(روزنامه كيهان ـ 1396/04/27 ـ شماره 21674 ـ صفحه 3)
حمله غافلگیرانه موشکی سپاه پاسداران به مقرهای فرماندهی گروههای تروریستی در دیرالزور سوریه را میتوان یکی از مهمترین اتفاقات نظامی کشورمان در سالهای اخیر دانست که با شگفتی و واکنشهای فراوانی در سطح داخلی و خارجی همراه شد و بسیاری کارشناسان و مسئولان غربی، این اقدام کشورمان را موجب بالاتر رفتن جایگاه و سطح توجه به قدرت موشکی سپاه و ایران دانسته و میدانند.
به گزارش مشرق، بر این اساس، اندیشکدههای فعال در حوزه نظامی و اتاقهای فکر غربی که معمولا در مورد حملاتی مثل این موضوع، به سرعت تحلیلهایی را ارائه میکردند تا هفتهها، در این خصوص سکوت اختیار کرده و ترجیح دادند حرف و تحلیلی درباره قدرت عملیاتی یگانهای موشکی سپاه مطرح نکنند. در این میان یک اندیشکده فرانسوی مطلبی را درباره حملات موشکی ایران علیه تروریستها منتشر کرده که حاوی نکات جالب و قابل تاملی است.
پایگاه مطالعات استراتژیک Fondation pour la recherche stratégique یک اندیشکده فرانسوی است که توسط«پییر ژوکس» وزیر دفاع سابق فرانسه تشکیل شده و صرفا در امور صرفا نظامی و دفاعی، به تحقیقات و ارائه تحلیلهای راهبردی میپردازد. این اندیشکده در یکی از آخرین تولیدات خود، تحلیلی را درباره حمله موشکی ایران به مقر تروریستها منتشر و در عین حال، سؤالاتی را نیز مطرح کرده است که هم نکات مهم این تحلیل و حتی سؤالات مطرح شده، حاوی اعتراف به قدرت بازدارندگی و مهیب موشکی ایران است.
قدرت موشکی ایران واقعی است
این اندیشکده فرانسوی با اشاره به اینکه در روز ۱۸ ژوئن سال ۲۰۱۷ میلادی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به وسیله موشکهای زمین به زمین به مواضع تروریستها در استان دیرالزور در شرق سوریه حمله کرد، افزوده است: این عملیات که لیلهًْالقدر نامگذاری شد با خوشحالی مقامات ایرانی روبهرو شد. آنها از این حمله استقبال کرده و آن را بخش کوچکی از توان نظامی خود معرفی کردند و گفتند که ممکن است این حملات علیه گروههای تروریستی ادامه پیدا کند.
تحلیل مذکور با تاکید بر اینکه تحلیلگران غربی پیش از این بخش عمده توجه خود را بر روی موشکهای برد بلند ایران متمرکز کرده بودند اما ایران روی موشکهای کوتاه برد تاکتیکی با سوخت جامد نیز فعالیت زیادی انجام داده است، خاطرنشان کرده است که به نظر میرسد سپاه پاسداران به یک سلاح با دقت بالا برای هدف قرار دادن عمق دشمن در حالت تاکتیکی دست پیدا کرده است و در عین حال، این توان موشکی کوتاه برد چالش بزرگی را برای سامانه دفاع موشکی همسایگان ایران نیز ایجاد خواهد کرد.
پایگاه مطالعات استراتژیک همچنین با بیان اینکه این حمله موشکی از قبل با طرف سوری هماهنگ شده بود، اضافه کرده است: یک پهپاد ایرانی بر فراز منطقه هدف در حال چرخش بود و تصاویری از لحظه برخورد را نیز ثبت کرد که این نوع حرکات نشان از یک برنامهریزی حرفهای در بین ایرانیها دارد.
چرا از موشک ذوالفقار استفاده شد؟
این اندیشکده فرانسوی در بخش دیگری از تحلیل خود با بیان اینکه در حمله موشکی ایران سؤالات زیادی نهفته است، به تشریح ویژگیهای موشک ذوالفقار پرداخته و افزوده است: یکی از سؤالات بزرگ درباره این موشک نسبت میزان وزن به برد این موشک است. مقامات ایرانی در زمان رونمایی بردی در حدود ۷۰۰ کیلومتر را برای این موشک اعلام کردهاند که نسبت به اعضای اولیه خانواده موشک فاتح ۱۱۰ رشدی در حدود ۱۳۰ درصدی را نشان میدهد.
Fondation pour la recherche stratégique با تاکید بر اینکه بین محل پرتاب تا نقطه برخورد فاصلهای در حدود ۶۵۰ کیلومتر وجود داشته، متذکر شده است: این افزایش شدید برد در صورتی که با کاهش میزان وزن سر جنگی بدست نیامده باشد نشانه استفاده از مواد سبک وزن پیشرفته در حجم بالا در ساخت موشک و همچنین ارتقاء سیستم پیشران است.
