدس با توجه به شرايط جنگ و تحريم‎هاي تسليحاتي شديد كشور، نيروهاي مسلح به اين باور رسيدند كه براي قدرت داشتن بايد خود وارد عرصه توليد تسليحات و ادوات لازم شوند. هشت سال دفاع مقدس نخستين و مهم‌ترين صحنه محك زدن توان جوانان متخصص ايراني بود؛ اما پس از جنگ تحميلي اين عرصه هيچ‌گاه كم‌رنگ نشد. جهاد خودكفايي كه از دل جنگ بيرون آمده بود، درون تمام نيروهاي نظامي در سپاه به صورت جدي كار خود را ادامه داد. در اين ميان وزارت سپاه و وزارت دفاع در هم ادغام شدند و مجموعه توان صنايع دفاعي كشور متمركز در وزارت دفاع شكل گرفت. افزون بر اين دانشمندان و جوانان مبتكر در دانشگاه‌هاي صنعتي كشور كه تا پيش از اين محصول دانش خود را نديده يا تنها روي كاغذ با مفاهيم دانشي آشنا بودند، به تدريج توانستند به دستاوردهاي مهمي برسند. شايد اولين دستاورد مهم دفاعي بومي شده و بازدارنده كشور را دانشمند پارسا «شهيد سردار حسن تهراني‌مقدم» با آزمايش سري «موشك‎هاي بالستيك شهاب» رقم زد. كم‎كم سخن از توليد جنگنده شد؛ جنگنده‎هايي در كلاس همان اف‌5 هاي آمريكايي و با قطعات مشابه آن. از سوي ديگر ورود تجهيزات روسي جديد مانند سامانه‎هاي پدافند هوايي و جنگنده‎هاي سوخو و هواپيماهاي ايلوشين مانع از اين نشد كه جهاد خودكفايي در صنعت دفاعي كم‌رنگ شود و حتي سبب تقويت اين روند شد؛ زيرا به موضوع مهندسي معكوس كمك‎هاي شاياني كرد. دانشگاه‌هاي مهم صنعتي كشور هم در اين ميان مهد پرورش استعدادهاي علمي شدند. دانشگاه شريف، علم و صنعت، مالك اشتر، صنعتي اصفهان و... بازوي مهم صنعت دفاعي شدند و استعدادها به عرصه صنعت دفاعي ‎به تدريج صحبت از پهپادها به ميان آمد؛ شناورهاي مدرن و جديد، سلاح‎هاي نوين، سامانه‎هاي پدافند هوايي با پيچيده‌ترين فناوري‌هاي روز، زره‌پوش‌ها، جنگنده، ناو و ناوشكن و سلاح‌هاي ضد زره و... اين مسيري بود كه حكيم انقلاب آن را ترسيم كرد. اهميت دانش و پژوهش و تخصيص درصد مهمي از بودجه دفاعي به اين حوزه چنين نتايجي را به دنبال داشت. در اين ميان پيوند صنعت و دانشگاه در صنعت دفاعي رقم خورد؛ البته نبايد نقش پژوهشگران و دانشمندان نيروهاي مسلح در پژوهشكده‌ها و دانشگاه‎هايي مانند مالك اشتر و امام حسين(ع) را ناديده گرفت. همين امور امروز توان دفاعي كشور را به لبه تراز قدرت‌هاي نظامي جهان رسانده و بازدارندگي ايجاد كرده است.