طی یک ماه گذشته به دلیل حملات موشکی انصارا...، شرکتهای کشتیرانی دستهدسته دریای سرخ را ترک میکنند. به گفته مقامات آمریکایی، این گروه یمنی حداقل 12 کشتی در دریای سرخ را هدف 100 حمله موشکی و پهپادی قرار داده و هشدار داده که همه کشتیهایی را که به سمت اسرائیل (سرزمینهای اشغالی) حرکت میکنند، خواه متعلق به اسرائیل باشند یا نه، هدف قرار خواهد داد. درمجموع کاری که یمن با کشتیهای اسرائیلی و حامیان تجاری آنها انجام داد در جبهه نبرد تحول بزرگی ایجاد کرده است.
در روزهای اخیر و در واشنگتن بحثهای گستردهای درخصوص اجرای یک عملیات نظامی علیه اهدافی که پنتاگون مشخص کرده، صورت گرفته بود. این بررسیها که با ترس شدید از پیامدهای آن همراه بود با خوشرقصی مزدوران سعودی و اماراتی برای آمریکا و رژیم صهیونیستی و ارائه طرحی برای تصرف بندر الحدیده و خط ساحلی مصادف شده بود. نهایتا آمریکا تصمیم گرفت یک محاصره دریایی علیه بندر حدیده اعمال کند. اقدام بعدی آمریکا در دریای سرخ که نوعی تشدید تنش تلقی میشود، استقرار ناوگان نظامی خود در دو سوی تنگه بابالمندب بود. این آرایش بدین شکل بود که کشتیهای عبوری از تنگه به شکل یک کاروان فشرده و نزدیک به هم درآمده، کشتیهای اسرائیلی در این قالب پنهان شوند و پوشش لازم از سوی آمریکا داده شود. بسیاری از شرکتها و کشورها اما راه خود را از آمریکا جدا و در تماسهایی با صنعا بر عدم حرکت به سمت بنادر رژیم صهیونیستی تاکید کردند. همچنین بسیاری از کشتیها نیز بهرغم توصیههای آمریکا ردیاب و کانالهای ارتباطی خود را خاموش نکرده و با نیروی دریایی یمن ارتباط گرفتند.
ذکر این نکته جالب است که گفته میشود برخی کشتیها یک بنر روی کشتیهایشان زده و روی آن نوشتهاند که هیچ رابطهای با اسرائیل ندارند! این مسائل باعث شد تا یمنیها نیز دست به کار شوند و در گام اول نظارت و پوشش اطلاعاتی خود را چند برابر کنند. از این رو گشتزنی دریایی نیروهای یمن نیز به شدت افزایش یافت تا هیچ کشتی مرتبط با رژیم تحت پوشش تاکتیکهای آمریکایی از تنگه عبور نکند.
در گام بعدی و در جلسه اخیر مقامات یمنی سه تصمیم مهم گرفته شد: 1. آمادگی و هماهنگی برای حرکت به مرحله سوم محاصره دریایی رژیم صهیونیستی2. قرار گرفتن همه ناوگان آمریکایی در لیست اهداف عملیاتی3. ورود همه پایگاههای آمریکایی در لیست قرمز نیروهای مسلح یمن تصمیمات دوم و سوم در صورت تداوم تلاش ایالات متحده برای تشدید تنش در دریای سرخ یا هرگونه اقدام خصمانه اجرایی خواهد شد.حال سؤال مهمی که مطرح است، این است که آیا این تنشها منجر به ورود مستقیم ایالاتمتحده به جنگ علیه یمن خواهد شد؟
در بررسی شرایط فعلی، به چند نکته باید توجه کنیم:1- نکته اول این که تاثیرگذارترین سلاح انصارا... توانایی آنها در ایجاد اختلال در حملونقل تجاری از طریق دریای سرخ و تا کانال سوئز است که سریعترین و مقرون بهصرفهترین مسیر برای کشتیها برای سفر از آسیا به اروپاست. این یک مسیر استراتژیک و یک تهدید بزرگ اقتصادی است. انصارا... در هفتههای اخیر نشان داده میتواند تلآویو و متحدانش را تحتفشار اقتصادی قرار دهد و از یک «دردسر کوچک» به یک «تهدید امنیتی بزرگ» برای غرب بدل شود.
2-نکته دوم این است که انصارا... توانسته در ضمن موفقیتهای نظامی و سیاسی، یک نفوذ اجتماعی هم داشته باشد، یعنی مردم یمن کاملاً با این گروه همراهی میکنند و این یعنی یک جنبش اجتماعی پشت سر حرکت بزرگ انصارا... و مدیریت آن وجود دارد. بنابراین تهدیدات آمریکا، علیه یک گروه نظامی نیست و در صورت وقوع جنگ، یمنیها از کشورشان دفاع خواهند کرد.
3-نکته سوم شکست آمریکا در ائتلافسازی علیه یمن است. شکستی که در سالهای جنگ عربستان سعودی با یمن تجربه شد و در اتفاقات اخیر نیز با کنار رفتن برخی از کشورها، ائتلاف دریایی به سرنوشتی نامعلوم دچار شده است.بنابراین باید گفت هنوز تردیدهای زیادی درخصوص ورود مستقیم آمریکا به جنگ علیه یمن وجود دارد و به نظر میرسد ایالاتمتحده به حمایت از متحدان خود با هدف توقف تهدیدها و حملات انصارا... ادامه دهد.