«ایران در حال حاضر از پیشرانههای کامپوزیتی در خانواده موشکهای فاتح ۱۱۰ استفاده میکند که نسبت به مدلهای اولیه پیشرفت فوقالعادهای محسوب میشود. به نظر میرسد که مهندسان ایرانی در بخش پیشرانهای سوخت جامد به پیشرفتهای مهمی نائل شدهاند. در صورتی که این پیشرفتها صحت داشته باشد بایستی نگران سطح تکنولوژی و دانش ایران در این بخش بود.»
اندیشکده مشهور فرانسوی با اشاره به اینکه مشخص است که ایران به سامانههای ماهوارهای مثل جی پی اس دسترسی ندارد، درباره علت دقت موشکهایی چون ذوالفقار به گمانهزنی پرداخته و افزوده است: یکی از روشهای ایرانیان برای افزایش دقت موشکهای خود، کار بر روی سرهای جنگی جدا شونده با قابلیت هدایت تا لحظه آخر است که پیش از این بر روی موشکهایی مثل عماد نیز نصب شده بودند.
به اعتقاد تحلیلگران این اندیشکده، یک نکته مهم درباره خانواده موشکی فاتح ۱۱۰ و موشک ذوالفقار قابلیت پرواز نیمه بالستیک این موشکهاست. در این حالت این موشکها از جو زمین خارج نمیشوند و در مرحله فاز نهایی نیز به نسبت سرعت پایینتری دارند و کنترل و هدایت آنها در این مرحله نیز آسانتر است.
ایران از حمله به دیرالزور چه درسهایی گرفت؟
بخش تکراری اکثر تحلیلهای غربی، به موضوع ایران هراسی تعلق دارد که این مطلب موسسه مذکور نیز خالی از این بخش نیست و در آن با اشاره به اینکه موشکهای کوتاه برد و راکتهای هدایت شونده ایرانی چالش بسیار بزرگتری نسبت به موشکهای دوربرد محسوب میشوند، آمده است: کشورهای همسایه ایران که سرمایهگذاری سنگینی در بخش دفاع موشکی کردند و همچنین پایگاههای نظامی آمریکا در اطراف ایران، همگی در تیررس این خانواده از موشکها و راکتهای ایرانی قرار دارند. این راکتها و موشکها گزینههای بیشتری را در اختیار ایران برای مقابله با سامانههای دفاع موشکی قرار میدهد. از طرفی اگر به گروههای طرفدار ایران مثل حزب الله برسد میتواند چالشی برای اسراییل باشد.
اندیشکده مشهور فرانسوی با تاکید بر اینکه به نظر میرسد ایران اطمینان بیشتری به قوای موشکی خود برای استفاده از آن در حملات پیدا کرده است، افزوده است: برای فهمیدن اثر کامل حمله موشکی ایران لازم است بررسی دقیقی نسبت به خسارت وارد شده به وسیله این حمله انجام شود. البته برخی از مقامات نظامی اسراییل، حمله موشکی ایران را با دقت کم ارزیابی کردهاند اما تا زمانی که مدرک مشخصی از سمت عربستان، اسراییل یا آمریکا ارائه نشود نمیتوان بر روی این صحبتها مانور داد.
سؤالاتی درباره توان موشکی ایران
به اعتقاد تحلیلگران این اندیشکده سؤالات مهمی پس از این حمله موشکی در اذهان کارشناسان ایجاد شده است و با توجه به اینکه در جریان جنگ سوریه موشکهای کروز روسی و موشک ذوالفقار ایرانی برای اولین بار مجال استفاده واقعی در رزم را بدست آوردند، مشخص شده است اگر موشکهای سری فاتح و ذوالفقار در تعداد بالا شلیک شوند میتوانند دست برتر را در بخش تاکتیکی و عملیاتی به ایرانیها اعطا کنند.
موسسه مذکور با طرح این سؤال که کدام تکنولوژی پیشرفته در زمینه طراحی، پیشرانه و هدایت به توسعه موشک ذوالفقار منجر شد؟ ادامه داده است: آیا این تکنولوژیها در سالهای اخیر به ایران وارد شده یا خیر؟ اگر این تکنولوژی وارداتی نیست آیا مشخص است که سطح تحقیق و توسعه و همچنین توان علمی – صنعتی ایران در بخش موشکی تا به کجا پیشرفته است و اثر این پیشرفت در آینده منطقه خاورمیانه و برنامهریزی نظامی کشورهای منطقه چه خواهد بود ؟
پایگاه مطالعات استراتژیک در جمع بندی تحلیل خود با اعلام اینکه نمیتوان بدون پاسخ دقیق به این سؤالات درباره توان موشکی ایران ،به یک نتیجهگیری کلی رسید، صریحا تاکید کرده است: تصور کردن ایران به عنوان کشوری که نیازمند تکنولوژی خارجی برای موشکهای خود است یک اشتباه وحشتناک خواهد بود و در نهایت نیز باید درباره برنامه موشکی ایران این سؤال را مطرح کرد که قدم بعدی ایرانیان چه خواهد بود؟
http://kayhan.ir/fa/news/109019
ش.د9604426